Dodaj do ulubionych

Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomysłu

14.11.14, 20:13
... i jak zwykle liczę że ematki coś podpowiedzą smile

No więc tak, o ile najstarszy i średni mają już swoje preferencje i fascynacje i z prezentami dla nich nie mam problemu, o tyle mam zagwozdkę z najmłodszym, który w święta będzie miał szesnaście miesięcy - bo on wszystko ma... Moje dzieci niespecjalnie niszczą zabawki i najmłodszy ma w spadku po starszych braciach wielki kontener duplo, drugi kontener samochodzików, kolejkę i tory, dwa kosze pluszaków, kilka grająco-pierdzących fishersrajsów, dwa jeździki, wózek z lalą, kuchnię z garnkami, odkurzacz na baterie i cholera wie co jeszcze. W dodatku, odkąd nauczył się chodzić większość zabawek ma w głębokim poważaniu, bo woli chodzić, eksplorować chałupę i wspinać się na meble. W codziennym użyciu są jeździki, no ale kurka nie kupię gagatkowi trzeciego jeździka...

Od paru dni przeglądam sklepy online i katalogi supermarketów i nic mi się nie podoba, wiem że większość z tych zabawek zostałaby ciśnięta w kąt kwadrans po rozpakowaniu. Czym się bawią wasze półtoraroczniaki?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 20:30
      Sanki?
      Takie pierwsze nartki, co sa niewiele dluzsze od butow?
      Domyslam sie, ze zabawki do kapieli posiada, jesli nie - tez opcja. Na marginesie, dopiero jako dorosla kobieta moja corka sie przyznala, ze przez cale dziecinstwo marzyla o niebieskiej gabce w ksztalcie rekina, ktora widziala raz (!!!) na jakims filmie i nie mowila nic, bo nie wiedziala czy to gdzies mozna kupic wink
      Lubi mazac? Malowac rekami? Sa zestawy lacznie z plastikowymi fartuchami etc.
      Jesli macie schody w domu to slinky (u wiekszosci nie maja szans na hand-me-down, bo dzieci lubia je porozciagac i przestaja "chodzic") - nigdy nie jest za wczesnie na slinky wink
    • mag1982 Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 20:33
      Może coś na kijku do pchania?
      Ja też nie wiem co mojej młodszej kupić. Będzie miała 10 m-cy i chyba dostanie coś z FP choć trochę już tych grajków ma.
      • majka003 Re: Farbki do kąpieli 14.11.14, 20:41
        Sa takie farbki do malowania np. po kafelkach podczas kapieli-farbki do kąpieli chyba tak się zwą. Oczywiście zmywalne,albo farbki do malowania rękami.
    • guderianka Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 20:39
      https://ecsmedia.pl/c/baczek-grajacy-pociag-19-cm-m-iext6180018.jpg
      • ashraf Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 22:02
        Fajne smile A jak to się nazywa? Można kupić na allegro?
    • ichi51e Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 20:41
      Haba kulodromy dzieciece.
    • mayaalex Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 20:48
      Poltoraroczniak lubil pchac, swietnie nadawal sie do tego wozek z Ikei. zaczynal bawic sie samochodami i pociagami. Jesli zabawka i tak pojdzie w kat bo wszystko ma, to kup cos na wyrost, czego nie odziedziczyl - rowerek biegowy? Jezdzik motocykl (u nas na poczatku szalu nie bylo, potem go uwielbial)? Ksiazeczki? Mamoko jest super, historyjki o sloniu Elmerze tez.
    • lili76 Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 14.11.14, 22:22
      Scuttlebug, konik na biegunach ( czy inny zwierz - u nas jest renifer 😉wink
    • run_away83 Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 00:08
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile Z sanek nie mielibyśmy wielkiego pożytku, bo śnieg pojawia się u nas raz na ruski rok w ilościach homeopatycznych; wszelkiego rodzaju farbek, ciastoliny, etc jest u nas na tony, podobnie z książkami. Jeździki mamy dwa (scuttlebug i bobbycar), w garażu leży i czeka laufrad i hulajnoga, z których starsi wyrośli, więc z pojazdami chyba dam sobie spokój wink zwierza na biegunach nie chcę w domu, bo ilekroć młody dorwie takie ustrojstwo, próbuje się bujac na stojąco i bez trzymanki tongue_out

Podoba mi się bąk, będę szukać, zabawki do kąpieli mamy, ale już się znudziły; może gdyby udało się znaleźć jakąś bardziej wypasioną, to mogłabym bez spiny zrobić maseczkę i pomalować pazury podczas gdy królewicz pluskałby się obok w wannie...
      • aqua48 Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 13:36
        Duże auto z paką na której mały może usiąść i jeździć ciągnięty przez starsze rodzeństwo (trzeba tylko pilnować aby go nie spuszczali ze schodów w aucie), wozić w niej masę klocków czy innych zabawek.
      • ichi51e Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 14:13
        Baki sa ekstra - i duze i male (paluszkowe) jak dobry kupisz to i starsze zajmiesz beda mu puszczali...
      • kiddy Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 16.11.14, 08:22
        Run_away, trochę ci się wcisnę w wątek. Od kiedy twój synek jeździ na Bobbycarze? Mój synek ma 13,5 miesiąca, zastanawiam się nad tym jeździkiem, ale spotkałam się z opinią, że będzie za duży dla takiego dziecka. Synek jest wysoki, ma ok. 81 cm. Da radę?
        • run_away83 Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 16.11.14, 09:06
          Mój za tydzień będzie miał 15 miesięcy, jest raczej z tych drobniejszych dzieci. Bobby car dorwał jak tylko zacząć chodzić (jakieś dwa miesiące temu) i po jednym dniu rozkminił jak się odpychać odnóżami i kierować kierownicą.

Bobby car jest super - bardzo stabilny i nie do zdarcia, nasz jest w użytku chyba od 6 lat.
    • plain-vanilla Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 18:12
      Ja juz kupilam. Moj ma 2.5 roku. Mozesz zobaczyc na Amazonie:
      Folkmanis Piglet Hand Puppet
      Hape Crazy Tower (Multicoloured) - to akurat w TKMaxx za pol ceny.

Zabawka do zabawy pod nadzorem. Moj mlodszy i starszy uwielbiaja ja:
      Quadrilla Autoban Marble Run
    • plain-vanilla Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 18:22
      www.ikea.com/gb/en/catalog/products/50021076/
    • ashraf Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 19:29
      A Playmobil? Ja nie byłam przekonana, ale dostaliśmy w prezencie autobus od 1,5 rz i synek bardzo go polubił. Teraz dokupiliśmy farmę i szalał z nią dosłownie cały dzień. Co prawda wzięliśmy wersję dla starszych dzieci, bo młody nie zżera małych elementów, ale są i takie dla zupełnych maluchów. Poza tym zamówiliśmy u dziadków pieska na baterie i coś Eichhorn.
    • stara-a-naiwna Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 20:01
      ja mojemu (12m) kupuje tunel i namiot
      teraz postoi w domu a latem wystawię na ogród

taniocha i tandeta ale też nie mam pomysłu na coś innego
      (najbardziej lubi sie przemieszczać a zabawki sa na 2 chwile)

ps. dziecko mojego brata co nieco starsze lubiło bawić się wózkiem którym mogło przewozić swoje zabawki
      • ashraf Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 21:48
        Ten z Ikei? Jeżeli tak, to bardzo polecam! W tej kategorii polecam też tipi (ale to już nie z Ikei).
        • stara-a-naiwna Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 21:52
          taki jak z ikea tylko z mini tipi w komplecie
          no i z allegro
          wink
          • ashraf Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 22:01
            My kupiliśmy jak młody raczkował i to był strzał w dziesiątkę, no może poza jednym przypadkiem, kiedy niania trochę się zaklinowała big_grin Potem schowaliśmy, bo wielkie to, ale wczoraj wyciągnęłam, żeby zająć młodego czymś nowym-starym i dalej szaleje, choć to już półtoraroczny stary koń wink
    • sajgonetka Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 15.11.14, 22:09
      skoro juz nabył umiejętność chodzenia,
      to pukylino albo nawet rowerek biegowy smile
      • beeranek Re: Prezent gwiazdkowy dla malucha - nie mam pomy 16.11.14, 08:12
        Puky Wutsch jest wyższy, lepiej jego. Ale 1.5 roku to chyba długo na nim nie pojezdzi, może być za niski niedługo. Wprawdzie mój 22m jeszcze woli Wutscha nad biegowke ale on niski jest to pasuje mu a biegowka Jeszcze za wysoka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka