Dodaj do ulubionych

Ciąg dalszy:/

15.04.14, 13:32
Witam! Nie wiem czy pamiętacie mój post o upadku córki obserwacji w szpitalu i moim niepokojem.Wybralam się do neurologa dziecięcego na konsultację.Ten dał nam skierowanie na eeg głowy.Byliśmy dziś wyniki doktorowi się nie podobająsad Jutro poloza nas na oddział i mała będzie miala TK i inne badania.Dodam że poszłam do neurologa prywatnie nie miałam skierowania.Myślałam że mnie uspokoi a tu takie rzeczy.Boję się...pocieszcie
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 13:35
      trzymam kciuki, nawet jesli coś wyszło to może nie bedzie groźne
      daj znać- co i jak
    • rosapulchra-0 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 13:55
      Bardzo mocno trzymam kciuki. Powinno być dobrze.
      A ty pamiętaj o zakładaniu jej kasku, gdy będzie jechać rowerem.
      • daga_j Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 13:58
        No a ja mówiłam wtedy, że "już nic nie powinno się dziać, nigdzie nie idź"... - nie miałam racji, sorry. Będę o tym pamiętać.
        • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 14:10
          Dziewczyny mam nauczkę i obiecuję że zawsze będę pamiętać o kasku.Ale swoją drogą jak to jest że żaden lek.nie kazał mi iść na dodatkowe badania poszłam sama po pociechę do specjalisty.Mogłam tego nie robić.A teraz się boję strasznie.Stres dla mnie i córki.Dziękuję wam za te słowa otuchysmile staram się myśleć pozyrywnie
          • eliszka25 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 17:03
            no i bardzo dobrze, ze poszlas! najwazniejsze, to nie lekcewazyc swoich obaw i traktowac je powaznie, zwlaszcza, jesli cos ci sie nie podoba w stanie dziecka. bedzie dobrze, bo nie zlekcewazylas i poszlas do lekarza. gdybys nie poszla, nie wiadomo, co by sie stalo. oczywiscie, ze to stres, ale bedzie dobrze! trzymam kciuki!
    • oqoq74 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 17:09
      A coś konkretniejszego ten neurolog mówił?

Dobrze, że poszłaś. Zrobią córce dodatkowe badania i wszystko się wyjaśni. Nie denerwuj się. Trzymam kciuki, żeby okazało się, że to nic poważnego.
      • aurinko5 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 17:14
        Nieprawidłowe eeg, nie musi mieć akurat związku z wypadkiem. Nie nastawiaj się od razu, że może być to wynikiem urazu.
        • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 17:55
          Nic mi konkretnego neurolog nie powiedział.WYnik nieprawidlowy tyle.Mam takiego stresa że masakrasad a wypis że szpitala ze stluczeniem głowy.Jego zdaniem to było wstrzasnienie.Jak tu być mądrym..
          • run_away83 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 18:31
            Nieprawidlowe eeg wymaga dalszej diagnostyki bo samo w sobie jeszcze o niczym nie swiadczy, czasami nieprawidłowy wynik eeg zdarza się u całkowicie zdrowych ludzi - zwłaszcza u małych dzieci. Wstrząśnienie mózgu zwykle ni3 jest niebezpieczne i objawy mijają szybko, ale bywa że bóle głowy czy nadwraźliwość na seiayło, dźwięki utrzymują się parę tygodni czy nawet miesięcy. Jest to tzw. zespół powstrząśnieniowy i jest on wskazaniem do dokladniejszej diagnostyki, ale zwykle po pewnym czasie objawy mijają i nie pozostawiają trwalego uszczerbku na zdrowiu.

Bądź dobrej myśli - trafiłaś na kompetentnego lekarza, który zlecił dogłębną diagnostykę, żeby mieć pewność, że nic nie zostanie przeoczone. Mam nadzieję, że kolejne badania wykluczą jakiekolwiek nieprawidłowości i święta spędzicie spokojnie już w domu.

Dużo sił fla ciebie i zdrowia dla córeczki smile
          • pamel-a1000 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 18:49
            ale przeciez, z tego co pamietam, to twoja cora sie na twarz przewrocila, wiec kask by chyba nie pomogl, i bez przesady z tymi kaskami, cale pokolenia jezdzily bez kaskow, powiazanie badania z przewroceniem sie jest spekulacyjne.
            trzymam kciuki
    • zebra12 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:14
      Nie martw się na zapas. Mojej córce jednej i drugiej też wyszło nieprawidłowe eeg, a lekarz mówił, że jak nic się nie dzieje, to się nie leczy. Dodał, że 70% osób ma nieprawidłowe eeg.
      Więc spokojnie.
      • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:20
        Dziękuję za wpisy.Widzisz mi lekarz tego nie powiedziałuncertain a dlaczego córki miały robione te badanie? Mam nadzieję że już niedługo wszystko będzie za nami i będzie dobrze.A ja wrócę do życiasmile Ten miesiąc w ciągłym stresie upływa..straszne to jest.
        • zebra12 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:24
          Najstarsza miała udar mózgu w wieku lat 11 więc była badania również eeg. A Średnia miała zaburzenia świadomości i wyszło eeg padaczkowe we wszystkich odwiedzeniach - tak nam napisali i jakieś ostre fale Theta i delta czy coś tam. Wtedy lekarz powiedział, że dopóki nie ma ataków, a zaburzenia się nie powtórzyły, to nic się nie robi.
          A Wam co wyszło?
          • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:35
            Udar? Matko! A jak ona się czuje teraz?Jak to się stało u takiej dziewczynki? Przepraszam za wscibskosc ale mnie bardzo zaskoczylas. U nas-wiesz że nie wiem doktor wyszedł na korytarz i powiedział że badanie nieprawidłowe i że spotykamy się na oddziale na dalszych badaniach.On już na wizycie jak byłam zapowiedział że jak wyniki takie będą to nas położy na oddział.
            • zebra12 Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:42
              Z udarem było tak, że córka miała złamaną rękę i od złamania (to najprawdopodobniejsza wersja) poszedł zator tłuszczowy do mózgu. Były dwa ogniska niedokrwienne w płacie czołowym, a objawy: zaburzenia widzenia (najpierw widziała na czerwono, potem wcale, a na koniec połowicznie), paraliż jednostronny i bełkotliwa mowa. Oczywiście zaburzenia świadomości, utrata przytomności, potem senność, ból głowy, wymioty.
              Pogotowie nie przyjechało, bo... "udary u dzieci nie występują"!
              • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 21:48
                Ooo matko!!! Współczuję wyobrażam sobie co musieliscie przejśćsad a teraz już z nią dobrze? Wyszła z tego? Tomograf pewnie jej robili? OJ KOBIETO a ja tu przeżywam bez porównania mniejszą sprawę.Dziękuję Ci za wpisy i żżyczę całej Twojej rodzinie zdrowia i spokojusmile)
        • ewa_mama_jasia Re: Ciąg dalszy:/ 15.04.14, 22:02
          Nieprawidłowe EEG zdarza się często. I nie musi o niczym świadczyć. Mój syn po drgawkach gorączkowych trafił do szpitala i został poddany serii badań i konsultacji neurologa. Też eeg było nieprawidłowe, wskazywało na jakiś nadmierny rozrost pewnych części mózgu (już nie pamiętam czego). Neurolog uprzedził, że może z tego nie rozwinąć się nic, a może w przyszłości rozwinąć się padaczka.
    • madzioreck Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 00:57
      Ja pamiętam. Spokojnie, nie pacnęłam na głowę i też mam nieprawidłowe EEG. To nie musi mieć nawet związku z upadkiem. Wiem, ze trudno spokojnie czekać, ale postaraj się nie martwic na zapas smile Trzymam kciuki, żeby wszystko było OK smile
      • ponis1990 Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 01:08
        Podpisuję się pod pocieszeniasmile mój synuś ma EEG takie, że można mu przypisac każdą chorobę neurologiczną... jest wcześniakiem po silnym niedotlenieniu. Rozwija się jednak całe szczęście ok i neurolog mówi że nieprawidłowe EEG nie zawsze świadczy o chorobach neurologicznych. Trzymam również kciukismile
        • yvona73pol Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 09:52
          Trzymam kciuki i daj znac co i jak smile
          • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 17:53
            Witam! Jutro rano mała będzie miała tomografie.Dowiedziałam się że będzie uspiona na chwilę ale to nie narkoza.Macie z tym jakieś doświadczenie? Zmartwilam się ale rozumiem że to konieczność?
            • rosapulchra-0 Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 18:21
              Nie martw się. Podanie kontrastu jest bolesne, więc małe dzieci dostają chwilowe uśpienie (nie wiem, jak to się nazywa fachowo), żeby nie czuły bólu i się podczas badania nie ruszały. To w tym przypadku jest bardzo ważne.
              Mam za sobą, jako już dorosła osoba, kilka TK i dwa razy byłam uśpiona, bo nie dało mi się zrobić badania bez krzyku, bólu i machania łapą.
              • melancho_lia Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 18:59
                A ma mieć z kontrastem? Moja nie miała kontrastu.
            • melancho_lia Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 18:54
              kobitkafeministka napisała:

> Witam! Jutro rano mała będzie miała tomografie.Dowiedziałam się że będzie uspio
              > na na chwilę ale to nie narkoza.Macie z tym jakieś doświadczenie? Zmartwilam si
              > ę ale rozumiem że to konieczność?

Ile córka ma lat? Może nie będą musieli jej usypiać? Moze spróbują najpierw bez narkozy, a jak nie wyleży to z narkozą?
              Moja trzylatka miała tomografię po wypadku. Anestezjolog czekał w gotowości, ale najpierw podjęto próbę bez usypiania-młoda na polecenie taty zamknęła oczy, przytuliła misia i nawet nie drgnęła. Badanie wyszło bez narkozy. Zapytaj, może spróbują.
              • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 19:07
                4,5 roku pogadam bo to usypianie i wybudzanie mnie przeraża trochę..a jaki wypadek miała? Lek.mówił że bez kontrastu
                • melancho_lia Re: Ciąg dalszy:/ 16.04.14, 19:13
                  Moja córka upadła w przedszkolu w łazience do tyłu i uderzyła najprawdopodobniej tyłem głowy najpierw o umywalkę a potem o podłogę (pani akurat była odwrócona, bo pomagała innemu dziecku się ubrać, a moja miała umyć ręce). Po paru godzinach zaczęła wymiotować, płakać i mieć problemy z równowagą. Pojechaliśmy do szpitala, przyjęli nas na trzydniową obserwację na chirurgię i miała na cito robioną tomografię. Na początku przysnęła, więc próbowali ją na śpiocha zawieźć na badanie, ale się w windzie wybudziła. Tatuś z nią był, przekonał by zamknęła oczy i poleżała nieruchomo. Dało radę.
                  U nas na wypisie ze szpitala było wstrząśnienie mózgu. Miała jeszcze poza tomografią standardowo morfologię i badanie moczu, badanie przez okulistę i przez neurologa. Wypisali nas z zaleceniem odpoczynku przez tydzień.
                  Minęło od tamtej pory dwa i pół roku, nie zauważyłam jakichś negatywnych skutków tamtego upadku.
                  • kobitkafeministka Re: Ciąg dalszy:/ 17.04.14, 10:54
                    Po badaniach. Usypianie ją.Już jest całkowicie wybudzona.Krwiakow,gozow nie ma.Nieprawidłowe eeg wynikało z tego że jest torbiel! Podobno niegroźna.Żyje się z nią całe życie.Całkowity przypadek że została wykryta...
                    • melancho_lia Re: Ciąg dalszy:/ 17.04.14, 11:07
                      No to chyba odetchnęłaś.
                      Trzymaj się i nie stresuj tak bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka