Dodaj do ulubionych

przyjaciółka chce się rozwieść

08.05.15, 09:17
z mężem od dawna jej się nie układa, ja go osobiście nie cierpię ale to nieważne. jednak dopiero teraz zaczęła mówić o rozstaniu. i nie wiem jak mam się zachować. czy wspierać ją w tej decyzji - jeszcze niepodjętej tak naprawdę? czuję że nie mam prawa jej czegoś sugerować. oczywiście powiedziałam że jej pomogę jeśli się zdecyduje. ale obawiam się że ona jutro może z tego zrezygnować, wystraszyć się itp.
utrudnienie stanowi fakt że nie ma powodów "bezpośrednich" typu zdrada, tylko "pośrednie" typu długotrwałe nękanie psychiczne, kłótnie itp. na pewno jest to dla niej szkodliwe ale kto zagwarantuje że sama będzie szczęśliwsza? do tego dziecko, bardzo z tatą związane (ojcem jest dobrym).
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:20
      Czujesz wewnętrzny przymus robienia czegoś? Daj się kobiecie wygadać, rozwód musi już zorganizować sobie sama.
      • swiecaca Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:26
        no właśnie czuję, a nie powinnam? ona jest dla mnie jak siostra.
    • zlotarybka_1 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:23
      swiecaca napisała:
      długotrwałe nękanie psychiczne
      ojcem jest dobrym
      te dwa stwierdzenia stoja w sprzecznosci ze soba.
      Wiele razy walowane i powtarzane na forum, mimo ze tak oczywiste - nie jest dobrym ojcem ktos, kto zneca sie psychicznie nad matka dziecka (lub kimkolwiek). Zakladam, ze w tym przypadku maz zneca sie nad zona.
      • swiecaca Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:25
        zlotarybka_1 napisała:
        > Wiele razy walowane i powtarzane na forum, mimo ze tak oczywiste - nie jest dob
        > rym ojcem ktos, kto zneca sie psychicznie nad matka dziecka (lub kimkolwiek). Z
        > akladam, ze w tym przypadku maz zneca sie nad zona.
        napisałam nękanie nie znęcanie. chodzi o wieczne pretensje, umniejszanie wartości żony, krytykę itp. jasne że to wpływa negatywnie na dziecko również.
        • zlotarybka_1 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:27
          sorry moj blad. Chociaz wielkiej roznicy nie ma. Ojciec daje dziecku bardzo zly wzorzec, nie jest dobrym rodzicem.
    • lady-z-gaga Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:23
      Owszem, wspierać, ale raczej na zasadzie "dasz sobie radę, nie boj się" a nie, broń boże, "masz rację, to kawał sukinsyna" smile ponieważ możliwe, że ona decyzję jeszcze zmieni.
    • lilly_about Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:27
      Wysłuchać, wspierać, ale nie nakłaniać do czegokolwiek.
      • lafiorka2 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:29
        a ja moją kuzynkę gorąco namawiałam, chociaz przed rozwodem namawiałam tez ich na terapię małżeńską...
        Facet z tych co najchętniej by ją w złotej klatce zamknął i oglądał całymi dniami.

Odżyła, a on nadal jest zazdrosny.Choćby o mnie tongue_out
    • kwiat_w_kratke Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:28
      swiecaca napisała:

obawiam się że ona jutro może z tego zrezygnować, wystrasz
      > yć się itp.

To straszne. I co ty wtedy biedaczko zrobisz?
      Podobnej durnoty dawno nie czytałam.
    • nangaparbat3 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:36
      swiecaca napisała:

> utrudnienie stanowi fakt że nie ma powodów "bezpośrednich" typu zdrada, tylko "
      > pośrednie" typu długotrwałe nękanie psychiczne, kłótnie itp. na pewno jest to d
      > la niej szkodliwe ale kto zagwarantuje że sama będzie szczęśliwsza? do tego dzi
      > ecko, bardzo z tatą związane (ojcem jest dobrym).

Słyszałam lub czytalam kiedys taką wypowiedź jakiegos astora: Jeśli chcesz wiedzieć, czy miałeś dobrego ojca, zastanow się, czy chciałbys mu podziekować za to, jakim byl mężem dla twojej matki.
      Wg mnie bardzo sensowne.
      • nangaparbat3 errata 08.05.15, 09:37
        wypowiedź pastora
      • kwiat_w_kratke Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:40
        Chyba "synem dla swojej matki"?
      • lady-z-gaga Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:43
        Nalezy rozumieć, że żaden facet po rozwodzie nie może być dobrym ojcem?
      • triss_merigold6 Re: przyjaciółka chce się rozwieść 08.05.15, 09:45
        Pieprzenie. Jest mnóstwo facetów, którzy po rozwodzie są niezłymi, zaangażowanymi ojcami, a dla matek ich dzieci nie byli odpowiednimi mężami. "Odpowiedni" uważam za trafniejsze określenie niż "dobry".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka