Dodaj do ulubionych

Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparoskopii

12.10.14, 16:03
Moje drogie - za miesiąc czeka mnie laparoskopowe usuwanie torbieli z jajnika. Wiem, że na ten temat był milion wątków, ale nie znalazłam info o cewnikowaniu, tzn wiem, że jest zakładany cewnik, czasem przed, a czasem już po zabiegu, ale nie wiem, po jakim czasie go zdejmują? Boję się tego dyskomfortu, że będę to czuła... Nigdy nie miałam go zakładanego, czy to boli jak zapalenie dolnych dróg moczowych? Czy można się na to nie zgodzić? Dziękuję za informację.
Obserwuj wątek
    • odra78 Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 16:23
      Ja miałam taki zabieg, ale prywatnie, cewnik zakładali mi po podaniu narkozy jak juz spałam. Wyjęto na drugi dzien.
      • auto.auto Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 16:26
        A sam samo miejsce gdzie miałaś cewnik w ciągu dnia bolało? Wiem, że każdy ma inny próg bólu, ale jakie to było uczucie?
        • capa_negra Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 17:02
          Nie bój się cewnikowania bo NIE BOLI.
          Nie boli ani zakładanie, ani wyciąganie cewnika.
          Miałam kilkakrotnie zakładany cewnik " na żywca" i pomijając fakt, że sama sytuacja jest mało komfortowa to nie ma bólu.
          Po operacji chodziłam z cewnikiem 2 tygodnie i oprócz tego, że było to po prostu upierdliwe to nic mi się nie działo.
          • auto.auto Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 17:24
            dziękuję za informację smile cewnika boję się bardziej niż lewatywy wink
            • capa_negra Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 17:42
              Lewatywy też się nie bój bo nie boli.
              Miałam raz i naprawdę bez sensacji.
              Z przygotowań do operacji i rożnych przed i po operacyjnych czynności najbardziej "sensacyjnym" było picie chyba 3 litrów płynu czyszczącego trzewia.
              Brrrr.
    • rosapulchra-0 Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 17:28
      W ogóle nie boli. Ani zakładanie, ani zdejmowanie, ani noszenie. Oczywiście musisz uważać, żeby go sobie nie wyrwać, ale to naprawdę nie jest żadnym problemem.
      • bbuziaczekk Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 17:48
        To nie boli wogole. Nie czujesz tego cewnika wogole.
        Ja miałam cewnik zakładany przy cesarce. Sciagniety na drugi dzień czyli 24 h po. Wyciaganie tez nie boli.
        • odra78 Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 12.10.14, 22:54
          Nawet nie czułam, ze go mam . Lewatywę robiłam sobie sama, kupuje sie w aptece, mała buteleczka. Pojechałam na sam zabieg . o 14 miałam laparoskopie, po tym spędziłam jeszcze dzien w klinice i do domu
    • ksniezka_2 Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 13.10.14, 09:49
      Ja miałam cewnik po usuwaniu torbieli na cewce moczowej. Zakładali w pełnym znieczuleniu przed operacją. Dziewczynom które miały usuwaną torbiel na jajniku usuwali na drugi dzień po operacji. Wyciąganie nic nie boli, najpierw wyciągają płyn z cewnika a później cewnik sam się wysuwa.
      Może być tak, że po usunięciu cewnika cewka robi się nadreaktywna i zaczyna trochę szczypać po oddaniu moczu i bardzo często się może chcieć lecieć do łazienki. Ale to cecha indywidualna i po 1-2 dniach mija.
      Ja miałam cewnik przez 3 tygodnie , i przeżyłam smile
      Odwaaaaagi smile
    • kozica111 Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 13.10.14, 09:58
      Ja miałam po cc, podreptałam z nim pod prysznic i powiesiłam go sobie , bo miał haczyk na uchwycie pod prysznicem, wykapałam się i wyszłam, tylko cewnik zapomniałam zdjąć z haczyka.....
      • bei Kozica 13.10.14, 12:24
        Słabo mi jak przeczytałam! I co, wyrwałas go sobie?
        • rosapulchra-0 Re: Kozica 13.10.14, 18:08
          Ja wyrwałam sobie cewnik. Na łóżku. Jak zwykle niezgraba ze mnie, zawinęłam rurkę od cewnika wokół nogi i gdy się przekładałam z jednego boku na drugi po prostu go wyrwałam. Nieprzyjemne uczucie, ale niebolesne. Zaraz założyli mi drugi, ale ja ten cewnik miałam ze trzy tygodnie i nie mogłam schodzić z łóżka. Miałam jeszcze wtedy rurkę w brzuchu (wodobrzusze miałam), jej na szczęście nie wyrwałam - a to by bolało, bo ta rurka była przyszyta do brzucha.
    • eve-lynn Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 13.10.14, 13:11
      Do laparoskopii nie byłam cewnikowana, za to operacji po porodzie - i cewnikowali jak już spałam a usuwali chyba na żywo, ale skoro nie pamiętam to pewnie nie bolało. Samo "posiadanie" cewnika też nie.
    • niktmadry Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 13.10.14, 15:01
      Zdecydowanie gorzej wspominam wyciąganie drenu po operacji niż cewnika. ale ja miałam 15cm torbiel więc miałam laparotomię. Nie pamiętam czy dziewczyny po laparoskopii miały cewniki.
      • czarna_kita Re: Ematka wie wszystko - cewnikowanie po laparos 13.10.14, 17:58
        Miałam cewnik 2 razy, przy usuwaniu woreczka żółciowego i cesarce. Nie bolało ani zakładanie ani "noszenie" ani wyjmowanie.
        • ola07 Do Ksniezka_2 10.02.15, 11:05
          Nie wiem czy jeszcze odwiedzasz ten wątek, jeśli tak, to bardzo Cię proszę napisz mi jak wyglądała twoja operacja na cewce moczowej, ja też mam mieć taką operacje i lekarze zwlekają ze względu na duże ryzyko powikłań, a ja ledwo już żyję. Może być na priv kasias1973@interia.pl
          • auto.auto Re: Do Ksniezka_2 13.02.15, 18:23
            Operacja na cewce moczowej? Ja miałam torbiel na jajniku usuwaną laparoskopowo.
            • dzidaa i 13.02.15, 18:46
              nie ma obowiązku cewnikowania po/przed laparo, możesz sie nie zgodzic na cewnikowaniei siusiac do basenu lub pójść do wc.
              • auto.auto Re: i 13.02.15, 18:58
                Cewnik miałam założony na czas zabiegu jak już byłam pod narkozą i wyciągnięty przed wybudzeniem więc spoko wink a babki obok bo cięższych zabiegach mówiły, że cewnika wcale nie czują.
                Lewatywa też nie taka tragiczna - do przeżycia tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka