Dodaj do ulubionych

tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do szko

14.04.14, 16:53
i zastanawiam sie, bo przeciez wszystkie sa objete obowiazkowa edukacja przedszkolna
panstwowa
czyli wniosek taki, ze boimy sie panstwowych szkol, a nie boimy panstwowych przedszkoli?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 16:56
      A ile poszło w 2013? Masz może jakieś dane? Bo ciekawa jestem.
      • moofka Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:02
        w 2010 - 9%
        w 2011 - 20%
        innych na razie nie znalazłam
        • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:03
          Ale zdziwiona jestes czy co?
          • moofka Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:05
            troche?
            ostatecznie tez podlegaja splacówkowaniu smile
            czyli strach jest nie przed edukacja jako taką, a nie wiem - organizacja? polskiej szkoly?
            • andaba Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:08
              moofka napisała:

> troche?
              > ostatecznie tez podlegaja splacówkowaniu smile
              > czyli strach jest nie przed edukacja jako taką, a nie wiem - organizacja? polsk
              > iej szkoly?

Ludzie mają teraz tendencje do przeginania w stronę nadmiernego cackania się z dziećmi. A w szkole jedna pani, korytarz z dwunastolatkami, ubikacja zamiast nocniczka i nikt zupką nie pokarmi.
            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:13
              moj 6-latek zostaje w przedszkolu, uzyskał odroczenie. Szkola- 'O' i klasy 1-3 na poddaszu 3 piętro, bez możliwości wyjścia na dwór, cały dzień dzieci siedzą w salach, toalety gdzieś na półpiętrze, system zmianowy, kilka dni rano, kilka po południu. W szkole hałas, dzieci setki, wspólna świetlica, po kilka równoległych klas jest.

Tymczasem przedszkole kameralne, 5 grup tylko, w mojej grupie 2 panie+panie pomocnice (grupa integracyjna), w budynku w starym ogrodzie, pośród drzew, z placem zabaw, z którego dzieci korzystają przy sprzyjającej pogodzie. Czynne od 6,30 do 17 chyba, w tym czasie śniadanie, obiad, zupa, jakieś owoce do tego i ciepłe picie. W szkole nikt się tak z dziećmi nie patyczkuje i nie zapewnia opieki na takim poziomie jak w przedszkolu.
              • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:14
                Cos nie tak z twoim dzieckiem?
                • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:26
                  tak, CZR
                  • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:34
                    ale gdyby bylo z nim wszytko ok, również zwróciłabym się do PPP o zbadanie gotowości szkolnej, a gdybym miała wybór, posłałabym do 1 klasy jako 7-latka. Nie widzę żadnych korzyści z przyspieszania szkoły. To powinno odbywać się na zasadzie dobrowolności.
                    • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:53
                      Dobrowolność w przypadku skończyłaby się posyłaniem wszystkich jako 7 latków.
                      • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 12:53
                        I co by się strasznego stało?
                        Istna Finlandia, tfu, na psa urok!? wink
              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:22
                A za rok planują nową szkołę w Twojej okolicy otworzyć, czy jak?

Nigdy nie zrozumiem, że 6 latkowi przeszkadzać może hałas w szkole, toalety na półpiętrze, system zmianowy, a siedmiolatkowi już nie.
                • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:30
                  oqoq74 napisał(a):

> A za rok planują nową szkołę w Twojej okolicy otworzyć, czy jak?
                  >
                  > Nigdy nie zrozumiem, że 6 latkowi przeszkadzać może hałas w szkole, toalety na
                  > półpiętrze, system zmianowy, a siedmiolatkowi już nie.

Na tym, min. polega gotowość szkolna, że przez rok emocjonalnie zmieni się, dorośnie do 45 minut w ławce, teraz kiedy ma problem z wykonaniem zadania, podchodzi do niego jedna z Pań i motywuje go, zachęca, pilnuje żeby robił, albo żeby nie przeszkadzał innym dzieciom. Jak się popłacze to też tragedi nie ma, zawsze jest ktoś, kto pocieszy i uspokoi, bez straty dla innych dzieci, którymi może zająć się druga Pani. Rok to dużo i wierze, że za rok będzie radził sobie lepiej.
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:32
                    Ale zdajesz sobie sprawę, że sytuacje, które opisałaś, zdarzają się też w szkole i tam też jest kto zmotywuje, kto pocieszy?
                    • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:37
                      no własnie nie bardzo tak jest jak piszesz, pani jest 1 na grupę, w porywach max 2 i w naszej szkole rejonooej dyrekcja stoi na stanowisku, że "przedszkolne nawyki trzeba jak najszybciej wyplenić". Byłam, rozmawiałam z dyrekcją, a ponadto mam znajome dzieci w tej szkole. U mnie odbywa się migracja odwrotna, w grupie jest sporo dzieci, które w zeszłym roku już spróbowały szkoły i jednak wróciły do przedszkola.
                      • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:40
                        Szesciolatki to nie ciamajdy, jedna pani w zupełnosc wystarczy.
                        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:45
                          skoro tak uważasz, poślij spokojnie swoje dziecko, ja uważam inaczej i znam dzieci, którym 1 pani nie wystarczy. Ze znajomej 7 dzieci żadne nie poszło do 1 klasy, rodzice mieli jeszcze wybór i zostawiają. W sumie to z calej grupy przedszkolnej nikt w zesżłym roku nie poszedł do szkoły, rodzice zostawili dzieci w przedszkolu.
                          • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:47
                            Wygoda rodziców zwyciezyła, jeszcze rok pokwoczyc nad dzieciatkiem mogli.
                            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:20
                              no ale co ci to przeszkadza, nie rozumiem? Nie chcesz, nie kwocz nad swoim, a mi nie broń kwoczyć nad moim. Uważam, że szkoły nie są gotowe na przyjęcie 6 latków i tak samo uważają rodzice w mojej okolicy. Ba, znam tylko 1 dziecko które poszło do szkoły wcześniej, dobrowolnie, reszta podziela mój pogląd.
                              • maeve_binchy Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:58
                                Nic dodac, nic ujac. Zastanawia mnie to przekonanie zwolennikow reformy, ze wiedza, co jest dobre dla innych dzieci. Chcecie, to posylajcie swoje nawet jako 4-latki, ale od innych sie odczepcie...
                                • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 12:54
                                  O, to to!
                              • agni71 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:06
                                Uważam, że szkoły nie są gotowe na przyjęcie 6 lat
                                > ków i tak samo uważają rodzice w mojej okolicy.

sprostowanie, nie "szkoły", a twoja szkoła. Ale ona nie będzie równiez przystosowana dla 7-latków.
                              • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:53
                                " Ba, znam tylko 1 dziecko które poszło do szkoły wcześniej, dobrowolnie, reszta podziela mój pogląd."
                                albo zastosowałaś duży skrót myślowy albo się zwyczajnie mylisz. Nie ma ani jednego DZIECKA, które poszłoby do szkoły dobrowolnie. Czy to w wieku 6, 7 czy 10 lat smile Dzieci idą do szkoły w wyniku obowiązującego prawa i decyzji rodziców. Część rodziców DOBROWOLNIE jak na razie posyła dzieci do szkoly w wieku 6 lat. Niestety gdyby tę dowolność pzostawić rodzicom na stałe to w szkołach bylby bałagan jeszcze większy niż jest. A gdyby pozwolic rodzicom decydować w ogóle o edukacji potomstwa na zasadach pelnej dowolności, to niestety, ale część dzieci nie rozpoczęłaby edukacji wcale. Drugą smutną prawdą jest to, że dla większości rodziców przedszkole jest zwyczajnie wygodniejsze.
                                • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:57
                                  Zgadzam się!
                      • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:45
                        W przeciwieństwie do Ciebie ja już jestem po pierwszej klasie. I teraz nawet w 3 zdarzy się, że jakieś dziecko popłacze się, zdarzy się, że któreś trzeba zmotywować. Najgorsze co można zrobić, moim zdaniem, to utwierdzać siebie i dziecko, że nie da rady.

A zabierania dziecka ze szkoły do przedszkola już całkiem nie rozumiem.
                        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:26
                          A ja rozumiem rozczarowanie rodziców i dzieci szkołą, rozczarowanie podjeściem pań nauczycielek, które na uwagę, ze dziecko jest płaczliwe i trzeba poświęcić mu nieco więcej uwagi mówią cos w stylu - ja takich mazgajów mam 30, nie mam czasu nad każdym się użalać. cytat na pewno nie dosłowny i zasłyszany od jednej z mam, która własnie dziecko ze szkoły przeniosła, ale wiele mówiący o tym jakie jest podejście do dzieci w szkole. Także to co mi powiedziąła pani dyrektor szkoly o wyplenianiu przedszkolnych nawyków mnie przekonało, ale zdecydowanie na nie, przeciwko szkole dla 6 latka. Co nie zmiania też faktu, że jestem za tym, żeby rodzice mogli posyłać swoje 6-latki do szkoły, jeśli uważają że dziecko sobie poradzi,a szkola jest fajna. W przedskzolu dla nikogo moje dziecko nie jest ciężarem, nei nazywają go mazgajem, mają dla niego zawsze czas i nie odbywa się to kosztem innych dzieci, które do nauki w systemie lekcja 45 min. są już gotowe.
                          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:33
                            Oczywiście, nagle się okazuje, że wszystkie dzieci mają problemy z gotowością szkolną.
                            A największe problemy mają rodzice.

• szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:41
                              a skad ten sarkazm? Rozumiem, że też badałaś te wszystkie odroczone dzieci, a co najmniej byłaś przy badaniach i stąd wiesz, ze odroczenia są fałszywe a problemowi tylko rodzice? lepiej znasz moje dziecko niż ja sama, niż panie z przedszkola, do ktorego chodzi 3 lata i w końcu lepiej niż panie z poradni, bo w koncu one to się nie znają, bdnia było na pewno 'na odwal' i 'p[o łebkach' i dały odroczenie w odpowiedzi na moje problemy a nie problemy dziecka. Niesamowita telepatia. nie lubię jak ktoś tak z góry innych osądza i wie lepiej, że badanie było beznadziejne, a wogóle to pewnie nie potrzebne wcale
                              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:49
                                Sarkazm wynika z masowego odraczania dzieci. Wybacz, ale nie uwierzę, że to taki słabo rozwinięty pod względem emocjonalnym i umysłowym rocznik.
                                I tak się składa, że wiem jaki nawał badań się teraz robi.
                                • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:58
                                  A ja się nad tym jak rozgarnięty jest rocznik nie zastanawiam, nie interesuje mnie postawa innych w tej kwestii, skupiam się, a przepraszam - kwoczę, nad własnym dzieckiem i nie odmawiam innym prawa decyzji gdzie posłać swoje dziecko. Chcą do szkoły, proszę bardzo, wolą zostawić w przedszkolu - też ich prawo i szkoda że do tego badań jakichkolwiek trzeba. Rozumiem, że jeśli mogą to wolą zostawić dziecko w przedszkolu, niż żeby tułało się po świetlicy 9u mnie tylko do 16:30 czynna). Powtarzam, niech zapewnią mojemu dziecku warunki choć w połowie tak dobre, jak ma teraz (m.in. indywidualnie zajęcia logopedyczne, terapia raz w tygodniu z terapeutą, sala integracji sensorycznej, sensowne godziny otwarcia, pobyt na świeżym powietrzu), to być może rozważę jeszcze zapisanie do szkoły.
                                  • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:02
                                    Nie rozumiem co dziwnego widzisz w tym, że ktos woli dziecko zostawić w przyjaznym otoczeniu, zapewniającym lepszą wg mnie opiekę i warunki do nauki, niż jak u mnie do szkoły - molocha z monitoringiem i ochroną w standardzie? I co tobie akurat to przeszkadza? Szczerze interesuje mnie dlaczego się tak bulwersujesz?
                                    • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:47
                                      Ja to wszystko rozumiem. Tylko przez tę całą akcję ratujmy maluchy jest totalny bałagan. I o to mam żal do rządu, że na to pozwolił.

Zgodzę się też, że są dzieci, które wymagają rzeczywiście odroczenia. Ale wiem też, co i jak robią panikujący rodzice i do czego się posuwają. Więc nie mów mi, że wszystko to jest ok.

• szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:27
                                        a skad wiesz i do czego się posuwają niby, bo ja nie wiem? Nie znam nikogo, kto by dziecku coś dziwnego robił. Uświadom mnie proszę w tej materii.
                                        • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:46
                                          Wybacz, ale nie będę podawała konkretów, bo Ty z czymś się nie spotkałaś.
                                          • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:51
                                            Ja tobie konkrety podałam, ile dzieci poszło ode mnie z przedzkola do szkoły, choć nie musiało, jak wygladła wizyta w poradni, jakie są wady naszej szkoły, a jakie zalety przedszkola. jak nie ma się argumentów, albo o czymś tylko słyszało, albo tak się myśli i swoje przekonanie uważa za pewność, to najlepeij tonem wyższości oznajmić, nie będe wyjaśniała wam maluczkim, coście o tym nie slyszeli nawet bo i tak nie zrozumiecie, a ja mam rację.
                                            • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:59
                                              Że poradnia wydaje 30 - 40 % opinii więcej o odroczeniu to mało? Mam Tobie podać z jakich przyczyn i u kogo?

Z Twoich wpisów widać, że strasznie przeżywasz pójście dziecka do szkoły.
                                              • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:07
                                                nie przeżywam, bo nie idzie big_grin big_grin trochę za to przeżywa dalszą diagnostykę (ponowną). kariera szkolna syna jest mi zupełnie obojętna, bo ja mało ambitna jestem, aby przechodził z klasy do klasy i lubiany i szczęśliwy był. Na razie widzę, że bardziej szczęśliwy będzie w przedszkolu. Podaj mi na jakiej podstawie myślisz, ze owe 30% to wszystko ściema? jakie masz dowody na to? bo ja myślę, że ściema to może z 10% max.
                                            • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:17
                                              W przyszłej klasie mojej córki jest 12 na 21 dzieciaków z drugiej połowy 2008 r.
                                              Moja znajoma, która pracuje w PPP ma swoje zdanie na temat odraczania sześciolatków...
                                              • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:18
                                                zolza79 napisała:

> Moja znajoma, która pracuje w PPP ma swoje zdanie na temat odraczania sześciola
                                                > tków...

Ubawił mnie ten wpis big_grin
                                                Cóż za tajemnicza sprawa...hmmmm... big_grin
                                                • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:32
                                                  1. Rodzice wymuszają na pracownikach PPP opinie o niedojrzałości szkolnej.
                                                  2. Badanie przeprowadzane w lutym najzwyczajniej w świecie we wrześniu przestaje już być aktualne - dziecko się zmienia czyt. dojrzewa społecznie, emocjonalnie itp.
                                                  3. To zapewne będzie najbardziej kontrowersyjne, ale niech każdy w duszy sobie odpowie tak szczerze, czy nie taka jest prawda: Dziecko przebywające w przedszkolu jest w stu procentach zaopiekowane. Jest ktoś kto pilnuje posiłków, organizuje w 100% czas. Rodzic odbiera pociechę o 17 i można poświęcić czas na przyjemności. Szkoła to zmienia. Rodzic musi z dzieckiem usiąść i odrobić lekcję, do tego dochodzą zajęcia dodatkowe, które nie we wszystkich szkołach są i trzeba szukać czegoś "po lekcjach". I doba się kurczy. Ja się przyznaje, jestem przerazona.
                                                  • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:39
                                                    zolza79 napisała:

> 1. Rodzice wymuszają na pracownikach PPP opinie o niedojrzałości szkolnej.

Też mi nowina, phi...

> 2. Badanie przeprowadzane w lutym najzwyczajniej w świecie we wrześniu przestaj
                                                    > e już być aktualne - dziecko się zmienia czyt. dojrzewa społecznie, emocjonalni
                                                    > e itp.

i?

> 3. To zapewne będzie najbardziej kontrowersyjne, ale niech każdy w duszy sobie
                                                    > odpowie tak szczerze, czy nie taka jest prawda: Dziecko przebywające w przedszk
                                                    > olu jest w stu procentach zaopiekowane. Jest ktoś kto pilnuje posiłków, organiz
                                                    > uje w 100% czas. Rodzic odbiera pociechę o 17 i można poświęcić czas na przyjem
                                                    > ności. Szkoła to zmienia. Rodzic musi z dzieckiem usiąść i odrobić lekcję, do t
                                                    > ego dochodzą zajęcia dodatkowe, które nie we wszystkich szkołach są i trzeba sz
                                                    > ukać czegoś "po lekcjach". I doba się kurczy. Ja się przyznaje, jestem przerazo
                                                    > na.

OCZYWIŚCIE
                                                    ale to nie żadne odkrycie
                                                    I potwierdzam; dla mnie istotne jest to, że dziecko ma zapewnioną opiekę i posiłki we WSZYSTKIE dni robocze
                                                  • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:44
                                                    No i git.
                                                    Nie posyłasz dla własnej wygody. Absolutnie nie oceniam. Każdy robi, jak uważa.
                                                    Drażni mnie tylko to, że 98 % rodziców, którzy odraczają dzieci, twierdzą, że robią to dla ich dobra, słowem nie wspominając o dodatkowym motywiewink
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:45
                                                    Drażni mnie tylko to, że 98 % rodziców, którzy odraczają dzieci, twierdzą, że r
                                                    > obią to dla ich dobra

proszę Cię ......a odpowiednio zaopiekowanie dziecko z ciepłym posiłkiem to nie dobro dziecka?
                                                  • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:59
                                                    No proszę Cięsmile A w szkole stołówek nie ma? Mnie bardziej chodzi o czas po lekcjach. Ja nie ukrywam, że ja się tego boję. Wrócę koło 17, a tu do obecnych obowiązków dojdzie odrabianie lekcji, ćwiczenia itp. Rzadko który rodzic, odraczający dziecko o tym mówi głośno. Naprawdę rozumiem tych, którzy nie posyłają sześciolatka do szkoły, bo mają taki wybór, natomiast odraczanie, dla mnie ( podkreślam dla mnie) jest nie teges.
                                                  • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 12:05
                                                    zolza79 napisała:

> No proszę Cięsmile A w szkole stołówek nie ma?

Są. Moja 11-sto latka prowadzi regularne bitwy ze starszymi dziećmi w kolejce po obiad wink

Mnie bardziej chodzi o czas po lek
                                                    > cjach. Ja nie ukrywam, że ja się tego boję.

A ja nie.

> natomiast odraczanie, dla mnie ( podkre
                                                    > ślam dla mnie) jest nie teges.

Super.
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 12:18

> No proszę Cięsmile A w szkole stołówek nie ma?

są, są ale dziecko na niej dostaje dwudaniowy obiad(zimny najczęściej bo kilka mam zrobiło jubel, że jak są za ciepłe to dzieci isę mogą poparzyć) o godzinie 11.40-12,00...mój syn ma w przedszkolu 5 posiłków rozłożonych w czasie-na serio uważasz, że to gorzej?. Mało tego w dni wolne dyrektorskie obiadu najczęściej nie ma w ogóle a nawet jak ostatnio(1 kweitnia) był to o uwaga, uwaga 10.30! normalnie cudownie-na szczęście moje dziecko nie musiało wtedy iśc na świetlice na cały dzień z obaidem w porze śniadania...... .
                                                    Mam córkę w szkole w pierwszej klasie i serce mi się ściska jak ona musi siedzieć kilak godzin na świetlicy wielkości sali lekcyjnej w której przebywa 150 dzieci jednocześnie a ja nie pracuję na cały etat i ona jest jednym z dzieci które siedzą tam najkrócej...pamiętam jak szła po nią pierwszy raz teściowa, która twierdziła: "jak zwykle przesadzasz" potem zadzwoniła do mnie w ciężkim szoku jak zobaczyła jak to cudownie wygląda i zaproponowała, że bedzie młodą odbierać w dni w które najwcześniej kończy zeby nie musiała się tam męczyć. ....
                                                    Mam sześciolatka z drugiej połowy roku i ciągle nie zdecydowałam czy pójdzie on do szkoły czy nie-zadecyduje najprawdopodobniej pedagog-zobaczę jaki nauczyciel będzie w klasie sześciolatków i jaki w zerówce i wybiorę wtedy dopiero-no chyba, że na badnaiu w PPP stwierdzą, że do tej szkoły się młody nie nadaje(badanie będzie dla mnie czysto informacyjne bo ja ciągle mam wybór i nie muszę go robić).
                                                    I tak mimo tego wszystkie ta szkoła akurat ma też dużo zalet i została/zostanie szkołą moich dzieci także z uwagi na moją i ich wygodę ale wcale się nie dziwię rodzicom którzy do niej akurat sześciolatka nie mają ochoty posyłać bo ona w ogóle nie jest na te sześciolatki przygotowana-w zasadzie to nawet na sporo siedmiolatków nie jest niestety....
                                                  • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:53
                                                    Przedszkolak to nie niemowle zeby go karmic tak czesto.
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:11
                                                    dałąbym głowę, że nawet dorosłej osobie zaleca się więcej mniejszych posiłków w ciągu dnia zamiast mniej większych....
                                                  • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:52
                                                    W czasie zajęc swietlicowych dzieci odrabiaja lekcje. Po to sa tam nauczyciele zatrydnieni.
                                                  • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:55
                                                    przeciwcialo napisała:

> W czasie zajęc swietlicowych dzieci odrabiaja lekcje. Po to sa tam nauczyciele
                                                    > zatrydnieni.

W świetlicy mojej córki nie da się odrabiać lekcji, ponieważ panuje tam permanentny hałas i jest ona jednocześnie stołówką.
                                                  • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:05
                                                    W czasie zajęc swietlicowych dzieci odrabiaja lekcje. Po to sa tam nauczyciele
                                                    > zatrydnieni.
                                                    a w mojej szkole nie ma świetlicy. Dyrektor nie widzi takiej potrzeby, bo uważa, że skoro jest świetlica środowiskowa (kilometr od szkoły) to powinno wystarczyć rodzicom. Tylko już nie wziął pod uwagę faktu, żeby moje dziecko dotarło do tej świetlicy ja muszę codziennie wyrywać się z pracy, żeby je tam zaprowadzić. Poza tym świetlica należy do stowarzyszenia, a opiekę nad dziećmi w niej przebywającymi sprawuje niepełnosprawny pan na wózku.
                                                  • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:15
                                                    Środowiskowa? To znaczy taka dla zaniedbanych dzieci? To raczej nie należy posyłać do niej normalnego sześciolatka.
                                                  • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:26
                                                    tak środowiskowa. Do tego mniej więcej co dwa lata zmieniają jej siedzibę, więc nie wiadomo czy za rok będzie również kilometr od szkoły, czy też może dalej.
                                                  • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:16
                                                    W szkole podstawowej MUSI być świetlica!
                                                    Powinniście to dyrkowi uświadomić. Rodzic w polskiej szkole dużo może. U nas np. na wniosek rodziców panie świetliczanki chodzą z dziećmi na obiad w czasie lekcji. Dzięki temu dzieciaki unikają stania w kolejce. Kilka lat temu rodzice poprosili panie klas 1 - 3, aby koło 10 dzieci jadły wspólnie drugie śniadanie. Same panie twierdzą, że to świetny pomysł. Naprawdę w polskiej szkole też wiele się da, wszystko zależy od ludzi.
                                                  • zolza79 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:24
                                                    A i jeszcze zgodnie z ustawą z sierpnia 2013 r. grupa świetlicowa nie może przekraczać 25 osób. Trzeba być świadomym aktów prawnych w oświacie i konsekwentnie przestrzegać ich realizowania.
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:28
                                                    no proszę Cie moje dziecko ma wiecej osób w klasie...
                                                    Są rzeczy których nie da sie przeskoczyć. Do szkoły mojego dziecka przewidzianej na 400 osób chodzi ich 840. Są dwie zmiany i sale są zwyczajnie zajęte przez cały dzień, nie ma miejsca na dodatkową świetlicę.
                                                  • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:29
                                                    Może i MUSI, ale póki co nie ma jej w 20% szkół www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/837692,Co-piata-szkola-podstawowa-nie-ma-swietlicy w tym także w mojej.
                                                  • agni71 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 17:38
                                                    Dokładnie, u nas np. dla 6-letnich pierwszaków mozna oprócz obiadów wykupic też śniadania. Były tez podwieczorki, ale chyba było małe zainteresowanie i z tego zrezygnowano. To są rzeczy, o zorganizowane których można prosić dyrekcję. Jak nikt nic nie zgłasza, to sami się moga nie domyslić wink Typowe świetlice sa u nas dwie, w tym jedna cicha, do odrabiania lekcji. Dzieci przebywają też w salach lekcyjnych (sa dywaniki sławetne i zabawki) i wychodzą na dwór, więc przeładowania świetlicy jakos tam udaje sie uniknąć.
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:16
                                                    ha, ha ha dobre...w świetlicy nie ma miejsca na odrabianie lekcji bo stoi tam 10 ławek a dzieci jest 150 sztuk...moja córka odrabia lekcje na kolanach lub na podłodze ale wieszość dzieci tego nie robi i wcale się im nie dziwię...
                                                  • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:26
                                                    wiesz co, przepraszam CIe bardzo ale ja w to zwyczajnie NIE WIERZĘ. Nie ma takiej opcji w szkole żeby jeden-dwóch nauczycieli pilnowało 150 uczniów na raz. W szkole syna na świetlicę jest zapisane i owszem ponad 100 dzieci ale NIGDY nie sa oni na świetlicy jednocześnie. Jeżeli rzeczywiście jest jak piszesz to jest to podstawa do zgłoszenia zarówno w kuratorium jak i w organie prowadzącym. Zrobiliście cokolwiek jako rodzice? Czy tylko narzekacie?
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:35
                                                    Ależ możesz sobie nie wierzyć, ja widzę to na co dzień i serio zupełnie mi nie zależy żebyś wierzyła sama na własne oczy widzę co się tam dzieje codziennie. Oczywiscie dni otwarte zaczęły się po zamknięciu świetlicy gdy byłą pusciutka iwtedy dopeiro wpuszczono rodziców zeby ją oglądali...
                                                    Proszę bardzo świetlica dla klas 1-3(plus 15 dzieci z klasy 4) i rano dla jednej grupy zerówko wej(po południu jest świetlica dla wszystkich zerówek oddzielna, dwie grupy zerówkowe mają całkowicie oddzielną także rano) . Klas po 5 w roczniku. Z klasy mojej córki nie chodzą na świetlicę 4 osoby, z tego co mi wiadomo w innych klasach podobnie. Nauczyciele dwoją sie i troją ale co oni mogą w takich warunkach? Ostatnio była delegacja nawet z UM i sprawdzali ilosć dzieci o różnych godzinach i owszem tak właśnie wychodziło...
                                                  • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:38
                                                    no dobrze a co WY jako rodzice zrobiliście z tą kwestią? Rozmawialiście z dyrekcją (także na piśmie)? Byliście w Urzędzie Miasta? W kuratorium?
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:44
                                                    Owszem. Odpowiedź jest zawsze ta sama. Niestety nie ma miejsca, może postawią dodatkowe kontenery-no i tak stawiają i stawiają i jakoś postawić nie mogą. Szkoła jest swietna( w sensie wyników) i ma rejon bardzo bogaty w dzieci i rodzice nie chcą dzieci z rejonu zapisywać gdzieś indziej. Na tym samym osiedlu kiedyś(w moich czasach) były jeszcze 2 podstawówki które zlikwidowano i teraz ich nie ma. Jedyne co udało się uzyskać to to, że od przyszłego roku(2015) będzie zmniejszony rejon bo przy obowiąkzu 6 latków przy tej liczbie osób już nie są w stanie wszystkich z rejonu przyjąć.
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 15:02
                                                    acha i żeby nie było. Moje dziecko ma cudowną panią, chodzi do dobrej klasy dwujęzycznej, szkoła jest świetna w senie wyników(chociaż ostatnio zastanawiam się czy to aby zaleta, no ale większość miejsc w najlepszych bezrejonowych gimnazjach zajmują jej absolwenci) chętnych jest duuużo wiececej niż miejsc zawsze, no i jest jedyną szkołą na osiedlu, jedyną w okolicy do której da się dotrzeć w sensownym czasie na piechotę(choć wcale nie mamy do niej blisko z domu), rejon jest pozbawiony niemalże patologii-to bardzo porządne osiedle, szkoła od razu ucina wszelkie agresywne zachowania, radzi sobie z trudnymi uczniami-dla mnie to przeważa nad wadami które niestety są też istotne i moze dla kogoś innego jednka bardziej. Jakby moje dziekco musiało gnić w świetlicy pól dnia to mimo wszystko bym jednak wybrała inną szkołę bo świetlica, ciasnota, hałas tam to jest masakra...
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 15:18
                                                    Pytanie zawsze jest jedno. Na ile skutecznie rodzice protestują.
                                                    Wiem z doświadczenia, że jeśli protesty rodziców nie są zbyt skuteczne, działanie nie są uciążliwe, sprawa nie jest zgłaszana w każdym możliwym miejscu, to władze nic nie zrobią.
                                                    W tym roku przypadają wybory samorządowe, więc warto powalczyć i nie dać się zbywać urzędniczym "nie da się".
                                                  • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 21:37
                                                    Są artykuły w gazetach, są pikiety, są pisma, rozmowy i ciągle jest ta sama odpowiedź, nie ma miejsca. No bo faktycznie go nie ma. Szkoła jest umiejscowiona w bardzo gęstej zabudowie domkowej i nawet jakby chcieli to nie ma jak jej rozbudować, jak postawią te obiecywane kontenery to kosztem boiska...Do szkoły walą chętni drzwiami i oknami i to też świetne tłumaczenie magistratu-no przecież nie może być tak źle skoro jest tylu chętnych, no a jak ma ich nie być skoro tyle dzieci w rejonie a w pobliżu nie ma innych szkoł.. No nic w przyszłym roku jak zmniejszą rejon może będzie lepiej...
                                                  • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:59
                                                    zolza79 napisała:

> No i git.
                                                    > Nie posyłasz dla własnej wygody.

Raczej o wygodę mojego dziecka chodzi, moja jest niezagrożona

> Drażni mnie tylko to, że 98 % rodziców, którzy odraczają dzieci, twierdzą, że r
                                                    > obią to dla ich dobra, słowem nie wspominając o dodatkowym motywiewink

Jakim motywie dodatkowym ? Przecież zaopiekowanie dziecko, szczęśliwe w swojej grupie, z ciepłym posiłkiem, to tragedia co?
                                                    No wcale nie myślę o dobru dziecka....
                                                  • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:58
                                                    > 1. Rodzice wymuszają na pracownikach PPP opinie o niedojrzałości szkolnej.

Gdyby reforma ta była prawidłowo przeprowadzona rodzice nie wymuszali by opinii, a sami pracownicy PPP byli by do niej przekonani i nie ulegali by naciskom.

> 2. Badanie przeprowadzane w lutym najzwyczajniej w świecie we wrześniu przestaj
                                                    > e już być aktualne - dziecko się zmienia czyt. dojrzewa społecznie, emocjonalni
                                                    > e itp.

To prawda dziecko w ciągu tych paru miesięcy na pewno dojrzeje. Ale tym bardziej dojrzeje, gdy pójdzie rok później do szkoły.

> 3. To zapewne będzie najbardziej kontrowersyjne, ale niech każdy w duszy sobie
                                                    > odpowie tak szczerze, czy nie taka jest prawda: Dziecko przebywające w przedszk
                                                    > olu jest w stu procentach zaopiekowane. Jest ktoś kto pilnuje posiłków, organiz
                                                    > uje w 100% czas. Rodzic odbiera pociechę o 17 i można poświęcić czas na przyjem
                                                    > ności. Szkoła to zmienia. Rodzic musi z dzieckiem usiąść i odrobić lekcję, do t
                                                    > ego dochodzą zajęcia dodatkowe, które nie we wszystkich szkołach są i trzeba sz
                                                    > ukać czegoś "po lekcjach". I doba się kurczy. Ja się przyznaje, jestem przerazo
                                                    > na.

Jeżeli nawet tak jest to co w tym złego, że rodzic chce o rok przedłużyć te udogodnienia
                                      • najlepszy.joko1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:28
                                        Żal do rządu że pozwolił ludziom zorganizować jakąś akcję?
                                        A o inne rzeczy nie masz żalu? (emerytury, podniesione podatki i inne zaniedbania których nie będę już wymieniać) Tylko żal o to że pozwolił ludziom wypowiadać swoje zdanie ???????? Ja chyba w innym świecie żyję bo takich rzeczy nie rozumiem .
                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:42
                                    szmytka1 napisała:
                                    Powtarzam, niech zapewnią mojemu dziecku warunki choć w połowie ta
                                    > k dobre, jak ma teraz (m.in. indywidualnie zajęcia logopedyczne, terapia raz w
                                    > tygodniu z terapeutą, sala integracji sensorycznej, sensowne godziny otwarcia,
                                    > pobyt na świeżym powietrzu), to być może rozważę jeszcze zapisanie do szkoły.

Obawiam się, że w przyszłym roku też Ci tego nie zagwarantują.

• mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:48
                                      ale jeżeli jest szansa, żeby rok dłużej z tego korzystać to w imię czego niby z tego rezygnować?
                                      • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:55
                                        no wlaśnie, czyli de facto rozchodzi się o wygodę RODZICÓW bo jeżeli poslałaby dziecko do szkoły to MUSIAŁABY o to wszystko (terapie, logopedę itp) zadbać w ramach swojego wolnego czasu i poswięcić na to czas oraz pieniądze.
                                        • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 21:18
                                          TAK. Dla rodziców na pewno wygodniej byłoby, gdyby wszystkie te udogodnienia (terapię itp.) dziecko miało zapewnione w ramach zajęć w przedszkolu, czy też w szkole. Nie rozumiem czemu cię to dziwi?
                                          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 21:24
                                            A interesowałaś się jak jest w szkole? Moje przez 2 lata miało logopedię bezpłatną w szkole, teraz ma inne dodatkowe.
                                            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:47
                                              logopeda jest raz w tygodniu, zajęcia grupowe. W przedszkolu raz w tygodniu to przychodzi terapeuta + bezpłatne konsultacje dla rodzica do oporu, logopeda jest też raz w tygodniu ale na zajęciach indywidualnych. Panie wychowawczynie mają dla mnie czas pogadać o postepach syna, problemach z nim. W szkole dzieci sprowadza pani asystentka świetlicy do szatni i sobie idzie do domu, a wychowawczynię zobaczę raz w tygodniu? Może i to nie. Przed lekcjami też jej nie zaczepię, bo nie będzie czasu an to. W przedszkolu jest 1 zmiana i 22 dzieci w grupie , w szkole 2 zmiany, i klasa przeładowana. W czym szkola jest lepsza od przedszkola? Ja nikomu nie bronię, jeśli dziecko do szkoły dorosło, niech idzie i niech dobrze mu się tam wiedzie, ale niech też mnie nikt nie krytykuje za moją decyzję w sprawie mojego dziecka i nie wmawia mi, ze opinia z Poradni PP była jakaś lewa.
                                              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:55
                                                Nie wiem skąd to przekonanie, że wychowawczynie będziesz widzieć raz na tydzień? Ja w pierwszej klasie syna każdego dnia widziałam wychowawczynię, bez problemu mogłam zapytać czy wszystko ok.

• szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:58
                                                  no pytałaś, czy byliśmy w skole dowiedzieć się jak to jest, to ja byłam i wiem, ze pai ma inne wejscie do szkoły, na domofon a rodzice i dzieci inne, wprost do szti, skąd panie świetlicowe dzieci odberają i prowadzą na owo przewidziane poddasze, a po zajęciach sprowadzają na dół. konsultacje są chyba raz w tygodniu. Stąd moje przekonanie ile x zobaczę anuczycielkę.
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:03
                                                    Tylko jedna szkoła u Was jest?
                                                  • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:12
                                                    szkoły są 3, ale ja nie mam meldunku w tym mieście, niestety wszystkie 3 pracują na zmiany, ta najdalsza ponadto jest rozrzucona po kilku budynkch, także w grę wchodzi marsz a budynku do budynku na zajęcia wf i logopedyczne itp. wędrowki. Szkoła, któa mi najbardziej odpowiada, nie przyjmie syna, bo jest mała, a ja nie mam w tym mieście meldunku i to nie mój rejon. Wg dyrekcji w moim przypadku rejon ustanowią mi wg miejsca zamieszkania syna i tam może zostać przyjęty. Już rok temu wszystko obadałam, żeby przez rok dobrze się zastanowić i zdecydować gdzie go poślę. jak się okazuje wybór mam słaby ta 1 szkoła, co go weźmie ze wzgledu an amijsce zamieszkania, choć bez meldunku, albo ansze przedszkole.
                                                    Chcesz mój adres zeby sprawdzić czy to nie konfabulacje?
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 07:50
                                                    Nie ma rejonizacji szkół.
                                                  • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:01
                                                    owszem jest, ale nie ma obowiązku posłania dziecka do szkoły rejonowej. Jest tylko jedna przeszkoda - dyrekcja szkoły NIErejonowej nie ma obowiązku przyjąć dziecka spoza rejonu. Może np. ze względu na dużą liczbę uczniów rejonowych - odmówić. Z tym, że szkoly biją sie o ucznia jak lwice więc takie sytuacje na prawdę rzadko się zdarzają. Rodzice dziecka powinni jednak zgłosić w szkole rejonowej że dziecko podejmie obowiązek szkolny w placówce X
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:14
                                                    Miałam na myśli, że nie ma obowiązku posłać dziecka do szkoły w miejscu zamieszkania. Do naszej szkoły też chodzą dzieci, które nie mieszkają w naszym mieście, dojeżdżają.
                                          • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 21:27
                                            ależ mnie to nie dziwi, tu przynajmniej widzę jakieś KONKRETNE powody (czyli terapia dla dziecka w godzinach zajęć i za free) a nie durnowate "bo szkoła nieprzygotowana" co polega na tym, że mamusia i tatuś muszą po prostu ogarnąc logistykę oraz wydac kasę na podręczniki. Oraz PRZYJĄĆ do wiadomości że przeciętnie rozwinięty sześciolatek, któremu się nie wmawia, że szkoła to galery i Alcatraz razem wzięte, poradzi sobie w tej pierwszej klasie śpiewająco.
                                            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:41
                                              ależ własnie owo nieprzygotowanie szkoły an tym polega, że nie są zaspokojone potrzeby dzieci, w tym chociażby dodatkowe zajęcia dla dzieci, któe ich potrzebują, nie chodiz mi o zajęcia wyrównawcze, do któych notabene też potrzene jest orzeczenie z poradni. Szkoła nie odpowiada na potrzeby niektóych dzieci i one właśnie zostają w przedszkolach.

Za podręczniki zapłaciłam 140 zł, kupiłam też wyprawkę za 50 zł, za przedszkole płacę, jest to placówka prywatna, takze argument finansowy, to żaden argument.
                                              • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:46
                                                > ależ własnie owo nieprzygotowanie szkoły an tym polega, że nie są zaspokojone p
                                                > otrzeby dzieci, w tym chociażby dodatkowe zajęcia dla dzieci, któe ich potrzebu
                                                > ją,
                                                dokładnie to samo chciałam napisać smile
                                                • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:01
                                                  Ale rozumiesz, że nie dotyczy to wszystkich szkół? Być może nikt nie zatroszczył się o odpowiednie przygotowanie w tej do której ma iść Twoje dziecko. A jeśli tak, to i za rok i dwa nie będzie gotowe.
                                                  • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:04
                                                    dokladnie, problemy sześciolatka na prawdę nie znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w dniu 7 urodzin, a zajęcia dodatkowe też nie pojawią się od pstryknięcia. Z drugiej strony jakos w to nie wierzę, bo niemal KAŻDY nauczyciel te swoje "karciane" godziny odrabia właśnie na zajęciach wyrównawczych.
                                        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:31
                                          wyobraź sobie, że w moim ieście tkaich zajęć nie ma, jedynie wsczesne wspomaganie w PPP, alternatywą jest codzinny dowóz na zajęcia 50 km, prowadzone w czasie zajęć lekcyjnych,a lebo co mi proponowano już 3-krotnie oddanie dziecka do takiego ośrodka własnie 50 km od domu. co byś wybrała na moim miejscu?
                                      • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:56
                                        mado.piag napisała:

> ale jeżeli jest szansa, żeby rok dłużej z tego korzystać to w imię czego niby z
                                        > tego rezygnować?

No widzisz, nie zrozumiemy się. Bo ja mojego dziecka nie straszyłam złą szkołą, trudnościami, nauką i tymi niedobrymi nauczycielami.

Idąc Waszym tokiem rozumowania i gdyby stworzono taką możliwość, pewnie odraczałybyście obowiązek szkolny, do uzyskania przez dziecko pełnoletności.
                                        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:37
                                          oqoq74 napisał(a):

>
                                          > No widzisz, nie zrozumiemy się. Bo ja mojego dziecka nie straszyłam złą szkołą,
                                          > trudnościami, nauką i tymi niedobrymi nauczycielami.
                                          >
                                          > Idąc Waszym tokiem rozumowania i gdyby stworzono taką możliwość, pewnie odracza
                                          > łybyście obowiązek szkolny, do uzyskania przez dziecko pełnoletności.

A skąd tak absurdalny pomysł, ze ja moje dziecko czymkolwiek straszyłam, czy złą szkołą, czy jeszcze czyms innym? Wyobraź sobie, ze nie każde dziecko ekscytuje się możliwością pójścia do szkoły. tak, tak są takie dzieci. Syn mówi że pójzier jak będzie miał 7 lat i to też nie ja mu powiedziałam, po prostu w grupie ponad połowa to 7 latki i oni mówią, że idą do skzoły, stąd przekonanie mojego syna, ze do skzoły idzie się w wieku 7 lat.

co do drugiej części wypowiedzi dalej widze ten sam absurd, tobie naprawde wydaje się, ze jak ktoś odracza to dla kaprysu, a nie dlatego, ze tak będzie dla jego dziecka lepiej. Ja odraczać będę tyle, ile będą ku temu wskazania i zaufam PPP, która za rok ponownie będzie się wypowiadać w sprawie gotowości szkolnej mojego dziecka i szczerze mam nadzieję, ze syn ją do tego czasu osiągnie.
                                          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:50
                                            Powtórzę jeszcze raz, bo może piszę nie po polsku. Zdaję sobie sprawę, że są dzieci, dla których odroczenie jest wskazane. Ale nie uwierzę, że nagle w tym roczniku jest takich dzieci o 30 - 40 % więcej.
                                            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:55
                                              A ja uwirzę, bo jest to rok, któy wyboru nie ma i większa liczba rodziców przejęła się sytuacją swojego dziecka i więcej dzieci jest badanych dokładnie, rzetelnie. Nie sądzę, by rodzice świadomie chcieli krzywdzić swoje dzieci (zresztą,c zy rok odroczenia, to krzywda?), a psychologowie, nawet prywatnie, za kasę godzili się na to i tak masowo poświadczali nieprawdę, szczegolnie, że bada logopeda jeszcze i pedagog. Dobry biznes myślisz wyczuli? Nie bądź taka podejrzliwa, lżej ci będzie i skup się na własnym dziecku a nie na cudzych, serio radzę. Okropnie zabrzmialo jak to czytam, tak złośliwie big_grin
                                              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:02
                                                A wierz w co chcesz.

A o moje dziecko się nie martw. Dobrze sobie w szkole radzi.smile I nie tylkosmile
                                                • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:14
                                                  no to co się przejmujesz pozostałymi dziecmi, zwłaszcza z tych 30% he he he? Rząd ci płaci żebyś się bardzej przejmowała niż ci rodzice co odraczają? No i oczywiście szczerze gratuluję zdolnego, dobrze rozwijającego się dziecka.
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 07:49
                                                    szmytka1 napisała:

> Rz
                                                    > ąd ci płaci żebyś się bardzej przejmowała niż ci rodzice co odraczają?

Tak, bo każdy, kto nie z nami, ten przeciwko nam.smile Uwaga! To był sarkazm.
                                            • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:07
                                              poprzednie roczniki miały WYBÓR więc nikt nie musiał nikogo odraczać. Do szkoły szło średnio ok. 17% dzieci 6 letnich, ALE 83% nie szło. Teraz rząd zadecydował, że połowa rocznika 2008, a za rok cały rocznik 2009 jest gotowy na rozpoczęcie nauki w wieku 6 lat. To według moich wyliczeń i tak ten rocznik jest wyjątkowo uzdolniony bo do szkół pójdzie więcej 6 latków niż w latach wcześniejszych.
                                              • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:15
                                                no ale oqoq chce nam wyjątkowo udowodnić, żeśmy wszyscy oszuści i panikarze, matki kwoki itp i ona wie lepeij ile z tych 30 czy tam ilu % to oszuści bo wie i już, bo może nawet kilkoro takich ma znajomych, to reszta pewnie taka sama.
                                                • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 07:46
                                                  Z uporem maniaka wmawiasz mi coś, czego nie napisałam. Ale Twoje prawosmile
                                              • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:07
                                                no bo do ciężkiej ospy, chole..,.ry, dżumy i żółtej febry kiedyś TRZEBA to uregulować prawnie i bez dowolności. Jak damy rodzicom dowolność to burdel rekrutacyjny będzie trwał do końca świata i jeden dzień dłużej. A nawet dwa. Kiedy dotrze do Was, że odroczenia itp są dla NA PRAWDĘ wyjątkowych przypadków? I nie, nie wierzę, że nagle co drugi sześciolatek ma takie strrraszne kłopoty adaptacyjne. Z większości wypowiedzi wynika że, niestety, czy to się komuś podoba czy nie, kłopoty adaptacyjne mają RODZICE.
                                                • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:12
                                                  Z tego, co obserwuje się od sześciu lat, widać, że szkoły sobie radzą z sytuacją, kiedy zapisuje się siedmiolatki i na zasadzie dobrowolności sześciolatki. Praktyka nie potwierdza, że dzieje się coś strasznego, gdy rodzice sześciolatków mają wybór. Wszystko jest ok.
                                                  Cały kwas skupia się wokół jednej kategorii: "przymusu" (zamiast istniejącego dotychczas wyboru). I gdyby nie było przymusu, nie byłoby napięcia i niesnasek. A szkoły poradziłyby sobie, tak, jak od sześciu lat sobie radzą.
                                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:21
                                                    Wcześniej był obowiązek dla 7 latków, więc też przymus.

I gdyby nie było przymusu, nie byłoby napięcia i niesnasek.
                                                    > A szkoły poradziłyby sobie, tak, jak od sześciu lat sobie radzą.

Wybór doprowadził do tego, że jest bałagan. Szkoły i przedszkola planują następny rok kalendarzowy kilka miesięcy wcześniej. Budżet finansowy gminy, z którego oba te przybytki są finansowane, ustalany jest de facto w okolicach października roku poprzedniego.
                                                    Szkoły nie mają wyjścia i muszą jakoś funkcjonować. ALe obecny stan rzeczy to nie jest norma.
                                                  • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:32
                                                    A to było takie trudne do przewidzenia, że rodzice, znając stan szkół i realia oświatowe, będą stawiać opór?
                                                  • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:39
                                                    Nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa?
                                                    To my, obywatele, jesteśmy pracodawcami urzędników, nauczycieli etc. Płacimy im za to, by potrafili się ogarnąć i dostosować do naszych potrzeb.
                                                    Dbanie urzędników o nasz, obywateli, komfort, a nie dbanie obywateli o komfort urzędników - tak powinno być i tak się dzieje w szkołach w sytuacji wyboru. I okazuje się, że urzędnicy oraz szkoły ogarniają temat, dają radę. Dobrze się dzieje, jest tak, jak być powinno.
                                    • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:29
                                      ale przez ten rok moje dziecko jeszcze sobie skorzysta z dobrodziejstw przedszkola.
                                • maeve_binchy Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:06
                                  Widocznie rodzice nie zostali przekonani, ze 6latek w szkole to jest najlepsza opcja dla ich dziecka.
                                  Moj musi isc, mamy odroczenie, ale idzie. Z jednego powodu: obawiam sie nawalu w 2015 roku. Kiepski argument za...
                                  A jak "zdobylam" odroczenie? Dziecko ma kiepska motoryke mala, moczenie nocne z powodow urologicznych [w trakcie leczenia], ale wg psycholog moze utrudniac mu zycie szkolne (z czym sie zgadzam) plus pod koniec badania byl b. zmeczony i odmowil wpolpracy, co dalo wynik obnizonej syntezy gloskowo-fonemowej slow. W domu, kilka dni pozniej, zrobil to cwiczenie spiewajaco.
                • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:22
                  oqoq74 napisał(a):

> Nigdy nie zrozumiem, że 6 latkowi przeszkadzać może hałas w szkole, toalety na
                  > półpiętrze, system zmianowy, a siedmiolatkowi już nie.

rok różnicy w tym wypadku to dużo. Również, jeśli dziecko w dni wolne w szkole ma zostać samo w domu
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:25
                    Z Twojego wpisu niżej wynika, że główną przeszkodą jest Twoje nieprzygotowanie, a nie dziecka.
                    • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:22
                      oqoq74 napisał(a):

> Z Twojego wpisu niżej wynika, że główną przeszkodą jest Twoje nieprzygotowanie,
                      > a nie dziecka.

Oczywiście.
                      Lepiej?
                  • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:26
                    ale na litosc boską, 7, 8 i 9 latek też nie zostanie sam w domu na cały dzień. Też MUSI go ktoś pilnować. Ja wiem, że to są problemy ale cóż, tak wygląda życie. No chyba że matka odraczająca sześciolatka uważa, że jest on tak ma,lutki i nieporadny że w szkole sobie nie poradzi a już siedmiolatka spokojnie samego w domu zostawi.... ale jakoś nie wierzę
                    • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:23
                      paskudek1 napisała:

> ale na litosc boską, 7, 8 i 9 latek też nie zostanie sam w domu na cały dzień.
                      > Też MUSI go ktoś pilnować.

Na litość boską, każdy ma swoje problemy i przemyślenia.
                      Ja mam swoje - Ty swoje.
                      Mogę?
                      Mogę.
                      Aha, sama poszłam do szkoły jako 6-latka.
            • ciociacesia szkola ma od groma wolnych dni 15.04.14, 15:52
              nie zapewnia posiłków
              do kibla trzeba latac 3 pietra dalej

przedszkole jest jednak bardziej komfortowe i wygodne
        • moofka Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:04
          mam
          2012 - 18%
          2013 - 15%
          • andaba Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:05
            Dzięki.
    • kammik Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:07
      Dziwne. Mam córkę z grudnia 2008, rówieśnicy z pierwszej połowy roku ida wszyscy (nie znam nikogo, kto by odraczał), z drugiej połowy raczej większość niż mniejszość. Ale w sumie dobrze wiedzieć, że nie będzie tłoku w tym roku wink
      • misterni Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:08
        Te 35 % to uśrednienie. Wydaje mi się, że w miastach więcej sześciolatków idzie do szkoły, a wsie zaniżają ten procent. Ale może się mylę smile
        • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:31
          Jest dokładnie odwrotnie. Z dużych miast jest największy procent odroczonych 6 latków.
          • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:33
            Dokładnie, w miastach choćby dostęp do PPP jest łatwiejszy, no i na wsiach małe wiejskie szkółki mogą być dużo lepiej przygotowane niż miejskie molochy...
            • misterni Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:46
              Nie upieram się, że mam rację smile
    • to_ja_tola Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:07
      taaa
      a co z resztą?
      • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:08
        Państwo czyli my wszyscy zafundujemy rodzicom rok spokoju i czynna przechowalnie dla dzieckawink
        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:57
          Za moje przedszkole płacę sama, to nie ejst przedszkole państwowe, więc nie dokładasz, nie martw się. Nasze państwo w moim miasteczku ma 1 publiczne przedszkole, podczas gdy placówek ogólem jest 7 + oddziały '0' także w szkołach. Ani jedna szkoła nie jest integracyjna, a przedszkole integracyjne jest oczywiście prywatne, tak mi wspaniale panstwo przechowalnię zapewniło na ten dodatkowy rok.
          • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:58
            Przedszkola prywatne tez dostają dotacje na każde dziecko z budżetów gmin.
          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:00
            To, że przedszkole jest prywatne, nie oznacza, że państwo go nie dotuje. Także prywatne przedszkola korzystają z dotacji w wysokości 75% kosztów utrzymania dziecka w przedszkolu publicznym.

• niewiemcorobic2 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 22:38
            no patrz cholera...gdzie to państwo mi przechowuje dzieci???nie przyjmując ich do tych świetnych przedszkoli?

sama sobie radze,państwo mi nie pomaga ni hu hu
        • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 23:48
          > Państwo czyli my wszyscy zafundujemy rodzicom rok spokoju i czynna przechowalni
          > e dla dzieckawink
          Rozumiem, że ty w ramach troski o budżet państwa, swoje dziecko w ogóle do przedszkola nie posyłałaś. Obciążać państwo taką głupotą jaką jest przedszkole, przepraszam "czynna przechowalnia" faktycznie jest niemoralne" smile
    • princy-mincy Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:15
      Trochę do kitu, bo to oznacza, ze gdy moja corka za rok pójdzie do szkoły, to bedzie tłok uncertain
      • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:16
        Będa odraczac kolejne roczniki. Psycholodzy wypisuja papier każdemu rodzicowi który tylko chce dłużej dziecko w przedszkolu trzymac.
        • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:24
          I to jest bez sensu. W teorii odroczenie miało być dla tych faktycznie, którym jest potrzebne. W praktyce korzystają rodzice-cwaniaczkowie.
          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:25
            Przepraszam za mało gramotną wypowiedź smile
          • lauren6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:37
            Bosh, co jest cwaniaczkowatego w rodzicu, który chce odroczyć dziecko, które funkcjonalnie lub emocjonalnie nie nadaje się do szkoły podstawowej?

Pewnie głupia baba złośliwie rozkładała nogi, tak by urodzić pod koniec roku i do tego celowo spłodzili głupie dziecko, które w przedszkolu nie zna wszystkich literek, nie mówi w 2 językach obcych i nie zna tabliczki mnożenia, jak genialne dzieci innych ematek. Cwaniaki, które celowo ograniczają rozwój swojego dziecka, żeby zaoszczędzić na niańce w rekolekcje big_grin

Uwielbiam ematkę za tego typu teorie spiskowe big_grin big_grin big_grin
        • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:42
          nie zgodzę się, że każdemu i że każda przychodnia. Badanie trwało 3 h, pedagog, logopeda, psycholog, wywiad ze mną, każdy specjalista swój + musiałam dostarczyć dokumntację medyczną, książeczkę zdrowia, obszerną opinię z przedszkola, z opisem rozwoju każdej ze sfer (emocjonalna, społeczna, intelektualna); a na koniec dostałam zalecenie dalszej diagnostyki. Ze mną była koleznaka, jej crka rozwija się prawidłowo, ale przedszkle, do którego chodzi dziecko zaleca standardowo badanie wszystkim dzieciom, co nie znaczy, że wszystkie dostaną odroczenie.
          • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:44
            No to kiepsko jak tylu specjalistow ciebie i dziecko ocenili w 3 h, dokumentacje pewnie czytali w czasie tych 3 h.
            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:51
              w czasie tych 3 godzin dziecko miało rozwiązać zadania, syn np. układał obrazki w historie logiczne tak aby ciag przyczynowo-skutkowy był zachowany, u logopedy oceniono rozwój mowy, pamięci słuchowej, sprawdzono czy rozróżnia gloski. No nie będę tłumaczyć i opowiadac wszystkiego, uważam że godzinne badanie u każdej z tych osób było wystarczajace, a dokumentację mogli czytać przez godzinę, osoba o przeciętnym intelekcie w ciagu godziny jest w stanie przeczytać sporo, sprawdź na sobie. Na jedno dziecko każda z tych osob miała zarezerwowane 3 h, zakładam, ze godzina badanie dziecka, godzina wgląd do dokumentacji i godzina rozmowy ze mną.
              • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:55
                Alez ja wiem jak powinno wygladać badanie w PPP dlatego dziwie się że w tak krótkim czasie wydano opinie. Hurtowe wydawanie opinii odbiło sie jak widac na jakości.
            • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:54
              aha, mnie nie oceniano, nie poszłam tam aby badano mnie, tylko żeby zebrano wywiad na temat umiejętności i rozwoju dziecka, a pytania były różne, od przebiegu ciąży i porodu, aż po ocenę motoryki dziecka, stanu zdrowia, zachowań w przestrzeni publicznej i w domu, o stosunek dziecka do rówieśników, a w końcu o nasz stosunek do niego. Polecam zapytać w PPP na cyzm polega badanie gotowości szkolnej.
              • przeciwcialo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:55
                No ale zmieścilaś sie w tych 3h co oznacza że dziecko zbadano połebkach big_grin
                • szmytka1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:06
                  nie rozśmieszaj mnie. wiesz, ze w poradni autyzmu badania na podstawie którego otrzymuje się diagnozę lekarską trwa tylko 5 h? A tu zespół ma jedynie zbadać gotowość szkolną, bez określanai rodzaju zaburzeń, czy stawiania jakiejkolwiek diagnozy. Moje dziecko nawet w przedszkolu nie wytrzymuje wykonywania zadań przez 3 h cięgiem i wiem od tych pań, ze podobno mało któe jest w stanie efektywnie pracować u nich podczas całego 3 h badania.
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:10
                    3 godziny ciągiem to i gimnazjaliści nie wykonująsmile
        • princy-mincy Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:34
          Możliwe, ale nie sadze.
          Zreszta ja swojej córki nie odrocze, choc jest z konca grudnia a miała sie urodzić w styczniu.
          Przyznam, ze jeszcze jakis czas temu to rozważałam (gdy zaczęła chodzić do przedszkola), ale teraz wiem, ze juz tego nie zrobię.
          Powód prosty- wg mnie dla dziecka najważniejsze, by iść do szkoły z dziećmi, ktore juz zna z przedszkola.
          • blaszany_dzwoneczek Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:19
            Moim zdaniem wcale nie jest to takie najważniejsze. Moja córka idąc do szkolnej zerówki nie znała ze swojej klasy ani jednego dziecka (Do przedszkola dojeżdżaliśmy, szkoła jest rejonowa, blisko). W niczym to nie przeszkodziło. Klasa szybko się zintegrowała, córka ma nowe koleżanki i kolegów. Z dwójką najlepszych przyjaciół z przedszkola nadal się spotyka, mimo że chodzą do innej szkoły.
    • slonko1335 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:54
      czyli wniosek taki, ze boimy sie panstwowych szkol, a nie boimy panstwowych prz
      > edszkoli?

no sorry ale szkoła państwowa mojego dziecka jeśli chodzi o warunki dla dzieci wypada dość blado w porównaniu do tych w przedszkolu...
    • anika772 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 17:55
      Nie wszystkie, tylko te urodzone do 30 czerwca 2008 idą obowiązkowo. Spora część z nieobowiązkowych ucieknie się do odroczeń z poradni.
      Jest zaleta, Moofka. Będzie mniejszy tłok w roku szkolnym 2014/15.
      • aquella Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:07
        nie łudziłabym się, że nie będzie tłoku ale mi akurat tłok w tym roku bardzo pomoże, bo zamiast 120 dzieci zrobiło się 250 do jednej szkoły- utworzono zatem oddział w gimnazjum, które mam pod domem wink
        ja gdy szłam do 1ej klasy nie było odraczania a tłok był taki , że dobudowano szkołę dla klas 1-3 ( wyż demograficzny wink)
    • melancho_lia Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:20
      I całe szczęście. Mniejszy tłok będzie (córka w tym roku rozpoczyna 1 klasę, jest z września 2008).
    • lauren6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:48
      Sorry, jak czytam artykuły takie jak ten: nauka.newsweek.pl/adhd-chory-sposob-na-uciszanie-zbyt-zywych-dzieci-newsweek-pl,artykuly,283464,1.html
      to ja się absolutnie nie dziwię, że rodzice starają się jak mogą by opóźnić pójście dzieci do rzeźni zwanej polską szkołą. Wzywanie policji, bo święta krow.. to znaczy nauczyciel jest teraz urzędnikiem państwowym, więc za zniewagę nawet na 7 latka znajdzie się paragraf? Szantażowanie rodziców nadpobudliwych dzieci, że albo zaczną karmić je prochami powodującymi depresję, zahamowanie wzrostu itd. albo dobra pani wychowawczyni złoży zawiadomienie do sądu rodzinnego?

Niech sobie maluchy siedzą w przedszkolu i dojrzewają do wkroczenia w ten chory system.
    • mc30 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 18:50
      obowiązkiem objęte są przecież tylko dzieci urodzone do 30 czerwca
      zatem skoro pójdzie 35 % ogółu, to znaczy , ze z tych które powinny iść pójdzie jakieś 75%
      mnie to nie martwi
      mniejszy tłok będzie w tym roku
    • naomi19 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:29
      dla mnie rewelacja
      niech dzieci urodzone w drugiej polowie i dzieci tych 'niby upośledzonych niegotowych' się martwią tłokiem
      bomba
      • mgd3 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:47
        Ta... i moja nieupośledzona pięciolatka sad
        Jedyny pozytyw, to że będzie większa konkurencja - do dobrego liceum, na porządne studia. Więc może jakość edukacji będzie chociaż ciut lepsza.
      • aga_wer Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 19:52
        A ja się wcale nie zdziwię jak jeszcze we wrześniu całą reformę odwołają tongue_out
        • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 14.04.14, 20:36
          Tak też może być. Ale wtedy to już zrobi się totalny chaos.
          • niktmadry Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:15
            Pierwsze moje dziecko wysłałam w pierwszym roku reformy, jeszcze bardzo nieprzygotowanej, bez przedszkola jako 6-latkę do klasy 1. Dziś już nikt nie pamięta, które dziecko ma ile lat w klasie. Prawdą jest, że jako klasa napisali najlepiej w szkole test trzecioklasisty a obecnie (już klasa 5) w czołówce klasy są tylko dzieci, które poszły do szkoły jako 6-latki. Nie wiem czy to przypadek czy efekt tego, że te dzieci w klasach 1-3 miały klasę 9-godzinną. Drugie moje dziecko wysłałam do szkoły jako -6-latkę, żeby uniknąć tłoku ponieważ była (miała być) ostatnim rocznikiem, którego rodzice mieli mieć wybór. Obecnie jest w klasie 3 a wybór rodzice jak widzę mają do tej pory. Dlatego nie przejmowałabym się tak bardzo tym niby tłokiem za rok bo z tego co widzę to i tak w styczniu nastąpi kolejna zmiana.
        • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:23
          Nie, nie będą już w tym grzebać.
          Ułatwią odroczenia, żeby "zatkać gęby" rodzicom szczególnie niezadowolonym z wizji posyłania do szkoły sześciolatka.
          Zwłaszcza, że wrzesień 2015, kiedy to w szkołach miałby się pojawić cały rocznik 2009 i 65% rocznika 2008 (oba wyżowe!) - to miesiąc wyborów parlamentarnych!
          Partie rządzące nie będą sobie w takim momencie strzelać samobója drażnieniem ludzi w rodzaju utrudniania odroczeń itd.
          Przeciwnie: ułatwią je, żeby nie było w tym przedwyborczym wrześniu dantejskich scen w szkołach, i żeby "antysześciolatkowi" aktywiści dostali dla swoich dzieci to, czego chcą, i nie robili antyrządowego wrzasku.
          • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:34
            zgadzam się ze wszystkim co napisałaś, tylko mnie zastanawia jeden fakt. Czy za rok rodzice też będą tak chętnie odraczać 6 latki. Teraz wiadomo, nawet jak dziecko dostanie odroczenie to za rok i tak pójdzie ze swoim rocznikiem (tym z drugiej połowy 2008), a to w którym miesiącu dziecko się urodziło myślę, że nie będzie jakoś zauważalne. Natomiast za rok odroczone dzieci z 2009 pójdą do szkoły z rocznikiem 2010. A to już chociażby dzieci między sobą będą zauważały. Dlatego zastanawiam się, czy rodzice zdecydują się na odroczenia.
            • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:36
              chyba, że przyjąć założenie, że rocznik 2010 też będzie masowo odraczany.
              • hugu Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:46
                Uważam, że się zdecydują. Ci najbardziej inteligentni. Spojrzą na statystyki i machną ręką na fakt, że ich dziecko będzie ze starszego rocznika niż większość. Per saldo większym i realnym zagrożeniem dla dziecka jest niemal podwójny rocznik przez cały czas jego edukacji niż iluzoryczne " Bo a nuż ktoś zapyta, z którego ono rocznika, a ten rocznik będzie rok starszy..."
    • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:18
      wczoraj się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że może chodzić o opiekę nad dziećmi w dni wolne.
      Przedszkola nie mają długich weekendów i przerw świątecznych. A jeśli nawet, to są dyżury.
      Sama zastanawiam się nad tym co zrobię z moim 6-cio latkiem w takie dni i poważnie rozważam odroczenie właśnie z tego względu.
      • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:22
        Ręce opadają
        • naomi19 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:48
          no opadają, postaraj się odroczyć tak gdzieś do 9 roku zycia potem bedzie zostawac samo w domu...
          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:55
            ja mam odraczać? moje już do szkoły chodzismile
            • naomi19 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:35
              to bylo do Ateny oczywiście
          • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:38
            naomi19 napisała:

> no opadają, postaraj się odroczyć tak gdzieś do 9 roku zycia potem bedzie zosta
            > wac samo w domu...

nie dziwi mnie Twoja ignorancja w stosunku do innych.
            Akurat w Twoim wypadku wcale mnie nie dziwi big_grin
        • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 08:53
          ale opadają Ci ręce, bo niektórzy rodzice pracują na etacie i nie mogą zapewnić dziecku opieki we wszystkie dni wolne od zajęć szkolnych? wiem, jaki to bywa problem, i jak cała rodzina się organizuje, żeby miał się kto dzieckiem zająć.
          czy opadają Ci ręce, bo rodzice wybierają przyjazne warunki do nauki w przedszkolu (uwaga, może nie zauważyłaś: przedszkolaki też się uczą, według programu), a nie takie sobie w szkole - lekcji w szkole jest stosunkowo niewiele, warunki do nauki w świetlicy nie są zbyt komfortowe, więc pozostaje praca w domu.

co mnie dziwi w tym, i nie tylko tym wątku, to agresywna postawa osób, które są zwolennikami reformy. nie rozumiem tego, przecież im nikt niczego nie broni, a bardzo się unoszą i często obrażają osoby o odmiennych poglądach. mnie naprawdę nie przeszkadza ani że ktoś posyła swoje dziecko do szkoły wcześniej (znam osobę, która posłała pięciolatkę, i to kilka lat temu), ani że ktoś decyduje posłać później. to nie ma aż takiego znaczenia, patrząc na edukację całościowo. natomiast dla mnie normalne i zdrowe jest wybieranie dla siebie i swoich dzieci tego, co jest według nas najlepsze.
          że niby państwo wie lepiej, co jest najlepsze dla mojego dziecka? nie rozśmieszajcie mnie.
          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:01
            Opadają ręce - gdy powodem odroczenia dziecka, jest obawa o brak opieki w dni wolne od szkoły. To nie jest powód do odroczenia dziecka. To jest za to dowód na to, że rodzic nie dojrzał do tego, że dziecko pójdzie do szkoły.
            No sorry, ale inni rodzice też chodzą do pracy, też mają problemy z tym, by wszystko poukładać, a jednak nie odraczają dziecka z takich powodów.

Moje dziecko też chodziło do przedszkola, więc nie musisz mnie uświadamiać co zawiera podstawa programowa.

Nie mam nic przeciw odraczaniu dzieci, które faktycznie tego potrzebują. Ale postawa zostawię jeszcze dziecko rok w przedszkolu, bo nie umiem się zorganizować, czy zapewnić mu opieki, a w przedszkolu robią to za mnie jest dla mnie niezrozumiała. A jednocześnie jest typowym egoizmem. Bo dziecko, które zostaje w przedszkolu, nie dlatego, że nie jest gotowe pójść do szkoły, tylko z powodów poza merytorycznych, typu trudności logistyczno-opiekuńcze zabiera miejsce innemu dziecku.
            • triss_merigold6 Naprawdę? 15.04.14, 09:10
              Naprawdę? Dla mnie to jak najbardziej zrozumiałe. Mieliśmy wybór i syn (dziecko z końca roku) poszedł do zerówki przyszkolnej podobnie jak cała grupa z jego przedszkola. Nie widziałam żadnego sensu w posyłaniu do I klasy niespełna 6-latka i wrzucania w szkolny rytm 45-minutowych lekcji i świetlicy.
              • oqoq74 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:23
                Wiesz dla mojego dziecka ani szkoła, ani wcześniej przedszkole nie było hardcorem i nie budziły przerażenia.
                • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:24
                  no to super, to teraz odczep sie od całej reszty dzieci i ich rodziców
                  • oqoq74 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:28
                    Bo Ty tak powiesz? Zabronisz mi pisać na forum?
                    • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:32
                      a pisz do upadłego, na szczeście nie ma rpzymusu czytania, ale skoro wolisz pisac po próżnicy i przekonaywać nas jak to wiesz lepiej niz my co dobre dla naszych dzieci i sugerować, ze opinie fałszywe były, zamiast coś pożytecznego porobić w tym czasie, to "współczuję twoim dziecią" ;-D
                • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:25
                  dziwi mnie jak ci co dziecko posłali do skzoly przeżywają, że inni tego eni zrobili. Tymczasem nie slyszałam o nikim kto dziecka nie posłał, ale przeżywałby, ze inne dzieci poszły.
                  • atena12345 Re: Naprawdę? 15.04.14, 10:56
                    szmytka1 napisała:

> dziwi mnie jak ci co dziecko posłali do skzoly przeżywają, że inni tego eni zro
                    > bili. Tymczasem nie slyszałam o nikim kto dziecka nie posłał, ale przeżywałby,
                    > ze inne dzieci poszły.

No to JEST ciekawe.
                • triss_merigold6 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:26
                  Przerażenia nie. Do żłobkoprzedszkola syn poszedł jak dwulatek, potem przedszkole i było bardzo ok. Co do szkoły - ja nie mam zaufania do tej instytucji, a w wypadku 6-latka walor opiekuńczy uważam za bardzo istotny.
                  Nie musisz się ze mną zgadzam, przedstawiam swoje zdanie.
                  • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:29
                    zaraz usłyszysz od oqoq radę, ze rpzecież możesz w innym mieście poszukac lepiej rpzystosowanej szkoły i tam wozić, bo do nich do szkoły chodza dzieci z innych miast. dzięki za rady od czapy, zajmij się swoim dzieckiem i daj nam decydować o naszych.
                  • oqoq74 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:32
                    Ależ oczywiście, rozumiem że to Twoje zdanie.

Może właśnie różnica między nami tkwi w tym, że Ty nie masz zaufania do szkoły. A ja podchodzę do tego inaczej. Może wynika z dystansu do tego, że szkoła nie jest najważniejsza? NIe wiem.
                    • triss_merigold6 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:35
                      Nie mam zaufania do żadnej instytucji, szkoła nie jest wyjątkiem. Skądinąd, poszczególnych nauczycieli i wychowawców doceniam i widzę efekty ich pracy. Uważam, że przejście przez szkołę powinno być możliwie najmniej dokuczliwe, przynajmniej na etapie podstawówki.
                    • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:36
                      a jak skomentujesz szkołe, ktra wszystkie dzieci ze swojego oddziału rpzedszkolnego wysłała na badania, całą grupę? szkoła uważa dzieci za niegotowe, czy nie ma zaufania sama do sibei, bo jednak wie, że warunków odpowiednich nie ma?
                      • triss_merigold6 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:38
                        Gotowość szkolna, to nie tylko poziom rozwoju intelektualnego czy sprawność manualna, to przede wszystkim stopień dojrzałości emocjonalnej i tu nie widzę powodu, żeby coś przyspieszać.
                        • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:39
                          też tak uważam
                      • oqoq74 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:39
                        Wiesz, że w szkole i urzędach też pracują ludzie, którzy albo są za, albo przeciw reformie?
                        Co więcej, czasem o wszystkim nie decyduje dobro dzieci tylko polityka.
                        • triss_merigold6 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:42
                          Ale wiem. Ponadto, pracując w urzędzie (bardzo dużej instytucji), wiem do jakiego stopnia decyduje polityka, aktualny trend i potrzeba chwili i jak pięknie można to uzasadniać.
                          • kanga_roo Re: Naprawdę? 15.04.14, 10:18
                            triss_merigold6 napisała:
                            pracując w urzędzie (bardzo dużej instytucji), wiem do jakiego stopnia decyduje polityka, aktualny trend i potrzeba chwili i jak pięknie można to uzasadniać.

triss, przybij piątkę smile)))
                  • kanga_roo Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:39
                    moja młodsza poszła do przedszkola jako trzylatka.
                    bo chciała (planowaliśmy posłać ją rok później)
                    co do szkoły - weźmiemy pod uwagę jej zdanie, podobnie jak zdanie psychologa z poradni.
                    ale, tak jak triss, nie ekscytuję się nauką szkolną. uważam, że dziecko się uczy, gdzie by nie było. ale spokojne, pewne, zadowolone dziecko uczy się lepiej i łatwiej, więc przedszkole wygrywa w cuglach ze szkołą. również dlatego, że ogarnia dziecko od siódmej do szesnastej, a nie przez trzy - cztery godziny dziennie i wypad do świetlicy/do domu.
                    że ogarnia posiłki, spacer, swobodną zabawę, głośne czytanie, wycieczki, teatrzyki. daje dobre podstawy rozwoju.
                    • szmytka1 Re: Naprawdę? 15.04.14, 09:44
                      no właśnie popieram 100%, ale do niektórcyh to wszytko nie dociera, bo to nasza, rodziców, wygoda przecież, a nie dziecka i tak strasznie opóźniamy jego rozwój, dodatkowo robiąc z dziecka debila, co do skzoły się nie nadaje. Wprost straszne. Dlaczego posyłajacy dziecko do szkoły tak emochjonują się tym, co będzie z dziećmi w przedszkolu pozostajacymi? Ja jakoś o tej reszce, co do skzoły ejdnka poszła nie rozmyślam w kategoriach - dobrze, źle się stało.
                    • atena12345 Re: Naprawdę? 15.04.14, 10:59
                      zgadza się w 100%

• agpido Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:12
              A jednocześnie jest typowym egoizmem. Bo dziecko, które zostaje w prze
              > dszkolu, nie dlatego, że nie jest gotowe pójść do szkoły, tylko z powodów poza
              > merytorycznych, typu trudności logistyczno-opiekuńcze zabiera miejsce innemu dz
              > iecku.
              ale mam się czuć odpowiedzialna za to, że państwo nie potrafi zapewnić wystarczającą liczbę miejsc w przedszkolu.
            • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:20
              ależ nie zabiera nikomu miejsca, ponieważ nie zostaje z powodu widzimisię rodzica. to przepisy przewidują, że w tym przedszkolu zostanie, nie słyszałam, żeby rodzice nielegalnie posyłali dziecko do placówki przedszkolnej.

to, że Twoje dziecko chodziło do przedszkola, nie oznacza, że znasz podstawę programową.
              gdybyś znała, nie bałabyś się tak o rozwój biednych dzieciątek odroczonych przez rodziców smile))
              ja jestem zadowolona z zakresu edukacji przedszkolnej, szczególnie z nacisku kładzionego na prace manualne, rozwój ruchowy i socjalny dzieci.

powtarzam pytanie: dlaczego Ci przeszkadza, że ktoś chce jak najlepiej dla swojego dziecka, i podejmuje takie czy inne wybory? to, że dziecko w tym wieku powinno być zaopiekowane, powinno czuć się pewnie i bezpiecznie, żeby się dobrze rozwijać to nie tylko widzimisię rodzica.
              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:28
                Oczywiście przedszkola są z gumy i mogą przechowywać dzieci po dwa lata w zerówcesmile

I kto tu kogo obraża? Rozumiem, że Ty wiesz lepiej czy znam i w jakim zakresie przepisy. Dobre.smile

To czy rodzice chcą lepiej - jest właśnie dyskusyjne. smile
                • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:31
                  Przecież zerówki są w oddziałach przy szkołach, najczęściej.
                  Pozwól, że po ponad 30 latach doświadczeń z systemem edukacji (własnych, rodzinnych, obserwowanych, zawodowych), będę sama decydować o tym, co dla mojego dziecka jest lepsze.
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:34
                    Zerówki w przedszkolach nadal funkcjonują.
                • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:35
                  przedszkola z gumy nie są, ale szkoły już tak? I można w tam wcisnąć półtora rocznika z wyżu demograficznego?
                • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:48
                  a kwestie przygotowania przedszkoli to nie do mnie, proszę. zresztą, u nas chyba nie jest źle, skoro szkoła zlikwidowała oddział przedszkolny (powstało nowe przedszkole. publiczne).
                  tłumaczę Ci, że przepisy przewidują takie rozwiązanie, więc nie nam to kwestionować (jako zwolenniczka reformy choć tu powinnaś się ze mną zgodzić).
                  i nie sądzę, bym Cię obraziła, wskazując, że podstawa programowa wychowania przedszkolnego jest naprawdę fajna (co nie jest dla wszystkich oczywiste, bo niewielu rodziców ją czyta).
                  jakoś bardziej też ufam, że rodzice chcą dobrze dla swoich dzieci, niż ze dobrze chce dla nich państwo. państwo nazwie niepowodzenia tych dzieci, którym się nie powiedzie 'kosztami reformy". zresztą,o czym my mówimy, już powstał przepis pozwalający cofnąć dziecko sześcioletnie do przedszkola, jeśli nie będzie radziło sobie w szkole. to dopiero szkoła życia, nie sądzisz? masz sześć lat i dowiadujesz się, że nie spełniasz oczekiwań szkoły więc won do przedszkola.
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:59
                    Podstawę programową od ładnych kilku lat znam. Także jej zmiany, zmiany przepisów dotyczące obowiązku przygotowania przedszkolnego, przepisów ustawy o systemie oświaty, karty nauczyciela, ale też ustawy o samorządzie gminnym i całą masę innych. To samo w odniesieniu do szkoły.

• kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:04
                      cudownie. wreszcie ktoś kompetentny.
                      to powiedz, proszę, dlaczego tak Cię martwi, że dzieci sześcioletnie uczą się w przedszkolu a nie w szkole? co konkretnie je omija? czego im brak, i jakie przewidujesz skutki takiego stanu rzeczy?
                      może ta dyskusja ma szanse na wyższy poziom merytoryczny, a nie tylko dogadywanie, że "rodzicom się nie chce".
                      • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:12
                        Dyskusja nie ma sensu, bo przypisujesz mi słowa, których nie napisałam. Nie napisałam, że martwią mnie sześciolatki w przedszkolu, a nie w szkole.
                        Napisałam, że nie rozumiem odraczania dzieci z powodów "logistycznych". Dla mnie to nie powód do odroczenia. Tak samo, jak uważam, że błędem było pozwolenie na wolny wybór rodziców, przesuwanie reformy, itp. Doprowadziło to do bałaganu.
                        Zamiast skupić się na poprawianiu tego co jest do poprawienia w szkołach czy przedszkolach energia idzie na przepychanki. A to jest ze stratą dla wszystkich.
                        • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:22
                          ale skoro nie chcesz dyskutować na temat rozwoju dzieci (mnie się wydawało, że o to nam wszystkim chodzi, ale chyba jednak nie), tylko o reformie, reformatorach, reformowanych i niereformowalnych rodzicach, to może powiesz, co z tego masz, że tak lobbujesz za reformą? przecież dziecko już podobno masz w szkole? czyje interesy reprezentujesz, oqoq74?
                          • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:25
                            A no tak. smile Bo jak się nie zgadzasz z nami, to na pewno ktoś ci płaci. Dobresmile

Tak, majątku się dorobiłam na lobbowaniu. smile
                            • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:39
                              czyli to tak z obywatelskiego obowiązku dopiep.rzasz rodzicom, którzy mają inne poglądy na system oświaty, niż Ty? po raz kolejny w tym wątku podkreślam, że jakoś nikomu nie przeszkadzało/nie przeszkadza posyłanie do szkoły dziecka sześcioletniego, a o nieposyłanie ciągle ktoś się burzy...
                              • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:43
                                Zawsze wydawało mi się, że forum do miejsce wymiany poglądówsmile Każdy ma prawo do swojego zdania i bronienia go.
                                Ja nikogo z Was nie obrażam, że jesteście na usługach, czy że Wam ktoś płaci za pisanie.
                                • kanga_roo Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:51
                                  nie zamierzałam Cię obrażać. serio jestem ciekawa, co powoduje, że tak krytycznie oceniasz innych rodziców. czy masz po temu jakieś podstawy (zawodowe, osobiste, nie wiem, społeczne może), czy możesz przedstawić jakieś argumenty nam nieznane?
                                  jakiekolwiek argumenty?
                                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:03
                                    Nie zmierzam się powtarzać.

• atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:54
                          oqoq74 napisał(a):

> Napisałam, że nie rozumiem odraczania dzieci z powodów "logistycznych". Dla mni
                          > e to nie powód do odroczenia.

Dl Ciebie nie jest, dla innych jest.
                          Ty nie rozumiesz odraczania, a ja nie rozumiem parcia na wcześniejsze wysyłanie do szkół.
                          Uważam, że dla mojego dziecka będzie to in minus.
                          I takie gadanie
                • incubus_0 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:37
                  Szczerze? Mam w głębokim poważaniu, czy zerówki w przedszkolach są z gumy czy nie, czy będą miejsca dla trzy-, cztero- i pięciolatków. Nie ja o tym decyduję i nie mam na to wpływu. Interesuje mnie moje dziecko i jego komfort psychiczny, a taki ma zdecydowanie większy idąc do szkoły jako siedmiolatek. Cała reformę można o kant tyłka potłuc, bo nikogo nie obchodziło w niej to, co jest korzystniejsze da dzieci, a jedynie względy polityczne.
                  • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:45
                    incubus_0 napisała:

> Szczerze? Mam w głębokim poważaniu, czy zerówki w przedszkolach są z gumy czy n
                    > ie, czy będą miejsca dla trzy-, cztero- i pięciolatków. Nie ja o tym decyduję i
                    > nie mam na to wpływu.

Masz wpływ jako mieszkaniec swojej gminy. Masz prawo domagać się, by gmina zaspokoiła miejsca dla wszystkich potrzebujących dzieci.
                    • incubus_0 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:57
                      A to tak. Ale nie chcę, żeby w imię miejsc dla młodszych dzieci wypychano na silę moje z przedszkola.
                      • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:00
                        incubus_0 napisała:

> A to tak. Ale nie chcę, żeby w imię miejsc dla młodszych dzieci wypychano na si
                        > lę moje z przedszkola.

jesteś egoistką wink
                        • incubus_0 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:12
                          W tym przypadku zdecydowanie tak. Co gorsza, nawet się tego nie wstydzę.
                          • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 11:15
                            incubus_0 napisała:

> W tym przypadku zdecydowanie tak. Co gorsza, nawet się tego nie wstydzę.
                            Ja cię rozumiem.
                            I tez mam w nosie miejsca dla innych dzieci, bo dla mojego tez miejsca nie było i uczęszczał do prywatnego.
          • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:06
            ale sęk w tym, że w większości rodzice wybierają to co jest wygodniejsze DLA NICH a nie to co lepsze dla dziecka. Wiesz, mnie też nie zawsze pasują godziny zajęć dziecka. Owszem, mam lepsza sytuację niż wiele matek bo mam babcię na miejscu. Ale... jak czytam najróżniejsze wątki, że każda matka to wszystko sama, sama sama, wredna matka ik teściowa wstępu do jej domu nie mają, nikt nie ma prawa decydować, wtrącać się itp to potem nie dziwi mnie, że nie ma kto pomóc w logistyce dzieciowej. Mam wokół siebie znajomych, w klasie mojego dziecka w chwili obecnej większość rodziców pracuje, na etacie. Sporo dzieci ma zajęcia dodatkowe wszelakiej maści (szkoła muzyczna, języki obce, jakieś tance, walki itp) i ludzie to ogarniają. Już czwarty rok. Z wypowiedzi wielu rodziców wylania się debilny jak dla mnie argument o "zabieraniu dzieciństwa" (bo siedmiolatek to już dzieckiem nie jest i generalnie szkoła to galery i obóz pracy) oraz o wyższości przedszkola nad szkolą bo... mniej jest dni wolnych, ferii itp. Czyli znowu - wygoda rodzica nad innymi kwestiami.
            • iwles Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:10

a co jest lepszego dla dziecka w chodzeniu do szkoly od chodzenia do przedszkola ?
              • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:15
                IMO dla niespełna 6-latka (moje z końca roku) - nic. Zerówka była wystarczającym hard corem, nie bardzo sobie wyobrażam jak źle byłoby w I klasie. Dzieci były niewybiegane, nie potrafiły się skoncentrować, panie nie ogarniały konfliktów wewnątrzgrupowych. Rok sporo zmienił, oswoili się ze szkołą.
                Nie bardzo widzę w gimnazjum w jednej klasie dzieci z różnicą wieku prawie 2 lat - te, które poszły jak siedmiolatki ze stycznia-lutego i te, które poszły jako sześciolatki z listopada-grudnia. To przepaść w rozwoju fizycznym i emocjonalnym.
                • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:19
                  triss na litość boga CO jest takim hard corem w zerówce?
                  • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:24
                    W zerówce przyszkolnej? Akurat u nas opieka była taka sobie, bo młode laski zwyczajnie nie radziły sobie z grupą. Próby wprowadzenia dyscypliny spowodowały, że już koło listopada chłopcy znieczulili się na przeróżne czarne kropki i uwagi. Mnie zerówka wkur... po całości.
              • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:17
                rozwój, możliwosć kontaktu z większą ilością ludzi, uczenie się życia w grupie niejednorodnej, poznawanie nowych rzeczy, nauka radzenia ze stresem. I nie, nie wierzę, że tak samo może być w przedszkolu bo przedszkole to grupy bardziej jednorodne, zamknięte niż szkoła. Nauka że się już NIE JEST maluszkiem, że stawiane są nowe wymagania jest wg mnie bezcenna.
                • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:19
                  Ma czas. Nie uważam szkoły za tak super zorganizowaną instytucję, żeby koniecznie się do niej spieszyć.
                • mado.piag Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:21
                  wszystkie te zalety, które wymieniłaś mojemu dziecku zapewnia przedszkole Naprawdę
                • iwles Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:46

co to znaczy: grupa niejednorodna?
                  Nie rozumiem, w przedszkolu moje dziecko miało i dziewczynki, i chlopców, i grupa była mieszana wiekowo (2 roczniki), i dodatkowo grupa integracyjna. Na czym ma polegać ta "niejednorodność" w klasie szkolnej ?

A te argumenty, ktore podalaś- dziecko ma też w przedszkolu, z tego, co napisalaś nie widzę dla dziecka "lepszości" szkoły nad przedszkolem.
              • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:25
                iwles napisała:

>
                > a co jest lepszego dla dziecka w chodzeniu do szkoly od chodzenia do przedszkol
                > a ?
                >

właśnie, dobre pytanie.
                Moje dziecko kocha przedszkole. Nie marzy o pójściu do szkoły.
                • naomi19 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:01
                  jak Ty sama masz takie podejście do szkoły, to nic dziwnego, że dziecko teżnie jest jejmilosnikiem, choc jeszcze do niej nie chodzi, to sie nazywa zniechecanie dzieciakow i róba robienia z nich dzidziusi w nieskonczonosc
                  • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:04
                    Masz misję, czy co?
                    • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:39
                      triss_merigold6 napisała:

> Masz misję, czy co?

ma schizę chyba
                  • atena12345 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:45
                    ach jaka Ty jesteś wspaniała smile
                    Widzisz? nawet się do Ciebie uśmiechnęłam smile
                    Moje dziecko rok młodsze od Twojego też czyta i liczy. Chodzi do przedszkola językowego, więc ma spory zasób słownictwa w tym języku.
                    Nie nudzi się, bo umie kreatywnie się zająć z rówieśnikami.
                    Rozumiem, że dziecko pozbawione takich umiejętności może w przedszkolu się nudzić.
                    Wtedy faktycznie, lepiej niech idzie do szkoły. Tam mu powiedzą co ma robić, a rytm dnia wyznaczał będzie szkolny dzwonek tongue_out
                • paskudek1 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:32
                  wiesz, jakbym czekała aż moje dziecko zamarzy o pojściu do szkoły to do dziś by siedział w domu. Do przedszkola tez nie chciał chodzić, na dodatkowy angielski też nie chce, gdybym dzis powiedziała że na dodatkowy basen też nie będzie musiał wstawać to zapewne przyjąłby to ze śpiewem na ustach smile I nie, nie męczy się w szkole bardziej niż inne dzieci, po prostu wszystko co odrywa go od ulubionego nicnierobienia, zmusza do wstawania rano, wypycha z domu kiedy on chce sie bawić, jet po prostu złe.
              • naomi19 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 13:44
                iwles napisała:

>
                > a co jest lepszego dla dziecka w chodzeniu do szkoly od chodzenia do przedszkol
                > a ?

odpowiem za moje dziecko, panie z przedszkola, powiedziały,że moje dziecko w przedszkolu się zwyczajnie nudzi, że nie widzą innej opcji, jak pójście do szkoły. moje dziecko już czyta, liczy, pisze, a większość dzieciaków w przedszkolu jest na literce P, nie wiedzą podstawowych rzeczy o świecie. moje dziecko się nudzi na zajęciach. gdyby zostala jeszcze rok umarlaby chyba z nudów.
                • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:03
                  No więc możesz posłać do szkoły, w czym problem.
    • tryggia Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:22
      I te dane dają mi satysfakcjonujące poczucie, że krzykaczki na tym forum są w mniejszości.
      I mogą sobie krzyczeć, obrażać innych rodziców, ironizować do woli.
      Są w mniejszości.
      • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 09:29
        Gwoli ścisłości, córka pójdzie juz pewnie jako 6-latka. Ale... ona ma starszego brata, kończy teraz żłobek, jest wyszczekana jak na niespełna trzylatkę i asertywna do bólu. No i dziewczynka, a rozwój emocjonalny i społeczny dziewczynek przebiega nieco inaczej i szybciej.
        • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 10:16
          Polskie szkoły panstwowe w wiekszosci nie są przygotowane do uczenia małych dzieci. Nauczyciele nie maja asystentów w klasach 1-3. Dzieci maja zaledwie kilka godzin lekcyjnych w ciagu dnia a potem albo siedź w świetlicy albo w domu. Dobrze jak jest babcia lub niania. Wcale sie nie dziwie, ze rodzice odraczaja dzieciaki jak mogą. Mój syn jest chodzi do szkoły brytyjskiej w Polsce i płace majątek za to,aby miał wszystko to co w szkole mieć powinien. Jak czasami wchodzę do publicznych warszawskich szkol to zawsze jestem przerażona chaosem i wrzaskiem. Te szkoły to jungle i posłanie tam dziecka wymaga niewatpliwej odwagi od rodziców.
          • kub-ma Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:21
            To chyba jestem bardzo odważna.
            Moje dziecko idzie jako sześciolatek, do warszawskiej szkoły i będzie chodził na popołudniową zmianę. To rzeczywiście musi być odwaga.
            Porównując ze starszym który poszedł normalnie, muszę stwierdzić że młodszy pojawi się w szkole 3 miesiące wcześniej niż zrobił to starszy smile Tragedii nie będzie.
            • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:23
              Jeśli od 7:30 do rozpoczęcia lekcji będzie siedział na świetlicy, to współczuję dziecku. Będzie zaczynać lekcje już zmęczony i ogłupiony hałasem.
              • kub-ma Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:32
                Myślę, że to współczucie nie jest potrzebna. Będzie zaczynał tak jak przedszkole, czyli rano. Ale nie będzie ogłupiony hałasem, bo tego hałasu nie będzie. Świetlica ma grupy nie większe niż grupy przedszkolne.
                Znam szkołę od podszewki, bo jestem nauczycielką. Moje dziecko byłoby bardziej nieszczęśliwe w przedszkolu.
                • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 17:26
                  kub-ma napisała:

> Myślę, że to współczucie nie jest potrzebna. Będzie zaczynał tak jak przedszkol
                  > e, czyli rano.

Szkoda, ze nie ma z kim zostać w domu i w spokoju przygotować sie do lekcji, pospac i zjeść późne śniadanie. Ja miałam babcie, która załatwiala logistyke poranną.

Ale nie będzie ogłupiony hałasem, bo tego hałasu nie będzie. Świ
                  > etlica ma grupy nie większe niż grupy przedszkolne.

Tu bym miała daleko posunięte wątpliwości.

> Znam szkołę od podszewki, bo jestem nauczycielką. Moje dziecko byłoby bardziej
                  > nieszczęśliwe w przedszkolu.

Tak tez sie może zdarzyć. I dlatego to rodzic ma podjąć decyzje kiedy dziecko do szkoły posłać.

>
                  >
                  • kub-ma Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:24
                    fogito napisała:

> Szkoda, ze nie ma z kim zostać w domu i w spokoju przygotować sie do lekcji, po
                    > spac i zjeść późne śniadanie. Ja miałam babcie, która załatwiala logistyke pora
                    > nną.

Dyspozycyjnej babci nie mam w zasięgu. Syn jest typem - wcześnie spać, wcześnie wstać. Tak funkcjonuje nawet w wakacje.

> Ale nie będzie ogłupiony hałasem, bo tego hałasu nie będzie. Świ
                    > > etlica ma grupy nie większe niż grupy przedszkolne.
                    >
                    > Tu bym miała daleko posunięte wątpliwości.

Ja nie, Oczywiście nie mogę być na 100% pewna, ale sprawdziłam przy starszym, a szkoła jest rzeczywiście dobra i dobrze zorganizowana.

> I dlatego to rodzic ma podjąć decyzje kiedy dziecko d
                    > o szkoły posłać.

Nie zawsze, choć w wiekszości tak.
                    • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:38
                      kub-ma napisała:

> choć w wiekszości tak.
                      >

Więc nie ma sie o co spierać jak widać...
            • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 17:23
              kub-ma napisała:

> To chyba jestem bardzo odważna.
              > Moje dziecko idzie jako sześciolatek, do warszawskiej szkoły i będzie chodził n
              > a popołudniową zmianę. To rzeczywiście musi być odwaga.

Może to po prostu częsta rodzicielską postawa - co go nie zabije to go wzmocni...

> Porównując ze starszym który poszedł normalnie, muszę stwierdzić że młodszy poj
              > awi się w szkole 3 miesiące wcześniej niż zrobił to starszy smile Tragedii nie bę
              > dzie.
              >

Raczej nie. Fajerwerków tez nie wink
              >
              • kub-ma Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:20
                fogito napisała:

> Może to po prostu częsta rodzicielską postawa - co go nie zabije to go wzmocni.

Ależ tutaj nie ma mowy o takiej postawie. To była świadoma decyzja, świadomy wybór, wybranie najlepszej opcji. Najlepszej dla dziecka.

> Raczej nie. Fajerwerków tez nie wink

Pewnie nie, ale życie to nie zbiór tragedii i fajerwerków tylko środek.
                Szkoła jest dobra, sprawdzona.
                • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:41
                  kub-ma napisała:

>
                  >
                  > Ależ tutaj nie ma mowy o takiej postawie. To była świadoma decyzja, świadomy wy
                  > bór, wybranie najlepszej opcji. Najlepszej dla dziecka

Rodzice, którzy odraczaja dzieci ze wzgledu na kiepskie szkoły tez robią to dla dobra dziecka. Nie każdy ma kilka do wyboru. Nie należy więc wieszać psów na tych, którym sie nie uśmiecha posylanie sześciolatków do szkol molochow, które są dla mnie synonimem zakładów karnych a nie szkol.

>
                  > > Raczej nie. Fajerwerków tez nie wink
                  >
                  >
                  > Pewnie nie, ale życie to nie zbiór tragedii i fajerwerków tylko środek.
                  > Szkoła jest dobra, sprawdzona.
                  >
                  >
      • kub-ma Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:16
        Jestem w mniejszości, bo posyłam dziecko do szkoły.
        I nie jestem "krzykaczką".
    • beata132 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:10
      Mam w nosie to, co robią inni rodzice. Chcą, niech odraczają. Nie mój cyrk, nie moje małpy.
      Mnie martwi tylko jedno. Moja córa z lutego 2009 będzie uczyć się w przeładowanej klasie uncertain
      I to mnie cholernie wkurza. Tylko to.
    • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:31
      Wytłumaczcie mi drogie emamysmile co macie zamiar zrobić, gdy Wasze już siedmiolatki do szkoły pójdą.
      Do szkoły w której klasy będą przeładowane, o obiad na stołówce trzeba walczyć, ubikacja jest na półpiętrze, zajęcia są na zmiany, a świetlicy nie ma?
      Jak będziecie walczyć o to by było lepiej?
      • triss_merigold6 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 14:36
        Moje jest w III klasie, więc pierwszą mam za sobą. Klasy I-III mają wydzielone półpiętro, w I klasie na obiad schodzili razem z wychowawczynią poza przerwami, toalety przy salach. Świetlica była, nawet kilka świetlic, bo szkoła duża. Mój partner pracował na zmiany i staraliśmy się dziecko odprowadzać i odbierać tak, żeby na świetlicy był jak najkrócej.
      • irima2 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 15:00
        > Wytłumaczcie mi drogie emamysmile co macie zamiar zrobić, gdy Wasze już siedmiolat
        > ki do szkoły pójdą.
        > Do szkoły w której klasy będą przeładowane, o obiad na stołówce trzeba walczyć,
        > ubikacja jest na półpiętrze, zajęcia są na zmiany, a świetlicy nie ma?
        > Jak będziecie walczyć o to by było lepiej?

Przecież wtedy będą miały 7 lat a nie 6. To ponoć jakaś straszna różnica jest, która zmienia wszystko.
        Z ciekawości dokładnie obserwowałam syna jak przekraczał tę magiczną barierę, ale szczerze nic spektakularnego się nie wydarzyło...
        • oqoq74 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 15:08
          Mnie interesuje jak to jest, że tyle osób walczy by dziecko do tej szkoły nie poszło jako 6 latek podając masę różnych powodów, a później nikt nie domaga się respektowania przepisów czy doposażenia szkół.

Jeden z przykładów z życia - szkoła powinna wyposażyć dzieci w szafki. No, zamiast domagać się realizacji tego, to co robią rodzice - zrzucają się i kupują te szafki. A szkoła pieniądze na szafki dostała.

Okres rekolekcji - dyrekcja wymyśliła, że dzieci od rana do szkoły później na 11 do kościoła i tam mają dzieci przejąć rodzice i opiekować się dziećmi podczas rekolekcji, bo nauczyciele mają szkolenie. Na całą szkołę tylko "nasza" klasa się sprzeciwiła. Nagle wszystkim pasowało urywać się z pracy i odbierać dzieci i przesiadywać z nimi w kościele w środku dnia.
        • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 17:34
          irima2 napisała:

> > Wytłumaczcie mi drogie emamysmile co macie zamiar zrobić, gdy Wasze już sied
          > miolat
          > > ki do szkoły pójdą.
          > > Do szkoły w której klasy będą przeładowane, o obiad na stołówce trzeba w
          > alczyć,
          > > ubikacja jest na półpiętrze, zajęcia są na zmiany, a świetlicy nie ma?
          > > Jak będziecie walczyć o to by było lepiej?
          >
          > Przecież wtedy będą miały 7 lat a nie 6. To ponoć jakaś straszna różnica jest,
          > która zmienia wszystko.
          > Z ciekawości dokładnie obserwowałam syna jak przekraczał tę magiczną barierę, a
          > le szczerze nic spektakularnego się nie wydarzyło...

To jest różnica jak sie dziecko obserwuje. W Tym wieku to bym powiedziała, ze to szalona różnica. W systemie brytyjskim 2 klasy - 6/7 lat maja oddzielny plac zabaw i obiad podany do stołu oraz nie moga same spacerowac po szkole. Ale już w klasie 3 dzieci w wieku 7/8 plac zabaw dziela z reszta podstawówki a po jedzenie muszą ustawić sie w kolejce oraz mogą poruszacmsie swobodnej po korytarzach. O dziwo ci Brytyjczycy zauważają przeskok rozwojowy u dzieci w tym wieku i ułatwiają sześciolatkom zaklimatyzowanie sie do warunków szkolnych. Niekt sie z tego nie śmieje i nie obraza nikogo. Wszystko jest robione dla dobra dzieci.
          • agni71 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 17:55
            W systemie brytyjskim 2 klasy - 6/7 lat maja oddzielny plac
            > zabaw i obiad podany do stołu oraz nie moga same spacerowac po szkole.

A to aż trzeba systemu brytyjskiego, by tak było? Bo u nas w normalnej rejonowej publicznej szkole tez tak jest.

O dziwo ci Brytyjczycy zauważają przeskok rozwojowy u dzieci w tym wieku i u
            > łatwiają sześciolatkom zaklimatyzowanie sie do warunków szkolnych.

O dziwo Polacy też smile Stąd jest wychodzenie na obiady poza oficjalnymi przerwami, śniadania dla 6-latków, toalety przy salach, oddzielny plac zabaw.

Niekt sie z
            > tego nie śmieje i nie obraza nikogo. Wszystko jest robione dla dobra dzieci.
            • atena12345 agni 15.04.14, 18:05
              wielokrotnie pisałaś jaką masz wspaniałą szkołę. Fajnie, że takie są. Ale to niestety nie reguła, a raczej wyjątek.
              • mama303 Re: agni 15.04.14, 18:42
                atena12345 napisała:

> wielokrotnie pisałaś jaką masz wspaniałą szkołę. Fajnie, że takie są. Ale to ni
                > estety nie reguła, a raczej wyjątek.

To nie jest żadna wspaniałośc to normalna szkoła, u nas jest podobnie. Ludzie przejdźcie się do swojej szkoły rejonowej i przekonajcie czy naprawde jest tak źle, jak sobie wyobrażacie... bo często rodzice nasłuchaja się horrorów i sie boją że ich maluchy będa sie musiały rozpychac łokciami z szóstoklasistami smile W naszej rejonówce starsze klasy nie maja wstępu do sektora dla klas 0-3
                • atena12345 Re: agni 15.04.14, 18:51
                  mama303 napisała:

> atena12345 napisała:
                  >
                  > > wielokrotnie pisałaś jaką masz wspaniałą szkołę. Fajnie, że takie są. Ale
                  > to ni
                  > > estety nie reguła, a raczej wyjątek.
                  >
                  > To nie jest żadna wspaniałośc to normalna szkoła, u nas jest podobnie. Ludzie p
                  > rzejdźcie się do swojej szkoły rejonowej i przekonajcie czy naprawde jest tak ź
                  > le, jak sobie wyobrażacie...

ja nie muszę nigdzie podchodzić, moja 11-sto latka chodzi do tej szkoły.
                  I wierz mi, albo nie: nie ma przy niej żadnego placu zabaw, a wyjście na szkolny plac jest zabronione ze względu na zły stan techniczny uncertain
                  • mama303 Re: agni 15.04.14, 18:59
                    atena12345 napisała:

> ja nie muszę nigdzie podchodzić, moja 11-sto latka chodzi do tej szkoły.
                    > I wierz mi, albo nie: nie ma przy niej żadnego placu zabaw, a wyjście na szkoln
                    > y plac jest zabronione ze względu na zły stan techniczny uncertain

Ale ja wierze że sa i fatalne szkoły, ja bym do takiej nie wysłała pewnie i 7 latka. Sa tez fatalne przedszkola, prawda? ale nigdy nie uwierzę że wszystkie szkoły /lub nawet większośc/ jest tak fatalna jak tu na forum sie pisze. A rodzice tych szesciolatków biednych w panice, nawet nie pójda i się nie dowiedzą jak jest w ich szkole
                    • atena12345 Re: agni 15.04.14, 19:04
                      mama303 napisała:

> Ale ja wierze że sa i fatalne szkoły, ja bym do takiej nie wysłała pewnie i 7 l
                      > atka.

no wiem. Ty byś woziła dziecko 30-40km i tak przez 6 lat podstawówki.

>Sa tez fatalne przedszkola, prawda?

bez posiłków, placu zabaw i opieki przez dwie panie do 16?

ale nigdy nie uwierzę że wszystkie sz
                      > koły /lub nawet większośc/ jest tak fatalna jak tu na forum sie pisze.

to nie wierz.
                      z mojej wiedzy i wiedzy znajomych, którzy mają dzieci w szkołach, wynika, że jednak spora część jest nieprzygotowana dla małych dzieci

A rodzic
                      > e tych szesciolatków biednych w panice, nawet nie pójda i się nie dowiedzą jak
                      > jest w ich szkole

Jaaaasne.. opierają się na forumowych plotkach uncertain
                      • mama303 Re: agni 15.04.14, 19:28
                        atena12345 napisała:

> no wiem. Ty byś woziła dziecko 30-40km i tak przez 6 lat podstawówki.

No właśnie - 6 lat wiec niewiele da odroczenie o ten jeden rok....ale OK, niech sobie odraczająa Ci z tych najfatalniejszych szkół. Jestem przekonana że jest ich niewiele. W mojej okolicy wszystkie przyzwoite, mam w pracy wiele koleżanek z róznych częsci W-wy i nikt jakos trasznie nie narzeka na szkoły pod wzgledem organizacji.

> bez posiłków, placu zabaw i opieki przez dwie panie do 16?

Tak, bez placów zabaw i np. z marnym cateringiem. Panie dwie w przedszkolu państwowym przez cały dzień? gdzie?
                        U mojej córki np. w przedszkolu był świetna opieka ale za to edukacyjne kwestie na niskim poziomie. Tak że róznie bywa

> Jaaaasne.. opierają się na forumowych plotkach uncertain

A żebys wiedziała, wielu opiera się na niesprawdzonych "rewelacjach"
                • fogito Re: agni 15.04.14, 18:53
                  mama303 napisała:

> atena12345 napisała:
                  >
                  > > wielokrotnie pisałaś jaką masz wspaniałą szkołę. Fajnie, że takie są. Ale
                  > to ni
                  > > estety nie reguła, a raczej wyjątek.
                  >
                  > To nie jest żadna wspaniałośc to normalna szkoła, u nas jest podobnie. Ludzie p
                  > rzejdźcie się do swojej szkoły rejonowej i przekonajcie czy naprawde jest tak ź
                  > le, jak sobie wyobrażacie... bo często rodzice nasłuchaja się horrorów i sie bo
                  > ją że ich maluchy będa sie musiały rozpychac łokciami z szóstoklasistami smile W
                  > naszej rejonówce starsze klasy nie maja wstępu do sektora dla klas 0-3

Byłam w kilku warszawskich państwowych podstawowkach. Nie jest cudownie. Dzieciaki pomieszanie, przepychaja sie wsród starszych. Szatnie wspólne, brak nauczycieli dyzurujacyh. I ten wszechobecny chaos.
                  • mama303 Re: agni 15.04.14, 19:07
                    fogito napisała:

> Byłam w kilku warszawskich państwowych podstawowkach. Nie jest cudownie. Dzieci
                    > aki pomieszanie, przepychaja sie wsród starszych. Szatnie wspólne, brak nauczyc
                    > ieli dyzurujacyh. I ten wszechobecny chaos.

Ja tez sprawdziłam kilka warszawskich i mam zupełnie inne wrażenie, a juz w naszej szkole to nawet przesadzaja z ta opieka nad młodszymi dziećmi. O ile takie 5, czy 6 latki to trzeba pilnować bacznie to juz 7 czy osmiolatki świetnie sie odnajduja w tym, jak to nazwałaś chaosie szkolnym.
                    Kurcze ja pamietam nawet ze swojego dzieciństwa, że młodsze klasy miały zajecia na parterze a starsi na wyższych piętrach, szatnie tez były podzielone sektorami dla młodszych i starszych smile
                    • atena12345 Re: agni 15.04.14, 19:08
                      mama303 napisała:

> Ja tez sprawdziłam kilka warszawskich

tak, bo Polska to Warszawa
                      • mama303 Re: agni 15.04.14, 19:30
                        atena12345 napisała:

> tak, bo Polska to Warszawa

Nie wiem skąd Ty jesteś ale zapewniam że Twoje okolice to tez nie cała Polska smile
              • agni71 Re: agni 15.04.14, 19:42
                atena12345 napisała:

> wielokrotnie pisałaś jaką masz wspaniałą szkołę. Fajnie, że takie są. Ale to ni
                > estety nie reguła, a raczej wyjątek.

No pisałam, i piszę, żeby osoby, których dzieci jeszcze nie chodzą do szkoły nie sądziły, że w Polsce sa tylko beznadziejne szkoły.

Muszę powiedzieć, ze w duzym stopniu, to jak wygląda i funkcjonuje szkoła, jest zasługą prężnie działającej Rady Rodziców, a także dyrekcji nie zamykającej się na propozycje, i wójta (bo to szkoła wiejska, choć duża), któremu chciało sie chociażby postarac o pieniądze unijne na plac zabaw dla młodszych dzieci. Skoro nasz wójt zdobył to dofinansowanie, to dlaczego inni nie mogą?

Skoro naszym rodzicom się chce, to dlaczego inni poprzestaja tylko na narzekaniu na forach internetowych?
                • atena12345 Re: agni 15.04.14, 19:47
                  agni71 napisała:

> Skoro naszym rodzicom się chce, to dlaczego inni poprzestaja tylko na narzekani
                  > u na forach internetowych?

Chciało się, chciało, ale po dwóch latach się odechciało uncertain
                  Głową muru nie przebijesz.
                  I ja nie narzekam. Piszę jak jest, żeby nie było, że tak różowo.

• ciri_77 Re: agni :)) 15.04.14, 22:28
                    W mojej szkole (też wiejskiej) jest podobnie - obiad podawany maluchom, (w szkole jest przedszkole i zerówka, do maluchów licza tez pierwszaki) , sniadanie dla chetnych, zawsze ciepła herbata, zajecia wyrównwcze, logopeda itp

W cieepłe dni dzieciaki biegaja po podwórku czy szaleja na placu zabaw, pod opieka Pań ze swietlicy - wszystko jest kwestia checi i dogadywania sie
            • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:05
              agni71 napisała:

> W systemie brytyjskim 2 klasy - 6/7 lat maja oddzielny plac
              > > zabaw i obiad podany do stołu oraz nie moga same spacerowac po szkole.
              >
              > A to aż trzeba systemu brytyjskiego, by tak było? Bo u nas w normalnej rejonowe
              > j publicznej szkole tez tak jest.

Gdyby było w każdej polskiej szkole publicznej, to nie byłoby problemów. A w zwiazku z tym, ze nie jest tak powszechnie w polskim systemie, to rodzice sie niepokoją jak adaptacja w szkole będzie przebiegać.

> O dziwo ci Brytyjczycy zauważają przeskok rozwojowy u dzieci w tym wieku i u
              > > łatwiają sześciolatkom zaklimatyzowanie sie do warunków szkolnych.
              >
              > O dziwo Polacy też smile Stąd jest wychodzenie na obiady poza oficjalnymi przerwa
              > mi, śniadania dla 6-latków, toalety przy salach, oddzielny plac zabaw.

Ale w wyjatkach a nie w powszechnym mniemaniu. Wyraźnie to widać na forum.

>
              > Niekt sie z
              > > tego nie śmieje i nie obraza nikogo. Wszystko jest robione dla dobra dzie
              > ci.
          • mama303 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:36
            fogito napisała:

> To jest różnica jak sie dziecko obserwuje. W Tym wieku to bym powiedziała, ze t
            > o szalona różnica. W systemie brytyjskim 2 klasy - 6/7 lat maja oddzielny plac
            > zabaw i obiad podany do stołu oraz nie moga same spacerowac po szkole.

U nas w publicznej podstawówce polskiej jest tak samo smile i w wiekszości o jakich słyszałam. szkoły to róznie rozwiązują ale małe dzieci nie tłocza sie w kolejkach po obiad z szóstoklasistami, mają oddzielne sektory w szkole, odzielne szatnie,plac zabaw jest dla małych dzieci i pewnie w okreslonych godzinach dla okreslonych klas. Dzieci są odprowadzane ze świetlicy do klas lub w inne miejsca, same nie chodza po szkole, chciaz większośc juz by chciała smile
            • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:45
              mama303 napisała:

> U nas w publicznej podstawówce polskiej jest tak samo smile i w wiekszości o jaki
              > ch słyszałam. szkoły to róznie rozwiązują ale małe dzieci nie tłocza sie w kol
              > ejkach po obiad z szóstoklasistami, mają oddzielne sektory w szkole, odzielne s
              > zatnie,plac zabaw jest dla małych dzieci i pewnie w okreslonych godzinach dla o
              > kreslonych klas. Dzieci są odprowadzane ze świetlicy do klas lub w inne miejsca
              > , same nie chodza po szkole, chciaz większośc juz by chciała smile

Jak jeszcze w każdej klasie 1-3 będzie maksimum 24 uczniów oraz na stałe asystent wspomagający nauczyciela to uznam, ze masz świetna szkole dla dziecka.
              • mama303 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 18:52
                fogito napisała:

> Jak jeszcze w każdej klasie 1-3 będzie maksimum 24 uczniów oraz na stałe asyste
                > nt wspomagający nauczyciela to uznam, ze masz świetna szkole dla dziecka.
                E tam, nie uważam tej szkoły za świetną, normalna rejonówka, w klasie 1-3 moja córka miała 20 dzieci, w czwartej przemieszali 4 klasy i niestety zwiększyli liczebnośc bo zrobili 3. Asystenci maja być od przyszłego roku.
                • fogito Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 19:04
                  mama303 napisała:

> fogito napisała:
                  >
                  > > Jak jeszcze w każdej klasie 1-3 będzie maksimum 24 uczniów oraz na stałe
                  > asyste
                  > > nt wspomagający nauczyciela to uznam, ze masz świetna szkole dla dziecka.
                  > E tam, nie uważam tej szkoły za świetną, normalna rejonówka, w klasie 1-3 moja
                  > córka miała 20 dzieci, w czwartej przemieszali 4 klasy i niestety zwiększyli l
                  > iczebnośc bo zrobili 3. Asystenci maja być od przyszłego roku.

Sama widzisz,ze nie idzie ku dobremu. Kwestia asystentów w młodszych klasach jest dyskutowana. Realizacja pomysłu zajmie lata świetlne w naszej polskiej rzeczywistości,
                  • mama303 Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 19:14
                    fogito napisała:

> Sama widzisz,ze nie idzie ku dobremu.
                    szkoła robi co może chociaz dla tych najmłoszych, potem pewnie finase ograniczone, ale my tu rozmawiamy o tych maluchach przecież.

>Kwestia asystentów w młodszych klasach je
                    > st dyskutowana. Realizacja pomysłu zajmie lata świetlne w naszej polskiej rzecz
                    > ywistości.

I tak sie nie uda wink

• ga-ti Re: tylko 35% szesciolatkow pojdzie w tym roku do 15.04.14, 20:06
      Nie wiem, jaki wniosek, ale egoistycznie się z tego cieszę, bo moje dziecko idzie jako 6 latek i przynajmniej szkolny ścisk będzie trochę mniejszy, niż zakładano. Mam nadzieję, że będzie mniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka