Dodaj do ulubionych

Turcja w lipcu?

06.03.14, 15:01
Da się tam wytrzymać? Skoro ludzie latają to pewnie się da.
Mają fajniejsze (więcej) ofert niż Kanary (na Kanarach pasuje nam w sumie tylko jeden hotel, pasowałyby dwa, ale w jednym już byliśmy big_grin) ale nie wiem czy się nie wysmażymy za bardzo z małym dzieciakiem.
Obserwuj wątek
    • seniorita_24 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 15:13
      Dla mnie idealnie gorąco było we wrześniu w Egejskiej części, a o wiele za wilgotno i gorąco w Alanyi. W lipcu może być za ciepło.
    • pitahaya1 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 15:24
      Trochę męcząca pogoda.
      Byłam, gdy dzieci były małe. Nie narzekały, za to ja się trochę męczyłam (wilgotność, temperatura bardziej odczuwalna).
    • bbkk Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 15:27
      Jak ja byłam akurat było załamanie pogody - czyli 33-35C i 40% wilgotności.
      Dla mnie idealnie smile
      • kikimora78 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 15:36
        ojoj - to nie, to sobie na ferie zimowe zostawimy raczej. wiec te kanary zostaja, no trudno smile
    • loola_kr Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 15:53
      My byliśmy kilka razy ale w sierpniu, na początku, na końcu - gorąco ale ja uwielbiam upał, jak było 33 stopnie to wydawało mi się, że zimno wink za pierwszym razem młodszy syn miał 1,5 roku, dzieci dobrze znoszą upały.
    • martha_marcy_may_marlene Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 16:01
      Byłam w sierpniu, było gorąco niczym w piekle, ale w sumie przyjemnie; -). Nawet pozwiedzać się dało. Wystarczy jeden dzień na przestawienie się organizmu.
    • ewcia1980 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 16:20
      Z 2,5 letnim dzieckiem nie pojechałabym.
      Jakiś czas temu byłam w Turcji w połowie czerwca i już wtedy było gorąco.
      Piasek na plaży tak nagrzany że aby dojść do morza trzeba było zasuwać w klapkach albo pedzić żeby nie poparzyć stóp.
      Nasza córka wtedy miała 8 miesięcy więc prowadziła jeszcze siedzący tryb zycia i grzecznie siedziała na leżaku. z chodzącym dzieckiem byłoby gorzej.
      no chyba, że ktoś planuje tylko lezeć pod parasolem przy basenie.

poza tym w nocy gorąco, że cięzko spać.

no i jedzenie - podobnie jak w Egipcie - bardzo ..... średnie.

No i turcy :
      - strasznie nachalni ze swoją sympatią do dzieci.
      - nie pozwolą pospacerować bo od razu zaciągają do straganu żeby cos kupować.,

• moofka Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 16:23
      bylam z trzylatkiem w turcji egejskiej
      upaly upiorne ale w zasadzie zyc sie dalo
      nawet troche pozwiedzalismy
      ale glownie basen i plaza
      wieczorami bardzo milo
      • ceide.fields Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 18:55
        Jak najbardziej można jechać z 2-latkiem. Skoro ludzie jeżdżą wtedy do Egiptu i nic się im nie dzieje.

Byle nie do riwierę turecką, bo tam jest bardzo wilgotno, po wyjściu z klimatyzacji po trzech krokach jest się całą mokrą, a oddycha się watą. Z kolei Turcja Egejska ma taki sam klimat co wyspy greckie.
        • pederastwa Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 20:48
          Uwielbiam upały, dobrze je znoszę. Ale Turcja we wrześniu mnie pokonała, moim zdaniem duzo gorętsza niż Egipt.Przez te wilgoć jest ciężko i duszno. W Egipcie lepiej sie znosi upał, bo jest suche powietrze.
    • szalona_krycha Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 18:59
      Jest ponad 40 stopni, ale wytrzymalismy. Gorzej było na wycieczce na Pammukale (miejsce warte zobaczenia, ale gorąco jak diabli).
    • mayaalex Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 19:30
      My czesto jezdzimy bo tesciowie mieszkaja w izmirze. No i wlasnie Turcje egejska bym polecila - ale poszukaj dobrego hotelu, z wieloma dobrymi opiniami. Najlepiej takiego, do ktorego jezdza tez Turcy - wtedy jedzenie na pewno bedzie dobre. Z malym dzieckiem polecalabym opcje all inclusive i wielki osrodek bo wtedy bedziecie mieli mnostwo atrakcji, klimatyzowane pomieszczenia do zabawy dla dzieci, duzo basenow, takze specjalnie dla dzieci. Normalnie nikt by mnie na AI wolami nie zaciagnal ale z dzieckiem to jest super opcja. Sprawdz na tripadvisorze jakie hotele Ci najbardziej odpowiadaja. My najprawdopodobniej wybieramy sie we wrzesniu do Dalaman, jesli nowy czlonek rodziny bedzie gotowy na takie atrakcje smile
    • amy.28 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 19:31
      Byłam, szło zdechnąć. To była katorga a nie wakacje, od świtu po 42 stopnie, koszmar. w życiu moja noga nie stanie w Turcji w lipcu albo sierpniu. Także odradzam.
    • mindtriper Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 20:40
      Jeżeli już jechałam do Turcji to na przełomie września i października. Jestem baaardzo ciepłolubna, ale i tak zdychałam z gorąca i czołgałam się z plaży.
      W lipcu zaś wróciłabym pewnie z podłączoną kroplówką.
      I dzieci w życiu bym nie brała.
    • pederastwa Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 20:52
      Ja odradzam, nie mogłam we wrzesniu przejsc boso po piasku. Dziecko pewnie chetnie bawiłoby sie na plaży, a tam tylko pod parasolem mozna wytrzymać. Musicie akurat w lipcu jechać?
    • maadzik3 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 20:55
      Bylismy z plecakami w sierpniu. Da sie
    • asu1981waw Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 21:08
      Byłam 2 razy, w tym raz na obiazdówce.
      Da się jak najbardziej, pod warunkiem, że lubi się ciepło.
      A jedzenie? Dla mnie było dobre, nawet pyszne, ale hotel 5*
    • jagoda2 Re: Turcja w lipcu? 06.03.14, 21:11
      Spokojnie da się wytrzymać pod warunkiem, że nastawiasz się na pobyt stały, cały czas przy akwenach (morze, basen) i stałym wodopoju (bary, lodówki z wodą). Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie, jak ludzie dają radę zwiedzać w takich temperaturach i nasłonecznieniu. Byłam z córką w Turcji dwukrotnie (raz Egejska, raz Riwiera) i jak napisałam spokojnie da się wytrzymać, ale wyłącznie w pobliżu wody. Generalnie polecam, bo Turcja jest bardzo fajna.
    • lilly_about Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 07:54
      Też wybrałam w tym roku Turcję, ale na początku września. W sezonie Turcje uważam za nieporozumienie.
    • princy-mincy Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 08:20
      Nie, dla mnie za gorąco.
      Byliśmy w drugiej połowie września i było wtedy 30-37 stopni i to dla mnie było za duzo, choc corka (wtedy 3,5 lat) dzielnie znosila upały, lepiej mi ja.
    • kikimora78 Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 09:17
      Zwiedzac na pewno nie bedziemy, chyba ze centra handlowe smile - dojazd wynajetym autem. A tak poza tym to basen, restauracja hotelowa, spa, czasem plaza (ale faktycznie jak piasek parzy to chala), raz czy dwa jakis wypad do aquaparku - genralnie szukam czegos DLA dziecka. W zeszlym roku sie "mienialismy" z mezem: pol dnia on ganial z corka po basenach i hotelowych placach zabaw a ja kimalam na lezaku lub czytalam a potem zmiana i tego samego chcemy teraz.

Ja lubie cieplo ale nie upal. Dla mnie najlepiej to jest jakies 25 stopni i lezak w cieniu smile
      • joanna_poz Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 10:37
        Ja lubie cieplo ale nie upal. Dla mnie najlepiej to jest jakies 25 stopni i lez
        > ak w cieniu smile

25 w Turcji to raczej poczatek maja.
        lipiec sierpień to jakies 10-15 stopni więcej.
        my bylismy, nawet niejeden raz, ale wtedy uprawiamy zycie plazowo/ basenowe, zadnego zwiedzania.
        • mayaalex Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 22:10
          To Wyspy Kanaryjskie na lipiec beda ok wink
    • mamma_2012 Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 20:57
      Jeżdzę od wielu lat, raz, dwa razy w roku, właśnie ze względu na dziecko (a pózniej dzieci), zwykle na początku lipca plus często jeszcze w sierpniu.
      Turcja poza hotelami nie jest szczególnie urokliwa (rejony turystyczne), ale hotele są swietnie przystosowane do wypoczynku z dziećmi ( aquaparki, place zabaw, czasem zoo, lunapark i inne cuda niewidy).
      Maluch miał rok jak pojechał tam pierwszy raz, zupełnie nie przeszkadzała mu temperatura ( początek lipca), żywił sie w restauracjach, akurat była z nami koleżanka z jeszcze młodszym dzieckiem o tez nie było problemów.
      Wyspy zostawcie sobie na zimę, kiedy w pobliżu jest niewiele miejsc z ładna pogoda
    • inguszetia_2006 Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 21:17
      Witam
      Nad wodą idzie wytrzymać;-P Ja taką Turcję najbardziej lubię, ale ja lubię ekstremalne upały, w Polsce też. Słońce pali, zero wiatru, tylko żar.
      Pzdr.
      Ing
      • zuzanna56 Re: Turcja w lipcu? 07.03.14, 22:14
        Byłam 2 razy w lipcu. Lubię upał ale tam jest faktycznie aż za gorąco. Dla mnie ok, ale dla małego dziecka niekoniecznie. Byłam z większymi dziećmi.
    • woman_in_love w lipcu już nas nie będzie, wszędzie atomowa 07.03.14, 22:26
      pustynia będzie. A przynajmniej w okolicy Krymu, czyli w Turcji też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka