Dodaj do ulubionych

Wakacje -Wlochy.

28.07.14, 17:17
SZukam spokojnej miejscowosci w wloszech najlepiej okolice wenecji...
Wrzesien, wyjazd samochodem.Zalezy nam na ladnej plazy, ladnej okolicy, spokoju, najlepiej gdyby to bylo zakwaterowanie u jakiejs wloskiej rodziny (nie wiem czy cos takiego wogole mozna wynajac), tak aby poczuc klimat wloch. czego chcialabym uniknac to klimatu np Rimini i plazy nr 98 smile

Obserwuj wątek
    • feleedia Re: Wakacje -Wlochy. 28.07.14, 18:16
      Okolice Wenecji są bagniste i nieciekawe.
    • mary_lu Re: Wakacje -Wlochy. 28.07.14, 18:35
      Najbliżej mieszkałam w Cesenatico, nie jest to nic superspokojnego, bo miescinka jest popularna i lubiana przez wczasowiczów, ale fajne miejsce.
      • mrs.petronela Re: Wakacje -Wlochy. 28.07.14, 19:02
        polecam rejon Marche - podobno zapomniany przez turystów. Na południe od Ankony jest bardzo urokliwy zakątek - Portonovo, Sirolo, Numana. Okolice przepiękne, plaże ładne, w okolicy sporo do zwiedzania. Nie tak blisko Wenecji, ale warto.
        • stara-a-naiwna Re: Wakacje -Wlochy. 28.07.14, 20:50
          no faktycznie
          z Wenecji do Ancony jest tylko 3,5h jazdy (blisko obok!!!!)

nie wiem czy; gdzie jest jakaś włoska agroturystyka w tamtej okolicy - ja nie znam
          jeździłam zawsze na cempingi - 2 lata temu byliśmy w cawalino (wtedy ten cemping był w ofercie eurocamp) w tamtej okolicy jest 20 cempingów - za cały domek zapłacisz około 30E / doba. W tym roku (w maju) byliśmy w meditaderneo - fajnie ale tamten był lepszy - mniejszy, kameralniejszy smile
    • clk Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 09:34
      Okolicje Wenecji odpusc - turystycznie do przesady (wiem, mieszkam we Wloszech)
      • pomidorpomidorowy Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 14:13
        nie upieram sie nad okolicami wenecji ale im blizej od Pl tym lepiej (podroz samochodem) co w takim wypadku proponujesz? smile chetnie nawet jakies konktreetne propozycje jesli ktos poleca cos wink
        • arista80 Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 14:31
          Z mojej strony mogę polecić region Umbria. Jest on w centrum Włoch (orientacyjnie między Florencją a Rzymem). Nie licząc Perugii i Asyżu też nie jest przepełniony turystami, a szczególnie turystami z Polski. Wadą jest brak dostępu do morza, w zamian można sobie pozwiedzać liczne miasteczka, skosztować lokalnej kuchni. Ponadto w miarę łatwo można dostać się do dużych miast takich jak Rzym i Florencja.
          • pomidorpomidorowy Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 14:34
            umbrie, toscanie zwiedzalam 2 lata btemu, mielismy wynajete auto na 2 tyg i jezdzilismy ...wspaniale wspominam ten wypad ale teraz koniecznie nad morze smile
          • feleedia Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 15:01
            Na a ile można tych miasteczek pozwiedzać, szczególnie z dziećmi? Po trzecim wszystko zaczyna się zlewać, bo i tak postawione są na jedno kopyto...

Wielogodzinne delektowanie się lokalnymi daniami w lokalnej knajpie z dziatwą to tez średni pomysł...
        • clk Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 14:33
          Ja od siebie polecam poludnie - Calabria/ Puglia ale samochodem z Polski raczej ciezko
          • wtopek Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 19:15
            po polsku piszmy Kalabria i i Apulia, widać z geografią cieniutko big_grin

a z Polski dojazd dobry, z południowej ok. 1700 km, niecałe dwa dni autostradą...
            • clk Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 09:32
              Z geografia to u ciebie raczej marnnie.

Wroclaw (poludnie polski) do Tropea (piekne miejsce, Calabria) - 2 249 km.
              • wtopek Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 10:16
                Rzeszów-Vieste 1900 km, 19 godzin jazdy czyli porównywalnie z Bułgarią

polska języka to trudna języka, w naszym grajdole piszemy "Kalabria" big_grin
                • clk Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 10:38
                  Dosyc trudny, zgodze sie.

Nie doczytalam, ze autorka mieszka w Rzeszowie.
    • ha-ya Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 19:01
      Ja za dwa tyg. wyruszam do Ligurii. Jest i morze i gory. Sporo ofert na agriturismo.ie i ceny we wrzesniu sa super.
    • memphis90 Re: Wakacje -Wlochy. 29.07.14, 19:41
      Ja byłam na campingu w Cavallino (Union Lido z vacansoleil). Nie wiem, czy w ogóle bierzecie camping pod uwagę, ale ja byłam w czerwcu i było super spokojnie, camping pustawy, plaża pusta - duża, czysta, piaszczysta. Na miejscu 3 wielkie place zabaw dla dzieci i dwa aquaparki. Natomiast na całym wybrzeżu są tam tylko campingi i apartamenty, więc nie wiem, czy znajdziecie nocleg u rodziny.
      • faustine Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 10:53
        W ub. roku bylismy w Chioggi - to taka mini Wenecja . Bardzo klimatyczna i o wiele mniej zatłoczona. Niedaleko Padwa , Wenecja trochę dalej Werona . Tyle że piasek na plaży szarawy a nie żółty - ale taka ponoć jego uroda smile
      • pomidorpomidorowy Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 10:53
        Znajomi byli i polecali kamping w Caorle, oni byli zachwyceni bo wszystko na miejscu, supermarket, wesole miasteczko itp....dla mnie to akurat porazka wakacyjna smile taki przemysl okoloturystyczny mnie odstrasza i odstrecza smilebylismy rok temu w krynicy morskiej i never again...na plaze jezdzilismy dzikie 3-4km za krynice...takze myslalam o agroturystyce tylko ze te gosp, sa zazwyczaj dosc oddalone od morza, 2 dni w samochodzie nie bardzo mi sie widzi choc calabria piekna smile jestem z krakowa
        • wtopek Re: Wakacje -Wlochy. 30.07.14, 10:56
          "never again" to po polsku "nigdy więcej", a "calabria" to "Kalabria"

w domu na co dzień też mówisz takim żargonem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka