Dodaj do ulubionych

świadectwo pracy

29.09.14, 21:51
witam
pisałam kiedys o tym,że szef dał nam w pracy wypowiedzenie umowy.

Mam pytanie,bo ten czas mija jutro a szef twierdzi,że mamy po świadectwo mamy przyjść tak jak wypłacał nam wynagrodzenie, czyli 10tego.
I ok... co do zapłaty spoko...ale...świadectwo pracy też może mi dać później?
Przeciez żeby zarejestrowac się w UP mam 7 dni.
Na wypowiedzeniu jest jak byk napisane,że wypowiedzenie mam do 30.09.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: świadectwo pracy 29.09.14, 21:56
      "Świadectwo powinno zostać wydane niezwłocznie do rąk pracownika lub osoby przez niego upoważnionej w dniu w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy. Przez niezwłoczne wydanie świadectwa pracy, należy rozumieć wydanie go bez jakiegokolwiek opóźnienia. Jedynie w wypadku gdy wydanie świadectwa pracy w ten sposób jest niemożliwe, pracodawca nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyła je za pośrednictwem poczty bądź doręcza je w inny sposób pracownikowi lub upoważnionej osobie."

prawo.wyborcza.biz/content/obowi%C4%85zek-wydania-pracownikowi-%C5%9Bwiadectwa-pracy

na rejestrację w PUP nie masz siedmiu dni ale oczywiście im szybciej tym lepiej zwłaszcza jak przysługuje zasiłek.
      • ja_tylko_na_raz Re: świadectwo pracy 29.09.14, 22:10
        no ok...a ile mam na rejestracje?
        tak przysługuje mi zasiłek.
        • slonko1335 Re: świadectwo pracy 29.09.14, 22:22
          Nie masz określonego terminu kiedy musisz się zarejestrować. Jak nie jesteś na ubezpieczeniu członka rodziny to po 30 dniach od zakończenia stosunku pracy przestajesz być ubezpieczona. Żeby dostać zasiłek musisz mieć udokumentowane co najmniej 365 dni pracy w ciągu ostatnich 18-m-cy więc w ciągu pół roku należałoby się zarejestrować. Status bezrobotnego dostajesz po 7 dniach od rejestracji a wiec im szybciej sie zarejestrujesz tym szybciej nabędziesz prawa do zasiłku.
          • ja_tylko_na_raz Re: świadectwo pracy 29.09.14, 22:41
            nooo zasiłek to mi przysługuje na bank...po 10 latach pracy? big_grin
            • slonko1335 Re: świadectwo pracy 29.09.14, 22:43
              No wiesz to jeszcze zależy od umowy i wysokości zarobków ale tak jak zarabiałaś przynajmniej pensję minimalną jak najbardziej. Dla Ciebie lepiej zarejestrować się jak najszybciej, żeby otrzymać status bezrobotnego z prawem do zasiłku.
    • premeda Re: świadectwo pracy 30.09.14, 10:56
      Jeśli byłaś zarejestrowana kiedyś w UP to musisz mieć wszystkie świadectwa pracy od ostatniego wyrejestrowania. No i dokumenty potwierdzające podniesienie kwalifikacji. Nie ma 7 dni na rejestrację, zgłaszasz się kiedy masz już wszystkie papiery. Ze względu na zasiłek i ubezpiecznenie czym szybciej tym lepiej. Pracodawca ma wystawić i wydać ci świadectwo pracy niezwłocznie. Wszyscy raczej wydają w ostatnim dniu wypowiedzenia.
    • kol.3 Re: świadectwo pracy 30.09.14, 16:09
      Zgloś sprawę do PIP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka