Dodaj do ulubionych

Maszyna do szycia - problem

13.12.14, 19:28
Kupilam sobie maszyne, model podobno idealny dla calkowitych laikow (W6 N1615, firma niemiecka, 10 lat gwarancji, bo sie nie psuje). Zrobilam jak na tutorialu w necie + 500 razy przeanalizowalam instrukcje i co? Z wierzchu scieg ok, a pod spodem...Dzikie klebowisko nitek sad. Gdzie moze byc blad? Zle naciagniecie nici?!
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:31
      Za luźna nić z dolnej szpulki, sprawdź, czy ja dobrze założyłaś i zablokowałaś
      • andaba Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:35
        Tak, to najprawdopodobniej cos z naciągnięciem nici, tyle że skoro od spodu, to raczej górnej?

Sprawdź czy nitka jest założona tak jak powinna.
        Jak nie pomoże to wyjmij dolny bębenek, załóż jeszcze raz - w dobra stronę jest włożona szpuleczka?.
        • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:37
          5 razy juz to robilam - tak w dobra strone niestety (mialam nadzieje, ze tu tkwi problem) sad
          • andaba Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:39
            Zmień materiał, zmień nić.
            Sprawdź nacisk stopki.
            Aha, może zmień ścieg na drobniejszy?
            • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:41
              Qrcze, czemu w instrukcji obslugi nie pisza o takich wymogach? tylko ze bawelna moze byc sad. A jak sie material nie nadaje, to moze oddac te maszyne, skoro ona tylko do specjalnych materialow? Chcialam nia nieraz zwezic posciel, podszyc ubranka dzieciece, a tutaj takie wymogi sad.
              • andaba Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:42
                A co, pomogło coś?
                Czy dalej plącze?
                • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:46
                  Dalej...
    • beata985 Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:32
      żle założona szpulka-ta co od spodu podaje nitkę, za słabo niitka naciągnięta. materiał nie nadaje się do szycia na maszynie????
      • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:39
        Material wzielam jakis cienki, taki docelowo do wywalenia, zeby na nim poprobowac, a po zmasakrowaniu wywalic. Nic nie pisza w instrukcji obslugi, ze material musi byc specjalny (a powinni moim zdaniem, skoro tak jest). Nie pisza tez jak sprawdzic, czy nitka dobrze naciagnieta niestety sad. Mozna jakos (tak dla totalnego nieudacznika, zeby bylo rozpoznawalne)?
        • black_magic_women Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:43
          Z tego właśnie powodu maszyna kurzy się u mnie od 20 lat sad
          • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:45
            ja moja moge jeszcze na szczescie odeslac wink.
        • andaba Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:45
          No, akurat cienkie materiały szyje sie najgorzej.

Ale nie zniechecaj sie, póki sie uczysz i oswajasz maszynę szyj z flanelki, czy czegos podobnego, potem nauczysz się dobierac materiał, igły, nitke i nacisk stopki.
          • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:46
            A moze maszyna jest po prostu zepsuta?
            • andaba Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:52
              Jest i taka opcja.

Ale zanim zaniesiesz do reklamacji dobrze by było, zeby jakaś krawcowa spróbowała na niej szyć.
              Czasami jest jakiś mik, którego nie dojdzie ktoś, kto nie ma wprawy.
              Nie masz mamy, siostry czy sąsiadki, która mogłaby spróbować?

Maszyny mają to do siebie, ze robią różne numery i trzeba je obczaić.
              • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:43
                Jak widac najwiekszy numer to ja wink.
    • kaka-llina Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 19:42
      zmieniaj napięcie nici, sprawdz czy nic jest dobrze załozona...
    • mag1982 Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:02
      A ja właśnie marzę o maszynie. Myślałam czy sobie jakiegoś Łucznika nie sprawić, czasem bywają w marketach. Ale widzę, że to nie łatwa sprawa.
      • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:13
        Ja sobie sprawilam podobno idealna dla zupelnie niezorientowanych, co to sie nigdy nici nie placza i nawet babcie wnuczkom 11-letnim kupuja sad.
        • mag1982 Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:16
          Wiesz, ta młodzież dzisiejsza to jet taka hop do przodu, to o niczym nie świadczy wink Dziś np. kupowałam strój aniołka na jasełka i oczyma duszy widziałam siebie w przyszłości szyjącą podobny z prześcieradła. Napisz potem jak Ci idzie to może też zaryzykuję.
      • memphis90 Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 21:45
        Łucznika nie, jest na plastikowych częściach, robiony w Chinach. Poluj na maszynę z Lidla, ja mam Singera na metalowych podzespołach i jest super.
    • kliplo Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:16
      a na pewno zablokowałaś nitkę na dolnym bębenku? jak ją wyciągasz z bębenka to stawia lekki opór? nie dałaś jej przypadkiem luzem?
      • annajustyna Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:37
        Nie, u mnie to automatycznie idzie, taka maszyna dla idiotow wink.
    • annajustyna Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 20:36
      Andaba mnie zainspirowala - juz mialam prosic sasiadke o pomoc (nie, nie dzisiaj, w tygodniu wink), ktora szyje od lat i to na pol zawodowo - przeciez stopke trzeba opuscic, nie? W sumie to ta maszyna to mistrz swiata, skoro na podniesionej/opuszczonej na stale (juz nie wiem, jak bylo) szyla, nawet jesli ze splatanym sciegiem wink. Dzieki za wszelkie rady dla nieumialka!
      • a.va Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 20:41
        O matko, nie opuściłaś stopki? smile Sorki, że się śmieję, ale nie wpadłabym na to, że można tak zrobić.
        • annajustyna Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 20:43
          Albo nie podnioslam i na sile wpychalam. Tak, tak, jak sie ludzie naparwde nie znaja, to trzeba im jak krowie na rowie nawet oczywiste oczywistosci...
        • andaba Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 20:44
          No popatrz, jaka porządna maszyna smile
      • kliplo Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 20:44
        hehehe
        ja rok po zrobieniu kuchni w mieszkaniu chciałam wezwać ekipę która mi ją robiła żeby..wymienili przepaloną żarówkę ledową w podświetleniu, bo za chiny nie wiedziałam jak ją tam wcisnąć.. oj namęczyłam się zanim znalazłam te dziurki na druciki.. ale przynajmniej wstydu nie było smile
      • baltycki Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 21:10
        > przeciez stopke trzeba opuscic, nie?
        To nie moze byc prawda big_grin
        • annajustyna Re: Mam! Mam, mam!!! 13.12.14, 21:46
          Ha, udalo mi sie 5 przed 12 stworzyc wontek roku tongue_out.
    • mynia_pynia Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:52
      źle przewlekłaś nitkę górną. Sprawdź jeszcze raz, zacznij od szpulki z nicią, przez haczyk, później w dół i do góry o kolejny haczyk i znowu w dół i z dobrej strony nitka w igłę wink.
      Ostatnio przypadkiem źle nawlekłam przez te dwa haczyki i myślałam że szału dostane, po 15 min dopiero odszyfrowałam gdzie błąd, a szyję od dziecka wink amatorsko - bez talentu wink
      • mynia_pynia Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 20:54
        he, he , doczytałam o stopce wink
    • undoo Re: Maszyna do szycia - problem 13.12.14, 21:47
      1. Oprócz powyższego sprawdź, czy masz dobrze nawiniętą na bębenek nitkę. Nawiń jeszcze raz i spróbuj z nią.
      2. Zaczynaj szyć b powoli.
      Maszyna do szycia to duża frajda - miłej zabawy, gdy maszyna zacznie się zachowywać. Nie przejmuj się tymi początkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka