Dodaj do ulubionych

poproszę o pomoc

14.11.14, 11:05
chce upiec szarlotkę.
Przepisów jest mnóstwo.
Prosze Was o pomoc.

Nie wiem tak naprawde jaki przepis jest dobry.
czytaam ze można kroi jabłka, można masę z jabłek zrobić, sa rózne propozycje.
Pomóżcie, bede robić drugi raz, pierwszy nie wyszedł. Nie chce spierniczyć, mam gości....
Obserwuj wątek
    • incubus_0 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:10
      Prostszego przepisu nie ma: www.wielkiezarcie.com/recipe126.html
      • tonik777 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:29
        Ciekawy ten przepis, ale naprawdę do składników sypkich nie dodajemy margaryny czy masła tylko całość (200 g) w wiórkach/cienkich plastrach dajemy na wierzch?
        • incubus_0 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:35
          Dokładnie tak! Żadnych jajek, żadnego zagniatania ciasta, nic. Wychodzi pyszna szarlotka.
          • oteczka Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:46
            No sorry dla kogo pyszna to pyszna ,byle gnieciuch niestety nie przypomina szarlotki ,a szarlotka to łatwe ciasto wystarczy zagnieść kruche ciasto ile to zajmuje ? chwilę ostatnio robiłam szarlotkę góralską ,pyszna aromatyczna i najdłużej czasu zajęło obieranie jabłek tu przykładowy przepis alicja.przepisy.net/szarlotka-goralska-vel-tatrzanska/ moja wyglądała takhttp://img31.otofotki.pl/miniaturki/jo944_10372102_834032099982737_4676702098433961629_n.jpg
            • incubus_0 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:49
              Próbowałaś? Bo ja umiem piec różne szarlotki i ta jest zdecydowanie najlepsza. A jeśli nie próbowałaś takiej i nie piekłaś jej, to na podstawie czego oceniasz?
              • oteczka Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:12
                Tak i u mnie wylądowała w śmieciach a było to w latach 80 wtedy w kryzysie takie ,byle tanie przepisy coś z niczego królowały ,ostatnio znowu zrobiła się modna ,koleżanka zrobiła i stwierdziła że to g.... nie szarlotka .Tyle w temacie ,o gustach i smakach się nie dyskutuje każdemu smakuje co innego ,ale to coś nie jest szarlotką.
                • incubus_0 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:24
                  To znaczy, że źle ją piekłaś. Bo dobrze zrobiona jest pyszna, znacznie lepsza niż te na kruchym cieście.
                  • oteczka Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:32
                    Nie chce mi się z tobą dyskutować ,ja piekę ciasta i torty na zamówienie od 30 lat i co jak co to robić umiem wyśmienicie.Ktoś kto nie ma pojęcia o dobrym cieście to to coś nazwie szarlotką ,nadmienię że koleżanka 60 lat ,super kucharka,upiekła ,jak wspominałam nazwała to g....
              • landora Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 18:01
                Ja umiem piec i rzadko kiedy ciasto mi nie wychodzi, a ta "sypana" szarlotka zdecydowanie mi nie wyszła. Składniki się nie połączyły, czuć było mąkę.
                Ja jednak zostanę przy mojej szarlotce na kruchym cieście, jest zdecydowanie najlepsza, jaką kiedykolwiek jadłam (przepis babci).
            • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 16:50
              Oteczka. Ja nie lubie posiekanych grubo jablek. Lubie jablka takie cos w stylu musu z kawalkami ale nie wiem jak to zrobic
              • oteczka Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 17:03
                Jabłka do szarlotki góralskiej kroi się na prawie przezroczyste plasterki ,ale to musi być szara reneta bo z tej tylko takie ciasto dobrze wychodzi,chcesz mus z kawałkami, jabłka obierasz ,gniazda wydrążasz,kroisz jabłka w sporą kostkę ,ja lubię dużo także 1,5 do 2 kg ,podlewasz tak około 1/2 szkl wody ,dusisz na małym ogniu,tak na oko jak zobaczysz że większość to już mus to wtedy koniec i co raz musisz mieszać ,cukier do smaku i sporo cynamonu .
              • lady-z-gaga Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 18:18
                Mus z kawałkami mozna gotowy kupić, bywają takie w litrowych słoikach.
                • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 08:51
                  To jeszcze pytanie ile maki musze miec na 2 kg jablek? W tych przepisach jest malo informacji. W jednym ze 3 szklanki. To tak malo? Smietana tez musi byc? Te przepisy nie za bardzo podaja dokladne dane
                  • eraz-lilipop Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 10:35
                    Nie wiem jaka robisz te szarlotke, ale na kruche jest maka zoltka maslo cukier i smietana, smietane mozna pominac ale bedzie wtedy super kruche i skladniki jest trudniej sklepic w jedna kule. Jablek dajesz ile lubisz, jedni daja mniej inni wiecej.
                    Taka podstawa podstaw kruchego to kostka masla 2szklanki maki, 2 lyzki cukru pudru, 2 zoltka 2 lyzki smietany.Co przepis to proporcje troche inne ale to cos takiego. Wybierz sobie jeden przepis i trzymaj sie ilosci skladnikow na ciasto, jablek mozna dac wiecej lub mniej .Takie ciasto latwo sie sklepi w kulke ,ale trudno je rozwalkowac. Ja wykladam blache papierem do pieczenia i paluchami wygniatam spod aby byl w miare gladki i rownomierny, druga czesc ciasta wkladam do zamrazarki a pozniej scieram na tarce na duzych oczkach . Aby ciasto nie namieklo zbytnio sokiem z jablek , mozesz spod ciasta podpiec przez 15 min i pozniej posypac bulka tarta , i dopiero na to jablka i gore ciasta i pieczesz. Powinno wyjsc
                    • eraz-lilipop Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 10:46
                      www.youtube.com/watch?v=BkQMhYX0w4A
                      na yt sobie zobacz
                      tu masz jak zagniatac ciasto recznie www.youtube.com/watch?v=rSqBFhPRGUg
                      • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 13:08
                        Eraz dziekuje Ci bardzo. Juz teraz wiem. Zaraz sie zabieram za robienie. Czy tej maki to nie za malo bedzie? Ona plaska nie wyjdzie?
                        • eraz-lilipop Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 14:56
                          wszystko zalezy jaki przepis i jaka blaszka , wybierz przepis i podazaj za nim wink. Kruche jest najprostrzym ciachem. Jak wyjdzie za suche, bo moze i tak byc, zaopatrz sie w lody albo w smietane bita lub lana do deserow i ciasto podaj po angielsku wink
      • arim28 Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 14:03
        Po co dodawac do szarlotki proszek do pieczenia, przy takiej ilosci masla?
        • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 16.11.14, 10:16
          arim28 napisała:

> Po co dodawac do szarlotki proszek do pieczenia, przy takiej ilosci masla?

ja dałam proszek 2 lyżki na 4 szklanki mązki i kostke masła 250g, to źle?
          • arim28 Re: poproszę o pomoc 16.11.14, 18:27
            7ewa.krakowska napisała:

> ja dałam proszek 2 lyżki na 4 szklanki mązki i kostke masła 250g, to źle?
            Jak smakowalo i nie zaszkodzilo - to zadne źle smile
          • marghe_72 Re: poproszę o pomoc 17.11.14, 00:16
            7ewa.krakowska napisała:

>
            > ja dałam proszek 2 lyżki na 4 szklanki mązki i kostke masła 250g, to źle?

zupełnie niepotrzebnie.
    • loola_kr Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:14
      moja ulubiona to ta:
      www.kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkacienka/szarlotkacienka.htm
      ale ulubiona dzieci i generalnie wszystkich to ta:
      www.kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotka2/szarlotka2.htm
      • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 16:42
        Lola czy ten drugi przepis dla dzieci to taka prawdziwa szarlotka? Nie wiem ktory przepis zrobic. Bo ten mi sie wydaje łatwy. Ale slyszalam ze sie prazy jabłka. Jakie są najlepsze?
    • triismegistos Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 11:57
      Imo najlepsza szarlotka: robię kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Dzielę na dwie nierówne połowy wink większą wylepiam dość cienko blaszkę, drugą zwijam w kulę, jedno i drugie wsadzam do zamrażarki. Jabłka kroję w cieniutkie plasterki a białko, które zostało po zrobieniu ciasta ubijam na sztywno. Wyjmuję z zamrażarki blaszkę, okładam plasterki jabłek na cieście w kilkuwarstwową "dachówkę" przesypując je cynamonem, i jeśli jabłka są kwaśne cukrem. Na to wylewam pianę z białek. Zamrożoną kulę ciasta trę na tarce i posypuję nią wierzch, piekę w bardzo gorącym piekarniku.
      Ciasto kruche musisz sobie wygóglać, bo od lat robię "na oko" i nie mam pojęcia jakie właściwie są proporcje.
      • oteczka Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:17
        Ja robię to samo to jest właśnie szarlotka góralska ,pyszna i na ciepło i na zimno.
      • ichi51e Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:40
        Ten przepis jest ok. Moja tesciowa do tego przysiega ze jako tluszcz najlepszy tluszcz wytapiany ze skwarek (czyt smalec) pol na pol z maslem. Podobno bardziej kruche wychodzi. Szarlotki robi bardzo dobre.
    • yotsukaido Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:15
      Ja, jako szarlotkowy i ogólnie ciastowy laiksmile, po przeszperaniu internetu robiłam według tego przepisu www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka/przepis.html Tylko na górę dałam ciasto w formie takiej kruszonki czy jak to się tam zwie (rzucam pourywane kawałeczki) i wyszło mi bardzo dobre. I nawet już ze dwa czy trzy razy piekłam.
    • kamunyak Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:34
      > Pomóżcie, bede robić drugi raz, pierwszy nie wyszedł. Nie chce spierniczyć, mam
      > gości..

No, ja jednak poszłabym do cukierni.
      Robilam kilka podejśc do szarlotki i wszystkie wychodzily smaczne ale wszystkie opadały i miały grubosc 3 cm może. Dla rodziny moze być, w ramach eksperymentowania, ale gosciom bym nie podala.
      • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:37
        kamunyak napisała:
        Dla rodziny moze być, w ramach eksperymento
        > wania, ale gosciom bym nie podala.

a skąd wiesz że goście to nie rodzina? he?

o to chodzi że własnie celem zaproszenia gości jest mój własny wypiek. Jesli rzeczywiście nie wyjdzie to kupię. Ale musze spróbować.
        • kamunyak Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:51
          a skąd wiesz że goście to nie rodzina? he?

nieprecyzyjnie sie wyraziłam, miałam na myśli domowników.
          I chcialam tez powiedzieć, że szarlotka nie jest aż tak prostym ciastem, jak mogłoby to wyglądać.
          • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 12:53
            kamunyak napisała:

> a skąd wiesz że goście to nie rodzina? he?
            >
            > nieprecyzyjnie sie wyraziłam, miałam na myśli domowników.
            > I chcialam tez powiedzieć, że szarlotka nie jest aż tak prostym ciastem, jak mo
            > głoby to wyglądać.

rodzina a domownicy nie róznią się niczym w moim przypadku. Domownicy to moja rodzina.
            • kamunyak Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 13:13
              > rodzina a domownicy nie róznią się niczym w moim przypadku. Domownicy to moja r
              > odzina.

no, ja domowników nie zapraszam na obiad z deserem w postaci ciasta.
              Co najwyzej krzyczę "obiaaad!" i mówię "ciasto nie wyszło".
              Tak, że dla mnie to różnica, choc, niewątpliwie, domownicy to moja rodzina. Acz nie jedyna.
      • bei Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 13:12
        Można jeszcze inaczej - będzie to po prostu ciastko z jabłkami.
        Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie, jabłka bez wymagań gatunku, cukier, cynamon ( jak lubisz )
        Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty lub prostokąty takiej wielkości, w jakiej chcesz mieć ciastka.
        Mozna tez wyciąć długie prostokąty o boku gotowego ciasta a szerokości , która Ci odpowiada.
        Elementów musi być parzysta ilość.
        Jablka albo tylko obieramy i wycinamy komory nasienne, albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
        Gdyby Twoja intuicja krzyczala, ze są twardawe, to lepiej potraktować je tarką, można je nawet chwilę poddusić.
        Przyprawiamy je niewielką iloscią cukru i cunamonu, moźna skropić sokiem z cytryny, można wrzucić łyżkę żurawiny w jakiejkolwiek postaci ( suszona, mus, mrożona itp)
        Jablka wykladamy na elemencie z ciasta, przykrywamy drugim, łączymy przyciskając palcami lub widelcem, robimy kilka dziurek, by para miala miejsce ucieczki i siup do piekarnika ( czas i termika właściwa wg podpowiedzi producenta ciasta )
        Po upieczeniu na zloto prószymy cukrem pudrem .
        Praktycznie to każdy owoc mozna tak zapakować i upiec.
        • eraz-lilipop Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 17:36
          Na kruchym zawsze wychodzi.Ta jest prosta i wygląda i smakuje . Ja mam dwie lewe ręce do pieczenia a taka szarlotka nawet gości czestuje .
          bakeandtaste.blogspot.co.uk/2011/09/szarlotka-na-kruchym-ciescie-najlepsza.html?m=1
      • landora Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 18:04
        Z kruchego nie opada (przynajmniej mi nigdy kruche ciasto nie opadło).
    • marghe_72 Re: poproszę o pomoc 14.11.14, 18:12
      Tym, którym szarlotka nie chce wyjść polecam owoce (mogą jak najbardziej być same jabłka) pod kruszonką
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2014/08/kruszonka-z-owocami.html
      A tu przepis na tatrzańską szarlotkę www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html
    • helufpi Re: poproszę o pomoc 15.11.14, 20:04
      Przede wszystkim kup jabłka przerobowe, najlepiej antonówki, ew. może być jakiś boskop czy inne kwasidło. Jeśli kupisz gale, szampiony czy jonagoldy to zawsze ci wyjdzie paskudztwo.
      • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 16.11.14, 10:18
        helufpi napisał(a):

> Przede wszystkim kup jabłka przerobowe, najlepiej antonówki, ew. może być jakiś
        > boskop czy inne kwasidło. Jeśli kupisz gale, szampiony czy jonagoldy to zawsze
        > ci wyjdzie paskudztwo.

kupiłam kwaśne łabłka, dałam nieco brązowego cukru, jest lekko kwaskowate i bardzo dobre w smaku, nie za słodkie.Ja nie lubię ardzo słodkich ciast. za to mąz mówi ze mogłobyc trochę słodsze jabłko. A mi smakuje, jest ekstra.
    • 7ewa.krakowska Re: poproszę o pomoc 16.11.14, 10:15
      kochani, wyszła mi szarlotka - przynajmniejtak mi się wydaje. Jest pyszna.
      Nie dodałam śmietany. Zrobiłam z ubitym białkiem ale chyba to nic nie dało.
      Jabłka wyszły wyśmienite, sama zrobiłam. Ciasto starłam na górę a dół podpiekłam 15 minut, ale wydaje mi się że mogłobyc z 5 minut dłużej. Dziękuję Wam. Ja bedziecie mieli fajne jeszcze przepisy na ciasta to poproszę.
      • eraz-lilipop Re: poproszę o pomoc 16.11.14, 19:08
        Gratuluje smile .Kruche juz umiesz to teraz szukaj przepisów na kruchym cieście, z budyniem , dzemem , orzechami .Za jakiś czas będziesz miała listę sprawdzonych ulubionych ciast. Podpowiem jeszcze ze ciasta owocowe na oleju też wychodzą, jak ktoś lubi to polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka