Dodaj do ulubionych

komornik, pomocy!

01.01.15, 18:20
Mam problem i dziś znów rozmyślam, czy dobrze zrobiłam.
Dostałam pismo od komornika.
O zajęciu konta.Ze złymi danymi, mój pesel i adres, ale reszta się nie zgadza.
Nazwisko, nr dowodu i co ważne numer i nazwa banku- w tym banku nie miałam i nie mam konta.
Długów żadnych nie mam.
Jako wierzyciel widnieje firma windykacyjna.
Nic mi wyjaśniać nie chcą, bo sprawa już po sądzie jest i tyle.
Kierują do prawnika.
Prawnik nic mi nie powie, bo dla niego stroną jest owa firma windykacyjna.

Byłam u komornika.
On też nic nie wie.

A wyrok sądu ma w ogóle nawet na niepoprawny adres, tylko sam poprawny ustalił.
Wyrok jest z czerwca 2014
Mówi, że ten jeden bank przyznał się, że mam w nim konto i on je zajmuje.
Na nic tłumaczenia.

Pyta o adres przebywania i w jakich godzinach można mnie zastać.
Mówię i tłumaczę, że ja tylko chcę wiedzieć za co ta kwota i dlaczego...

Serio:
Jeśli dług mój, a nie jakaś pomyłka to spłacę, ale chcę wiedzieć.
To takie dziwne?

Gdzie uderzać?

Obserwuj wątek
    • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:22
      Aha, czy dobrze zrobiłam - mam na myśli odmowę spłaty tak od ręki.
      Słyszałam o pomyłkach, ze ktoś spłacał cudze długi i nie chcę tak robić, a z drugiej strony boję się konsekwencji, czyli zajęcia czegoś itd.

Mam wszystko na bieząco, raczej nadwyżki zawsze, rachunki na czas.
      Dlaczego ja?
    • clk Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:25
      Brzmi jakby ktoś wziął kredyt na twoje dane....
      U mnie Kiedys była sytuacja mocno stresująca - jako 21 latka wzięłam kredyt na pralkę. Kredyt spłaciłam. Po 3 Latach przy próbie wzięcia karty kredytowej wyszło, ze figurowałam jako dłużnik - okazało sie, ze 2 wakacyjne raty zostały zapłacone za późno (okres tygodnia - dwóch ) bank GE money bank zamiast sie ze mna skontaktować wyznaczył odsetki które urosły do .. 250 zł bodajże.
      Tłumaczył sie ze dzwonili, pisali listy. Dziwne ale do mnie NIGDY nic nie dotarło. I nie miałam na to dowodów. Ponad rok czasu sie z nimi p.... Aby rozwiązać sprawę nie figurować w KRS itd.
      • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:31
        Tylko pesel się zgadza i nazwisko jest, ale poprzednie.

Nikogo nie oskarżam, może jakiś mandat, coś, może przeoczyłam, nie zaklinam się, że nie.
        Ale jak dociec prawdy do cholery!!!
        • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:34
          Dziewczyno w te pedy do komornika po nakaz z klauzula. Ma ci to wydac ustawowo, jelsi tego jeszcze nie masz!!! !! Nie dysktuj z komornikiem, on dobrze wie, co jest grane i marsz do sądu!!!
          Zanim komornika dla wierzyciela ci dlug wyegzekwuje, bo potem wiatru w polu szukac!!!!!!!
          Szybko!!!

jutro zanos pismo do sadu!!!!!
          Nie czekaj!!!!!
          Pewnie i tak sie nie uda, ale moze zdązysz!!
          • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:40
            Oczywiscie mam nadzieje, ze wiesz co zanieśc....
            maja byc 4 pisma:
            jesli komornik dziala na podstawie nakazu zpalty z klazuula to masz zaniesc 4 dokumenty o tej samej tresci, w ktorych napiszesz (kazdy inny!!), ze nie jestes lduznikiem ,ze to nie towje dane, itp... wszystko, co potwierdza, ze komornik niezasadnie egzekwuje dlug....

Mają byc 4 dokumenty w porzyadku nakazu, nie mniej nie wiecej.
            Wtedy moze uda ci sie zdazyc przed komornikiem!!!
            I do biura podawczego od razu!! nie przez pocztę!!! oplata tez od razu w znakach śadowych, nie na konto!!!!!!!!

spiesz sie
        • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:38
          W zajęciu masz sugnaturę akt. Z ta sygnatura idz do sądu i popros o wyrok, przynajmniej dowiesz się na poczatek o co w ogóle chodzi.
          • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:45
            Do sądu dzwoniłam.
            I przez telefon nie udzielą info.
            Sąd z Lublina,a ja z Łodzi.
            Napisałam pismo.
            Natomiast mam wyrok od komornika, pokazał mi ksero.
            I tam są dane wierzyciela= firmy windykacyjnej.
            Więc w sądzie jak mniemam nie będą mieli niczego więcej.
            • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:53
              generalnie to nie martwiłabym sie o zajete konto, którego nie mamsmile.
              Ale tak serio: masz problem. problem, bo jest nakaz zaplaty, prawomocny juz, niestety, bo nie wniosłas sprzeciwu w ciagu 2 tyg od doreczenia. W sadzie powinni dysponowac potw. na wyslanie poleconego z wyrokiem , nie odebrałas dwa razy i finito. Ale jesli nie dysponują, to maja problem ( w co wątpię). Generalnie z tym nr dowodu i zajęceim obcego konta to dziwna sprawa i na twoim miejscu poszłabym do prawnika.
              • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:09
                Wyrok jest z czerwca i sąd miał mój adres, pod którym nie mieszkam od 2007 roku
                Tam pewnie poszło.
                Na bank nie odebrałam, a kto tam mieszka to pojęcia nie mam.
                tego się boję i jest to dla mnie niepokojące.
                Komornik ma pismo od banku, że taka i taka osoba ma u nich konto.

• kol.3 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:11
        Bank bardzo nie w porządku bo zwykle banki rozliczają kredyty i na końcu zwracają nadwyżki lub domagają się wyrównania niedopłat.
        • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:14
          Ale ja nie miałam w życiu żadnego kredytu.
          A z tym bankiem to w ogóle nic wspólnego!
    • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:40
      Jakk omornik może niczego nie wiedoeć? To na jakiej podstawie zajał ci konto? Przeciez robi sobie jawne jaja, ma nakaz zapłaty z klauzula wykonalnosci i doskonale wie, o co chodzi.
      • edzia-p nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:42
        idz od razu do śadu!!!!!!!!!!!
        do komrnika po nakza z klauzula, jesli ci nie dal, zeby dołaczyc do pism sadowych

komornik robi cie w bambuko!!! bo na tym zarabia!!!!!!!!!

mozesz mu napsiac pismo, ze nie ty jestes wierzyceilem i poslac poczta z potwierdzeniem nadania!!! ale blagam-do sądu jutro!
        • anula_anka Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:44
          Nie ekscytuj się tak!
          Nie jestem wierzycielem- to na pewno.

Według pisma jestem dłużnikiem.
          Część danych się zgadza, więc nie mam pewności.,
          Chcę wyjaśnień i tyle.

• edzia-p Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:47
            TO idz do sądu i napisz o tym w pismie do sądu, \ze nie jestes.
            Wnosisz 4 pisma i piszesz w nich to samo, kazde jest do czego innego.

Chodzi o wstrzmyanie egzekucji, ale sadze ze ci sie nie uda, skoro nie wiesz co masz zorbić.

Musisz to zrobic jak najszybciej, sprawdz czy rejnowy ci jutro dziala z biurem podawczym.

anula_anka napisał(a):

> Nie ekscytuj się tak!
            > Nie jestem wierzycielem- to na pewno.
            >
            > Według pisma jestem dłużnikiem.
            > Część danych się zgadza, więc nie mam pewności.,
            > Chcę wyjaśnień i tyle.
            >
            • anula_anka Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:49
              Napisałam pismo, a do sądu nie pójdę, bo tak jakby za daleko mam do Lublina.
              Jednakowoż mam wyrok sądu i nadal niczego mi to nie daje.
              Wyrok na mnie wg peselu.
              • edzia-p Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:50
                O matko..
                Nie idziesz do sadu do Lublina, tylko do sądu komornika!!!!
                AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

komornik przy jakim sadzie dziala?

anula_anka napisał(a):

> Napisałam pismo, a do sądu nie pójdę, bo tak jakby za daleko mam do Lublina.
                > Jednakowoż mam wyrok sądu i nadal niczego mi to nie daje.
                > Wyrok na mnie wg peselu.
              • alexa0000 Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 18:59
                Czytaj i działaj szybko:

www.masz-prawo.info/info/15/chwila-nie-dostalem-wyroku-wadliwe-doreczenie-kontra-egzekucja-komornicza/
                • edzia-p Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 19:10
                  Hej, ja mam jeszcze jeden sposob (zawieszenie z urzędu przez sąd),

strona fajna, bo mozna u komornika zaiweszac egzekucje, a przynajmniej o to wnioskwoac, o czym nie wiedziałamsad
                  Nie wiem tez czy jedyna przesłanka jest tylko niewlasciwe doręczenie, czy moga byc inne, nie czytalam przepisu.

Wniosek o zawieszenie egzekucji komorniczej
                  Zobacz wzór wniosku o zawieszenie postępowania egzekucyjnego

Równocześnie z zażaleniem na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności możesz złożyć wniosek o zawieszenie egzekucji.

W sytuacji opisanej w niniejszym artykule wniosek taki należy skierować do komornika prowadzącego egzekucję. Zanim jednak to uczynisz, powinieneś uzyskać z sądu zaświadczenie o tym, że nakaz zapłaty został wysłany na oznaczony (nieaktualny) adres w trybie art. 139 § 1 k.p.c. (czyli „doręczenie zastępcze”wink. Podstawę do żądania wydania takiego zaświadczenia daje Ci art. 139 § 5 Kodeksu Postępowania Cywilnego

Gdy masz już w ręku takie zaświadczenie, napisz wniosek o zawieszenie egzekucji do komornika, który prowadzi przeciwko Tobie postępowanie. Załącz do niego zaświadczenie z sądu. W uzasadnieniu wyjaśnij, że nakaz zapłaty został doręczony na adres inny niż zostało to ustalone w postępowaniu egzekucyjnym, i uznany za doręczony w trybie art. 139 § 1 k.p.c.. Jeżeli rzeczywiście tak było, to komornik ma obowiązek zawiesić postępowanie egzekucyjne.

Art. 8203 § 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego
                  W przypadku skutecznego złożenia wniosku o zawieszenie egzekucji na wskazanej tu podstawie komornik w dalszym ciągu formalnie będzie mógł dokonać zajęcia należących do Ciebie przedmiotów, ale nie będzie mógł ich już zlicytować ani przekazać wierzycielowi.

Art. 8203 § 3 Kodeksu Postępowania Cywilnego

alexa0000 napisała:

> Czytaj i działaj szybko:
                  >
                  > <a href="www.masz-prawo.info/info/15/chwila-nie-dostalem-wyroku-wadliwe-doreczenie-kontra-egzekuc
                  • anula_anka Re: nie sluchaj komornika! 01.01.15, 19:16
                    JA chcę wiedzieć kto jest wierzycielem, a nie zawieszać egzekucję na podstawie niedoręczenia pisma.

Jak się dowiem kto jest wierzycielem to będę dochodzić przed sądem, że dług nie mój, a nie bawić się w niuanse
                    • anorektycznazdzira Re: nie sluchaj komornika! 04.01.15, 20:09
                      Zanim "się dojdziesz" to się okaże, że np. na tym wskazanym nie Twoim koncie nie ma pieniędzy, wcale nie ma, albo dość nie ma, i będziesz miała komornika na wypłacie czy tam jeszcze na czymś. Pół biedy jeśli Cię windykują na 300 złotych. A jeśli na kilkanaście tysięcy? Wiesz to skoro nic nie wiesz?
      • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:43
        Ma i pokazał.
        Wyrok jest na moje dane i na wierzyciela- firma, która skupuje długi.

Nie wiem od kogo ten dług kupiła i czy on jest mój.
        Według komornika to tylko ta firma wie i tam mam się dowiadywać, ale oni nic mi nie chcą powiedzieć.

I ściana sad
        • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:45
          Dziewczyno, idz do sadu

inaczej nigdy kasy nie odzyskasz od wierzyciela

nie sciana: tylko jutro do sadu!!!!!!

jak to pokazal, maci dac!!
          i da ci jesli do niego napsizesz badz do niego pojdziec i poprosic o to!!

Musisz miec nakaz zaplaty z klazuula i do sądu z tym!! Jutro!!!!

Masz isc do śadu, a nie do komornikatongue_out

• anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:46
            Ty jesteś nienormalna
            • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:48
              Ty jesteś glupią i komornik robi cie w jajo!
              Klasyka.

Nawet nie wiesz co masz zrobic...
              Smutne, ale na takich najlatwiej kase trzepacsmile

Skad jest komornik?

anula_anka napisał(a):

> Ty jesteś nienormalna
              • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:05
                Komornik działa na podstawie wyroku sądu i nikogo nie robi w jajo dla 1800 zł.
                To idiotyczne tak twierdzić.

• aneta-skarpeta Re: komornik, pomocy! 02.01.15, 08:16
                  komornik ma sciągnąć dług, nie obchodzi go czy zasadnie czy nie- ma wyrok i się go trzyma

z komornikiem nic nie ugrasz, musisz zrobic to przez sąd

a komornikowi najbardziej zalezy aby znalesc sposób aby sciągnąć z ciebie 1800 bo na tym zarobi- ma podkładkę prawną. U niego nic nie załatwisz
              • misterni Miesza ci się wszystko Edzia 01.01.15, 21:00
                Komornik wykonuje wyrok sądowy. Poza tym raz każesz jej iść do sądu, a ja ci tłumaczy, że sąd w Lublinie, a ona w Łodzi, to piszesz, że nie ma iść do sądu, tylko do komornika tongue_out

edzia-p napisała:

Ty jesteś glupią i komornik robi cie w jajo!
                Klasyka.
                • edzia-p Re: Miesza ci się wszystko Edzia 01.01.15, 21:26
                  Ma isc do sadu dzialajcego przy komorniku.

misterni napisała:

> Komornik wykonuje wyrok sądowy. Poza tym raz każesz jej iść do sądu, a ja ci tł
                  > umaczy, że sąd w Lublinie, a ona w Łodzi, to piszesz, że nie ma iść do sądu, ty
                  > lko do komornika tongue_out
                  >
                  > edzia-p napisała:
                  >
                  > Ty jesteś glupią i komornik robi cie w jajo!
                  > Klasyka.

>
                  • annajustyna Re: Miesza ci się wszystko Edzia 01.01.15, 21:27
                    Chyba do sadu, przy ktorym dziala komornik? wink
                    • misterni Re: Miesza ci się wszystko Edzia 01.01.15, 21:48
                      Dlatego piszę, że się jej wszystko miesza wink
    • 71tosia Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:45
      przede wszytskim nie zalatwiaj nic telefonie, opisz cala sytuacje i wyslij do komornika oraz firmy windykacyjnej prosbe o wyjasnienie sprawy i jezeli nie masz dlugu natychmiastowy zwrot zabranych ci pieniedzy.
      • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:48
        Ja byłam u komornika.
        I dostałam kserokopie wszystkich akt, które on ma w posiadaniu.

Od niego mam też dane pełnomocnika wierzyciela.
        Ale od niego też jak od ściany, bo to jego klient, bo on nic więcej nie wie.

• edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:49
          A w sadzie bylas??

Złożyłaś pisma? Czy chodzi do wierzyciela i komornika (chachacha)
          • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 18:53
            Masz racje, pisze chaotyczniesad

Co do twojej sytuacji, to radze ci isc do komornika i wziac nakaz z klauzula
            potem isc do sadu, przy ktorym dziala komrnik i zloyc te 4 pisma o tej samej tresci. Sad 2 przekaze właściwemu sądowi w lublinie a 2 roztrzy (te 2 ostatnie dotyczyc bedą egzekucji).
            Jak sad zdąży, to ci sie uda i kasy ci komornik nie zabierze.
            najgorsze co mozesz teraz zrobic to tracic czas na dyskusje z wierzycielem i komornikiem, ktorzy czekaja tylko az bank im kase z twojego konta plrzeje, komornik wtedy umorzy egzekucje i jestes w czarnej d..

Powodzenia.
            • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:13
              Ty przede wszytskim nie rozumiesz jaki ja mam problem:

1.
              Komornik zajął nie moje konto
              2.
              Ja zapłącę, jeśli dług jest mój ALE nie wiem kto jest wierzycielem pierwotnym, ergo nie wiem, czy dług jest mój

3.
              Kopię wyroku sądu mam.

4,
              Jaki do cholery nakaz?
              • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:20
                Masz racje-nie mam pojęcia.
                Myslalam ze masz nakaz zaplty z klauzula-albo wyrok zk lauzula, ale iwdze, ze to nawet nie jest towja sprawa i troche dziwie sie dlaczego komornik udziela ci informacji na ten temat, skoro nie jestes w tej psrawie u niego lduznikiem, niemniej czy to nakaz czy wyrok jest juz u komornika i jesli masz wyrok to wiesz kto dochodzi tu firma widykacyjna, wiec co to ma za znaczenie kto byl przed firma, skoro komornika na jej rzecz egzkewuje...

W tej chwili komornik wyciagnie ci kase i tyle w temacie, wszystko inne to oboczności.

Przejelam sie za bardzo forumowym watkiem..sad

anula_anka napisał(a):

> Ty przede wszytskim nie rozumiesz jaki ja mam problem:
                >
                > 1.
                > Komornik zajął nie moje konto
                > 2.
                > Ja zapłącę, jeśli dług jest mój ALE nie wiem kto jest wierzycielem pierwotnym,
                > ergo nie wiem, czy dług jest mój
                >
                > 3.
                > Kopię wyroku sądu mam.
                >
                > 4,
                > Jaki do cholery nakaz?
                • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:33
                  Komornik może sobie wyciągnąc.
                  Ja mogę mu nawet sama zapłacić jak będzie chciał coś zajmować.
                  Ale chcę wiedziieć czy mój dług.
                  Bo jak nie to chcę w sądzie dochodzić swoich praw i przede wszystkim ukarania winnych.

To nie jest kwestia tych 1800 zł,a sprawiedliwości.

• gorgolka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:25
                Chodzi pewnie o nakaz zapłaty, który sąd w lublinie wysłał ci na nieaktualny adres.
                Możesz jednocześnie do sądu w swojej miejscowości złożyć :
                wniosek o wstrzymanie egzekucji, skargę na czynności komornika (sąd rejonowy nadzoruje komorników)
                Jednocześnie powinnaś do Sadu (w lublinielub swojego, nie jestem pewna wię.c dowiedz się w swoim sądzie) złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu z uwagi na niewłaściwe doręczenie. Jednocześnie ze sprzeciwem. Powołąj się na sygnaturę z kserokopi od komornika, żądaj doręczenia nakazu oraz dokumentów stanowiących podstawę wydania nakazu.

To że komornik zajął nie twoje konto to jednak moze być problemowe dla ciebie, bo jak z tego nie twojego nic nie ściągnie to może sięgnąć do twojego prawdziwego lub twoich ruchomości. Więc działaj.
                Wycieczka do sądu w lublinie nic ci nie da
                • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:27
                  gorgolka napisał:

> Chodzi pewnie o nakaz zapłaty, który sąd w lublinie wysłał ci na nieaktualny ad
                  > res.
                  > Możesz jednocześnie do sądu w swojej miejscowości złożyć :
                  > wniosek o wstrzymanie egzekucji,

"wniosek o wstrzymanie" to nie do sądu, przy którym działa komornik?
                • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:30
                  Ja chcę tylko wiedzieć czy to mój dług.
                  • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:38
                    Ale nie masz na to czasu! Komornik zajmie ci pensję i konto bankowe itp i pieniadze zobaczysz jak swinia niebo, bez wzgledu na to, czy twój dług czy tez nie. Najpierw zawies egzekucję, to nic cię nie kosztuje, a moze unikniesz zaplacenia nieswojego długu. I czekaj na papiery z sadu, bo nie dowiesz sie niczego bez nich, sama juz widzisz,że nie dostajesz zadnych informacji i twoja chęć poznania prawdy nic nie znaczy, bo nikt oprócz sadu nie musi ci juz niczego pokazywać i tłumaczyć.
                    • sanrio Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:39
                      no nie zajmie jej konta przecież, skoro pisze wyraźnie, że nie numer konta na zajęciu komorniczym nie należy do niej.
                      • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:55
                        Zajmie jej konto, bo predzej czy pozniej wyjdzie afera z kontem / brakiem srodków/okaze się,że nastapiła pomyłka , więc komornik poszuka konta raz jeszcze. Wczesniej jednak zajmie jej pensję, bo standardowo albo najpierw zajmują konto własnie,albo dzięki Zusowi namierzają pracodawcę i zajmują zarobki. Wszystko zalezy od tego, kto szybciej odpowie komornikowi- Zus, czy informacja bankowa.
                        • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:58
                          No zajmie, zajmie.

Złożę ten wniosek jutro jak się uda.

Ale jak się dowiedzieć co to za dług??
                          • alexa0000 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:09
                            Tylko poprzez sad. Odpisy pozwu itp., muisz to dostac. I troche nie rozumiem, ze nie chcesz sie klocic- masz prawo dowiedziec sie, o co chodzi i wstrzymac egzekucję, to w koncu nie 10 zł. Co do konta- nie zgubilas czasem kiedyś dowodu osobistego? Dowiedz sie w baku, kiedy zalozono konto, sparwdz podpis na umowie itp.
              • b.bujak Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:44
                anula_anka napisał(a):

> Ty przede wszytskim nie rozumiesz jaki ja mam problem:
                >
                > 1.
                > Komornik zajął nie moje konto
                > 2.
                > Ja zapłącę, jeśli dług jest mój ALE nie wiem kto jest wierzycielem pierwotnym,
                > ergo nie wiem, czy dług jest mój
                >
                > 3.
                > Kopię wyroku sądu mam.
                >
                > 4,
                > Jaki do cholery nakaz?

1. nie twój problem
                2. przecież piszesz, że nie masz długów
                3. to jest w tym momencie najważniejszy dokument - co z niego wynika ? czy jest już prawomocny? kto jest w wyroku zapisany jako wierzyciel, jako dłużnik, jakie są warunki spłaty?
                4. ?

wszelką komunikację prowadź na piśmie, z zachowanymi kopiami i dowodami przesyłki; rozmowy z komornikiem też sobie możesz darować - nie pomoże ci; nie wdawaj się w dyskusje - odnoś się tylko i wyłącznie do oficjalnych i wiążących pism - jak już napisałam - tylko na piśmie;
                ciężko radzić bez dokumentów przed oczami - a tu każdy niuans może być ważny - ale generalnie, z tego, co piszesz, wygląda na wkręt - pokaż to prawnikowi, albo przynajmniej bądź czujna
                • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:52
                  1. Mój, bo wg pisma przed moimi oczami ktoś na moje dane otworzył konto

2.
                  Nie mam i nic mi o tym nie wiadomo, ale może coś przeoczyłam.
                  Adres i nazwisko na wyroku są sprzed 8 lat.
                  Nie chcę się kłócić, tylko dowiedzieć z jakiego tytułu zadłużenie i czy aby na pewno moje.

3.
                  Tak, Prawomocny.
                  Wierzyciel- firma windykacyjna, dłużnik- ja- z nazwiskiem poprzednim oraz poprzednim adresem oraz numerem d.o. z tyłka wziętym
                  Na wyroku jest termin i numer konta.
                  Termin minął 5 miesięcy temu...

4. Post był do Edzi, która radziła mi jakiś nakaz w sądzie składać.
                  • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:55
                    Ale zeby dowiedzieć sie co jest w aktach Lublinie mozesz wejsc przez internet, do e-sadu.

Poza wszystkim - odpadam.

anula_anka napisał(a):

> 1. Mój, bo wg pisma przed moimi oczami ktoś na moje dane otworzył konto
                    >
                    > 2.
                    > Nie mam i nic mi o tym nie wiadomo, ale może coś przeoczyłam.
                    > Adres i nazwisko na wyroku są sprzed 8 lat.
                    > Nie chcę się kłócić, tylko dowiedzieć z jakiego tytułu zadłużenie i czy aby na
                    > pewno moje.
                    >
                    > 3.
                    > Tak, Prawomocny.
                    > Wierzyciel- firma windykacyjna, dłużnik- ja- z nazwiskiem poprzednim oraz poprz
                    > ednim adresem oraz numerem d.o. z tyłka wziętym
                    > Na wyroku jest termin i numer konta.
                    > Termin minął 5 miesięcy temu...
                    >
                    > 4. Post był do Edzi, która radziła mi jakiś nakaz w sądzie składać.
                    • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:59
                      Nie potrzebuję, bo akta mam od komornika.
                      • edzia-p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:04
                        Tam jedna z dziewczyna dala lin do strony co masz i gdzie zlozyc, jesli rozmawialas z komornikiem osobiscie, to mniemam, ze sad jest w twoim miescie wiec do tego wszystko zloz, to on poprzesyla...
                        Dla ciebie liczy sie tylko niewyegzekwowanie kasy, wszystko inne jest bez znaczenia.

Sadze jendak, ze juz minelo sporo czasu i nigdy kasy nie odzyskasz. Do tego pewnie nie zloysz zabepzieczenia, a wtedy przpeadl w butach.

No nic, jakos i na kims trzeba na tym swiecie zarabiac.
                        • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:36
                          Ale jakiego czasu?
                          Nikt mi żadnej kasy nie zabrał przecież.
                    • annajustyna Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:36
                      A co to znaczy, ze przed Twoim oczami ktos otworzyl konto na Twoje dane?
                      • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 21:46
                        Przed moimi oczami?

Wytłumacz co masz na myśli.
                        • annajustyna Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 21:47
                          Wlasnie tak napisalas pare postow wyzej i zwatpilam wtedy, czy polski jest Twoim jezykiem ojczystym...
                          • tak_to_nowy_nick Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 22:22
                            Napisała:
                            "wg pisma przed moimi oczami ktoś na moje dane otworzył konto"
                            co ewidentnie oznacza, że zgodnie z pismem, które ma przed oczami (bo dostała kopię od komornika), ktoś na jej dane otworzył konto. Twoja interpretacja tego zdania jest... ciekawa wink
                            • annajustyna Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 22:32
                              Ok, "wedlug pisma" umknelo mojej percepcji. Ale podczytuje rownoczesnie ogladajac film po angielsku i czytajac jeszcze wiadomosci po niemiecku (nie, nie chwale sie, tak sie zycie ulozylo, ze inaczej nie moge niestety funkcjonowac).
                              • tak_to_nowy_nick Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 22:52
                                Nie przejmuj się, ja tu w tle czytam inne forum (branżowe) po angielsku i chatuję (towarzysko) z kolegą Walijczykiem, więc wiem co czujesz wink E-mama jest fajna, ale to nie ten poziom skupienia co praca.

Swoją drogą muszę przyznać, że wizja jak ktoś otwiera konto na oczach autorki na jej nazwisko (a ona bezsilnie wykrzykuje bezgłośne 'NIEE!' zza dźwiękoszczelnej szyby) mnie ubawiła big_grin
    • kleo881 Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:14
      Jezeli dlug nie twoj i jestes tego pewna, to kieruj sie z tym na policje jako probe wyludzenia pieniedzy i oszustwo finansowe.
      • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 19:18
        No i właśnie.
        Nie jestem pewna.
        To dług plus odsetki plus koszty sądowe itd.
        W sumie 1800 zł z hakiem.
        Suma pierwotna niewielka, ale nie wiem z czego wynika.
        Firma z Krakowa, która zajmuje się skupem wierzytelności nic mi jak najbardziej nie mówi.
        Miałam w życiu 1 mandat- zapłącony.
        Rachunki na czas.
        Nic a nic mi nie przychodzi do głowy, !
        • edzia-p firma windykacyjna to FOR-NET? 01.01.15, 19:22
          Z Krakowa?
          • anula_anka Re: firma windykacyjna to FOR-NET? 01.01.15, 19:29
            Nie.
            Casus
        • asia_i_p Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:05
          Przetrzymane książki w bibliotece?
          • anula_anka Re: komornik, pomocy! 01.01.15, 20:36
            Nie.
            Na pewno nie smile
        • kleo881 Re: komornik, pomocy! 02.01.15, 22:01
          To skoro nie masz, nie mialas dlugow, to nie ma takiej mozliwosci zeby scigal Cie komornik, bo niby za co?
          Chyba ze ktos na twoje dane wial kredyt? Ale kwota 1800 - raczej nikt by sie nie fatygowal dla tekiej kwoty.
          Jak dla mnie firma - krzak, ktora probuje wyludzic pieniadze na lipna windykacje komornicza.
          ja bym skierowala sie z pismem na policje.
    • edzia-p wiem, jestes aplikantem adwokackim i mecenas dal 01.01.15, 20:44
      ci sprawe do zrobienia
    • szalona-matematyczka Ja wygralam taka sprawe! 01.01.15, 20:51
      Ja wygralam taka sprawe: u mnie tzw. e-sad (Sad Lublin-Zachod, pewnie jak u ciebie) wydal wyrok z nakazem wykonalnosci i dostarczyl go na moj stary adres z ktorego bylam wymeldowana od 10 lat (mieszkam od wielu lat poza PL). Wierzyciel (tez firma handlujaca dlugami) zwrocil sie do komornika i komornik wszczal postepowanie a ze mnie nie ma w PL to nic nie zdzialal. Tym niemniej ja zupelnie przypadkowo dowiedzialam sie o sprawie i podjelam dzialanie na skutek ktorych wygralam i to takie kroki:
      przedawnione.pl/poradnik-co-zrobic-gdy-wierzyciel-wskazal-sadowi-twoj-bledny-adres-i-nie-miales-mozliwosci-podjecia-obrony/
      Moje uwagi:
      1)NIE DYSKUTUJ z komornikiem, nie trac na niego sily, bo on ze swojego punktu widzenia dziala legalnie w oparciu o wazny nakaz sadowy! Wiec to ty musisz obalic ten nakaz w sadzie !!! Nie pisz teraz skargi na komornika, bo przegrasz i stracisz 100 zl oplaty sadowej - komornik dziala w oparciu o wazny nakaz sadowy, ktory (POWTARZAM) straci waznosc, jesli ty zwrocisz sie do sadu i sad uchyli ten wyrok i wyda nowy.
      2. Nie dyskutuj z wierzycielem, jesli wiesz oczywiscie ze masz racje (dlug nie byl twoj, byl przedawniony itp.) Pod zadnym pozorem nie zgadzaj sie nawet na wplate 5 zl wierzycielowi bo w ten sposob uznasz CALY dlug!
      3) Wyslij list do sadu poleconym z potwiedzeniem odbioru. Napisz ze nie moglas sie bronic a masz do tego ustawowe prawo, bo wyrok doszedl pod zly adres (zalacz ksero zameldowania, dowodu, ze wtedy mieszkalas pod innm adresem) oraz dodaj, ze ty nawet nie bylas klientem tego banku (z tego co zrozumialam ukradziono twoje dane?). Po ok. tygodniu dzwon tam codziennie podajac nr sprawy, bombarduj ich telefonami, blagajac by jak najszybciej zajeli sie sprawa, bo masz komornika na glowie itp. Ja akurat trafilam na bardzo pomocnych ludzi w tym e-sadzie i po 2 tygodniach mialam nowy wyrok sadu, ktory znosil klauzule wykonalnosci. Wyrok ten otrzymujesz ty jako dluznik, wierzyciel oraz komornik, ktory powinien odstapic od dzialan. Wiec nie musisz kontaktowac nikogo a wyrok dobrze zachowaj!
      4) Tu: uwaga!!!! Czasami (ale nie zawsze) komornicy po odstapieniu od dzialan (jak dostana ten nowy wyrok) pisza, ze ty jako (rzekomy) dluznik masz zaplacic jakies tam koszty, bo na podstawie pierszego wyroku oni podjeli dzialania na rzecz wierzyciela, Wtedy sie na to absolutnie nie zgadzaj i pisz (dopiero wtedy)skarge na komornika do sadu przy ktorym jest komornik + trzeba wplacic za rozpatrzenie sprawy 100 zl (ale ci zwroca jak wygrasz).
      5) Wzory pisem sa w google.smile
      6) Co do e-sadu w Lublinie: wiekszosc spraw dotyczy dlugow nieuznawalnych, przedawnionych, czy powstalych na skutek ukradzenia komus danych osobowych. Firmy windykacyjne to hieny, ktore to wykorzystuja, ale w 93 % przegrywaja przed e-sadem. TYlko musisz szybko (w ciagu tygodnia!) napisac pismo do sadu!
      Jak masz jakies pytania to pisz do mnie. smile
      • marina2 Re: Ja wygralam taka sprawe! 01.01.15, 22:18
        wrzuć w google swoje imię i nazwisko z dopiskiem skup/handel długami
        w taki sposób znajomy odkrył,ze człowiek noszący jego imię i nazwisko- nawet niezbyt popularne nazwisko-ma długi i stąd dziwne tel /na tel stacjonarny/od firmy windykacyjnej z Wrocka ,długi niby w Łodzi uczynione ,a sam kolega w Bydgoszczy zamieszkały

sprawdź swój BIK przez sieć nawet jesli nie brałaś kredytu
        zastanów sie komu podawałaś dane via tel: kupowałas tel? albo cyfrowy polsat czy coś w ten deseń?
        • anula_anka Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 06:59
          Wrzuciłam imię i nazwisko, obecne i poprzednie.
          Jest info o mojej DG i link do goldenline.
          Przez telefon nie podaję żadnych danych oprócz imienia i nazwiska i nie zawieram przez niego umów żadnych,
          Przez internet też nie, tylko dane potrzebne do zakupów w sklepach internetowych.
          Czekam na odpowiedź z sądu w Lublinie.
          Przez dni wolne pewnie się wszystko wydłuży.
          Pismo wysłałam 29.12

Dziś idę do banku, w którym rzekomo mam konto, wyjaśnić sprawę.
          W banku owym składałam kiedyś cv, w sprawie pracy.
          Dawno to było i nazwisko by się wówczas zgadzało.
          Zastanawiam się czy to możliwe, że otwierają lewe konta na pozyskane w ten sposób dane.
          Tylko peselu tam nie było, no i właściwie po co ktoś miałby coś takiego zrobić???!!!
          • gorgolka Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 15:21
            napisz co się w tym banku dowiedziałaś, bo mnie zaciekawiła sprawa smile
            • anula_anka Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 16:13
              Wróciłam.
              Złożyli w moim imieniu wniosek o konto, ale było i jest ono nieaktywne, bo wysyłali pisma, a ja się nie kwapiłam podpisać.

Co za dziadowski bank!

Nie daruję im tego!
              • kk345 Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 16:18
                Ale kto "oni"?
              • melancho_lia Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 17:59
                Ja dobrze rozumiem, ze zaniosłaś cv do banku a jego pracownicy na podstawie tych danych założyli konto za Twoimi plecami? Co to za bank???
                Ale nadal nie rozumiem co ma do tego komornik...
                • annajustyna Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 22:08
                  Pewnie chcieli plan sprzedazowy wykonac sad.
          • marina2 Re: Ja wygralam taka sprawe! 02.01.15, 15:57
            bik sprawdziłaś?
            • szalona-matematyczka Powtarzam 02.01.15, 23:53
              Dziewczyno, powtarzam bo chyba nie zrozumialas. Masz 1 tydzien czasu od kiedy dowiedzialas sie o toczacej sie wobec ciebie sprawie na napisanie i wyslanie pisma do e-sadu w Lublinie-Zachod. Nie trac czasu teraz na bieganie po bankach, telefonowania do wierzyciela i wysylanie bielizny erotycznej do komornika uncertain PISZ W KONCU TO PISMO. Napisz po prostu w tym pismie,
              1. ze nie wiedzialas o toczacej sie przeciw ciebie sprawie, bo mieszkalas gdzie indziej i korespondencja sadu do ciebie nie docierala (dowod: ksero dowodu z adresem zameldowania),
              2. ze chcesz po dowiedzeniu sie tego a tego dnia o sprawie skorzystac z ustawowego prawa do obrony przed sadem (to prawo ma kazdy obywatel)
              3. oraz ze TY nie zalozylas zadnego konta w tym banku, wiec nie uznajesz dlugu.
              4. Podaj tez nowy adres zamieszkania i napisz wyraznie, ze sad ma wysylac pisma pod ten adres, bo inaczej ich nie otrzymasz.
              Do e-sadu nie musisz pisac nic wiecej, oni ci po prostu wystawia nowe postanowienie sadu anulujace to pierwsze na podstawie ktorego dziala komornik i wierzyciel. E-Sad zawsze tak robi, jesli dluznik wysle sprzeciw. Potem wyglada to tak: Jesli wierzycielowi drugie postanowienie sadu z Lublina sie nie spodoba, to sie odwola ale wtedy dostaniesz korespondencje z Sadu Rejonowego tam gdzie mieszkaasz. Wiec w koncu posz to pismo, bo komornik nie spi. smile
              • annajustyna Re: Powtarzam 03.01.15, 10:13
                Ad 3. Uzasadnienie nielogiczne - dlug nie powstal w banku, a tylko jej rzekome konto jest prowadzone ruekomo w tymze banku?
                • szalona-matematyczka Re: Powtarzam 03.01.15, 23:07
                  annajustyna napisała:

> Ad 3. Uzasadnienie nielogiczne - dlug nie powstal w banku, a tylko jej rzekome
                  > konto jest prowadzone ruekomo w tymze banku?

1. Ktos zalozyl konto w banku ZZ korzystajac z danych osobowych autorki postu.
                  2. Powstalo zadluzenie w tym banku ZZ, nie zostalo splacone z oczywistych wzgledow (cwaniak kradnacy dane raczej tego nie robi, autorka postu nie wiedziala ze ma konto bankowe w banku ZZ)
                  3. Bank ZZ odsprzedal to zadluzenie firmie windykacyjnej, ale ten dlug powstal w banku, tylko potem zostal sprzedany i jego odzyskiwaniem zajmuje sie firma windykacyjna a nie bank. I ta firma windykacyjna zrobila jej sprawe sadowa i naslala komornika.

Co tu jest nielogiczne? "Nie uznaje w calosci zadluzenia w wys. XX zl na rzecz firmy windykacyjnej YY, ktore to zadluzenie firma windykacyjna odkupila dnia X.X.XX od banku ZZZ, poniewaz nawet nie mialam zalozonego konta w banku ZZZ. Domniemywam, iz stalam sie ofiara kradziezy danych osobowych, na ktore to skradzione mi dane osoba obca zalozyla konto bankowe w banku ZZZ. " Ja bym jeszcze dopisala, ze zycze sobie od (rzekomego) wierzyciela przedstawienia mi umowy z bankiem, ktora rzekomo ja zawarlam, bo chce miec dowod rzeczowy i z ta (wg mnie) sfalszowana umowa zamierzam udac sie na policje celem wszczecia postepowania karnego.
                  • alexa0000 Re: Powtarzam 03.01.15, 23:19
                    Ale skąd wniosek,że dług powstał w banku? Autorka nie pisała tego. Zadłuzenie moze wynikac z czegos zupełnie innego, a sprawa konta to zupełnie odrębna historia.
                    • annajustyna Re: Powtarzam 04.01.15, 09:43
                      Odnioslam sie do postu szalonej matematyczki, dokladnie do punktu trzeciego.
    • gagunia Re: komornik, pomocy! 04.01.15, 13:21
      Rozumiem, że pesel i adres się zgadza. Nazwisko jest panieńskie i numer dowodu prawdopodobnie stary (tzn sprzed zmiany nazwiska) czy tak?
      Jeśli tak, tzn, że pozew został złożony na dane, które podałaś w podpisanej kiedyś umowie (przed zmianą nazwiska i dowodu). W piśmie od komornika podaje się tylko nr konta, na które Ty masz dokonać spłaty zadłużenia, a nie Twój numer konta (nota bene komornik wysyła zapytania do wielu banków czy osoba XY posiada w tym banku rachunek, więc jeśli dostałaś do wiadomości pismo adresowane do banku, w którym nie masz konta, nie znaczy, że to fałszywe dane. Komornik dokonuje też zapytań np w zusie, urzędzie skarbowym, poszukując możliwości zajęcia Twoich środków).
      Po pierwsze weź telefon i zadzwoń bezpośrednio do wierzyciela - podaj swój pesel i zapytaj czego sprawa dotyczy: kto był wierzycielem pierwotnym i jaka usługa/faktura jest windykowana (kredyt, niezapłacona faktura?). Powinno Ci to rozjaśnić sprawę.
      • annajustyna Re: komornik, pomocy! 04.01.15, 17:35
        Pisala, ze firma windykacyjna nie chce udzielic zadnych informacji odnosnie wierzyciela pierwotnego uncertain.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka