12.10.14, 11:54
Kto był i jest równie zachwycony jak ja? Od wczoraj ciągle myślę o filmie i prawdę powiedziawszy nie pamiętam który film zrobił na mnie takie wrażenie. Świetna gra aktorska
Kota to jedno a drugie pokazanie determinacji, pasji w trudnych realiach lat 80-tych. Sylwetka profesora jawi się dla mnie trochę w innym świetle . Dokonal wielkich rzeczy, wbrew wszystkiemu i wszystkim a klinika którą zostawił to naprawdę wyjątkowy szpital.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Bogowie 12.10.14, 12:10
      No i zachęciłaś mnie, aby pójść smile
    • ola Re: Bogowie 12.10.14, 12:12
      Bylam wczoraj. Film jest kapitalny! Pod każdym względem.
      Historia - oby więcej takich filmów ocwielkich ludziach i wielkich rzeczach, które robią
      Scenariusz - wreszcie, wreszcie w polskim kinie idealne przygotowanie scenariusza. Świetnie rozłożone akcenty, wybór punktów granicznych historii (nie od urodzin do śmierci tylko to, co ważne dla konkretnego tematu filmu), balans pomiędzy napięciem, refleksjà a świetnym humorem, ani jedna scena nie jest zbędna czy za długa.
      Inscenizacja - kostiumy, plenery, efekty.
      Gra aktorska - Kot - czapki z głow! Ale nie tylko on. Świetny Piotr Głowacki, który nie gra Zembali. On jest Zembalą.
      Montaż, szczególiki realizatorskie i operatorskie (np zaproszenie prawdziwego Zembali i Bochenka do epizodów, ostatni kadr z najsłynniejszym zdjęciem Profesora itd.)
      Jejku, mogę tak dlugo.
      Jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio widziałam. Nie tylko polskich. Ten film to światowa liga!
    • mejerewa Re: Bogowie 12.10.14, 12:29
      Bardzo chcę pójść, bo czekałam na dobrą rolę Kota od czasu, gdy niemal zakochałam się w Skazanym na bluesa.
      I pytanie do was, czy jest dużo krwi, flaków i realistycznych scen medycznych? Bo to jest dla mnie ciężkie w kinie. Zamykam oczy, gdy w scenach wojennych są ranni, urywane głowy, strzały w mózg itp.
      I obawiam się, że w takim filmie będzie dużo tego, słusznie?
      • ola Re: Bogowie 12.10.14, 12:36
        Jest sporo zbliżeń podczas operacji. Ja też tego nie lubię, ale wystarczyło na chwile odwrócić wzrok.
        • thaures Re: Bogowie 12.10.14, 13:04
          Mialam isc we wtorek, ale nie wytrzymalam. Za 2 h bede w kinie.
    • gretchen184 Re: Bogowie 12.10.14, 13:12
      idę we wtorek.
      już się nie mogę doczekać.
    • rosapulchra-0 Re: Bogowie 12.10.14, 13:13
      A wiecie, że na tym słynnym zdjęciu jest właśnie Kot?
      www.plotek.pl/plotek/51,79592,16777634.html?i=0&bo=1
      • azja001 Re: Bogowie 12.10.14, 13:17
        Wybieram sie dopiero, chciałam to zrobic zanim tyle dobrych recenzji sie pojawiło, teraz nie mam wyjścia
        • ala_bama1 Re: Bogowie 12.10.14, 13:28
          Zgadza się, dbałość o szczegóły też jest atutem tego filmu!
    • kawka74 Re: Bogowie 12.10.14, 13:43
      Idę w środę. To pierwszy film od paru lat, który bardzo bardzo bardzo chcę zobaczyć.
    • hermenegilda_zenia Re: Bogowie 12.10.14, 13:47
      Film jest znakomity - to drugi polski film w ciągu 15 lat. na który poszłam do kina, bo niestety 99% polskich produkcji nie nadaje się do niczego, a na pewno nie na wydanie kasy i mój stracony czas. Nawet mój mąż cudzoziemiec stwierdził, że to był bardzo dobry film, który ogląda się jak film hollywoodzki. Świetne aktorstwo, nie tylko Kota - mnie zachwycił Szymon Warszawski w roli Andrzeja Bochenka. Nie wiem, kiedy minęły 2 godziny - i taki smutek, że być może takich lekarzy już nie ma, że takie klimaty były możliwe tylko w tych ciężkich, dziwnych czasach PRL-u, które wydobywały z ludzi to co najgorsze, ale i to, co najlepsze.
      • evee1 Re: Bogowie 15.10.14, 03:59
        > Film jest znakomity - to drugi polski film w ciągu 15 lat.
        A ktory byl ten pierwszy?
        • hermenegilda_zenia Re: Bogowie 15.10.14, 20:20
          Papusza
    • only_black Re: Bogowie 12.10.14, 14:33
      potwierdzam, niesamowity film, każda scena, dialogi, wszystko, film wywarł na mnie ogromne wrażenie, trzeba zobaczyć!!!!
    • slonko1335 Re: Bogowie 12.10.14, 14:44
      Własnie zarezerwowałam bilety na środę.. Musze tylko wcisnąć komuś dzieciakiwink
      • guderianka Re: Bogowie 12.10.14, 21:30
        Dawaj do mnie wink
    • nenharma Re: Bogowie 12.10.14, 15:39
      Wybieramy się z mężem w środę. I tak mieliśmy iść ale po tak dobrych recenzjach już nie mogę się doczekać żeby go zobaczyć. smile
    • mamaemmy Re: Bogowie 12.10.14, 17:27
      Tez sie wybieramy,znajomi byli i wrócili zachwyceni ,a są bardzo wybredni smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Bogowie 12.10.14, 17:29
      byłam wczoraj.
      rewelacja.
      Kota poznac mozna tylko po głosie i czasem z oczu. poza tym - gest, miny, sposób poruszania się - to Religa.
      Głowacki fantastyczny.
      polecam.
      • thaures Re: Bogowie 12.10.14, 18:38
        Wlasnie wrocilam. Mnie sie film bardzo podobal, mąż z zmieszanymi uczuciami-ale nie wie, co mu zgrzyta. Kot jak Religa, bardzo wiernie go pokazal. Tylko wzrost mi przeszkadzal, chyba dlatego, ze pamietam samego profesora.
    • lady-z-gaga Re: Bogowie 12.10.14, 18:47
      Ja byłam.
      Zachwycona filmem, Kotem, i Religą - nie znałam zbyt dobrze początków jego kariery,
      • annakate Re: Bogowie 12.10.14, 20:31
        Właśnie wróciłam z kina; rzeczywiście ogląda się z przyjemnością, nie przegadany, bez dłużyzn, świetna muzyka. Polecam.
        • bei Re: Bogowie 12.10.14, 21:21
          Religa - pokazany jako ten prawdziwy człowiek, z wadami i z pasją.
          Świetny film, bez zadęcia.
    • guderianka Re: Bogowie 12.10.14, 21:32
      Z fragmentów w tv -tak właśnie czułam, a Wy to potwierdzacie. Jestem zafascynowana grą Kota, dla mnie to aktor na miarę Toma Hanksa. Świetny, plastyczny, realny...
    • ira_07 Re: Bogowie 12.10.14, 22:15
      Fantastyczny. Lubię polskie kino (bo nie kojarzę go tylko z romantycznymi komediami), ale denerwowało mnie to, że dobry polski film przejeżdża po widzu jak walec. A tu mamy kawał dobrego kina, trzymającego w napięciu - choć wiemy jak się skończy, kawał genialnego aktorstwa, dobry scenariusz, historia bez zadęcia, bez uświęcania, niepotrzebnego dramatu.
    • mary_lu Re: Bogowie 12.10.14, 23:22
      Świetny film, na pewno obejrzę go jeszcze kilka razy, bo po prostu uwielbiam każdą scenę, a smaczków jest tam na tony. Kot rewelacyjny, a kilka razy spojrzał tak, że BYŁ Religą.
    • nowaczek1 Re: Bogowie 13.10.14, 13:52
      Zgadzam się, że film bardzo dobry.
      Tylko jedna krytyczna uwaga.
      Film cierpi na największą bolączkę polskiej współczesnej kinematografii. DIALOGI. W sensie jakość dźwięku w dialogach.
      Nie potrafię pojąć, dlaczego w polskich filmach dialogi są tak fatalnie nagrane, że wiele z nich jest po prostu niezrozumiałych. Nie jest to kwestia kina, bo w wielu różnych kinach na polskich filmach jest tak samo.
      Efekty Dolby SR są super, muzyka również, a kiedy zaczynają się dialogi, ich jakość przypomina głos z telefonu.
      Podobnie ma się rzecz z jakością dźwięku w polskich filmach odtwarzanych w telewizji. Tło za głośne, dialogi za ciche.
      Na zagranicznych filmach wszystko jest wyraźne i zrozumiałe.
      Czy nie mamy dobrych dźwiękowców?
      Dodam, że problem omawiałem rodziną i ze znajomymi, wszyscy jesteśmy podobnego zdania.
      • bei Re: Bogowie 13.10.14, 14:05
        Przyznaję rację nowaczek1. Dopytywałam kilka razy partnera - co powiedział dany aktor.
        Dialogi nagrane tak, jakby niektórzy mieli problem z dykcją. Ale to tak na marginesie, gdy szukamy wady by produkt przedstawić najrzetelniej smile
        • nowaczek1 Re: Bogowie 13.10.14, 14:19
          Owszem, przedstawiam rzetelnie, film BARDZO DOBRY smile

Zwłaszcza, że po powrocie do domu, wieczorem obejrzeliśmy inny film z Kotem - wyjazd integracyjny. Żenada. Tego się nie da nawet opisać, jakie dno.
      • kanna Re: Bogowie 14.10.14, 23:36
        Nie potrafię pojąć, dlaczego w polskich filmach dialogi są tak fatalnie nagrane, że wiele z nich jest po prostu niezrozumiałych.

Tez dopytałam kiedyś kogoś z branży. Odpowiedź jest prozaiczna - pieniądze. Dialogi się kręci na żywo, nie w studio.
        • evee1 Re: Bogowie 15.10.14, 04:06
          No, ale jak sie do nich podklada muzyke, to juz raczej w studio i mozna byloby ja przyciszyc tak, zeby slychac bylo te dialogi! Tez zauwazylam ten problem z dialogami, nawet w niedawno ogladanym filmie, chyba Ida to byla.
    • gretchen184 Re: Bogowie 14.10.14, 20:58
      no i przyszłam z kina
      film-rewelacja
      Kot- tylko potwierdził,ze jest fenomenalny
      film wbija w fotel a 2 godziny mijają w mgnieniu oka
      bardzo polecam-jedynie jak ktoś jest wrażliwy na krew i garmażerkę to ostrzegam
    • malgosiek2 Re: Bogowie 14.10.14, 21:03
      Widziałam zajawki w tv.
      Boszzzz jak oni jarają te papierochy bez końca, fuuuujjjj, bleee.............
      Może obejrzę jednak.
      • ola Re: Bogowie 16.10.14, 10:39
        rzeczywiście jarają, ale tak wtedy było.
        Moja mama skończyła te same studia co ja. W tym samym budynku. Za jej czasów WSZYSCY palili na sali podczas wykładów (35 osób w małej salce z zamkniętymi i zasłoniętymi oknami, blee), za moich nie można palić na terenie całego kampusu smile
    • trinkino Re: Bogowie 14.10.14, 21:15
      Byłam dzisiaj, rewelacja, Kot jeszcze lepszy niż jako Rysiek, a tam powalał na kolana. Polecam, oczywiście pewnemu pokoleniu, mlodsze roczniki mogą mieć spory problem z odbiorem filmusmile
      • misterni Re: Bogowie 18.10.14, 22:35
        trinkino napisała:

Polecam, oczywiście pewnemu pokoleniu, mlodsze roczniki mogą mieć spory problem z odbiorem filmusmile

Właśnie wróciliśmy smile. Moja jedenastolatka nie miała problemu żadnego z odbiorem smile
    • claudel6 Re: Bogowie 14.10.14, 22:44
      własnie widziałam, doskonały!
    • jusiakr Re: Bogowie 15.10.14, 08:32
      Wybraliśmy się wczoraj i jesteśmy zachwyceni - Kotem, odtworzeniem tamtych czasów, szczegółami...
      Ale rzeczywiście tyle papierosów to już dawno w filmie nie widziałam.
    • kawka74 Re: Bogowie 15.10.14, 15:47
      Byłam. Nie wiem, jak to zrobili, ale film o polskiej transplantologii ogląda się tak samo, jak 'Sherlocka'. Wszyscy na sali kinowej zapewne wiedzieli doskonale, jak skończyły się pierwsze próby przeszczepienia serca, ale i tak napięcie było. Akcenty komediowe (chociaż to był raczej śmiech przez łzy) też się przytrafiły, scena ze świnią - pierwszorzędna.
      Głowackiego pamiętałam z roli prokuratorka (inaczej się nie da go nazwać) w 'Instynkcie', był bardzo dobry, lepszy od Bobrowskiego; w 'Bogach' też był znakomity. No, ale Kot... pierwsza klasa. Trochę mi tylko Kotys zgrzytał w roli 'hamulcowego', członka komisji etyki lekarskiej: czekałam, aż powie 'jeszcze wielu rzeczy pan o mnie nie wiesz' albo 'zatkało kakao', za bardzo się przyzwyczaiłam do niego jako Paździocha.
      • misterni O tak, w ogóle się nie wpasował w klimat tego 18.10.14, 22:41
        filmu. Niestety rola w "Kiepskich" za bardzo go zaszufladkowała.
        Głowacki genialny, w "Instynkcie" faktycznie błyszczał, jako jedyny chyba.
        No a Kto, to Kot po prostu, co tu gadać wink
      • echtom Re: Bogowie 30.11.14, 00:18
        > Akcenty komediowe (chociaż to był raczej śmiech przez łzy) też się przytrafiły, scena ze świnią - pierwszorzędna.

Byłam dopiero dzisiaj - też mnie zachwycił czarny humor, a przy scenie ze świnią popłakałam się ze śmiechu.
        Ogólnie film podobał mi się bardzo, tylko jestem trochę zaskoczona waszymi wpisami, że Kot idealnie pokazał Religę. Nie znałam Religi w realu, ale w filmie wydał mi się nieco przerysowany - naprawdę był takim świrem? smile
    • mejerewa Re: Bogowie 16.10.14, 09:36
      mejerewa napisała:

> Bardzo chcę pójść, bo czekałam na dobrą rolę Kota od czasu, gdy niemal zakochał
      > am się w Skazanym na bluesa.
      > I pytanie do was, czy jest dużo krwi, flaków i realistycznych scen medycznych?
      > Bo to jest dla mnie ciężkie w kinie. Zamykam oczy, gdy w scenach wojennych są r
      > anni, urywane głowy, strzały w mózg itp.
      > I obawiam się, że w takim filmie będzie dużo tego, słusznie?

Byłam. Faktycznie sporo scen "mięsnych", spuszczałam wzrok, mimo świadomości, że to nie były prawdziwe wnętrzności, nie jestem w stanie patrzeć.

Kot znakomity, jako Rysiek był młody, jako Religa już dojrzały i to widać.

W kinie byłam po 2 latach, bo mało co jest mnie w stanie przyciągnąć do kina, głównie ze względu na ludzi szeleszczących popcornem i długie reklamy. I niestety znowu wielkie rozczarowanie. Akurat konsumujących było mało, bo jednak sporo starszych widzów, bez takich przyzwyczajeń. Jednak gdy odbierałam zarezerwowane bilety, okazało się, że seans będzie opóźniony o pół godziny i przepraszają. Ja na to, że szkoda, że nie wysłali maila lub sms (te dane są obowiązkowe przy rezerwacji, po co?) i może z tej okazji ograniczą czas reklam przed filmem. Kasjerka powiedziała, że przekaże nasze sugestie menedżerom.
      Film był późno wieczorem, po 23 jest już nocna komunikacja, są ludzie, którzy zorganizowali opiekę do dzieci, itp. A film zaczął się 53 minuty po czasie, bo mimo opóźnienia puszczono 23 min reklam. I to bezdennie głupich (nie mam tv, nie wiem czy takie właśnie lecą) lub zapowiedzi filmów. To upokarzające!
      I teraz znowu do kina może mnie przyciągnąć tylko wybitnie dobry film.
      • anek130 Re: Bogowie 16.10.14, 16:51
        polecam złożyc reklamację na pismie. Dwa razy składałam i została przyjęta i w ramach przeprosin dostawalam 2 zaproszenia na dowolny seans. raz własnie poszłam z koleżanką na seans o godzi. 20.00, oprócz nas było jeszcze 4 ludzi na sali i zapomnieli nam włączyć film!!!!, po 20 minutach kolezanka poszła do obsługi i usłyszała, jak jedna do drugiej mówi, że ktoś zapomniał włączyć, a do nas na sale już przyszła z wersją o awarii. ja wszystko rozumiem, ale gdyby to była awaria to chyba mozna było przyjśc i powiadomić- za to nie puścili nam reklam- ale ja i tak napisałam rekalamcję i otrzymała 2 zaproszenia- nie chodzi mi o wyłudzania darmowych biletów ale o traktowanie klienta i kłamstwo w żywe oczy- nie lubię jak ktoś robi ze mnie idiotę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka