Dodaj do ulubionych

"od ilu" mozna budowac

25.03.14, 11:41
bo widze ze dzien budowlany dzis na forum
jedno pracuje - nie budowac
4 tysiace dochodu - nie budowac
za kredyt - nie budowac
a mnie sie wydaje, ze kwestia gospodarzenia
i szeroko pojetej praktycznosci
i tego co samemu sie umie
jaki jest poziom minimalny powyzej ktorego 'budowanie nie jest gupotą' smile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:47
      > a mnie sie wydaje, ze kwestia gospodarzenia
      > i szeroko pojetej praktycznosci
      > i tego co samemu sie umie

Dokładnie tak.

Szwagier zbudował dom, pracując za grosze, mając kilkoro dzieci i niepracującą żonę. Owszem, działkę dostał, ale resztę zgromadził częściowo z odzysku, częściowo taniej, stawiał z wujkiem i szwagrem, wykańczał z braćmi, dom stoi elegancki.
      Kredytu nie brał, bazował na kawalerskich oszczędnościach.
      • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:54
        nie mów, że dom wybudowany z materiałów z odzysku jest elegancki. Ile czasu budowali takim systemem?
        • ceide.fields Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:34
          Co to znaczy "elegancki"? Cegła to cegła, czeto przedwojenna lepsza od współczesnej, a i tak idzie na to tynk.

"Elegancki" nie jest równoznaczny z funkcjonalnym i przytulnym.
        • andaba Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:27

> nie mów, że dom wybudowany z materiałów z odzysku jest elegancki.

Jest ładny, funkcjonalny i przytulny.

Ile czasu bud
          > owali takim systemem?

Dwa sezony - od początku kopania fundamentów do wprowadzenia się.
          Materiały gromadził wcześniej.
    • chipsi Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:47
      Jeśli kogoś stać na kredyt - nie widzę problemu. Jeśli ktoś ma dzieci i zarabia poniżej 4 tys. - trzeba dużej odwagi i skłonności masochistycznych. Jeśli ma dzieci, pracuje sam i zarabia 2 tys - jest szalony albo głupi. Albo ma sponsora i się nie przyznaje smile.
      • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:50
        Albo ma już działkę, a buduje tzw. systemem gospodarczym, czyli siłami całej męskiej części rodziny i przez lata mieszka w niewykończonym.
        • kleo881 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:59
          Wg mnie systemem gospodarczym, jak piszesz silami calej meskiej czesci rodziny, to mozna co najwyzej garaz budowac. No chyba ze kazdy z nich jest budowlancem i wie co robi, bo w przeciwnym razie, to ja bym sie bala mieszkac w takim domu.
          • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:24
            znam wiele rodzin, które domy metodą gospodarczą postawiły i te domy są ok- wiadomo, to są domy skromne i proste, ale zadbane, schludne i przytulne

w bliskiej rodzinie- chłopak miał brata budowlańca, sam wszystkiego się uczył ( ale to typ złetej rączki)

wiele osób z rodziny im pomagało, a potem on pomagał im- np w czymś innym

dom bardzo ładny
    • morgen_stern Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:52
      Nie od "ilu" tylko od indywidualnych możliwości. Jeżeli budowa uniemożliwia normalne życie (odejmowanie sobie ud ust niemalże, brak jakichkolwiek wyjazdów wakacyjnych przez lata i ogólne bidowanie) to znaczy, że delikwentów na tę budowę nie stać. Rozumiem zaciśnięcie pasa na rok-dwa, ale te nieotynkowane latami wielgachne pudła rozsiane po całej Polsce (i obowiązkowe balkony bez barierek) o czymś świadczą.
      • mx3_sp 500 tys 25.03.14, 11:55
        jeśli nie masz nie porywaj się. Tak nam wyliczyli , zakup działki + budowa do zamkniętego stanu. Białystok. Dom murowany, nie drewniany.
        • moofka Re: 500 tys 25.03.14, 11:56
          to ktos was oszukal chyba, albo chcial zniechecic
          albo projekt mieliscie jak tadż mahal
          • mx3_sp Re: 500 tys 25.03.14, 12:01
            nie . działka 100 wstępna budowa 350, opłaty pozwolenia, architekta srekta, przyłącza...A to kwota wyjściowa.
          • neffi79 Re: 500 tys 25.03.14, 12:09
            moofka napisała:

> to ktos was oszukal chyba, albo chcial zniechecic
            > albo projekt mieliscie jak tadż mahal

chcesz powiedzieć, że twój tadz mahal kosztował 400? 300tys? a może mniej?
            kwota 500 tys to minimum. oczywiście uwzględniając dobrą lokalizację i "normalny" metraż.
            • mx3_sp Re: 500 tys 25.03.14, 12:12
              dokładnie o tym pisałam. Mnie nie interesują wysranki gdzie za działkę zapłacę 50 tys,
              • ceide.fields Re: 500 tys 25.03.14, 12:35
                Racja, dom w podstawowym wykończeniu, rozsądnej wielkości ok. 150 m2 na przedmieściu to około pół miliona.
                • anusia_magda Re: 500 tys 25.03.14, 12:43
                  5000 tys.- Mąż mnie uświadomił że tyle bedzie kosztowało nasze 120-130m. z działką w mieście ok. 20 000 mieszkańców, ale też tu chodzi o materiały o sposób ogrzewania ect. nie chcemy budować z tanich materiałów a i dach będzie bardziej wymyslny więc koszty wzrastają. Natomiast koleżanka ma dom za 150 000 na wsi, działka za darmo więc każdy liczy inaczej...
                  • anusia_magda Re: 500 tys 25.03.14, 12:43
                    oczywiście 500tys. smile
                  • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: 500 tys 25.03.14, 15:18
                    juz widzę ten wymyslny dach, kolejny gargamel?
                    • anusia_magda Re: 500 tys 25.03.14, 18:39
                      ciotka_od_wuja_zdzicha napisała:

> juz widzę ten wymyslny dach, kolejny gargamel?

archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rukoli-ver-2/m8071f7813fbbf, ja wiem czy gargamel? ten jest drogi niż dach typu stodoła
                      • moofka Re: 500 tys 25.03.14, 18:45
                        o kurde big_grin
                        dlugo wybieraliscie?
                        co zlego w dachu typu stodola?
                        • anusia_magda Re: 500 tys 26.03.14, 09:17
                          nic złego w dachu typu stodoła, (ale mi się nie podoba), chodziło mi tylko o to że cena inna ,no i wiekszość ze względu na cenę wybiera proste...zrozumieli?
                          • snob_nad_snoby Re: 500 tys 26.03.14, 09:29
                            a moze ze względu na urodę, wygodę? Zawsze to 2 skosy nie 4.
                          • moofka Re: 500 tys 26.03.14, 10:52
                            anusia_magda napisała:

> nic złego w dachu typu stodoła, (ale mi się nie podoba), chodziło mi tylko o to
                            > że cena inna ,no i wiekszość ze względu na cenę wybiera proste...zrozumieli?

dla mnie jest to bardzo praktyczne i zrozumiale
                            w dachu sie nie mieszka
                            taki dach jest tanszy
                            szybciej sie go kladzie
                            mniej mozliwosci partaczenia
                            to same plusy
                            dla mnie jest tez estetyczny i elegancki - ponadczasowo ze sie tak wyraze
                            mieszkam na ziemiach poniemieckich
                            tu proste niemieckie budownictwo ma sie dobrze i pieknie wyglada
                            domy o prostym obrysie i dachu dwuspadowym stoja do dzis i jesli sa zadbane, a to kwestia raczej estetyki niz 'uzytkowosci' stoja do dzis i sluza wlascicielom
                      • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: 500 tys 25.03.14, 18:46
                        to ja wolę stodołę niz lukarny, wykusze i inne cuda wianki
                        • a1ma Re: 500 tys 25.03.14, 18:55
                          Zdecydowanie! Stodoły są piękne.

https://www.tamizo.com/p/architektura/architektura-projekt-dom-jednorodzinny-ki-house-wroclaw-cegla-02.jpg

https://www.tamizo.com/p/architektura/architektura-projekt-dom-jednorodzinny-j-house-lodz-tamizo-architekci-02.jpg

https://www.tamizo.com/p/architektura/architektura-projekt-dom-jednorodzinny-turek-architekci-k-house-01.jpg
                          • anusia_magda Re: 500 tys 26.03.14, 16:24
                            a mnie się stodoły nie podobają i już smile a co poniemieckich domów też mieszkam na ziemiach odzyskanych, to te prostsze domy są na wsiach a te ładne wille zdecydowanie mają wymyślniejsze dachy i spotyka się w miastach, to zawsze była kwestia kasy
                            • moofka Re: 500 tys 26.03.14, 16:33
                              no tak, te wymyslniejsze to palacyki
                              kto bogatemu zabroni
                              jezeli komus nie zal dokladac do inwestycji kilkadziesiat na dach tylko po to, zeby wygladalo
                              to przeciez nikomu nic do tego smile
                              ja wybralam prosty obrys z dwuspadowym dachem
                              pomijajac kwestie finansowe, taki jest korzystny, ja w fengshui wierze wink
                              • anusia_magda Re: 500 tys 26.03.14, 16:45
                                ale wcale nie pałacyki, po prostu wille z werandami ect... u nas tego pełno w mieście
                                • moofka Re: 500 tys 26.03.14, 16:48
                                  no takie małe rezydencje
                                  zreszta twoj projekt te taki jest
                                  na pewno jest ciekawy wink
                                  • anusia_magda Re: 500 tys 26.03.14, 16:50
                                    ale dałam przykład , to nie mój projekt do końca, może bardziej ten
                                    archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tymianku-ver-2/mddb1f7813dd6d, nie musi się innym podobać, tak jak mi się nie muszą podobać proste dachy...
                                    • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: 500 tys 26.03.14, 18:42
                                      z takich domów ambitni architekci się śmieją, a robią je tacy, którzy dla kasy schlebiają mało wyszukanym gustom Polaków, którym wciąż marzy się dworek
                              • snob_nad_snoby Re: 500 tys 26.03.14, 16:48
                                moofka napisała:

> jezeli komus nie zal dokladac do inwestycji kilkadziesiat na dach tylko po to,
                                > zeby wygladalo
                                zeby to jeszcze wyglądało...
                                • anusia_magda Re: 500 tys 26.03.14, 16:56
                                  snob_nad_snoby napisała:

> moofka napisała:
                                  >
                                  >
                                  > > jezeli komus nie zal dokladac do inwestycji kilkadziesiat na dach tylko p
                                  > o to,
                                  > > zeby wygladalo
                                  > zeby to jeszcze wyglądało...
                                  czy ta dyskusja ma do czegoś prowadzić? jakbym się z dzieckiem sprzeczała normalnie...
                            • snob_nad_snoby Re: 500 tys 26.03.14, 16:39
                              ja w miastach tylko płaskie dachy widzę, innych nie dostrzegam smile
                • moofka Re: 500 tys 25.03.14, 12:44
                  ceide.fields napisała:

> Racja, dom w podstawowym wykończeniu, rozsądnej wielkości ok. 150 m2 na przedmi
                  > eściu to około pół miliona.

no ale skad takie przekonanie, ze rozsadna wielkosc dla domu zaczyna sie od 150 m?
                  skoro mozna miec mieszkanie komfortowe 60-70-80 metrow i jest wygodnie
                  a dla domu 100 to klitka?
                  obserwuje ze male rodziny buduja domy nawet mniejsze - byle byla ta intymnosc i kawalek ogrodka smile
                  • gryzelda71 Re: 500 tys 25.03.14, 12:59
                    Na forum 60 metrów na 4 osoby to klaustrofobia i skakanie balkonem(o ile jest).
                    Także raptem 40 więcej?
                    Też chyba 100 metrowego bym nie budowała raczej większy. Bo np przewidziałabym pokój na parterze dla rodzica np na stare lata. I pomieszczenie gospodarcze na pralki i sznurki i dechę do prasowania. I jakąś garderobę i tak się zaczyna robić coś większego.100 metrowe to bym mieszkanie wolała, choć jak na mieszkanie za wielkie. No ale mnie nie kręci domek i ogródek, zwłaszcza gdy dzieci całkiem spore i za 3 lata pierwsze może wyfrunie na studia.
                  • ceide.fields Re: 500 tys 25.03.14, 13:12
                    Nie pisze o pałacach, ale budowa domku 60-80 m2 to moim zdaniem nieporozumienie.

No chyba że się się jest bezdzietnym małżeństwem, którego nikt nie odwiedza.

Dom to nie tylko salony, ale i prozaiczne pomieszczenia gospodarcze. Garaż, pralnia, spiżarnia, garderoba, łazienka w której obracając się nie zawadza się łokciem o ścianę czy półkę robią jednak te ponad 100 m2 metrażu

Zresztą i "salony" też mają swoje znaczenie, no chyba ze się chce mieć sypialenkę 10m2 i salon 20m2.

ja tam wole, mieć jednak pralkę w pralni, a nie w łazience, a rower trzymać w garażu, a nie na balkonie...
                  • e_on Re: 500 tys 25.03.14, 14:24
                    moofka napisała:

> ceide.fields napisała:
                    >

>
                    > no ale skad takie przekonanie, ze rozsadna wielkosc dla domu zaczyna sie od 150
                    > m?
                    > skoro mozna miec mieszkanie komfortowe 60-70-80 metrow i jest wygodnie
                    > a dla domu 100 to klitka?
                    O tak, to jedno z moich ulubionych haseł.
                    Dom 100m - klitka, mieszkanie 100m - luksusy big_grin
                    I już nieważne, że przy tym domu może być jeszcze garaż, pomieszczenie gospodarcze, czy będzie miał nieużytkowy strych na graty... I tak mieszkanie bardziej "pakowne" smile

PS. Zakładając wątek, fajnie ujęłaś absurdalność podejścia niektórych osób.
                    • babcia.stefa Re: 500 tys 25.03.14, 14:33
                      Odwrotnie. Mieszkanie przeważnie posiada komórkę niewliczaną do powierzchni albo miejsce parkingowe. W przypadku domu masz to przeważnie w bryle.
                      • e_on Re: 500 tys 25.03.14, 14:37
                        babcia.stefa napisała:

> W przypadku domu masz to przeważnie w bryle.
                        Przeważnie to może, choć pewna wcale nie jestem. W mojej okolicy wiele domów z garażami wolnostojącymi.
                        Też nie mam w bryle. Czyli tych dodatkowych metrów mam tyle co powierzchni mieszkalnej, albo i więcej.
                        A jak ktoś chce w bryle to ma. Jak zawsze - kwestia wyboru.
                        • babcia.stefa Re: 500 tys 26.03.14, 08:19
                          Ale piwnicę i inne schowki już się wlicza do metrażu domu. A w blokach są komórki, suszarnie, wózkownie/rowerownie i inne takie.
                  • babcia.stefa Re: 500 tys 25.03.14, 14:31
                    Bo dom generuje dodatkowe zapotrzebowanie na metraż - gdzieś trzeba zrobić kotłownię, trzymać te wszystkie kosiarki, meble ogrodowe itp. duperszwancle.
                • mamma_2012 Re: 500 tys 25.03.14, 13:58
                  W mojej okolicy to cena za 1200 metrów działki, a mieszkam pod Warszawa, nie w Wilanowieuncertain
                  Tu w przyzwoicie skomunikowanej okolicy mały domek plus działka to okrągły milionik minimum, dlatego okolica usiana jest osiedlami bliźniaków czy innych czworaków, które sa forma pośrednia pomiędzy miseszkaniem, a domem.
      • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:59
        morgen, bez przesady
        jak sa duze koszta to sila rzeczy trzeba wybierac \
        mam 500 zl
        moge pojechac na weekend w gory, moge kupic lustro, bransoletke z weza, albo drogie perfumy
        kazda decyzja da mi cos, ale innego miec nie bede
        w perspektywie wiekszych sum wyglada to podobnie
        a nagle w perpektywie budowy domu kazda proba zaoszczedzenia to zalosne bidowanie smile
        • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:03
          No, jeśli oszczędzasz na wyjazdach wakacyjnych przez ileś lat, wycieczce szkolnej, kinie, płycie czy książce dla dziecka, butach, kawie w kawiarni raz na jakiś czas itp., to jest żałosne bidowanie, za które zresztą dzieci Ci nie podziękują.
          • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:15
            no to jest przegiecie triss faktycznie z ta wycieczka wink
            ale tego nie znam szczerze powiem
            racjonalizowanie wydatkow owszem, ale takie calkiem od geby odejmowanie - nie
            fakt, w bliskiej rodzinie jest taka sytuacja
            trojka dzieci, nigdy nie pracujaca zona i maz w budzetowce
            chalupa wypasiona, urzadzana przez projektantow, plytki z wloch na specjalne zamowienie
            kredyt splacaja trzy rodziny smile
            starzy rodzice kadego z malzonkow i oni, bo rata duza
            ale i tak twierdza ze tego komfortu za nic by na swiecie nie zamienili smile
            • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:21
              Komfort piękna rzecz.wink Ja cały czas z perspektywy warszawskiej i ryzyka upitolenia się w logistykę dojazdową.
              • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:32
                no fakt, u nas ziemia jest w zasadzie niedroga
                w warszawie pewnie ziemia od domu drosza smile
                • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:40
                  Tak. Droższa. Gdybyśmy brali pod uwagę budowę, to koszt robocizny byłby właściwie żaden - mój stary potrafi uzbroić, postawić ściany z każdego materiału, zrobić tynki zewnętrzne i wewnętrzne, położyć elektrykę (i ma uprawnienia), wstawić okna, zrobić ocieplenie, na materiały miałby zniżki itd. Tyle co stolarka by kosztowała, hydraulika, i parę innych rzeczy. Ale sorry, ceny działki nie przeskoczę.
            • wuika Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:34
              Ciekawe, ile tego komfortu mają WSZYSTKIE osoby, które spłacają kredyt.
          • 3-mamuska Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:09
            No, jeśli oszczędzasz na wyjazdach wakacyjnych przez ileś lat, wycieczce szkolnej, kinie, płycie czy książce dla dziecka, butach, kawie w kawiarni raz na jakiś czas itp., to jest żałosne bidowanie, za które zresztą dzieci Ci nie podziękują.

Moja teściowa tak oszczędzała 30 lat temu, dziecko malutkie, pracowali oboje, z jednej wypłaty żyli druga odkładali, mieszkali u rodziców w przerobionym strychu na 2 koloje i kuchnie.
            Odkładali dokładnie 100 wypłat i kupili za gotówkę dom.
            Zależy czy dziecko na 2-3 czy 10/16 lat.
            • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:41
              chory system
              30 lat odkladc i jak dzieci z domu pojda kupic smile
              tylko po co wtedy kiedy juz niepotrzebny?
              • mpiet Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 22:46
                matematycznie rzecz biorąc 100 wypłat to 100/12 = 8,33 roku oszczedzania. to nie tak długo. zatem jeśli ktoś jest zawzięty i ma wypłatę trochę ponad 5000 zł netto/ mies to po po około 8 latach domek za 500 tys. se kupi (500tys. / 8 / 12 = 5200 ). Jakoś nie wierzę w tak wysoką wypłatę teściowej 30 lat temu. ale kiedyś ceny nieruchomości były duużo niższe a domek na tzw. "zadoopiu" więc nigdy nic nie wiadomo. Choć bardziej wierzę w to, że teściom/rodzicom u których mieszkali w końcu się zmarło i odziedziczyli jakąś sumkę, która im uzupełniła brakujący wkład na dom. Ale lepiej brzmi opowieść rodzinna że oszczędzili wink
        • morgen_stern Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:06
          Sorry, ale chyba pod pojęciem "bidowanie" nikt nie ma na myśli kupowania biżuterii czy pierdół do domu, chodzi o zaspokojenie podstawowych potrzeb. Nie "każda próba zaoszczędzenia" tylko właśnie to, o czym pisała triss.
          • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:15
            Z naciskiem na przez wiele lat. Dzieci zdążą dorosnąć i się wyprowadzić, a dom nadal na wpół wykończony albo wykończony i za duży dla pary starszych ludzi i niesprzedawalny.
      • drosetka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:58
        ale te nieotynkowane latami wie
        > lgachne pudła rozsiane po całej Polsce (i obowiązkowe balkony bez barierek) o c
        > zymś świadczą.

wolę to nieotynkowane pudło ( nawet balkonu nie mam) niż mieszkać w domu z wielkiej płyty, podobnie straszącym , a nade mną i pode mną kilkanaście biednych rodzin wciśniętych w ten swój metraż jak w klatkę. Mam przynajmniej taras, trawniczek , mogę codziennie rano kawe pić ze śpiewem ptaków i święty spokój od odgłosów sąsiadów dochodzących zza ściany.
        • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:00
          nie każdy mieszkający w bloku jest biedny. Na moim osiedlu stoją takie fury, że ho ho.
          • drosetka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 22:26
            piszac słowo "biedny" nie miałam na myśli zasobności finasowej
        • larrisa Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:10
          drosetka napisał(a):

> wolę to nieotynkowane pudło ( nawet balkonu nie mam) niż mieszkać w domu z wiel
          > kiej płyty, podobnie straszącym , a nade mną i pode mną kilkanaście biednych ro
          > dzin wciśniętych w ten swój metraż jak w klatkę.

Ja czytam takie wypowiedzi pańć z domów, to mnie śmiech pusty ogarnia.
          • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:12
            kretowiska, pająki, myszy, komary, smród z pól. Ale pudło masz.
            • babcia.stefa Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 08:21
              Kretowisko to chyba naturalny skutek posiadania ogrodu - fajn bai mi.

Myszy nie zauważyłam, pająk się jakiś trafił.

Za płotem mam pole. Golfowe. Jakoś nie śmierdzi, greenów się obornikiem nie nawozi.
        • stacie_o Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:23
          Zapomniałaś dodać że to pudło jest teściowej której szczerze nie znosisz
          • drosetka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 22:28
            tak, takbig_grinbig_grin teściowa ma ładnie otynkowany i pomalowany
    • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 11:57
      jesli nie za kredyt to około 500-650 tys. tak na początek. Nie mówie o domu 90m2 na działce 600m
      • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:00
        neffi, gdybys byla tak mila i nie dopisywala sie do moich watkow, bylabym ci niezwykle zobowiazana smile
        • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:04
          załóż zatem forum prywatne i tam zakładaj wątki, wpuszczając wybrańców.
          Twój wątek staje się wątkiem publicznym jeśli zakładasz go na forum publicznym, nie wierze że osoba bywająca tu codziennie od dawien dawna o tym nie wie
          druga sprawa.
          Będę się wpisywać wszędzie gdzie będe miała ochotętongue_out (to samo tyczy sie treści)
          nie musisz mnie komentować a najlepiej mnie wygaś, i po sprawie.
          • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:11
            ja rozumiem, ze publiczne
            ale masz chyba tyle do wyboru, co chwile powstaja, mozesz sie wykazac gdziekolwiek
            ze do mojego nie musisz, skoro wyraznie prosze, chyba ze musisz koniecznie w moim, no to trudno
            jakos zniose
            bede cierpliwie ignorowac, jak dotychczas smile
            • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:16
              sory za szczerość ale jestes dla mnie tak mało ważna i nie pamietam cię od tej gorszej strony (chyba muszę poszperać w wyszukiwarce?), że nie spojrzałam w czyj wątek wchodzę, jest temat, w którym mam chęć się wypowiedzieć więc piszę...
              no cóżuncertain
              a więc od dziś zapamiętam sobie, że moofka ma kojarzyć mi się negatywnie.
              (nie wiedziałam, że az tak duża wagę przykładasz do stosunków online, no ok spokobig_grin)
              • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:21
                bdb, wiec omijaj
                forum jest duze i pojemne
                i naprawde moge sobie wspolistniec z kazdym zgodnie, byle z dala. jesli kogos nie kocham to mu sie w waatki nie wpisuje zazwyczaj tongue_out
                jesli zas zakladam swoj watek to aktywnie w nim uczestnicze i go sledze
                wiem natomiast ze kiedy ty wlazisz gdziekolwiek robi sie niemilo i bez sensu delikatnie mowic
                stad wiec moja prosba
                a ty zrob z nia co chcesz smile
                • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:27
                  powiem szczerze, że zaskoczyłaś mnie dziśbig_grin
                  nie chce mi się z tobą pisać. miłegowink
                  • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:28
                    dziekuje smile
                    • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:29
                      nie dziękuj jeszcze. Ja powiedziałam "dziś"wink
                      • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:34
                        damy sie nie narzucaja, kiedy ich nie prosza wink
                        • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:36
                          dlatego skonczmy może ten wzajemny dialog o niczym, prawie jak damywink
      • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:30
        mam dom 120m na działce 600 m i na tej działce jeszcze stoi domek rodzicow- 60m

w zyciu nie chciałabym wiekszego ogrodu- nie mialabym czasu i siły wiecej oporządzić- sam ogródek ma ok 150m.kw

świat i ludzie dla nas

i odnosnie metrażu- wszystko zalezy od układu w domu
        widywałam- a przewaliłam tony projektów- gdzie metraz był 150 m.kw, a zagospodarowanie masakryczne

a sa domki 100m, dzie jest i salon i garderoba i pomieszczenie gospodarcze
    • guderianka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:03
      Budowa to studnia bez dna-do pewnego momentu wydaje Ci się , że ogarniasz wszystko a potem okazuje się, że występują nieprzewidziane wydatki, dodatki, przeszkody itd.
      Kredyt-nie jest problemem, jeśli masz go z czego spłacać. Problemem jest brak wiedzy w temacie, brak poleconej ekipy i umiejętności skontrolowania lub zrobienia czegoś na własną rękę. Na domek z płaskim dachem, bez podpiwniczenia, ok. 120 m2- 500 tys wystarczy (projekt, działka, budowa, wyposażenie)
      • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:06
        nie wiem skad te kwoty
        wsrod moich znajomych kazdy wybudowal sie w cenie
        do 3000 za m2
        z wykonczeniem
        fakt nie byly to marmury
        ale wcale nie dykta i taniocha
        domy ladne cieple nowe stoja i ciesa mieszkancow
        cen bez dzialki - fakt
        teraz jest tendencja budowac domy skrojone na potrzeby i mozliwosci rodziny
        100-120 m
        fakt - jedna znajoma dla dwojki wystawila 250 m
        dzieci nie maja i w sumie juz narzeka
        • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:15
          100-120 to użytkowa . Dodaj mieszkalną i całkowitą to ze 150-160 bę dzie.
          • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:34
            a gdzie te 40m.kw ma sie podziać jak nie ma w domu skosów etc?
            • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:39
              piwnica, kotłownie, pralnie, piwnice, balkony, strychy...
              • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:43
                nie trzeba miec piwnicy, kotlowni, strychów
                moja znajoma ma np przy kuchni pomieszczenie gospodarcze i tam kocioł na gaz

moi tesciowie np nie maja strychu- strychem jest drugie pietro

nie kazdy potrzebuje mieć dom 300m, zeby miec pierdylion pomieszczeń

bo poza wybudowaniem tych wszytskich pomieszczeń dodatkowych trzeba je jeszcze ogrzewać itd

skoro mozna spokojnie mieszkać w mieszkaniu 100m, to tez mozna spokojnie mieszkac w domu 120m- dobrze i funkcjonalnie zaprojektowanym- aby było ekonomicznie i wygodnie
                • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:47
                  o jest troszke tak jak z mieszkaniem
                  wiadomo najlepiej zarabiac b.duzo i miec super wielkie mieszkanie w wysokim standarcie, w najlepszej okolicy

ale jak kogos nie stac to może wybrac fajne mieszkanko mniejsze, ale funkcjonalne, za mniejsze pieniądze, skromniejsze- i tez byc szczęścliwym i zadowolonym

z domami tak samo

nie stac cie na działke 1500? spoko, kup 1000, albo i 500m.kw i tez może byc fajnie- tylko wtedy trzeba bardziej pogłówkowac, ale moze byc bardzije ekonomicznie na później
                  • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:50
                    ale jeśli masz "wybór " działka 4 km od miasta za 100 tys a 50 km za 35 tys to jest to wybór? Odpuszczam sobie bo nie zawsze cena jest najważniejsza.
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:02
                      ale czemu tak skrajnie?

a nie mozna sie zastanawiać nad mieszkaniem w dobrej dzielny w warszawie- np ursynów- drogi

a domek skromny, ale spoko, na małej działce np w Piasecznie pod warszawą? gdzie jest dobre połączenie? od granicy warszawy 3 km, ale są hipermarkety etc?

moim znajomi wyprowadzili się dosc daleko do miasta- on dojezdza, ale dzieci i ona mają zycie na miejscu, niestety nie bylo ich stac na dom w centrum, a ogród i dom był dla nich wazny

i zyją dobrze- oczywiscie cos za cos
                      • isa1001 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:09
                        Domek w Piasecznie a praca w Warszawie? I dwa razy dziennie ten gigantyczny korek na Puławskiej a połączenie komunikacją podmiejską do dupy i też generuje stanie w korku. I te tłumy tratujące się w Auchan w każdy weekend - nawet zaparkować nie ma gdzie przed supermarketem. Dziękuję za taki luksus.
                        • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:05
                          przepraszam
                          mieszkam w piasecznie- jade 20-30 min na ursynów do pracy autem
                          mąż jezdzi kolejką na okęcie- 30-40 min
                          • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:07
                            co najlepsze, jak mieszkalismy na ursynowie, to ja jechałam do pracy ok 15-20 min autem, a mąż autem 1.5h, dojazd autobusami był w naszym przypadku bez sensu

bo ja miałam taki dojazd, że autobusem jechałabym ok 1h z 3 przesiadkami
                          • asia_i_p Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:21
                            To się da?

Do dziś pamiętam, jak jadąc z mężem do ciotki mieszkającej na Ursynowie, postanowiliśmy ominąć centrum i jechać przez Piaseczno. Wrąbaliśmy się w Las Kabacki, nie było ani jednej porządnej drogi, więc w końcu przebijaliśmy się na dziko przez jakieś wertepy i wgięliśmy miskę olejową. Jak teraz patrzę na mapę, to jest droga numer 79, ale wtedy albo nie było, albo jej się w pewnym momencie ciągłość przerywała.

Tak się zraziliśmy, że nigdy więcej nie atakowaliśmy Warszawy od tamtej strony, a wychodzi, że się da, więc zdradź tajemnicę - którędy?
                            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:38
                              teraz puławska tak do początku ursynowa jest ładnie przejezdna- jezdze na 9, wracam o 17. o 17.30 jestem wdomu

ale najczęsciej jadę od drugiej strony- od ul.karczunkowskiej- jakby od magdalenki

do tego jest duzo skrótów, ale nie polnych- jakby sie klopsowało
                      • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:11
                        wiesz jak jako mieszkanka Białegostoku nawet nie rozważałam opcji Piaseczna, muszę przemyśleć!!
                        • isa1001 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:16
                          Piaseczno było odnośnie wypowiedzi Anety - drzewko, drzewko, drzewko. smile
                        • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:06
                          nie wiem czemu wzielas ta opcję tak osobiscie, nie ty jedna masz dylemat gdzie mieszkac
        • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:17
          Dodaj koszt działki budowlanej. Jak ktoś stawiał dom obok rodzicieli, miał grunt z pozwoleniami na budowę, to luzik, zmieścił się w takiej cenie.
        • guderianka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:21
          Z wykończeniem czy wyposażeniem ?
          Dach płaski czy skośny ?
          Dolicz koszt działki
          • zuzanna56 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:23
            Ale chodzi o sam dom? Bez działki?
        • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:21
          100m na dom??? przeciez to szkoda zachodu
          a garaż?
          3000m za dom z wykończeniem. Masz na mysli fuszere budowana przez developera?
        • iwoniaw Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:26
          bez działki, fakt

No i to jest kluczowe - bez działki domu nie wybuduję, zatem koszt działki muszę liczyć, jeśli mówimy o koszcie CAŁOŚCI. Inaczej równie dobrze mogę np. stwierdzić, że tatuś dał mi 400 tys. i dom razem z działką nawet 100 tys. mnie nie kosztował wink
          Dom (niewielki, bez marmurów) murowany, z przyłączami, pozwoleniami i innymi formalnościami to 500 tys. co najmniej - jeśli ktoś chce w centrum miasta czy większy czy w wyższym standardzie, to więcej - nie ma się co czarować.
          Jest to jeden z powodów dla których domu nie buduję - nie mam wolnego pół miliona (a najlepiej miliona, gdybym nie chciała się wyprowadzać na totalny koniec świata bez komunikacji publicznej i zostawać etatowym kierowcą dzieci)
          • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:31
            Bliżej miliona niż 500 tysięcy, biorąc pod uwagę warunki warszawskie (jeśli nie chcemy mieszkać 30 km od administracyjnych stolicy). I ta działka w w/w cenie to malutka będzie, a nie hektarowa.
            • iwoniaw Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:08
              Dlatego piszę, że jeśli nie chcesz być kierowcą dzieci do czasu, kiedy same będą prowadzić auto, to raczej milion niż pół na ten mały domek na niewielkiej działce potrzebny wink
              I nie tylko w Warszawie, to właściwie realia każdego większego ( tzn. kilkaset tys. mieszkańców) miasta.
            • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:25
              myslę, ze w Warszawie to duzo więcj niz milion, działki za 500 tys nie kupisz
          • rene1311 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:46
            ja też myślałam o budowie kiedyś...dalej myślę czasami i czytam takie wątki, rozmawiam z ludźmi którzy domy wybudowali..to co pisze część z Was na forum nijak ma się do tego co słysze od ludzi w realu.. mam wielu znajomych i osób z bliskiej rodziny które wybudowały domy 100-150 m2 i mieszkają, nawet barierki przy balkonach mają...a dom budowali bo koszty wyszły podobne jak przy kupnie mieszkania. U nas w małym mieście koszt mieszkania 60 -70 m2 (większych praktycznie nie ma) to koszt ok 260-300 tyś, i Ci ludzie woleli za bardzo podobne pieniądze wybudować domy, owszem, bez marmurów, ale ładne, funkcjonalne i wykończone domki. Nie mówię tu o kosztach działki, tylko dom!!! a na forum "oszczędzamy" autorka wątku o budowie domu pisze że ma działkę, mieszkanie do sprzedania za 240 tyś i dochody stałe 6500/miesięcznie + dodatki czyli mniej więcej 7000 tyś na 4 os i prawie wszyscy jej napisali że przy takim stanie materialnym to nie ma szans i biedowanie na maxa...
            • iwoniaw Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:14
              CytatU nas w małym mieście koszt mieszkania 60 -70 m2 (większych praktycznie ni
              > e ma) to koszt ok 260-300 tyś
              , i Ci ludzie woleli za bardzo podobne pieniądze wybudować domy, owszem, bez marmurów, ale ładne, funkcjonalne i wykończone domki
              > . Nie mówię tu o kosztach działki, tylko dom!!!

No i wszystko to prawda, tylko te "bardzo podobne" pieniądze, to 100-200 tys. więcej (jak tej forsy nie masz, to robi Ci to różnicę). Ale jeszcze większą różnicę robi, gdy to tych "bardzo podobnych" pieniędzy musisz dołożyć jeszcze koszt działki - no sorry, ale jeśli tej działki nie masz (odziedziczonej, otrzymanej w prezencie czy kupionej wcześniej), to nie postawisz domu ani małego, ani dużego, ani "systemem gospodarczym" i własnymi rękami ani przy pomocy stu specjalistycznych ekip, więc dla mnie liczenie kosztów budowy domu bez ceny działki jest kompletnie bezsensowne. Każdy dom ma swoją cenę z działką, a to, że ktoś ma ją w prezencie naprawdę nie ma znaczenia - jak napisałam wyżej - równie dobrze ktoś mógłby stwierdzić, że rodzice dali mu pół miliona i w zasadzie budowa domu nie kosztowała go prawie nic, więc bez sensu twierdzić, że to takie koszty wink
              • rene1311 Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:30
                nie rozumiem Twojego myślenia. Jeśli ktoś ma działkę bo dostał ją np. od rodziców to koszt - czyli dla mnie to ile musi w danej sytuacji wyłożyć rodzina - -to koszt budowy domu. Owszem, po skończonej budowie, dla poprawienia własnego samopoczucia i pochwalenia się przed wszystkimi można oszacować ile nas wyniósł dom podając kwote np. o 150 tyś większą, czyli o koszt działki. Ale to nie jest prawda bo na ten dom wydali z własnych pieniędzy 350 tyś, a nie 500 (np.) - więc to jest ich koszt!!! Po prostu - dla mnie koszt to to co sama musze wyłożyć i finał. To co dostałabym w prezencie to wartość dodana, ale absolunie nie mój koszt.
    • milionwminute Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:30
      Wszystko zależy od:
      - lokalizacji
      - umiejętności
      - organizacji
      - gospodarowania
      - projektu domu
      - zarobków
      To tak na początek.Można zbudować taniej, ale trzeba mieć fach w ręku robocizna jest najdroższasad
      Obecnie buduję dom. Jestem na etapie SSZ dom z 4 spadowym dachem (pokryty dachówką ceramiczną) 2 garaże pow. dość spora ok. 230 m (w środku tynki, elektryka, kanalizacja, ocieplenie wełną i stelaże częściowo) na dzień dzisiejszy mój koszt to 252 000 tys. zł (bez działki). Materiały jedne z lepszych, bo uważam, że dach czy ściany powinny być dobrej jakości, bo nie stać mnie aby robić takie kosztowne remonty. Nie wiem czy dużo czy mało, ale pieniążki idą jak ,,woda". Niektóre rzeczy robiliśmy sami, typu: układanie wełny, przykręcanie profili.
      Więc jak widać zależy to od wielu czynników. Budowę domu polecam ludziom zaradnym którzy nie boją się pracy fizycznej (chyba, że ma się kasy jak lodu).
      • zuzanna56 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:38
        Zależy gdzie? Cena działki od zera (spadek) do miliona wink
        Zależy jak duży?
        Zależy jakie wyposażenie?
        • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:39
          to chyba jest oczywiste. Może dziewczynie chodziło od od powiedź osób, które mają więcej konkretów do napisania niż takie oczywistości.
          • zuzanna56 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 18:56
            Ale te konkrety zależą bardzo od lokalizacji i wielkości domu.
      • pederastwa Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:44
        O to jest chyba kluczowe. Nie znam się na pracach budowlanych, maż też nie, w całej rodzinie nikt się budowlanką nie zajmował. Musielibyśmy od początku do końca płacić fachowcom. Późniejsze remonty i konserwację też by musiał ktoś nam robić.
        Pewnie stać by nas było na dom. Przynajmniej tak nam znajomi mówią winkTyle, że jak słyszę ceny typu 500-600 tys z wykończeniem, to dla mnie żaden dom po prostu nie jest tyle warty. To tak jak teoretycznie stać mnie na torebkę za 1500zł, ale musiałabym na głowę upaść, żeby tyle wydać na ten cel.
    • morgen_stern Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:48
      Uła, jak szybciutko poleciałaś to mojego wątku się odgryźć tongue_out wiesz co moofka, cofam to, jednak rację miałaś hehehehe
      • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 12:51
        niedobra kobieto, na łeb ci poszło dokumentnie, tak to jest ... kolejny facet, nuda, frustracja, zero kontaktów poza znajomościami online, problemy z d... i morgen poczuła sie królowa online, ciekawe czy byłabys taka odważna w realu twarzą w twarz...
    • priszczilla Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:03
      Zależy jeszcze co się buduje. Co innego domek 100 m2 na uzbrojonej działce, a co innego 250 m2 z garażem na działce, gdzie trzeba sobie wybudować studnię, szambo, wkopać zbiornik na gaz i utwardzić dojazd.
      • marzeka1 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:18
        Jeżeli życiem codziennym i budżetem "rządzi" kredyt, jest punktem odniesienia każdej decyzji (wakacje, zakupy, czasem pofolgowanie sobie, zero tzw. poduszki finansowej) to dla mnie znaczy: nie stać. Dodam tylko, że jednak kredyt na dom z reguły jest większy chyba niż na mieszkanie.
        O kwotach się nie wypowiadam, bo inne będą u mnie, na Mazurach, inne w W-wie.
        • marzeka1 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:23
          Aha, a nawiązując do 1 postu: dla nie porywanie się na budowę domu przy 4 tyś. dochodu na rodzinę jest szaleństwem i tyle.
          • zuzanna56 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 18:58
            Jeśli mam napisać o konkretach to myślę jak Marzeka 1.

Tak aby po spłaceniu raty kredytu nadal mieć pieniądze na wycieczki szkolne dzieci, na wakacje, na książki czy ubrania i żeby jeszcze cokolwiek móc odłożyć.
    • morgen_stern Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:12
      hehehehehehe
    • morgen_stern Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:17
      Nawet nie wiesz, jak mnie dziś ubawiłaś wink no mam ochotę zasunąć forumowym tekstem o napiciu się meliski, ale boję się, że skończysz z udarem big_grin dobra, dam ci spokój.
      • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:26
        morgen_stern napisała:

> Nawet nie wiesz, jak mnie dziś ubawiłaś wink

nawet nie wiesz jak się cieszęwink
    • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:34
      Moi znajomi, tylko z jednej wypłaty 4tyś, ich 2 i małe dziecko, wybudowali dom murowany 100m w 7lat. Działkę mieli swoją, nic poza tym. Przyznają, że było im ciężko i musieli mieć dużo wyrzeczeń, ale zdecydowaliby się jeszcze raz bo było warto. Dom całkowicie wykończony w środku. Salon,kuchnia,łazienka +3pokoje.
      • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:36
        zapomniałam dodać, że nie zaciągali żadnego kredytu, i nie mieli żadnej poduszki finansowej, ani lewego dochodu.
        • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:40
          A ile lat temu?
          • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:42
            budowę domu rozpoczynali w 2005r,lok. 20km od Warszawy
            • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:43
              4 tysie teraz i 9 lat temu nie do porównania.
        • marzeka1 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:41
          Naprawdę chciałabym wiedzieć, JAK to się robi, u mnie na rodzinę 2+2 same wydatki na jedzenie to koszt ok. 1700- do 2 tyś., zł.
          • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:45
            bo w takiej sytuacji mięso od tatusia, warzywka od mamusi, pieniążki od babci i cioci. NIe ma bata na taką inwestycję nie ujmując sobie z dogodności choćby lepszego szamponu do włosów.
            • iwoniaw :-D Dokładnie 25.03.14, 14:22
              Cytatmx3_sp napisała:

> bo w takiej sytuacji mięso od tatusia, warzywka od mamusi, pieniążki od babci i
              > cioci.

Też podejrzewam, że te domy budowane bez kredytu przy dochodzie 4 tys./4 osoby to przez te same osoby, którym 500 zł na miesiąc wystarcza na wyżywienie rodziny, a fakt, że u mamusi się żywią dzieci pełnoetatowo, a samemu się odbierając je odbiera porcje obiadowe od pon.-pt., u teściów się stołuje w weekendy, a dzieciom ciuchy i zabawki sponsorują dziadkowie, to się dyskretnie przemilcza, gromiąc na forum utracjuszy, którzy na ww. rzeczy potrafią lekką ręką wydać kosmiczne kwoty w wysokości kilku tys./miesiąc big_grin
          • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:45
            To forum......
          • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:46
            u mnie również przy podobnym dochodzie wydaje się to nie możliwe i nawet nie próbuje, ale z całą pewnością im zazdroszczę, a znam ich na tyle dobrze, że jestem przekonana o tym że mówią prawdę. Widziałam dziennik budowy który prowadziła, jego żona przeglądaliśmy faktury... ach....
            • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:52
              Bez kredytu, bez oszczędności hmmmm
              • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:57
                cuda panie, cuda.
            • iwles Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:08

może zapomnieli dodać, że rodzice mieli dwie działki?
              Jedną dali im na budowę, a drugą sprzedali, by ma budowę domu było ?
            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 19:12
              wystarczy się zastanwoic

ok rodzina ma 4tys
              zaszalejmy- zycie 3 osobowej rodziny w całokształcie niech kosztuje np 1000 złwink

zostaje 3000 miesiecznie czyli 36 tys rocznie na budowę domu

tjaaaaa
            • anorektycznazdzira Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:57
              Miałam kiedyś znajomych, którzy nota bene uważali za stosowne pouczać nas jak źle się gospodarujemy pieniędzmi, nie to co oni, więc oszczędzać ich w opowieści nie zamierzam. Otóż "żyli za 700 złotych (jego wypłata, to 15 lat temu było) i jeszcze odkładali", a ja w owym czasie miałam chudą wypłatkę meża i stypendium na uczelni i jak to mogło być, że mi kasy brakowało. Zapomnieli dodać, że za mieszkanie płacił jeden tato, za przedszkole i wszystko co potrzebne dziecku drugi, dziewczyna miała rentę po matce, babcia ze wsi słała wiejskie kurczaki, jajka i banknoty również, a to co odkładali to był w istocie kredyt studencki, czyli nie tę wypłatę odkładali, bynajmniej.
              To, że ktoś pieprzy farmazony o życiu za 1000 złotych albo wybudowaniu się z jednej pensji własciwie nigdy nie wytrzymuje weryfikacji na poziomie szczegółów...
              • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:22
                można porwać się z motyką, ale w realu można nie dożyć końca inwestycji.
      • joanna_poz Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:45
        > Moi znajomi, tylko z jednej wypłaty 4tyś, ich 2 i małe dziecko, wybudowali dom
        > murowany 100m w 7lat.

7 lat to 84 miesiące.
        w każdym miesiącu z tych 4 tys. dochodu odkładali na budowę tego domu 2 tys (i za pozostałe 2 tys. żyli)? i wybudowali ten dom za 168 tys ?

czy w każdym miesiącu z tych 4 tys. dochodu odkładali na budowę tego domu 3 tys. (za 1 tys. żyli) i wybudowali ten dom za 250 tys?
        • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:51
          joanna_poz napisała:

> > Moi znajomi, tylko z jednej wypłaty 4tyś, ich 2 i małe dziecko, wybudowal
          > i dom
          > > murowany 100m w 7lat.
          >
          > 7 lat to 84 miesiące.
          > w każdym miesiącu z tych 4 tys. dochodu odkładali na budowę tego domu 2 tys (i
          > za pozostałe 2 tys. żyli)? i wybudowali ten dom za 168 tys ?
          >
          > czy w każdym miesiącu z tych 4 tys. dochodu odkładali na budowę tego domu 3 tys
          > . (za 1 tys. żyli) i wybudowali ten dom za 250 tys?

Mieszkali wcześniej z rodzicami, mogli więc liczyć na darmowy obiad 2x w tyg, nie płacili za wynajem, dokładali się tylko do rachunków. Tyle wiem, ale nie było to tak że żyli kosztem rodziców.
          • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:53
            Rodzina udzieliła im na początek pozyczki? Bo jak inaczej mieli zacząć?
            • 1yna-taka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 13:56
              Podobno, ich rodzice na niewielkich emeryturach, więc przypuszczam nie mieli z czego, dali tylko działkę na której się właśnie pobudowali.
              • mx3_sp Gotówka czy nawet promesa to nie wszystko 25.03.14, 13:59
                trzeba przecież gdzieś w międzyczasie mieszkać, za coś żyć. Dlatego 500 to chyba jednak za mało.
                • madzioreck Re: Gotówka czy nawet promesa to nie wszystko 25.03.14, 14:51
                  > trzeba przecież gdzieś w międzyczasie mieszkać, za coś żyć. Dlatego 500 to chyb
                  > a jednak za mało.

No, u rodziców mieszkali i "dokładali się" do rachunków.
                  • mx3_sp Re: Gotówka czy nawet promesa to nie wszystko 25.03.14, 14:52
                    wiem wiem, przy ich dochodach to się dokładali ale do kosztów. NIech im bedzie. Są jeszcze tacy co nie mają rodziny z kątem na podorędziu.
              • gryzelda71 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:01
                No ale zacząć za 4 tysie z czego częśc na życie JAK? Bez oszczędności.
                • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:04
                  może to było 4 tysie euro?
          • slonko1335 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:24
            ale bez żadnej kasy na początek to nierealne, bo sam dach to wydatek rzędu kilkanastu tysięcy, przy czterech tysiącach co miesiąc z czego trzeba brać na życie to ten dach by im trochę zajął nie mówiąc o reszcie a nie da się niektórych rzeczy robić po kawałku...
            • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:41
              najpierw to trzeba mieć pozwolenie, projekt (zakładając, że jest działka), media.. to kosztuuuuje. Za 4 tys to ... chyba nawet głowy nie warto sobie zaprzątać.
              • slonko1335 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:44
                dokładnie,pewnie na początku mieli jakiś wkład i potem sobie ewentualnie dokańczali przy tych 4 tysiącach inaczej nie ma opcji.....
    • kawka74 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 14:08
      Mnie nie przerażałaby budowa domu (i kupno działki, oczywiście, taka, co mi się podoba, kosztuje 300 000 zł) tylko wtedy, gdybym była w stanie zapłacić od razu całą kasę, milion, dwa, pięć, wszystko jedno.
      Ale ja choruję na awersję kredytową ;p
    • zielonakrufka88 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 15:07
      Jak masz odłozone powiedzmy 300 tysiecy to mzoesz sie pokusiec o budowe (o ile masz juz wlasną dzialke nie kupioną na kredyt).
      Za ta kase postawisz powiedzmy 140 metrowy dom i doprowadzisz do stanu deweloperskiego. Potem mozesz wykanczac za pozyczoną kase albo na bieżąco przez 2 -3 lata.
      Przymierzalismy sie do budowy ale żadne z nas nie ma ani nerwów ani siły ani ochoty. Skonćzyło sie na kupnie blizniaka.
      • 3-mamuska Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:59
        Jak masz odłozone powiedzmy 300 tysiecy to mzoesz sie pokusiec o budowe (o ile masz juz wlasną dzialke nie kupioną na kredyt).
        Za ta kase postawisz powiedzmy 140 metrowy dom i doprowadzisz do stanu deweloperskiego. Potem mozesz wykanczac za pozyczoną kase albo na bieżąco przez 2 -3 lata.
        Przymierzalismy sie do budowy ale żadne z nas nie ma ani nerwów ani siły ani ochoty. Skonćzyło sie na kupnie blizniaka.

Ha moja teściowa sprzedała stary dom za 195 tysięcy i wybudowali za ta kwotę drugi z 3 sypialnie ,łazienka ,garderoba góra, dół salon kuchnia i druga łazienka na dole.

Mieli działkę i fundamenty za to co wczesniej odłożyli.
        -----------------
        ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
    • mamciunia_kamciunia2 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:26
      potstawa to dobrze zarabiajacy mąż
      mamy kilka domów dwa za ok miljon inne o wiele droszsze jeden mamy w santa monika, jeden na hawajach
      czyli zeby zaczonc sie budowac na jakims dobrym poziomie czeba miec conajmniej miljon
      ponizej miljona niemaco zaczynac budowy
      • minkapinka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:35
        masz rację - czeba miec conajmiej miljon smile miljon to potstawa smile
    • 3-mamuska Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 16:54
      Moj kuzyn, po ślubie na rok wpłacili kasę na jakieś tam lokaty co dostali w prezencie, rodzinka wiedziała wiec nie było prezentów, lepsze 50-100 w kopercie.
      Rok mieszkali u niej, działkę dostali , pracowali normalnie na etat, tyle ze mieli pole siali cos tam zeby za prawie nic robić przy tym, I sprzedawali, chyba kukurydzę szła na pasze.
      Dom stawiał z braćmi swoimi i zony i ojcem, pomagali wszyscy.
      Po roku urodziło im sie dziecko , po 2 latach kolejne i juz z tym drugim mieszkali w nowym domu, co prawda tylko na dole, bo góra brakowało wykończenia , powoli tam kończyli. Na doli sypialnia pokój strszego dziecka, kuchnia z salonem, łazienka i ubikacja. Wiec właściwie z 2 małych dzieci było im wystarczająco.
      W ciagu 3-4 lat dom był gotowy.

A i kuzynka z mężem tak tez robili tyle ze z 5 lat wczesniej.
      Tyle ze oni uzbierali na maleńkie mieszkanie.
      Potem sprzedali i swoje i po zmarłej babci i kupili duze ładne mieszkanie.

Sąsiedzi za płotu u teściowej, zbierali kasę i materiały z 10 lat , no moze nie całe, działkę kupili, i na niej gromadzili wszystko, w krótkim czasie był stan zamknięty no i potem juz powoli wykończenie, pomieszczenie po pomieszczeniu.
    • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:04
      Zakładam, że dom z działką to kosz ok. 1 mln złotych.
      Rozsądny kredyt na tę kwotę będzie miał ratę ok. 6-7 tys. miesięcznie.
      Nie porywałabym się więc na budowę, jeśli nie miałabym przychodów z co najmniej dwóch źródeł (tak, żeby strata jednego, nawet wysokiego, nie była zabójcza) na poziomie w sumie nie niższym niż 15 tys. netto.
      Oczywiście jeśli mam gotówkę, to odpowiednio mniej.
      • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:09
        a1ma napisała:

> Zakładam, że dom z działką to kosz ok. 1 mln złotych.
        > Rozsądny kredyt na tę kwotę będzie miał ratę ok. 6-7 tys. miesięcznie.
        kredyt na taką kwotę to 4,5 - 5tys. misięczne
        • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:16
          A to zależy na jaki czas. Ja zakładam max. 20 lat.
    • moofka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:40
      czyli milijon, albo chociaz pol jak masz oszczednosci i dzialke od tescia i dochod 15 tys smile
      ematki sa niezawodne
      • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 17:46
        Ale przecież nie ma obowiązku mieszkania w domu, prawda?
        Dla mnie budowa ni ejest warta stresów i poświęcania połowy życia. Jeśli mogę to zrobić na lajcie, to robię, jeśli nie - zostaję w bloku.
        Pewnie zupełnie inaczej liczy ktoś, dla kogo własny dom jest marzeniem i kto jest gotowy bez mrugnięcia poświęcić 10 lat wakacji, byle móc na własnym tarasie pić kawę. Różne są potrzeby.
        • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 19:09
          a ja nie rozumiem czemu zakłądacie ten okrągły milion

nie wspominając ze nie kazdy mieszka w okolicach warszawy

ale niech tam

dobra lokalizacja, pod warszawą, obok piaseczna
          na szybko 370 tys
          otodom.pl/dom-149-500m2-piaseczno-gm-piaseczno-tel-690663314-id23151985.html
          600
          otodom.pl/dom-piaseczno-167m2-7-pokoi-599000-pln-id25388333.html
          500
          otodom.pl/dom-piaseczno-108m2-530000-pln-id25396129.html
          890, ale 200 m.kw
          otodom.pl/dom-piaseczno-nowa-iwiczna-200m2-5-pokoi-890000-pln-id25385545.html
          670, też duzy dom
          otodom.pl/dom-piaseczno-188m2-5-pokoi-670000-pln-id25385441.html
          wszystko dobre lokalizacje, a nie wies zabita dechami
          • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 19:22
            ja mieszkam w okolicy Poznania (Przeźmierowo) i zapewniam , że działka może pochłonąć połowę wymienionej kwoty
          • minkapinka Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 19:31
            to ja wolę (o tych domów) swoje mieszkanie 6,5km od Pałacu Kultury smile
            A dom bym chciała, ale taki, jaki sobie sama wymyśliłam smile
          • pederastwa Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:03
            Do większości tych cen trzeba doliczyć średnio ok. 500-1000zł za metr za wykończenie lub remont generalny.
            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:34
              ale nie ma takiej konieczności, a czasem remont mozna rozłozyc- np łazienka nie najpiekniejsza, ale w porządku, jak będzie dodatkowa kasa to się wymieni

czasem wystaczy odswiezyc

sama mieszkam w domu "ze spadku", starym

ładnie wykończonym, ale jednak starym

jak się wprowadzilismy to w zasadzie była opcja-generalny remont=duze sumy lub odswieżenie bez wymiany podlóg, kafli etc

wybralismy 2 opcję- odmalowanie, lekkie naprawy
              wydalismy z 5 tys

choc oczywiscie mogłabym wymienic kafle na "ładniejsze" etc, ale były praktyczne, niezniszczone0 wymienie kiedys tam
              • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:54
                taki remont porozkładany na lata to jeszcze gorszy syf. Nawet odmalowanie i naprawy za 5 tys to maskowanie, nawet nie odświeżenie. Ale co kto lubi.
                • snob_nad_snoby Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:55
                  mx3_sp napisała:

. Nawet odmalowanie i nap
                  > rawy za 5 tys to maskowanie, nawet nie odświeżenie.
                  zgadzam się smile
                  • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 13:43
                    nie wiem w jakich ruderach wam przyszło mieszkać, że musicie wydac na odswieżenie scian wydac wiecejtongue_out
                • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 13:42
                  a skąd wiesz? widziałaś? sprawdzałaś?

nie było grzyba, dziur w scianach, trzeba było zaszpachlować otwory po wkretach, przerobić mała sciankę, mielismy tania ekipę- tak taniątongue_outtongue_outtongue_out

podłogi całe, łazienki całe

gruntowny remont był 15 lat temu, robiony w bardzo wysokim standarcie- dom ma z 70 lat

łazienki troche nie w moim stylu, ale ładne, wszystko w dobrym stanie, dobrze zaaranzowane- szczerze- szkoda mi było to rozwalać, tymbardziej, ze ładnie sie wpisuja w stylistyke domu

cieszę sie że tak zrobilismy, bo po 2.5 roku patrze na ten dom z dystansem i inaczej.

tak więc przestań wszystkich meirzyc swoja miara- dziadostwo itd. Daj spokój- nie widziałas, to nie mów
                  • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 13:48
                    tak tak tak. Jedyna najwięcej i najwyżej podskakujesz.
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:07
                      hę?
                  • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 13:55
                    Kurcze, też trudno mi uwierzyć, bo robiliśmy remont domu 30-letniego i wydaliśmy lekko licząc jakies 30x więcej niż Ty. 5 tysięcy? Przecież tyle to kosztuje 1 czy 2 sprzęty agd albo prysznic. Czy kuchni i łazienke też używacie tych 70-letnich, a może nie liczysz wyposażenia?
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:12
                      wróć

nie dopowiadaj sobie
                      napisałam, że dom wymagał odswiezenia- pomalowania

wszystko w domu było zrobione, jak pisałam dostałam go w spadku

mogłam wszystko wywalic i wstawic nowe- ale nie bylo koniecznosci, bo remontowany był 15 lat temu

czytasz posty na które odpowiadasz?
                      gruntowny remont był 15 lat temu, robiony w bardzo wysokim standarcie- dom ma z 70 lat

poprzedni post

sama mieszkam w domu "ze spadku", starym

ładnie wykończonym, ale jednak starym

jak się wprowadzilismy to w zasadzie była opcja-generalny remont=duze sumy lub odswieżenie bez wymiany podlóg, kafli etc

z mebli duzo zostało, częśc mialam swoich, częśc z czasem wymieniamy, uzpełniamy, dokupujemy, zmieniamy- tak jakbysmy kupili do mieszkania

znajomi mieszkanie kupili z urządzona kuchnią, srednią ale na kilka lat mają,

WYSTARCZY CZYTAĆ BEZ DOPOWIADANIA SOBIE
                      • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:18
                        Rozumiem, remont 15 lat temu trochę zmienia wink
                        Jakos mi to umkneło, przepraszam.
              • pederastwa Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 10:36
                Ale pierwszy z tych domów był chyba w stanie dweleoperskim? To już trzeba koniecznie robić i koszt takiego urządzenia od zera w wariancie ekonomicznym to ok. 1000zł/metr.
                Te które są względnie urządzone, ok można się parę lat jeszcze przebujać bez remontu. Ale wcześniej czy później trzeba będzie te pieniądze wydać, mając najprawdopodobniej cały czas na głowie spłatę kredytu za dom. Czyli tak czy inaczej wyjdzie średnio 500-700 tys za używany dom + kasa na remont/zagospodarowanie.
                Przy czym żeby zebrać te 700tys, to trzeba by odkładać po 3 tys miesięcznie przez 20 lat. Raczej poza zasięgiem przeciętnej rodziny.
                • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:00
                  oczywiscie trzeba na wszystko patrzec indywidualnie, natomiast znam, tak znam, ludzi, którzy mieszkają w domach i nie sa to domy w najwyzszym standarcie- tylko normalne i przecietne i Ci ludzie wnich zyja, są szczęsliwi, choc z braku funduszy na ogrodnika musza pewne rzeczy robic w domu sami i te domy sa fajne, choc nie idealne

tak samo z mieszkaniami

i tak samo jak się lubi mieszkac w mieście to mieszkanie jest idealne, tak jak ktos lubi mieszkac w domu i grzebac sobie w ogródku to dla niego to jest lepsza opcja, choc może ten dom nie jest jak z żurnala, może trzeba cos wyremontować, może meble w kuchni nie są takie wymarzone ( nei mylic z dziadostwem)

i ja akurat nie jestem dobrym przykładem, ale mam w bliskim otoczeniu i ludzi, którzy wpieprzyli się w masakryczne kredyty, bo przeszarżowali i takich, którzy metoda kombinowaną mają fajne chałupki- nic wielkiego, ale własny miły kąt- inaczej by nie mieli nic

i jak wchodzę do nich to widze miłe domki, nawet jak wisza tam poroża

tak wiec jesli ktos nie chce mieszkac w bloku, a chciałby mieszkac w domu to jakas alternatywa jest- dom do remontu- nie rudera, z przeciekajacym dachem, ale dom w ktorym można mieszkac i powoli robic pod siebie

nie jest to rozwiazanie idealne, ale jak się nie ma kasy, a ma sie marzenia to albo mozna jeczeć, albo próbowac siegać po te marzenia
          • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:13
            aa jeszcze jedno, dom jak dom, prawie wszystkie oferty, któe zalinkowałaś to nie domy wolnost. a szeregowce/bliźniak( dla mnie to diametralna róznica) z ogródkami 48m2 - toz to jakis żartwink
            • a1ma Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:28
              Różne ludzie mają preferencje, ale jakbym miała mieszkać w domu 6m od sąsiada, to rzeczywiście wolę blok wink
              A szeregowiec to już w ogóle najgorsza ze wszystkich możliwych opcji - wszystkie wady domu (obsługa) i bloku (uciążliwość sąsiedztwa). Dziękuję bardzo.

Chwalę sobie bardzo opcje działki 10ha w granicach miasta. Może dom nie jest spełnieniem wszystkich moich marzeń (remont starego), ale za to nikt mi nie zagląda w okna, chyba że przez lunetę wink Przestrzeń - to jest coś, czego nie doceniałam, póki mieszkałam w bloku, a teraz już nie wyobrażam sobie innej opcji.
              • neffi79 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:43
                właśniesmile
              • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:35
                Wam to nigdy sie nie dogodzitongue_out
          • zla.m Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 21:15
            Pierwszy "dom" to pół bliźniaka, drugi ma ponad 10 lat (ciekawe, w jakim stanie instalacje), kolejny - szeregowiec, jeszcze kolejny - otwarcie napisane że do remontu...
            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:36
              o matko- dom 10letni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- toz to na złom się nadajebig_grinbig_grinbig_grin
          • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 22:39
            Gdzie Ty tu widzisz dobre lokalizacje? Z każdej z nich dojazd samochodem rano do centrum Warszawy zajmuje ponad godzinę.
            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:37
              nie kazdy dojeżdza do pracy do centrum
          • mpiet Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 23:14
            Zanim coś polecisz przeczytaj opis (trzeba też umieć czytać takie ogłoszeniawink
            pierwszy dom jest na wsi (w Głoskowie Karmazynowej w odległości 4km od Piaseczna), pól blżniaka i na malutkiej działce (500 m2 to wypada 250m2 na tę połówkę) i w stanie deweloperskim (+150tys. na wykończenie)
            kolejne powyzej 500tys, drugi do jest tdo remontu, co widać na zdjęciach (i te poroża i topory na ścianach - pięknewink, trzeci szeregowiec z działka 48m2 (what???), czwarty jest w Nowej Iwicznej a nie w Piasecznie i cena prawie 900 tys, ostatni to też segrment z minidziałką (140m20 i do remontu.
            Reasumując: może te domki w Piasecznie i okolicach nie kosztują miliona ale każdy na pewno grubo powyżej 500tys. wyjdzie zakładając remonty/wykończenia. Zatem "lepsze" lokalizacje miejskie na pewno będą droższe i tutaj milion na wolnostojący dom wcale nie jest zaskoczeniem.
            • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:48
              mpiet napisała:

> Zanim coś polecisz przeczytaj opis

ja nikomu nic nie polecamtongue_out

tutaj milion na wolnosto
              > jący dom wcale nie jest zaskoczeniem.

ja nie twierdze, ze dom za milion to willa z basenem, ale mozna kupic dom taniej- niesie to za soba pewne konsekwencje

natomiast jest to jakas alternatywa

porównaj sobie mieszkanie 100m z duzym tarasem np na ursynowie, kabatach, a dom 100 m z malutkim ogrodem- nowa iwiczna, piaseczno etc

dla mnie lepsze jest mieszkanie w starym domu w piasecznie, niz na ursynowie

a mały ogródek to zaleta, bo nie ma duzo do koszenia, a jest troszke, żeby poleżeć na trawie- wysokie drzewa osłaniają od sąsiadów
              • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:51
                powodzenia z tymi wysokimi drzewami. Zanim urosną lata miną, a szybkie jak brzozy gubią liście obficie co może sąsiadom przeszkadzać. Są jeszcze niektóre obostrzenia, że wysoki drzewostan jest zabroniony. A na takiej działeczce to już widzę ten las.
                • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:03
                  Ty taka z natury jestes, czy tylko na potrzeby forum?
                  • snob_nad_snoby Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:11
                    Z natury smile To mnie popycha do działania smile
                    Niektórzy pewnie powiedzą, ze wyzej sr.m niz d..ę mam smile
                    Mam mieszkanie (nie na kredyt), mam działkę budowlaną w Warszawie, wiec mam trochę inne wymagania.
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:13
                      nie ty jednatongue_out

też nie mam kredytu a na dom i działki nawet nie musiałam zapracowywaćtongue_out
                  • mx3_sp Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:13
                    sama chyba jesteś na potrzeby forum bo piszesz czasami 3 po 3.
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:14
                      nie, po prostu nie czytasz uważnie
              • snob_nad_snoby Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 09:59
                aneta-skarpeta napisała:

> mpiet napisała:
                >
                > > Zanim coś polecisz przeczytaj opis
                >
                > ja nikomu nic nie polecamtongue_out
                >
                >
                > tutaj milion na wolnosto
                > > jący dom wcale nie jest zaskoczeniem.
                >
                > ja nie twierdze, ze dom za milion to willa z basenem, ale mozna kupic dom tanie
                > j- niesie to za soba pewne konsekwencje
                >
                moj brat własnie przeprowadził się do nowego domu, w Warszawie, na budowę wydał duzo więcej niz milion, basenu u nich nie zauważyłam wink Dom 270m2 użytkowej, na 5 osób.
                • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:06
                  no i co w zwiazku z tym? bo ja własnie napisałam, że za milion wcale nie masz domu z basenem

a tymbardziej w warszawie- a mój wpis odnosił sie do piaseczna

rozumiem, że chciałaś sie pochwalić, ale mogłaś bardziej finezyjnietongue_out
                  • triss_merigold6 Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:10
                    O rany, pewnie że można taniej niż za milion. Ale zasadniczo nie po to żyję w Warszawie, pracuję w Warszawie i mam tu mieszkanie, żeby przenosić się na wioskę czy przedmieścia tylko po to, żeby mieć dom. Ani to moje marzenie, ani jakiś wyznaczony cel.
                    • aneta-skarpeta Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:15
                      ale Triss, czy ktos Ci każe? bo nie rozumiem

nie chcesz, mieszkasz w warszawie, w bloku
                      nikt nikogo do niczego nie zmusza

rozmawiamy o mozliwościach i opcjach, które maja ludzie- rózni ludzie, w róznych sytuacjach, w róznych regionach i z róznymi potrzebami
                  • snob_nad_snoby Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 14:23
                    a ja napisałam, ze nawet za duzo, duzo więcej ciężko wybudować w Warszawie dom z basenem.

Chwalić się mogę swoimi osiągnięciami, a chyba nie o sobie pisałałam?

bawi mnie ten mityczny milion smile
    • anorektycznazdzira Re: "od ilu" mozna budowac 25.03.14, 20:47
      Nie do określenia. Zależy gdzie, co, jak, na jakim poziomie wypasu, co się samemu umie, kogo zna i ma w rodzinie.
      Powiem za siebie: zarabiając poniżej stabilnego 10 tys na miesiąc nawet bym nie oglądała katalogów z przykładowymi rozwiązaniami architektonicznymi.
      • zuzanna56 Re: "od ilu" mozna budowac 26.03.14, 13:27
        anorektycznazdzira napisała:

> Nie do określenia. Zależy gdzie, co, jak, na jakim poziomie wypasu, co się same
        > mu umie, kogo zna i ma w rodzinie.
        > Powiem za siebie: zarabiając poniżej stabilnego 10 tys na miesiąc nawet
        > bym nie oglądała katalogów z przykładowymi rozwiązaniami architektonicznymi.

Zgadzam sie, to jest nie do określenia. Zależy jaki duży kredyt ktoś wezmie. Bo może ma mieszkanie warte 300 000, które sprzeda i dołozy?
        • beatrycja.30 artykuł 26.03.14, 19:03
          wyborcza.biz/biznes/10,100970,15680184,Na_budowe_domu_Polacy_wydaja_srednio_360_tys__zlotych.html#BoxBizTxt
    • wies-baden Re: "od ilu" mozna budowac 27.03.14, 06:02
      To jest wielki i nieuporządkowany problem, że miasta wylewają się poza obrzeża. Myślę, że to się zmieni w krótszej bądź ( niestety) dłuższej perspektywie. Tę sytuacje porównałabym do sytuacji w lecznictwie; albo za darmo, albo za 3000 ( za zabieg) - nie ma kwot pośrednich, które umożliwiałyby ubezpieczenia. W budownictwie ceny działek są abstrakcyjne i nierzadko stanowią równowartość budowy domu. Państwo powinno przygotowywać tereny w obrębie miast, zamiast np budować stadiony, dostępność i uporządkowanie architektury w dłuższej perspektywie na pewno się Polakom opłaci. Wystarczy pomyśleć co po sobie zostawili Hunowie, w 45 lat zabetonowali Polskę, a ludzi wcisnęli do klatek, a ci mają tak spaczone postrzeganie, że jeszcze się cieszą, bo klatka na wyłączność!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka