Dodaj do ulubionych

Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?:)

21.05.15, 19:20
Syn ma w szkole takie fajne rodzinne wypady, sportowo tematyczne-tak je nazwe.
Teraz za miesiac jest wypad na rolki, syn chciałby zebym z nim pojechała a ja nigdy rolek na nogach nie miałamsmile
Tak sobie mysle ze to nie jest głupi pomysł, fajnie byłoby sie nauczyć ale czy taka stara baba moze opanowac ta sztuke?smile
Potraficie jezdzić? Lubicie to?Jak długo bede sie uczyc?
Jakies rady dla żółtodzioba?
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:25
      Jak nie masz jakichś zaburzeń równowagi, to spokojnie, nie jest to jakiś wyczyn. A jak jeździłaś kiedykolwiek na łyżwach, to już zupełnie bez problemu.
    • lusitania2 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:28
      beverlyja90210 napisała:

> Jakies rady dla żółtodzioba?

rolki na nogi i zasuwajsmile!
      Jeśli jeździłaś wcześniej na łyżwach to już umiesz.

• lafiorka2 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:31
      kocham jeżdzić na rolkach... dasz radę, to naprawde nie jest trudne smile
    • zona_mi Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:34
      Na łyżwach też nie jeździłaś?
      Dasz radę, ja jeżdżę i jest świetnie.
    • majarzeszow Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:35
      uwielbiam rolki !!!! to sama przyjemnosc. 4 dni temu przyszly mi nowe rolki, jest teraz dobra promocja na jednym ze sklepow internetowych, linka moge podac na gazetowego. nauczysz sie, spokojnie.
      • joszka30 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 10:08
        Ja poproszę na gazetowego wink
    • pani.mysz Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:42
      Dla nowicjusza koniecznie ochraniacze.
      Najpierw naucz się hamować.
      A jak jeździłaś na łyżwach to już umiesz na rolkach, tylko to hamowanie przećwicz.
    • edelstein Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:45
      Yyyy na rolkach czy na lyzworolkach?
    • fornitta69 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 19:51
      kask i ochraniacze radze zakupic. Pierwsza jazde moze bys zaliczyla z asekuracja? Tzn niech ktos bez rolek na nogach kolo ciebie idzie i lapie cie jakbys np. nie mogla wyhamowac wink jazda na rolkach jest troche inna od lyzew, ja na lyzwach smigam a na rolkach tak sobie,jeszcze do tylu slabo jezdze i bajerow zadnych nie umiem sad Ale... moja kolezanka twierdzi,ze rolki sa latwiejsze od lyzew. powodzenia zycze smile
    • alba27 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 20:04
      Kupuj ! Uwielbiam rolki, jeżdżę dużo...w wakacje to nawet codziennie 15km. Nigdy w życiu nie miałam tak zgrabnego tyłka i nóg😉 Powodzenia!
    • jusytka Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 20:31
      He he chyba sobie żartujesz!!! W moim mieście ze znanych mi rolkarzy prawdziwym mistrzem jest 70-letni pan z dużym brzuszkiem. To co wyrabia na rolkach nie mieści się w głowie! Jeśli umiesz jeździć na łyżwach nauka pójdzie szybko, jeśli nie, nieco dłużnej, ale warto! Rolki są super, ja już zaraziłam nimi większość przyjaciół i śmigam prawie codziennie, to wciąga smile
    • crea.tura Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 20:45
      Oczywiście, że dasz radę się nauczyć smile Najpierw kup rolki, wraz z kompletem ochraniaczy. Potem pooglądaj filmiki instruktażowe na youtube. Ćwicz często ale nie za długo, bo stopy muszą się przyzwyczaić. Na początku staraj się stawiać rolkę bardziej na zewnętrznej krawędzi. Good luck smile
    • mum2004 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 21:02
      A na łyżwach jeździsz? Jeśli tak to 90 procent sukcesu. W Warszawie na stegnach są zajęcia prowadzone przez instruktorów, może warto kilka lekcji wziąć.
      • m_sl Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 22:05
        Ja też chciałabym się nauczyć. Na łyżwach jeżdżę, a na rolkach nie. Nie umiem hamować.
        Podpowiedzcie mi, gdzie jeździcie na rolkach? Dla mnie na chodniku za bardzo trzęsie, a na ulicy za duzo samochodów. Jakieś rady?
        • mum2004 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 22:09
          A gdzie mieszkasz? Asfaltowe ścieżki rowerowe są najlepsze.
    • aankaa Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 22:23
      Syn ma w szkole takie fajne rodzinne wypady, sportowo tematyczne-tak je nazwe.
      Teraz za miesiac jest wypad na rolki, syn chciałby zebym z nim pojechała

już zacznij się szykować do letnich spływów kajakowych, jesiennych przebieżek po lesie i zimowych nart tongue_out
      • beverlyja90210 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 22:31
        hah to juz mamy zaliczone, w sobote podchodysmile

• mikams75 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 21.05.15, 22:35
      ja sie uczylam majac jakies 20pare lat ale meza nauczylam jak byl pod czterdziestke. Na lyzwach tez nie umial i dal rade a nie jest szczegolnie wysportowany.
      Jesli porafisz na lyzwach to tylko hamowanie musisz zalapach i ew. jazde z gorki, bo zazwyczaj tren nie jest tak plaski jak lodowisko.
    • beverlyja90210 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 08:11
      Mozecie polecic jakies rolki?najlepiej konkretny model z Decathlonu czesto jestem w poblizu. Czy kask jest niezbedny? Jak kupie dzisiaj jutro bede trenowacwink
      • mejerewa Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 08:33
        Kask, ochraniacze na kolana, łokcie i nadgarstki, do tego spodenki ochronne (np. powerslide) i będziesz się czuła bezpiecznie. Przy takim zabezpieczeniu jest łatwiej psychicznie zacząć. Najlepiej żeby ktoś pokazał poprawną technikę, bo nie wystarczy z nogi na nogę się kiwać, tylko przenosić ciężar ciała na jedną stronę, żeby pojechać dłużej na jednej rolce. Może w necie film jakiś instruktażowy zobacz.
        Ale na początek niska pozycja i na ugiętych nogach samo łyżwowanie, choćby krótkimi krokami.
        No i nie zaczynaj od najszybszych kół, rolki wolniejsze, rekreacyjne.
      • mum2004 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 09:01
        firma Rollerblade. Ale nie w decathlonie. uważam że warto zainwestować w dobry sprzęt.
        • mejerewa Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 09:48
          W dobry sprzęt warto inwestować, jeśli się jest przekonanym do tej aktywności. Albo jeździ się dużo, szybko, długo. Do rekreacyjnego wyjścia z dzieckiem na kawałek asfaltu wystarczy prosty, niedrogi model.
          • mum2004 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 09:53
            Ale na najprostszym modelu prędzej się człowiek zniechęci niż nauczy jeździć. Szczególnie, że dla dorosłej osoby taki sprzęt jest na lata.
    • ichi51e Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 22.05.15, 11:09
      Jazda jest prosta gorzej z hamowaniem i zakrecaniem. Odpal yt roller skates tutorial i do walki. Rolki latwiejsze niz wrotki big_grin
    • jusytka Kask 22.05.15, 17:52
      Moim zdaniem kask jest niezbędny, ja zakładam go zawsze. Najlepszy jest specjalny - typu orzech, bo dobrze chroni potylicę. Jeśli jednak takiego nie masz lub nie chcesz kupować lepszy będzie zwykły rowerowy niż żaden. Ochraniacze również, szczególnie te na nadgarstki, jak ktoś ma wątpliwości pokazuje mu swoje, już zdarte od upadków w czasie nauki. Początkującym zawsze mówię, by podczas jazdy pochylali się nieco do przodu, najbardziej niebezpieczne upadki, to te do tyłu (można wtedy uderzyć głową). Ja na rolkach rozpędzam się nawet 30 km/h. Przy takiej prędkości trzeba umieć hamować i skręcać (filmiki instruktażowe na Youtube), bo zawsze może pojawić się a drodze coś nieprzewidywalnego.
      • mikams75 Re: Kask 22.05.15, 19:03
        co do upadkow - moj jeden najgorszy too jak walnelam koscia ogonowa o kraweznik uncertain
        Niestety ochraniaczy na te czesc ciala nie ma a dla poczatkujacych kraweznik jest wyzwaniem.
        • beverlyja90210 Re: Kask 22.05.15, 21:21
          dziewczyny wlasnie wrocilam,bylam dwie godziny zdecydowanie JEST MOCwink pierwsze moje chamowanie niestety skonczylo sie na lawce i troche noga przypierniczylam i mam mega siniaka ale bardzo sie ciesze ze sie zdecydowalamwink
          • mum2004 Re: Kask 22.05.15, 21:43
            Jesteś z Warszawy? Jak potrenujesz polecam nightskating smile
        • mejerewa Re: Kask 23.05.15, 11:05
          > Niestety ochraniaczy na te czesc ciala nie ma

Są. To spodenki rolkarskie.
          www.nartorolki.pl/Sprzet/Spodenki-ochronne-czyli-zawsze-miekkie-ladowanie.html
          • mikams75 Re: Kask 23.05.15, 20:48
            ok, wtedy pewnie nie bylo, rolki dopiero zaczynaly sie pojawiac.
    • ola33333 Re: Czy dam rade nauczyć sie jezdzić na rolkach?: 23.05.15, 21:13
      dasz rade, ja sie nauczylam, ale nie jezdze tak dobrze jak dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka