niktmadry 29.05.15, 09:14 już się cieszę. www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/placa-minimalna-w-polsce-powinna-wzrosnac-do,129,0,1814145.html Nóż się w kieszeni otwiera gdy pomyślę, że ludzie są zmuszeni za tyle pracować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:17 Jak dla mnie to i niech podniosą do 3000 - tylko ciekawam jak sobie poradzą w małych miasteczkach mali przedsiębiorcy z takimi kosztami. Ale w sumie - idę po popcorn i będę czekać na totalny upadek tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:20 zuleyka.z.talgaru napisała: > Jak dla mnie to i niech podniosą do 3000 - tylko ciekawam jak sobie poradzą w m > ałych miasteczkach mali przedsiębiorcy z takimi kosztami. Ale w sumie - idę po > popcorn i będę czekać na totalny upadek tego kraju. Jak zawsze - zwolnią pracowników i będą ich zatrudniać na czarno albo na jakieś lewe zlecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:30 Pytałam retorycznie bo ja to wiem. Zabierają się do tematu od dupy strony i jak zwykle dupa z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:20 bo takie zmiany zaczyna się nie od podnoszenia płacy minimalnej tylko od ułatwienia pracodawcom prowadzenia biznesu no ale wtedy to by mogło na ośmiorniczki dla wybrańców braknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:56 zuleyka.z.talgaru napisała: > Jak dla mnie to i niech podniosą do 3000 - tylko ciekawam jak sobie poradzą w m > ałych miasteczkach mali przedsiębiorcy z takimi kosztami. Tak samo jak radzi sobie na przykład Lidl płacąc kasjerkom 1500... Euro! Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:12 Lidl jest MAŁYM przedsiębiorcą w MAŁYCH miasteczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:46 > Tak samo jak radzi sobie na przykład Lidl płacąc kasjerkom 1500... Euro! Kasjerka w Lidlu zarabia 6000 złotych? Jakieś źródło tej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:21 Bo w normalnych warunkach płaca minimalna powinna być płacą na początek, nie płacą docelową na niektórych stanowiskach. W pierwszej pracy mąż miał płacę minimalną - rok 2001 albo 2002, to było na rękę około 600 albo 700 zł. Pracował w szkole jako nauczyciel, jeszcze jako student, więc bez wyższego wykształcenia i bez przygotowania pedagogicznego, więc należała się płaca minimalna. Ja miałam na rękę ponad 800, bo miałam licencjat (byłam w trakcie studiów magisterskich) i przygotowanie pedagogiczne. Zresztą w drugiej pracy, jako programista, w 2005, w okresie próbnym dostawał 1500 - tylko od tego czasu pensja mu wzrosła ponad czterokrotnie. Nie w samej wysokości płacy minimalnej jest problem, tylko w tym, że jest traktowana jako maksymalna w pewnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 09:58 niktmadry napisał(a): > Nóż się w kieszeni otwiera gdy pomyślę, że ludzie są zmuszeni za tyle pracować Ale że za tak dużo czy że za tak mało? Odpowiedz Link Zgłoś
cegielka612 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:20 Każdy z tych wojujących jak idzie do mechanika, kosmetyczki czy na bazarek oczekuje niskich cen. Najem mieszkań też ma być tani. Tylko pensje mają być wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:33 No ale jakby więcej zarabiali to byliby w stanie więcej zapłacić za usługę mechanika, wynajem mieszkania itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:51 Ale wtedy wyszloby na to samo. Sztucznie narzucona płaca minimalna spowoduje wzrost cen, więc sila nabywcza wyższej pensji się nie zmieni, mimo jej wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:54 Tjaaa, jasne. Juz to widze. Panie Henku, dostałam podwyzke o tysiaczka, to za wymiane płynów teraz zapłace nie 100* a 150* zł, bo mnie stac, a co! Kto bogatemu zabroni! * ceny hipotetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:02 Ja to widzę inaczej - panie Heńku dostałam podwyżkę o 1000 zł więc wynajmę od pana to mieszkanie, dam panu naprawić samochód bo mnie stać- i pan Heniek zarobi i ja skorzystam. Bez podwyżki będę jeździć komunikacją miejską a auto zostawię pod blokiem, będę mieszkać z rodzicami bo mnie nie stać na wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:07 Wierz mi, jak sie da zapłacic mniej, to nikt nie bedzie chciał zapłacic wiecej. Nawet jak go na to stac. Tak jest skonstruowana ludzka natura. Przykład- myłam i prałam ostatnio auto. Zapłaciłam 350 zł. Stac mnie. Ale drugi raz tam nie pojade, bo na osiedlu obok zrobią mi to za 280. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:14 Jakbyś zarabiała 1300 na rękę to bys wzięła wiadro z wodą, gąbkę i pojechała nocą na działkę, gdzie nikt Cię nie zobaczy i umyła auto sama. A tak - dałaś komuś zarobić. Tak to działa - mało jest osób wkładających pieniądze do skarpety. Najczęściej pieniędzmi się obraca a to powoduje wzrost gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:29 A czy ja napisałam, ze myłam tylko zewnątrz?? Wyjasniłam nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:40 To nie zmienia faktu, że ludzi zarabiajacych 1300 zł nie stać na pranie auta i albo zrobią to sami albo mają brudne. Czyli oni sami nie zarabiają i nie zarabia pan Heniek, który z tego powodu ma mniej pracowników lub mniej im płaci. I tak się to koło zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:43 niktmadry napisał(a): > To nie zmienia faktu, że ludzi zarabiajacych 1300 zł nie stać na pranie auta Stać ludzi zarabiających 1300 PLN w ogóle na auto? Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:49 O tym piszę - nie ważne ile olinka zapłaciła za pranie. Dając ludziom godne pensje przedsiębiorcy zyskują klientów. Człowiek godnie zarabiający najczęściej nie trzyma tych pieniędzy w skarpecie tylko nimi obraca. Jeśli dostanę podwyżkę/premię to kupię dziecku nowe lego - cieszę się ja bo mam klocki, cieszy się pan ze sklepu zabawkowego i cieszy się producent/hurtownik bo mają sprzedaż i zarobek. Cieszy się sprzedawca zatrudniony w sklepie bo stać jego właściciela na etat dla niego. Te minimalne pensje byłyby takim kłopotem dla przedsiębiorców gdyby rzeczywiście pracownik je pobierał i wkładał w skarpetę. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.mysz Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 20:12 Poczytaj trochę o ekonomii, chociaż troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 21:08 Idąc Twoim tokiem rozumowania, są pieniądze, które mają przedsiębiorcy, ale nie chcą "dać". Jak rozumiem, również nimi nie obracają (nie piorą aut, nie kupują dziecku lego etc), tylko trzymają w skarpecie. I te pieniądze nijak nie wpływają na obrót w gospodarce. Dopiero "inni" ludzie, gdyby te pieniądze "dostali" to by je wydali. No tak to jest z pewnością Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:15 mieszkasz Miasteczku Wilanów dla korposłoi? u mnie mycie i pranie wnętrza na tip-top to 100-120 zł plus mycie z zewnątrz 30-40 zl... Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:16 Jak się zarabia 1300 to się jeździ tramwajem i nie trzeba go myć. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:18 wtop.ek napisał(a): > mieszkasz Miasteczku Wilanów dla korposłoi? > > u mnie mycie i pranie wnętrza na tip-top to 100-120 zł plus mycie z zewnątrz 30 > -40 zl... Prałem sto lat temu na Grochowie - 50 PLN od fotela, czyli 200PLN za same kanapy. Do tego dochodzi podsufitka + boczki na drzwiach. Dawaj ten adres gdzie jest całe wnętrze na tip-top za stówkę! Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:22 w mieście wojewódzkim na południu Polski 2 lata temu robiłem pranie i mycie samochodu na wyjeżdzie wakacyjnym w Grecji...siła wyższa zapłaciłem...50 euro Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:24 wtop.ek napisał(a): > w mieście wojewódzkim na południu Polski Wiesz, znam miejsce w Wałbrzychu gdzie można zjeść "obiad" za 7.50PLN.... Też na południu jest! Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:25 a gdzie tam, Limanowa, też wojewódzka Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:24 50 zl od fotela? za 5 minut machana karczerem? golą was te warsiawskie cwaniaki Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:29 wtop.ek napisał(a): > 50 zl od fotela? za 5 minut machana karczerem? golą was te warsiawskie cwaniaki > Mówisz, że na tip-top jest w 5 minut? To 100-120 będzie trochę drogo za taką jakość, ale co kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:30 5 minu of fotela, myślisz, że będzie się zajmowal twoim samochodem 2 godziny? och rozkoszna naiwności Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:31 wtop.ek napisał(a): > 5 minu of fotela, myślisz, że będzie się zajmowal twoim samochodem 2 godziny? o > ch rozkoszna naiwności Akurat czekałem i patrzyłem jak robił....W zasadzie zawsze tak robię, nie zostawiam samochodu w Polsce mechanikowi/praczowi/komukolwiek bez dozoru. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:33 wtop.ek napisał(a): > w Polsce.... Tak, w innych krajach zostawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:36 dlaczego zostawiasz w Albanii i Rumunii? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:37 wtop.ek napisał(a): > dlaczego zostawiasz w Albanii i Rumunii? Przykro mi, ale nie bywam... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:39 a gdzie bywasz i dlaczego tam musisz prać samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:28 Nie mieszkam w Warszawie. Prałam całe auto łacznie z podsufitką, a nie tylko fotele. Było masakrycznie urobione, dziewczyny sie naprawde napracowały. Aha, mam duze auto, wiec i powierzchnia do wyprania była duza. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:32 podałem cenę do CAŁEGO auta swoją drogą co trzeba robić aby prać podsufitkę? chrychać, spluwać pod górę? a jeśli to autobus, to zwracam honor, chociaż też nie pisalem o seicento czy innym kompakcie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:36 wtop.ek napisał(a): > podałem cenę do CAŁEGO auta > > swoją drogą co trzeba robić aby prać podsufitkę? chrychać, spluwać pod górę? Ochm chyba naprawdę mało aut widziałeś. Wystarczy kupić auto w którym było ostro palone. Albo ostro wożone brudne rzeczy - takie które pylą, albo pies jakiś większy... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:37 racja, takich aut mało widziałem, nie kupowałem nigdy od palaczy i budowlańców Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:38 wtop.ek napisał(a): > racja, takich aut mało widziałem, nie kupowałem nigdy od palaczy i budowlańców > Wiesz auto to nie żona, że trzeba sprawdzić z jakiej rodziny pochodzi i zjeść obiad z przyszłymi teściami... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:41 dziwne te warsiawskie zwyczaje, sprzedawać zasyfioną używkę, w moich stronach sprzedawca stara się zrobić dobre wrażenie doprowadzając samochód przynajmniej do elementarnej czystości Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:42 wtop.ek napisał(a): > dziwne te warsiawskie zwyczaje, sprzedawać zasyfioną używkę, > w moich stronach s > przedawca stara się zrobić dobre wrażenie doprowadzając samochód przynajmniej d > o elementarnej czystości W warsiawie nazywamy to picowaniem i nie jest to dobrze widzany zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:45 nie piszę o polerowaniu silnika, wlewaniu uszczelniaczy i szpachlowaniu, ciapku tylko o umyciu nadwozia i wyczyszczeniu interioru przed sprzedażą, co niewątpliwie jest dobrze widziane przez nabywcę Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:50 Prawda. W moich stronach to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:39 Woziłam ubłocone opony I nie autobus, ale i nie kompakt Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:43 ubłocone opony w aucie "dużych rozmiarów"? i do bagażnika się nie zmieściły? i podsufitkę zapaskudziły? nie wiem jak to w Warsiawie, ale w moch stronach wulkanizator pakuje opony w worki Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:46 wtop.ek napisał(a): > ubłocone opony w aucie "dużych rozmiarów"? i do bagażnika się nie zmieściły? Mam spore auto, które jeżdzi na sporej gumie - 235/40 R18. Do bagażnika mieszczą się DWIE i to trzeba się postarać. > i podsufitkę zapaskudziły? Jak podskaikiwały na polskich drogach to czemu nie?! > nie wiem jak to w Warsiawie, ale w moch stronach wulkanizator pakuje opony w wo > rki W Warsiawie zarabia się 1300 i się nie ma na takie lususy jak wulkanizator więc się samemu przekłada! Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:50 też mam spore auto, które ma spore opony, doskonale mieszcż się w bagażniku tak samo jak mniejsze opony mieszczą się dokonale w bagażnikach kompaktów dobrze wiedzieć, że warsiawiacy to takie zlote raczki, oponę przełożą, a wcześniej w ręce wyważą Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 12:00 No własnie zmiesciły sie Ale ze są duze i do wulkanizatora miałam kawałek to podskakiwały i pobrudziły. U mnie wulkanizator do ktorego jezdze z reguły tez pakuje, ten nie zapakował. I powtarzam- nie jestem z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:43 Aaa i jeszcze dodam a propos " swoją drogą co trzeba robić aby prać podsufitkę? chrychać, spluwać pod górę"- mam jasna tapicerkę. Byc moze na czarnej/ciemnej nie widac brudu, ale ten brud tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:47 na mojej jasnej nie widać brudu od 9 lat Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:54 Nie przyznawaj się na ematce od ilu lat masz to samo auto - tu każda co roku ma nowy - w leasingu oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:54 wtop.ek napisał(a): > na mojej jasnej nie widać brudu od 9 lat widać u Was w eksteriorze się brudzi mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:57 Widac nie wozisz ubłoconych opon Albo ubłoconego psa ( tak mam ochraniacz na fotele, ale na drzwi nie nałoze ochraniacza.) Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:58 tu masz rację, wożę co nawyżej mokre opony, u nas w mieście nie ma błota na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 12:00 Aaaa, no to zazdroszczę. U mnie w grudniu przy wymianie opon było błotnisto. Mlekiem i miodem jeszcze drogi nie płyną, ale czekam Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 12:04 do Świątyni Opatrzności w miasteczku Wilanów jeździcie samochodem? te pereset metrów? ach, te wasze podlubelskie zwyczaje, gdy do parafialnego w gminie było po 15 kilometrów Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 12:00 olinka20 napisała: > Widac nie wozisz ubłoconych opon > Albo ubłoconego psa ( tak mam ochraniacz na fotele, ale na drzwi nie nałoze och > raniacza.) Ludziom z exterioru nie wytłumaczysz, że samochod służy do użytkowania, a nie do eksponowania raz na tydzień pod kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 12:05 masz rację, mamy ten prowincjonalny zwyczaj, że worki cementu i papę wozimy na budowę dostawczakiem Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:16 Złe porównanie. Liczy się współczynnik cena-jakość. Im więcej się zarabia tym większy nacisk na jakość, mniejszy na cenę. Jeśli się zarabia mniej, odwrotnie. Jak stać mnie na dobrego fryzjera za 100 zł to nie pójdę do fryzjera za 30 zł, który obciąć włosy umie, ale nie jest to cięcie wg najnowszej mody. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:30 LAuren fakt, o włosy bardziej dbam niz o wozidło Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 16:48 Nie, X dostaje podwyżkę +20% Pan Heniek musi dać podwyżkę swoim pracownikom - upraszczając, też +20%. Wobec tego musi podnieść ceny, żeby go na tę podwyżkę było stać. Tym sposobem wyższa pensja nie powoduje, że X stać na więcej. To tak nie działa, że pracodawcy dają podwyżki, a ceny utrzymują takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 10:28 W takim przypadku ludzie mają przynajmniej umowę o pracę, ubezpieczenie, urlopy. A jest jeszcze spora grupa ludzi na umowach-zleceniach za kilka zł brutto za godzinę, gdzie nie dość, że dostają jeszcze mniej niż płaca minimalna, to nie mają prawa do urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek 1800? 29.05.15, 11:10 przecież nawet i ci co zarabiają po 6000 to leszcze, na ośmioniczki nie starczy by żyło się lepiej....kolegom wyborcza.biz/biznes/1,100896,18010385,Sowite_zarobki_przy_szykowaniu_elektrowni_atomowej.html Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:13 Zaraz przyjdzie to nenia, araceli i kubekwkropki i będą płakac, ze to straszny skandal i że te pięćdziesięciozłotowe podwyżki spowodują zapaść polskiej gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 11:20 triismegistos napisała: > Zaraz przyjdzie to nenia, araceli i kubekwkropki i będą płakac, ze to straszny > skandal i że te pięćdziesięciozłotowe podwyżki spowodują zapaść polskiej gospod > arki Araceli ostatnio mało aktywna. Musi czały czas w szoku! Lub w żałobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 17:05 pulcino3 napisała: > Albo pierze tapicerkę w aucie. To jest nie możliwe! Ona zarabia tak doskonale, że ludzie w zakładzie usługowym jej piorą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 21:23 Z powodu 50,- zł. zapaść? Jak już pleciesz takie głupoty to może nie wycieraj ich moim nickiem, ok. Podstawowym problemem jest brak odróżnienia problemów małych firm od dużych firm i wprowadzania przepisów jednakowych dla obu grup. A nie 50,- zł, wyższa płaca minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Będzie podwyżka 29.05.15, 17:10 To tylko 50zł więcej niż jest obecnie. Ale i tak jest dużo lepiej niż 800zł które było jeszcze nie tak dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś