Dodaj do ulubionych

zataczamy nowy krąg ?

10.07.14, 11:55
ciekawa jestem reakcji vilez i mama303
www.poradnikautystyczny.pl/wp-content/uploads/2014/06/cogito.1.pdf
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 12:21
      Firma Cogito wykorzystała argumenty z forum. Ematka rządzi. big_grin
      • wuika Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 12:33
        Szkoda, że rozsądek nie. A madziulec pewnie z tym pismem poleci do następnej telewizji. Pewnie wyboldowanie będzie ją dyskryminować - wszak mogli jej powiedzieć, że jest głupia, mniej dobitnie.
      • nathasha Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 19:18
        czyli przebrneli przez te 1000 postowsmile bo niektore argumenty jak zywcem wyjete z ematkismile
    • inguszetia_2006 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 12:39
      Witam
      O! To teraz czekamy na kwiaty i oklaski;-P Tzn. ja na sępa, bo mi się nic sensownego nie chciało napisać w tym temacie. A i wciąż się dziwuję, że Vilez nie umie przegrywać;-D
      Pzdr.
      Ing
      • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 18:05
        Ja tam dostalam podziekowania na mailatongue_out
        Kwiatkow nie potrzebujebig_grin
        • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:03
          Brawo big_grin
        • aniani7 Re: zataczamy nowy krąg ? 12.07.14, 08:56
          Ostatni raz byłam tak dumna z ematki po aferze z tym dziennikarzyną, który wypisywał, że dzieci z prowincji przywożą wszy miejskim dzieciom.
    • nisar Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 12:53
      Cudne!

Szczerze mam nadzieję, że madziulec beknie niezłą kasę za szkalowanie firmy i to ją nauczy na przyszłośc zastanawiania się nad tym, co chce zrobić. Bo na to, że nauczy się sama, bez bata w postaci kary pieniężnej raczej nie ma co liczyc.
    • mood_indigo Szkoda dzieciaka. 10.07.14, 12:54
      madziulcowi, z różnych pewnie powodów wklepało się do głowy trochę spaczone podejście do egzekwowania swoich praw. Miota się na prawo i lewo, i o ile można jakoś próbować to zrozumieć, o tyle fakt, że zaczyna publicznie wystawiać wizerunek syna w imię chorobliwie pojętego egzekwowania sprawiedliwości martwi mocno.
      Działa na szkodę syna, powinna zostać za to pociągnięta do odpowiedzialności.

Mocno strzeliła w kolano sobie, ale jeszcze mocniej synowi. W sumie straszne...
    • shumi-mi-las Piękne! 10.07.14, 12:59
      Nie znoszę tego typu ludzi. Tego typu cwaniaków, bezczelnych naciągaczy. Brawo dla Cogito. Trzymam kciuki za ukaranie tej pani.
      • yeerba Re: Piękne! - NIE 10.07.14, 13:24
        Raczej przykre.
        Ja, mająca zdrowe dziecko na koloniach właśnie, siedzę teraz i zamartwiam się. Dziecko w ciągu dnia szczęśliwe, wieczorem chlipie. To dopiero 5-ty dzień a już na mapie sprawdzałam ile czasu zająłby mi dojazd (nie wspominając, że co dzień na kamerce z okolicy podglądam pogodę).

Tu obraz matki, labilnej emocjonalnie, która posługuje się niepełnosprawnością dziecka pod pretekstem jego dobra... To smutne.
        100% racji ma organizator - matka powinna współpracować, dostarczyć wszelkie uwagi o tym jak dziecko funkcjonuje, dowiedzieć się czy organizator miał już do czynienia z dziećmi z ZS i czy będzie zapewniona odpowiednia opieka.
        Tak pojmuję troskę o dziecko (każde).
        Szkoda mi chłopca, bo to oznacza, że ta dziewczyna niewiele mu w życiu pomoże, że zamiast mu ułatwiać - tylko mu utrudnia, zamiast dodawać mu skrzydeł i wspierać - ciągnie go na dno i uczy go bycia ofiarą i wymuszania współczucia dla siebie.
        • antyideal Re: Piękne! - NIE 10.07.14, 13:31
          Dobrze to ujęłaś.
    • lelija05 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 13:03
      Jeśli Cogito wygra, te które brały żywy udział w dyskusji powinny otrzymać spory rabat na wczasy.
      • roksana158 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 13:08
        o co chodzi?
        • jolinka102 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 13:31
          milej lektury Tekst linka big_grin.
          Niestety nie liczylabym na kare finansowa dla tej pani, sad pewnie wezmie pod uwage jej kiepsa sytuacje finansowa. Pozostaje miec nadzieje, ze chociaz publicznie bedzie musiala przeprosic firme.
    • pade Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 13:42
      jeszcze o jednym nie wspomnieli, że dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności i zaznaczony punkt o potrzebie asystenta
      pewnie chodzi o szkołę, ale kolonia i szkoła to podobne środowiska: dużo dzieci, hałas, ruch i czasem zmiana planów
      • bi_scotti Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 14:04
        Jak nie patrzec, dzieciaka szkoda. I jej (Madziulca) w sumie tez, bo cala historia sugeruje, ze kobieta angazuje sie w konflikt(y) bez sensu, nie ma jakichs sensownych znajomych/przyjaciol/krewnych, ktorzy by ja umieli powstrzymac i wesprzec gdy trzeba a za to wszystko zaplaci byc moze finansowo, a na pewno tzw. "twarza" czyli po prostu wstydem/upokorzeniem gdy zapewne zostanie zmuszona do publicznych przeprosin uncertain To taka bardzo wyrazna ilustracja opcji stania sie swoim wlasnym najwiekszym wrogiem, eh sad Na cholere jej to bylo? Naprawde nie ma w PL organizowanych kolonii/obozow dla dzieciakow z dysfunkcjami?
        • naomi19 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 16:47
          nie tylko sa, ale tez madziulec ponoc zbiera na takie 'wczasy' pieniadze z 1%
          wszyscy, ktorzy oddali jej swoj 1% pewnie czuja sie zawiedzeni
        • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 18:01
          Naprawde nie ma w PL organizowanych kolonii/obozow dla dzieciakow z dysfunkcjami?

ależ są, mało tego Cogito takie organizuje ! warunkiem jest jednak szczerość przy wypełnianiu karty kwalifikacyjnej, wyraźne zaznaczenie, że dziecko jest dysfunkcyjne, wyjaśnienie jak działa
        • ichi51e Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:36
          Najlepsze ze madziulc wlasnie umiala sie zamknac w dobrym momencie. Powinna "podziekowac" vilez za osli upor w udowadnianiu ze czarne jest biale czym doprowadzila wiele osob do bialej goraczki i sklonila do rycia w historii forum i blogach co znacznie ulatwilo cogito prace...
    • srubokretka Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 14:11
      Mam nadzieje, ze sprawiedliwosci stanie sie zadosc i ze osoby ktore jej bronily w koncu zrozumieja, ze spoleczenstwo takich zachowan nie powinno i nie bedzie tolerowac. A ona i jej podobne przestana wykorzystywac niepelnosprawnosc do niemoralnych celow. Zrozumieja tez nie potrzeba od razu policji i sadow, zebysmy mogli przed takimi matactwami sie obronic. Dotrze do nich, ze niepelnosprawnosc to nie prawo do oszukiwania.

Mam nadziej, ze publicznie przeprosi nie tylko Cogito, ale i nas, a przede wszystkim rodziny dzieci niepelnosprawnych.
    • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 16:35
      Cogito rulez smile
    • cosmetic.wipes Vilez 10.07.14, 16:45
      Vilez chodź tu.

Zapraszamy do dyskusji, bo ten wątasek ma tylko 16 postów.

Mamusię trzysta cośtam też zapraszamy. Idziemy na rekord - dwa i pół tysiąca big_grin
    • kota_marcowa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 16:54
      Mam nadzieję, że Cogito wygra i madziulec będzie musiała publicznie swoje pomówienia odszczekać, najlepiej w tvn w szczycie oglądalności suspicious
      • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:06
        I w "Fakcie" oraz przyszpilonym na najbliższe 5 lat wątku na E-mamie.
    • mamaemmy Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:05
      ja jak zawsze inaczej-mnie jest żal tego Michałka,zal mi tez Madziulca-wg jej myslenia-chciała dobrze.
      Lincz mi sie nie podoba uncertain
      • kk345 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:15
        mamaemmy napisała:

> ja jak zawsze inaczej-mnie jest żal tego Michałka,zal mi tez Madziulca-wg jej m
        > yslenia-chciała dobrze.

Inaczej? Yeerba i bi_scotti pisały wcześniej to samo...
      • nenia1 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:20
        A ludzi, którzy ciężko pracują by stworzyć własną firmę, i ich rodzin, które z zarobków firmy mają źródło utrzymania - nie żal ci? Czy to, że ktoś chce dobrze dla siebie i swojej rodziny oznacza, że może niszczyć reputację i pracę innych? Firma Cogito to konkretni ludzie, którzy tą firmę stworzyli a najczęściej odbywa się to ciężką i sumienną pracą, to nie jakiś fantastyczny twór bez twarzy. To ich powinno ci być żal, bo to oni doznają szeregu nieprzyjemności, bo ktoś chciał zrobić sobie "dobrze" cudzym kosztem.
        • hipinka Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:37
          10/10
        • heca7 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 18:43
          Zgadzam się. Biorąc po uwagę, że firma Cogito została obsmarowana na całą Polskę to i tak wydali bardzo rzeczowe i stonowane sprostowanie smile
      • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:43
        Podoba ci sie niszczenie reputacji firmy?takie akcje moga sie Skonczyc utrata plynnosci finansowej, zamknieciem firmy i utrata pracy przez pracownikow.Tylko dlatego, ze madziulec ma fantazje.
        • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:15
          Swoją drogą media też powinny się zastanowić co publikują, a tu jednostronny przekaz sad
          Moim zdaniem TVN czy inne "Fakty" też w takich sytuacjach powinny wypłacać odszkodowania.
          • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 08:37
            "Dyskryminacji " to chwytliwe slowo.Jedna z forumek napisala do TV sprostowanie, ktore przeszlo bez echa, firma Cogito tez takowe wystosowala i rowniez zlali. Gdybym byla wlascicielem firmy wytoczylabym proces tvn o stronniczosc.
          • ichi51e Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:40
            No wlasnie! Ewidentnie zaniedbanie na poziomie researchu do materialu.
      • bei Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 21:39
        mamaemmy napisała:

> ja jak zawsze inaczej-mnie jest żal tego Michałka,zal mi tez Madziulca-wg jej m
        > yslenia-chciała dobrze.
        > Lincz mi sie nie podoba uncertain

Myślę tak samo.
        • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 21:52
          jeśli spojrzeć na całą sprawę obiektywnie - madziulec chcąc dobrze dla swojego dziecka i zapewnić sobie wakacje (normalne, tym bardziej, że walczy z wiatrakami 24/h i ma prawo być zmęczona) narobiła gnoju innym "problematycznym" dzieciom i ich rodzicom

powinna usiąść w kątku, przeczekać największe wzburzenie i zastanowić się jak dalej funkcjonować
          nie sposób spędzić życia wypierając oczywistość i walczyć do upadłego (nieraz nie mając racji) ze wszystkimi o wszystko
    • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:22

Mam coś z oczami chybatongue_outP
      Zresetowałam maka i ale widzę to samo.
      Ten wątek został skasowany w czasie kiedy pisałam post chcac go tu zamieścić .
      Otworzyłam nowy wątek na temat usuniecia tego postu ale zanim zdążyłam sie wpisać mój wątek zniknął a ten powróciłsmile
      Mój post przepadł ale ja mam tyle do napisania że sobie na razie poczytam i poczekam aż sie sytuacja ustakujesmile)))))
      Stawiam na dwa tysiące wpisów że DE będzie mistrzem światasmile))
      • naomi19 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:28
        moj tezposzedl, ale pewnie za przeklenstwo
        napisze wiec jeszcze raz

jak bardzo roznimy sie od chlopow
        mezczyzni po ok 15 postac doszliby do 1 wniosku- Madzielec to niestabilna emcjonalnie, szukajaca ze wszystkmi konfliktow, nieodpowiedzialna matka, brawa dla cogito za rozsadek i byloby po sprawie

a baby trajokocza i rozkminiaja na 1000 sposobow, a przeciez sprawa jest JASNA
        • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:37

Wpis czy wątek ?
          Bo ja natym wątku nie napisałam NIC i zniknął a potem sie pojawił . Czary jakie czy coś?

A na wątku znikniętym napisałm o Aspie plus że będę tak długo drążyć aż się nie dowiem czemu TEN wątek zniknął.

iPrzeczytalam TU wpisy , poszlam na 10 minut a jak wróciłam nie było wątkutongue_outPPP
          Nie było nic sensacyjnego co by usprawiedliwiało wylot w przestrzeńtongue_outPPP
          Co Ty Naomi takiego kurna napisałas że wątek poszedł w niebyt wink a jeszcze ciekawsze czemu tak szybko powrócił?
          Tak ,nudze się bo leże w łozku z rozwalonym kolanemtongue_outP
        • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:58
          Jakie baby? Dwie osobybig_grin jedna trajkotala o jakichs mentalnych dyrdymalach, druga nie rozumie slow "np" i "wazne informacje"big_grin mysle, ze spokojnie na podstawie wpisow moglby zalatwic sobie orzeczenia o intelektualnej niesprawnosci.Podziwiam forumki, Które dalej sie z nimi uzeraly.
      • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:47

Stawiam na dwa tysiące wpisów I że DE będzie mistrzem światasmile

To I zmieniło sens wypowiedzi...
        Będzie dwa tysiaće wpisów?;PPPP
    • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:33

Obstawiam, ze beda sie dalej zapierac rekoma o nogami przy swojej wersji.Nagle skasowanie Bloga madziulca w kontekscie stanowiska firmy juz nie dziwi.Kolejny Argument przeciwko madziulcowi.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • nanuk24 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:47
      Mnie sie nie otwiera strona, czy moglby mi ktos w skrocie nakreslic, co w podanym linku bylo?
      • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:52
        nanuk24 napisała:

> Mnie sie nie otwiera strona, czy moglby mi ktos w skrocie nakreslic, co w podan
        > ym linku bylo?

Centrum Kolonii i Obozów
        COGITO Sp. z o.o.
        01-048 Warszawa, ul. Smocza 27
        fax 0-22-838-07-89, tel. 0-22-838-20-61
        e-mail: biuro@obozy.pl, www.obozy.pl
        Warszawa, 03.07.2014 r.
        Sz.P.
        Magdalena Brzeska
        05-119 Legionowo, Gen. Roi 14/9
        W związku z reklamacją oraz oskarżeniami pod adresem Centrum Kolonii i Obozów COGITO
        formułowanymi przez Panią publicznie, a dotyczącymi odmowy kwalifikacji na kolonie dziecka z zespołem
        Aspergera wyjaśniam i informuję:
        Dokonała Pani rezerwacji dla syna Michała kolonii w Łebie w dniu 26.05.2014 r. Była to kolonia dla
        dzieci z wolnego naboru, uczestniczą w niej dzieci z całej Polski. Kolonia miała się rozpocząć 29 czerwca
        rano.
        Równolegle, również w Łebie i w tym samym ośrodku Cogito zorganizowało kolonię dla uczniów
        i nauczycieli jednej ze szkół podstawowych pod Warszawą.
        Były to 2 grupy zamknięte (nauczyciele ze
        swoimi wychowankami)
        - kolonia ta nie przewidywała dołączania dzieci spoza szkoły,
        tym bardziej, że
        liczbowo grupy te były pełne (jeden wychowawca ma 15 wychowanków w grupie).
        Michał nie jest uczniem tej szkoły, nie został zgłoszony przez szkołę i w ogóle
        nie był na liście
        uczestników tej grupy szkolnej
        .
        Był zapisany do zupełnie innej grupy, z innym wychowawcą (grupa dzieci
        z wolnego naboru).
        W rezultacie Pani obecność na zebraniu w szkole podstawowej w dniu 24 czerwca, na
        które nikt Pani nie zapraszał, tylko dowiedziała się Pani od znajomej,
        była Pani zupełną pomyłką, co
        doprowadziło do szeregu nieporozumień.
        To nie było otwarte, lecz zorganizowane wewnętrznie przez
        szkołę zebranie, a ustalenia tam czynione w ogóle nie dotyczyły Pani i Michała.
        Bez zgody nauczycieli,
        rodziców i Cogito nikt do tej grupy nie mógł być dołączony i nie ma to nic wspólnego z
        dyskryminacją.

Centrum Kolonii i Obozów
        COGITO Sp. z o.o.
        Warszawa, 03.07.2014 r.
        Sz.P.
        Magdalena Brzeska
        05-119 Legionowo, Gen. Roi 14/9
        W związku z reklamacją oraz oskarżeniami pod adresem Centrum Kolonii i Obozów COGITO
        formułowanymi przez Panią publicznie, a dotyczącymi odmowy kwalifikacji na kolonie dziecka z zespołem
        Aspergera wyjaśniam i informuję:
        Dokonała Pani rezerwacji dla syna Michała kolonii w Łebie w dniu 26.05.2014 r. Była to kolonia dla
        dzieci z wolnego naboru, uczestniczą w niej dzieci z całej Polski. Kolonia miała się rozpocząć 29 czerwca
        rano.
        Równolegle, również w Łebie i w tym samym ośrodku Cogito zorganizowało kolonię dla uczniów
        i nauczycieli jednej ze szkół podstawowych pod Warszawą.
        Były to 2 grupy zamknięte (nauczyciele ze
        swoimi wychowankami)
        - kolonia ta nie przewidywała dołączania dzieci spoza szkoły,
        tym bardziej, że
        liczbowo grupy te były pełne (jeden wychowawca ma 15 wychowanków w grupie).
        Michał nie jest uczniem tej szkoły, nie został zgłoszony przez szkołę i w ogóle
        nie był na liście
        uczestników tej grupy szkolnej
        .
        Był zapisany do zupełnie innej grupy, z innym wychowawcą (grupa dzieci
        z wolnego naboru).
        W rezultacie Pani obecność na zebraniu w szkole podstawowej w dniu 24 czerwca, na
        które nikt Pani nie zapraszał, tylko dowiedziała się Pani od znajomej,
        była Pani zupełną pomyłką, co
        doprowadziło do szeregu nieporozumień.
        To nie było otwarte, lecz zorganizowane wewnętrznie przez
        szkołę zebranie, a ustalenia tam czynione w ogóle nie dotyczyły Pani i Michała.
        Bez zgody nauczycieli,
        rodziców i Cogito nikt do tej grupy nie mógł być dołączony i nie ma to nic wspólnego z
        dyskryminacją.
        • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Nanuk. 10.07.14, 17:53

Nanuk coś tam podwójnie skopiowałam ale mi się mózg lasuje bo w Oslo jest Etiopia jak chodiz o temperatury...
          Ale chyba ogólny obraz posiadłaś ?
          • nanuk24 Re: zataczamy nowy krąg ? Nanuk. 10.07.14, 17:58
            Tak, dziekuje.
          • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Nanuk. 10.07.14, 18:08
            też miałam akcję "pojawiam się i znikam"...
            ale (gdyby znowu wcięło wątek/wpis jan.kran) mam wydruk pisma Cogito tongue_out
      • lady-z-gaga Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 17:54
        Firma Cogito rozprawia się z oszczerstwami Madziulca, przytaczając fakty, jakich Madziulec, mimo najszczerszych chęci, nie może się wyprzeć. Krotko mówiąc, Matka-Pieniaczka zastrzeliła się z własnej d.u.p.y, rozpętując tę aferę.
        • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 18:02
          Interesujacym jest, ze skasowala blog i wierzy, ze nikt Screenshots nie porobil.
          • aneta-skarpeta Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 19:10
            skasowała całego bloga?
            • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 19:43
              Tak.Not Found sie wyswietla.Po kiego kasowac bloga?
              • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:20
                Bo by się okazało, że dobrze wychowany grzeczny chłopczyk którego jedyną wada jest wysokie IQ nie jest taki bezproblemowy i potrafi rzucić się w klasie na nową koleżankę tylko dlatego, że dziewczynka jest nowa, a uczniów powinno być wg niego 12 a nie 13?
                Skoro jedna nowa osoba samy faktem, że jest nowa potrafi tak zdenerwować chłopca to co było na koloniach?
    • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 18:14
      Centrum Kolonii i Obozów
      COGITO Sp. z o.o.
      Fakt, że właśnie dziecko z zespołem Aspergera zostało na kolonie Cogito zakwalifikowane
      i jest obecne na kolonii
      dobitnie świadczy, że żadna dyskryminacja na tym tle w Cogito nie występuje.

---------------
      • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 18:15
        Zaraz będzie dalej bo idę na dwutysiecznik ale temat zasługuje na odpowiedź szerszątongue_outPP
        • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 18:31
          . Powodem odmowy
          kwalifikacji Michała na kolonie nie był zespół Aspergera, tylko zatajenie przez matkę podstawowych
          informacji na temat potrzeb opiekuńczych dziecka w czasie, gdy mogliśmy się do tego jeszcze
          przygotować oraz brak na turnusie wychowawców mających uprawnienia do opieki nad takimi
          dziećmi.
          A próba samowolnego dołączenia dziecka do zamkniętej grupy szkolnej była już kompletną
          Pani pomyłką.

.--------------------> Ja nie mam komantarza bo dla mnei powyższe łowa są jasne.
          A co na to obronczynie Madziulaca i M. która się w ogole nie wypowiada na temat ?

***Co więcej, z maila tego dowiedzieliśmy się, że planuje Pani w tym czasie 2-tygodniowy
          zagraniczny urlop!

-------------> Moj Aspie dostał diagnozę mając 16 lat . wczesniej były problemy i podejrzenia.
          W niemeickiej szkole w Oslo było kiepsko i niekompetetnie , w norweskij bardzo ok.
          W Norwegii jest system 10 + 3 lata.
          Prze te ostatnie trzy lata s zkoła postanowiła że pomoże Liliowemu zdobyć marturę a przede wszystkim nam pomóc.
          Syn nie wyjeżdżal jak dziecko M. na kolonie poza miejsce zamieszkania tylko miał 15 minut do szkoły na piechotę.
          Chyba by mnie pogięło żeby w takiej sytuacji opuscić Oslo .
          Syn wychodził do szkoły a ja w domu z komórka w ręku i telefony od Niego i szkoly i prowadzenia na smyczy przez rok.
          Po roku było ok a teraz jest nieźle.
          Jak mozna dziecko z dysfuncją posłać na kolonie a samej pojechać za granicę jest dla mnei Kosmosem no ale ja pewnie kwoka jestem i do tego nic nie wiem w przeciwieństwie do M.

Dodam że syn ma 24 lata a ja mam zawsze komórkę w kieszeni . W pracy mam na to specjalne pozwolenie bo w zaszdzie jest używanie komórki w fabryce niechetnie widziane.
          Syn z rzadka dzwoni ale nie wyobrażam sobie nie miec świadomosci kontaktu z Nim.
          Kiedy wyjeżdżam poza Norwegie ma telefon do znajomych w Oslo gdize moze zadzwonić o kazdej porze.
          Nigdy z tego nie korzzystał ale ja uważam że tak powinno być .
          Naprawde funkcjonuje świetnie i wiem że może być w stanie zbudować rakietę kosmiczna albo odczytać pismo Inków lecz może nie wiedzieć co zrobic jak mu wyłącza , prąd , wode lub trzeba będzie cos załtawić.
          Jest bardzo samodzielny ale ja już mam takie doswiadczenia z Innym Mózgiem że wole sie zabezpieczyć.
          • marychna31 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:02
            > Pani pomyłką.
            >
            > .--------------------> Ja nie mam komantarza bo dla mnei powyższe łowa są j
            > asne.
            > A co na to obronczynie Madziulaca i M. która się w ogole nie wypowiada na temat
            > ?
            Mam chyba przyprawiona już gębę "obrończyni madziulca" więc mogę opowiedzieć jak to było. Madziulec o koloniach dowiedziała sie od matki tego drugiego chłopca z ZA. To ta mama ją namówiła na kolonie. Powiedziała, że wychowawczynią na koloniach jest wychowawczyni ze szkoły syna, która sobie świetnie z synem radzi więc z z synem madziulca, funkcjonującym o niebo lepiej, też sobie poradzi. O zebraniu w szkole madziulec tez się dowiedziała od tej mamy. Nie miała świadomości, że są dwie odrębne grupy, że zebranie jest zamknięte.

Ta mama jej powiedziała, że jest zebranie w sprawie kolonii, to poszła. Na zebraniu spotkała się z wychowawczynią- opowiedziała jej o synu. O Michale tez opowiadała też ta druga mama - że bezproblemowy, ze chłopcy przyjaźnią się, więc będą się w swoim towarzystwie lepiej czuli, a tym samym i funkcjonowali. Wychowawczyni przyjęła wszystkie informacje i nie zgłaszała zastrzeżeń. Wtedy (wtorek) tez madziulec oddała kartę kwalifikacyjną z informacją o ZA Michała. Nie rozpisywała się w niej szczegółowo o synu bo szczegółowo to poinformowała wychowawczynie w rozmowie ustnej. Pewnie uznała, że informacje przekazane osobie bezpośrednio mającej zajmować się dzieckiem są najważniejsze.
            • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:08
              To dużo mówi o Madziulcu że zamiast zwrócić sie do organizatorów to poszla droga : jedna pani drugiej pani.
              Ja zawsze mialam pelne spektrum jak chodzi o syna , najpierw pedagog szkolny , równocześnie psycholog pozaszkolny.Czasami też pomagał drugiipedagod ale informowany nie przez mnei tylko drugiego pedagoga i psychologa.
              Jak rozmawiałam z nauczycielami to bardziej prywatnie ale przestrzegalam wszystkich szczebli , hierarchii i procedur przyjętych w Norwegii.
              • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:10

Madziulec nie wiedziała że są DWIE różne grupy i wychowawczyni nie decyduje kto sie zajmie Michałem tylko firma Cogito ?
                • berdebul Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:34
                  Madziulec (z tego co wiem z wątków/materiału na tvn itd) ma też umowę podpisaną z miejscem odjazdu dla tej samej grupy co szkolna (z pod szkoły), a nie jak grupa z wolnego naboru.
                  IMO przyklaskiwanie Cogito bez posiadania wszystkich informacji nie jest rozsądne. Madziulec reaguje różnie, ALE to nie oznacza że w tym przypadku nie ma racji.

A co do funkcjonowania - niektóre osoby ze spektrum nie potrzebują ani smyczy, ani specjalnej pomocy na uni etc. I jako dzieci jak najbardziej jeździli, jeżdżą i będą jeździć na kolonie. Zwłaszcza dziewczynki, które diagnozowane są dużo rzadziej, co nie oznacza że jest ich aż tak znacząco mniej.
                  • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:41
                    Nowy nick, nowy Glückbig_grin jak idziesz na dworzec to wsiadasz do pierwszego lepszego pociagu? Dobrze, ze spod szkoly nie wyjezdzali kolonia na oboz w Chorwacji, bo nie wiadomosci gdzie to dziecko by sie znalazlo.
                    Co do funkcjonowania, po raz tysieczny, syn madziulec ma orzeczenie o niepelnosprawnosci w ktorym Stoi jak byk o opiece dodatkowej.
                    • berdebul Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:50
                      Miały być 2 osobne grupy, w tym samym czasie, w tym samym ośrodku ALE wyjeżdżające z różnych miejsc. Tutaj: skan gdzie stoi, że Misiek miał jechać z pod szkoły = z grupą szkolną, bo tylko taka stamtąd wyjeżdżała.

Ale masz świadomość, że część dzieci ma takie orzeczenie bo jest to potrzebne żeby dostać pieniądze na terapie/aby dziecko lepiej funkcjonowało w szkole/żeby nikt nad dzieciakiem się nie pastwił/żeby móc zbierać 1%/i mnóstwo innych w tym stylu? Poza tym funkcjonowanie dziecka zmienia się w czasie, tak jak każdy dzieciak + wpływ terapii.
                      • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 21:18
                        > Misiek miał jechać z pod szkoły = z grupą s
                        > zkolną, bo tylko taka stamtąd wyjeżdżała.

a to nie bylo tak, że pod szkolą byl jeden z przystanków dla autokaru zbierającego dzieci i dlatego spod szkoły syn Madziulca mial jechać ? (mialy tam wsiąść dzieci i z obozu szkolnego, i pozostałe, z drugiego obozu?)
                      • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:12
                        berdebul napisała:

> Miały być 2 osobne grupy, w tym samym czasie, w tym samym ośrodku ALE wyjeżdżaj
                        > ące z różnych miejsc. Tutaj: skan gdzie stoi, że Misiek miał jechać z pod szkoły = z grupą s
                        > zkolną, bo tylko taka stamtąd wyjeżdżała.
                        dla mnie Cogito ewidentnie cos kręci. A juz kuriozalne były sformuowania o wtagnieciu Madziulca na "zamknięte" zebranie smile
                        • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:19
                          mama, umiesz czytać ??
                          Cogito wyraźnie pisze, że dla grupy otwartej nie ma żadnych zebrań bo to zbieranina dzieci z całej Polski - na takie kolonie został zakwalifikowany syn madziulca na podstawie karty, którą im dostarczyła. Czyli jej obecność na zebraniu kolonii "zamkniętej" była wtargnięciem (no dobrze, można napisać "nieuzasadnioną obecnością")
                          • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:33
                            aankaa napisała:

> Cogito wyraźnie pisze, że dla grupy otwartej nie ma żadnych zebrań bo to zbiera
                            > nina dzieci z całej Polski

Nie bądź śmieszna, czyli nie mozna tam wejść? To jakas sekta?
                            • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:35
                              Wiesz, na wywiadówkę w dowolniej klasie też nie można wejść "z ulicy", a sekta to nie jest.
                              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:46
                                verdana napisała:

> Wiesz, na wywiadówkę w dowolniej klasie też nie można wejść "z ulicy", a sekta
                                > to nie jest.
                                Przypuszczam, że jak na wywiadówce byłyby omawiana sprawy np. organizacji wyjazdów przez szkołę dla dzieci czy obiedów w stołówce to by Cie nikt nie wygonił jakbys chciała sie cos dowiedzieć....
                                Sugerujesz że na organizacyjne spotkanie firmy Cogito nie mozna wchodziec chocby z ciekawosci jak ta firma funkcjonuje?
                                • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:52
                                  Oczywiście, ze by mnie wygonił, gdybym chciała się dowiedzieć, nie będąc związana z klasą, nie mając dziecka w szkole, tylko pytając, co jest w tej szkole na obiad, bo lubię wiedzieć.
                                  • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:02
                                    verdana napisała:

> nie mając dziecka w szkole, tylko pytając, co jest w tej szkole na
                                    > obiad, bo lubię wiedzieć.

Ale Madziulec wysyłała dziecko na wyjazd a nie poszla bo lubiła wiedzieć

Powaznie tak Cie ktos pogonił? smile
                                    • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:05

ale naprawdę poszlabyś specjalnie na zebranie innej klasy, żeby dowiedzieć się, jakie postępy w nauce ma twoje dziecko ? big_grin
                                      • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:09
                                        Moja matka raz wysłała starego na moje zebranie big_grin
                                        Biedak czekał i czekał, fakt nie wyprosili go big_grin
                                        W końcu jakaś poczciwa kobita - matka jednego kolegi powiedziała mu w końcu "Panie Pan musi iść do C klasy a to jest B" gdzieś w połowie zebrania big_grin
                                        • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:13
                                          Tak się zastanawiam...może sobie jutro pójdę na jakieś zebranie..Gdzie by tu iść...hmmmm..rada nadzorcza Orlenu? Zgrupowanie piłkarzy Legii? W sumie żadne sekty, to chyba mogę...
                                          • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:20
                                            Możesz przyjść na zebranie mojej wspólnoty mieszkaniowej big_grin
                                            • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:34
                                              A serio, pomijając "argumenty" mamy303, które prowokują do wygłupów.

Ja jestem w stanie zrozumieć tę pomyłkę madziulec i "wtargnięcie" na zebranie. Ten sam organizator, ten sam ośrodek, te same daty. Coś usłyszała, maila nie dostała, ale czasami tak bywa. Zdarza się. Jesteśmy ludżmi, a na dodatek ona ma sporo na głowie.

Ale pamiętajmy, że to nie to jest źródłem problemu. Jest nim celowe zatajenie prawdy w deklaracji złożonej miesiąc przed wyjazdem.
                                              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 08:59
                                                joa66 napisała:

> Ja jestem w stanie zrozumieć tę pomyłkę madziulec i "wtargnięcie" na zebranie.
                                                niemozliwe, przeciez to takie niedorzeczne przed chwilą było smile
                                                • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 09:29
                                                  Niedorzeczne jest to co Ty wypisujesz , w tym przypadku o "sektach", a pomyłka madziulec W TYM PRZYPADKU (przyjścia na cudze zebranie) może byc moim zdaniem zrozumiała.

Należałoby oddzielić to co robi/pisze madziulec od tego co wypisujesz Ty wink
                                                  • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 16:28
                                                    joa66 napisała:

> Należałoby oddzielić to co robi/pisze madziulec od tego co wypisujesz Ty wink
                                                    a nie oddzielałaś?
                                              • ichi51e Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 12:16
                                                Zgadzam sie - ja tez rozumiem ze mozna sie pomylic i ze mozna byc wscieklym jak komus kolonie odwoluja dzien przed (zwlaszcza dziecku ktore sie nastawialo i ktoremu kladala do glowy o tych koloniach od dawna.
                                                Ale powinna byla podac informacje na poczatku. I drugie - nie bylo o co robic afery i spychac winy na firme. Ona nawalila i ta druga babka (i w sumie wychowawczyni) co ja w blad wprowadzila.

• ponis1990 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 13.07.14, 23:32
                                              jA przyjdę, bo wielbie Krkbig_grin
                                        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 08:56
                                          czyli bezczelnie wtargnął smile
                                      • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 08:55
                                        iwles napisała:

>
                                        > ale naprawdę poszlabyś specjalnie na zebranie innej klasy, żeby dowiedzieć się,
                                        > jakie postępy w nauce ma twoje dziecko ? big_grin

Przeciez pisałam, że jeśli tematy dotyczyłyby spraw ogólnych, np organizacyjnych szkoły. Kiedys nawet byłam smile nikt mnie nie wyrzucał ani nie zarzucał, że "wtargnęłam" smile
                                        • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 09:31

nie no, czytaj ze zrozumieniem, dobrze ?
                                          czy ja napisalam, że zebranie dotyczy tematow ogolnych szkoly ? Chyba nie.
                                          Tak samo tamto zebranie dotyczylo tylko konkretnych dzieci z konkretnego obozu, a nie bylo zebraniem ogolnym, dotyczącym spraw organizacyjnych wszystkich kolonii firmy Cogito.
                                          • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 16:30
                                            iwles napisała:

> Tak samo tamto zebranie dotyczylo tylko konkretnych dzieci z konkretnego
                                            > obozu, a nie bylo zebraniem ogolnym, dotyczącym spraw organizacyjnych wszystki
                                            > ch kolonii firmy Cogito.
                                            tyle że Madziulec mogła tego nie wiedzieć. Dowiedziała się że jest zebranie grupy i poszła, nawet tam sie udzielała, głosowała.....
                                            • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 16:56
                                              mama303 napisała:

> poszła, nawet tam sie udzielała, głosowała.....

no to wielkie uffff, że nie trafila na zebranie Kongresu Nowej Prawicy big_grin
                                            • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 17:14
                                              A ty skad to wiesz?big_grin
                                              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 18:59
                                                edelstein napisała:

> A ty skad to wiesz?big_grin

z ogólno dostepnych źródeł /pradnik autystyczny/, o których zresztą dowiedziałam sie z tego wątku.
                                            • demonii.larua Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 12.07.14, 08:11
                                              > tyle że Madziulec mogła tego nie wiedzieć.
                                              Jak to nie, skoro na stronie jasno jest napisane, że nie organizuje się spotkań dla rodziców?
                                              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 12.07.14, 09:49
                                                demonii.larua napisała:

> > tyle że Madziulec mogła tego nie wiedzieć.
                                                > Jak to nie, skoro na stronie jasno jest napisane, że nie organizuje się spotkań
                                                > dla rodziców?
                                                No patrz pani, a jednak było zorganizowane smile
                                                • jan.kran Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 12.07.14, 09:51
                                                  Nie organizuje się dla dzieci z zewnątrz.Przeczytaj tekst Cogito ze zrozumieniem.
                                                  • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 12.07.14, 15:49
                                                    jan.kran napisała:

> Nie organizuje się dla dzieci z zewnątrz.Przeczytaj tekst Cogito ze zrozumieniem.

To te, co miały zorganizowane sę z wewnątrz? smile
                            • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:39
                              nie sekta a zebranie dla rodziców konkretnego wyjazdu, na który syn madziulca nie został zgłoszony/zakwalifikowany (grupa z konkretnej szkoły)

wbijesz się na spotkanie grupy kupującej garnki jeśli interesują Cię kołdry ?
                              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:49
                                aankaa napisała:

> wbijesz się na spotkanie grupy kupującej garnki jeśli interesują Cię kołdry ?

jesli będe ciekawa jak ta firma sprzedajaca funkcjonuje....albo np. przez pomyłkę to jest to wtargniecie? śmiechu warte.
                                • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:53
                                  mama, nie kompromituj się
                                  madziulec walczy o słuszną sprawę (o dziecko) a Ty - brniesz w następnym wątku...
                                  • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:59
                                    aankaa napisała:

> mama, nie kompromituj się

Brak argumentu?
                                • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 22:53
                                  Ale chyba nie będziesz żądać od grupy "garnkowej" aby sprzedała Ci kołdrę, a gdy sprzedawca odmówi nie oskarżysz go o dyskryminację bo przecież jakiś inny sprzedawca sprzedaje i kołdry, prawda?
                                  • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 23:04
                                    gazeta_mi_placi napisała:

> Ale chyba nie będziesz żądać od grupy "garnkowej" aby sprzedała Ci kołdrę, a gd
                                    > y sprzedawca odmówi nie oskarżysz go o dyskryminację bo przecież jakiś inny spr
                                    > zedawca sprzedaje i kołdry, prawda?
                                    ale rozmawialismy o samym "wtargnieciu". Przynajmniej ja o tym pisałam. Nie dopowiadaj sobie swojej historii.
                      • effka454 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 13:56
                        A gdzie tam jest napisane, że umowa dotyczy Madziulca i jej syna, a nie koleżanki mającej syna w szkolnej grupie?
                    • marychna31 orzeczenie niepełnosprawności 10.07.14, 20:21
                      edel, widziałaś kiedyś orzeczenie o niepełnosprawności? Tam nie ma czegoś takiego jak "opieka dodatkowa". O opiece dodatkowej może być w Orzeczeniu o Potrzebie Kształcenia Specjalnego (dotuczy edukacji). W Orzeczeniu o Niepełnosprawności może być zaznaczony na tak pkt 7, mówiący o potrzebie sprawowania szczególnej opieki nad dzieckiem. Punkt ten nie oznacza, ze dziecko nie może chodzić do szkoły, na zajęcia dodatkowe lub wyjeżdżać na wakacje. Punkt ten może oznaczać, ze dziecko jest karmione pozajelitowo, nie mówi, nie oddycha samodzielnie- rożne rzeczy.
                      Do 16 roku życia Orzeczenie o Niepełnosprawności nie określa stopnia niepełnosprawności. Dlaczego? Bo to intensywny okres rozwoju, zmian i sytuacja w poziomie funkcjonowania dziecka zmienia sie dynamicznie.
                      Syna madziulca był trzykrotnie na koloniach/zimowiskach. Były wpadki ale generalnie radził sobie nieźle. zbrodnia by było, w takiej sytuacji wysyłać go na jakieś "kolonie specjalne", ze specjalną opieką. To nie byłby krok do przodu, tylko w tył.
                      Rozumiem, ze madziulec przygotowuje syna do normalnego funkcjonowania w przyszłości, bez żadnej taryfy ulgowej. Żeby to zrobić musi go wdrażać do normalnego, codziennego życia, do życia wśród osób neurotypowych. Zwykłe kolonie, ze zwykła opieką to własnie takie przygotowanie.

Madziulec imo kiepsko rozegrała tą sytuację. Poniosły ją emocje. W końcu chodzi o jej dziecko- o jego smutek i zawód z powodu tego, ze nie wyjechał. Nie uważam, żeby była bez winy - mogła ten wyjazd przygotować lepiej ale doszukiwanie się w jej działach i intencjach wyłącznie złej woli jest imo dużym błędem.
                      • edelstein Re: orzeczenie niepełnosprawności 10.07.14, 21:27
                        Madziulec osobiscie napisala, ze misiak wymaga opieki osoby 3.Jest mi wsio rawno w ktorym orzeczeniu to ma.
                        Nigdzie nie napisalam, ze nie moze wyjezdzac, ale moze, jak matka zalatwi opiekunow lub da Mozliwosc ich zalatwienia.
                        Niestety od organizatorow wymaga ne prawem jest, by na jednego opiekuna przypadloscia tyle a tyle dzieci, a jesli znajdzie sie dziecko z dysfunkcja to ma byc ich tyle i tyle.Organizator ma obowiazek tych Limitow przestrzegac.
                        I jesli mam byc szczerze to na podstawie opisuje madziulca wychodzi, ze jej syn nigdy nie bedzie w stanie sam funkcjonowac.Znam wysoko funkcjonujacego aspargera, niestety Michal nie jest wysoko funkcjonujacy i jego Problemem nie jest wylacznie ponadprzecietna inteligencja.
                        Zarzut madziulca o dyskryminacji jest niesprawiedliwy.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
                        Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
                        Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
                        Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
            • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:17
              Wtedy (wtorek) tez madziulec oddała kartę kwalifikacyjną z informacją o ZA Michała. Nie rozpisywała się w niej szczegółowo o synu bo szczegółowo to poinformowała wychowawczynie w rozmowie ustnej. Pewnie uznała, że informacje przekazane osobie bezpośrednio mającej zajmować się dzieckiem są najważniejsze.

we wtorek madziulec przekazał wewnętrzną ankietę Cogito
              kartę kwalifikacyjną wypełniała (bez info o ZA) dużo wcześniej...
            • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:18
              marychna- mnie też szkoda madziulca, a przede wszystkim jej dziecka, ale to ona , miesiąc przed rozpoczęciem kolonii i tym nieszczęsnym zebraniem podpisała się pod poniższym, nie informując o ZA.

"Stwierdzam, że podałam wszystkie znane mi informacje o dziecku, które mogą
              pomóc w zapewnieniu właściwej opieki w czasie pobytu na placówce wypoczynku"

• mid.week Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:18
              Ja jeszcze nie mam gęby w tym temacie, ale mogę dodać że utalenia odnośnie zamkniętych grup to taka ładna półprawda. Mój tata bywał na takich wychowawcą. Ja na takie jezdziłam. Teraz moja corka. Jak najbardziej są to kolonie dedykowane homogenicznemu środowisku, ale firma organizująca zastrzega w umowie, ze na wypadek braku chętnych w wystarczajacej ilości ma prawo albo do odwołania kolonii, albo do dokoptowania osób z zewnątrz. Odbywa się to tak, że wychowawczyni, w trosce aby pod jej opiekę nie trafiły dzieci z niewiadomego środowiska puszcza informację wśród rodziców "mamy za mało dzieci, powiedzcie znajomym ze sa wolne miejsca bo nam wcisną całkiem obce dzieci". Jest to też na rękę organizatorowi, bo nie musi się martwić o pełen skład. Teraz argument o zamknietej grupie będzie używany jako koronny, ale dziwi mnie on szczególnie dlatego, że wogóle trafiła na takie spotkanie, a jak już na nie trafiła to nie została poinformowana ze jej dziecko nie moze brać udziału. Ja bym w podobnej sytuacji robiła afery z odszkodowaniem, ale nie obwiniałabym tez tej dziewczyny o premedytację.
              • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:30
                nawet jeśli była akcja "zbieramy dzieci na zamknięty wyjazd, bo nam brakuje" to uświadomienie organizatorowi na 3-4 dni przed wyjazdem, że "zapchajdziura" jest dysfukcyjny nie jest dobrym pomysłem - przy dwójce takich dzieciaków wymagana jest inna liczba opiekunów

a wychowawczyni czy inni uczestnicy przedwyjazdowego spotkania maja guzik do powiedzenia - to organizator odpowiada za zapewnienie opieki (przepisy)
                • mid.week Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:47
                  nie zmienia to faktu, że taka osoba może nie mieć pojecia jakiego charakteru jest to wyjazd. Nieprawdą jest też że odpowiedzialność spoczywa tylko na organizatorze. Oczywiście dużo zależy od konkretnej umowy, ale te które znam największy cięzar przerzucają na wychowawcę. Organizator odpowiada za bezpieczeństwo w sensie bezpiecznych warunków, zapewnienia infrastruktury, dostępności odpowiedniego personelu (pielegniarka, ratownik) etc. Za dzieci odpowiadają zaś ich opiekunowie.
                  • minor.revisions Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 17:20
                    mid.week napisała:

> nie zmienia to faktu, że taka osoba może nie mieć pojecia jakiego charakteru je
                    > st to wyjazd. Nieprawdą jest też że odpowiedzialność spoczywa tylko na organiza
                    > torze.

Ale to nei zmienia faktu, że normalna osoba, poinformowana, że ze względu na dysfunkcję, zatajoną do ostatniej chwili przed organizatorem, dziecko nie może być zakwalifikowane, raczej powie "o w morde, rozmawialam z nauczycielką i bylam pewna, że to się liczy jako poinformowanie organizatora, czy jest coś, co można zrobić, żeby mimo wszystko Michał pojechał?", a nie od razu iść na wojnę na oczach całego kraju.
                    • marychna31 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 17:33
                      > Ale to nei zmienia faktu, że normalna osoba, poinformowana, że ze względu na dy
                      > sfunkcję, zatajoną do ostatniej chwili przed organizatorem, dziecko nie może by
                      > ć zakwalifikowane, raczej powie "o w morde, rozmawialam z nauczycielką i bylam
                      > pewna, że to się liczy jako poinformowanie organizatora, czy jest coś, co można
                      > zrobić, żeby mimo wszystko Michał pojechał?",

Z tego co ja wiem, to właśnie tak ta rozmowa w pierwszej chwili wyglądała ale organizator powiedział, ze decyzja jest nieodwołalna. Nie twierdze, ze reakcja madziulca nie jest przesadzona ale wiara w tą czarno-biała rzeczywistość wydaje mi się bardzo naiwna.
                      • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 11.07.14, 19:27
                        marychna31 napisała:

> Z tego co ja wiem, to właśnie tak ta rozmowa w pierwszej chwili wyglądała ale o
                        > rganizator powiedział, ze decyzja jest nieodwołalna.

Tez o tym czytałam.
            • srubokretka Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:20
              To dlaczego klezanka za nia nie latala po mediach z prawnikiem?
              Ja wnioskow o madziulcu nie wyciagnelam tylko na podstawie tylko tej sytuacji, ale na podstawie jak ona do sprawy pozniej podeszla, co wypisywala w necie, na swoim blogu, co na gazecie. Co pisala o swoim dziecku, ex mezu, o tym jak to sprytnie wycieczki zalatwia, co pisala o ludziach z dziecmi niepelnosprawnymi........... O dzizas, juz strczy powtarzania. Twoje wyjasnienie niestety nie zmienia NIC.
            • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:34
              Chcesz mi powiedziec, ze Madziulec nie wiedziala na jakie kolonie wysyla dziecko?nie zainteresowalo jej, ze nie dostala Info o zebraniu? Nie mogla dac karty we wtorek, bo oddala ja wczesniej, we wtorek oddala ankiete.W karcie kwalifikacyjnej nie ma Info o za.I nie wierze, ze opiekunka wiedzac, Ze Kolonia Jest Dla Dzieci Ze Szkoly Nie Poinformowala Jej O tym.
              • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:42
                z wpisów na fb

Swiatmiska.pl
                23 kwietnia
                Na poczatku roku wystąpiłam o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego. Dostałam odpowiedź. dofinansowania nie będzie. Cóż. Trzeba teraz wymyslić sposób na znalezienie brakującej kwoty pieniędzy... Eh, zawsze pod górkę.

Swiatmiska.pl
                3 godz. temu
                Niektórzy pewnie zauważyli, że wpisy ze Świata Miśka znikły. Cóż... Przedstawiciele firmy, która nie zabrała go na kolonie węszą, by udowodnić, że Miś jest beznadziejnym, źle funkcjonującym autystą. W tym celu wykonali także telefon do szkoły. Poziom załatwiania sprawy i szukania na mnie haka.. iście mistrzowski
                • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? Cytaty i polemika. 10.07.14, 19:53
                  Raczej jej logika iscie mistrzowska.Dziecko funkcjonuje swietnie, dlatego musze skasowac wpisy to potwierdzajacewink
    • fragile_f Archiwum bloga 10.07.14, 20:33
      Gdyby ktos byl ciekaw, co takiego bylo na skasowanym przez madziulca blogu:

web.archive.org/web/20140210182751/http://www.swiatmiska.pl/
      Tu jest archiwum, niestety tylko do lutego.
      Jak widac drogie panie - nic w internecie nie ginie.
      • naomi19 Re: Archiwum bloga 10.07.14, 21:28
        kurde, ematka zawsze pomoze, mozecie to wyslac cogito? ktos jest z nimi w kontakcie?
      • semihora Re: Archiwum bloga 10.07.14, 21:52
        Też chciałam to zalinkować, dobrze, że ktoś podobnie pomyślał smile
    • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 21:43
      moja reakcja? Cogito trzesie portkami, podobno dzwonili do wychowawcy dziecka i pytali dlaczego nie podał info o ZA.
      • woman_in_love strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 21:57
        i pewnie ty też, bo możesz i sama pozew dostać. Lepiej już nic nie pisz, może nikt nie zauważy haha
        • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:20
          woman_in_love napisała:

> i pewnie ty też, bo możesz i sama pozew dostać. Lepiej już nic nie pisz, może n
          > ikt nie zauważy haha

No jasne , strasznie się boję wielkiej firmy Cogito. Jak dla mnie fatalnie sie zachowali a teraz łapią sie czego mogą bo im sie dobre imie sypie. Wstyd.
          Ja obstawiam, że przegrają z samotna matką, która próbowała swoje dziecko wprowadzac w normalne życie.
          • iwles Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:27
            > próbowała swoje dziecko wprow
            > adzac w normalne życie.

tak tak, dokładnie jak na zasadzie nauki plywania przez wrzucenia dziecka do wody na środku jeziora i szybkie odpłynięcie i niepoinformowanie nikogo, szczególnie ratownika, że dziecko nie umie plywać.
            • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:30
              iwles napisała:

> tak tak, dokładnie jak na zasadzie nauki plywania przez wrzucenia dziecka do wo
              > dy na środku jeziora i szybkie odpłynięcie i niepoinformowanie nikogo, szczegól
              > nie ratownika, że dziecko nie umie plywać.
              ale to dziecko umie pływać.
              • verdana Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:32
                Tak, do czasu. Zwykle pływa, co pewien czas tonie. Nieoczekiwanie, jak ma gorszy dzień.
                Nalezy liczyć na to, że byc może tym razem gorszych dnie nie będzie? I szczęśliwie nikt się nie dowie, ze dziecko jednak mogło utonąć w każdej chwili.
                • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:34
                  verdana napisała:

> Tak, do czasu. Zwykle pływa, co pewien czas tonie. Nieoczekiwanie, jak ma gorsz
                  > y dzień.
                  Jak widze znasz to dziecko lepiej niz matka smile
                  • verdana Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:37
                    Nie, to matka własnie napisała na blogu, ze dziecko miewa gorsze okresy... Że drobiazgi w codziennej rutynie czesto wyprowadzają je z równowagi.
                    Myślisz , dlaczego blog znikł?
                    • triss_merigold6 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:40
                      Bo zbyt wiele osób zaczęło go czytać z uwagą i cytować.
                    • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:53
                      verdana napisała:

> Nie, to matka własnie napisała na blogu, ze dziecko miewa gorsze okresy... Że d
                      > robiazgi w codziennej rutynie czesto wyprowadzają je z równowagi.
                      > Myślisz , dlaczego blog znikł?

Nie wiem, może nie chciała aby ktoś osobiste jej problemy prał publicznie.
                      Jednoczesnie twierdzi, że dziecko na wyjazdach sobie nieźle radzi.
                      • triss_merigold6 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:55
                        Ja twierdzę, że jestem perską księżniczką. Wierzysz mi?
                        • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 23:06
                          triss_merigold6 napisała:

> Ja twierdzę, że jestem perską księżniczką. Wierzysz mi?
                          Tobie jakos nie.
                          • iwles Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 23:09

bo... nie wzbudza twojej litości ?
                            big_grin
                            • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 09:01
                              iwles napisała:

> bo... nie wzbudza twojej litości ?

nie, z zupełnie innych powodów.
                        • ichi51e Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 12:25
                          A ja twierdze ze mama303 to madziulec big_grin cis za dobrze znamy sprawe i za bardzo osobiscie do tematu podchodzimy suspicious
                          • edelstein Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 12:43
                            Tez tak pomyslalam, szczegolnie po pewnych odzywkach typisch dla niej.Druga opcja to vilez na lekachtongue_out
                          • naomi19 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 16:36
                            zgadzam sie, mama to prawdopodobnie madziulec
                            • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 17:07
                              naomi19 napisała:

> zgadzam sie, mama to prawdopodobnie madziulec

baby, wam sie juz w głowach poprzestawiało z tej zajadłosci smile
                          • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 17:02
                            ichi51e napisała:

> A ja twierdze ze mama303 to madziulec big_grin
                            nie, nie ja jestem Vilez smile
                            • naomi19 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 17:18
                              nie pochlebiaj sobie...
                              • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 19:01
                                naomi19 napisała:

> nie pochlebiaj sobie...

ja bym sobie nie śmiała pochlebiać, ale tu jakie stwierdzenia, że ja i Vilez to jedno, padło nie raz smile
                      • verdana Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:57
                        Dotychczas nie przeszkadzało jej wcale opisywanie ludziom dziecka i jego prywatnych spraw. Zaczęło przeszkadzać w momencie, gdy w sporze z Cogito napisała, że dziecko doskonale radzi sobie na wyjazdach, a na blogu dawała wyraz wątpliwościom, czy dziecko sobie na koloniach poradzi i opisywała problemy z poprzednich kolonii. I blog skasowała całkiem przypadkiem, nie w związku z planowaną rozprawą.
                      • edelstein Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 08:28
                        Jak ktos nie chce by jego problemy byly problemami publicznymi to nie zaklada ogolnodostepnego bloga i nie pisze tam o problemach.
              • iwles Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 10.07.14, 22:38

nie, nie umie, jedyne co, to w miarę dobrze utrzymuje sie na wodzie, czując grunt pod nogami.
                zaryzykowalabyś taka lekcję nauki plywania ze swoim dzieckiem? Ja nie, chyba że asystent, czyli osoba kompetentna bylaby w zasięgu ręki dziecka.
                To tyle tytulem analogii.
                • mama303 Re: strasznie trzęsie, ale madziulec 11.07.14, 09:02
                  iwles napisała:

> nie, nie umie, jedyne co, to w miarę dobrze utrzymuje sie na wodzie, czując gru
                  > nt pod nogami.

Bez gruntu juz też - to tyle tytułem analogii.
      • paskudek1 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 21:57
        ale kartę wypełnia RODZIC a nie wychowawca dziecka.
        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:22
          paskudek1 napisała:

> ale kartę wypełnia RODZIC a nie wychowawca dziecka.
          jest tam tez rubryka dla wychowawcy, u mojej córki w karcie też.
          • woman_in_love przecież to nie była wychowawczyni tego dziecka 11.07.14, 11:25
            więc jak się tam miała wpisać ha ha ha
            • mama303 Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 16:53
              woman_in_love napisała:

> więc jak się tam miała wpisać ha ha ha

ale o jakiej Ty wychowawczyni piszesz?
              Madziulec twierdzi, że firma Cogito zadzwoniła do szkoły jej syna z pretensjami do wychowawczyni.

• iwles Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 17:03

a skad ty wiesz, co o tym telefonie wie Madziulec? i ile z tego co ona mowi jest prawda, a ile jej wyobraznią?
                • mama303 Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 17:10
                  iwles napisała:

> a skad ty wiesz, co o tym telefonie wie Madziulec? i ile z tego co ona mowi jes
                  > t prawda, a ile jej wyobraznią?

czerpie wiedze z podobnych źródeł co wszyscy. Skąd wiesz czy to co mówi i pisze Cogito jest prawdą czy matactwem?
                  • iwles Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 17:22

najwazniejsze, że ty "wiesz", że madziulec pisze zawsze prawde samą prawde i tylko prawde big_grin
                    • aankaa Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 17:46
                      tak mi dopomóż Bóg, amen big_grin
                    • mama303 Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 19:24
                      iwles napisała:

>
                      > najwazniejsze, że ty "wiesz", że madziulec pisze zawsze prawde samą prawde i ty
                      > lko prawde big_grin

A Ty to samo "'wiesz " o Cogito.
                      • iwles Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 19:27

ależ ty się nie tlumacz, wszak sama uważasz, że "tlumaczą się tylko ci, co mają coś na sumieniu" tongue_out
                        • mama303 Re: przecież to nie była wychowawczyni tego dziec 11.07.14, 19:39
                          iwles napisała:

>
                          > ależ ty się nie tlumacz, wszak sama uważasz, że "tlumaczą się tylko ci, co mają
                          > coś na sumieniu" tongue_out

a z czegóz to ja sie miałabym tłumaczyć i komu?
      • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:04
        oooooooo, mama303 !!! witamy smile
        jeszcze tylko vilez brakuje

kartę kwalifikacyjną na kolonię wypełnia rodzic, nie ma na niej (od jakiegoś czasu) rubryki "opinia lekarza" o co już wystąpiono żeby uniknąć kolejnych "kukułek". Czy madziulec zaniosła kartę do szkoły z prośbą o wypełnienie ? to może potwierdzić jedynie Cogito jako posiadacz owej

a tu obowiązujący wzór
        Załącznik Nr 2
        KARTA KWALIFIKACYJNA UCZESTNIKA WYPOCZYNKU

I. INFORMACJA ORGANIZATORA WYPOCZYNKU
        1. Forma placówki wypoczynku...................................................................................................................
        2. Adres placówki..........................................................................................................................................
        3. Czas trwania od .............................. do ..............................
        Trasa obozu wędrownego ...................................................................................................................

............................................ ..............................................................
        (miejscowość, data) (podpis organizatora wypoczynku)

II. WNIOSEK RODZICÓW (OPIEKUNÓW) O SKIEROWANIE DZIECKA NA PLACÓWKĘ WYPOCZYNKU
        1. Imię i nazwisko dziecka............................................................................................................................
        2. Data urodzenia......................................................................................... pesel........................................
        3. Adres zamieszkania................................................................................. telefon......................................
        4. Nazwa i adres szkoły................................................................................klasa.........................................
        5. Adres rodziców (opiekunów) w czasie pobytu dziecka w placówce wypoczynku:
        ......................................................................................................................telefon......................................
        6. Liczba osób na utrzymaniu rodziców (opiekunów) ..................(dotyczy publicznych placówek wypoczynku)
        w tym ................... dzieci uczęszczających do szkół i na wyższe uczelnie.
        7. Oświadczenie rodziców (opiekunów) o dochodach (dotyczy publicznych placówek wypoczynku)
        Imię i nazwisko Nazwa i adres
        zakładu pracy Stanowisko Dochód miesięczny (brutto)
        ojciec (opiekun)

matka (opiekunka)

8. Zobowiązuję się do uiszczenia kosztów pobytu dziecka w wysokości ................................................zł
        słownie ..............................................................................................................

.............................................. ...................................................
        (miejscowość, data) (podpis ojca, matki lub opiekuna)
        III. INFORMACJA RODZICÓW (OPIEKUNÓW) O STANIE ZDROWIA DZIECKA
        (np. na co dziecko jest uczulone, jak znosi jazdę samochodem, czy przyjmuje stale leki i w jakich dawkach, czy nosi aparat ortodontyczny lub okulary)
        ................
        ................
        ................
        ..........................................................................................................................................................................
        ..........................................................................................................................................................................
        ................

STWIERDZAM, ŻE PODAŁAM (EM) WSZYSTKIE ZNANE MI INFORMACJE O DZIECKU, KTÓRE MOGĄ POMÓC W ZAPEWNIENIU WŁAŚCIWEJ OPIEKI W CZASIE POBYTU DZIECKA W PLACÓWCE WYPOCZYNKU.

.............................................. ....................................................
        (data) (podpis matki, ojca lub opiekuna)

IV. INFORMACJA PIELĘGNIARKI O SZCZEPIENIACH
        lub przedstawienie książeczki zdrowia z aktualnym wpisem szczepień

Szczepienia ochronne (podać rok): tężec ......................, błonica ......................, dur ..........................,

inne ...........................

.......................................... ..........................................................
        (data) (podpis pielęgniarki)

V. INFORMACJA O DZIECKU WYCHOWAWCY KLASY
        (w przypadku barku możliwości uzyskania opinii wychowawcy klasy – wypełnia rodzic lub opiekun)

...........................................................
        (pieczęć szkoły)

....................................... ...............................................................
        (data) (podpis wychowawcy lub rodzica - opiekuna)

VI. DECYZJA O KWALIFIKACJI UCZESTNIKA
        Postanawia się:
        1. Zakwalifikować i skierować dziecko do udziału w placówce wypoczynku
        za odpłatnością w wysokości ..............................zł słownie ....................................................................
        2. Odmówić skierowania dziecka na placówkę wypoczynku ze względu:
        ...................................................................................................................................................................

............................................ ..................................................
        (data) (podpis )

VII. POTWIERRDZENIE POBYTU DZIECKA W PLACÓWCE WYPOCZYNKU
        Dziecko przebywało na ...................................................................................................................................
        (forma i adres placówki wypoczynku)
        od dnia ........................................ do dnia ............................................... 20 ...........r.

........................................ ..........................................................................
        (data) (czytelny podpis kierownika placówki wypoczynku)

VIII. INFORMACJA O STANIE ZDROWIA DZIECKA W CZASIE POBYTU W PLACÓWCE WYPOCZYNKU (dane o zachorowaniach, urazach, leczeniu itp.)
        ................
        ................
        ................
        ................
        ................
        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:25
          aankaa napisała:

> oooooooo, mama303 !!! witamy smile

no miło mi, że tęskniłas

> kartę kwalifikacyjną na kolonię wypełnia rodzic, nie ma na niej (od jaki
          > egoś czasu) rubryki "opinia lekarza"

Ale jest rubryka dla wychowawcy klasy.
          • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:31
            Ok, jest.
            Cogito pyta, dlaczego wychowawca nie napisał, że dziecko ma problemy. Bardzo słusznie, bo jest to dziecko w specjalnej klasie, sprawiające problemy. Zatem sprawa wymaga wyjaśnienia. Nie ma to nic wspólnego ze strachem "Cogito", tylko, jak sądzę, będzie potrzebną informacją w czasie rozprawy.
            • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:38
              verdana napisała:

> Ok, jest.
              > Cogito pyta, dlaczego wychowawca nie napisał, że dziecko ma problemy.

No tak, tyle że juz nie tylko matka "zataja" ISTOTNE informacje. Cogito wykonuje desperackie ruchy.
              • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:42

nie desperackie, a wlaściwe ruchy.
                Wiesz, na ich miejscu też bym miala wątpliwości, czy wychowawca tez nie jest oszukiwany przez matkę dziecka, skoro nikt nie wspomniał o ZA.
              • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:43
                Matka nie dała karty wychowawcy. To bardzo istotna informacja.
                • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:05
                  verdana napisała:

> Matka nie dała karty wychowawcy. To bardzo istotna informacja.
                  To po co by Cogito do niego dzwoniło?
            • kawka74 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 23:14
              Pytanie, czy wychowawca w ogóle dostał tę kartę do wypełnienia.
              V. INFORMACJA O DZIECKU WYCHOWAWCY KLASY
              (w przypadku barku możliwości uzyskania opinii wychowawcy klasy – wypełnia rodzic lub opiekun)
        • mid.week Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:31
          a ja w tym roku musiałam iść do lekarza po pieczątkę na karcie kolonijnej...
          • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:06
            mid.week napisała:

> a ja w tym roku musiałam iść do lekarza po pieczątkę na karcie kolonijnej...

ja też smile
      • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:08
        Cogito trzesie portkami, podobno dzwonili do wychowawcy dziecka i pytali dlaczego nie podał info o ZA.

podobno...
        wg Twojego rozumowania w tej chwili wychowawca chłopca jest odpowiedzialny za brak pełnych danych na karcie kwalifikacyjnej big_grin
        dlaczego więc Cogito miałoby "trząść portkami" ?
        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:29
          aankaa napisała:

> wg Twojego rozumowania w tej chwili wychowawca chłopca jest odpowiedzialny za b
          > rak pełnych danych na karcie kwalifikacyjnej big_grin

A skad taki wniosek że to wg MOJEGO toku rozumowania, to Cogito zadzwoniło, nie ja

> dlaczego więc Cogito miałoby "trząść portkami" ?

Bo tracą dobre imie, sa posadzani o dyskryminacje. Nieciekawie
          • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:33

hmmmmmmmmmmmmm
            bardzo dziwny tok rozumowania prezentujesz.
            gdyby ktoś ciebie publicznie szkalował, podając twoje wszystkie dane, i niesłusznie oskarżal o dyskryminację, co byś zrobila?
            A... już wiem, probowalabyś przekupstwa, by zamknąć temu komuś usta big_grin
            • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:38
              No, takie 13 tysi to nie byle cobig_grin
              Vilez znikla, zjawila sie mama.Przypadek?
              • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:07
                edelstein napisała:

> Vilez znikla, zjawila sie mama.Przypadek?

Nie, ukartowane tongue_out
                • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:43
                  Tak, domyslam sietongue_out
            • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:41
              iwles napisała:

> bardzo dziwny tok rozumowania prezentujesz.
              > gdyby ktoś ciebie publicznie szkalował, podając twoje wszystkie dane, i niesłus
              > znie oskarżal o dyskryminację, co byś zrobila?
              jak niesłusznie to bym sie nie przejmowała i czekała na sprawę w sądzie a jak słusznie to bym wykonywała rozmaite nerwowe ruchy.

• edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:43
                Np skasowala blogbig_grin
              • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:46
                Nigdy, ale to nigdy nie słyszałaś o niewinnych oskarżonych, którzy przygotowują obronę? Wiesz, adwokaci to własnie robią - bronią nie tylko winnych, ale także niesłusznie pomówionych. Nikt nie czeka, aż tylko strona, która pozywa, przygotuje argumenty.
                Naprawdę, Twoja znajomość prawa zadziwia. Albo jednak trollujesz, bo nie jestem w stanie uwierzyć,z ę dorosła kobieta nie słyszała o tym, że strona niewinna też miewa obrońcę.
                • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:52
                  Nie chcę Cię stresować, ale kilka lat pracy w mojej fabryce pozbawiło mnie złudzeń na temat elementarnej znajomości prawa wśród tzw. zwykłych ludzi.
                  • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:55

znać to ona nawet nie musi, ale powinna chociaz wiedzieć, gdzie szukać. A mając pod ręka internet i nawet nie probować znaleźć, to juz nie jest niewiedza big_grin
                    • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:57
                      To jest tzw. zła wiara tj. działanie w złej wierze. Albo wyparcie - taki mechanizm obronny psyche, który prowadzi do obłędu.
                • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:12
                  verdana napisała:

> Naprawdę, Twoja znajomość prawa zadziwia. Albo jednak trollujesz, bo nie jestem
                  > w stanie uwierzyć,z ę dorosła kobieta nie słyszała o tym, że strona niewinna t
                  > eż miewa obrońcę.

a czy ja to kwestionuję?
                  Twierdze tylko że jak na niewinna i pewną siebie firme za bardzo i za szybko nózkami przebierają.
                  • ichi51e Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 12:30
                    Moze dlatego ze wlasnie sie zaczal sezon kolonijny i rodzice slysza ze firma z ktora dziecko wysylaja ma zly PR... Niektorzy sa odpowiedzialnymi rodzicami i jednak rezygnuja... Dla nich czas jest kluczowy.
              • iwles Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:48
                mama303 napisała:

> jak niesłusznie to bym sie nie przejmowała i czekała na sprawę w sądzie

jakos trudno mi w to uwierzyć,
                gdyby sąsiedzi i znajomi zaczęli cię dopytywać naprawdę nic byś nie odpowiadała poza "zapraszam do sądu"?
                Nawet gdyby te oszczerstwa miały negatywny wplyw na twoja pracę?
                I na realny spadek twoich dochodów ?
                Serio ?
                • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:18
                  iwles napisała:

> jakos trudno mi w to uwierzyć,
                  > gdyby sąsiedzi i znajomi zaczęli cię dopytywać naprawdę nic byś nie odpowiadała
                  > poza "zapraszam do sądu"?
                  A co miałabym robić? Biegac nerwowo pod oknami?
                  Wiele razy zapraszam ludzi do sądu w pracy, zgodnie zresztą z zaleceniem pracodawcy. Często lepiej jest póśc do sądu niz się wykłócać z klientem i nakrecac aferę
                  • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:49
                    Czyli Firma ma prawo do obrony wylacznie w sadzie? Znajac opieszalosc sadow sprawa moze trafic na wokande za rok, do tej pory firma moze dzieki pomowieniom zbankrutowac.Yenna ci juz tyle razy wyjasniala na czym polega prawo do obrony, a ty dalej swoje.Wydrukuj swoje wypominanie i idz do lekarza, dostaniesz orzeczenie od reki.
                    • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:55
                      Ciekawe czy madziulec to podpisała:

3.1. Jeśli uczestnik wymaga szczególnej opieki i wyższych niż minimalne kwalifikacji wychowawców (dysfunkcje, niepełnosprawności itp), Zgłaszający powinien upewnić się przed podpisaniem umowy, że opieka taka będzie przez Organizatora zapewniona. Zobowiązanie do szczególnej opieki winno mieć formę pisemną. Skutki zatajenia informacji istotnych dla bezpiecznego pobytu obciążają Zagłaszającego i Zgłaszający będzie wezwany do niezwłocznego odebrania Uczestnika z imprezy

www.zimowiska.biz/warunki.php?id=1
                      • cosmetic.wipes Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:05
                        Madziulec (debilnie) tłumaczyła, że te warunki dotyczą zimowisk, a w regulaminie kolonii letnich nie ma o nich mowy big_grin

Odnoszę wrażenie, że madziulec jest niezwykle sprytna, ale niezwykle niegramotna.
                        • joa66 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:08
                          dokument się nazywa:

Warunki uczestnictwa i rezygnacji w imprezach kolonijnych COGITO Sp z o.o.

(zapewne jest używany też w wyjazdach na zimowiska, które sa przecież koloniami zimowymi)

• cosmetic.wipes Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:29
                            Ależ ja się z tobą zgadzam. Myslę, że każdy normalny człowiek się z toba zgodzi.

Ale madziulec to tłumaczyła w (swoim watku chyba), że regulamin znajduje się w zakładce 'zimowiska".

Może ona sama ma ZA, bo widać tylko DOSŁOWNĄ informację jest w stanie przetrawić.

Warunki musiałyby być "warunkami wyjazdu na kolonie letnie w roku 2014", a istotne informacje o dziecku w karcie pytaniem: "Czy dziecko ma ZA?" oraz tysiącem kolejnych typu: czy ucieka, czy boi się hałasu, czy może być agresywny, czy może być agresywny w stosunku do dzieci, czy może być agresywny w stosunku do dorosłych, etc.

I tak nie wiem czy byłoby to dość precyzyjne.
                    • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 16:36
                      edelstein napisała:

> Czyli Firma ma prawo do obrony wylacznie w sadzie?
                      alez nie pisze setki sprostowań i oswiadczeń, blogi i fora niech cytują. Ja im nie bronię smile. Tyle że to świadczy o czymś.
                      • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 17:49
                        mama303 11.07.14, 16:36 Odpowiedz
                        edelstein napisała:

> Czyli Firma ma prawo do obrony wylacznie w sadzie?
                        alez nie pisze setki sprostowań i oswiadczeń, blogi i fora niech cytują. Ja im nie bronię smile. Tyle że to świadczy o czymś.

matkobuskascurkom ! o czym świadczy ?
                        "wiem ale nie powiem" tongue_out
                        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 19:31
                          aankaa napisała:

> matkobuskascurkom ! o czym świadczy ?
                          > "wiem ale nie powiem" tongue_out
                          juz przeciez pisałam: świadczy to o tym, że przebierają łapkami bo sie boją.
                          • verdana Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 19:37
                            Oczywiście, ze się boją. Jak ktoś powie, że przyłapał Mamę303 na molestowaniu seksualnym 5-letniego synka znajomych, to też sie będzie bała, mimo, ze oskarżenie jest wyssane z palca. I najprawdopodobniej nie będzie czekała, aż prokuratura zbierze dowody, tylko poleci do adwokata i będzie szukała świadków, ze nie molestowała nikogo. Bo czekanie, aż strona przeciwna zgromadzi dowody, nie zastanawiając sie nad obroną, jest co najmniej lekkomyślne.
                            • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 19:43
                              verdana napisała:

> Oczywiście, ze się boją. Jak ktoś powie, że przyłapał Mamę303 na molestowaniu s
                              > eksualnym 5-letniego synka znajomych, to też sie będzie bała, mimo, ze oskarżen
                              > ie jest wyssane z palca.

Chyba sobie żartujesz, że bym sie bała jakis wyssanych z palca oskarżeń,jeszcze bym zachecała żeby sie w sądzie spotkać smile
                              • semihora Re: zataczamy nowy krąg ? 12.07.14, 10:34
                                Jasne. I nawet jak wygrasz, to zawsze ktoś powie, że sąd sądem, ale coś musiało być na rzeczy, chociaż pewnie miałaś plecy, więc się wybroniłaś. Ludzkie języki są okrutne, a chęć wyciągania brudów - nawet niepotwierdzonych - ogromna. W złe opinie łatwo uwierzyć, ale zwalczyć je to już duża sztuka.
                                • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 12.07.14, 15:52
                                  semihora napisała:

> Jasne. I nawet jak wygrasz, to zawsze ktoś powie, że sąd sądem, ale coś musiało
                                  > być na rzeczy, chociaż pewnie miałaś plecy, więc się wybroniłaś.

To i bez sądu moga powiedzieć, jak ktos ma potrzebę .....
              • heca7 Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:48
                Ach te średniowieczne metody sprawdzania niewinności suspicious Proponuję próbę wody. Wrzućmy kierownictwo Cogito do wody i jak się utrzymają na wodzie to znaczy- winni! Jak utoną -niewinni!
                Bo przecież mama303 powiedziała, że tylko winni się denerwują sciana
                • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 23:02
                  big_grin
          • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:49
            kobieto ! ocknij się, jaką dyskryminację ???
            cały czas piszą, że są otwarci na każdego uczestnika ich wyjazdów (takiego właśnie mają w Łebie, bo rodzice nie czekali do ostatniego momentu żeby zawiadomić o dysfunkcji dziecka) pod warunkiem, że da się im (odpowiednio wcześnie, a nie jak madziulec 3-4 dni przed odjazdem autokaru) informację na jego temat i czas na przygotowanie opieki
            • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:20
              aankaa napisała:

> kobieto ! ocknij się, jaką dyskryminację ???
              > cały czas piszą, że są otwarci na każdego uczestnika ich wyjazdów

no właśnie pieknie pisza jedno a robia drugie.
              • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:42

• edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 10.07.14, 22:36
        Nie koteczku, dzwonili, bo madziulec pochwalila sie na forum, ze wcale karty wychowawcy nie dala.Potwierdzili Info z forumbig_grin
        • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:22
          edelstein napisała:

> Nie koteczku, dzwonili, bo madziulec pochwalila sie na forum, ze wcale karty wy
          > chowawcy nie dala.Potwierdzili Info z forumbig_grin
          To tym bardziej nie rozumiem po co dzwonili smile tonacy brzytwy się łapie.
          • edelstein Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:38
            Ty nic nie rozumiesz jak zwyklebig_grin a mi sie nie chce tlumaczyc.
          • krecik Re: zataczamy nowy krąg ? 12.07.14, 13:28
            > > Nie koteczku, dzwonili, bo madziulec pochwalila sie na forum, ze wcale ka
            > rty wy
            > > chowawcy nie dala.Potwierdzili Info z forumbig_grin
            > To tym bardziej nie rozumiem po co dzwonili smile
            / .. /

Po co? To oczywiste przeciez.
            Aby potwierdzic, ze wychowawca faktycznie nie widzial karty na oczy i ze cala odpowiedzialnosc za (nie) podanie danych istotnych dla sprawy spoczywa na matce. Po prostu po to, aby uniemozliwic matce uzycie argumentu, ze dala wychowawcy, i ze to ta osoba nie wpisala.

Ag
            • mama303 Re: zataczamy nowy krąg ? 12.07.14, 15:55
              krecik napisała:

> Po co? To oczywiste przeciez.
              > Aby potwierdzic, ze wychowawca faktycznie nie widzial karty na oczy i ze cal
              > a
              odpowiedzialnosc za (nie) podanie danych istotnych dla sprawy spoczywa na
              > matce.

cudne smile na karcie brak podpisu nauczyciela a Cogito dzwoni do szkoły dziecka z pytaniem czy napewno nikt tej karty nie podpisał......
    • 18lipcowa3 muj boszeeee 10.07.14, 23:37
      Ona teraz w tym poradniku pisze że cogito jej GROZI¡!!!!!!!!
      Zwariowała????????
      • aankaa Re: muj boszeeee 10.07.14, 23:54
        Gdzie ta pani miała rozum zapisując go na kolonie bez dodatkowego wsparcia? Z tego czynu też powinna być wyciągnięta konsekwencja prawna bo matka chciała narazić życie dziecka.

Może w końcu skończy się ośmieszanie w internecie nas rodziców dzieci ze spektrum przez tą matkę poprzez agresywne wpisy i protesty.

to komentarz jednego z rodziców dzieci "dysfunkcyjnych" ...
        • aankaa Re: muj boszeeee 11.07.14, 00:15
          wpis madziulca z innego forum

Re: tak tak, wyjdzie to zawsze co zawsze, czyli n
          madziulec 06.07.14, 13:25 Odpowiedz
          Wlasnie siedze w aquaparku w Muszynie. Z duma patrze, ze moje dziecko samo plywa i zawarlo jakas znajomość.
          da sie. Dużo ludzi. Gwar. Mimo to Mis czuje sie dobrze, jak inne dzieci.

odwołała (bez straty ?) zagraniczne wakacje ?

nie można było od razu do tej Muszyny z dzieckiem pojechać ?
      • edelstein Re: muj boszeeee 11.07.14, 08:32
        Daj linka, bo nie chce mi sie juz szukac.
        • mx3_sp ten link? 11.07.14, 08:38
          natemat.pl/108549,nie-zabrali-dziecka-na-kolonie-bo-ma-zespol-aspergera-na-koloniach-nie-ma-opieki-dla-takich-dzieci
          • edelstein Re: ten link? 11.07.14, 08:41
            Nie, ten o tym, ze firma grozi madziulcowi.
            • ciri_77 Re: ten link? 11.07.14, 08:51
              na dole strony
              • edelstein Re: ten link? 11.07.14, 09:19
                Jako, że firma straszy mnie sądem uznaję, że próbuje wywrzeć na mnie nacisk:

art. 191 Kodeksu karnego (w skrócie K.k.), zgodnie z którym: 

Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”

Dodatkowo przy groźbach Cogito chcę poinformować:

“Nie ma przestępstwa, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy (art. 213 § 1 k.k.) oraz nie popełnia przestępstwa zniesławienia, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut, który służy obronie społecznie uzasadnionego interesu lub dotyczy postępowania osoby pełniącej funkcję publiczną. ”  jako, że w poście niniejszym wklejam KORESPONDENCJĘ firmy nie zniesławiam tym samym, gdyż pokazuję działanie firmy jako takiej, przedstawianie argumentów kompletnie niespójnych itp.

Lo matko, czyli madziulec idac do sadu tyle razy stosowal przemoc i grozby bezprawnebig_grin niech ona zmieni prawnika.
                • edelstein Re: ten link? 11.07.14, 09:21
                  Tym prawdziwy zarzutem jest rozumiem "dyskryminacja"?Firma dyskryminuje b.wybiorczobig_grin
    • jdylag75 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 09:35
      Nie opowiadam się po żadnej stronie. Z własnego doświadczenia, matki dziecka z dysfunkcjami, wiem, że niczego nie osiągnęlibyśmy w kwestii poprawy zdrowia syna gdybym nie "zrobiła doktoratu" z medycyny, psychologii i prawa oraz wszelakich procedur. Nikt w naszym kraju nie chce zrobić niczego z własnej inicjatywy mimo że pomoc/leczenie to jego obowiązek , stąd gardłowanie rodziców, ich rozpychanie się łokciami. Przykre to bardzo ale prawdziwe.
      Niestety działając w takim trybie przez lata można w końcu przyłożyć nieproporcjonalną siłę nie tam gdzie trzeba.
      • heca7 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:10
        Ale wiesz, że madziulec do tego opisu nie pasuje? Czytałaś jej niewybredne komentarze pod adresem rodziców dzieci niepełnosprawnych walczących w sejmie o swoje prawa? Czy to nie ona kazała im iść do pracy?
        • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:17
          Co więcej, ciskać się na temat pracy zaczęła dopiero jak sama do pracy poszła. Przez wiele lat nie pracowała w ogóle i żyła z alimentów i na koszt własnej matki.

Madziulec powinna solidnie rozważyć dlaczego jej postawa spotkała się z taką zbiorową reakcją. Poza dosłownie 2-3 ematkami, pozostałe zbiorowo opowiedziały się po stronie organizatora. Baby, które mają zwykle totalnie odmienne poglądy na wszystko i żrą się namiętnie o wysokość obcasów w butach i inne istotne kwestie, tu mówiły jednym głosem.
        • jdylag75 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:21
          Heca, nie znam autorki tak dobrze jak inni, stad pewnie mój nieadekwatny opis, jakoś nie dociera do mnie że ktoś może być do szpiku zły smile. Stopień podniecenia niektórych forumek tą aferą jest delikatnie mówiąc niezdrowy.
          • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 10:24
            Nie zły. Głęboko zaburzony.
          • heca7 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 12:38
            Madziulec jest na różnych forach gazetowych od wielu lat. Jej historia walki z ojcem dziecka jest długa i zawiła. Do tego stopnia jest zajadła, że kobiety z forum samodzielna mama (nieskore absolutnie do bronienia eksów) ją wielokrotnie tonowały, tłumaczyły i broniły byłego faceta-bez skutku. Wyczyniała różne numery już od lat.
            • triss_merigold6 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 12:45
              Najwyższy czas wyciagnąć wnioski.
            • nanuk24 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 17:42
              I to kosztem ich dziecka.
    • niktmadry Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:03
      Że też Wa się chce szukać tylu informacji na jej temat. Podziwiam.
    • rosapulchra-0 Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:14
      Jeszcze wam się to nie znudziło??
      Dżizas.. sciana
    • ichi51e Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 11:30
      Imho firma juz by spawe zalatwiala przez adwokatow.
    • gazeta_mi_placi Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 17:32
      A co w sytuacji gdyby dziecko trzeba było odebrać w trybie pilnym z obozu, a mama z przyczyn niezależnych utknęłaby za granicą albo nie daj Boże w szpitalu bo wypadki chodzą po ludziach.
      Co wtedy dzieje się z dzieckiem? Ojciec nie może "trzymać" dziecka w swoim domu (ma zabronione przez sąd), to co? Ma wynająć hotel by zaopiekować się synkiem jak należy?
      Czy do pogotowia opiekuńczego?
      Dziwne to wszystko, czy facet jest naprawdę taką kanalią i taką samą kanalią jego żona, że dzieciak nie może bywać w ich domu?
      Piją, ćpają, puszczają się na oczach dzieci, recydywiści jacyś, pedofile czy o co chodzi?
      Znam kilka rodzin po rozwodzie i dzieci jak najbardziej bywały u ojców w domu, nawet jeśli ci ojcowie mieli już nowe żony/dzieci, normalnie nocowały itp.
      Dziwne to wszystko.
      • vre-sna Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 17:51
        Po co się wciągać w debilną dyskusję z mamą303, bicie piany i nic więcej, a troll opluwa monitor z uciechy.
        • totorotot Re: zataczamy nowy krąg ? 14.07.14, 08:38
          vre-sna napisała:
          > Po co się wciągać w debilną
          dyskusję z mamą303, bicie piany i
          nic więcej, a tro
          > ll opluwa monitor z uciechy.

10/10
          Dziewczyna ma deficyt uwagi, a Wy ja brandzlujecie swoją.
      • aankaa Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 17:55
        widzisz, gazeta, Michał nie może przebywać w domu ojca bo to za dużo wyzwań (w stosunku do poukładanego jak puzzle domu matki) by go tam czekało, brak stałych, rutynowych zajęć itp.

a przecież to tak karne, grzeczne, ponadinteligentne dziecko...
        • vre-sna Re: zataczamy nowy krąg ? 11.07.14, 18:06
          Fakty więc mówią to co od początku jest oczywiste dla 98% forumowiczek. Madziulec o ZA powinna była poinformować znacznie wcześniej, bo o ile Cogito prowadzi kolonie integracyjne, to stricte nie organizuje ich tylko dla osób niepełnosprawnych. A to oznacza, że nie zakłada z góry pięcioosobowych grup, tylko ilość zgodnie z przepisami dla dzieci zdrowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka