Dodaj do ulubionych

jakie sałatki robicie na święta?

18.04.14, 16:33
kompletnie brak mi koncepcji..
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 16:35
      Podpinam się, bo też nie wiem, co w tym roku zrobić.
    • moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 16:38
      ja robie salaty
      przed podaniem na stol na swiezo rwe do miski swieze warzywa i na to co mam
      jajka, kawalki pieczonego mieska itd
      sos wg uznania
      lekko i zdrowo i smacznie
      idea majonezowych salatek robionych w wielki piatek i dojadania zlezalych w swieta jest mi obca
      • vre-sna Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 16:57
        Paradoksalnie właśnie te z majonezem tak szybko nie padaja.
        Uwielbiam warzywną, uwielbiam.
        Taki przaśny gust. Sobie mam, a rodzina po mnie smile
        • oqoq74 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:04
          Ja właśnie zrobiłam majonezowej małą miseczkę. Robiłam kurczaka w galarecie i wykorzystałam warzywa z rosołu.

A do tego planuję ew. na bieżąco jakieś sałaty zrobić, zaszalałam też i kupiłam szparagi, które uwielbiammmmm.
        • peonka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:08
          O, ja też uwielbiam majonezową jarzynową, mam robi mi na święta wielką michę i jem, jem, mało nie pęknę! Właściwie to moje podstawowe świąteczne jedzenie smile
          • jusytka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 20:10
            Klasyczna jarzynowa to podstawa, ale nie z warzyw z rosołu! Warzywa powinny być ugotowane na parze, by potem cieszyć się ich smakiem w sałatce!
            • oqoq74 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:15
              Boże... nie wiedziałam, że popełniam ciężkie wykroczeniesmile
        • annajustyna Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 20:53
          Tym bardziej, ze majonez mozna dolozyc z godzine przed podaniem...
        • rosapulchra-0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 12:42
          Vresna, nie jesteś jedyna w takim razie smile
      • lillam Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:13
        > idea majonezowych salatek robionych w wielki piatek i dojadania zlezalych w swi
        > eta jest mi obca

a ja robie w sobote popołudniu i do niedzieli rana zdażą sie "przegryźć" i wcale nie sa zleżale
      • a.n.a0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 13:10
        Moofka a ja czekam pod kurnikiem az kura zniesie jajka i odrazu na stół. Ujmująca ta twoja salata prosto z uprawy
        • moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 13:17
          dziękuję smile
          smakuje tez wybornie
      • mama303 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 13:27
        moofka napisała:

> ja robie salaty
        > przed podaniem na stol na swiezo rwe do miski swieze warzywa i na to co mam
        > jajka, kawalki pieczonego mieska itd
        > sos wg uznania
        > lekko i zdrowo i smacznie
        Czy smacznie to kwestia gustu...ja nie znoszę wybełtanych z czympopadnie liści sałaty.
        • moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 15:30
          ktos pisal o beltaniu?
      • gryzelda71 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 16:50
        A jakież to warzywa rwiesz juz w kwietniu?
        • moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:01
          pisałam sałatę?
          • gryzelda71 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:02
            Cytuje:
            przed podaniem na stol na swiezo rwe do miski swieze warzywa i na to co mam
            jajka, kawalki pieczonego mieska itd

• moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:13
              aha
              wczesniej napisalam, ze baza jest salata
              • gryzelda71 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:16
                Ahawink
      • misterni Re: jakie sałatki robicie na święta? 23.04.14, 16:25
        moofka napisała:

idea majonezowych salatek robionych w wielki piatek i dojadania zlezalych w swieta jest mi obca

Sałatka jarzynowa jest obowiązkowa u nas smile
        Odpowiednio zrobiona i przechowywana w lodówce w szczelnych słoikach może stać w lodówce nawet tydzień i nic jej nie jest.
    • anika772 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 16:41
      Tradycyjna warzywna, oczywiście. Dwa razy w roku mam na nią ochotę, w Wielkanoc i BN. Przez resztę roku o niej nie pamiętam.
      Poza tym sałata z papryką, pomidorami, fetą, pestkami i vinegretem.
      • raczek47 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:10
        ulubione mojej córki, zawsze muszą być, choć już nudne się robia,ale ona je uwielbia:
        I:
        seler w słioczku,kukurydza,ananas,2pory(białe cześci), 3 jajka, majonez.
        Układać warstwowo:
        seler(odcedzony),por(w talarki, tylko biała część),posmarować majonezem,kukurydza, ananas(pokrojny w kostkę),posmarować majonezem.Posypac po wierzchu posiekanymi jajkami na twardo.

II
        Układać warstwami:
        pomidorki pokorojone w ósemki, posypane ziołami, feta w kostkę,ogórek zielony(w kostkę),oliwki czarne(ćwiartki), brokuły ugotowane na półtwardo, czerwona papryka (w kostkę).Zalać sosem:3/4 jogurtu nat.+majonez+czosnek
    • awidyna Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:09
      Typowo wielkanocną wink
      Warstwowa: tuńczyk, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, na to dip z majonezu i ketchupu, na to białko jajka starte na tarce na tych drobniutkich oczkach, na to żółtko starte na tych samych oczkach i cała góra posypana szczypiorkiem. Smaczna i lekka wink
      • raczek47 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:16
        aaa, jeszcze na śniadanie wielkanocne-rzodkiewkowa:
        6 jajek,pęczek szczypiorku,25 dkg żółtego sera, 2 pęczki rzodkiewek, majonez, sól, pieprz
        Jajka w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać drobniutko skrojony szczypiorek, starty ser, drobno pokrojoną rzodkiewkę Wymieszać z majonezem.
    • milionwminute Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:16
      Ja robię brokułową brokuł z serem feta, pomidorem, kukurydzą, na górę prażone pestki słonecznika + sos jogurtowo-majonezowy
      Druga mix sałat z sosem vinegre oliwkami, pomidorem,ogórkiem, serem mozzarella
      trzecia mix sałat z łososiem wędzonym, oliwkami, ogórkiem
      czwarta kukurydza, ryż, szczypiorek, papryka czerwona, jajko wymieszać z majonezem
      • milionwminute Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:17
        A i zapomniałam dodać składnika do czwartej sałatki jeszcze ser zółtysmile
      • milionwminute Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 17:18
        Do pierwszej sałatki brokułowej zapomniałam o czosnkuwink
        • inez21 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 18:44
          Polecam:
          www.wielkiezarcie.com/recipe90686.html
          i drugą:
          -na spód naczynia sałata lodowa
          -ser feta
          -żurawina suszona
          -sos czosnkowy (jogurt, majonez,czosnek)
          -płatki migdałów prażone na patelni
          Pycha!!!

I w zyciu nie przyszłoby mi do głowy robic sałatki w Wielki Piątek ewentualnie wcześnbiej czyli w sobotę coś ugotowac czy pokroić a doprawiac przed podaniem na stół dodanie majonezu cz innego sosu zajmuje 5 minutsmile
    • princessa.of.persia Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 18:53
      tradycyjna warzywna

grecka

buraczana pyyycha- warstwami- rukola buraki ugotowane i pokrojone w paski, ser feta, podprazone orzechy wloskie, sos z oliwy cytryny i musztardy

z makaronem-makaron zurawina mozarella czerwone pesto oliwki
    • zona.pilota Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 18:59
      chyba nie wyróznię się szczególnie moją sałatką, ale robię ją od lat, i jest numerem jeden.
      Ryż, ananas, kukurydza, pierś ugotowana lub uduszona na maśle w kostkę oraz oczywiście majonez z sokiem z ananasa i sól.
      Poza tym chciałabym zrobić sledziową, z ogórkiem kiszonym, cebulą, ziemniakami, buraczkami, majonezem i jogurtem.
      Proste, szybkie.
      Chętnie podglądnę inne pomysłysmile
    • kota_marcowa Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 19:00
      Moja najukochańszejsza, robię ją na każde święto, jest hitem i każdy się domaga. Liczę składniki na duży słoik grzybów, taki litrowy albo 2 małe. Tyle, że trudno mi podać dokładne proporcje, bo robię na oko, zależny choćby od kwaśności grzybów, czy ogórków.

Duży słoik grzybków marynowanych albo 2 mniejsze, najlepiej opieńki albo maślaki ale mogą być i choćby pieczarki w occie.
      10 jajek na twardo
      ogórki konserwowe
      musztarda
      śmietana
      majonez
      sól, pieprz, cukier

Żółtka utrzeć z musztardą na papćkę, dodać posiekane drobniutko białka (ja jak mam lenia ścieram na grubej tarce), posiekane drobno grzybki, posiekane drobno ogórki konserwowe, wymieszać, posolic popieprzyć, dodać śmietany, łyzkę majonezu do smaku i cukier.
      Jeżeli dodaliśmy leśne grzybki, ma mieć konsystencję lekko ciągnącą.

• pierwszykot opienki? brrr 18.04.14, 23:23
        "Duży słoik grzybków marynowanych albo 2 mniejsze, najlepiej opieńki albo maślaki ale mogą być i choćby pieczarki w occie. "
        między opieńkami a maslakami są całe lata świetlne... więc to chyba nie "albo albo"smile
        • kota_marcowa Re: opienki? brrr 19.04.14, 11:37
          Wbrew pozorom wcale niewink
          Za to ogromna różnica jest między grzybkami leśnymi, a pieczarkami.
      • rosapulchra-0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 12:45
        A można dodać do tej grzybkowej sałatki czosnek? Nie zepsuje smaku?

Bo ja ostatnio mam taką fazę na czosnek, że dodawałabym go nawet do herbaty.
        • kota_marcowa Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:02
          Myślę, że czosnek tam chyba nie pasuje.
          • rosapulchra-0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 20:10
            OK. W takim razie zrobię dokładnie według twojego przepisu. Dziękuję.
    • slonko1335 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 19:56
      Ryż, kurczak wędzony, por(biała część), seler ze słoika, ananas, rodzynki, kukurydza, migdały, sos majonezowy(majonez, śmietana, kapka musztardy, szczypta cukru)-pycha.
      • slonko1335 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 19:57
        zapomniałam o żółtym serze.
      • jak_matrioszka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 20:12
        Co to jest ten seler ze sloika? Ty i ktos wczesniej o nim piszecie, mozesz mi powiedziec co w tym selerze szczegolnego jest?
        • moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 20:18
          seler ze sloika ma ciekawy kwasno slodki smak i smieszna konsystencje
          dlugi chudy i troche gumiaty
          jako wypelniacz salatkowy jest fajny
        • bbkk seler 18.04.14, 20:38
          np.taki
          dodomku.pl/produkt/34114/5901886019634/Krakus_Seler_konserwowy.html
          • jak_matrioszka Re: seler 18.04.14, 21:26
            Dzieki smile
        • slonko1335 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:26
          Seler konserwowy jest świetny w sałatkach(niektórzy i samym się zajadają ja tam nie tknę poza sałatką) a mało ludzi o tym wie, mam zawsze ubaw jak próbują zgadnąć co to i w jakim są szoku jak dowiadują się, że seler.
          • jak_matrioszka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:51
            Czemu? Naprawde smak selera jest ludziom az tak obcy?
            • slonko1335 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:54
              Seler konserwowy smakuje inaczej niż świeży, no i w tej postaci wielu ludzi go nie zna i zazwyczaj ich intryguje co to te słodkawe długie, ciągnące się nitki-zdarzali się tacy co obstawiali makaronsmile
              • jak_matrioszka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:00
                Zaciekawilas mnie, albo zrobie sama, albo sobie zamowie jako prezent powielkanocny smile Jakas firme polecasz, sloiczek mam na mysli? smile
                • slonko1335 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:06
                  Rolnika kupuję najczęściej.Czasami już z ananasem-wczoraj jako nowość seler z porem widziałam. Kiedyś kupiłam jakiś w którymś z dyskontów ale nie pamiętam w którym i był twardy i łykowaty.
    • gretchen184 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 20:51
      kurcze ile pyszności big_grin
      coś z tego zrobię na pewno
    • capa_negra Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:47
      słoik selera, kukurydza, ser żółty starty na grubej tarce i gruszki z puszki pokrojone w kostkę, majonez, pieprz
      albo
      ser żółty w kostkę, połówki czerwonych winogron, orzechy włoskie, majonez
      • sandra1301 Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 21:50
        smaku tradycyjnej sałatki warzywne jnic nie jest w stanie pobić. Niech się schowają te wszystkie wymyślne sałaty i sałatki, mieszanka warzyw z majonezem na święta to jest to!
    • ga-ti Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:01
      Standardowo warzywną z majonezem. Warzywa gotuję w skórkach, później obieram, dodaję jajka, ogórki kiszone, cebulkę albo pora, groszek z puszki, jabłko i majonez oczywiście, pieprz i sól.
      Zrobimy jeszcze z makaronem ryżowym, papryką, kukurydzą z puszki, ogórkiem, może pomidorem i co tam nam jeszcze podejdzie (można dać jakąś wędlinę, kurczaka wędzonego, pieczonego), majonezem i jogurtem, ale pewnie zjemy w sobotę smile
      Może z pieczarkami, jajkami, porem i majonezem.
      No i oczywiście surówki, ogólnowarzywne z sałatą lodową, z serem feta albo mozzarellą, może z oliwkami, albo warzywka oddzielnie (ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, rzeżucha...). A i kupiłam kapustę pekińską, może na drugi dzień do obiadu.

Ogólnie robię to, co lubimy, co dzieci lubią i mąż, bo ja to wszystko żerna smile
    • zuwka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:16

• moofka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:33
        to fajne, tego sprobuje smile
        • zuwka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 23:38
          Smacznego smile
          Dla urozmaicenia można też dorzucić posiekanej rzodkiewki
      • saszanasza Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:58
        zuwka napisała:

no ja tak właśnie faszeruję jajka, a właściwie robię "twoją sałatkę" tyle że bez białek, których to używam w całości, jako " podstawę" do farszusmile
        • zuwka Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 23:36
          Zdarza mi się też faszerować tą mieszanką smile tylko wtedy bardzo bardzo drobno siekam. Ja z kolei z białkami. Ale ja gotowane jajo przecinam na pół wzdłuż jajka, wydłubuję środek, wykorzystuję go do farszu, a farsz pakuję do skorupek. I się to później wyjada łyżeczką smile
    • saszanasza Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 22:40
      ja zrobiłam ze szczawiem, pomidorami suszonymi, prażonym słonecznikiem, szynką, ogórkami i serem żółtym.
      poza tym uwielbiam jajka faszerowane pieczarkami.
      • mamma_gosi Re: jakie sałatki robicie na święta? 18.04.14, 23:03
        moja sałatka hit - popatrzona z gazety z przepisu , o ile dobrze pamiętam p.Wojciecha Amaro to zwykła sałatka z rukoli, kiełków i suszonych pomidorów. I teraz najlepsze: dodajemy do niej jaja, ale wcześniej trzeba je przygotować: gotujemy jaja, obieramy i jeszcze ciepłe wkladamy do przygotowanego wcześniej czerwonego barszczu. Zostawiamy, najlepiej na całą noc, rano znajdziemy piękne ciemnofioletowe jaja które po przekrojeniu będa współgrać z zielenią
        • rosapulchra-0 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 12:52
          Miałam zrobić żurek, ale chyba zrobię dziś czerwony barszcz..
          Ten przepis brzmi tak, że aż mi ślinka pociekła..
    • jagoda56 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 08:27
      Sałatka z porów, ogórków i ziemniaków

30 dag porów (5-6 sztuk)

15 dag ogórków kiszonych (2 sztuki)

70-80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

1/2 - 3/4 szklanki majonezu (lub majonezu zmieszanego z jogurtem)

cukier, sól, pieprz

1-2 łyżki musztardy

1 łyżeczka octu (użyłam jabłkowego)

ewentualnie trochę posiekanego szczypiorku

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać białe części porów pokrojone w poprzeczne plasterki. Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i musztardą. Wymieszać z majonezem. Można posypać zieleniną.

• sueellen Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 15:39
      Nie robię.
      Jutro i w pon idziemy na wycieczkę i pokazy flamenco, a jadamy w knajpach - ole!
      • lily-evans01 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 17:50
        A macie może pomysł na wykorzystanie jajek i groszku?
        Tego mam naprawdę dużo. Nie chce mi się robić sałatki tradycyjnej.
        Co jeszcze dodać?
        • gretchen184 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 18:23
          lily-evans01 napisała:

> A macie może pomysł na wykorzystanie jajek i groszku?
          > Tego mam naprawdę dużo. Nie chce mi się robić sałatki tradycyjnej.
          > Co jeszcze dodać?

www.wielkiezarcie.com/recipe39559.html
          takie coś znalazłam, planuję zrobić.powinno być dobre smile
        • nanuk24 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 20:43
          > A macie może pomysł na wykorzystanie jajek i groszku?

duszone pieczarki, ser zolty, ogorki kiszone, por, seler naciowy(wszystko pokrojone w kostke), majonez i pieprz
    • kerri31 Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 20:47
      3 różne.
      • naturella Re: jakie sałatki robicie na święta? 19.04.14, 21:35
        Bardzo nie lubię sałatek z majonezem. Oprócz tradycyjnej warzywnej, ale tylko wtedy, jak zrobię sama, albo moja mama - ludzie kroją zbyt drobno, dodają za mało cebuli, za mało jabłka, czasem robią bez groszku, nie doprawiaja - niektóre sałatki smakują tak, jakby włoszczyznę posiekać drobno i wymieszać z majonezem. Fuj. A juz najbardziej nie cierpię kukurydzy, ryżu i kurczaka w majonezowych sałatkach. Moze przez skojarzenie z wszechobecnymi sałatkami tego typu w czasach PRL.

Sałaty jemy często - baza jest sałata, jeden rodzaj albo rożne, roszponka, rukola, czasem szpinak młody. Jeśli pomidory to sos na bazie octu balsamicznego, jeśli ogórki zielone to vinegret z musztarda. Nie bardzo lubie mieszać ogórki z pomidorami. Do pomidorów dodaje mozzarellę, bazylię, ser pleśniowy, por, paprykę czerwona i żółta (nie wszystko razem, podaje co mi pasuje). Do ogórków moze byc feta, tymianek, oliwki, jajka na twardo (doskonale z rukolą), papryka zielona. Robię tez sałatę z pomidorów w plastrach, do tego salami, żółty ser, zielona papryka, por, bazylia i sos: ocet balsamiczny, oliwa i ketchup.

Doskonała jest z małych pomidorkow pokrojonych w połówki, do tego pokruszony ser plesniowy, por, polana sosem z oliwy, octu balsamicznego i maggi. Uwielbiam.
    • mondovi Re: jakie sałatki robicie na święta? 20.04.14, 00:06
      zupełnie nieodkrywczo - sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek i feta. i
    • iwonapa Re: jakie sałatki robicie na święta? 20.04.14, 15:06
      żydowska, a jutro makaron, brokuły, feta, zalane sosem czosnkowo-jogurtowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka