Dodaj do ulubionych

Magia magicznej gąbki

18.06.15, 18:53
Słuchajcie o co chodzi z tymi magicznymi gąbkami.
Jak już nimi prawie cały dom myje a nie tylko ściany.
I wszystko praktycznie na samą wodę.
Plamy, które nie chciały zejść najbardziej zjadliwymi środkami schodzą prawie od reki.

Przed chwilą udało mi si domyć zmatowioną po wylanym zmywaczu powierzchnie - nie miałam nadziei że się uda - ale akurat przechodziłam z gąbką w ręce i pomyślałam a co mi tam. I włala. Domyte.

To ma jakieś mikro wypustki, włókna sierści jednorożca? Czy po prostu mini krasnoludki tam siedzą w tej gąbce?
Jaki jest sekret że to tak cudnie wszystko domywa?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:00
      ja mialam wrazenie ze pona dziala jak gumka-myszka...
    • nanuk24 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:04
      jestes blisko, ta gabka to nic innego jak formaldehyde-melamine-sodium bisulfite copolymerwink
      • beataj1 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:06
        A i wszystko jasne...
        Jednorożce...
        • nanuk24 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:26
          To jest melamina(nie wiem, czy dobrze na polski przetlumaczylam). ma postac gabki z wlasciwosciami czyszczacymi - nic innego, tylko chemia, na pewno nie ekologiczne. Nie wolno uzywac tej gabki z wybielaczem
          cdn.armchem.com/downloads/PGC%2043516.pdf
          • b.bujak Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 20:45
            nanuk24 napisała:

> To jest melamina(nie wiem, czy dobrze na polski przetlumaczylam).

częściowo dobrze - to kopolimer, czyli taka molekuła złożona z wielu elementów - w tym przypadku są to trzy rodzaje związków: formaldehyd, melamina i wodorosiarczyn sodu - w postaci związanej w kopolimer mają inne właściwości, niż każde z osobna ale pewnie jakieś tam ugrupowania chemiczne pozostają w aktywności nadając takiej gąbce cechy pogromcy brudu i plam (myślę, że jest to połączenie działania mechanicznego z chemicznym)
    • marzeka1 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:06
      A daj namiary co to i jak to wygląda?
      • aqua48 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:10
        Nie znam, nie widziałam, nikt ze znajomych nie używa.
        • joasia33 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:19
          Ooo, ona naprawdę jest magiczna! Nic nie chciało doczyścić zlewu usyfionego roztworem nadmanganianu potasu (eksperyment dzieci). Po gąbce zlew biały! Czarny marker permanentny też zszedł po jednym przetarciu ze stolika. Uwielbiam! I nabywam w Rossmanniesmile
      • saszanasza Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:19
        ja używam tej z rossmana, ale one wszystkie są podobne:
        m.rossnet.pl/Produkt/3M-magiczna-gabka-2-szt,116425,6530,6345
      • beataj1 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:21
        To jest taka gąbeczka którą kupiłam w Rossmanie za kilka złotych. Dowiedziałam się o niej z forum.
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_Nf_zXybn8c7ZLQiLKJT2HbRrKssaitoG7-1SkJJBNc22vzx6
        Słuzy w zamyśle do zmywania plam ze ścian. Ponieważ mam w domu 3 latkę o pseudonimie "lepkie rączki" i 3 koty kupiłam na próbe.
        Ściany zmywa nieźle ale nie oszałamiająco. Ale inne rzeczy to już efekt naprawdę super.
        Mam biały blat na którym często śpią koty. Jak zaniedbam regularne sprzętanie robi się szarawy - potem trzeba trochę włozyć wysiłku by to domyć- nie jakoś dużo ale jednak. Za pomocą gabki domywam to dosłownie jednym ruchem. I to bez detergentu - wystarczy zwykła woda.
        Genialnie sprawdza się też do mycia z zewnątrz kuchenki gazowej. Mam taką z lustrzanymi drzwiczkami. Przedtem trzeba było pucować i docierać by nie było śladu - teraz dwa ruchy gąbka i scierką do sucha i gotowe. Trampki też- białe części - jednym ruchem.
        No i ten ślad po zmywaczu dziś - cudo.
        generalnie świetnie się sprawdza na wszelkie stare plamy . A ponieważ jestem leniwcem i nie zdarza mi się sprzątanie na bieżąco to dla mnie jest genialna.
    • saszanasza Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:18
      Ona jest rewelacyjna na powierzchnie porowate, na idealnie gładkie się nie nadaje, no ale fakt - jest rewelacyjna do ścian, fug, plastikowych krzeseł (choć jak pisałam-o chropowatej powierzchni).
      Co w niej siedzi - nie wiem, ale coś skutecznegobig_grin
      • marzeka1 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:33
        Aleście zachęciły mnie do kupna smile A byłam dzisiaj w Rossmannie , wpadnę też jutro i to kupię. Dziękuję.
      • singut Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:38
        a na podłogi się nada?? rok temu nadużywałam nabłyszczacza do podłogi gresowej, za wiele warstw nałożyłam bez usunięcia poprzednich,
        cholerstwo tak zastygło że teraz żadnym środkiem zmywającym nie mogę się starych plam pozbyć, choć szorowałam na kolanach..
        • rasowa_sowa Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:41
          Mi nadmiaru impregnatu z gresu nie ruszyło, używam tylko do ścian.
          • singut Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 19:42
            szkodasad
      • agnzimka Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 20:20
        Nadaje, nadaje, myję nią lodówkę i pralkę z zewnątrz
        • beata985 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 21:00
          ooo, myslisz, że taką zażółconą wybieli??
          lodówka jeszcze całkiem sprawna ale nieco biel już niebiała...
        • kamika0 Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 21:10
          >>Nadaje, nadaje, myję nią lodówkę i pralkę z zewnątrz<<

Nie rozumiem! to jakie one muszą być brudne? Nie rozumiem. Pralka i lodówka, gładkie powierzchnie i co więcej trzeba jak zwykły płyn do powierzchni Ajax i papierowy ręcznik?, a wy tu o cudownie czyszczącej gąbce. Jeśli czyści fugi na podłodze, to owszem, jest cudowna, ale lodówkę? no bez jaj.
          • agnzimka Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 21:35
            po magnesach zostają ciemne ślady, tłuszczem się chlapnie, żółknie... Nie dowodzę cudowności, tylko że do gładkiego też się nadaje.
    • aamarzena Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 20:54
      Dzisiaj własnie stolik mammut czyściłam. Uwielbiam, złażą farby, plastelina, kredki woskowe, wsio.
      Ona działa tak, że ściera trochę powierzchni, zaczęłam kiedys sofę czyścic, ale szybko przestalam bo wydarła trochę kłaczków - mam jakieś obicie zmywalne i jest takie "mechate", bałam sie, że razem z plamami zejdzie ten meszek i zostanie łysa sofa
      • konwalka Re: Magia magicznej gąbki 18.06.15, 21:26
        genialna, ale nie chce wiedzieć, co w niej przebywa
    • malowanka06 Re: Magia magicznej gąbki 12.07.15, 22:17
      ja właśnie stałam się posiadaczką 100 magicznych gąbek z aliexpress, magia ceny zadziałała i bezmyślnie kupiłam na tej mnogiej aukcji smile za cale 20 zł
    • hallbera.jarlakappi Re: Magia magicznej gąbki 12.07.15, 22:31
      na bank to jest sierść jednorożca !!!!
      kocham je

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka