Dodaj do ulubionych

Polska z oddali

20.05.15, 08:53
Przeklejam komentarz, bo warto:

Jestem emigrantem i zanim osieldilem sie na stale w Ameryce mieszkalem w kilku innych krajach i z doswiadczenie wiem ze politycy w kazdym kraju dzialaja tak samo.
Z PRLu wyjechalem na zachod i ku mojemu zaskoczeniu wszyscy politycy dzialali i mowili podobnie jak nasi peerelowscy. Malo tego w kazdym kraju sa te same problemy do rozwiazania.
Ludzie narzekaja na bezrobocie,sluzbe zdrowia,szkolnictwo,drogie mieszkania,brak prerspektyw a Polakom sie wydaje ze to tylko w Polsce jest tak zle.
Posluchajcie co mowia przed wyborami Niemcy,Anglicy,Francuzi,Amerykanie,Kanadyjczycy.
Wszystkie te kraja borykaja sie z tymi samymi problemami co Polacy.
Na calym swiecie jest za malo pracy,za malo mieszkan i jest za drogo a na na lekarza specjaliste czeka sie miesiacami.
W Polsce taka sytuacja jest jeszcze jakos zrozumiala bo przeciez z powodu naszej historii jestesmy zapoznieni w rozwoju cywilizacyjnym o prawie sto lat ale w USA,Kanadzie czy UK gdzie nie bylo komuny i zniszczen wojennych na taka skale jak w Polsce wydaje sie to dosyc dziwne.
Nie mieszkam w Polsce juz prawie 30 lat ale za kazdym razem kiedy odwiedzam rodzine jestem zszokowany ogromem zmian jakie dokonaly sie przez ostatnie 25 lat.
Zupelnie nie rozumiem tych ludzi ktorzy mowia o zapasci polskiej gospodarki,nedzy,glodzie i innych kataklizmach.
Kiedy wyjezdzalem z Polski w mojej miejscowosci bylo kilka traktorow i cztery samochody osobowe,ktore jezdzily po blotnistych polnych drogach.
Dzis przed kazdym domem stoli po kilka samochodow.Drogi nawet te polne maja twarda nawierzchnie a przy nich stoje piekne zadbane domy.
To jest zupelnie inny swiat. Polakow spotykam na egzotycznych wycieczkach,w Meksyku,Indiach ,Chinach.Gdziekolwiek pojade slysze polska mowe a niektorzy ciagle spiewaja Ojczyzne wolna racz nam wrocici panie.....przeciez to jest szalenstwo.
Wiem,ze sa problemy i trzeba je rozwiazywac. Wiem ze wielu ludzi zyje w trudnych warunkach bo Polska jest krajem na dorobku.
Kiedy w UK czy Niemczech wprowadzano maszyny prarowe i nowoczesne technologie chlop polski byl niewolnikiem zaleznym od woli pana a zboze cielo sie sierpem.
Tego nie da sie odrobic w ciagu 25 lat. Polska jest na dobrej drodze i obecna wladza zdala egzamin w czasie swiatowego kryzysu,ktory dzieki madrej polityce prawie Polske ominal.
Zmiany sa potrzebne w kazdym kraju ale one nastepuja powoli i zadna zmiana wladzy nie rozwiaze wszystkich problemow bo rzadzic tez trzeba sie nauczyc,bo to bardzo trudna sztuka i wymaga duzo doswiaczenia.
Ogladajac polska scene polityczna z daleka wydaje mi sie ze w obecnym ukladzie sil tylko PO jest w stanie prowadzic Polske na takim poziomie jaki utrzymuje od dluzszego czasu.
PiS nie ma ani ludzi ani pomyslu do rzadzenia. PiS to jeden czlowiek Kaczynski a reszta to pacholki skamlace u stolu panskiego.
To nawet nie jest partia polityczna. To jest sekta smolenska karmiaca sie klamstwami w ktore wierzy 30% a programu nie ma.
Idzcie do urn i zaglosujcie na doswiaczenie i stabilnosc. Zmiany nastapia jak spoleczenstwo przestanie myslec o historii a zajmie sie przyszloscia.
Historia wbrew temu co niektorzy mowia nie ma zadnego wplywu na terazniejszosc.
W zyciu osobistym i spolecznym najlepszym poczatkiem zmian jest wymazanie z pamieci upiorow przeszlosci bo z nimi juz nic sie nie da zrobic. One sluza tylko do dzielenia ludzi i hamowania rozwoju.

Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Na szczście nie w każdym 20.05.15, 08:59
      w kazdym kraju sa te same problemy do rozwiazania

Uff, na szczęście nie w każdym. W Polsce nie ma problemów z mniejszościami etnicznymi i religijnymi, z masami nieasymilujących się emigrantów, z atakami terrorystycznymi, większymi klęskami żywiołowymi.
      Jest do cholery problemów, ale są to problemy pierwszego świata.
    • rasowa_sowa Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:01
      Ciszo wyborcza, wróć!!
    • zlotarybka_1 Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:02
      troche patetyczne i miejscami przerysowane, ale sporo w tym prawdy.
      • jan.kran Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:15
        Ja tak widzę Polskę z oddali , może patetycznie i nie do końca prawdziwie ale sporo sie zgadza.Dodam ze jestem świadoma tego ze patrzę na Polskę oczami znajomych i rodziny zamieszkałych we Wrocławiu. Gdzie wszyscy maja prace , mam jedna przyjaciółkę bardzo , bardzo zamożna. ,reszta to klas żyjąca bez fajerwerków ale spokojnie i oprócz trzech posiłków i mieszkania , często własnościowego stać ich spokojne na po wakacje , rozrywki , wyjście od czasu do czasu do knajpy czy pubu i utrzymanie samochodu.
        Reszta komentarza potem bo corka dzwonismile
        • zlotarybka_1 Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:58
          no ja wlasnie to lekkie przerysowanie rzeczywistosci widze w Twoich postach nt Polski i w poscie zalozycielskim. Tak jak wspomnialam ogolnie zgadzam sie, problem w tym, ze wiekszosc mojej rodziny i znajomych zamieszkuje okolice Wawy i Wroclawia, gdzie sytuacja jest bardzo dobra, zdaje sobie sprawe, ze sa rejony, gdzie jest o woele trudniej. Wiekszosc ludzi, krorych znam radzi sobie w nowej Polsce bardzo dobrze, nawet czlonkowie mojej rodziny z pokolenia rodzicow rowniez odnalezli sie po zmianach, sa jednak dwie czy trzy osoby, ktore sa w sytuacji bardzo ciezkiej, w zaden sposob nie zawinionej przez siebie. I te przypadki sprawiaja, ze staram sie troche weryfikowac swoje postrzeganie rzeczywistosci.
          • iwoniaw Ja też znam osoby w ciężkiej sytuacji 20.05.15, 10:17
            albo nawet bardzo ciężkiej - ale jak się nad tym zastanawiam, to jednak 30 lat temu te osoby (albo ich rodzice) wcale nie były w lepszej. Może mniej odstawały od otoczenia, któremu było gorzej - to fakt. Rozwarstwienie daje się zauważyć niewątpliwie.
    • black_halo Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:10
      Ale trzeba sobie jasno powiedziec, ze te przemiany to nie dzieki PO. A jesli juz pan tak chwali te piekne domki przy polnych drozkach to niech sie popyta jakim kosztem zostaly wybodowane. Piekne domki sa zwykle postawione za dewizy. Tak np. na wsi gdzie mieszkala moja bliska kolezanka, zero rozpadajacych sie chalupek w pobliskim miasteczku i okolicznych wsiach. Ale w prawie kazdej rodzinie choc jedna osoba siedzi w Chicago. Niektorzy od 30 lat nie byli w Polsce, dalaj sla dolce.
      • triss_merigold6 Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:15
        Ahahhahaha, jesteś z okolic powiatu tatrzańskiego? No to się nie dziwię, że masz taki obraz Polski, skoro patrzysz z perspektywy najgorzej wykształconej, najmniej innowacyjnej i najbardziej zalkoholizowanej części kraju. tongue_out
        • baltycki Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:34
          Bialostockie,
          co niczego nie zmieniawink
          • menodo Re: Polska z oddali 20.05.15, 10:04
            O, baltycki, już się wyspałeś wink
        • snakelilith Re: Polska z oddali 20.05.15, 10:03
          To oddajmy ten zalkoholizowany powiat komuś, na przykład Czechom albo Słowakom. Po co nam taka zacofana prowincja? I przy okazji pozbądźmy się jeszcze innych mało rozwiniętych regionów, psują przecież tylko statystyki nowoczesności. Ciekawa jestem tylko, co z tej Polski wtedy zostanie oprócz warszafki z dekoratywnymi niewolnikami obcego kapitału, znanymi jako korposzczury.
      • araceli Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:18
        black_halo napisała:
        > Ale trzeba sobie jasno powiedziec, ze te przemiany to nie dzieki PO.

Wszystko co złe się działo przez ostatnie 8 lat = wina PO. Wszystko co dobre = nie zasługa PO big_grin Błahahaha big_grin
      • baltycki Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:33
        > Piekne domki sa zwykle postawione za dewizy.
        Drogi do nich tez?
    • nenia1 Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:31
      E to chyba jakiś wyjątek, bo polonia amerykańska od lat głosuje na PIS.
    • menodo Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:46
      Ogladajac polska scene polityczna z daleka wydaje mi sie ze w obecnym ukladzie sil tylko PO jest w stanie prowadzic Polske na takim poziomie jaki utrzymuje od dluzszego czasu.
      PiS nie ma ani ludzi ani pomyslu do rzadzenia. PiS to jeden czlowiek Kaczynski a reszta to pacholki skamlace u stolu panskiego."

Ojej, cóż za obiektywny głos rozsądku "z daleka" big_grin

A może masz pomysł - jak przekonać do swoich mądrości większość emigrantów?
    • n1eobecna Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:55
      Tu już byl taki artykuł, ze skoro są hipsterzy pośród wieżowców, to jest jak na Zachodziesmile
    • berdebul Re: Polska z oddali 20.05.15, 09:58
      Widzisz, a ja mieszkam w Warszawie. Wielu ludzi pracuje za najniższa krajową, albo na smieciowkach. Wynajmują mieszkanie albo od miasta albo od prywatnych właścicieli i pożera to lwią część ich zarobków. Nie wychodzą do knajp i pubów, bo drogo. Nie jeżdżą na wakacje, chyba ze na działkę do znajomego. Zepsuta pralka to problem, bo nie mają oszczędności. Starsi ludzie często stoją pod apteka i proszą o wykupienie leków, nie raz byłam tez proszona o jedzenie pod sklepem. Tak, jest swietnie. Ciekawe co będzie jak system emerytalny padnie całkiem, bo już się nie da kraść z ofe. uncertain jestem rozczarowana i pewnie wyjadę, bo ten kraj nie oferuje mi niczego, czego nie mogę mieć gdzie indziej.
      • iwoniaw Ja mam zupełnie odwrotnie 20.05.15, 10:12
        Cytatjestem rozczarowana i pewnie wyjadę, bo ten kraj
        > nie oferuje mi niczego, czego nie mogę mieć gdzie indziej.

Byłabym skłonna wyjechać na stałe tylko wówczas, gdyby gdzie indziej do osiągnięcia było cokolwiek, czego nie da się osiągnąć tutaj.
        • berdebul Re: Ja mam zupełnie odwrotnie 20.05.15, 10:40
          ie wiem, czym się zajmujesz. Moj zawód za granicą jest finansowany dużo lepiej. I łatwiej prowadzić badania nad topowymi tematami, zamiast ciągnąć się w ogonie.
    • inguszetia_2006 Eeee.. nudna agitka bez polotu n/t 20.05.15, 10:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka