Dodaj do ulubionych

Mity, które mają się dobrze - znacie?

21.04.14, 19:24
Np taki: suka powinna przynajmniej raz w życiu mieć młode.
Albo: wcześniak z 7 miesiąca ma większe szanse niż ten z ósmego.
Znacie jakieś inne mity, które mają się dobrze i są czasem niestety powielane przez światłych ludzi?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:30
      Sadzac po ilosci czerwonych kokardek- mit zauroczenia dziecka.Ciągle zywy.
      • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:59
        kurcze, a ja do tej pory nie wiem o co chodzi.... w kazdym razie ja nie miałam żadnej kokardki
        • e-kasia27 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:04
          O to, że czerwony kolor przyciąga wzrok tego, co może zauroczyć i wtedy urok nie padnie na dziecko, tylko na kokardkę - no bo powszechnie wiadomo, że uroki rzuca się oczami.
          • mid.week Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:17
            o curde... nigdy nie zagłebiałam się w temat, ale mysałam że w uzasadnieniu będzie więcej magii smile
    • beverly1985 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:36
      Kotu nic sie nie stanie, jak wypadnie przez okno.
      Dziecko musi zachorowac na ospę wietrzną.
      Szczepionka na grype nigdy nie działa- zawsze dostaje przeziębienia.
      Cos z tymi liniami na dłoni...
      Nie należy usuwac znamion. Usunał chlopak znamię, niby nic mu nie było, a potem szedł ulica i nagle padl nieżywy.
    • king_of_rats Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:42
      koty przegryzają dzieciom gardła
      jak gruba to zawsze oznacza,że siedzi non stop przed tv i żre
      dziecko nie karmione piersią na pewno będzie bardziej chorowite
    • zona_mi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:45
      Nie należy patrzeć na leżące niemowlę od strony jego główki, bo mu się "oczy wywrócą".
    • e-kasia27 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:48
      Nie należy jeść ciepłego ciasta drożdżowego, bo od tego można dostać skrętu kiszek.
      • zona_mi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:52
        Oraz skóry z pomidorów, bo przykleja się do żołądka.
        • kannama Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:56
          i lodów popijać wodą
      • mamameg Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:54
        Ja to znam w wersji, że surowego nie wolno podjadać, ze względu na ten skręt kiszek.
    • e-kasia27 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:51
      Nie należy kroić sałaty nożem, bo się od tego robi gorzka.
      • verdana Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:53
        Należy obcinać czubki bananów, bo sa w nich larwy robaków. Wiem, że to przesąd, a obcinamsmile
        • e-kasia27 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:58
          Nie, nie, tam są lamblie, bo węże je tam wstrzykują.
        • aka10 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:04
          verdana napisała:

> Należy obcinać czubki bananów, bo sa w nich larwy robaków. Wiem, że to przesąd,
          > a obcinamsmile
          Verdana, wlasnie przypomnialo mi sie cos okropnego... W ub. roku kolezanka otworzyla mi banana nie od strony czubka, tylko tej drugiej. Zjadlam go prawie do konca az wlasnie doszlam do tego czubka, ktorego nie widzialam, bo siedzial w skorze. Gryze i czuje cos twardego... Wzielam papier i wyplulam to cos. To cos okazalo sie byc polowka larwy w brazowym pancerzu. Caly okaz mial jakie 3 cm dlugosci...
          • zoja.anna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 23:12
            Matko chyba żartujesz...
          • atena12345 aka10 23.04.14, 11:56
            nie musiałaś tego pisać ....ble..nie wiem czy tknę jeszcze banany
          • yenna_m Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 21:39
            ja kiedyś znalazłam tłustą, długą (bardzo długą) białą glizdę w bananie
            no, robaczywy był

ble....
        • naplaze Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 23:23
          Ja właśnie do dziś nie wiem, czy to przesąd. Jakieś 30 lat temu mój ojciec wyjeżdżał na dłużej do Indii. Dziadkowie,pracownicy akademii medycznej, pokierowali go na konsultacje do znajomych z zakładu chorób tropikalnych i zakaźnych. Tam dowiedział się, że ta czarna końcówka banana to zasklepione dno kielicha, w którym mogą znajdować się pasożyty, bowiem banany są zapylane m.in. przez nietoperze, na których pasożytują różne lamblie, ameby itp.
        • atena12345 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:57
          verdana napisała:

> Należy obcinać czubki bananów, bo sa w nich larwy robaków. Wiem, że to przesąd,
          > a obcinamsmile

To nie przesąd. To prawda
          • mia_siochi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 07:47
            atena12345 napisała:

> verdana napisała:
            >
            > > Należy obcinać czubki bananów, bo sa w nich larwy robaków. Wiem, że to pr
            > zesąd,
            > > a obcinamsmile
            >
            > To nie przesąd. To prawda

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!
          • nanuk24 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 16:48
            big_grin

www.youtube.com/watch?v=nZN6kAKEqwM
    • heca7 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:53
      Że obcięcie włosów je wzmacnia wink
      Aż strach pomyśleć jak powinny wyglądać paznokcie big_grin
      • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:04
        albo że obcięcie włosów przyspiesza ich wzrost big_grin
        • m_incubo Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:53
          A po goleniu robią się czarne i grube wink
          • vilez Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:48
            A po rozjaśnianiu ciemniejsze
          • noname2002 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 23:43
            A po goleniu robią się czarne i grube

Ano robią się, na własnych nogach to stwierdziłam, jestem naturalną blondynką, zanim zaczęłam golić nogi, miałam na nich jasne, cienkie włoski, po latach golenia mam ciemne i grube włosy, dwa razy dłuższe.
            • kanga_roo Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 22.04.14, 08:28
              noname2002, ale odpowiedz sobie na pytanie, ile lat miałaś, kiedy zaczęłaś golić nogi, a ule masz teraz. dodaj do tego inne kwestie (typu hormony, ciąże), a potem się zastanów, czy nie mają większego wpływu na owłosienie, niż golenie maszynką.
              to tak, jakbym ja napisała, że włosy siwieją od pianki do układania. kiedy zaczęłam układać włosy z użyciem pianki, miałam ładny, ciemny blond. teraz, cholera, posiwiały, jak nic wpływ kosmetyku big_grin
              • noname2002 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:26
                > noname2002, ale odpowiedz sobie na pytanie, ile lat miałaś, kiedy zaczęłaś goli
                > ć nogi, a ule masz teraz. dodaj do tego inne kwestie (typu hormony, ciąże), a p
                > otem się zastanów, czy nie mają większego wpływu na owłosienie, niż golenie mas
                > zynką.
                >
                Skoro to wiek i zmiany hormonalne, to dlaczego występują tylko na (golonych)łydkach? Na rękach i udach mam nadal cienkie, jasne włoski.
                • maggi9 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 16:47
                  Skoro ich nie golisz to one się po prostu wytarly od wieloletniego ocierania o ubranie oraz pojasniały od słońca.

Jak masz długie włosy to bez problemu zauwazysz, że włosy przy głowie, te nowiutkie i najświeższe sa zawsze ciemniejsze i grubsze a końcówki jaśniejsze i nieco cieńsze bo są stare i były wystawione dłużej na działanie czynników zewnętrznych.

• noname2002 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 00:26
                    Skoro ich nie golisz to one się po prostu wytarly od wieloletniego ocierania o
                    > ubranie oraz pojasniały od słońca.

Rozumiem, przekażę koleżance brunetce, że niepotrzebnie się depiluje(bardzo, grube czarne owłosienie), wystarczy nosić ubranie/ wystawiać kończyny na słońce.
          • mikokulka Z tym goleniem to prawda, nie mit. 23.04.14, 12:43
            m_incubo napisała:

> A po goleniu robią się czarne i grube wink

To nie mit, to prawda - sprawdzone tej zimy na dwóch łydkach - jednej golonej, drugiej niegolonej.

Jak teraz ogolę obie, to na tej golonej po dwóch dniach zarost jest znacznie bardziej intensywny niż na niegolonej.
            • annajustyna Re: Z tym goleniem to prawda, nie mit. 24.04.14, 13:43
              Bardziej sztywny i szybciej odrasta, ale nie gestszy...
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:55
      Mit o tym, że kobiet jest więcej niż mężczyzn. Mit o tym, że w miastach jest więcej kobiet w wieku produkcyjnym niż mężczyzn.
    • mamameg Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:57
      Mit bardzo popularny na e-mamie: zawsze można przewidzieć trafnie, kto będzie złym partnerem/mężem/ojcem i się z takim nie wiązać.
    • twoj_aniol_stroz Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 19:57
      Napicie się nieprzegotowanej wody z kranu powoduje rozstrój żołądka (dlaczego rozstrój żołądka miałby się objawiać biegunką to już w ogóle inna kwestia big_grin )
      Brak czapki u dziecka nawet w środku lata spowoduje, że mu uszy przewieje.
      Zjedzenie pomidora ze skórką powoduje, że skórka przykleja się do żołądka i pojawiają się wymioty.
    • ida_listopadowa Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:01
      - Rak sie boi noża - jak sie go wytnie chirurgiczne, to sie rozsieje, lepiej nie ruszać.
      - Nie wolno wychodzic na dwor ze świeżo umyta głowa (fryzjerzy by chyba padli)
      - "Jak suka nie da, to pies nie wezmie" czyli gwałtów nie ma - na pewno pozwoliła, teraz sie wykręca
      - trądzik przechodzi od seksu
      - kobiety myślą inaczej niz mężczyźni, mniej im zalezy na pracy, a rodzina jest dla nich najważniejsza, a wiec nie warto awansować kobiet
      - kto nie pije ten kabluje
      • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:03
        - Nie wolno wychodzic na dwor ze świeżo umyta głowa
        ja akurat nie mogę sad
      • mid.week Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:04
        > - Nie wolno wychodzic na dwor ze świeżo umyta głowa (fryzjerzy by chyba padli)

Ja nie mogę. Padłabym obok fryzjerów - na zatoki.
      • heca7 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:19
        2 tygodnie temu sprzątałam w ogrodzie. Byłam strasznie brudna a tu do odwiezienia miałam syna do kolegi. Więc się w środku dnia wykąpałam i umyłam włosy. Po pół godzinie wyszłam. Tydzień nie mogłam spać w nocy bez nurofenu, budziłam się z płaczem a mąż musiał mi pomagać się przewracać. Odwracam się nadal "wilkiem" mimo smarowania, masowania itd ramię i kark nadal boli uncertain
        • annajustyna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:11
          Ale Ty nie wysuszylas wlosow przed wyjsciem...
      • wielkafuria Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 18:04
        nie ze swiezo umyta głowa tylko z mokra głową. moze przewiac cie wiatr i zatoki, przeziebienie gotowe.
        • ida_listopadowa Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 25.04.14, 02:28
          Doprecyzuję: w moim micie chodziło o świeżo umyte i WYSUSZONE włosy. Jak dla mnie mega bzdura (codziennie rano tak wychodze z domu), ale moze komuś to nie służy... Tylko niby czemu?
    • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:02
      że dzieci karmione mlekiem kobiecym mniej chorują, nie mają cukrzycy i są szczuplejsze w wieku 65 lat.
      • hellulah Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 09:15
        Statystycznie - tak. Pojedyncze przypadki - wiadomo, różnie.
    • mamaemmy Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:06
      zebra12 napisała:

> Albo: wcześniak z 7 miesiąca ma większe szanse niż ten z ósmego.

w szpitalu Koperniku dokladnie tak było.Więcej przezyło tych mniejszyc,wręcz z 6 miesiąca wczesniaków,niż tych z 7 miesiąca...Podobno....
      Nie wolno jesc gorącego chleba ...nigdy sie nie stosowałam-taki jest najlepszy smile
      • aka10 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:07
        Jablka nie wolno popijac zimna woda. Skret kiszek od razu.
      • annajustyna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:12
        Mama Emmy, akurat ty wiesz najlepiej, ze kazdy dzien u wczesniaka jest na wage zlota. Tym bardziej ze oprocz przezycia wazne sa tez szanse dla tych dzieci na normalna przyszlosc.
      • joanna29 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 05:49
        Co do tych wczesniakow: jak dawniej panna orientowala sie ze jest w ciazy to byl szybki slub i opowiadanie, ze sie wczesniak urodzil w 6-7 miesiacu. Jak sie prawidziwy wczesnia rodzil w 8 miesiacu to byl w gorszym stanie niz ten udawany wczesniak z 7 miesiaca.
    • a1ma Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:07
      Koty atakują niemowleta.
      • mamameg Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:23
        Dorosłych też, gardła przegryzają, bo się grdyka rusza i myślą, że to mysz.
    • minor.revisions Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:08
      że to dobrze, gdy najbogatszym obniża się podatki, bo to są najbardziej przedsiębiorczy ludzie i dzięki mniejszym podatkom tworzą więcej miejsc pracy.
      • annajustyna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:13
        Albo ze bogaci placa tak wysokie podatki od calych swoich przychodow (w systemie progresji podatkowej wink).
    • marusia_ogoniok_102 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:11
      Nie należy pić zimnego mleka, bo się anginy dostanie/przeziębi się żołądek i umrze śmiercią długą i bolesną tongue_out (i dlatego pół życia babcia podgrzewała mi mleko do płatków)
    • krejzimama Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:14
      Że jaja ekologiczne są zdrowsze i smaczniejsze od tych które zniosły kury w klatkach.
      • feel_good_inc Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 22.04.14, 08:00
        krejzimama napisał:
        > Że jaja ekologiczne są zdrowsze i smaczniejsze od tych które zniosły kury w kla
        > tkach.

Krejzi, ja cię proszę.
        Owszem, wielkiej różnicy w składzie makroelementowym nie ma, bo i być nie może.
        Tym niemniej są zauważalne różnice w kompozycji tłuszczowej żółtka (m.in. zawartość Omega-3) czy tak prozaicznej kwestii jak smak i zapach jajka.
        • atena12345 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 12:03
          feel_good_inc napisał:

> Krejzi, ja cię proszę.
          > Owszem, wielkiej różnicy w składzie makroelementowym nie ma, bo i być nie może.
          > Tym niemniej są zauważalne różnice w kompozycji tłuszczowej żółtka (m.in. zawar
          > tość Omega-3) czy tak prozaicznej kwestii jak smak i zapach jajka.

sugestia wink
          zrobiono badania na smak jajka: zgadnij które wygrały?

• nowaczek1 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 09:45
            > sugestia wink
            > zrobiono badania na smak jajka: zgadnij które wygrały?
            >

Podasz linka do tych wyników badań, czy tak sobie radośnie tworzysz?
            • atena12345 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 09:56
              nowaczek1 napisał:

> > sugestia wink
              > > zrobiono badania na smak jajka: zgadnij które wygrały?
              > >
              >
              > Podasz linka do tych wyników badań, czy tak sobie radośnie tworzysz?

tak sobie radośnie tworze big_grin
              Było tv.
              Szukaj sobie linka jak chcesz wink
              • feel_good_inc Oh boy, było w TV 24.04.14, 14:04
                atena12345 napisała:
                > tak sobie radośnie tworze big_grin
                > Było tv.
                > Szukaj sobie linka jak chcesz wink

Tak, jak było w TV to musi być prawda.
                • atena12345 Re: Oh boy, było w TV 24.04.14, 14:06
                  feel_good_inc napisał:

> atena12345 napisała:
                  > > tak sobie radośnie tworze big_grin
                  > > Było tv.
                  > > Szukaj sobie linka jak chcesz wink
                  >
                  > Tak, jak było w TV to musi być prawda.

nie twierdzę, że musi
                  twierdzę, że niekoniecznie jest tak jak nam się wmawia.
                  Osobiście kupuje jajka z 0 lub 1.

>
                  • ponis1990 Re: Oh boy, było w TV 25.04.14, 02:49
                    Smak jajek trójek i jajek zerówek jest identyczny. Jadłam takie i takie róznicy ŻADNEJ. Ale jakoś lzej na sercu jak ta kura wolno sobie latasmile
    • dantonka Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:17
      Nauczyciele pracują 18 godzin tygodniowo.
    • gazeta_mi_placi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:18
      Życie jest sprawiedliwe.
      Bez pracy nie ma kołaczy.
      Ciężką pracą każdy się dorabia.
      Wystarczy dużo się uczyć i być bardzo pracowitym by osiągnąć sukces finansowy/zawodowy.
      Dziecko daje szczęście.
      Puszyste jest sexy big_grin
      • bei Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:28
        Strzyżenie włosów wzmacnia je ( jakby to był trawnik smile
        Z trocin lęgną się pchły ( taaaak, a z błota żółwie smile
        • paliwodaj Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:14
          gdy bylam mala dziewczynka nie do pomyslenia bylo popicie kanapki z wedlina, wogole miesa mlekiem. W USA wszyskie dzieci pija mleko do lunchu i nie wymiotuja minute po

Matka karmiaca jedzaca tylko gotowane jablka i wogole bedaca na jakis super dietach

Mnie tez glowa peka gdy wyjde w chlodny dzien tuz po umysiu wlosow

Ciezarna matka przechodzaca pod sznurem od prania to cos ta cos tam
    • petuniasta Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:40
      > Albo: wcześniak z 7 miesiąca ma większe szanse niż ten z ósmego.
      A to ma akurat bardzo racjonalne wytułmaczenie - kiedyś te "wcześniaki" z 7 miesiąca to bardzo dorodne były, normalnie żadne inkubatory potrzebne nie były. I dziwnym trafem zawsze pierworodne te wcześniaki były, spłodzone w trakcie nocy poślubnej...
      • anaspa Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:49
        marihuana uzależnia i niszczy życie
        • anaspa Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:50
          a i jeszcze jedno :
          jedna lampka wina dziennie ( do obiadu) to alkoholizm
          • gazeta_mi_placi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:53
            A FAS można nabyć od każdej ilości alkoholu w ciąży, nawet dwóch kieliszków wina na całą ciążę lub dwóch szklanek piwa.
          • wpak Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:57
            Kobieta która urodziła przez cesarkę nie ma takiej więzi z dzieckiem jak ta , która rodziła tradycyjnie.
            Karmienie naturalne chroni przed alergią i tysiącem innych plag egipskich.
            • pierwszykot Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:40
              > Karmienie naturalne chroni przed alergią i tysiącem innych plag egipskich.
              taki mały cytacik ze strony ministerstwa zdrowia :www.mz.gov.pl

"Karmienie piersią odgrywa również ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej, zapewniając dziecku ochronę immunologiczną. Zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry i zachorowania na astmę. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na cukrzycę i mają większe szanse na zachowanie prawidłowej wagi ciała, także w późniejszych latach."
              • gazeta_mi_placi Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:51
                Panie "butelkowe" muszą się jakoś dowartościować, że od noworodka pchały we własne dziecko sztuczny syf w proszku.
              • wpak Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:51
                pierwszykot napisała:

> > Karmienie naturalne chroni przed alergią i tysiącem innych plag egipsk
                > ich.

> taki mały cytacik ze strony ministerstwa zdrowia :[url=http://www.mz.gov.pl/zdr
                > owie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/karmienie-piersia]www.mz.gov.pl[/ur
                > l]
                >
                > "Karmienie piersią odgrywa również ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej, zapewn
                > iając dziecku ochronę immunologiczną. Zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia s
                > kóry i zachorowania na astmę
                . Dzieci karmione piersią rzadziej chorują n
                > a cukrzycę
                i mają większe szanse na zachowanie prawidłowej wagi ciała
                > ], także w późniejszych latach."

Czy "cytacik" coś zmienia w rozumieniu słowa "chroni"? Czy może słowo "zmniejsza" jest teraz semantycznie w słownikach podawane jako tożsame?
                A z doświadczeń własnych - ani nie chroni, ani nie zmniejsza.
                • pierwszykot Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 22:00
                  karmiąc piersią zmniejszasz ryzyko - jest to jasno napisane... To trochę tak jak z kaskiem przy jeździe na rowerze zapobiega i zmniejsza ryzyko ale oczywiście nie gwarantuje że nic ci się nie stanie w razie wypadku... Bez kasku oczywiście też możesz wyjść bez szwanku. Ale chyba chcemy dla dzieci jak najlepiej i to ryzyko chcemy zmniejszac - dlatego karmimy piersią, zabezpieczamy mieszkanie (kontakty itp), zakładamy kaski rowerowe, zapinamy pasy - to wszystko zmniejsza ryzyko ale nie gwarantuje zdrowia - przeżycia to oczywiste smile
                  • wpak Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 22:09
                    pierwszykot napisała:

> karmiąc piersią zmniejszasz ryzyko - jest to jasno napisane... To trochę tak ja
                    > k z kaskiem przy jeździe na rowerze zapobiega i zmniejsza ryzyko ale oczywiście
                    > nie gwarantuje że nic ci się nie stanie w razie wypadku... Bez kasku oczywiści
                    > e też możesz wyjść bez szwanku. Ale chyba chcemy dla dzieci jak najlepiej i to
                    > ryzyko chcemy zmniejszac - dlatego karmimy piersią, zabezpieczamy mieszkanie (k
                    > ontakty itp), zakładamy kaski rowerowe, zapinamy pasy - to wszystko zmniejsza r
                    > yzyko ale nie gwarantuje zdrowia - przeżycia to oczywiste smile

genetyka ma znaczenie, ot co. Możesz zakarmić się na śmierć ale jeśli masz wadliwy gen na chromosomie piątym , obciążenie ze strony obojga rodziców, to to, że dziecko będzie miało alergię procentowo mieści się w przedziale 66 -80%.
                    I dla jasności - nie kwestionuje , ze karmienie jako takie jest dla dziecka bardzo dobre.
                    • hellulah Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 24.04.14, 09:18
                      Alergia a alergia, zwłaszcza przy obciążeniu dziedzicznym chyba lepiej nie dokładać obciążeń środowiskowych, prawda?
                  • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 22.04.14, 21:31
                    no właśnie to nie jest oczywiste, bo w żadnym stopniu nie udowodnione (oprócz pierwszych 2 tygodni życia dziecka)
                • ponis1990 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 25.04.14, 02:52
                  To jedyna propaganda, w jaką wierzę - bo nikt na tym nie zarabia że mamuśka karmi naturalnie, to jaki w tym interes?
              • naomi19 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:52
                no właśnie, piszemy o bzdurach, które mają się dobrze,nie źle big_grin
              • arwena_11 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 22:03
                Najlepsze jest to, że wśród moich koleżanek tylko ja karmiłam butelką ( na moim pokarmie syn zwijał się z bólu brzucha i pierwsze 1,5 było tragedią). Wszystkie dzieci kp były alergikami, chorowały. Syn nigdy nie miał alergii ( chyba że na moje mleko ) dopóki nie poszedł do klubiku w wieku ok 3 lat nie chorował, a nie raz złapał rota wirusa, ale wtedy wszyscy mieliśmy.
          • 3-mamuska Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 20:58
            marihuana uzależnia i niszczy życie

Bo tak jest, nie tyle substancja co mechanizm jej palenia.
            Mam okazje widywać ludzi często palących, co za zakręconego osoby, czasem zastanawiam sie czy sa zdrowe psychicznie.

Odpowiadasz na:
            anaspa napisał(a):

> a i jeszcze jedno :
            > jedna lampka wina dziennie ( do obiadu) to alkoholizm

To alkoholizm jedli musisz i nie mozesz sie obejść bez wypicia tej lampki.

-----------------
            ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
      • annajustyna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:14
        Czyli powinno sie cesarke robic w 7 m-cu, zeby przedwczesnego pordu w 8. nie ryzykowac?
    • pierwszykot bawarka 21.04.14, 21:33
      że niby bawarka świetna na laktacjęsmile - karmienie piersią w ogóle obrosło w masę mitów - jest chyba nawet gdzieś taki wątek ...
      • annajustyna Re: bawarka 24.04.14, 13:42
        Sama nazwa to tez mit - w Bawarii mowi sie na nia herbata po angielsku.
    • czarny_dol Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:42
      - musiałam dokarmiać dziecko, bo miałam mało wartościowy pokarm i dziecko się nie najadało,
      - nie wolno obcinać dziecku włosów przed skończeniem roczku (nie wiem czemu, wie ktoś?),
      - margaryna jest zdrowsza od masła,
      - male dziecko + czapeczka to zestaw obowiązkowy - inaczej zapalenie ucha gotowe,
      - każda kobieta odnajdzie się w macierzyństwie - może odkryje to po 60-tce ale napewno w końcu do niej dotrze, że macierzysństwo to największe szczęście
    • vilez Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:51
      Mit o tym, że główną troską kobiet w wieku 35 jest tykający zegar.
      Mit o tym, że kryzys wieku średniego to żenada i w ogóle syf straszny.
      • feel_good_inc Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 22.04.14, 07:47
        vilez napisała:
        > Mit o tym, że główną troską kobiet w wieku 35 jest tykający zegar.

To akurat nie jest mit.
        Oczywiście - jak wszystko - nie dotyczy to wszystkich, ale obserwacje w środowisku znakomicie ten "mit" potwierdzają.
    • mign-onne Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 21:55
      1.Karmienie piersia zapobiega ciazy.
      2.Karmienie piersia odchudza.
      3.Chuda-piekna i wysportowana, gruba-wstretna i sie obzera chipsami przed tv.
      • ivana6 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 21.04.14, 22:31
        "dziecko musi swoje przechorować". Mój syn ma 25 lat (łomatko, ale zleciało) i ani razu nie był leczony antybiotykami. Miał tylko ospę wietrzną.
        • karola1008 Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 08:51
          To, że dziecko musi swoje przechorować, wcale nie znaczy, że musi być leczone antybiotykami za każdym razem jak zagorączkuje. Wręcz przeciwnie smile.
      • feel_good_inc Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 22.04.14, 07:51
        mign-onne napisał(a):
        > 1.Karmienie piersia zapobiega ciazy.

To akurat nie mit, choć też nie prawda objawiona. Laktacja - w odpowiednich warunkach - powoduje wstrzymanie owulacji na kilka miesięcy. Więc owszem, zapobiega ciąży, choć jako pewna i przewidywalna metoda nie może być stosowane.
        • annajustyna Re: Mity, które mają się dobrze - znacie? 23.04.14, 11:15
          Tak na jakies 20% zapobiega, czyli kiepsko sad. Zreszta mimo braku miesiaczki owulacja moze jak najbardziej wystapic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka