Dodaj do ulubionych

wegetarianskie swieta

21.11.14, 12:58
mozecie polecic - z osobistych doswiadczen - jakie bardziej "wypasione", "eleganckie" dania wegetarianskie na swieta?
nie na wigilie, tutaj jestem zabezpieczona, ale na swieta wlasnie.

wiem, ze jest tego mnostwo w sieci, dokladych przepisow moge poszukac, ale chodzi o POMYSL.
rodzina bedzie na swieta, a siostra jest wegetarianka i chce jej cos wyjatkowego przygotowac (wszyscy zjedza, oczywiscie) smile
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:01
      Dojadajcie po wigilii, ona tradycyjnie jest wegetariańska.
      • kietka Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:06
        moze soja a la schabowy wink

• kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:07
          > moze soja a la schabowy wink

wyrafinowanie bym chciala smile

ps. bardzo mnie zawsze rozbrajaly amerykanskie "wegetarianskie indyki" na swieto dziekczynienia, LOL
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:06
        no wiem, ale siostra bedzie przez prawie 2 tygodnie, nie sadze, by chciala "wigilijnie" tak dlugo jesc wink

u nas w rodzinie jest tradycja, ze w pierwszy dzien swiat sie dojada po wigilii, ale juz wdrugi robi sie wypasiony obiad, a ewentualne wigilijne resztki je sie na siadanie/kolacje.
      • angazetka Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:24
        Wigilia jest postna, a nie wegetariańska.
    • girl.anachronism Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:28
      Placuszki z cukinii albo cieciorki z jakimś fajnym sosem na przekąskę, dowolna zupa-krem warzywna, pieczony pasztet warzywny albo grzybowy z kaszy, cukinia grillowana w plastrach, smażony camembert z żurawiną... to m.in. sprawdzone dania.
    • echtom Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:32
      Wykwintne może nie, ale u nas świątecznym przebojem są pierogi z wędzonym tofu. W 3mieście kupujemy w wegańskim cateringu Avocado.
      • girl.anachronism Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:36
        A właśnie, pierogi. Nie muszą być koniecznie z tofu, mogą być z czymkolwiek poza mięsem, odgrzewane na tłuszczu roślinnym albo maśle. Ruskie, z grzybami, z kaszą, z owocami... Pycha.
    • triismegistos Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 13:53
      Wegetariańskie czy wegańskie?
      Pierogi z burakami i mięta. Pasztet z soczewicy z grzybami. Rolady z sejtana. Kapusta z gochem. Kotlety z grzybów (suszone kapelusze moczone w mleku i smażone). Zupa krem z buraków, zupa grzybowa. Czerwona kapusta zasmażana se śliwkami.
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:02
        wegetarianskie smile

mam juz sklep ze sprawdzonymi pierogami - z riccota i szpinakiem, z grzybami oraz z pieczona cukinia i baklazanem.

za pomysly dziekuje!
        • jan.kran Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:14
          Polskie gotowe ruskie pierogi są ze smalcem więc tu bym uważala...Jeżeli siostra jest wege to mogę podac kilkadziesiąt przepisów ale my jemy dosć egzoycznie tzn.kuchnia tajska , hinduska , chińska , meksykańska.
          Mam też przepisy na wege lasagne , pastę , fajitas ... do wyboru do koloru.
          Może zapyta sie siostry na jakie dania ma ochotę?
          A jadłonomię polecam serdecznie.
          Dodam że jak jestem ja i moje wege dzieci w PL to nie zdaję sie na rodzinę bo oni mili są i fajni ale proponują nam rybkę ... bo to przeciez wege ... albo ziemniaczki z okrasą lub inne specjały absolutnie nei wege.
          Gotujemy sobie sami na boku i dobrze funkcjonuje.
          O takich drobiazgach że wege nie używaja żelatyny i serów z podpuszczką zwierzęcą nie wspominam bo to przekracza ich wrota percepcjismile)
          Dodam że nie żadnych problemów że moja polska rodzina je mięso a my nie tylko po prostu nei kumają do końca na czym polega wegetarianizm ale nikt nikomu do talerza nie plujetongue_outPPPP
          • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:23
            Jan.Kran - ten blog zalinkowany nizej jest swietny, wlasnie siedze i ogladam, zamiast pracowac tongue_out

jesli mozna, to ja bym poprosila o cos meksykanskiego!
            fajitas umiem zrobic wegetarianskie, ale moze cos jeszcze?
            i moze na jakis fajny makaron?
            lasagne fasolowa robie najlepsza na swiecie (wedlug mojej rodziny) wink
            jeszcze planuje tarty, tez tradycyjne, ale chce cos NOWEGO.

bardzo bardzo lubie kuchnie hinduska, ale jakos sie jeju boje - to znaczy produktow i przypraw, w przepisach na ogol nie rozpoznaje polowy, hehe...
            juz samo maslo ghee mnie przeraza wink
            • jan.kran Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:14
              kura17 napisała:

> Jan.Kran - ten blog zalinkowany nizej jest swietny, wlasnie siedze i ogladam, z
              > amiast pracowac tongue_out

------------
              • jan.kran Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:27
                Kura , ja od lat zbieram przepisy w sieci i mam sporo ksiażek kucharskich więc Ci wrzucę parę przepisów , wszystkie wypróbowane wielokrotniesmile Ja gotuję chętnie amoje dzieci lepiej ode mnei tak że mamy spory zapas przepisówsmile

### Curry z ciecierzycą.

Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
                Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
                kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
                Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczami:

### Brukselka

www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowa-sroda-tajska-brukselka.html#more
                Przepis nieco zmodyfikowałam. Nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem.
                Moja wariacjasmile
                Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , brukselkę , sok z limonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!!

### Przepis nieco zmodyfikowałam. Nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem.
                Moja wariacjasmile
                Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , brukselkę , sok z limonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!!

### Musaka wege.

www.jadlonomia.com/2011/01/zielona-musaka.html

### Lasagne

bistro24.pl/gotowanie/przepisy/lasagna-z-ricotta-i-szpinakiem,89998.html
                ### Danie zbliżone do maksykańskiegosmile

tortille
                cebula i papryka usmażone na patelni
                slodkie ziemniaki pokrojone w gruba kostke, posypane cynamonem, kuminem, odrobinką galki muszkatołowej i solą upeieczone na patelni
                do tego duza puszka czarnej fasoli, przeplukanej, odcedzonej
                puszka kukurydzy
                do tego guacamole , jalapenos i kwasna śmietana jako dodatki

### Dal z soczewicy

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/dal_z_soczewicy/przepis.html
                Ja zrobiłam pełen wypas bo dodałam dynie butelkowa I batatysmile))

Sporo linków rzuciłam ale zapewniam Ciezę każde z podanych dan zrobiliśmy tymi rękami ...
                Moge podrzucić wiecejsmile
                Ula

• kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:53
                Jan.Kran, chetnie poczekam na przepisy smile

> > lasagne fasolowa robie najlepsza na swiecie (wedlug mojej rodziny) wink
                >
                > ------------> Poproszę o przepis a w zamian podzielę sie lasagne wege na
                > wiele sposobów w tym ostatnie odkrycie z dynia i ricottąsmile.

o! dawaj! dyni Ci u nas dostatek smile

moja nie jest jakas wyrafinowana, daje fasole z puszki, warzywna mrozone, pomidory w kosteczke i dusze chwile.
                dodaje smietane 30%.
                czekam az bedzie geste.
                a przekladam tak, ze jest warstwa fasolowa, ciasto, a potem warstwa sosu pomidorowego z serem, potem ciasto, znow warstwa fasolowa itd.
                na koniec sos pomidorowy i ser smile
                • jan.kran Re: wegetarianskie swieta lasagne 21.11.14, 20:01
                  Kura , Twoja lasagne mi bardzo pasuje bo nie lubie beszamelu za to bardzo fasolę.

Tu masz przepis:

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/lasagne_z_dynia_i_ricotta/przepis.html
                  Zamiast masła dodałam gee i opócz szalwi świeżej takiż rozmaryn .Minus szynk i parmesansmile

• aleska Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:01
      Dużo potraw świątecznych jest na moim ulubionym wegańskim blogu- jadłonomii: www.jadlonomia.com/search/label/%E2%9C%B6bo%C5%BCe%20narodzenie%E2%9C%B6

Nie robiłam ozywiście wszystkich potraw, ale np. pasztet ze śliwką jest pyszny.
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:13
        uwielbiam pasztety i sliwki, soczewice tez - pewnie ten pasztet bedzie u mnie na swieta! smile
    • mgla_jedwabna Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:25
      Pasztet z soczewicy z dodatkiem tego, co siostra lubi, może być w kilku wersjach (np. grzybowy, pomidorowy z szuszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, z curry i innymi korzeniami). Przepis i uwagi tutaj: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,6047610,Pasztet_z_soczewicy.html

Poza tym różne sałatki wegetariańskie mogą być bardzo wypasione smile
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:31
        salatek mam niezly zestaw, szukam czegos na cieplo smile

ja pasztety uwielbiam, soczewice tez, chyba sporo naprodukuje, hehe
        z tych Twoich mam juz ochote na ten z suszonymi pomidorami i orzechami wloskimi!

jeszcze musze jakis kotlecikow warzywnych poszukac...
        kolo mnie sprzedaja takie z cukini, na ostro, dobre!
        no i takie "w proszku" w sklepie ze zdrowa zywnoscia, wszyscy lubimy, ale jakos mam opory na swieta podac danie z proszku, hehe
        • montechristo4 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 14:54
          kotlety z brokułów, podane z sosem serowym
          sos kurkowy na białym winie
          kotlety warzywne (jakiekolwiek) lub jajeczne pod kołderką z porów
          pasztet z marchewki - mój ulubiony smile
          knedelki (zdrobnienie celowe, bo one są dość drobne) z soczewicą
          wszystkie tarty warzywne są dość wykwintne, a w sieci przepisów jest od metra smile
    • woman_in_love e no ten, bigos staropolski 21.11.14, 15:38
      a przed podaniem wydłubać z niego boczek i kiełbasę

https://webczat.pl/img//hihihi.gif
      • kura17 Re: e no ten, bigos staropolski 21.11.14, 15:50
        hehe, u nas w rodzinie nie ma tradycji robienia bigosu.
        nigdy na swieta nie bylo.
    • jan.kran Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:40
      Nie wiem ma ile Twoja siostra jest ordodoksyjną wege tongue_outPP . W którymś przepisie jest parmezan z którego z bólem zrezygnowaliśmy bo lubimy ale nie znaleźliśmy odpowiednika wege.
      Natomiast w Norwegii jest mozarella wege.
      Ja nie robie afery jak w gosciach trafię na jakis produkt z żelatyną lub podpuszczką zwierzecą ale na codzien uważamy co jemy i kupujemy.
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:49
        siostra nie jest ortodoksyjna, parmeza je bez mrugniecia wink
        • olewka100procent Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 15:55
          może falafela ?
          • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 16:06
            no chodza za mna od dawna, ale patrzac na przepisy, to to sporo robity jest - ze smazeniem - i chyba w glebokim tluszczu powinno sie to smazyc?
            sama nie wiem...
    • langsam Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 16:09
      Moje ulubionie pakory
      Utrzeć na grubej tarce cukinę dużego ziemniaka. Dodać piórka z cebuli, posiekany czosnek, poszatkowany szpinak (taki w całych liściach, może być mrozony odciśnięty), dużo posiekanej świeżej mięty i sporo sproszkowanej cieciorki, która to wszystko zestali. (W orginalnym przepisie jest wręcz BARDO DUŻO cieciorki plus woda). Do smaku mieszankę curry albo garam masala, kurkuma i sól. Usmażyć kotleciki/placki.
      Podawać z jogurtem, do którego dodajemy utarty na grubej tarce ogórek, sok z cytryny/limonki i znów sporo posiekanej świeżej mięty.
      • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 16:28
        bardzo fajny przepis.
        ta sproszkowana cieciorka to maka z ciecierzycy?
        musze poszukac u siebie w sklepie tureckim albo takim ze zdrowa zywnoscia wink
        • langsam Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 16:39
          Tak, mąka.
          www.delikatesy-orientalne.pl/maka-z-ciecierzycy-500g
          sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-243-Maka-z-cieciorki-GRAM-1kg-TRS.html
          • kura17 Re: wegetarianskie swieta 21.11.14, 17:08
            bugiem jestem, hehe, ale dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka