Dodaj do ulubionych

Kulinarne pomysły na święta

02.12.14, 20:12
co planujecie zaserwować w Wigilię i święta?

ja i moja rodzina nie przywiązuje wagi do 12 potraw więc kolacja będzie składała się z zupy (barszcz z domowymi łazankami), ryby z dodatkami i jakiegoś deseru.

ps. Co wolałybyscie zjesc (karpia nie przełknę) A) panierowaną rybę jakąś wypasioną B) łosoś z czosnkiem, koprem i cytryną zapiekany sote w folii, czy C) pstrąga w calosci faszerowanego podanego z masełkiem czosnkowym?

ps2. Do ryby D) zapiekane ziemniaczki z rozmarynem E) puree z ziemniaków z maselkiem F) puree z batatów

sałatek bedzie kilka do wyboru

na drugi dzień świąt chcę zrobić paszteciki z kapustą do barszczyku w ramach przekąski. A na obiad: zupę rybną (właściwie to rosół z kawałkami łososia i dorsza), a na drugie nie mam pomysłu.

Podrzućcie coś.

W domu praktycznie nas nie bedzie, mamy zaplanowane oba dni swiąt do oporu. W weekend stołujemy się na mieście, pomiędzy zwiedzaniem smile

Co jecie na sniadanie świąteczne?
u mnie zazwyczaj na stole było tzw "wszystko" do wyboru i do koloru (wytrawne). Ale marzy mi się śniadanie na słodko, połączone ze smażeniem pancake'ów z owocami, konfiturami, bitą smietaną itp (nie wiem czy rodzice nie zejdą z wrazenia jak nie zobaczą pieczeni, szynek, kaczek i pasztetów czy sledzi itp)

w ramach wieczornej rozrywki zamiast ogladania kevina samego w domu chcę zarządzić wspolne pieczenie pierniczków a potem dekorowanie tongue_out

jestem ciekawa Waszych pomysłów, moze coś "ukradne".
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:18
      a widzisz
      fajny watek
      tez szukam inspiracji
      i jakby mozna to ja bym chetnie taki off top o daniach dla leniwych i zmeczonych
      bo jak znam ematke, to tu cwierciakiewiczowa sie ze wstydu schowa
      mnie sie marzy taki zestaw szybki a smaczny
      da sie tak? wink
      • run_away83 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:38
        Da się smile U mnie bedzie w tym roku leniwie i szybko smile

Wigilia: zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym, imbirem i cynamonem (moi synowie mowią na to zupa piernikowa big_grin), łosoś grillowany w cytrynach i limonkach (filety oprószam solą, białym pieprzem i imbirem, skrapiam obficie sokiem z cytryny i zostawiam na parę godzin w lodówce, cytryny i limonki myję i kroję w pladterki, rybę ukladam w brytfance wysmarowanej olejem ryżowym, przykrywam szczelnie plasterkami cytrusów i do piekarnika) - podam do tego ziemniaczki puree i mashed peas (puree z zielonego groszku). Na deser kupny pudding i mincmeat pies (tutejsze tradycyjne babeczki nadziewane bakaliami).

W pierwszy dzień świąt idziemy do restauracji, a w drugi jedziemy na wycieczkę, więc też zjemy obiad poza domem smile
        • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:47
          oooo właśnie, pierniczyć bataty, bedzie puree z ziemniaków i groszku z tartą gałką muszkatałową.
    • moofka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:21
      u mnie na pewno bedzie barszcz czysty bo wszyscy to lubia
      ryba w ciescie piwnym, bo jest szybka i smaczna
      a na swieto wlasciwe jakies kawal miesa do pieczenia
      chetnie z owocami
      moja rodzina nie przepada za daniami wigilijnymi
      kapusciano-grzybowymi
    • kota_marcowa Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:26
      Fajny wątek, bo mam w tym roku ochotę na jakieś zmiany i może emama mnie zainspiruje smile

> ps. Co wolałybyscie zjesc (karpia nie przełknę) A) panierowaną rybę jakąś wypas
      > ioną B) łosoś z czosnkiem, koprem i cytryną zapiekany sote w folii, czy C) pstr
      > ąga w calosci faszerowanego podanego z masełkiem czosnkowym?
      >

D) łososia w panierce smażonego na klarowanym masełku.

z ziemniaków chyba każda opcja by mi smakowała, dzieciom chyba najbardziej podejdzie puree.

Co do śniadania, to ci nie pomogę, nie lubię na słodko.

• moofka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:35
        o ile pstragi w calosci pieczone uwielbiam
        to na wigilie mnie sie wydaje to sie nie sprawdza
        moze u nas tak, ze my po prostu nie mozemy za duzo zjesc
        ale wigilia to bardziej skubnac wszystkiego po trochu
        po calym pstragu juz bym niczego nie wcisnela
        a tak - filizanka barszczu z pasztecikiem
        sledzik taki i owaki
        kilka pierogow, garstka salatki
        i i tak czlowiek pelny smile
        wiec ja ide w strone takich pogryzajek, a nie dan glownych
        obiad dopieor na drugi dzien

ja zrobie tez moje ulubione sledzie po sultansku z rodzynkami
        • arwena_11 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:52
          moofka dawaj przepis na śledziesmile

U nas będzie barszcz na własnym zakwasie, może się zbiorę i zrobię uszka z kapustą i grzybami.
          W zeszłym roku był łosoś w folii, mój ukochany karp w galarecie, sałatki, śledzie pod pierzynką, śledzie z burakami. No i słodkości - makowiec, piernik
          • moofka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:02
            robie tak jak tu
            pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/12/sledzie-po-sutansku.html
            tylko lubie korzennosci dodac
            gozdzika, listek laurowy, ziele
      • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:48
        hmmmm, nigdy nie jadłam panierowanego lososia...
        • kota_marcowa Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:22
          Łosoś skropiony cytrynką, przyprawiony solą pieprzem, na masełku klarowanym rozpływa się w ustach. W panierce był smażony dla bardziej tradycyjnej części rodziny, okazał się pyszny, taki bez panierki na masełku też jest pyszny smile
    • broceliande Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:33
      Dopóki jest starsze pokolenie, na nim spoczywa główny kulinarny obowiązek.
      W sumie idę na gotowe, oprócz klejenia uszek i pierogów.
      Potem pewnie pociągnę barszcz z uszkami, jakąś rybę smażoną, ale chyba nie karpia, no i sernik.
      Wraz z moimi rodzicami zaginęły śledzie w oleju i grzybowa.
      Wraz z teściami zaginie kutia i kapusta z grochem...
      Ziemniaki mało tradycyjne, nie pociągnę.
    • triismegistos Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:48
      Planuję: makrelę z sosem szczawiowym, zupę grzybową mego konkubina, pierożki z nadzieniem buraczanym. Poza tym na pewno będzie karp, którego chyba wszyscy lubią, jakieś pikle, chrzan na fafnaście (trzy) sposoby. Może będzie rybi pasztet z grzybami, ale nie wiem, czy będzie mi się chciało robić. Będzie nieśmiertelna sałatka jarzynowa. Ziemniaczki? Bataty? Nieee, kto to zje. U mnie króluje znakomity chleb produkcji mojej mamy.
      • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:50
        ja zjem tongue_out
        w zeszłym roku robiłam łódeczki ziemniaczane z rozmarynem podane z maesłkiem. Poszło szybciej niż reszta wink

potem mama mi powiedziała że jak wrocili to tata co dwa dni robil te ziemniaki w domu tongue_out
        • latarnia_umarlych Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:50
          podrzucisz przepis na te łódeczki? smile
          • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:13
            na 3 osoby mam 4 średniej wielkości ziemniaki (jako dodatek oczywiscie bo zazwyczaj robie z sosami tongue_out)
            Kazdy ziemniak kroje na 6 cząstek i wrzucam na kilka minut do wrzątku.
            W tym czasie na blaszce wylewam troszkę oliwy/oleju i kładę gałązki rozmarynu (tak zeby sie wytaplały w tłuszczu i nie spaliły).
            kładę na blaszce odcedzone ziemniaczki krojonym bokiem do dołu, sypię gałką muszkatałową, solą u wkładam do rozgrzanego piekarnika.
            po 6 minutach obracam na drugi boczek i delikatnie solę (ten pierwszy powinien sie przyrumienić.
            Po kolejnych minutach kładę na plackach i posypuję startym w ręku rozmarynem i zostawiam na 5 minut w wyłączonym juz piekarniku zeby sobie doszły.
            jak patyczek do szaszłyków wchodzi miekko to wyciagam.
            sa pycha.
            • baltycki Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:34
              łódeczki smile
    • aagnes Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:49
      Zrobie rybe faszerowana w galarecie - to mam opanowane w stopniu przyzwoitym, wychodza mi rowniez sledzie z suszonymi sliwkami i orzechami - gorąco polecam, pyszne są, barszcz tez mi wychodzi wiec zrobie, kompot z suszu dla M - ja nie moge tego przełknąć, na pewno zejdą kluski z makiem - to tez zadna filozofia, wiec będą, licze na pierogi mamy, karpia w roznych wersjach, ktory zrobi tesciowa. jakoś to juz mamy podzielone w ten sposob, ze kazdy robi co umie najlepiej, i nei wiecej niz 3 potrawy, ale juz czuje, ze bedzie za duzo...
      • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:51
        uwieolbiam kompot z suszu. tylko trzeba znac proporcje. Pije litrami.

ooo wlasnie musze pożyczyć garnek tongue_out
      • moofka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:52
        podasz przepis na sledzia ze sliwkami i orzechami?
        • aagnes Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 07:40
          Śledź z orzechami: śledź jak to śledź,filety muszą być grube i nieslone (przynajmniej nie jakoś dramatycznie) na patelni przesmazam cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję sliwki suszone, pokrojone powiedzmy na 3, sporo orzechów posiekanych, ale również nie na miał, smaze chwile i dodaje przecier pomidorowy, smaze jeszcze chwile, studze, przekladam śledzie pokrojone na kawałki, czekam aż się przegryzie, robię dzień lub dwa przed wigilia. Pyszne są!
          • arwena_11 Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 11:00
            o dziękismile dobrze że można zrobić wcześniejsmile
    • kamunyak Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:52
      osobiście nie mam ochoty na żadne zmiany bo w swieta chce odpoczywać. Podobnie jak cała reszta rodziny więc wspólne pieczenie czegokolwiek odpada.
      Wigilia jest zawsze taka sama więc mam pewnośc, że wszystko sie uda. Jest zupa grzybowa z lazankami, z ryb - pstrąg pieczony (sam się piecze) i troszke karpia, dla tradycji bo nikt nie przepada, tylko ja mam sentyment więc jem. Pierogi z kapustą, kapusta z grochem. Z przystawek losos, śledź i sałatka jarzynowa dla syna, który nie lubi ryb, pierogów i kapusty z grochem. Surówka jedna, z kapusty kwaszonej. Oczywiscie, kompot z suszonych sliwek i marynaty różne, ogórki, pieczarki, kukurydza.Kiedys robiłam jeszcze łazanki z makiem ale już nikt nie miał siły ich jeśc i zwykle wyrzucałam.
      Na świeta rosół i jakas pieczeń - sama się odgrzewa, lub zamarynowany drób, ktory potem sam sie piecze. Oczywiscie bigos tez jest, cały duzy gar dobrego bigosiku.I schab pieczony, popisowy wyrób mojego męza. Z bigosikiem i dobrym winkiem, mniam. To na sniadania i kolacje. Poza tym ciasta - z cukierni., za to dobrej
      Z reguły i tak wszyscy kończa wigilijne potrawy, które lubią (poza jednym synem) a ktore sa tylko raz do roku. W zwiazku z czym samych pierogów z kapusta robie pewnie około 100.
      Pobyt w kuchni w święta ograniczam do minimum, inni też. Lenię się bo w końcu to swieta.
      A kevina nie będzie bo był w minionym tygodniu więc raczej wątpliwe, że dadzą go za 3 tygodnie.
      • pade Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:10
        U mnie podobnie jak u Ciebiesmile
        podasz przepis na schab? mnie zawsze wychodzi suchysad
        • triismegistos Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:13
          Spróbuj obłożyć cienkimi plasterkami słoniny.
        • klamkas Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:20
          Obsmaż na patelni (krótko, na mocnym ogniu) i upiecz w folii aluminiowej. Nie ma prawa być suchy smile.
          • pade Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:24
            Aluminiowej? znaczy się cały owinięty? 180 stopni?
            a czym przyprawiasz?
            • klamkas Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:51
              Cały owinięty, robisz z folii szczelnego "cukierka" smile.

Ja klasycznie w czosnku i majeranku (+ sól i pieprz), ale możesz nadziać owocami, albo jakąś fajną kiełbasą (np. kabanosami smile). 180 stopni (do nagrzanego piekarnika), godzina na kg mięsa.

Obsmaż tak, żeby się lekko zrumieniło (patelnia musi być naprawdę gorąca, bo przy takiej ilości mięsa na zbyt chłodnej zacznie się gotować a nie smażyć).
              • pade Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:01
                supersmile dziękismile
        • dziennik-niecodziennik Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 00:23
          zrób schab w mleku.
          schab marynujesz. jak sie zamarynuje wkładasz do w miarę dopasowanej rozmiarem brytfanki, zalewasz mlekiem 3.2% tak zeby cały schab był zanurzony i pieczesz.
          nie ma opcji zeby był suchy.
        • kochamruskieileniwe Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 12:12
          proponuje sparzyc smile tu przepis
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html
        • kamunyak Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 19:37
          U mnie podobnie jak u Ciebiesmile
          > podasz przepis na schab? mnie zawsze wychodzi suchysad
          >

nie podam bo nie znam, robi mąż. Mąż nie chce zdradzic receptury bo wie, ze natychmiast podam ja gdzies dalej, zazdrośnik jeden...
          Wiem tylko, ze leży dobe w jakiejs marynacie, juz w rekawie, który potem w całosci ląduje w piekarniku.
          Nie wychodzi zbyt suchy, choc ja suchy lubie bo taki zawsze wychodził mojej mamie więc mam sentyment.
    • jan.kran Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 20:55
      Na pewno kompot z suszu , takie wspomnienie z Polskismile I pierogi od Litwina na rogu w różnych odslonach.
      Salatka warzywna mojej córki i na deser ciasto z mango i kokosem.
      Kapusta z grzybami .
      Niemiecki zakalec który przywiezie Młoda i tofu.
      I marcepan z Lubeki , , też przybędzie w bagażu Młodej.
    • imogen0 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:09
      Właśnie jestem w trakcie planowania świątecznego menu-ma być skromnie i tradycjnie,potrawy które lubimy a nie które muszą byćwink
      na wigilie planuje barszczyk czerwony i krokiety z pieczarkami,kapusta z grochem,jakiś filet rybny w panierce,sałatka kijowska(pyszna ale bomba kaloryczna)smile
      Na święta miesa pieczone(schab,karkówka)w całości,kurczak w galarecie,pasztet ze śliwką,brukselka z orzechami i żurawiną(przepis przywieziony z uk),jakieś sałatki,marynaty.
      Z ciast planuje pierwszy raz porwać sie na zwijany makowiec(strucle).
      I pewnie z dzieciakami jakieś pierniczki,ciastka itp.
      • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:15
        ooo podaj przepis na kurczaka w galarecie smile
        • imogen0 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:27
          Gotuję rosół na udkach z warzywami,mięso wystudzone,oddzielone od kosci kroje na kawałki,marchewke z rosołu też,sporo swiżej natki i zalewam rosołem z odrobiną zelatyny.I do lodówki.Takie ala zimne nóżkismile
          • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:58
            jaka zelatyne kupoujesz? bo ta w proszku smierci starymi koscmi tongue_out i włosami tongue_out
            • imogen0 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:21
              no niestety tę w proszkusad idzie jej wprawdzie łyżeczk-dwie ale ma rzeczywiście specyficzny zapach
            • triismegistos Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:24
              To nie używaj sproszkowanej żelatyny tylko kup trochę kurzych łapek i je dodaj do wywaru.
              • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:29
                ale co znaczy troche smile skad bede wiedziala czy sie zetnie tongue_out to juz wole noge swini kupic tongue_out
                • imogen0 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:37
                  no niestety nie podam Ci dokładnie bo ja to na oko robiewink i zawsze sie ścina,ale w necie pewnie znajdziesz dokładny przepis...
                  • kota_marcowa Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:28
                    Ja do galarety z kury daję jeszcze czosnek, mniam smile
    • kura17 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:16
      szczerze mowiac jestem zdziwiona, ze na drugi-trzeci dzien swiat nikt jeszcze nie zaproponowal ptactwa wink
      u nas to tradycja - pieczony indyk, jesli swieta u babci lub kaczka/ges, jesli u kogos innego.

kaczka pieczona z jablkami lub z pomaranczami, do tego kluseczki i czerwona kapusta na cieplo, mniam!
      ges tez podobnie, kiedys moj maz zrobil nadziewana kasztanami i tez byla swietna.

tesciowa nie lubi "calych ptakow", wiec u niej na ogol sa piersi z kaczki, tez na slodko-kwasno (pomarancze, mandarynki, jablka).

indyk jest na ogol smazony w calosci, oczywiscie mozna udo, czy co tam kto lubi smile

no i nismiertelny schab ze sliwkami, tez bardzo lubimy.

na ten rok jeszcze nie mamy doprecyzowanych planow (na swieta, bo wiligila jest zawsze tradycyjna).
      bedzie troche dan wegetarianskich, na pewno zrobie pasztety z fasoli i z soczewicy w foremkach muffinowych smile
      oraz cos takiego - jako dodatek i danie glowne:

www.jadlonomia.com/search?q=pieczone+warzywa
      www.jadlonomia.com/2014/04/pieczone-bataty-z-sosem-tahini.html
      • jan.kran Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:58
        Kura , jestem fanką batatów i jadłonomii oraz mam tahini w lodówce z którym nie wiem co zrobićsmile
        Trafiłas mi w dziesiatke z tym przepisemsmile)))
        • kura17 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:15
          dlaczego trzymasz tahini w lodowce??? wink

ja ta paste uwielbiam. najchetniej wyjadalabym ja lyzeczka ze sloika, na dwa razy, haha.
          lubie tez dodawac do naturalnego jogurtu, albo do koktajli warzywno-jogurtowcych.
          a kiedys w tybetanskiej knajpce jadlam lody z tahini i to bylo... no niebo w gebie!
          • ailia Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 12:22
            to smakowalyby ci lody chalwowe u Greka smile
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:25
      w Wigilię na moim stole będzie: karp po żydowsku i w galarecie (ja nie lubię, mąż uwielbia) łosoś pieczony (łatwy i szybki), śledzie pod pierzynką, barszcz z uszkami, kutia, zupa migdałowa, kisielek żurawinowy (własnoręcznie robię), kapusta z grzybami ( to robi moja mama). Po kolacji na stół wjadą: sernik czarno-bały (kocham!), makowiec, ciasto orzechowe, i pierniczki (też je sama przygotowuję).
      W pierwszym dniu Świąt podam barszczyk z pasztecikami, pieczeń, kilka sałatek (na pewno tradycyjną jarzynową, a na resztę jeszcze nie mam pomysłu) i tort kawowy (właśnie dziś zamówiłam).
      W drugi dzień Świt jesteśmy zaproszeni na obiad, więc na śniadanko i kolację będziemy dojadać dania z Wigilii i pierwszego dniasmile
    • myaka Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:29
      U mnie malo tradycyjnie, zreszta juz od kilku lat. Mieszkam poza PL, facet nie-Polak. Nigdy nie lubilam potraw wigilijnych, karpia szczerze nienawidze.
      Wieczor wigilijny - pieczona kaczka (co roku partner ja robi). Do tego pewnie puree batatowe lub zapiekane ziemniaki\bataty\seler\pietruszka i jakas salatka.
      Pierwszy dzien swiat - na obiad cos z dziczyzny. A wieczorem wpadna do nas goscie i spedzimy kilka godzin przy stole z raclette i dobrym winem w tle.
      Drugi dzien swiat - restauracja.
      Z ciast planuje sernik z ciasteczkami oreo i karlsbadzki tort cynamonowy - z mojewypieki - wyprobowane, polubione wiec bez szalenstw.
    • naomi19 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 21:33
      nie wyobrazam sobie wigilii bez barszczu na zakwasie w uszkami, bez kompotu z suszu, kapusty z grochem i grzybami i bez karpia
      cala reszta mnie nie obchodzi- chlop przyrzadzi zapewne milion ryb do wyboru- podsluchalam cos o rybie w galarecie, w migdalach
      ja jak zwykle upieke tort korzenny z konfiturami sliwkowymi
    • klamkas Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:29
      Na Wigilię: barszcz z uszkami, ryby (na pewno karp (smażony) i łosoś (grillowany), gołąbki z kaszą i grzybami (zamiast pierogów, bo kapusta kiszona idzie u nas tylko na surowo i pierogi kapuściane nie przejdą), surówka z kiszonej kapusty i jabłka, śledź w śmietanie i do niego obowiązkowo ziemniaki w mundurkach. Na deser makówki.

W pierwszy dzień świąt - resztki z Wigilii i wieczorem planujemy ognisko, więc pewnie będzie jakaś kiełbasa na patyku i pieczone ziemniaki smile. W drugi dzień świąt przyjeżdżają goście - będzie zupa grzybowa, sandacz w śmietanie. Nie wiem jeszcze co na przedobiad (goście przyjadą sporo przed obiadem i chętnie zjedzą coś ciepłego) - może zrobię więcej barszczu na Wigilię i upiekę jakieś paszteciki?

Ze słodyczy na pewno sernik,miodownik, makówki, rodzice pewnie przywiozą moczkę (fuj).
      • wielkafuria Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:32
        co to jest fujmoczka? wink
        • klamkas Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:47
          Śląski przysmak wigilijny - z miliona bakalii i czekolady, zatopionych w brei z piernika rozmoczonego w płynach owocowych (sokach/kompotach). Obiektywnie ma prawo być smaczne, ale wygląda jak rzadka kupa uncertain
          • naomi19 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:27
            nie-obrazaj-moczki
            • ponis1990 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:42
              Dooobra jestsmile A na makówki to ja cały rok czekam. Tak bardzo, że na moje urodziny w maju dostałam tort z makóweksmile
            • klamkas Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 23:44
              Ale co jest obrazą? Uproszczony przepis, czy wygląd jak kupa? (co do drugiego to nikt mnie nie przekona, że wygląda pysznie).

Inna, rzecz, że ja nie lubię piernika i to mi mocno przeszkadza (sam zapach przyprawia mnie o mdłości).
              • naomi19 Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 10:15
                obraza jest slowo kupa
                i kazde slowo nie oznaczajace zachwytu
    • lola211 Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:32
      Ja mam fajnie, bo na Wigilie i Swieta jestem proszona.
      To co zrobie samodzielnie to ciasta- keks(uwielbiamy i jemy cale swieta do kawy i herbaty),makowiec i pierniczki.
      Nalepię takze pierozków z suszona sliwką.
      Zrobie rybe w galarecie, ale nie karpia tylko szlachetny gatunek(zobacze co bedzie dostepne) w galarecie klarownej jak szkło.

Na stole swiatecznym bedzie barszcz i uszka z grzybami, pierogi z grzybami i kapustą,kapusta z grochem,kompot z suszu.Reszta moze dla mnie nie istniec.
      • zlotonaiwnych Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 05:49
        Smakuje wam taka galareta - "jak szkło"?
    • ichi51e Re: Kulinarne pomysły na święta 02.12.14, 22:39
      rybe toleruje tylko pieczona bez niczego z odrobina soli. najlepiej na zarze ;p swieta to dla mnie kulinarna meka.
    • dziennik-niecodziennik Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 00:07
      > ps. Co wolałybyscie zjesc (karpia nie przełknę) A) panierowaną rybę jakąś wypas
      > ioną B) łosoś z czosnkiem, koprem i cytryną zapiekany sote w folii, czy C) pstr
      > ąga w calosci faszerowanego podanego z masełkiem czosnkowym?

przy takim wyborze - WSZYSTKO! smile

> ps2. Do ryby D) zapiekane ziemniaczki z rozmarynem E) puree z ziemniaków z mase
      > lkiem F) puree z batatów

poprosze D.

> Co jecie na sniadanie świąteczne?

to co zostało z wieczerzy plus wędliny domowe. w pierwszy dzien świąt u nas nie ma gotowania.

> w ramach wieczornej rozrywki zamiast ogladania kevina samego w domu chcę zarząd
      > zić wspolne pieczenie pierniczków a potem dekorowanie tongue_out

ale jak to ZAMIAST??????
    • jola-kotka Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 01:19
      Ja jadę na gotowa wigilię do babci. Akurat należę do tych co jedzenie jest dla nich najmniej istotne ale jakbyś podała taka wigilię mojej rodzinie czy nawet mojemu mężowi to by cię wysmiali. Wigilia to tradycja i tradycyjne potrawy oraz ich ilość,może być więcej ale nigdy mniej. Nie robisz wigilii robisz zwykła cienka kolacyjke tak by ci powiedzieli. Dla mnie osobiście spoko nawet bym sprobowala tego barszczu z lazankami nigdy nie jadlam.
    • konsta-is-me Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 02:51
      Wolalabym pstraga faszerowanego z zapiekanymi.
      Ew panierowana z puree.
      • zlotonaiwnych Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 05:50
        A potrawy mięsne?
    • margotka28 Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 10:28
      barszcz czerwony na zakwasie
      uszka z grzybami, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, pierogi z soczewicą (zamawiam u pewnej pani)
      puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, łosoś soute z cytryną, dorsz
      bigos, śledzie w oleju z cebulką, biała kiełbasa - później na wywarze z niej robię tzw: biały barszcz, pieczony schab, chrzan, makowiec, pierniki, sałata, pomidory, ogórki oraz duuużo mandarynek
      na drugi dzień świąt indyk lub jakiś inny kurak plus to co wcześniej.
      w święta zazwyczaj dużo spacerujemy, oglądamy zaległe filmy, gramy w monopol i karty.
    • a.n.a0 Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 11:04
      wielkafuria napisała:

> co planujecie zaserwować w Wigilię i święta?
      >
      nie lubie ryb na ciepło, ale w wigilie moge zjeśc jakąs bezościową, oprócz pangi -bo to nie ryba.

> ps2. Do ryby nie mamy zazwyczaj ziemniaków, tylko pieczywo.
      >
      > sałatki mamy 3, jakaś ze śledziem, jarzynowa i makrela z jajkiem
      >
      mam jeszcze na stole wigilijnym krokiety, uszka z barszczem, zupa grzybowa z makaronem, pierogi - z kapusta i grzybami, rózne postaci śledzia i innych rybek

• zwariowana_wariatka Re: Kulinarne pomysły na święta 03.12.14, 18:51
      łososia z cytryną w folii to ja mogę zabrać w pudełku do pracy. na święta musi być tradycyjnie tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka