Dodaj do ulubionych

Strach przed lataniem:(

29.07.14, 08:17
Hej dziewczyny, czy boicie się latać samolotem??? Ja dziś wieczór lecę na wakacje i od tygodnia o niczym innym nie mogę myśleć tylko o tym locie, czy będzie ok, czy wrócimy cali i zdrowi. Masakra jakaś...i tak zawsze jest. Już powiedziałam sobie, że to ostatnie samolotowe wczasy, w zasięgu samochodu przecież cała piękna Europa...Ojejjj, pocieszcie jakośsad
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:22
      Nie boję się, bo to najbezpieczniejszy środek transportu. Dlatego jak jest możliwość to lecę samolotem, nawet jeśli to kilkaset km.
      • tol8 Re: Strach przed lataniem:( 08.08.14, 20:28
        Skąd bierze się wiara, że samolot jest najbezpieczniejszy?

Może ktoś mnie wreszcie w tym temacie oświeci.

Sytuacja - podróż do Paryża/Londynu/Zagrzebia.
        Mam do wyboru samolot, albo samochód. Oba ulegają wypadkom. Kto ma większe szanse na przeżycie? Nie rozumiem gadania, że samoloty rzadziej mają wypadki. Dla mnie liczy się procent szans na przeżycie takiego wypadku.
        • rafalzalu Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 17:51
          To nie chodzi o to,że rzadziej mają wypadki bo nie porównuje się ilości wypadków i rannych, a tylko i wyłącznie ofiary śmiertelne i tak w latach 1990 - 2000 wynosiło to 0,05/bn km dla samolotu i 3,1/bn km dla samochodu lub 30,8/bn h dla samolotu i 130/bn h dla samochodu.

Od tego czasu bezpieczeństwo obu środków transportu się poprawiło ale zależność pozostaje ta sama. Dodatkowo ryzyko śmiertelnego wypadku w przypadku samochodu drastycznie wzrasta przy podróżach dłuższych niż 1000km
          • rafalzalu Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 17:54
            sorry, link do danych
            www.numberwatch.co.uk/risks_of_travel.htm
    • antyk-acap Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:23
      O ile nie lecisz nad wschodnią Ukrainą to możesz czuć się bezpieczna smile A tak na serio to latanie ma i plusy. Fajny jest start. Najpierw czujesz przyspieszenie. Czterdzieści razy takie jak w ferrari. Czujesz też że samolot jedzie po pasie. I nagle to się urywa. Tak jakby pas stał się idealne równy. Fajne uczucie.
      • feleedia Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:32
        A potem pół minuty od oderwania się od pasa wpadasz w dziurę powietrzną, czujesz się jakby cały samolot spadał, połowa pasażerów zaczyna krzyczeć, a druga połowa rzyga. Turbulencje też są zayebiste kiedy samolotem szarpie jak huśtawką w lunaparku...
        • ulka13 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:41
          No od razu mi lepiej, dziękujęsmile Turbulencji nie dane było mi jeszcze przeżyc, ale chyba jako pierwsza zeszłabym na zawałsmile
          • sumire Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:47
            Bez przesady. Bardzo rzadko są silniejsze niż to, co czujesz w samochodzie jadącym po kocich łbach; żaden pilot nie wleci celowo w burzę, żeby pohuśtać pasażerów.
            Jak się boisz, unikaj miejsc z tyłu, bo tam ruch samolotu bardziej czuć.
          • antyk-acap Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:47
            Przesada. To mniej więcej tak jak najechanie samochodem na wybój. Spadnie ci szklanka. Jeśli stoi na krawędzi. Samoloty nie latają przez burze i inne obszary gdzie mogą wystąpić turbulencje.
            • ceide.fields Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 09:43
              Turbulencje występują na obszarach prądów konwekcyjnych. Niekoniecznie musi być to obszar burzowy. Czasem potrafi solidnie trząść przy bezchmurnym niebie.

Dlatego, wbrew pozoru najlepiej lata się wiosną albo jesienią przy stabilnego chłodnej pogodzie. Wtedy różnice temperatur są najmniejsze, bo ziemia nie jest nagrzana.

Przy takiej pogodzie ja w tym tygodniu, parnej i burzowej, prawdopodobieństwo "dziur" przy starcie i turbulencji w locie, jest dość wysokie.
              • jan.kran Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 09:57
                Ja przez wiele lat panicznie bałam się latania do tego stopnia że psuło mi to pobyt a w czasie startu i lądowaania mialam problemy z oddychaniem.
                Latalam raz do roku średnio.
                Od trzech lat latam dwa - trzy razy do roku i jest lepiej. Im więcej latam tym się mnej boję , czuje kiedy samolot się wznosi , kiedy podchodzi do lądowania.
                Mam też specjalny zestaw i to mi też pomaga: opaskę na oczy , stopery do uszu i cukierki do ssania. W zaszdzie stopery i opaskę mam prze cały lot od startu , poduszka pomaga mi się odprężyć.
                Myśl pozytywnie , ciesz się urlopem , trzymam kciuki żeby było ok !!!
                Ula
        • valtho Re: Strach przed lataniem:( 08.08.14, 20:58
          Żartujesz? Dziura powietrzna - pół minuty od startu? Turbulencje, że wszyscy rzygają? I krzyczą? Latam naprawdę często - i takie akcje to nie jest standard.
      • black.joanna Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 14:50
        Właśnie tego uczucia nie lubię.
      • rafalzalu Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 18:06
        antyk-acap napisał:

Najpierw czujesz przyspieszeni
        > e. Czterdzieści razy takie jak w ferrari.

Ferrari przyspiesza szybciej niż samolot.. Przynajmniej do 250km/h (737 take off speed) bo potem to już faktycznie nie ma szans wink Boeing 737 na osiągnięcie 250km/h potrzebuje około 30sekund, Ferrari 458 około połowę tego czasu, oficjalnie 15,3sek.
    • moofka Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:45
      nie przepadam, ale latam
      zawsze mozna sobie dziabnac
    • beata985 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 08:45
      Ty przynajmniej latasz pomimo swojego strachu a ja niebig_grin
      i chyba już nie polecę...no chyba, ze bilet w jedną stronę na jakieś maledivy wykupię...suspicious
      • hugo43 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 09:30
        nie boimy sie.jako ,ze jestesmy rodzina mieszana,to czeste podroze samolotowe sa dla nas jak jazda pksem.po prostu innego wyboru nie ma.nawet teraz maz z synem sa w tureckiej adanie,a ja z corka pod warszawa.takie zycie.
    • sumire Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 09:23
      Tak, dziękuję, myślę wszak, że brnięcie w meteorologiczne detale w wątku dla nielotów jest zbędne smile
    • neffi79 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 09:43
      boje się i nigdy się nie przyzwyczaję, zwykle sie lekko alhololizuję na pokładzie i jakoś znoszę
    • koza_w_rajtuzach Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 10:01
      Nie boję się. Tzn. boję się, ale bólu. Przy lądowaniu ból jest nie do zniesienia. Wolę nie latać.
      • koza_w_rajtuzach Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 10:01
        a tak w ogóle to nie bój nic. Nic Ci nie będzie smile.
        • hugo43 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 10:05
          a co cie tak boli?dusza czy uszy?
          • koza_w_rajtuzach Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 19:05
            Uszy. Rozsadza mnie dosłownie od środka.

Tak, wiem, pewnie powinnam jeść cukierki. Ale kiedy latałam, to nie wiedziałam o tym, a teraz już nie latam, bo nie mam gdzie tongue_out.
    • thea19 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 12:01
      Ja nie gustuje w lataniu ale na wakacje najszybciej samolotem. O ile starty jeszcze ujda, tak ladowania srednio. w te wakacje trafil sie jakis nieudany pilot bo ani start ani ladowanie mu nie wychodzilo - najgorszy pilot w mojej wakacyjnej karierze (moze dlatego, ze to byl Litwin a oni i jako kierowcy sa beznadziejni), przy ladowaniu szarpal, bujal samolotem na boki, gora dol, no dramat. Bylam zielona, trzymalam sie fotela i ludzie sie dziwnie na mnie patrzyli. Droga powrotna byla ok, Polka trzymala "kierownice", za to objechala caaaaale lotnisko w poszukiwaniu miejsca do parkowaniawink
      kup sobie na bezclowce jakas wodke dla kurazu a na zatkane uszy lizaka.
      • joanna_poz Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 12:12
        > Ja nie gustuje w lataniu ale na wakacje najszybciej samolotem.

tez tak sobie zawsze powtarzam - trochę strachu i zaraz będę w jakimś pięknym miejscu.
        boję się, ale latam.
        kiedys bałam się bardziej panicznie, teraz ciut mniej, choc i tak przy najmniejszym dziwnym ruchu samolotu mam ręce spocone.
        kieliszek wina na pokładzie nieco pomagasmile
      • ceide.fields Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 12:35
        Niewiele masz pojęcia o lataniu.

Lepiej bujaj się w bujaczku big_grin
        • thea19 odezwala sie waska specjalistka od lotnictwa 29.07.14, 12:40
          nie musze sie znac na lataniu, wystarczy, ze znam sie na tym, na czym zarabiam pieniadze. latanie zostawiam pilotom i zwierzetom
          • ceide.fields Re: odezwala sie waska specjalistka od lotnictwa 29.07.14, 12:43
            Bujaj się dalej, bo wychodzi na to, że niewiele tych pieniędzy zarabiasz big_grin

Napisz coś więcej o Litwinach i dlaczego kiepsko latają big_grin
            • thea19 Re: odezwala sie waska specjalistka od lotnictwa 29.07.14, 12:49
              to ile zarabiam nie powinno cie obchodzic. eot
              • ceide.fields Re: odezwala sie waska specjalistka od lotnictwa 29.07.14, 13:20
                Ale obchodzi cię rzekomy braku umiejętności litewskich pilotów.Na podstawi jakich przesłanek je oceniasz? Bujania?

Lepiej skup się na tym z czego, żyjesz, zamiast oceniać coś, o czym nie masz zielonego pojęcia.
    • fanny Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 12:55
      W lataniu samolotem, szczegolnie w klasie ekonomicznej na dluzszych dystansach, bardziej realnym od katastrofy zagrozeniem jest zapalenie zyl glebokich (DVT) tongue_out
      A ludzie wola sie bac startow i ladowan. I turbulencji. I pic alkohol na pokladzie dla relaksu. Niebyt rozsadne szczegolnie jesli jednoczesnie bierze sie tabletki anty.
      Zawsze mnie to dziwi.

f.

• angazetka Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 13:16
        Bo na zapalenie żył głębokich nieco trudniej umrzeć nagłą i nieprzewidzianą śmiercią od jednego przelotu, może to ma coś z tym wspólnego? tongue_out
        • fanny Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 14:21
          Dosc latwo umrzec nagle i nieprzewidzianie na zatorowosc plucna powstala jako powiklanie w zakrzepowym zapaleniu zyl glebokich, ktorego mozna sie nabawic nawet na krotkim locie i ktore b. czesto nie zostaje na czas rozpoznane (chyba do 50% moze przebiegac bez objawow). Nie przypadkiem o profilaktyce DVT na swoich stronach pisza linie lotnicze.

f.
    • schat-be Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 13:05
      Lubię latać i się nie boję zasadniczo. Jeśli mam wybór samochód czy samolot to wybieram samolot, bo bezpieczniej i najczęściej dużo szybciej - bo też jak się jedzie samochodem to można i być najlepszym i najostrożniejszym kierowcą świata, ale co z tego, jak na drogach pełno idiotów pozbawionych wyobraźni, którym wydaje się, że są niezniszczalni.

Czasem oczywiście zdarza się, że jak mocno trzęsie to nie jestem już taki chojrak - ale wtedy koncentruję się na książce/filmie czy co tam akurat robię i wmawiam sobie, że jestem w pociągu/samochodzie i dlatego tak trzęsie. Pomaga smile
    • angazetka Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 13:13
      Boję się latać, teraz już mniej, ale na początku to była masakra. Tyle że jednocześnie wyobrażam sobie, by marnować czas i energię w samochodzie. A w życiu. Samolot to jednak komfort, więc biorę tabletki od mdłości, tabletkę na uspokojenie i wsiadam. A podczas startu zamykam oczy, zaciskam dłonie na oparciach i zaklinam rzeczywistość. I lecę.
      • yvona73pol Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 15:15
        Oj, ja podobnie, nie lubie, ale musze. No to lece.
        Turbulencje niesstety znam i to dosc konkretne, samolotem szarpie niezle. Znam tez takie, gdzie woda wylatuje z kubkow i podskakuje az do sufitu, po czym spada w dol. I niemoznosc wyladowania, bo wiatr podrywa samolot i to dwa razy z rzedu, prawie przy pasie, tez znam.

Ale lata tyle samolotow, a spada naprawde niewiele, statystycznie bezpieczne sa; a ze trafi na mnie (a raczej nie trafi), kurcze, to juz widocznie tak mialo byc i koniec. Nie samolot, to ta przyslowiowa cegla w drewnianym kosciele wink
        • ulka13 Re: Strach przed lataniem:( 29.07.14, 19:01
          No to znowu Ja, siedzę na lotnisku i czekam na samolot. Dziewczynki rączki od klawiatury i zaciskamy kciuki ha ha jak wrócę to się odezwę smile
          • ulka13 Re: Strach przed lataniem:( 08.08.14, 20:17
            Jestem, cała, zdrowa smile lot spokojny. Pozdrawiam
    • skyfall001 Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 17:22
      Ja myślę, że nie ma się czego bać, wbrew pozorom samoloty są bezpieczniejsze niż chociażby samochody. Można o tym poczytać tutaj: www.alces.pl/bezpieczne-latanie-jak-nie-bac-sie-samolotow/ Głowa do góry i jakoś da radę.
    • maadzik3 Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 18:26
      nie, uwielbiam latać smile
      • thaures Re: Strach przed lataniem:( 22.03.16, 18:39
        Boję się startów i nagłego nakazu zapięcia pasów w powietrzu. Ale i tak jestem dzielniejsza od męża, który lot przeżywa tygodnie wcześniej. Ostatnio po 3 h locie, podczas którego się do mnie nie odezwał słowem, już po wylądowaniu powiedział- wiesz co, nie chciałem Ci mówić, ale trochę zdenerwowany byłem. He,he... Myślał, że nie zauważe?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka