japanunieprzerywalempanieposle 18.06.14, 22:04 sorry ale skoro wlos jest martwy- tj ta koncowka to skad cebulka wie, ze wlos ma odrastac gdy zostal zgolony ? mam na mysli wlosy na nogach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachtin Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 22:43 A to jest bardzo ciekawe pytanie. Chętnie się dowiem, podbijam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:11 znikąd. włosy rosną cały czas, nieważne czy golone czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:31 dziennik-niecodziennik napisała: włosy rosną cały czas naprawde? lonowe i pod pachami, rosna i rosna jak te na glowie? na rekach i nogach rosna dlugie, bez konca? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:38 Wlosy, na kazdej czesci ciala, sa zaprogramowane na pewna dlugosc. Do tej zaplanowanej dlugosci dorastaja, a potem wypadaja i rosnie nowy. Na rekach krotkie, lonowe czy pod pachami dluzsze, a na glowie najdluzsze, ale nie kazdemu tak samo dlugie. Wlosy na glowie mozesz cale zycie zapuszczac, a poza swoja planowa dlugosc nie urosna i juz. Ja mam wlosy dlugosci nieco ponizej lopatek i koniec, moja kolezanka miala do pasa, a widzialam dziewczyny z wlosami do ziemi (wlosy mialy dlugosc ok. 150-160cm). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:49 Wlosy na glowie mozesz cale zycie zapuszczac, a poza swoja planowa dl > ugosc nie urosna i juz. Do łopatek? no nie wierzę. Jeszcze nie slyszałam, żeby komus włosy przestawały rosnąć. Zgodzę się, że jednym rosna jak głupie, innym wolniej i życia by nie starczyło na zapuszczenie do kostek (moja młodsza córka - nigdy nie obcinane, a ledwie do pasa, ale jednak coraz dłuższe), ale nie wierzę w tę "zaplanowana długość". CO najwyżej są słabe i się łamią. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:54 serio? to mało w życiu słyszałaś. moze się rozejrzyj wokół zamiast słuchać. ja jestem taką osobą, włosy dorastały mi do pewnej długości i tyle. nie obcinałam wlosów przez kilkanaście lat. myślisz, że mi urosły do kolan? nawet do pasa nie. lekko poza łopatki i szlus. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: osrastanie wlosow - pytanie 18.06.14, 23:58 No właśnie się rozglądam, wiekszość kobiety obcina wlosy, a jak nie obcina to sobie przysiada. Ale dobra, przyjmuje do wiadomości, że są wyjątki. Swoją droga podziwiam, kilkanaście lat nie obciąć nawet końcówek, musisz mieść świetne, mocne włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotobala Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 01:10 claudel6 napisała: > serio? to mało w życiu słyszałaś. moze się rozejrzyj wokół zamiast słuchać. > ja jestem taką osobą, włosy dorastały mi do pewnej długości i tyle. nie obcinał > am wlosów przez kilkanaście lat. myślisz, że mi urosły do kolan? nawet do pasa > nie. lekko poza łopatki i szlus. Żartujesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 06:26 "During this phase the hair grows about 1 cm every 28 days. Scalp hair stays in this active phase of growth for two to six years. Some people have difficulty growing their hair beyond a certain length because they have a short active phase of growth. On the other hand, people with very long hair have a long active phase of growth. The hair on the arms, legs, eyelashes, and eyebrows have a very short active growth phase of about 30 to 45 days, explaining why they are so much shorter than scalp hair." Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 15:03 Ano właśnie. Mi też włosy nie rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 00:02 No to zapusc na rekach lub pod pachami takie dlugie na pol metra, moze niewierzacym sie udaje Kiedys mialam wlosy geste i mocne, przez 10 lat duzo ponizej lopatek nie zeszly, a na podcinanie chadzalam nieczesto (albo wcale). Teraz mam slabsze, ale rosna szybko (widac po odrostach w kolorze), a mimo widocznych odrostow jakos ich nie chce na dlugosc przybyc. Lamliwe nie sa, koncowki po pol roku od ostatniego podcinania moze nie sa "jak nowe", ale nie widac rozdwojonych. Odpowiedz Link Zgłoś
kotobala Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 01:14 jak_matrioszka napisała: > Wlosy, na kazdej czesci ciala, sa zaprogramowane na pewna dlugosc. Zapewniam Cię, że nie są... Smiech na sali, Wy uczone, wąskie specjalistki od czegokolwiek, nie wiecie??? Nie wierzę, normalnie NIE WIERZĘ, że można być takim... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 10:02 Nie sa zaprograowane na dokladna dlugosc, nie tak scisle, ale poprzez mechanizm szybkosci oraz czasu wzrostu sa zaprogramowane na przyblizona mozliwa do osiagniecia dlugosc. Nie trzeba byc waska specjalistka, zeby zrozumiec ze odpowiedz byla przyblizeniem sprawy, a nie naukowa rozprawka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 10:07 chodziło mi o to że rosną niezależnie od tego czy są golone czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 00:04 sorry, ty serio pytasz czy tylko udajesz, że jesteś blondynką? bo to zakres szkoły podstawowej (kiedyś), obecnie gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 08:45 slyszalam o tej zaprogramowanej dlugosci wlosow - ale mam jkies takei inne wrazenie - moze tylko wrazenie - skoro gole dlugie wlosy (takie ktore osiagnely max) i one odrastaja to rozumiem, ze sa w tej fazie wzrosu, ale dlaczego one odrastaja skrocone skoro osiagnely juz swoja max dlugosc? powinny pozostac przyciete i czekac na wypadniecie, skoro odastaja to skad cebulka wie ze zostaly skrocone i maja odrosnac do dlugosci max? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 10:13 Tzn. w jaki sensie odrastają skrócone? I czy golisz je dopiero wtedy, kiedy osiągnęły maksymalną długość? Weź też pod uwagę, że to niekoniecznie muszą być te same włosy . Tzn. jedne rosną "na powierzchni", drugie obumierają i wypadają, z kolei inne dopiero rosną pod skórą. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 08:47 czy moze chodzi o to, ze te wlosy sa juz martwe i tylko wypycha je skora na zewnatrz i daje to zludzenie wzrostu? z drugiej strony mam dlugie na nogach i nie siedzialyby w skorze na taka glebokosc... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: odrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 10:08 Wlos rosnie u podstawy, a nie na koncowkach, czyli jak piszesz: wypychaja sie ze skory. To ze podetniesz koncowke, nie ma wplywu na podstawe wlosa, ktory rosnie w okreslonym tempie i przez okreslona ilosc czasu. Gdybys prowadzila obserwacje kontrolne na kilku pojedynczych wlosach ktore zaczely rosnac w tym samym czasie, to zobaczylabys ze te raz obciete nie osiagaja juz maksymalnej dlugosci, tylko wszystkie rosna w tym samym tempie i razem wypadaja (w przyblizeniu, a nie z dokladnoscia co do godziny czy dnia), bez wzgledu na osiagnieta dlugosc. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 10:23 To jak szybko rosną włosy zależne jest od wielu czynników takich jak wiek, geny, czynniki hormonalne, czy też stan zdrowia i dieta. Przeciętnie włosy rosną około 0,35 milimetra dziennie, czyli 1 centymetr miesięcznie. Anagen - faza wzrostu włosa, która trwa od 2 do 7 lat. Około 80-90% włosów, które mamy na głowie znajduje się w danym momencie na tym etapie Katagen - faza inwolucji (włos przestaje rosnąć) trwająca do 3 tygodni. Około 1% naszych włosów znajduje się w tej fazie Telogen - faza spoczynku (mieszek włosowy kurczy się i odpoczywa) trwająca od 2 do 4 miesięcy. Około 10-15% naszych włosów na głowie znajduje się w tej fazie. Pod koniec tego etapu włos wypada, zaś w mieszku włosowym tworzy się nowa opuszka i nowy włos. W ciągu jednego dnia tracimy przeciętnie od 80 do 100 włosów. Wujek google Odpowiedz Link Zgłoś
mimka23 Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 13:56 Mój mąż twierdzi, że to sprawa grawitacji. Włos długi wisi i jakby ciągnie, więc cebulka spowalnia, a gdy się włosy skróci i stają się lżejsze to jakby odbijają i dlatego rosną szybciej. Ale czy ja wiem, trochę to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: osrastanie wlosow - pytanie 19.06.14, 15:48 ha,ha, ha Twój mąż ma szansę przebić pewnego znanego szwagra. To prawie tak nośna teoria jak jajnik męski i żeński. Do tematu: pięknie proces wzrostu włosa objaśniają na ogół gabinety depilacji laserowej: www.depilconcept.pl/cykl-wzrostu-wlosa Odpowiedz Link Zgłoś
bumbunierka1 A dlaczego 19.06.14, 15:57 wlosy na yorku rosna dluzsze niz na owczarku niemieckim? Skad one to wiedza gdzie sa, jesli nie maja oczu? To tak dla rozbudowania watku... Odpowiedz Link Zgłoś