Dodaj do ulubionych

urodziny dzieci

03.02.15, 20:59
co roku mam podobny dylemat, czy wyprawiać urodziny dzieci dla babć, dziadków, chrzestnych czy tylko kolegów i koleżanek? jak wy to organizujecie? z drugiej strony teraz mamy ferie, córka nie chodzi do przedszkola, wiec nawet nie ma możliwości zaprosic koleżanek, a urodziny dla 2 koleżanke z sąsiedztwa? nie wiem czy warto.
i drugi temat- co robią 10 -11latki na urodzinach? w tym wieku figloparki dalej wchodzą w grę?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: urodziny dzieci 03.02.15, 21:10
      To zależy od stosunków na linii dzieci, rodzice i babcie oraz dziadkowie.

Moja córka bardzo lubiła urodziny w rodzinnym gronie.
      Co więcej, nadal lubi, a jest już bardzo dorosła.
    • klubgogo Re: urodziny dzieci 03.02.15, 21:10
      Nie robiłam nigdy urodzin dla rodziny, ale dlatego,że kontakty są odległe i raczej luźne. Zawsze grono najbliższych przyjaciół z dziećmi, jeśli poza domem - też z udziałem dzieci przedszkolnych/szkolnych.

10-11-latki są za stare na figloparki, raczej jakaś ścianka wspinaczkowa, urodziny taneczne, paintball laserowy.
    • clio_yaga Re: urodziny dzieci 03.02.15, 21:14
      > i drugi temat- co robią 10 -11latki na urodzinach? w tym wieku figloparki dalej
      > wchodzą w grę?
      Raczej kino, teatr, kręgle, pizzeria, basen. Moja ma teraz 13 urodziny i wyprawiamy na ściance wspinaczkowej. Pewnie można by i w domu, ale koniecznie chciała gdzieś z atrakcjami.
    • slonko1335 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:00
      Urodziny w gronie najbliższej rodziny to u nas tradycja i być muszą. Impreza dla koleżanek i kolegów niekoniecznie-dzieciaki maja do wyboru albo wypasiony prezent albo taką rozrywkę-w tym roku córka(niespełna 9 lat) po raz pierwszy nie chce dużej dużej imprezy i zaprasza kilka koleżanek na piżama-party do chałupy. Syn(6,5) dotychczas wybiera imprezy z koleżankami i kolegami zamiast prezentu.
      Figloparki u nas sprawdzały się wyłączenie w przedszkolu ale może to kwestia okolicy i braku jakichś super atrakcji dla takich dzieci w kulkach.
      Najpopularniejsze u nas dla dzieci w wieku szkolnym są urodziny na sportowo czy taneczne ale już widzę też tendencję to robienia małych imprez w najbliższym gronie koleżanek w domu.
    • naomi19 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:08
      moje dziecko ma urodziny 14 lutego, a więc kncowka ferii
      zarezerwowalam termin w wybranej przez corke bawialni miesiac wczesniej
      zamowilam zaproszenia
      corka rozdala zproszenia w srode w ostatnim tygodniu szkoly
      ale tylko dla 3 czy dziewczynek- reszta to: sąsiadka, dzieci mojej kolezanki, z ktora corka sie przyjazni i 'stara' kolezanka z przedszkola
      urodziny ma w sobote, w piatek robimy da kolezanek
      w sobote mamy nasz rodzinny dzien- jedzemy na narty, a w niedziele zapraszamy babcie, dziadka, ciocie.
      Nie rozumiem, dlaczego mialabys wybierac miedzy impreza da dzieci a dorosych.
      • naomi19 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:10
        a i juz mam pomysl na urodziny za rok wink zaprosimy najblizsze przyjaciolki na kulig w gorach polaczony z 'biesiada' tzn pieczeniem kielbasek przy ognisku wink
        • fajnababka3 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:24
          Oj to zaopatrz się na wszelki wypadek w kilka ton cukru na wypadek braku śnieguwink
    • mag1_k Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:53
      Witaj w klubie. Nadal dla ośmiolatka urządzam urodziny w "kulkolandii" dla paru kolegów (patrz 500PLN wzwyż) i oprócz tego domowe dla babć dziadków, chrzestnych, rodzeństwa itp...
      Nie wiem, jak zakończyć ten cyrk, bo mam wrażenie, że wszyscy się nastawiają na przyjęcia co najmniej do osiemnastki moich synów wink Chciałam chociaż zrezygnować z torków na tych domowych przyjęciach, bo synowie mają już tort na tym przyjęciu dziecięcym, ale zastanawiam się, czy wypada.
      Nie zrozumcie mnie źle, bo ja bardzo lubię gości i organizację imprez, ale w przypadku urodzin synów czuję jakis przymus, aby w przeciągu tygodnia czy dwóch były trzy imprezy pod rząd. Bardzo mnie to męczy. Macie rozwiązanie?
      • mag1_k Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:54
        *tortów
      • gwen_s Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:13
        Ja robię w kulkach urodziny i tam też zapraszam dziadków... zabieram ciasta, tort wtedy mam za jednym "rzutem", kawa, herbata i napoje są... u nas jest możliwość sali bez ograniczeń czasowych. Animator jest dla dzieci przez 1,5h a potem można siedzieć do zamknięcia. Plusem jest też przestrzeń, jest sporo stolików, łączymy je w jeden większy i wszyscy siedząrazem smile Niestety już za rok będę musiała pokombinować coś innego ponieważ młody wyrasta z kulek wink
    • gaskama Re: urodziny dzieci 04.02.15, 08:59
      Syn ma urodziny na wiosnę. Więc odkąd wyrósł z figloparków (a 10 latek zdecydowanie wyrósł) to były 1. Park linowy dla całej klasy, 2. Gra terenowa dla całej klasy, 3. Paintball tylko dla chłopaków.
      A oddzielnie tort i spotkanie z dziadkami.
    • nihiru Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:11
      Mój Starszak ma 5 lat.
      Coraz bardziej interesują go urodziny z kolegami (szczęśliwie, nie ma zapędów do zapraszania całej klasy, max. 5 kolegów, więc jestem w stanie ogarnąć to w domu) a coraz mniej urodziny rodzinne. Zatem w tym roku po raz ostatni chyba robiłam obiad dla rodziny. Następnym razem będzie już tylko kawa i ciasto.
      No ale u nas sama najbliższa rodzina, czyli rodzeństwo i rodzice, to 12 osób. Nawet przy stole ciężko zmieścić.
    • rene1311 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:14
      nie wiem co Ci doradzić bo sama mam z tym problem. U mnie impreza podwójna - dla rodziny i dla koleżanek, i to dwa razy bo mam 2 córki.. Dla koleżanek ok, mogę zorganizować - w końcu to urodziny dziecka, więc niech świętuje. Ale rodzina mogłaby już sobie darować. Jest ich sporo, na ostatnich urodzinach córki było 18 osób...Kilka lat temu postanowiliśmy z tym skończyć i powiedzieliśmy, że nie robimy imprezy. To zaraz było pytanie - no ale na kawe to możemy przyjechać..??? no i skończyło się tak, że i tak wszyscy przyszli tylko w różnych terminach i tak sobie "kawkowaliśmy" chyba na 4 tury...Od tego czasu zapraszam na konkretny dzień bo jednak wole 18 osób w jeden dzień, a nie przychodzenie po 4 osoby przez np. dwa weekendycrying
      • lafiorka2 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:19
        u mnie też impreza podwójna.Podwójnie podwójna...bo robię dla obu jednocześnie...
        Dla obu z kumplami,dla obu z rodziną...Z rodziną robimy grila bo to lato.Dla kolegów ...no teraz syn chciał w domu,młodszy jeszcze nie miał i się nie kwapi do tego.Wystarczą mu urodziny brata wink

W tym roku planuję dla kolegów w parku linowym,ale czy to sie uda?
    • fajnababka3 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 09:21
      Mój syn ma prawie 10lat i widzę że zaczęły się domówki, rodzice oczywiście obecni ale już bez pozostałych krewnych (choć pewnie są alternatywne imprezy przy okazji niedzielnego obiadu i dla rodziny). Z dotychczasowych imprez wniosek jest jednak taki, że dzieci grają głównie na PS i x-box . Rodzice mówią że nie wiedzą co zrobić bo wcześniej w filgoraju dzieciom czas organizował animator a teraz już są na to za stare. Trochę to smutne ale z drugiej strony jak kiedyś sama zrobiłam imprezę tematyczną (indiańską) dla syna na działce taką z budowaniem wigwamu, strzelaniem z łuku, własnoręcznie zrobiłam tort w kształcie głowy indianina z niebotycznym orlim nosem i szukaniem ,,skarbu bladych twarzy" to zgadnijcie czy syn był zadowolony? - stwierdził ,,mamo wiem że się starałaś ale zrób mi następne urodziny w figloraju". Nie ma co - dzieli nas przepaść pokoleniowasad
      • drosetka Re: urodziny dzieci 04.02.15, 16:19
        niestety, już nieraz się przekonałam, że im więcej wymysla się atrakcji, tym jest gorzej, dzieci wolą po swojemu, ale w przypadku mojego 11latka, urodziny po swojemu, to będzie dwóch najlepszych kumpli , play station, cola i chipsy..
    • tol8 Re: urodziny dzieci 04.02.15, 17:08
      Pizzeria, ze zwiedzaniem kuchni i własnoręcznym wypiekaniem pizzy
      Kręgle
      Kino, ze zwiedzaniem projektorni
      Ognisko
      Impreza w domu z karaoke, graniem na konsoli itp- dzieci w tym wieku potrafią same się sobą zająć
    • falek12 [...] 19.02.16, 14:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mozambique Re: urodziny dzieci 19.02.16, 15:07
        zenujący p/p
    • magda762 Re: urodziny dzieci 19.02.16, 15:20
      U nas zawsze są 2 imprezy: dla rodziny i dla znajomych. Syn ma teraz 10 lat. Wcześniej robiliśmy w jakiś bawialniach itp. ale od chyba 3 lat, urodziny MUSZĄ być w domu - wtedy jest najlepsza zabawasmile Nigdy nie wynajmowaliśmy animatorów. Na początku imprezy wymyślaliśmy im jakieś gry, ale później dzieciaki świetnie się organizowały i same wymyślały zabawy. Zazwyczaj koniec imprezy jest baaardzo głośnysmile
      Pytasz czy warto organizować urodziny przy tak małej liczbie gości - zawsze warto! Jeśli wiesz, że będą się świetnie bawić, to czemu nie?
    • kardiolog Re: urodziny dzieci 19.02.16, 15:40
      Córka idzie na imprezę z młodymi a do starych przyjdzie na obiad i po prezent.
    • mama-ola Re: urodziny dzieci 05.04.21, 23:43
      Mój syn nie chciał dla kolegów. Zamówiłam 2 tory w kręgielni, na jednym grały moje dzieci i ich kuzynostwo, na drugim dorośli, co zajęło ok. 1-1,5 godziny. A potem wszyscy przyjechali do nas, podałam obiad, tort, kawę itp. Dzieci szybko odeszły od stołu, a dorośli pogadali.
      I tak było parę lat z rzędu. Przed covidem. Od dwóch lat nie ma gości.
    • pierwszykot Re: urodziny dzieci 05.04.21, 23:57
      Córka ms urodziny tydzień przed BN. Robię do 16 dla przedszklia/ szkoły(częściowo w domu częściowo w czymś zorganizowanym - ostatnio robotowi,), na 17 przychodzą nasi znajomi sami/ z dziećmi. Dzieci siedzą mniej więcej fo 22 . Potem impreza dla dorosłychsmile
      Niedziela dla dziadkowsmile choć w tamtym przed epudemia udalo się dziadka namówić na przyjacie w sobotę,smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka