Dodaj do ulubionych

wrażliwe stopy a buty

19.06.15, 12:12
macie jakieś triki, jak sobie radzicie? poza kupnem wygodnych butów oczywiście - ale niektóre ujawniają zjadliwość dopiero na etapie noszenia sad a latem problem większy
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:16
      Buty muszą być skórzane albo tekstylne, żadne tam skóry ekologiczne.

Spreje do rozciągania butów.

Plastry silikonowe.

Sprej "foot silk" kiwi.
      • maggi9 Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:21
        mary_lu napisała:

> Buty muszą być skórzane albo tekstylne, żadne tam skóry ekologiczne.

Akurat mnie skóra zawsze ale to zawsze obciera, także tego. No.
        A miałam buty ze skóry eko (choć preferuje skórę), które nigdy mnie nie obtarły.
    • maggi9 Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:16
      Ostatnio przetestowałam ten sztyft Compeed - tylko trzeba go zastosować przed założeniem butów i przed pojawieniem się pęcherzy - spisał się.

Aczkolwiek nie wiem czy da radę jakiemuś mega obcierającemu, twardemu butowi. Ale dla mnie ok - bo mnie obcierają nawet buty, które już nosiłam.
    • oqoq74 Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:21
      Mam jedną zasadę. Buty kupuję tylko popołudniami, czy pod wieczór, gdy stopa jest zmęczona po całym dniu, lekko napuchnięta itd.
      Wtedy zwykle nie mam problemów z otarciami i pęcherzami.
    • gaskama Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:21
      Ja nie mogę nosić szpilek. Byty muszą być idealnie dopasowane (nie za duże, nie za małe), dlatego cenię firmy, które robią numery połówki. Buty dobrej jakości, wyłącznie skórzane. Dobrze dobrane stopki do balerin (tylko bawełniane, dobrej jakości) lub pończochy (czy rajstopy). Także do butów sportowych dobrze dobrane skarpety (nie zsuwające się, nie za duże itp.).
    • eliszka25 Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:45
      ja juz zrezygnowalam z kombinowania. nie wiem, co jest z moimi stopami nie tak, ale obcieraja mnie kazde, kazde nowe buty. bez wzgledu na to, czy sa to tenisowki, buty ze skory, skaju czy innej ekoskory. ba, obcieraja mnie tez buty, w ktorych juz chodzilam i tak kazdej jesienie na nowo obcieraja mnie buty zimowe, a kazdej wiosny/lata sandaly, w ktorych przechodzilam caly ubiegly sezon. po prostu sie poddalam i kazde buty musze najpierw "rozchodzic" z pozaklejanymi pietami. jak juz w nich troche pochodze, to sciagam plastry i juz mnie nie obcieraja. z zimowymi butami jest troche lepiej, bo ubiera sie je na skarpetke, wiec i plastrow nie widac i obcieraja nie az tak mocno. przy sandalach posilkuje sie sprayem na bose stopy przeciwko otarciom. aktualnie mam bama z voegele schoes. pomaga, ale tez czasem mnie sandaly obetra. ostatnio zrobil mi sie pecherz w moich sandalach, ktore mam od zeszlego lata - cala podeszwa i wszystkie paski sa z miekkiej, delikatnej skorki. poza tym sa to naprawde wygodne buty i nie mam pojecia, dlaczego mnie czasem obcieraja uncertain
    • bella_roza Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 12:57
      jaki to spray do rozciągania butów?
      a jest coś może do zmiękczania skóry? tzn skóry butów
      Compeed sztyft i foot silk stosuję, ale mają tylko ograniczoną skuteczność.
      plastry na nogę i wklejki silikonowe niestety drą rajstopy/skarpetki cienkie.
      stopki do balerin zsuwają mi się...
    • joxanna1 Re: wrażliwe stopy a buty 19.06.15, 15:42
      Po prostu potrzebuję nawet kilku tygodni na rozchodzenie. Liczę się z tym. Najpierw zakładam do pochodzenia w domu - takie sesje kilkudziesięciominutowe. Wreszczie kilka godzin, wyjście z domu, które zawsze kończy się plastrami - kilka dni czekam na zagojenie. Aż wreszcie pasują i stają się ukochanesmile.

Mam też marki, które po prostu do mnie pasują i zdarzają się buty, które nie ocierają do krwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka