anette444
20.05.15, 08:53
Przeklejam komentarz, bo warto:
Jestem emigrantem i zanim osieldilem sie na stale w Ameryce mieszkalem w kilku innych krajach i z doswiadczenie wiem ze politycy w kazdym kraju dzialaja tak samo.
Z PRLu wyjechalem na zachod i ku mojemu zaskoczeniu wszyscy politycy dzialali i mowili podobnie jak nasi peerelowscy. Malo tego w kazdym kraju sa te same problemy do rozwiazania.
Ludzie narzekaja na bezrobocie,sluzbe zdrowia,szkolnictwo,drogie mieszkania,brak prerspektyw a Polakom sie wydaje ze to tylko w Polsce jest tak zle.
Posluchajcie co mowia przed wyborami Niemcy,Anglicy,Francuzi,Amerykanie,Kanadyjczycy.
Wszystkie te kraja borykaja sie z tymi samymi problemami co Polacy.
Na calym swiecie jest za malo pracy,za malo mieszkan i jest za drogo a na na lekarza specjaliste czeka sie miesiacami.
W Polsce taka sytuacja jest jeszcze jakos zrozumiala bo przeciez z powodu naszej historii jestesmy zapoznieni w rozwoju cywilizacyjnym o prawie sto lat ale w USA,Kanadzie czy UK gdzie nie bylo komuny i zniszczen wojennych na taka skale jak w Polsce wydaje sie to dosyc dziwne.
Nie mieszkam w Polsce juz prawie 30 lat ale za kazdym razem kiedy odwiedzam rodzine jestem zszokowany ogromem zmian jakie dokonaly sie przez ostatnie 25 lat.
Zupelnie nie rozumiem tych ludzi ktorzy mowia o zapasci polskiej gospodarki,nedzy,glodzie i innych kataklizmach.
Kiedy wyjezdzalem z Polski w mojej miejscowosci bylo kilka traktorow i cztery samochody osobowe,ktore jezdzily po blotnistych polnych drogach.
Dzis przed kazdym domem stoli po kilka samochodow.Drogi nawet te polne maja twarda nawierzchnie a przy nich stoje piekne zadbane domy.
To jest zupelnie inny swiat. Polakow spotykam na egzotycznych wycieczkach,w Meksyku,Indiach ,Chinach.Gdziekolwiek pojade slysze polska mowe a niektorzy ciagle spiewaja Ojczyzne wolna racz nam wrocici panie.....przeciez to jest szalenstwo.
Wiem,ze sa problemy i trzeba je rozwiazywac. Wiem ze wielu ludzi zyje w trudnych warunkach bo Polska jest krajem na dorobku.
Kiedy w UK czy Niemczech wprowadzano maszyny prarowe i nowoczesne technologie chlop polski byl niewolnikiem zaleznym od woli pana a zboze cielo sie sierpem.
Tego nie da sie odrobic w ciagu 25 lat. Polska jest na dobrej drodze i obecna wladza zdala egzamin w czasie swiatowego kryzysu,ktory dzieki madrej polityce prawie Polske ominal.
Zmiany sa potrzebne w kazdym kraju ale one nastepuja powoli i zadna zmiana wladzy nie rozwiaze wszystkich problemow bo rzadzic tez trzeba sie nauczyc,bo to bardzo trudna sztuka i wymaga duzo doswiaczenia.
Ogladajac polska scene polityczna z daleka wydaje mi sie ze w obecnym ukladzie sil tylko PO jest w stanie prowadzic Polske na takim poziomie jaki utrzymuje od dluzszego czasu.
PiS nie ma ani ludzi ani pomyslu do rzadzenia. PiS to jeden czlowiek Kaczynski a reszta to pacholki skamlace u stolu panskiego.
To nawet nie jest partia polityczna. To jest sekta smolenska karmiaca sie klamstwami w ktore wierzy 30% a programu nie ma.
Idzcie do urn i zaglosujcie na doswiaczenie i stabilnosc. Zmiany nastapia jak spoleczenstwo przestanie myslec o historii a zajmie sie przyszloscia.
Historia wbrew temu co niektorzy mowia nie ma zadnego wplywu na terazniejszosc.
W zyciu osobistym i spolecznym najlepszym poczatkiem zmian jest wymazanie z pamieci upiorow przeszlosci bo z nimi juz nic sie nie da zrobic. One sluza tylko do dzielenia ludzi i hamowania rozwoju.