Dodaj do ulubionych

piechurki: jak to zorganizować?

03.03.15, 08:00
Co mamy jako rodzina:
kondycję, względnie rozeznanie co do niej
odzież, buty i plecaki
pomysł na wielodzienną wyprawę jakimś znanym europejskim szlakiem typu Highland West Way lub Ruta de Tramuntana

Ze względu na stabilność pogody skłaniam się do drugiej.

Nie mamy doświadczenia z wyprawami wielodziennymi, bo mieszkamy w Szwarcwaldzie i dzięki komunikacji z każdej trasy wracamy do domu. Dla frajdy dzieci raz przeszliśmy z noclegiem przez dwa schroniska.

Ceny zorganizowania ww przez biuro wydają mi się kosmiczne (ca 100€ osoba/dzień, w sumie za B&B i przewiezienie walizki góra 20 km dalej). No i (to co wstępnie znalazłam) trzeba się z góry zdecydować na wersję trudną, średnią bądź łatwą. Czyli nie ma możliwości przeplatania dni intensywnych z umiarkowanymi, bądź wręcz spacerowymi. Pomimo, że teoretycznie baza noclegowa jest wystarczająco gęsta, aby decydować dość spontanicznie.
No i właśnie: myślicie, że można pójść na żywioł na ww trasach? Czy też cena usługi jest uzasadniona, bo bez niej ani rusz?
A może znacie jakieś "wąsko wyspecjalizowane " 😉 forum?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: piechurki: jak to zorganizować? 03.03.15, 10:50
      forum nie znam, my chodzimy z plecakami i prowiantem na tzw. postoje. poza tym wyżywienie w hotelach/schroniskach - także jeśli sieć noclegowa pozwala - zaplanowałabym wszystko sama. gorzej jak trzeba iść również z namiotem, gazem, i prowiantem na cały dzień/dwa - to już jest wyższa szkoła jazdy i ja się na nią piszę dopiero w tym sezonie. wcześniej jeśli już pełna wyprawa to góra 2 i pół dnia i powrót do cywilizacji. ale chyba nie o taką wyprawę ci chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka