05.06.14, 15:07
Za najbardziej uniwersalne warzywo uważam pomidora i jednocześnie jest to moje ulubione warzywo, które zjem pod każdą postacią za wyjątkiem galaretki oraz go nie wypiję.

A uniwersalne, bo można z niego zrobić mnogo zup, a także przetwory, sosy o różnorodnych zastosowaniach, dodawany jest do większości sałatek i surówek, można go suszyć i konserwować na miękko lub twardo, można go zjeść niczym jabłko, a także jako dodatek do kanapki, pizzy.

Czy jest bardziej uniwersalne warzywo?

Moja znajoma uważa, że cebula.

Fakt, że cebulę dodaję do większości dań, ale jako dodatek.

Jako samodzielny składnik: zupa cebulowa, cebula faszerowana, konfitura z cebuli i...tyle?

Jedzona jako jabłko jakoś mi się nie widzi, na kanapkę tak, ale do posypania pomidora, ogórka.
Do sałatek faktycznie często.

Jakie warzywo uważacie za najbardziej uniwersalne, a jakie jest waszym ulubionym?
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: warzywo 05.06.14, 15:10
      Wg mnie masz rację z tym pomidorem - nic dodać, nic ująć. trudno mi wymyślić coś bardziej uniwersalnego. Szczególnie, że jest tyle odmian...
    • lusitania2 Re: warzywo 05.06.14, 15:19
      ziemniaki
      Zdrowe, do przerobienia na 1000 smacznych sposobów no i w przeciwieństwie do pomidorów, jadalnych w naszym klimacie od +/- połowy lipca do października całoroczne.
      Oczywiście, można się przez pozostałe 8 miesięcy w roku pocieszać pomidorami z puszki czy przecierami ale to jednak inna inszość.
    • martishia7 Re: warzywo 05.06.14, 15:20
      Masz dużo racji z pomidorem, a jeszcze ja dodatkowo chętnie go wypiję wink
    • agata_abbott Re: warzywo 05.06.14, 15:31
      Ziemniak, ziemniak, ziemniak! Z wypiciem byłby kłopot, z galaretką również, ale tak poza tym, to nawet ciasto da się upiecsmile
      • lusitania2 Re: warzywo 05.06.14, 15:39
        agata_abbott napisała:

> Ziemniak, ziemniak, ziemniak! Z wypiciem byłby kłopot

yyyyy wręcz przeciwnie!
        A nawet w wersji luksusowej występuje:
        luxury.winestory.pl/wodki/chopin-potato-vodka/
        • agata_abbott Re: warzywo 05.06.14, 15:51
          Aaaaa, faktycznie! Po pomidorach w głowie pojawiła mi się jakaś papka z ziemniaka do wypicia, więc absolutnie odpadasmile Ale faktycznie, da się ziemniaka nawet wypićbig_grin
          Co tym bardziej potwierdza moją ziemniakową teorięsmile
    • spalona_gora Re: warzywo 05.06.14, 15:32
      Pomidor jest warzywem idealnym, dlatego nie należy go profanować przerabiając na zupy, sosy, przeciery, suszyć, konserwować itp. Pomidor ma prawo istnieć i być konsumowany tylko w postaci pierwotnej. Houk!
      • niecierpek_25 Re: warzywo 05.06.14, 15:52
        Przetworzony jest zdrowszy(likopen)
        Poza tym w Polsce to tylko ze 2 miesiące w roku surowy ma jakiś smak sad
      • e-kasia27 A jadłaś konfiturę z zielonych pomidorów? 05.06.14, 16:19
        • spalona_gora Re: A jadłaś konfiturę z zielonych pomidorów? 05.06.14, 16:25
          Nie. Chętnie spróbuję.

• zielona.limonka Re: warzywo 05.06.14, 15:34
      Ziemniak bardziej uniwersalny.
      • niecierpek_25 Re: warzywo 05.06.14, 15:51
        Ale:
        ziemniaka nie zjesz na surowo- no w każdym razie nie ze smakiemwink
        ma mniej odmian

W moim osobistym rankingu przyznałabym mu zaszczytne drugie miejsce smile

Zastanawiam się nad trzecim

Chodzi o uniwersalność, rzecz jasna, bo smakowo to:
        1. pomidor
        2. szpinak
        3. marchew
        • spalona_gora Re: warzywo 05.06.14, 16:25
          > ma mniej odmian

Nie byłabym taka pewna... Polski Krajowy Rejestr zawiera 129 odmian, a to przecież nie są wszystkie.

Warto przy okazji tej dyskusji zauważyć, że pomidor i ziemniak należą do tej samej rodziny roślin psiankowatych, w większej części silnie trujących i same też zawierają sporo alkaloidów.
    • antyk-acap To nie warzywo! 05.06.14, 15:35
      Pomidor jest owocem!!!
    • antychreza Re: warzywo 05.06.14, 15:39
      Ziemniak. I fasolka szparagowa.

Pomidorów używam tylko w formie passaty, surowego nie tknę, paskudztwo. Czasem dodaję odrobinę szalotki do duszonej wołowiny i to by było na tyle jak chodzi o cebulę.
    • myelegans Re: warzywo 05.06.14, 15:39
      jarmuz (hands down), zjadam okolo kg tygodniowo i jakosciowo wygrywa w ilosci skladnikow odzywczych do:
      salatek codziennie
      zup
      gulaszy
      koktajli (swiezy lub zamrozony)
      chipsy
    • mondovi Re: warzywo 05.06.14, 16:02
      Kapusta jeszcze - można gotować, kisić, na surowo, jako główny składnik, jako dodatek.
      A potem równo - pomidory, ziemniaki, cebula, buraki.
      Ale i tak najbardziej lubię ogórki smile.
    • mamalgosia Re: warzywo 05.06.14, 16:03
      Dla mnie najważniejszym warzywem jest czekolada
    • pieskuba Re: warzywo 05.06.14, 16:12
      Nieźle wypada też marchewka - sok - sama i z innymi owocami lub warzywami, zupa, marchewka z groszkiem, surowa w całości do chrupania, do wszelkich surówek, przecierów dla niemowląt i alergików wszelkiej maści - bardzo rzadko uczula, a pomidor i owszem sad

Jednakowoż uwielbiam pomidory!
      • niecierpek_25 Re: warzywo 05.06.14, 16:29
        Teraz jak tak myślę o marchewce to faktycznie.
        Bardzo lubię i ją jednak wypiję big_grin
    • lorelailee Re: warzywo 05.06.14, 16:13
      pomidor, ja lubie tez sok/przcier pomidorowy do picia mniam mniam..
    • kropkacom Re: warzywo 05.06.14, 16:34
      Pomidor, marchew...
      • aqua48 Re: warzywo 05.06.14, 18:43
        Najbardziej uniwersalny jest czosnek. Dodaję do prawie wszystkiego. I zawsze muszę mieć w kuchni.
    • scarlett74 Re: warzywo 05.06.14, 19:29
      1.ziemniak
      2.cebula
      3.marchew
    • mynia_pynia Re: warzywo 05.06.14, 20:03
      marchewka!!! Ciasto zrobisz marchewkowe. Do sosów możesz dodać np. królik w marchewce. Do sałatek, do potraw typu ryba po grecku, na surowo, w zupie, sok zrobisz, nawet lody marchewkowe jadłam.
    • solejrolia Re: warzywo 05.06.14, 20:03
      bardziej uniwersalna,i bardziej dostępna na przesrzeni roku, jest marchew
      -poza sezonem jest równie smaczna, co w sezonie. a o pomidorze tego powiedzieć nie można, o nieindifferent

no i ziemniak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka