Dodaj do ulubionych

Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-)

04.06.11, 22:06
Witam.
Pomóżcie, dobrzy ludzie, laikowi smile
Mam jeszcze trochę czasu, ale zaczynam się rozglądać za fotelikami. Niespecjalnie dużo wiem na tą chwilę, dlatego proszę o pomoc. A jakie mam wątpliwości:
Czy jest jakiś wybór w fotelikach z isofixem, ale jazdą tyłem do kierunku jazdy? Póki co namierzyłam jeden Romera, ale do 13 kg - trochę mało. Znacie inne modele? Takie do przynajmniej 18 kg...
Czy isofix zwiększa bezpieczeństwo dziecka, czy niekoniecznie?
Czy foteliki pasują do wszystkich aut, czy trzeba przymierzać?
Na tą chwilę tyle. Znajdzie się dobra dusza, która mnie uświadomi?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 22:12
      BeSafe Izi Combi X3, BeSafe Izi Kid - tyłem na Isofix do 18kg
      • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 22:17
        Dzięki! Błyskawiczna odpowiedź smile
        Śmigam czytać opisy.
        • ilhenny Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 22:24
          no i Farir G0/1
          • ktm123 Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 22:49
            Jezeli chodzi o isofixa i tylem, to jak i przodem musisz dopasowac do kanapy.
            Ja chcialam tylem na isofixa niestety citroen mój ma tak beznadziejny kąt nachylenia kanapy, że mi foteliki na isofixa nie pasują. Nie pasuje mi tez Besafe tylem na pasy- fotelik jest wtedy na maksa pochylony w stronę oparcia i na najwyzszym odchyleniu dziecko bardzo siedzącą pozycje ma/
            Pozostaje mc moby na pasy. Zobaczymy czy ten będzie pasowal.
            • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 23:02
              Dziękuję pięknie smile

Przejrzałam listy samochodów przy tych dwóch fotelikach i nie ma mojej bryki sad. Chyba trzeba będzie dopytać w sklepach?

A jeszcze mam pytanie - na co zwracać uwagę, jeśli bierze się pod lupę uderzenie boczne? Czy zagłówki się liczą, czy coś jeszcze?

I coś, co mnie nurtuje od początku zgłębiania tematu: dziecko jedzie tyłem, my nie widzimy czy coś się z nim dzieje, czy śpi, czy nie... Jak sobie z tym radzicie? smile
              • ilhenny Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 04.06.11, 23:16
                są bardzo fajne lusterka gdzie widzi się dziecia
                • jotka_k Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 07:58
                  dokładnie, tak jak napisał ilhenny, lusterko powieszone na zagłówku i widzisz malucha, u mnie w aucie (scenic) jest dodatkowe lusterko które umożliwia kontakt wzrokowy z dzieckiem bez potrzeby odwracania się do tyłuhttps://sklepmaluszek.pl/public/upload/small_20100924114115_4b2bd004d9e84b91d0b0a76e7.jpg

przykładowy sklep
                  www.babyclub.pl/product-pol-8790-SunshineKids-Easy-View-Lusterko-samochodowe.html
                  • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 08:28
                    Dzięki! smile
                    Kurcze, ile to się trzeba jeszcze nauczyć, żeby w miarę dobrym rodzicem być wink
            • falcon_eye jaki citroen? 05.06.11, 18:28
              > Ja chcialam tylem na isofixa niestety citroen mój ma tak beznadziejny kąt nachy
              > lenia kanapy, że mi foteliki na isofixa nie pasują.

Sorry za OT, ale mogłabyś napisać jaki to model i rocznik citroena?

Pytam bo na wakacje młody pojedzie z dziadkami ich citroenem C5 i boję się czy nasz besafe combi wpasuje się w niego. A teraz nie mam jak sprawdzić bo dziadkowie daleko sad
    • nedd77 Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 18:02
      Sprawdzałeś listę samochodów dla Faira G0/1 ISOFIX:

www.envo.nazwa.pl/joo13/images/VehicleList.pdf
      Przy foteliku Faira nachylenie siedziska kanapy niweluje platforma na zamontowany fotelik jest w "poziomie" i nie przechyla się w kierunku oparcia.
      • mrukumaster Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 18:56
        Nedd tu nie chodzi o nachylenie kanapy tylko o to, że Citroen dosyć głęboko i pod kątem chowa isofix i w tedy przydaje się system nie na sztywno a taki jak np. ma romer tzn ruchomy, który dostosowuje się do kąta wejścia w zaczepy.
      • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 20:16
        To ja się zapytam jeszcze, a nuż ktoś wie? smile
        Czytałam, czytałam i mam dwa prowadzące foteliki: BF IZI Combi X3 i Fair G 0/1, ale mam problem - o ile dobrze doczytałam, to ani w jednym, ani w drugim nie ma mojego auta (Pajero r. 2005). I co w związku z tym? Isofix przepadł, czy może nieaktualne tabele? Podpowiedzcie, please...
        I jeszcze - gdybyście mieli pomiędzy tymi dwoma wybierać - na który postawilibyście? Dodam, że stawiam głównie na bezpieczeństwo, kasę nazbieram mozolnie wink
        • ilhenny Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 21:23
          my stawiamy na ten który będzie bardziej dopasowany do samochodu
          w zestawieniach nie ma wszystkich samochodów, a nawet te które są nie muszą się zgadzać
          • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 05.06.11, 21:33
            Dzięki za iskierkę nadziei wink

No to pozostaje obdzwaniać sklepy smile

Jeszcze raz wielkie dzięki, wiele się dowiedziałam dzięki Wam smile
        • nedd77 Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 06.06.11, 13:31
          W liście przystosowanych aut do fotelika Fair G0/1 ISOFIX występuje Mitsubishi Pajero i są to modele od 07/2003 roku (twój Pajero 2005r) lub od 2006 roku. Czyli musisz wybrać platformę przystosowaną do Pajero od 07/2003 roku. Będzie pasowała platforma typu A lub D, jednak polecam typ D gdyż ma większe wymiary od A, a Pajero to spory samochód.
          • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 06.06.11, 13:34
            Dzięki! smile)
            To są różne platformy?
            O matko, ile to informacji trzeba mieć w głowie, żeby fotelik kupić... wink

• klarci Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 06.06.11, 00:57
      ale w jakim wieku jest dziecko?
      bo to, że fpotelik jest 0-18 kg, nie znaczy, ze jest od urodzenia ...
      • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 06.06.11, 03:14
        Dziecko ma ponad 4,5 miesiąca i - jak zaznaczyłam na początku - mamy jeszcze chwilę czasu, aby się dobrze do tematu przygotować, tak do okolicy pół roku zapewne.
        • ponponka1 Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 06.06.11, 12:18
          Izi Combi I KId sa fotelikami w klasie 0+ - 18 KG , gdzie 0+ oznacza 5-6 miesicey a wlasciwie, ze dziecko usadzone potrafi utrzymac pion. Moja zaczela podrozowac w Izi majac 6,5 miesiaca. Mamy tez Britaxa Multi Techa - niby od 9 kg ale ja bym tam dziecka ponicej roku nie wsadzila wink
    • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 07.06.11, 17:11
      To ja jeszcze podpytam o montaż - w jakimś filmiku IZI combi x3 izofix coś kombinowano z pasami. Czy przy isofixie montuje się go pasami, czy nie? Sprawdzę w sklepie, wiem, ale zanim pojadę... a nuż ktoś powie? wink
      • ilhenny Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 07.06.11, 21:17
        tak można go zamontować na pasy przodem do kierunku jazdy
        • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 07.06.11, 22:57
          No, no, to to już doczytałam, ale czy do montażu isofixa używa się pasów? Mnie, o naiwności ludzka! wink, wydawało się z opisów, że to tylko klik - klik i po sprawie... wink
          • ilhenny Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 07.06.11, 22:59
            zasada jest tak że albo pasy albo isofix nawet w innych fotelikach które dają taką możliwość techniczną nie można używać pasów i isofixa
            jest wyjątek ale niech się uświadomi że nie wolno
            • mrukumaster Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 08.06.11, 09:21
              Pewnie chodzi o te pasy krzyżowe które zaczepia się o przedni fotel lub szyny fotela wink
              • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 08.06.11, 09:38
                O to to! smile Chyba nie potrafiłam się jasno określić smile
                No więc właśnie - jakiś mocno skomplikowany montaż tych pasów jest?
                • mrukumaster Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 08.06.11, 09:59
                  Nie bardzo wink
                  • jamajka_g Re: Isofix, a jazda tyłem? Pomocy ;-) 08.06.11, 10:15
                    Dzięki smile Trzymam za słowo wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka