Dodaj do ulubionych

Chrzest- czarna sukienka?

03.04.14, 09:59
Witam
W święta wielkanocne idziemy na chrzest i tu mam dylemat co założyć. Mam czarną sukienkę prostą , klasyczny krój i myślałam , żeby ją założyć lecz moja siostra twierdzi , iż nie wypada , żeby chrzestna na czarno była ubrana. Miałam do tego ubrać beżowy żakiet i buty.
Czy rzeczywiście nie wypada?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:03
      o matko. Do kościoła chodzi i w zabobony wierzy. Jeśli jednak matka prosi a Ty masz inną sukienkę załóż dla św spokoju.
      • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:24
        to chyba nie o zabobony chodzi, ale o kanony elegancji
        • black-cat Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 13:22
          A jakie są te kanony elegancji? I od kiedy mała czarna z jasnym żakietem i jasnymi butami nie jest odpowiednia na chrzest?
          Czasy się zmieniają, kanony elegancji, jak to nazwałaś, też. Mała czarna to klasyka, niedługo stuknie jej sto lat. Autorka wątku nie zamierza jej łączyć z czarnymi rajstopami, czarnymi butami i czarnym kapeluszem.
          • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 08:44
            black-cat napisała:

> A jakie są te kanony elegancji?

Ja Ciebie manier nie będę uczyć, powinnas je z domu wynieść, ale jeszcze nie jest za późno - pogooglaj sobie.

I od kiedy mała czarna z jasnym żakietem i jasn
            > ymi butami nie jest odpowiednia na chrzest?

od zawsze

> Czasy się zmieniają, kanony elegancji, jak to nazwałaś, też.

Niestety, zmartwię Cię - kanony nie zmieniły się, nawet jesli Ty ubrałas się na chrzest własnego dziecka na czarno.

Mała czarna to kla
            > syka, niedługo stuknie jej sto lat

święta prawda, jeszcze tylko poczytaj sobie, gdzie ta klasyka ma zastosowanie
            tylko uprzedzam: zdanie "mała czarna pasuje na każdą okazję" jest przenośnią
            • black-cat Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:26

> Niestety, zmartwię Cię - kanony nie zmieniły się, nawet jesli Ty ubrałas się n
              > a chrzest własnego dziecka na czarno.

No, rzeczywiście się nie zmieniły. Ach, te krótkie, zwiewne pastelowe sukienki. Przecież na chrzty zakładano je od zawsze:
              daisypless.files.wordpress.com/2012/09/ed_christening_iln_dec1904.jpg
              • przeciwcialo Re: Chrzest- czarna sukienka? 05.04.14, 07:57
                Przeciez wiekszośc kobiet na obrazku jest w czyms w rodzaju plaszcza, jedna w sukience raczej nie czarnej wink
      • zdzisnadzis Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:00
        A co ma zababon wspolnego z odpowiednim dopasowaniem ubior i kolorystyki u do okazji, bo nie rozumiem?? chyba ci się cos pomyliło.
      • przeciwcialo Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 08:47
        Co ma wspolnego chodzenie do koscioła z niestosownoscia stroju?
    • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:37
      Siostra ma rację. Chrzestna, czy nie, to bez znaczenia. W czarnych kieckach nie chodzi się na chrzty, komunie, bo to kolor zarezerwowany na imprezy popołudniowe i wieczorne. Chyba, że jestes nastolatką albo ekscentyczną artystką, ktora nic innego nie nosismile
      Oczywiście za chwilę w tym wątku wypowie się (przecząco, rzecz jasna) kilka osób bez obycia, ktore ze swojego braku manier zrobiły ideologię i ktore zawsze pojawiają się w takich dyskusjach. wink Twoj wybór, kogo posłuchasz.
      • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:47
        ale chyba daleko autorce do dyplomatki. Swoją drogą czarne, ciemne garnitury u mężczyzn przechodzą na weselach, chrzcinach i innych baletach.
        • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:54
          mx3_sp napisała:

> ale chyba daleko autorce do dyplomatki.

A co ma do tego dyplomacja?

Swoją drogą czarne, ciemne garnitury u
          > mężczyzn przechodzą na weselach, chrzcinach i innych baletach.

Tak. Nie przechodzą różowe, żółte, ani czerwone. Ciekawe, dlaczego wobec tego kobiety noszą ubrania w tych kolorach? może dlatego, ze moda męska i damska to dwie różne dziedziny? wink
          Poza tym mylisz się, bo facet równiez nie powinien wiosną czy latem paradowac od rana w czarnym garniturze. Jesli to robi, to najczęsciej oznacza, że ma tylko jeden, na wszystkie okazje smile
        • cosmetic.wipes Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:57
          Swoją drogą czarne, ciemne garnitury u
          > mężczyzn przechodzą na weselach, chrzcinach i innych baletach.

Ciemne tak, czarne nie wszędzie wypada założyc.
        • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:24
          Całe mnóstwo mężczyzn ma alergię do chodzenia w garniturach, więc jak już muszą kupują ciemny, często właśnie czarny.
          • ichi51e Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:41
            Imho czarny garnitur to sie tylko do trumny nadaje.
            • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:19
              No czarny garnitur można jeszcze założyć na uroczystą premierę, bal, czy bankiet. Chyba, że inaczej określono dobór strojów w zaproszeniu.
              Dlatego dużo bardziej uniwersalnym garniturem dla mężczyzny jest grafitowy, granatowy czy szary.
              • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:23
                a nie prawda. Granat zarezerwowany jest tylko dla szefa. Więc jeśli pan obowiązany jest do pracowania w garniturze i ma przełożonego - nie powinien zakładać granatu.
                • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:29
                  Hmmmmsmile pierwsze słyszę. Chyba, że to wymóg jakiejś korporacji.
      • iwoniaw Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:59
        Dokładnie jak pisze lady-z-gaga. Czarny to nie kolor na chrzest, w dodatku jeszcze w środku dnia i w Wielkanoc.
        Oczywiście zaraz się zlecą wspomniane przez poprzedniczkę osoby, które dziwnym trafem jak nie mają nic w kolorze bardziej stonowanym niż pomarańczowy na okoliczność cudzego pogrzebu, tak raptem jedyną opcją na chrzest/ślub okazuje się czarna sukienka big_grin (no dobra, na cudzy ślub są skłonne jeszcze sprawić sobie białą, a kto się czepia, ten zaścianek niepostępowy).
        • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:01
          mała czarna staje się ubiorem wieczorowym po zdjęciu żakieciku,który jest nieodzownym elementem tego stroju - tak założyła Chanel.
          • iwoniaw Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:04
            Pomiędzy strojem wieczorowym a przedpołudniowym wiosennym nabożeństwem w kościele połączonym z chrztem, na którym się jest w dodatku matką chrzestną, jest rzeczywiście jeszcze parę opcji, wśród nich mała czarna z żakietem - nie nadająca się na żadną z ww. okoliczności.
            • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:28
              no niestety nie ma tak łatwo, zeby jedna kiecka pasowała na wszelkie mozliwe wyjścia- nawet jesli wymyśliła ją Chanel

no niestety
              co by nie mówić, kobieta powinna ( jesli nie chce miec rozkminki) kilka sukienek- klasycznych i ponadczasowych

a nie oszukujmy się- o chrzcinach wie się wczesniej, mozna sie przygotowac, można kupic nową/ pozyczyć od kolezanki ( tak, wiem straszne, nikt nie ma kolezanek), mozna kupic używaną w ciuchlandzie lub na allegro. Można tez pójśc w strone jasnych spodni i jasnej tuniki, koszuli

opcji jest dużo
              • kawusia79 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:42
                No ja się akurat dowiedziałam 3 dni temu, dziewczyna, która miała być chrzestna odmówiła i na mnie padłosmile
                • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:50
                  ale do swiąt masz duzo czasu
    • giokonda.it Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 10:47
      Rzeczywiście nie wypada. Kup jakąś klasyczną ale jasną. Na pewno się przyda i na inne okazjesmile
    • 1yna-taka Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 10:48
      Na ślub u brata mojego męża szykowałam świetną czarną kreacje, ale moja teściowa przeżywała pół roku, że to nie wypada na taką uroczystość że w ich rodzinie czarny to żałoba itp. więc kupiłam sobie dla świętego spokoju fajną białą kieckię przed kolana. Cała rodzina w czasie wesela obgadywała mnie że biel zarezerwowana jest dla młodej i że wstydu nie mam. Teściowa nie odzywała się do mnie przez pół roku sad Od tamtej pory zakładam to co mi się podoba, a nie to co mi ktoś wmawia, ludziom nie dogodzisz tongue_out
      • iwoniaw Współczuję twej teściowej 03.04.14, 11:02
        To musi być faktycznie przykre, że syn ożenił się z burakiem nie potrafiącym się ubrać na ślub w bliskiej rodzinie do tego stopnia, że rozpatruje tylko kreację czarną lub białą. Pozostaje mieć nadzieję, że przynajmniej druga synowa okazała się odróżniać okazje do założenia dresu od tych wymagających sukni wieczorowej.
      • rurek00 Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:02
        Takie są fakty niestety: biel jest zarezerwowana dla panny młodej. Jeśli chodzi o ślub, najbliższa rodzinna państwa młodych nie powinna zakładać czerni.
        Jest tysiąc kolorów po środku.
        Jako chrzestna, autorka wątku również powinna zrezygnować z czerni.
        • beataj1 Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:11
          To by była prawda gdyby nie jeden szkopuł. Na ostatnich 5 ślubach na jakich byłam tylko jedna panna młoda miała białą sukienkę (a dokładnie coś pomiędzy wanilią a ecru). Pozostałe panny młode miały srebrną, błękitną, miętowa a ostatnia fioletową.
          Z ta rezerwacją białego to zaczyna się robić przeżytek. Ale nie ukrywam że uważam że należy po prostu wziąć pod uwagę zdanie rodziny - a dokładniej rodziców dziecka. Jak nie chcą czerni to należy to uszanować. Zresztą jest tyle pięknych kolorów. Po co się od razu stroic w czerń...
          • ichi51e Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:43
            Tym bardziej jak panna mloda nie jest w bieli goscie w bieli sa mylacy...
            • ichi51e Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:49
              Az mnie zaciekawilo dlaczego bialy panna mloda (bo jak wiadomo kiedys bralo sie slub w tym co sie mialo czyli bogaci w brokatach a biedni w tym co mieli, rowniez czarnym) no i w skrocie chodzi o to ze biala sukienka byla ostentacyjnym pokazem zamoznosci "stac mnie na super wypasiona krucha koronkowa sukienke - na jeden raz ktora zaraz sie wyplami i bedzie do wyrzucenia - ale who cares stac mnie" w tym kontekscie zakladanie bialego jest niesmaczne - faktycznie jakby sie robilo podobna deklaracje nie bedac panna mloda.
              Lata temu na slub kolezanki przyszla jej siostra ubrana w kimono japonskie (bardzo piekne) panna mloda byla wsciekla i twierdzila ze wszyscy sie bardziej siostra interesowali niz nia. Po co to komu?
            • beataj1 Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 12:12
              To o mylących gościach tez jest dobre. Byłaś choć na jednym weselu na którym nie wiedziałaś kto jest panną młodą? I kolor musiał być przewodnikiem.

Żeby nie było ja rozumiem że biały jest kontrowersyjny ale powody nie bardzo przystają do dzisiejszych czasów i się średnio bronią jako takie...
              • ichi51e Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 13:44
                Mozna sie niezle przejechac big_grin rzecz o mojej wlasnej matce.
                Siadamy na pogrzebie w drugiej lawce (pogrzeb kuzyna mamy) i przysiada sie do nas babka w czerni... Mama z nia gada jak ze strara znajoma babka bardzo sympatyczna (ja ja widze pierwszy raz w zyciu ale matka ja ewidentnie zna. W koncu matka mowi sluchalcie przesiadzmy sie moze jakas blizsza rodzina bedzie czy cos a my tak z przodu. No i wtedy sie okazalo ze yo zbolala wdowa big_grin
                Na slubie duzo jest osob towarzyszacych i starych krewnych ktorzy martunie to widzieli ostatni raz jak byla taka malutka... Okazmy im litosc.
          • iwoniaw Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:45
            Tak, panna młoda nie ma obowiązku zakładania białej sukni, trudno jednak przypuszczać, że kolor tejże sukni był nieznany w przypadku pani z dysfunkcją społeczną wpisującej się wyżej - wszak żenił się brat jej męża, a ze strony rodziny miała dość sygnałów (w tym wyrażanych wprost opinii), że środowisko tradycyjne i że wygląd gości ma dla nich znaczenie. Jeśli ktoś w takiej sytuacji zakłada na cudzy ślub czerń lub biel, to jest niepełnosprawny intelektualnie albo usiłuje celowo wywołać niesmak i zażenowanie postronnych osób, czyli prezentuje pospolite chamstwo.
            • mx3_sp Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:50
              niekoniecznie. Będąc w 8 miesiącu ciąży byłam na weselu w czarnej długiej sukni (jeszcze ze studniówki), która miała sznurowane plecy i się w nią mieściłam. Nie jestem niepełnosprawna umysłowo ani chamska. Po prostu nie widziałam sensu zakupu takiej kreacji w końcówce ciązy.
              • cosmetic.wipes Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 12:07
                Ale to jednak była sytuacja wyjątkowa, a nie twoje widzimisię.
              • aneta-skarpeta Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 15:31
                ciąża to troszkę coś innego

ale dla mnie rozkminianie czy na wesele lepiej zalozyc czarną czy białą kreację jest buractwem- choc przeciez nikt nie broni byc burakiem
            • kruche_ciacho Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 11:59
              pospolitym chamstwem jest rowniez wyzywanie kogos od burakow
              • iwoniaw Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 14:05
                No coś ty? A nie nieskrępowanym wyrażaniem własnej opinii, która wszędzie poza Polską zostałaby doceniona gromkimi brawami? big_grin
                • kruche_ciacho Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 16:16
                  a wyrazaj sobie nieskrepowanie co tam tylko chcesz, chocby cycki wink
                  tylko jak juz obzywasz kogos burakiem to na wlasny status warzywny smile
                  • iwoniaw Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 16:58
                    Burak, jaki jest - każdy widzi. Nazwanie go nie zmienia tu istoty rzeczy. Ty uważasz, że - wiedząc o oczekiwaniach organizatorów imprezy w temacie - wybieranie stroju, który na pewno ich zirytuje/zniesmaczy jest jakie?
            • aneta-skarpeta Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 15:30
              ja piernicze, jakby problem był załozyc na slub sukienki fioletowej ( pierdylion odcieni), różowej, turkusowe, niebieskiej, zielonej, każda może byc w pierdylione cieni i odcieni
              • iwoniaw Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 15:58
                Też mnie to zdumiewa za każdym razem przy dyskusjach o ciuchach na różne okazje: takie zwracające uwagę na zadbanie ogólne ematki, gotowe od kocmołuchów wyzywać nawet za niemalowanie włosów (vide wątek siwa=niechluj), a na wesele nie mają ani jednego ciucha innego niż biały lub czarny, a jak przyjdzie do pogrzebu, to nagle znów wszystkie w czerwonych żakietach perorują o "żałobie w sercu", bo jak raz stonowanych kolorów w szafie nie ma wcale wink
                • edelstein Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 04.04.14, 09:42

Ja nie man w szafie innej sukienki,niz czarna,bo znalezienie na mnie takowej graniczy z cudem.Sluby odbywaja sie po poludniu,nie widze wiec nic niestosownego w czarnej sukience z kolorowymi dodatkami.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
                  Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
                  Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
                  Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
          • kruche_ciacho Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 03.04.14, 12:07
            ale rodzice dziecka nic takiego nie powiedzieli
            siostra autorki stwierdzila ze nie wypada
          • przeciwcialo Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 04.04.14, 08:53
            To były sluby kościelne czy cywilne?
            Nie widzialam nigdy panny mlodej w kosciele w sukni innej niz biała, ecru czy wanilia.
          • blackangel1010 Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 04.07.17, 17:08
            Hahaha na moim ślubie podeszła do mnie teściowa i zapytała, czy ja to świadkowa big_grin big_grin big_grin
      • blackangel1010 Re: Ślub,chrzest, komunnia- czarna sukienka? 04.07.17, 17:13
        Dodam tutaj do postu 1yna-taka ,że gdyby ktoś mi marudził na temat tego co mam założyć - to nawet z czystej złośliwości bym się tak ubrała big_grin . Generalnie dla mnie niestety stworzony jest tylko jeden kolor . W innych wypadam mdło . Rodzina od dziecka marudziła na ten mój czarny ubiór , ale każdy twierdzi,że dla mnie tylko czerń, lub b.ciemne kolory.
    • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:09
      daj spokoj smile
      idz w czym ladnie i dobrze sie czujesz

takie "wypada/niewypada" to tylko w Polsce.......
      • chalsia Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:35
        > takie "wypada/niewypada" to tylko w Polsce....

a dzień dobry, do widzenia, proszę, przepraszam, dziękuję mówisz?
        bo to tez "wypada" w Polsce
        • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:56
          a dzień dobry, do widzenia, proszę, przepraszam, dziękuję mówisz?
          > bo to tez "wypada" w Polsce

OJP
          smile
      • zdzisnadzis Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:04
        No widocznie poza Polskę nosa nie wysciubiasz, to co ty mozesz wiedziec...
        • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:08
          raczej nosa tam juz nie wsciubiam zeby nie miec takich dylematow jak autorka wink
          • slonecznik1981 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:43
            Ależ nikt cię nie ciągnie na siłę do Polski z twojej Mołdawii czy innej Bułgarii, tylko nie przekonuj nas że normy zachowań i ubiory są tam jedynie słuszne big_grin
            • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:58
              no juz, nie denerwuj sie tak bo sie pocisz wink
              • slonecznik1981 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:59
                Dziękuję za chałupniczą psychoanalizę, próbuj dalej big_grin
                • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 13:14
                  psychoanalizowac nie smialabym bo sie nie znam
                  zazartowalam sobie dziecko drogie z tej twojej ekscytacji
                  ale co ja tam z tej mojej moldawii czy bulgarii wiem ......

luzu troche wink pozdrawiam

• slonecznik1981 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 22:07
                    Warto tam się przeprowadzić na emeryturze? Jak wam się żyje? podobno nie jest drogo?
    • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 11:18
      Zgadzam się z przedmówczyniami. Czarny na Chrzest Św. odpada.
      W tej chwili jest taki wybór w sklepach ładnych pastelowych sukienek, że można coś znaleźć. Ewentualnie jakiś żakiet-marynarka plus spodnie.

• edelstein Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:45
        No,najlepiej kupic pastelowa,ktory absolutnie nie pasuje so urody,za to jest jasnatongue_out
        Nie mialam,nie mam i nigdy nie Bede miala pastelowych rzeczy w szafie,bo wygladam,w nich zle.
        Dobrze wygladam w soczystych kolorach,tylko sukienek na mnie nie produkujatongue_out
        • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:51
          To był przykład.
          A to, że Ty nie potrafisz dobrać sobie sukienki, to nie jest niczyja wina.
          • edelstein Re: Chrzest- czarna sukienka? 05.04.14, 00:41

Owszem to jest wina projektantow i producentow,ktorzy zakladaja,ze mlode kobiety nie miewaja biustu.
            Zeby dobrac sukienke trzeba miec z czego dobierac. Wybor miedzy za duzymi w ktore pasuje biust,babciowatymi i takimi za malymi w biuscie to zaden wybor.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
            Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
            Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
            Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • girl.anachronism Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:12
      O ile zasady niezakładania czerni na wesela nie rozumiem, o tyle uważam, że czerń na chrzest nie pasuje zupełnie. To wieczorowy kolor jeśli chodzi o sukienki smile Mała czarna niezmiennie kojarzy mi się jednak z jakąś dorosłą imprezą, np. Sylwestrem czy jakimś bankietem, a nie z chrztem - to środek dnia, impreza kościelna, więc nie pasuje.
    • poppy_pi Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:18
      Ja uważam, że mała czarna pasuje na większość okazji. Ubrałabym.
      • kk345 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:46
        >Ubrałabym
        W co? W sweterek?
    • mariolka55 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:46
      nie wypada
      ani na chrzest ,ani na ślub ,ani na Komunię

czarna kiecka to strój wieczorowy ,ewentualnie pogrzebowy
      • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 13:16
        ....bo tak powiedzial ksiadz i basta!
        • maggi9 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 14:05
          Bo czerń dla księdza zarezerwowana przecież big_grin
        • iwoniaw Ksiądz? 03.04.14, 14:09
          No, jeżeli jedynym źródłem wiedzy o SV i tym, co wypada jest to, co usłyszysz z ambony, to przestaję się dziwić twoim wpisom w tym wątku big_grin
          Jednak autorka chyba pytała osoby mające nieco lepszą orientację w temacie.
          • kruche_ciacho Re: Ksiądz? 03.04.14, 16:32
            "Jednak autorka chyba pytała osoby mające nieco lepszą orientację w temacie."

aha i Ty jestes specjalistka w tej dziedzinie? dziwna to specjalizacja ale widocznie na inna brak Ci horyzontow smile

• aneta-skarpeta Re: Ksiądz? 03.04.14, 16:40
              nie musi byc specjalistka, może po prostu się lepiej orientować w zasadach SV

oczywiscie nikt nie zmusi to przestrzegania zasad choćby postawowych
              • kruche_ciacho Re: Ksiądz? 03.04.14, 16:52
                "może po prostu się lepiej orientować w zasadach SV"
                ktorego SV? tego gdzie nazywanie kogos burakiem jest szczytem elegancji?
                • iwoniaw Re: Ksiądz? 03.04.14, 17:00
                  Ach, to burakowi z mottem życiowym "robię jak mi się podoba i mam w d... opinię innych" robi to jednak jakąś różnicę? big_grin No patrz pani!
                  • kruche_ciacho Re: Ksiądz? 03.04.14, 17:19
                    nie wiem czy jej robi roznice bo juz sie dziewcze nie odezwalo smile i pewnie miala racje bo zachowujesz sie jak york z adhd i obszczekujac tak naokolo wszystko (nawet jesli masz racje) sama z siebie robisz warzywo cukrowe

milego weekendu
                    • iwoniaw Re: Ksiądz? 03.04.14, 17:39
                      Dobrze, że ty dajesz przykład, jak się odzywać do innych na forum, skoro czujesz się w obowiązku mnie pouczać w temacie big_grin
                      Ale nie o tym wątek, więc miłego.
                • aneta-skarpeta Re: Ksiądz? 03.04.14, 17:40
                  przeciez mozna miec niewypażony język, a wiedzieć jak się należy ubrać stosownie do okazji

to się nie wyklucza
    • anetchen2306 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:50
      Nie, ja nie zalozylabym czarnej sukienki na taka okazje, jaka jest chrzest.
      Nawet, jezeli mialabym "kolorowe" dodatki.
      Bylam na kilkunastu chrzcinach (w Pl i "zagramanica"): nigdzie jeszcze nie widzialam matki chrzestnej, ojca chrzestnego lub najblizszych czlonkow rodziny w czarnych kolorach. Stonowane tak, czarne nie.
      Tak samo nie wlozylabym czarnej sukienki na uroczystosc Pierwszej Komunii Swietej moich wlasnych dzieci lub moich chrzesniakow.
      Czarny kolor sukienki kojarzy mi sie ze strojem wieczorowym lub jakims powaznym (egzamin), malo radosnym wydarzeniem.
      • black-cat Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:23
        Gdybyś była na chrzcinach mojej córki to byś zobaczyłasmile W czerni byłam ja, czarną sukienkę z jasnym żakietem miała chrzestna.
        Proponowanych tu pasteli szczerze nie znoszę, wywołują u mnie mdłości.
        W ubiegłym roku na komunii u syna przyjaciół widziałam całkiem sporo czarnych strojów. Uważam, że ascetyczna w kroju mała czarna w połączeniu z odpowiednimi dodatkami klasą bije na głowę wszelkie pastelowe garsonki.
        • iza232 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 20:41
          black-cat napisała:
          > Proponowanych tu pasteli szczerze nie znoszę, wywołują u mnie mdłości.

Oprócz pasteli wywołujących mdłości mozna jeszcze wybrać głęboki nasycony kolor, np. fuksja (notabene bardzo modna nadal), malinowy, błękitny, fioletowy.
        • klawiatura_zablokowana Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 23:17
          > Proponowanych tu pasteli szczerze nie znoszę, wywołują u mnie mdłości.

U mnie również, dlatego posiadam w szafie sukienkę kobaltowoniebieską, amarantową, czekoladową, czerwoną, nie mówiąc o kieckach wzorzystych: w kwiaty, w kratę etc.

Naprawdę, wszystkie kupiłam za mniej niż 100 zł, a niektóre za niecałe 50 zł. Mogę rzucić linkiem do dobrego sklepu online, jeśli ktoś chce.
        • anetchen2306 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:22
          A ja nie rozumiem, dlaczego INNY kolor niz czarny kojarzy ci sie z pastelami wink
          Jezeli potem, na przyjeciu sciagniemy z siebie ten jasny zakiecik (bo bedzie nam za cieplo), to zostanie tylko i niestety ... czarny uncertain Chyba, ze na obiedzie/kolacji w tym jasnym zakieciku nadal bedziemy sie "plazowac".
          Jest tyle pieknych sukienek, spodnic do 100 zl w innych kolorach niz czarny.
          Poczytalam takze rozne fora zagraniczne i tam tez pada czesto pytanie o "mala czarna" na slub kolezanki, chrzest dziecka ... I tak samo jest to kreacja odradzana (choc przewaznie ludziska maja tam bardziej tolerancyjne podejscie do ubioru okazjonalnego).
    • gryzelda71 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 12:55
      Idź w czarnej. Pewnie alternatywa jest dres.
      • wioskowy_glupek Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 13:03
        Nie, nie wypada z uroczystości kościelnych czarny nadaje się na pogrzeb.
    • tomelanka Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 13:47
      Jesteś moja bratowa?wink
      Chrzcimy dziecko w swieta i wiem że chrzestna ma jakąś czarną kreacje. Szczerze? Wisi mi to smile niech ubiera co chce
    • naomi19 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 14:03
      Również uważam, że nie wypada i zawsze dziwię się, że są ludzie, którzy tego nie wiedzą.
    • alpha.sierra Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:20
      Nie mam małej czarnej, a w białym wyglądam w najlepszym wypadku jak nieboszczka po ekshumacji i chyba tylko to chroni mnie przed imprezowymi faux pas w oczach niektórych. Ale:
      Na moje wesele koleżanka ubrała się na biało. Żona chrzestnego mojej córki na chrzest przyszła w czarnej sukience. Jeden i drugi przypadek mi wisi i powiewa. Białą sukienkę wyłapałam na filmie z wesela, bo świeciła w UV i wyróżniała się na parkiecie. Czarną zapamiętałam, bo była fajna. W mojej i męża rodzinie nikt nie zwrócił na te kiecki uwagi. Więc możliwe, że coś niestosownego w małej czarnej na chrzest widzi tylko Twoja siostra smile. Ja bym założyła, szczególnie z jasnymi dodatkami.
      • naomi19 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:27
        czy Wy nie macie sukienek w innych kolorach?
        • alpha.sierra Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 20:42
          No przecież piszę, że nie mam ani białej ani czarnej big_grin.
        • edelstein Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:53
          Nie,nie mam,w dodatku mam jedna i to tez cudem.Szukalam,przymierzylam chyba 200,zadna nie pasowala.Cud,ze czarna znalazlam.
          Teraz komunia a ja i tak nic nie znajde.Jestem mloda,a u mlodych biustu wiekszego niz doopa nie przewiduja.Spodnium tez nie mam,jestem za miala.Spodnic nie nosze.
      • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 15:35
        pomijając wszystko nie umiem sobie przypomniec aby zestaw ciemna sukienka, jasna marynarka , wyglądał kiedykolwiek dobrze

chyba, że czarno-biały zestaw, ale też nie czarna sukienka, biała marynarka- tylko pomieszane kolory
        • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:21
          aneta..... no ja Cie prosze dziewczyno......
          • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:30
            ja nie mówie o kreacjach Prady, tylko tym co widziałam na żywo

może w złym towarzystwie sie obaracam, ale kojarzy mi się tak
            klasyczna czarna sukienka +kremowy zakiet i buty
            https://lh5.googleusercontent.com/-3fixM9XSFu8/TXwHY6CBywI/AAAAAAAADm0/8WChjDE6hHI/s1600/2.jpg
            • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:35
              Biało-czarny zestaw, wbrew pozorom, nie każdemu pasuje. Często wygląda kiczowato i tandetnie, szczególnie, jeśli jeszcze dojdzie do tego kiepska jakość materiałów i źle dobrany krój ubioru.
              • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:40
                masz rację, generalnie trudny temat
            • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:37
              haha, ok rozumiem teraz wink mnie kojarzy sie raczej w ten sposob:
              • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:38
                https://www.google.be/search?q=czarna+sukienka+jakie+dodatki&biw=1237&bih=621&tbm=isch&imgil=vCvQ4AgQDk5rlM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRyCoAET2CXwDBQOx17QHrXTLEdoXjAgh15b-aAPYxsKh0VHNP7%253B400%253B300%253BQiFMa2LA_S-QpM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fw-spodnicy.ofeminin.pl%25252FTekst%25252FSzafa%25252F527321%25252C1%25252CDodatki-do-malej-czarnej-sukienki--mala-czarna-sukienka.html&source=iu&usg=__5SR5vcgyzjM58joiVaKxaii34yE%3D&sa=X&ei=jHE9U5DdA4Oe4wTAnYHIDA&ved=0CCsQ9QEwAA#facrc=_&imgdii=_&imgrc=2nXPuLxtCdmheM%253A%3BcD-jN0Y6L4e7tM%3Bhttp%253A%252F%252F4.bp.blogspot.com%252F-ZRDnXcL0LPs%252FUQuhokXwrVI%252FAAAAAAAAAVA%252FLdYOcPP8rqY%252Fs400%252Fzestaw4.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftorbowisko.blogspot.com%252Fp%252Fjakie-torebki-do-czarnej-sukienki.html%3B253%3B400
                • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:43
                  ale tu nie ma jasnej marynarki, nawet dodatki nie sa jasne, tylko w odcieniu średnim
                  • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:46
                    a teraz to sie czepiasz wink
                    • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:48
                      nie czepiam się
                      wszystko- kazdy kolor jest jasniejszy od czarnego- chocby fuksja,
                      natomiast nie zanwiesz tej marynarki jasną

karmelowa/toffi marynarka tez nie jest "jasna"
                      jasna jest kremowa/pastelowa etc
                      • kruche_ciacho Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 16:54
                        czepiasz sie
                        pogugluj sobie takie zestawy pelno jest pieknych malych czarnych z jasnymi zakietami
                        duzo zalezy jak sama dodalas, od kroju i jakosci materialu

chyba ze nic ci sie nie podoba juz z zasady wink
                        • aneta-skarpeta Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 17:34
                          no własnie chciałam się podeprzeć i znalazłam faktycznie 1- ale na zywo nie widziałam

na innych- też niewielu, zestaw uszedł, ale lepiej wyglądąłby z inną marynarką

sama mi jako dowód dałas zdjęcie bez żakietu- o kolor nie bede się kłócicwink

może złą frazę wrzucam, bo nie widzę tabunów stylizacji czarna sukienka, jasna marynarka- nawet brzydkich

dlatego, tak jak piszę- nie widuję/nie widziałam lub nie pamiętam aby zestaw czarna sukienka + jasna marynarka wyglądał dobrze

są lepsze połączenia
                          • slonecznik1981 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 22:08
                            Niektórym emerytom pasuje, nie dyskutuj dalej wink
    • aquella Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 17:09
      gdyby chrzestna mojego dziecka chciała się odziać w czarną sukienkę ( dodatki jasne) to niekoniecznie by mi się podobało ale, najważniejsze aby dziecka nie upuściła ubiór był czysty i dobrze się w nim czuła - a sama bardzo chętnie bym się w czarną małą odziała na chrzest, tylko z pytaniem czy mamusi to nie przeszkadza
    • agni71 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 21:32
      Nie wypada to ubierać ubranie. Jak to się robi, ktoś może zdradzi?
      • slonecznik1981 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 22:09
        Po prostu się ubiera..rozsuwa suwak, naciąga na ciało itp itd...masz z tym jakiś problem?
        • agni71 Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 23:05
          No mam, bo ubiera się człowieka, a ubranie wkłada.

• 3-mamuska Re: Chrzest- czarna sukienka? 03.04.14, 23:32
            Ja byłam na czarno na chrzcie własnego syna, ale było to miesiąc po niespodziewanej śmierci mojego taty.
            Jest tyle pięknych kolorów nie koniecznie pastelowe chabrowy, ładna intensywna zieleń, czy fiolet w takim odcieniu jak storczyk.
    • srebrnarybka Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 00:28
      Oczywiście, że nie wypada. Sakrament będzie nieważny, bo z teologicznego punktu widzenia najistotniejszy jest kolor sukienki chrzestnej.
      • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 08:46
        pogrzeb jest ważny, nawet jesli goście ubiorą się kolorowo
        a jednak rzadki to widok
        ciekawe dlaczego
        • srebrnarybka Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:33
          ciekawe dlaczego

Dlatego, że można obrazić uczucia najbliższej rodziny zmarłego. Jednakże młodzi rodzice chrzczonego dziecka nie przeżywają traumy porównywalnej z pogrzebem najbliższej osoby.
          Nie mówiąc już o tym, że na pogrzeb wystarczy ubrać się ciemniej, ale nie sposób wymagać, poza najbliższą rodziną, ubierania się na czarno i nikt tego nie wymaga. Trudno, żebym z powodu pogrzebu sąsiadki albo kuzynki dziesiąta woda po kisielu sprawiała sobie nową sukienkę, nie każdego na to stać. Wypada zwyczajnie ubrać się ciemniej. Na pogrzebie własnego Ojca w listopadzie miałam ciemnobrązową, bardzo ciemną, skórzaną kurtkę, bo trudno byłoby mi kupować specjalnie nowy płaszcz na tę okazję. A w regularnej żałobie chodziłam cały rok.

Mam bardzo głęboko wierzących kuzynów, którzy na pogrzeby zarówno ojca, jak i matki, nie ubierali się na czarno, bo nie kolor ubrania był dla nich istotą żałoby, tylko modlitwa.

A swoją drogą za PRL każda kobieta miała jedną elegancką sukienkę na wszystkie okazje i nikt o żadnym buractwie nie mówił.
          • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:36
            a do tego Polki były najbardziej eleganckie.
          • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 10:07
            > Nie mówiąc już o tym, że na pogrzeb wystarczy ubrać się ciemniej, ale nie sposó
            > b wymagać, poza najbliższą rodziną, ubierania się na czarno i nikt tego nie wy
            > maga.

A czy ja napisałam inaczej? chyba, ze Twoim zdaniem granat albo brąz to stroj "kolorowy"

> A swoją drogą za PRL każda kobieta miała jedną elegancką sukienkę na wszystkie
            > okazje i nikt o żadnym buractwie nie mówił.

a Ty żyłas w PRL? to widocznie w jakims innym niż ja, bo jedną sukienkę na wszystkie okazje to może na najbiedniejszej wsi kobiety miały, reszta żyła normalnie
            brakowało wędlin albo papieru toaletowego, ale ciuchy i materiały w sklepach były, z czego kobiety doskonale umiały skorzystać
            • srebrnarybka Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 11:51
              miałam 30 lat, kiedy skończył się PRL i zarabiałam na siebie. Miałam ukończone studia i pracowałam w zawodzie. Zarabiałam nawet ociupinkę lepiej, niż niektórzy rówieśnicy, bo pracowałam w prestiżowym muzeum. Nie było mnie stać na kupowanie dużej liczby ubrań, nie mówiąc o tym, że w sklepach niekoniecznie można było dostać odpowiednie rozmiary, a fasony były 3 na krzyż. Kupowanie odrębnej sukienki na każdą okazję można było sobie między bajki włożyć. Sklerozy mimo wszystko też jeszcze nie mam.
              Byłam też 4 razy matką chrzestną: 2 razy w PRL i 2 razy po '89 r. Usiłuję sobie przypomnieć ubranie: 1 raz bardzo kolorowo (byłam jeszcze uczennicą), drugi raz pod koniec PRL, już pracowałam - miałam na sobie najlepszy mój ciuch czyli spódnicę z bawełny indyjskiej kupioną za równowartość mojej pensji od kolegi, który przywiózł ją na handel (teraz coś takiego kosztowałoby ze 20 zł), ładna była + kremową bluzką, która się znudziła mojej mamie + apaszkę w kolorze spódnicy (dostałam w prezencie). Przypadek czysty, że chrzest był latem, a mój najlepszy ciuch nie był czarny. Chrzest nr 3, jesień '90 - wełniana spódnica w szaro-czarno-białą kratę (wówczas moje najelegantsze ubranie, przyzwoita zresztą) + ozdobny różowy sweterek zrobiony na drutach przez moją mamę, Chrzest nr 4, wiosna 95 lub 96, nie pamiętam - uwaga: czarna długa spódnica wełniania (najelegantsza, jaką mam), kolorowa bluzka (koloru nie pamiętam, mogła być nawet czerwona), żakiet w czarno-białą jodełkę. Niczego elegantszego nie miałam, a był to najgorszy okres finansowy w moim życiu. Żona chrzestnego też była w czarnej garsonce i białej bluzce. Przysięgam, że wszystkie cztery chrzty są ważne.
        • blackangel1010 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.07.17, 16:54
          Nooo na pogrzebie mamy tylko ja miałam czarny strój . Wiele przyszło w różowych, brzoskwiniowych i jasnych sukienkach .
      • blackangel1010 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.07.17, 16:51
        big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
    • mamaalana1 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 08:55
      Załóż czarną. Nie mam pojęcia o co ludziom chodzi z tą czernią czy bielą masakra jakaś. Chyba tylko na wsiach jeszcze tylko takie przekonania pokutują i to na takich zabitych dechami. Idę w czym mi się podoba. W życiu u mnie w rodzinie nie spotkałam się z takimi przekonaniami. A chodzę na wesela i śluby w czarnej. Jak bym nie czytała tego forum to nawet do głowy by mi nie przyszło, że tak w ogóle ludzie myślą.
      Pozdrawiamsmile
      • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:00
        ja miałam skojarzenie z zabobonem, a to wynika z mentalności, a nie lokalizacji. Owszem, klasyczna sukienka czarna z dodatkami jest optymalna. Nasze forumowe stylistki się burzą, ale w sumie nie zaproponowały nic konkretnego oprócz pouczenia o chamstwie, wcześniactwie, niepełnosprawności umysłowej, prowincjonalności tip. Jako matka dziecka i to jeszcze w okresie świąt głowę miałabym zajętą zupełnie czymś innym niż kreacja gościa. A tym bardzie co wypada, a nie.
        • mamaalana1 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:14
          Wiesz mi zabobony kojarzą się z tradycją wiejską. A tam jak byś posłuchała innych przekonań/wierzeń czy ja zwał około ślubnych to by łeb spuchł.Tak samo jak nie uważam noszenia czarnych ciuchów po smierci bliskiej osoby. Owszem, na pogrzeb czerń, ale potem zdecydowanie żałoba, ale w sercu, a nie inaczej. Ale to moje przemyślenia.
        • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:15
          >Owszem, klasyczna sukienka czarna z dodatkami jest optymalna.

No własnie, a co to znaczy "optymalna", "uniwersalna"? i jeszcze "na każdą okazję", wyrwane z kontekstu przez osoby nieznające podstawowych zasad i cytowane bez sensu
          na spacer po plaży też mała czarna pasuje? na śniadanie we wczasowej stołowce? na odwiedziny u chorego w szpitalu? a może jednak nie jest taka optymalna? może chodzi o taką porę dnia i te okazje, na ktore czern jest stosowna? a o innych sytuacjach nie wspomina się przy temacie małej czarnej, bo podstawowych spraw nie ma potrzeby ludziom tłumaczyć?
          niestety, jak widac na tym forum, wiele osob ma braki w zakresie ubraniowego abecadła i stąd kolejne wątki, jak ten
          • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:30
            wiesz jeden skupia się na ekonomii drugi na kolorze sukienki. Skoro Kwaśniewska na oficjalnych wizytach, porannych występowała w czerni to masz wielki pole do uświadamiania Polek w co wypada a co nie. SV nie dotyczy tylko wyglądu ale i zachowania, a na tym polu Ty masz duże braki.
            • oqoq74 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:39
              Przyganiał kocioł garnkowi smile
            • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:52
              Skoro Kwaśniewska
              > na oficjalnych wizytach, porannych występowała w czerni to masz wielki pole do
              > uświadamiania Polek w co wypada a co nie

No, walnęłas argumentem big_grin faktycznie, to jest wielkie pole, a dokładnie mowiąc - ugór big_grin jak widać, nie ja jedna ze swoimi poglądami zabrałam głos w tym wątku, ale przeciez z góry wiedziałam - i napisałam to - ze nikogo nie przekonam i nie mam ambicji tego robić
              mimo wszystko podpowiem Ci: chrzciny to nie oficjalna wizyta dyplomatyczna, forumka to nie pierwsza dama, a kopiowanie sytuacji obejrzanych w telewizji może narazic na smieszność
              • mx3_sp Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 10:02
                no jeśli nie Kwaśniewska to kto? A zawsze lepiej mierzyć wyżej.
          • black-cat Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:57
            Na plażę?
            Proszsz, rzekłabym, że to nawet nie "mała" czarna
            www.groszki.pl/groszki/1,111696,11883077,Sukienki_bez_ramiaczek_na_lato_2012___ponad_30_propozycji_.html
            Śniadanie we wczasowej stołówce? Luźna, bawełniana, sportowa sukienka w kolorze czarnym w połączeniu z letnimi sandałami na płaskim obcasie wywoła skandal na wczasowej stołówce.
            Czerń to kolor jak każdy inny. Ważne jak i z czym ją nosimy. Czarna sukienka, czarne buty, czarne rajstopy i kapelusz z woalką niekoniecznie nadają się na wizytę w szpitalu u ciężko chorej osoby, ale już prosta czarna sukienka w połączeniu z jasnymi dodatkami (rajstopy, buty, torba, blezer / sweter itd) już jak najbardziej tak.
            Gdyby nasze prababki trzymały się twardo "kanonów elegancji" do tej pory biegałybyśmy w gorsetach.
      • lady-z-gaga Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 09:40
        światowa i miastowa Ciebie kobita big_grin
    • gargamelja Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.04.14, 08:56
      Ja trochę nie na temat, ale coś mi się przypomniało. Ze 20 lat temu, mając ok. 13-14 lat (zaraz po bierzmowaniu) trzymałam do chrztu mojego pierwszego chrześniaka. Miałam na sobie białą bluzkę, ojciec chrzestny w moim mniej więcej wieku też miał białą koszulę. Upał był niemożliwy ojciec dziecka choć w kościele w garniturze, marynarkę zostawił chyba w samochodzie i też wystąpił w białej koszuli, matka dziecka również miała bluzkę, albo białą, albo ecri i tek poszliśmy do fotografa, zaraz po mszy. Do tej pory jak patrzę na te zdjęcia to mnie śmich ogarnia, foty pozowane, od pasa w górę, na białej ścianie. Efekt, cztery główki trzymające zawieszoną w powietrzu maleńką główeczkę - bo dziecko oczywiście w białym beciku. smile
    • blackangel1010 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.07.17, 16:46
      Ja mam za kilka dni chrzest córki i ubieram całość czarną . Styl retro z czarnymi dodatkami i koronką na szyi . Mam w nosie co ludzie mówią . A z białą sukieneczką mojej niuni będziemy świetnie kontrastować smile Trzeba obalać stereotypy.
      • kolibeer2 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.07.17, 18:22
        trzeba było jeszcze starszy wątek wykopać, żeby sie pochwalić
      • pitahaya1 Re: Chrzest- czarna sukienka? 04.07.17, 18:51
        To zacznij obalać te stereotypy i załóż córci czerwoną sukienkę a nie białą big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka