Dodaj do ulubionych

projekty w pracy

19.06.15, 18:47
ciagle czytam o ptrojektach w pracy na tym forum tj. robienie projektu, dopianie projektu, managerzy od projektu... Czy teraz kady ma prace bazujaca na projektach czy teraz poprostu kazda bardziej zlozona czynnosc i angazujaca kilka osob nazywa sie projektem?
Obserwuj wątek
    • echtom Re: projekty w pracy 19.06.15, 18:55
      Obstawiam to drugie. Sama pisząc o swojej pracy używam czasem słowa "projekt", bo dobrze brzmi smile A może jedno i drugie to właściwie to samo?
      • obrus_w_paski Re: projekty w pracy 19.06.15, 18:56
        U mnie pracujemy na projety
        • lemasakr Re: projekty w pracy 19.06.15, 18:59
          ok a jaka branza i charakter pracy jesli mozna zapytac?
    • koronka2012 Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:02
      Definicyjnie:
      "Projekt ? zbiór aktywności charakteryzujący się następującymi cechami:
      - są ze sobą powiązane w złożony sposób,
      - zmierzają do osiągnięcia celu, często poprzez wytworzenie unikatowego produktu, usługi bądź rezultatu,
      - posiadają zaplanowany z góry początek i koniec."

Powtarzalne, rutynowe biurowe czynności nie są projektami..
    • d.o.s.i.a Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:03
      To drugie. Wszystko co trzeba choc troche przemyśleć, zaplanować, rozdzielić to projekt. W sumie, jak inaczej to nazwać?

Nawet malowanie mieszkania to projekt przeciez.
      • mejerewa Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:23
        Malowanie to malowanie, część remontu.
        Projekt malowania można przygotować, ale przed malowaniem, bo projekt to będzie policzenie ilości farby, kosztów narzędzi, materiałów, czasu wykonania, do tego plan nakładania poszczególnych kolorów, kolejność itp.
        • zuleyka.z.talgaru Re: projekty w pracy 20.06.15, 05:31
          Remont to projekt, malowanie to część projektu ;P
      • black.sally Re: projekty w pracy 20.06.15, 07:49
        d.o.s.i.a napisała:

>
        > Nawet malowanie mieszkania to projekt przeciez.
        >

big_grin muszę zrobić projekt... w niedziele mam mały remont tongue_out
    • lauren6 Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:08
      U mnie w branży pracuje się nad projektami. Jeden projekt wymaga pracy grupy osób z różnych działów. Całość spina kierownik projektu, który koordynuje prace, czuwa na terminami, raportuje postępy.
    • chipsi Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:11
      W pracy robię projekty. Dosłownie. Projekty budowlane. Takie proste i takie bardziej złożone. Jakieś jeszcze wątpliwości co do nazewnictwa?
    • paloma_blauwinder Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:13
      kazda bardziej zlozona czynnosc i angazujaca kilka osob
      > nazywa sie projektem?
      Projekt (ang. project, nie mylić z ang. design) to nie czynność tylko przedsięwzięcie - i faktycznie bardziej złożone przedsięwzięcia w ramach jednej firmy, szczególnie takie rządzące się swoimi prawami i mające różne fazy nazywa się projektami. Każdy tak nie ma - sprzedawca w sklepie nie ma pracy bazującej na projektach, kompozytor nie ma, a szczególnie projektant nie ma.
      Ale są oczywiście ludzie, którzy każdą swoją wypocinę, którą wklepią w komputer nazywają projektem, bo ta nowomowa im imponuje.
      • echtom Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:26
        Katalogowanie książek w bibliotece nie jest projektem, tylko codzienną, rutynową pracą. Mniemam jednak, że przygotowanie w kilka osób wystawy na określony temat spełnia definicję projektu.
    • mildenhurst Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:15
      u nas też projekt to projekt - komputer, dane,wykres, wydruk . Sporo osób pracuje na zlecenie i fuchy tak są określane, ładnie tak.
    • mejerewa Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:19
      Był projektant i wykonawca, bo projekt był przede wszystkim dokładnym planem, z terminarzem, kosztorysem itp.
      Teraz nawet czyta się o projekcie muzycznym, z którym grupa jeździ na koncerty smile
      Takie czasy, po pierwsze słownictwo zubożało bardzo, a po drugie pewne słowa nobilitują, choć tak naprawdę tylko się tak wydaje niektórym smile stąd sprzedawca to manager sprzedaży, a sprzątający to pracownik utrzymania czystości. I słyszałam jak jeden z rodziców w szkole mówił, że w sobotę musi iść na event - mowa była o pikniku szkolnym z okazji dnia dziecka.
      • maria220 Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:33
        ja koordynuje kolejny już projekt unijny z poddziałania 7.2.1, praca trudna bo ciężko zmotywować np. osoby od lat bezdomne do podjęcia zatrudnienia a wskaźniki trzeba osiągnąć, plusem jest przyzwoite wynagrodzenie
        • mildenhurst Re: projekty w pracy 19.06.15, 20:14
          jako pasjonatka FU, która pozyskał hobbystycznie wiele środków UE pozwolę uściślić, nie projekt a działanie. Tym bardziej z EFS żadnej kasy nie ma. Poza tym , ale bezdomni nie pod to działanie podlegają - nie dziwię się, że jest ciężko. Skucha.
          • mildenhurst Re: projekty w pracy 19.06.15, 20:15
            EU oczywiście
    • melancho_lia Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:39
      Moja opiera sie na projektach ale ja jestem architektem, więc chyba to jest uzasadnione smile
    • aneta-skarpeta Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:40
      He he mój robi projekty. Instalacji sanitarnych. Czasem sam a czasem zespołowo
    • klamkas Re: projekty w pracy 19.06.15, 19:54
      U nas projekt to projekt - zgłasza się klient, mówi czego mu trzeba, a my projektujemy (dosłownie) urządzenie i jego otoczenie, budujemy je, montujemy, robimy rozruch i wstępną kalibrację plus odwalamy papierkową robotę. Albo inaczej - ktoś zgłasza się z pomysłem na badania, a my mu podpowiadamy jak je zrealizować w ramach posiadanej przez tego kogoś infrastruktury. Natomiast projektem nie jest moja dzisiejsza robota w stylu przygotowanie grafiku pracy serwisu w danym miesiącu ;p.
    • dziennik-niecodziennik Re: projekty w pracy 19.06.15, 20:09
      dla mnie projekt to np architektura - gdzie biuro dostaje zlecenie na np budynek i robią plany - jedna komórka jakis tam podstawowy projekt budowlany, druga komórka hydraulikę, trzecia instalacje, czwarta cos tam i na koncu to wszystko sie spina w jedno.
      albo np w biurze reklamowym (jedni opracowuja kampanie radiowa, inni telewizyjna, inni plakaty, inni pomysly na promocje, potem zbierają do kupy i przekazuja klientowi) czy eventowym (ktos organizuje miejsce, ktos catering, ktos muzyke itd).
      i szczerze mowiac jak czytam ze ktos robi projekt to czasem sie intensywnie zastanawiam o co chodzi.

ja mam zwykła prace, klepanie faktur, praca z człowiekiem itd.
    • fomica Re: projekty w pracy 19.06.15, 20:55
      Nie, nie każdy, ale wiele osób, nawet całe branże, owszem. Ja np. nie pracuje projektowo, tylko indywidualnie i w systemie ciągłym, a mój mąz - wyłącznie projekty. Maja tam zupełnie inną organizację wewnętrzna, natężenie i harmonogram pracy, podział zadań i odpowiedzialności, no po prostu inny charakter pracy niż u mnie.
    • solejrolia Re: projekty w pracy 19.06.15, 21:35
      nie każda.
      ale ja faktycznie robię PROJEKTY big_grin
      ogrodów, nawadniania, kostki, etc
      a to, co się dzieje dalej, to już są REALIZACJE lub INWESTYCJE, a mój klient to INWESTOR
      • koronka2012 Re: projekty w pracy 19.06.15, 22:50
        Realizacja też jest projektemsmile nawet bardziej niż projektowaniesmile
        • solejrolia Re: projekty w pracy 20.06.15, 07:14
          i WYKONEM big_grin

to dopiero określenie, bardzo często w mediach uzywane.i ostatnio usłyszałam nie o interpretacji piosenki przez piosenkarza, nie było to o występie, a w zupełnie innym kontekście.
          słowo już w mediach funkcjonuje, mam nadzieję, ze do ogólnego użytku jednak nie wejdzie, bo jest okropne /to już wolę projekt/
    • aankaa Re: projekty w pracy 19.06.15, 22:47
      spotkałam się z określeniem "projekt" na trywialną czynność typu sprzedanie klientowi określonego produktu big_grin
    • anorektycznazdzira Re: projekty w pracy 20.06.15, 05:40
      Nie wiem czy każdy.
      Ja na pewno tak. Projekt= przedsięwzięcie o określonym celu, mające dać konkretne mierzalne efekty/produkty, stanowiące zwykle zbiór większej liczby określonych działań rozplanowanych w czasie (np. 2 lata) i posiadające własny wyodrębniony budżet. Po ukończeniu podlega ocenie pod względem osiągnięcia celów i poprawności wydatkowania.
      Pracuję w nauce.
      • anorektycznazdzira Re: projekty w pracy 20.06.15, 05:47
        PS. dobrym wyznacznikiem pozwalających określić, czy jesteś w projekcie jest odpowiedź na pytanie (o, zdziwieniewink ) czy trzeba było go ZAPROJEKTOWAĆ. Jeśli wystarczyło powiedzieć "Heniek ze Zdziśkiem idźcie no i zróbcie to i to"- to nie jest projekt. Jeśli trzeba było, nawet samodzielnie i bez zespołu zaprojektować, w czasie (harmonogram), przestrzeni i pieniądzach (przydzielenie zasobów): co zrobić, żeby wyszło coś, co chcemy, to zaczyna być projekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka