Dodaj do ulubionych

po zebraniu w przedszkolu

04.09.14, 12:46
przedszkole publiczne, miasto prowincjonalne, grupa czterolatkow

a) dzieci beda mialy w ramach podstawy programowej (czyli za darmo) codziennie półgodzinny rozruch przy muzyce (czyli cos a la rytmika) i dwa razy w tygodniu po godzinie tańce z instruktorem z zewnątrz;
b) jest szansa na angielski, ale to sie okaze;
c) religia jest dwa razy w tygodniu po 20 minut, ale poza podstawą programową, w godzinach dosc późnych;
d) dostaliśmy do podpisania deklaracje wyboru czy chcemy czy nie chcemy (podkreslic wlasciwe) zeby dziecko chodziło na religię;
e) niestety na razie nic nie wiadomo o logopedzie; na chwilę obecną nie ma go;
f) wyjscia na dwór są codziennie, nawet jak jest zimno; nie pojdą tylko jak bedzie naprawde brzydko;
g) ubezpieczenie na rok 33zł, rada rodzicow 8zł, nadal 1zł za godzinę poza podstawą, stawka żywieniowa nie wiem jaka, ale chyba cos koło 6zł (trzy posiłki);

zważywszy na okolicznosci - chyba nienajgorzej?...
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 12:51
      Nie jest źle. A psychologa mają?
      I te 8 zł to na co?
      • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 12:56
        nie, nie maja psychologa. a co, powinien byc? bo brak logopedy zamierzam poruszyc na RR, moge i brak psychologa...
        8zl jest na Radę Rodziców - kupuje sie z tego głównie nagrody dla dzieci biorących udział w konkursach twórczych różnego sortu organizowanych przez przedszkole.
        • jak-nie-ja-to-kto Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:23
          Prezenty na Mikołaja czy Dzień dziecka nie są przewidziane?

Psycholog powinien być.
          • majenkir Re: 04.09.14, 13:28
            jak-nie-ja-to-kto napisała:
            > Psycholog powinien być.

??? Na co Ci psychology w przedszkolu?
            • dziennik-niecodziennik Re: 04.09.14, 13:30
              no właśnie ja nie wiem smile moze dla starszych dzieci, przy tej ocenie gotowosci szkolnej?...
              • mamasiasiulki Nie, nie musi być psychologa! Są 04.09.14, 14:28
                poradnie publiczne pod które należą publiczne przedszkola, zwykle psycholog z poradni ma np. raz na miesiąc dyżur w przedszkolu. My w Kraku, w publicznym integracyjnym mamy takie dyżury plus dyżury logopedy dla naszego i kilku okolicznych przedszkoli.
            • jak-nie-ja-to-kto Re: 04.09.14, 13:50
              Psycholog pomaga w adaptacji, rozwiązywaniu problemów, których na pierwszy rzut oka nie widać. I wiele innych. Uważam że jest konieczny w przedszkolu. Nie wszystkie dzieci korzystają bo nie potrzebują. Jednak taki psycholog wchodzi do grupy i obserwuje, więc może szybko wychwycić potrzebujące dziecko. Również rodzic może przyjść porozmawiać o dziecku.
            • ivaz Re: 04.09.14, 13:51
              U nas w przedszkolu psycholog np zajmuje się dziecmi nadmiernie nieśmiałymi, co wiąże się z trudnoscią w komunikacji werbalnej, trudnością z relacjami z rówiesnikami, Psycholog pomaga takim dzieciom oswoic się z nieznaną sytuacją, daje poczucie bezpieczeństwa i pomaga zwyciężyc stres i napięcie pod których wpływem pozostaje dziecko w sytuacjach społecznym. Mojej córce bardzo pomogła praca z psychologiem.
          • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:29
            są, takie na grupy. to tez z RR idzie. dodatkowo indywidualne prezenty załatwiane są w grupach, przez trójki grupowe.
    • mary_lu Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 12:57
      Miałam gdzieś te przedszkolne angielskie... Jednak całodzienne wyżywienie za 7 złotych, przy czym połowę wynosił personel, to dopiero było... Kapusta i kluchy na zmianę z naleśnikami tongue_out
      • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:00
        nie, u nas wyzywienie dosc ładnie wygląda. gotowane na miejscu, raz w tygodniu bezmięsnie, raz w tygodniu na słodko (naleśniki, ryż z jabłkami itd), do kazdego posiłku warzywo lub owoc, dosć zróżnicowane - dania się powtarzaja moze raz na trzy tygodnie.
        • mary_lu Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:03
          U nas w założeniach też tak było, a w ciągu roku jakość posiłków leciała po równi pochyłej.
          • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:06
            u nas sie trzyma. rok przedszkola juz za nami, wiec wiem wink
    • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:00
      a, i będą myć zęby po posiłkach! w trzylatkach nie myli...
      • d.o.s.i.a Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:53
        > a, i będą myć zęby po posiłkach! w trzylatkach nie myli...

Zebow sie po posilkach nie myje. Minimum godzine, dwie po.
        • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:14
          toc nie mowie ze od razu po odstawieniu kubków beda leciec do lazienki suspicious
          mają przyniesc szczotkę i pastę. i tyle.
        • memphis90 Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 17:02
          Nie myje się po kwasach, po zwykłym obiedzie można. Choć teraz wielu dentystów podważa zasadność mycia zębów 5 x dziennie, bo częste szorowanie nadmiernie osłabia szkliwo (a dzieci mają szkliwo cieńsze i deliaktniejsze). Zalecają mycie 2 x dziennie, plus gumy, płukanki, nici dentystyczne.
          • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 08:59
            e, spoko, moje myje dwa razy dziennie i awaryjnie jak zje coś słodkiego z gatunku klejących. dodatkowy raz w przedszkolu jej nie zabije.
    • lilly_about Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:04
      No tak chyba normalnie, jak to w przedszkolu. U nas jest i angielski, i logopeda, religia raz w tygodniu, też dali deklaracje.
      • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:17
        no w zeszłym roku u nas był tylko logopeda na badaniach przesiewowych. poza tym nie bylo nic. ani rytmiki, ani muzyki, ani tańców, ani angielskiego. tzn bylo to co robiły panie, a np naszym paniom akurat sie chce i duzo z dzieciakami robiły same. tym niemniej fajnie ze zostalo to wpisane w program.
        • lilly_about Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 14:09
          W zeszłym roku w ogóle były cyrki z dodatkowymi zajęciami, moje przedszkole na szczęście poradziło sobie z tym fantem szybko i bezboleśnie. Na karate nie było chętnych, wiec nie wprowadzali.
    • male_a_cieszy Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:34
      Wydaje mi się że normalnie. Moja co prawda przedzszkole skończyła w tym roku, ale w tamtym był angielski 2x w tygodniu, rytmika 2x w tygodniu, religia tak samo poza podstawa programową, wyżywienie 5 zł za trzy posiłki (jedzenie urozmaicone i smaczne). Godziny poza podstawą 1 zł, na dwór wychodzili. Rada rodziców 50 zł na rok (mieli z tego dofinansowanie do wycieczki, paczek na mikołaja), a reszta była wykorzystywana na zakup zabawek i sprzętów do przedszkola. Panie przedszkolanki dla chętnych dzieci prowadziły kółko plastyczne i teatralne (poza podstawą programową).
      • male_a_cieszy Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 13:36
        No i logopeda też był chociaż córka nie korzystała z jego usług.
    • kawka74 Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 14:46
      U nas też całkiem nieźle. Logopeda akurat jest, jest ortoptysta, psycholog, terapia SI i różne inne rzeczy. Angielski może być, a może nie być, nieszczególnie nam zależy. Religia też pewnie będzie - mam nadzieję, że też w godzinach popołudniowych, bo w tym czasie mogłaby z inną grupą bawić się na dworze. Rada Rodziców jest niestety droższa, w zeszłym roku to było 40 zł miesięcznie.
      I nie wiem, co z tą stawką godzinową, w Warszawie miało być 50 gr - czy coś pomyliłam?
    • kochamruskieileniwe Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 14:52
      czterolatki, przedmieścia stolicy.
      rytmika 2x tydz (pierwsza byla juz w ..poniedziałek smile )
      angielski 2xtyg
      co z religią nie wiem...
      15 zl RR (wszystkie prezenty okolicznościowe, raz w miesiącu teatrzyk)
      10 zl skladka grupowa (chysteczki do nosa, mokre chysteczki, kredki itp)
      wyzywienie bardzo ok. (8zł)
      • kochamruskieileniwe Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 14:53
        logopeda i psycholog jest.
    • edelstein Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:01
      Po co maluchom Logopeda i angielski?
      • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:13
        angielski na nic, dlatego sie specjalnie nie przejmuję jego brakiem. my z męzem znamy, wiec i tak w domu sie troche poduczy.
        ale logopeda by sie przydał. wady wymowy najlepiej wycwiczyc z maluchem. wiem bo mojego "r" zaczeli sie czepiac jak mialam 8-9 lat i juz nic z tego cwiczenia nie wyszło, bo język po prostu nie umiał sie ułożyc jak trzeba. ponoc gdybym zaczela cwiczenia w wieku 5-6, to bym umiala powiedziec "r". a tak to lipa. choc niespecjalnie boleję smile
        • edelstein Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:25
          Przeciez nie kazde dziecko ma wady wymowy?znam raptem jedno z takim defektem.
          • pomidorpomidorowy Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:40
            te wszystkie zajecia sa w formie ZABAWY...logopedia w przedszkolu to np zabawa w dmuchanie baniek, dmuchanie przez rurke i zdmuchiwanie malych papierków, wyrazne wymawianie sylab przy okazji je poznaja...dlamaluchów to frajda ze poznaja literki ... duzo zabaw usprawniajacych artykulacje , fajne tez dla dzieci bez problemów logoped....to samo z angielskim wszystko przez zabawe....porownaj sobie kraje skandynawskie gdzie angielski jest z dzieckiem od samego poczatku jak dzieci naturalnie chlona jezyk a jak w krajach typu Polska...wszyscy mówia oczywiscie "perfect" big_grin
            • edelstein Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:52
              Niemcy b.dobrze mowia po angielsku,a w przedszkolu sie go nie naucza.
              • landora Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 17:06
                Nie wszyscy, wiele razy w Niemczech nie mogłam się dogadać po angielsku i musiałam się uciec do mojego biednego, zapomnianego niemieckiego.
                Natomiast w Polsce ze znajomością języków jest coraz lepiej, spośród moich znajomych (wiek 25 - 35 lat) praktycznie wszyscy są przynajmniej w stanie się dogadać. Większość mówi płynnie przynajmniej po angielsku.
                • edelstein Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:05
                  Z pokolenia 30 latkow nie znam nikogo nie znajacego angielskiego.
                  • landora Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:23
                    Spośród moich znajomych też wszyscy mówią po angielsku, co nie znaczy, że każdy Polak zna angielski.
                    Wiele razy natykałam się na Niemców, z którymi nie można się było porozumieć po angielsku. Byli to także młodzi ludzie.
                    • edelstein Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:27
                      Ja tu mieszkam i rzadko zdarzaja sie osoby nie mowiace po angielsku i na pewno nie jest to skutek braku angielskiego w przedszkolu.
                      • landora Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:33
                        No dobrze, ale nie WSZYSCY Niemcy mówią po angielsku, zwłaszcza ci z byłego NRD. Nie wiem, czego to jest skutek, ale fakt faktem, że wiele razy nie mogłam się dogadać. W Berlinie, w Dreźnie, w Gorlitz...
                        Angielski w przedszkolu nie nauczy dzieci języka, ale nie ma w nim nic złego czy dziwnego. To już bardziej mnie ten logopeda dziwi.
            • kj-78 Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 12:12
              W Norwegii tez nie ma angielskiego w przedszkolu, ale kazdy rolnik na traktorze i kierowca w autobusie potrafi sie porozumiec w tym jezyku wink
    • naomi19 Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:33
      poinformowali cie, ze ubezpieczeie jest dobrowone?
    • pomidorpomidorowy Re: po zebraniu w przedszkolu 04.09.14, 16:43
      szczerze mowiac za darmo...przy takich oplatach ale z drugiej strony okolo 26-28 dzieci w grupie czesto 1 osoba do opieki, tzw pomoc czy wozna to czesto fikcja a rodzicom wydaje sie ze maja swietna opieke, to samo w mlodszych grupach teoretycznie 2 opiekunki a w praktyce drugi etat jest zazwyczaj dla dyrektorki ktorej w grupie nie uswiadczysz....tak wiec czy to taki miód te przedszkola samorzadowe...?
      • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:02
        nie rozumiem specjalnie Twojego wpisu. ja pisze o swoim przedszkolu, i uwazam ze rozsądnie sie prezentuje wizja pracy w tym roku. a i opiekę mają bardzo ładnie zorganizowaną (mają dwie nauczycielki i jedna opiekunkę na 24 dzieci). czy przedszkola samorządowe to miod? - a prywatne to co, czekolada? tez są lepsze i gorsze.
        • bei Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:10

Zapowiada się dobrze.
          Jesli zależy Wam na angielskim to na pewno zorganizujecie lektora .
          Ważne, by panie byly pogodne i rozsądne smile

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
          • bei Rrrrrr 05.09.14, 09:15
            Logopedycznie- kup wesołe err lub podobne wspomagacze, ćwicz razem z dzieckiem, tak po 3- -5 min na jeden raz. Np. Podczas kąpieli, albo przy zakladaniu ubrania. Na pewno pomożesz mu skutecznie, mam tez dużą dozę pewności, że sama tez pokonasz progi smile
            • dziennik-niecodziennik Re: Rrrrrr 05.09.14, 09:44
              mi juz nic nie pomoze smile ale ja nie narzekam, mi francuskie r nie przeszkadza smile
        • triss_merigold6 Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 09:10
          U córki też są dwie wychowawczynie (jedna od rana, druga po południu) i pomoc przedszkolna na stałe go grupy. 26 dzieci w grupie, w praktyce chodzi regularnie znacznie mniej.
        • pomidorpomidorowy Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 11:32
          zdaje sie ze pytalas jak to wychodzi od strony finansów wiec pisze ze za darmo smile
          • kingae Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 11:52
            To masz superowo. U nas (też prowincja - miasto do 30.000) publiczne przedszkole grupa 3 latków:
            -rada rodziców 250 zł za rok
            - za wyprawkę 100 zł
            - książki 73 zł
            - ubezpieczenie 27 zł
            Niby w kwocie na radę rodziców zawarty jest angielski rytmika. Ale w 3 latkach tego oczywiście nie ma a opłata jest jednakowa dla wszystkich. Ech... państwowe przedszkole
          • dziennik-niecodziennik Re: po zebraniu w przedszkolu 05.09.14, 12:03
            nie, bardziej mialam na mysli to ze przedszkole państwowe na zad..piu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka