Dodaj do ulubionych

Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem?

27.11.14, 10:43
macie? Widuję czasami takie twory np. Kasia i Marcin Nowakowie, nawet adresy mailowe mają kasiamarcin@... taka miłość na wszelkie płaszczyzny? Jak dla mnie to infantylne.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 10:45
      Było to już wałkowane pińcet razy na forum. Nie wątpię jednak, że ktoś ci odpisze na temat big_grin
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 10:51
        wszystko już było tylko my nadal piękne i młode.
    • ichi51e Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 11:09
      Toz i na tym forum sa tacy big_grin do tego prowadza blogaska i zawsze pisza o sobie w liczbie mnogiej i z 3 osoby big_grin
      • wioskowy_glupek Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 12:21
        Żałosne, moja koleżanka tak ma bo ona chciała mieć konto na fejsie i monrz się zgodził ale tylko pod warunkiem, że będą mieli wspólne - kosmos jakiś
        • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 12:24
          Łaskawy pan! big_grin
          • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 12:51
            nie łaskawy tylko rozsądny. Pamiętacie jak rozkręcała się nasza klasa? Ile wówczas było dramatów rodzinnych, rozstań, zejść, bodajże nawet jakaś praca tytułowa napisana została odnośnie portalowych perypetii.
            • echtom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:40
              Podobno, choć dla mnie to jakiś kosmos, by małżeństwo się rozpadło przez Naszą Klasę.
              • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:44
                technika zastąpiła delegacje, wieczorki absolwenckie i takie tam. Większa szansa by niewykorzystane okazje wcielić w życie, niespożyte związki.
              • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:44
                Nie przez NK, a przez to co zawsze doprowadza do rozpadu. No ale można pisać, że przez NK big_grin
                • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:47
                  bo nk dała szansę na odnowienie podtrzymanie relacji w szybszym stopniu niż listy czy ww spotkania. Klikasz enter i masz odpowiedź.
                  • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:51
                    Dała szansę. Tylko tyle.
                • echtom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:50
                  > Nie przez NK, a przez to co zawsze doprowadza do rozpadu.

No dokładnie. Ale portale społecznościowe winne smile
    • lafiorka2 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 12:52
      widuję a raczej takich "nie małżeństw" i to jest śmieszne wręcz,jak ma konto:" Zosia Brajan Iksińska Igrekowski"

Jak to wygląda???
    • mw144 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:00
      Może niepełnosprawność małżonka uniemożliwia korzystanie z komputera? Bo inaczej sensu nie widzę.
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:04
        może by napisały szczęśliwe posiadaczki. Nie ma tu takich? czy co
    • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:06
      nigdy w zyciu
      i sama na takie nie pisze, maile, skypy itd
      podobnie nie korzystam z "malzenskich" komunikatorow, bo jak pisze do kolezanki, to nie lubie kiedy odzywa sie malzonek i nie chce zeby mial wglad - niby zaden sekret, ale nie lubie
      z tego samego powodu nie odbieram mezowskiego telefonu np
      niezaleznie do wieku w domu moim kazdy ma swoj adres, swoj profil, swoj telefon i swoj portfel oras swoja szczoteczke do zebow
      i nie wolno ruszac wink
      • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:08
        Takie symbiozy związkowe na pokaz są infantylne po prostu.
        • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:15
          Wiedziałam, ze rozkręci się dyskusja smile

Na pokaz tak, ale czasami pewne sprawy wychodzą naturalnie i bez pokazów tongue_out Możesz sobie nawet sprawy nie zdawać... To dopiero ból smile
          • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:16
            A co konkretnie masz na myśli?
            • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:24
              Nie musi być Zdzisław i Halina w mailu, ale na przykład nazwisko.
              • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:43
                ale że co
                kowalscy@gazeta.pl

naprawdę wspólna poczta ułatwia zycie?
                jedno odczyta, drugie nie odczyta i nie zauwazy odczytanej wiadomości etc etc

dla mnie- same problemy

natomiast jak mam swoją pocztę ( zadna tajemnica, mąz moze sobie ją sprawdzicwink) to jak chceprzekazac maila męzowi to go mu przesyłam

i każdy ogarnia swóją pocztę i wie co na niej jest
                • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:56
                  Nie wiem czy ułatwia. Ja mam swój mail, on pewnie kilka (też typu na spamy). Jest też mail który podajemy na różne kontakty. Ze szkołą na przykład. No tak wyszło. smile Naturalnie. Nie ma co kombinować. Natomiast zgodzę się, ze mail typu zuziaijacek jest infantylny. Podobnie jak wiele nicków na forum zresztą.
                  • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:05
                    ok wspolny mail np do kontaktu ze szkołą

ale czy faktycznie tak jest prosciej?

ja np mam pocztę skonfigurowaną na telefonie i widze zawsze ze przyszedł mail
                    mam blizej prace, łatwiej mi sie wyrwac jakby cos etc wiec to do mnie szkoła pisze- ale gł. pisze smsy

poczta wspolna byłaby odbierana przez nas z opoznienien, np wieczorem

a przeciez i tak rozmawiam z mężem, nie przekręcam info wiec mu powiem, że napisali ze szkoły i co i jak
                    • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:11
                      Nie wiem czy tobie byłoby prościej? big_grin

> poczta wspolna byłaby odbierana przez nas z opoznienien, np wieczorem

Bo?
                      • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:11
                        Musielibyście wpisać razem wspólny kod? big_grin
                      • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:14
                        > > poczta wspolna byłaby odbierana przez nas z opoznienien, np wieczorem
                        >
                        > Bo?

bo jestesmy w pracy naprzykład?

a jakbysmy oboje mieli tą samą pocztę na 2 komókach to bardzo łatwo o pomyłkę

a jak tylko jedna osoba obsługuje wspolnego maila, to po kiego wspolny jak jedna osoba z niego korzysta?

po prostu nie widzę żadnego sensu wspólnej poczty
                        • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:16
                          Czy ktoś ci kazał widzieć w twoim układzie, z twoimi komórkami i tak dalej, sens?
                          • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:16
                            Wspólnego maila sens tongue_out
                          • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:23
                            "Czy ktoś ci kazał widzieć w twoim układzie, z twoimi komórkami i tak dalej, sens? "

nie bardzo rozumiem to zdanie

dlaczego ktos miałby kazac mi widzec sens w moim postępowaniu? chyba oczywiste jest ze skoro mam tak a nie inaczej ustawioną pocztę to dlatego, że dla mnie ten układ ma najwiekszy sens i umiem to uargumentować

natomiast moge nie widziec sensu w innym układzie i po to jest ta dystkusja aby wymieniac się poglądami
                            • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:17
                              No ja na przykład twoje argumenty traktuje jak szukanie problemów tak gdzie ich nie ma. Czekać do wieczora aby sprawdzić maila? W pracy korzystasz z internetu, czy nie? Tego zdania o pomyłce nie rozumiem. Za to rozumiem, ze ktoś ma inaczej i ja tak nie muszę mieć big_grin
                              • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:45
                                "No ja na przykład twoje argumenty traktuje jak szukanie problemów tak gdzie ich nie ma. Czekać do wieczora aby sprawdzić maila? W pracy korzystasz z internetu, czy nie? Tego zdania o pomyłce nie rozumiem. Za to rozumiem, ze ktoś ma inaczej i ja tak nie muszę mieć "

ok wyjasnie

po to mam w komórce swojego maila aby miec do niego dostep w kazdej chwili i szybko zobaczyc czy przyszedł wazny mail. np ze szkoły

w pracy moge odebrac maila- ale nie zawsze i nie o każdej porze- bo są rózne sytuacje, bo ludzie maja różne prace- np jeżdżą po miescie,

jednoczesnie( mam doswiadczenie z kolezanką w biurze gdzie przez jakis czas miałysmy osobne maile + 1 wspólny), ze odbieranie jednej poczty przez 2 osoby jest kuriozalne i często powodu jakies komplikacje- szczególnie jak jest wiele różnych spraw

i teraz jesli mialabym tylko ja zarządzać wspólnym mailem to po kiego mi grzyba dodatkowy mail do ogarniania? nie łatwiej ogarniac jeden, w tym przypadku prywatny?

dlatego nie umiem znaleść żadnego plusa wspólnej poczty i jak na razie poza przepychankami nikt nie podał zadnego argumentu na plus takiej sytuacji. tyle tylko " a bo u nas tak jest i w sumie jest dobrze"

oczywiscie nikt nie musi sie tłumaczyc, ale skoro nikt nie podaje konkretnych argumentów trudno się przekonac do takiego rozwiązania
                                • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:53
                                  aha mój mąż choc ma dostep do netu to w 99% dni nie ma czasu zajrzec na prywatna pocztę, bo jest albo zaganiany, albo ma cos na głowie i nie mysli o tym zeby zajrzec
                                  • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:56
                                    A mój mąż ma najczęściej inaczej.
                                • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:54
                                  Nie no, najprościej jeden. Ten, który podawalismy był z nazwiskiem, a nie kropka... I nie Kowalscy, a Kowalski. Z tym że nasze nazwisko brzmi tak samo w formie żeńskiej jak i męskiej.

> po to mam w komórce swojego maila aby miec do niego dostep w kazdej chwili i sz
                                  > ybko zobaczyc czy przyszedł wazny mail. np ze szkoły

Do każdego możesz mieć dostęp przecież.
          • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:36
            mam koleżankę, która fb dzieli z mężem. Nigdy nie wiem kto mi odpisze jak mam coś do napisania. Dodam, że nie mam żadnych spraw z jej mężem.
            • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:39
              To po co piszesz do niej na fejsie?
              • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:46
                bo mogę i tak najszybciej reaguje ktoś z tamtej strony.
                • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:49
                  Nie ma ofiar... smile
        • thaures Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:17
          Mąż ma- założył lata temu, gdy kolego był w Chinach i wstawiał zdjęcia. Teraz nie korzysta z konta w ogóle, a ja nieraz wchodzę na jego, by skontaktować się z kuzynką. Liczy się?
    • jak_matrioszka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:11
      Kiedys mialam kkonto z eksem, kiedy juz byl eksem, na stronie brydzowej. Konto wspolne z premedytacja, zeby uniknac sytuacji kiedy najpierw widzi sie rozdanie, a potem sie je gra z innego konta.
      Wspolnych kont mailowych ani FB/NK czy innych nie widzialam.
      • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:16
        > Wspolnych kont mailowych ani FB/NK czy innych nie widzialam.

A ja widziałam smile
      • echtom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:38
        > Wspolnych kont mailowych ani FB/NK czy innych nie widzialam.

Ja widziałam. I potem dostaję powiadomienie: "Danuta i Paweł X" obchodzi dzisiaj urodziny".
        • mx3_sp Re: skojarzymi się: 27.11.14, 13:49
          nominacja do najprzystojniejszego jurora: Tomson i Baron.
    • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:14
      niejednokrotnie ten uroczy związek pączkuje i pojawia się trio Kasia Bartek i Amelcia- nasze słoneczka. O dziwo przy większej ilości dzieci ta symbioza jest mniej nachalna.
      • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:31
        Mamy jedno konto mailowo-domowe z mężem. To coś dziwnego?
        • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:34
          dla mnie dziwne trochę. W sumie też zależny jak z niego korzystacie. Dla celów rozrywkowych ok, ale jak np. aplikujesz o pracę, podajesz wykładowcy czy przedkładasz w instytucji to takie kasiaimarcin@ brzmi infantylnie co tu szukać synonimów.
          • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:37
            A niby dlaczego ma być kasiamarcin? Może być kowalscy@... albo 100 innych możliwości.
            • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:39
              Albo kowalski smile
              • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:50
                ale ja napisałam o kasi i marcinie nie o nazwisku równie dobrze może być sama kasia.
                • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:52
                  No właśnie smile
                • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:52
                  jak myślisz, Janusz_Sapiecha-Zamoyski@stanford.edu, brzmi wystarczając nieinfantylnie?
                  • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:54
                    w adresie raczysz wskazać kobietę i mężczyznę tworzących związek?
                    • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:54
                      A jakie to ma znaczenie?
                      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:56
                        racz przeczytać post startowy i to namawiam do tego ja, autorka wątku, która zakładając go chyba jasno napisała jakich przypadków on dotyczy .
                  • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:55
                    Na pewno lepiej, niż mail "kowalscy" wink gdybym dostała od kogoś maila z takiego adresu pomyślałabym, że to jakaś niedojda, która nie potrafi sobie założyć własnego maila, albo ktoś pod ostrą kontrola małżeńską smile
                    • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:57
                      A czy kogoś to obchodzi co ty myślisz na ten temat? big_grin
                      • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:06
                        Od tego jest forum, równie dobrze można napisać, że nikogo nie obchodzi twoja argumentacja.
                        Trochę zabolało, co? wink
                        • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:14
                          Bardzo. Tylko nie wiem co miało zaboleć. Ale na wszelki wypadek się przyznaję. Forumowe byty darzę duzą estymą big_grin
                          • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:20
                            Reagujesz obronnie i atakujesz, więc pewnie jednak czujesz się urażona. To nie wstyd posiadać emocje, naprawdę smile
        • maggi9 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:36
          Co to jest konto mailowo-domowe? Przychodzą wam tam rachunki i inne pierdoły dotyczące domu? To spoko.

Ale jak chce się skontaktować z koleżanką na FB i mam do niej prywatną sprawę to wolę jednaka by ona przeczytała wiadomość. A nie być może również jej mąż czy chłopak.
          • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:41
            Nie mam osobistego konta na fb, tylko firmowe. i jakoś nie aż takich tajnych sprawa, aby trzeba było mieć do nich osobne konto. Poza tym nie wgłębiam się w maile skierowane do męża , on też nie w stosunku do moich.
            • maggi9 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:44
              Ja nie pisałam o Tobie tylko ogólnie o parach mających wspólne maile/konta na fb (obojętnie które).

Poza tym ok jak znasz nadawcę to maila do męża nie otworzysz. A jak nie znasz? Jest sobie mail/wiadomość. Nadawcy nie znasz/mąż nie zna a nie jest to spam. Co, otwieracie komisyjnie? W temacie trzeba napisać "do kasi/jarka"?

Rozumiem domową skrzynkę mailową jako tą, na która przychodzą rachunki bo i tak są wspólne a na nie się nie odpowiada tak czy siak. Do innej korespondencji wspólnej skrzynki po prostu nie rozumiem.
              • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:47
                Jak nie znam to otworzę, ale przecież zwykle mam na podglądzie temat wiadomości, a w nagłówku "szanowny Panie Kowalski", czy "cześć Andrzej".

A co to jest ta "inna" korespondencja?
                • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:53
                  slonecznik.1981 napisała:

> Jak nie znam to otworzę, ale przecież zwykle mam na podglądzie temat wiadomości
                  > , a w nagłówku "szanowny Panie Kowalski", czy "cześć Andrzej".
                  >
                  > A co to jest ta "inna" korespondencja?

sprawy prywatne, czat na fejsbooku, ploteczki z kolezankami, czesto ich zwierzenia i sekrety, wymiana przepisow i wspolne ezakupy, umawianie sie na kawki i ciasteczka
                  i milion innych rzeczy ktorymi dziewczyny lubia sie zajmowac i te mlode i te troche starsze
                  nie wtajemniczajac w to mezow
                  naprawde mozna nie miec? surprised
                  • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:56
                    Nie są to rzeczy tajne, a tych skierowanych do męża nie czytam, on moich też.

Naprawdę, to działa smile
                    • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:59
                      jassne
                      przed chwila napisalas, ze wpada do jednej skrzynki
                      sadze ze jest wiele osob - ja miedzy innymi tez
                      ze jesli mam swiadomosc ze pisze do kasi a trafi do tomka
                      to po prostu zrezygnuje tej formy komunikacji
                      podobnie jak nie cierpie telefonow odbieranych przez inna osobe
                      mielismy przelozonego, ktorego sluzbkowke odbierala zona
                      wiocha
                      • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:01
                        Ty nie cierpisz, inni cierpią, inni jeszcze lubią.

Są poważniejsze problemy w życiu i na świecie.
                        • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:04
                          co lubią?
                          lubisz, kiedy telefon kasi odbiera tomek?
                          jesli do tomka zadnego biznesu nie masz
                          bo zakladam ze gdybys miala dzwonilabys do tomka
                          • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:15
                            Jeśli stacjonarny dzwoni do kogoś z domowników, przekazuję mu słuchawkę. Jakiś problem?
                            • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:18
                              dobrze wiesz, ze nie pisalam o stacjonarnym
                              nie znam ani jednego domu w ktorym bylby stacjonarny
                            • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:19
                              jesteś tą ciocią Dygant z reklamy playa, która to jeszcze posiada to to? STACJONARNY!
                              • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:21
                                Telefon stacjonarny. Owszem.
                        • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:04
                          to leć lajkować biedne dzieci z Afryki. a nie tracisz swój cenny czas na ematce.
                • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:56
                  Świat mnie codziennie zadziwia... serio nie przychodzi ci do głowy żaden powód, by posiadać własne konto mailowe?
                  • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:59
                    Nie. Może po prostu świat rożni się do twojej jedynie słusznej wizji. Ja tam nie dziwię się ja każde z rodziny ma swoje konto, ba nie mają ich po 50 ja lubią. Ich sprawa big_grin
                    • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:50
                      tak samo dziwi Cię, że ludzie mają osobne portfele i oddzielne karty płatnicze, komórki etc?

prywatne konto mailowe jest dobre chodzby po to zeby mozna było w tajemnicy kupic męzowi prezent na allego i zeby sie o tym nie dowiedział, bo będzie po niespodziance

mało tego - czasem mąż chce mi cos wyslac mailem- jestesmy z dala od siebie i co- ma ze wspolnej poczty na wspólna pocztę wysłać?
              • moofka Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:48
                > Rozumiem domową skrzynkę mailową jako tą, na która przychodzą rachunki bo i tak
                > są wspólne a na nie się nie odpowiada tak czy siak. Do innej korespondencji ws
                > pólnej skrzynki po prostu nie rozumiem.

nawet w firmach kazdy ma swoj email
                jest podzial obowiazkow
                chociaz nie ma sekretow, a sprawy sa sluzbowe
                wspolny email powoduje chaos
                nie wiadomo do kogop piszemy i kto ma sie sprawa zajac
                podobnie z rachunkami i sprawami domowymi
                to tez mala organizacja
                imho latwiej ogarnac kiedy jedna osoba nadzoruje i ma to na swojej skrzynce
                wiec argument o ulatwieniu mnie nie przekonuje, dla mnie byloby to utrudnienie
                • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:54
                  Firmy to co innego, oczywiście, że mam odrębne konto firmowe, ale domowo-prywatne mamy wspólne.

Zresztą w domu outlooka mamy skonfigurowanego na wszystkie konta, więc i tak ściąga do jednej skrzynki smile
          • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:43
            My mamy swoje osobiste maile, ale na przykład dla szkoły, lekarzy mamy z nazwiskiem wspólne (znaczy oboje czasami je sprawdzamy, piszemy). To jest infantylne?
            • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:53
              jeśli macie osobne to nie związane to z tym tematem.
              • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:03
                No ale mamy też wspólne big_grin

Jeśli ktoś jasno komunikuje, ze mail jest wspólny to po prostu dla mnie oznacza, że jest im tak prościej. Wspólne konto na serwisie społecznościowym fakt, infantylne. Bądź wdzięczna - przynajmniej wiesz, że wspólne smile
                • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:06
                  Ty naprawdę się czepiasz . dotyczy tylko tych którzy mają jedno wspólne.
                  • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:09
                    Jedno wspólne, a z imionami? big_grin
        • bachtin Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:37
          Jeśli brać pod uwagę frekwencyjnosc zjawiska - to nic dziwnego.

Jeśli brać pod uwagę wszystko inne - dziwne i infantylni.
    • triismegistos Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:49
      Jeśli się zdecydujemy na wykupienie dodatków do playdominion na pewno będziemy mieć wspólne konto, żeby korzystać z dokupionych kart.
    • eve-lynn Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 13:59
      My mamy wspólne konto na skypie zainstalowane w domu, a do tego każdy osobne w pracy i na komórkach - liczy się?
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:08
        nie bo nie jest to jedyne wspólne. W sumie można podciągnąć, że z mężem mam ten sam adres zameldowania i zamieszkania. To chyba jest różnica.
    • goodnightmoon Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:07
      Widuje czasem i dla mnie to nie tyle infantylne, co dziwaczne uncertain

Pewnie chca przez to powiedziec: "Nie mamy przed soba zadnych tajemnic", ale jak chce np. napisac cos do Joli, to niekoniecznie chce, zeby wiedzial o tym jej maz Tolek.
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:10
        przyznać muszę jednak to, że na tych wspólnych fb nic się nie dzieje poza wstawianiem kolejnych zdjęć ich wspólnego aniołka, wspólnych rodzinnych fot z wesela , imienin czy komunii. W takich przypadkach zakładanie dwóch oddzielnych mija się z celem.
    • kkalipso Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:10
      Nie wyobrażam sobie ale my nawet do laptopów sobie nie zaglądamy.
      • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:17
        To macie więcej niż jeden komputer w domu?
        • kkalipso Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:18
          Mamy. A coś dziwnego w tym?
          • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:21
            Pewnie nic, po prostu nie znam nikogo takiego. Owszem dzieci mają swój. Ale co kto lubi.
            • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:55
              u nas jest nas 3- i każdy ma swojego laptopa + mamy jeden chodzący ale bardzo staryyy- nieuzywany i jeden normalny tzw zapasowy- kupiony okazyjnie, na zapas dla męża- ktory musi miec zabezpieczenie w razie jakby mu padł aktualny

moi rodzice tez maja każdy swojego laptopa

mój brat tez ma 2 lapki dla siebie i zony

90% moich znajomych ma wlasne komputery
              • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:58
                No ale niektórzy nie mają big_grin No ludzie... Zawsze można komuś lapka na przykład zafundować. Ja mam własny żeby nie było. tongue_out Od kilku lat, bo zaczynaliśmy od wspólnego komputera.
                • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:07
                  ja umiem zrozumiec ze kogos np nie stac na drugiego lapka, może im nawet wystarczaj tylko jeden

nie rozumiem jak może kogos dziwic, ze ktos w 2014 r ma ich np 2 szt w domubig_grin
                  • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:12
                    No ale ciebie dziwią inne rzeczy, prawda?
                    • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:17
                      "No ale ciebie dziwią inne rzeczy, prawda? "
                      oczywiscie, ale dziwi mnie ich zasadnosc, a nie samo zjawisko "napawde ktos tak ma?bo ja nie znam nikogo takiego"
                      • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:20
                        Ty nie napisałaś, że wszyscy których znasz mają dwa komputery? Jeśli tak to jest nic innego jak tylko: "napawde ktos tak ma?bo ja nie znam nikogo takiego"
                        • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:38
                          "Ty nie napisałaś, że wszyscy których znasz mają dwa komputery? Jeśli tak to jes
                          > t nic innego jak tylko: "napawde ktos tak ma?bo ja nie znam nikogo takiego""

ale mnie nie dziwi, ze ktos kogo nie znam - np na forum, kolezanka kolezanki moze miec inaczej

po prostu w moim otoczeniu kazdy ma swojego laptopa, chyba ze nie znam kogos tak dobrze zeby wiedziec ile ma komputerów

i mnie nie dziwi, ze jakas forumka ma w domu 1 komputer- mam na tyle wyobraźni zeby to ogarnąc rozumem
                          • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:51
                            No ja miałam wątpliwości czy masz...
                            • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 18:08
                              no to zupełnie niepotrzebnie
            • gryzelda71 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:18
              Masz jeden komputer z mężem i myślałaś,ze można mieć tylko jeden adres mejlowy tak?wink
              Cos jeden komp jeden adres?
            • landora Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:33
              Serio??
              U nas ja mam swój komputer i dodatkowo tablet, mąż ma swój laptop.
              Nawet moi rodzice mają oddzielne tablety, mama ma dodatkowo laptop w domu, ojciec laptop służbowy. Wydawało mi się, że to normalne.

A konta na FB mieliśmy zanim się poznaliśmy, do głowy by nam nie przyszło, żeby po ślubie założyć jedno wspólne. Podobnie maile - każdy ma osobne. Szlag by mnie trafił, gdyby mój mąż gospodarował moją skrzynką mailową.
              • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:37
                Co ciekawe wiele pań by gospodarowało i bez wyrzutów sumienia big_grin Oczywiście w pewnych okolicznościach...

> Szlag by mnie trafił, gdyby mój mąż gospodarował moją skrzynką mailową.
                • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:49
                  jak nie mają zaufania do męża to co poradzić? tylko współczuć
                  • kropkacom Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 17:55
                    Zawsze to powtarzam. Zawsze.
                • landora Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 28.11.14, 09:32
                  Ja akurat mam absolutne zaufanie do mojego męża i nie mam potrzeby mu grzebać w skrzynce. Chociaż hasło znam, bo czasem odpowiadam w jego imieniu na maile (jeśli trzeba pisać gramatycznie po polsku).
        • goodnightmoon Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:18
          A mozna inaczej? surprised
          • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:21
            ups, to łamiemy prawo?
            • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:23
              Prawo może nie, ale regulamin pracy owszem, pisząc ze służbowego sprzętu w służbowych godzinach na rozlicznych forach, no nie? big_grin
              • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:29
                Musiałaś się na serio podk...ć, skoro już taką armatę wyciągnęłaś, w dodatku niezwiązaną z tematem smile
                • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:55
                  big_grinbig_grin
          • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:28
            big_grin
            • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:32
              O wspólne konto? Wybacz maleńka, nie sądź po sobie, internet nie jest całym moim życiem big_grin
              • morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:38
                "Maleńka" przekonała mnie już ostatecznie smile
                • slonecznik.1981 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:50
                  Do czego, maleńka, się przekonałaś?

• morgen_stern Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:58
                    Że kiedy ktoś pisze protekcjonalnie "skarbie", "maleńka" etc. to w środku tłumi potężnego wq..wa i ze wszystkich sił stara się nie pokazać, że go cokolwiek poruszyło wink że niby tak mnie klepiesz pobłażliwie po głowie z wyżyn forumowego majestatu wink także nie idź ta drogą, każdy stary forumowy wyjadacz to wie i tylko się ośmieszasz.
                    • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:57
                      masakra... i to "internet to nie jest moje całe zycie"

bo przeciez wiadomo jak ktos ma własny komputer to nie ma zycia w realu

- wbrew pozorom własnie dzieki temu ze kazdy ma swojego kompa to wiecej mozna zrobic razem w realu, bo z kompa kazdy np korzysta w tym samym czasie i potem mamy czas dla siebie, a nie ze teraz ja godzinkę, potem mąż godzinkę, a potem dzieci godzinkę
              • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:43
                to się dopierd...aś, brawo to nowy nick>?
        • m_incubo Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 28.11.14, 10:03
          big_grin
          My za to mamy więcej niż jedno koryto w domu - każdy je ze swojego talerza! To dopiero hardkor, nie?
    • jowita771 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:57
      W życiu bym nie chciała, ale mój mąż nie miałby nic przeciwko temu.
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 14:59
        e tam, myślę, że nie byłby przeciwny do momentu aż odkryłby jakie pociągające jest mieć coś własnego, indywidualnego.
        • jowita771 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:18
          Mojego nie kręcą portale społecznościowe. Jak sobie założyłam profil na NK, to też założył, ale od niechcenia, nie zdążył zdjęcia wstawić, bo już mu się znudziło. Teraz nawet chyba nie pamięta, że miał jakieś konto. E-maile często ja mu sprawdzam, jak mnie prosi i czasem odpisuję, ale to żadna prywata, jakieś projekty, rysunki, prosi, żeby mu to wydrukować gdzieś w większym formacie, to się loguję. Loguje się też na jego konto bankowe i sobie przelewam, o czym zresztą wie, bo zawsze mówię, że będę się logować, a potem on jeszcze i tak dostaje powiadomienie smsem. Ja na swoje nie pozwalam się logować, tzn. bankowe konto - ok, ale na e-mail to nie. Tajemnic żadnych nie mam, ale dla zasady, lubię mieć prywatność, mój mąż jakoś nie potrzebuje.
          • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 15:25
            konto w banku a na fb to zupełnie inny rodzaj prywatności. Mój też na fb nie wchodził na początku, ale jak zaczęli kumple z dawnej lumperki sie odzywać, sam nauczył się ogarniać temat to już stał się targetem. A nasza klasa to chyba tylko dla pokolenia Fogga, wszyscy przenoszą się na coś innego. No prawie wszyscy.
          • aneta-skarpeta Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:02
            ja np bardzo nie lubię
            - jak ktos korzysta z mojego kompa- mam tam swoje ustawienia, nie kazdemu to pasuje, a najmniej mojemu mężowie, który lubi inaczej

- jak loguje sie na swoją pocztę u mnie to widzę jego 100000 nieodebranych wiadomosci reklamowych i mnie &^%uj strzela, bo ja tego nie cierpię

wiec kazdy ma tak jak lubi u siebiesmile
      • aka10 Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 27.11.14, 16:10
        Ja tez bym nie chciala. Mam wlasny FB, maz rowniez. Nawet nie mamy siebie w "znajomych". Znam dwie pary, ktore tak maja-jedna tak chce, drugiej maz nie pozwolil inaczej.
    • hanti Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 28.11.14, 09:39
      mam wspólne konta z mężem, oboje nie widzimy w tym nic wspólnego, bo albo sprawdza i odpisuje on albo ja. Zdecydowanie ułatwia to sprawy. Generalnie dużo rzeczy mamy wspólnych, bo tak jest szybciej i łatwiej. Z dzióbków sobie nie jemy, a wspólne konta nie świadczą o miłości na wszelkich płaszczyznach, ale o upraszczaniu spraw bieżących.
      • mx3_sp Re: Wspólne konta na portalach z mężem/partnerem? 28.11.14, 09:42
        dla mnie właśnie wspólnota tam gdzie śmiało można pozwolić sobie na indywidualizm jest jak ktoś wcześniej napisał posiadanie jednego portfela. Bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka