Dodaj do ulubionych

naprawde?...

09.07.15, 08:43
naprawde mozna sie tak zachowywac?
a co biedna dziewczyna komu zrobiła?...
i jeszcze firmują te ohydne teksty własnym fejsbuczanym ryjem, i bez żenady podpisują sie własnym nazwiskiem...

Boże, pomóz mi w wychowywaniu dziecka, żebym nigdy nie musiała wstydzić się tak bardzo jak powinni rodzice tych dzieci...
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: naprawde?... 09.07.15, 08:48
      A ja uważam że to powinno być scigane. Jako propagowanie nienawiści. Jakby jeden z drugim zapłacił po parę groszy na cele charytatywne i najadł się wstydu to by się zastanowił czy pokazywać światu to szambo co ma w głowie...
      • dziennik-niecodziennik Re: naprawde?... 09.07.15, 08:51
        to swoją drogą.
        a moze mozna to gdzies zgłosic?
    • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 08:51
      Ale dlaczego to jest wina tabletu? Dziecko porzucone w kacie i zapchane smokiem jak sugeruje autor mialoby uczucia wyzsze? big_grin

Ludzie tacy juz sa - byla teraz kampania UA z gisele b ludzie komentowali live i komentarze wyswietlaly sie jej w czasie rzeczywistym - 50% po niej jechalo bezlitosnie
      • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 08:53
        Z cytatu widac zeeszta "dla mnie studenta mechartoniki sa bezuzyteczne" jakies dzieci to pisza skrajnie samolubne przemadrzale i glupie zwyczajnie. Zycie nauczy
      • dziennik-niecodziennik Re: naprawde?... 09.07.15, 08:55
        > Ludzie tacy juz sa - byla teraz kampania UA z gisele b ludzie komentowali live
        > i komentarze wyswietlaly sie jej w czasie rzeczywistym - 50% po niej jechalo be
        > zlitosnie

no dobra, ale to troche co innego.
        żyjąca osoba moze sie obronić przed takimi tekstami, Gisele B. to akurat moze wzruszyc ramionami i olac wszystkich ciepłym sikiem z jej "osiągnięciami", ale jak mozna pisac o zmarłej osobie "dobrze ze zdechło szmacisko" bez zadnego poczucia zażenowania?...
        nie wiem. zbulwersowało mnie to okrutnie. chyba nawet bardziej niż zaszczucie tego chłopca ostatnio.
        • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 09:00
          Po tym chlopcu tez jechali po smierci nawet fanpage byl na fb uncertain mnie tez to sie nie miesci bo ja z "nie mowi sie zle o zmarlych" mam empatie widze ze rodzina pewnie cierpi itd
          Co mnie zaskakuje to taka jakas chora zajadlosc w stosunku do obcej osoby - ze tez jakas blogerka (czy ktokolwiek kogo przeciez nie znamy osobiscie) moze budzic takie emocje - pomiajajac czy to negatywne czy pozytywne.. Jakby im cos ubywalo ze babka miala zajawke
          • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 10:23
            Jeszcze mi taka mysl do glowy przyszla
            Zyjemy w czasach gdy ludzie umieraja coraz pozniej - mysle ze wiekszosc gimb/studentow nie miala osobistego doswiadczenia smierci kogos bliskiego (przypomina sie watek z malego dziecka gdzie przed 10latkiem chyba zatajano ze babcia umarla) i oni po prostu nie sa w stanie wspolczuc (empatyzowac) z kims kto taka strate przeszedl - dla nich to jest cos w rodzaju "uff nie bedzie wiecej wychodzic ta nielubiana seria ksiazek/zdejma tego beznadziejnego bloga"
            • redheadfreaq Re: naprawde?... 09.07.15, 13:41
              Na serio trzeba doświadczyć czyjejś śmierci, żeby wykazać elementarny ślad empatii, serio? Mam prawie 30 lat, pierwszej "bliskiej" śmierci doświadczyłam dwa miesiące temu i nawet nie przeszłoby mi kiedykolwiek przez myśl to, co te gnojki nawypisywały.
              • lauren6 Re: naprawde?... 09.07.15, 16:32
                To nawet nie kwestia empatii, ale elementarnej kultury osobistej i szacunku dla rodziny zmarłego. Tym osobom się wydaje, że są anonimowe. Ich wypowiedzi powinno się przesłać do ich szkół, uczelni, zakładów pracy. Przydałby się taki internetowy pregiez chamstwa.
          • black.sally Re: naprawde?... 09.07.15, 14:12
            ichi51e napisała:

> Po tym chlopcu tez jechali po smierci nawet fanpage byl na fb uncertain mnie tez to si
            > e nie miesci bo ja z "nie mowi sie zle o zmarlych" mam empatie widze ze rodzina
            > pewnie cierpi itd

jak ktoś był kawał ch..a, to sie mówi prawdę, ale podejrzewam,że 3/4 osób nie znało dziewczyny w ogóle... anazywają ją od lachociąga i w ogóle... Normalnie aż zgłaszam wszystkie posty.
            "Gdyby idiota wiedział, że jest idiotą, to automatycznie przestałby być idiotą".
            • black.sally Re: naprawde?... 09.07.15, 14:13
              a najbardziej mnie wqrwia.że tam pełno ludzi z tymi tęczowymi kolorami na profilowych.
              wielce k..wa "tolerancja".
        • beataj1 Re: naprawde?... 09.07.15, 09:02
          A ja uważam że martwa osoba już nie cierpi. Gorzej jak ktoś jest wrażliwy i czyta o sobie: zdechnij, umrzyj, dostań raka, niech cię zgwalca itd. I człowiek zostaje z tą nienawiścią.
          Nawet jak jesteś najtwardsza to i tak jakoś to cię dotyka.
          Straszne to jest.
          • antyideal Re: naprawde?... 09.07.15, 09:08
            beataj1 napisała:
            > A ja uważam że martwa osoba już nie cierpi.

Jej bliscy cierpią.
            • beataj1 Re: naprawde?... 09.07.15, 09:16
              Oczywiście.
              W sumie to chyba nie ma sensu rozgraniczanie kto bardziej cierpi. Jest to Obrzydliwe w obu przypadkach.
        • princess_yo_yo Re: naprawde?... 09.07.15, 13:47
          jak najbardziej zgadzam sie z sentymentem co do obrzydliwego zachowania. ale zgadzam sie tez z ichi co do odbioru artykulu. to nie technologia jest winna takim zachowaniom, technologia tylko wyciaga na swiatlo dzienne to co do tej pory bylo szeptane prywatnie.
    • natalie_rushman Re: naprawde?... 09.07.15, 08:51
      W przyszłości, kiedy moje dziecko też pewnie założy sobie konto na tym buraczanym wieśbuku, poważnie rozważam logowanie się w jego imieniu i sprawdzanie, co za farmazony tam wypisuje.
      Tak, wiem, tajemnica korespondencji czy inne sratatata - ale jakbym miała w ten sposób zorientować się, że dziecko dąży w złym kierunku czy zadaje się z bardzo niefajnymi ludźmi, to mam głęboko w du... prawo do prywatności u gimnazjalistki.
    • katrinaaa81 Re: naprawde?... 09.07.15, 08:52
      Straaaszne.
      Ale dobrze, że piszą pod swoim nazwiskiem. Przynajmniej wiadomo kto kim tak naprawdę jest. I faktycznie ciekawe czy nie można by ich pozwać za naruszenie dóbr osobistych.
      I jeszcze ta tęcza tolerancji, no ludzie, co za hipokryzja.
      • dziennik-niecodziennik Re: naprawde?... 09.07.15, 08:56
        no to to juz w ogole jest absurdalne. tęczowe zdjęcie - i taka mowa nienawiści.
        • black.emma Re: naprawde?... 09.07.15, 09:35
          Też w pierwszej chwili zwróciłam uwagę na tę tęczę. Ale przypuszczam, że oni nawet nie wiedzą, co to znaczy. Inni mieli, to oni też.
        • gazeta_mi_placi Re: naprawde?... 09.07.15, 10:34
          Może to fejkowe konta?
      • triismegistos Re: naprawde?... 09.07.15, 10:08
        Też mnie ta tęcza zszokowała uncertain
    • kozica111 Re: naprawde?... 09.07.15, 08:58
      Szok.
      Powinni to ścigać.
    • mamma_2012 Re: naprawde?... 09.07.15, 08:58
      No niestety, debilne zachowanie nie jest domena wyłącznie gimbazy.
      To daje tylko obraz naszych czasow, a ciekawe jest, ze udajemy, ze jest coraz lepiej, oficjalnie jako spoleczenstwo jesteśmy poprawni, ustalamy przepisy chroniące i broniące wszystkiego, ale to wszystko chyba na nic, bo i tak społeczeństwo to sa i takie jednostki (plus kolejni, którzy to samo napiszą anonimowo, jeszcze wiecej, którzy tylko pomyślą) i nie zanosi sie na zmianę na lepsze.
      Rzeczywiście chyba jedyne co możemy zrobić, to skupić sie na tym, zeby nasze dzieci nie zasily szeregów takich kretynow.
    • oqoq74 Re: naprawde?... 09.07.15, 09:06
      Ale to piszą młodzi ludzie, którzy nie dostawali smartfona czy tableta w wieku kilku lat, bo to moda z ostatnich 3-4 lat.
      To piszą dzieci urodzone w latach 90tych. Wychowywane przez ludzi, którzy zachłysnęli się wolnością po stanie wojennym.
      • semihora Re: naprawde?... 09.07.15, 11:02
        Przez tych samych ludzi, którzy dzisiaj twierdzą, że ciężarne wyłudzają l4 i okradają pracodawców, że bezrobotni są śmieciami, a bezdomnych należy utylizować. Przez tych samych ludzi, którzy najchętniej odebraliby przywileje słabszym, bo słabsi piwinni umrzeć albo głęboko się schować i nie pokazywać na oczy wąskim specjalistkom, które tak ciężko pierdzą w stołek.
        • gazeta_mi_placi Re: naprawde?... 09.07.15, 11:11
          Odnośnie ciężarnych (w Polsce - bo gdzie indziej dostają niecałe wynagrodzenie, więc jakoś ciężarne dupska zwlekają się do pracy dziwnym trafem) to prawda. Skąd gigantyczna wśród państw UE liczba zwolnień na ciążę? Jakoś nie ma badań np. WHO, że Polki (i to te mieszkające na terenie Polski bo dziwnym trafem w Anglii ciężarna nawet na nocną zmianę potrafi zapitalać na magazyn) mają słabsze organizmy znoszące ciążę niż Francuzki, Angielki, Czeszki czy Niemki.
    • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 09:09
      Dzieci?wystarczy przeleciec watki na przestrzeni 3lat z tego forum.Wyciaganie moich zdjec z nk,fb by olafatyga czy jakos tak.Demotywator ze zdjeciem dziecka lipcowej.I jeszcze pare cyrkow w takim wydaniu.To dzieci tu pisza?matka wyciaga zdjecia i je glupio komentuje,to i dziecko nasladuje.
      • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 09:28
        Ale olafatyga to jakas psychopatka jest - a tu "normalni" ludzie. Jeszcze teczowe flagi maja w profilach...
        • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 09:30
          No i nie widze kto moglby na tym forum napisac "dobrze ze zdechla" no moze 2 trolle do glowy przychodza ale nikt taki normalny.
        • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 09:32
          Zauwazylam ile ematek przyklaskuje
          • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 09:36
            Za szybko sie wyslalo.Zauwaz ile ematek przyklaskuje takim dzialaniom.W watku lipcowej tylko pare uwazalo to za swinstwo,reszta pohejtowala na dodatek.To co,wiekszosc tu to psychopatki?
            • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 10:25
              Ale myslisz ze gdyby ktos zyczyl dziecku czyjemus tu na forum smierci to reszta by darla szmate czy raczej okazala dezaprobate? Ja mysle ze nikt by nie przyklasnal
              • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 10:43
                Bylo tutaj,ale polecialo za szybko.Uwazam,ze osoby zdolny do hejtu na dziecku lipcowej sa zdolne do zyczenia smierci.Oburzamy sie zachowaniem dzieci,a sami nie jestesmy lepsi.
                • mary_lu Re: naprawde?... 09.07.15, 10:58
                  O takie posty Ci chodzi:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,158088817,158088817,Warto_odnotowac_zmarl_nieszczepiony_6_latek_.html

?
                  • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 13:14
                    Nie.O takie w ktorych jestes pierwsza do kopania.Uwielbiasz watki z wyciaganiem zdjec,nie raz,nie dwa czepialas sie mojej rodziny.Ostatni raz wczoraj.Druga jest naomi z hejtowaniem mojego syna,bo smie miec potowki.
                    • mary_lu Re: naprawde?... 09.07.15, 13:20
                      Dlatego Ci mówię, że jesteś pierwszą klientką do psychologa. Ani żadnymi zdjęciami się nie zajmuję, ani Twoją rodziną. Raz na kilkadziesiąt Twoich opowieści dziwnej treści wytknę Ci, że nie klei się to, co wypisujesz.
                      • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 14:05
                        Nie,wcale.Odwal sie od mojej rodziny wreszcie.Zajmij sie swoja.
                        • mary_lu Re: naprawde?... 09.07.15, 14:12
                          Omawiaj swoją sytuację i rodzinę u terapeuty a nie w setkach wątków na forum, to nawet moje komentarze w kilku wątkach rocznie przestaną być problemem.
                          • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 16:07
                            Ja omawiam swoja rodzine i sytuacje w wstkach?zmien tabletki
                • panidemonka Re: naprawde?... 09.07.15, 14:00
                  No to się przyznaję, kliknęłam w kosz chyba jako pierwsza.
      • shell.erka Re: naprawde?... 09.07.15, 10:05
        To samo pomyslalam...
    • kropkacom Re: naprawde?... 09.07.15, 09:11
      Straszne. Hejt powinien być ścigany. Na tym forum wycinany. Chociaż widzę poprawę smile

Co do dzieci, młodzieży, kolejnego pokolenia... Nie czepiałabym się aż tak środków przekazu, ale bardziej myśli. Rodzice tych ludzi nauczyli ich takiego postrzegania świata. Na twardo, z grubiej rury, bez cackania się z drugim człowiekiem.
      • bufo.bufo Re: naprawde?... 09.07.15, 09:30
        Ale jak tu porównać hejt forumowy do życzenia śmierci albo radości ze śmierci? Jestem na forum gazetowym od x lat, na emamie od niedawna, ale nie spotkałam się jeszcze tutaj z czymś aż takim. Chyba nawet po potwierdzonej śmierci któregoś z głupich trolli nie pojawiłyby się tutaj takie wpisy. Może denerwować głupota albo zwyczajnie zupełnie odmienne zdanie, ale są pewne granice...
        • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 09:40
          Na serio nie pamietasz demota z dzieckiem lipcowej i wpisow pod nim?obojetnie jaka lipcowa by nie byla,nikt nie ma prawa robic czegos takiego z jej dzieckiem.B.zaluje,ze sprawca nie zostal ukarany.
          • bufo.bufo Re: naprawde?... 09.07.15, 09:52
            Nie było mnie tu chyba jeszcze wtedy.
            • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 10:02
              Mozliwe.Narzekanie na nowe pokolenie jest hmm dziwne,bo na tym forum nie siedza 17latki tylko 40latki,a akcji z wyciaganiem zdjec,danych peesonalnych bylo od groma.Moge poleciec nickami,które sie w tym lubuja.
              • bufo.bufo Re: naprawde?... 09.07.15, 10:12
                Wierzę, że tak było.
                Swego czasu widziałam hejty na innych forach. Sama byłam ofiarą kilku.
                Pod innymi nickami, z dekadę temu. Byłam też ofiara podszywacza, który kopiował do pewnego momentu wszystkie moje nicki, łaził po forach za mną i wypisywał bzdury.
                Ale powtórzę - o śmierci i zdychaniu nigdy nie było mowy.
                • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 10:38
                  Mylisz sie.Nie pamietam,ktora to forumka,moze sie bedzie udzielac w tym watku miala tu fanke,która zyczyla jej dzieciom smierci.Zdanie "zebys zdechla"tez tu widzialam.Sa usuwane te wpisy z predkoscia swiatla,ale sa.Przestanmy demonizowac mlode pokolenie,bo starsze jest niewiele lepsze.
                  • bufo.bufo Re: naprawde?... 09.07.15, 10:54
                    No to ja nie widziałam na szczęście takich życzeń. Ale gdybym takie przeczytała skierowane do siebie, to z pewnością nie poprzestałabym na kliknięciu w kosz.
                    • unisex.brace Re: naprawde?... 09.07.15, 13:29
                      forum.gazeta.pl/forum/w,567,135611616,,Pomysl_na_demotywator.html?s=0
                      forum.gazeta.pl/forum/w,567,135615849,135615849,slodkie_zycie_na_obczyznie.html
                  • lady-z-gaga Re: naprawde?... 09.07.15, 16:23
                    e: Warto odnotować - zmarł nieszczepiony 6 latek
                    edelstein 02.07.15, 13:07 Odpowiedz
                    I bardzo dobrze,idioci sami wyelimnuja swoje geny,ziemia i tak jest przeludniona.

Dzieci idiotow maja pecha.Idioci narazaja zdrowie swoje i innych.Do eliminacji.

Znajdź 3 różnice. Albo przynajmniej jedną.
                    • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 18:01
                      Jeszcze doloze wcale mi nie zal goscia który po pijaku rozwalil sie na drzewie,errorysty ktory sie wysadzil w üpowietrzenp.widze sporo roznice miedzy kims kto jest zagrozeniem a kims kto pisze bloga.No chyba,ze Blog na nowoluje do zabijania niewiernych itp.takich powinno sie eliminacji z otoczenia.Amen
              • unisex.brace Re: naprawde?... 09.07.15, 13:12
                dawaj te nicki
                woeidzmy sie
          • gazeta_mi_placi Re: naprawde?... 09.07.15, 11:38
            Sama jesteś hejterką. Ok - nie wywlekającą danych osobowych czy zdjęć, ale hejterką. Wielokrotnie atakowałaś na forum w sposób prymitywny różne forumki. I to nie tylko stałe, o których można mieć już opinię wyrobioną, ale też całkiem nowe które nic Tobie nie zrobiły złego, a na forum weszły z konkretnym problemem. Jesteś jak złodziej wołający "Łapaj złodzieja".
            • edelstein Re: naprawde?... 09.07.15, 13:08
              Gazet ty sie lepiej nie odzywaj.Jestes pierwszy jesli chodzi o watki z wywlekaniem zdjec i danych.Widze spora roznice miedzy anonimowy nick powie innemu,jestes glupi,a wyciaganiem zdjec.
        • unisex.brace Re: naprawde?... 09.07.15, 13:07
          było wiele takich postow co to zyczyli śmierci komus innemu ikonki z piwem puszczali wierszyki pisali
          było tylko wyciete
      • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 09:32
        Wycinanie moim zdaniem tylko nakreca. Walnal ktos takie g to sie zmaze bo moderator wykasije - co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr - to powinno byc pietnowane jak #sekretykuzniara moze wtedy sie czegos naucza. Publicznie podane nazwisko zdjecie i cytat
        • flo-bo Re: naprawde?... 09.07.15, 10:24
          Zgadzam się. Co do linkowanego tekstu - nie narzędzia są zle,tylko ich wykorzystanie. Przyczyną jest brak czasu, rozmowy i to prawdziwej rozmowy z dziećmi, a nie wymiany komunikatów. Jeżeli nie spędza się czasu z dzieckiem, to się go nie zna, to proste. Każdy dzień powoduje, może powodować zmianę/y w człowieku zwłaszcza tak młodym. Wydarzenia, ludzie- kształtują nasze dzieci i jeśli nie rozmawiamy nie moderujemy odbioru wydarzeń i mechanizmów działania ludzi, dziecko zostaje sam na sam z czymś czego nie rozumie. Wtedy jeszcze nie jest tak źle, gorzej gdy grupa narzuca i jednocześnie wzmacnia konkretny odbiór syt. Ulega się wtedy sile grupy, jej przewadze. A rodzic w tym czasie jest zajęty swoimi sprawami...
    • basia_400 Re: naprawde?... 09.07.15, 09:53
      Co jak co, ale te teksty o szmacie, o zdychaniu.. dno dna z kilometrem mułu. Słoma i wiocha z butów wychodzi. No ciekawe jakie odzywki w ich rodzinnych domach padały
      Wstyd.
      • nickbezznaczenia Re: naprawde?... 09.07.15, 13:39
        Przecież w niczym nie jesteś lepsza.
    • stacie_o Re: naprawde?... 09.07.15, 10:23
      Ludzie się nie zmieniają, zmieniają się tylko metody hejtu. Jagnę kiedyś wywieziono na taczkach z gnojem, dziś ten gnój wylano by na nie w internecie. Smutne.
      • aandzia43 Re: naprawde?... 09.07.15, 10:33
        Otoż to smile
      • stacie_o Re: naprawde?... 09.07.15, 10:38
        *wylanoby na nią
      • ada1214 Re: naprawde?... 09.07.15, 11:13
        stacie_o napisała:

> Ludzie się nie zmieniają, zmieniają się tylko metody hejtu. Jagnę kiedyś wywiez
        > iono na taczkach z gnojem, dziś ten gnój wylano by na nie w internecie.

Nie, to zupelnie nie to samo. Na Jagnie co prawda dokonano samosadu, ale w zgodzie i w obronie wioskowej moralnosci. No jakby nie bylo to Jagna puszczalska byla. Hejt w internecie z powodu czyjegos blogowania i radosc z czyjejs smierci to zupelnie inny wymiar. Nie wynika z checi obrony morale a z chceci dokopania, stlamszenia, zabicia rodziny slowem. Dziewie sie ze to zrownalas.
        • stacie_o Re: naprawde?... 09.07.15, 11:27
          Odniosłam się do mechanizmu.
          Jagna była puszczalska (oj jak ja nie lubię tego słowa), ale według wiejskiej moralności współziomków. Chcieli ją zrównać do swojego poziomu, tak samo jak ci, którzy uważają, że mają prawo oceniać tego młodego chłopczyka i dać mu etykietę geja. Student mechatroniki i jemu podobni też czują, gdy porównują się do blogerki, ona pustak, oni tacy cudowni, wykształceni, wartościowi dla społeczeństwa. Zawsze jest jakaś oś podziału, najczęściej na linii barwny ptak vs szara reszta. Jagna gorszyła zachowaniem, chłopczyk sposobem ubierania i wrażliwością zasłużył sobie na etykietę geja, a mnóstwo ludzi patrząc na bloga szafiarki będzie się wyśmiewać, że autorka to pustak, umalowana lala, leming i komentować po co to-to żyje.
          • ada1214 Re: naprawde?... 09.07.15, 11:40
            Jagna nie tylko gorszyla, ona byla autentycznym zagrozeniem dla tamtej spoecznosci. Pamietaj, ze tamtejsze realia troche sie roznia od dzisiejszych- a i dzisiaj nawet zdradzona kobieta ma nielatwo; o ilez bardziej wtedy. Nawet obecnie wiele z Pan nawet na tym forum chetnie by wywiozlo inna kobiete na taczkach z gnojem, gdyby sie im do meza przystawiala, a dziwisz sie tamtym chlopom? To bylo - wedle ich miary i postrzegania sprawiedliwosci- konieczne i praworzadne posuniecie.
            NIe widze zadnego zwiazku i wspolnej plaszczyzny z bezinteresownym hejtem w necie, nienawisci do drugiego czlowieka tylko za to ze JEST.
            • stacie_o Re: naprawde?... 09.07.15, 12:07
              Nie za to że jest, ale jaki jest.

Analogicznie, weź tego chłopca wprowadź w środowisko rodzin frondowych, daję sobie rękę uciąć, że zaraz okazałoby się jakie zagrożenie demoralizacją mógłby stanowić i i wedle wielu homofobów ich miary postrzegania hejt i to co, go spotkało to konieczne i zasadne posunięcia. Było się nie wychylać.

Podam ci inny przykład. Czytałam w książce poświęconym obyczajom, że w PRLu, małego chłopczyka imieniem Bohun biły, popychały oraz ostentacyjnie ignorowały inne dzieci, zachęcane były do takich zachowań przez własnych rodziców. Ów mały niczym nie zawinił, nie stanowił zagrożenia, trudno mi sobie wyobrazić komu i jak mały chłopczyk mógł zagrażać. Minęło parę lat... Koleżanka opowiadała, że jej córka o pięknym i królewskim imieniu Jadwiga przeżyła piekło, bo jej rówieśnicy, co prawda nie bili i nie kopali jej, w warunkach realnych zachowywali się wręcz wzorcowo, ale pod każdym jej postem, czy aktywnością w necie komentowali anonimowo bądź nie " 10 grosz dla Jadzi, niech se Jadzia wsadzi"... I do tego się odnoszę, że pierwiastek zła zawsze będzie siedział w człowieku, w społeczności, zmieniają się tylko metody obrzucania gnojem.
    • flo-bo Re: naprawde?... 09.07.15, 10:31
      Rodzice zbyt często nie dają dzieciom tego co jest dla nich najdroższe, za co są gotowi zapłacić - czasu. Płacą swoim dzieciom za chwilę odpoczynku za czas dla siebie, bo po pracy są zmeczeni(czyt.świętego spokoju) urządzeniami, kursami, nianią (a niania naprawdę rzadko wychodzi poza ramy opieki). Nie raz slyszalam:robię dla dziecka wszystko, pracuje by mogło wyjechać, mieć fajne buty, dobra nianie, daje mu wszystko. Oprócz najważniejszego-czasu. I potem są efekty
    • aandzia43 Re: naprawde?... 09.07.15, 10:31
      Prymitywów nigdy nie brakowało, a społeczności bezinteresownie zaszczuwały swoich członków z upodobaniem. Poczucie obciachu też rzecz niepowszechna i nie dla każdego oczywista. Myślę, że jest sporo rodziców, którzy wcale nie wstydzą się takich tekstów w ustach swojego potomstwa. Najwyżej są wkurzeni, że się.bachor dał złapać. Nic nowego.
    • ksionzka Re: naprawde?... 09.07.15, 10:36
      Fb dojrzewa. Te osoby, zapewne piszą bardzo wulgarne komentarze w sieci anonimowo. Na początku zapewne unikały pisania tego samego na fb bo jednak nazwisko i imię. W pewnym momencie poczucie bezkarności, silna potrzeba zwyzywania kogoś kogo po prostu nie lubią pokonała i tą barierę.
      Niedawno zauważyłam taki trend właśnie że coraz więcej ludzi wyraża swoje zdanie z imenia i nazwiska poprzez FB, na poczatku są to jakieś małe kulturalne opinie a potem jedzie sie równo.
      Ktoś sie nie bał i zaczął a inny za nim, wiadomo w kupie raźniej. Ja tam wolę żeby pisali z imienia i nazwiska. Wiem kogo unikać.
      • gazeta_mi_placi Re: naprawde?... 09.07.15, 10:39
        Przecież te konta i nawet zdjęcia mogą być fejkowe.
    • gazeta_mi_placi Re: naprawde?... 09.07.15, 10:38
      P.s Jak można umrzeć w szpitalu "z przyczyn nieznanych"?????
      • ichi51e Re: naprawde?... 09.07.15, 10:49
        Czekaja na sekcje?
      • dyzurny_troll_forum Re: naprawde?... 09.07.15, 10:59
        gazeta_mi_placi napisała:

> P.s Jak można umrzeć w szpitalu "z przyczyn nieznanych"?????

Potęga polskiej służby zdrowia, przyjąć zdążyli, ale najbliższe diagnozowanie było pod koniec sierpnia - wiadomo, sezon urlopowy....
      • antyideal Re: naprawde?... 09.07.15, 11:25
        Sądzę, ze przyczyny sa znane tylko rodzina nie zyczyla sobie podawania ich do publicznej wiadomosci.
      • matka_polka_zona Re: naprawde?... 09.07.15, 12:41
        Tzw. zatrzymanie krążenia. Nie zdążyli zdiagnozować. Teraz czekają na sekcję, ale i tak przyczyny nie musza byc podane publicznie, jeśli rodzina tak zadecyduje.
        • dyzurny_troll_forum Re: naprawde?... 09.07.15, 12:47
          matka_polka_zona napisał(a):

> Tzw. zatrzymanie krążenia. Nie zdążyli zdiagnozować.

Skąd wiesz?

Poza tym zawał w tak młodym wieku, u kobiety? Czyżby zapach środków niedozwolonych unosił się w powietrzu....
          • matka_polka_zona Re: naprawde?... 09.07.15, 13:55
            Nieważne skąd.
            Zatrzymanie krążenia to nie tylko zawał mięśnia sercowego.
            Może być w wyniku uczulenia i gwałtownej reakcji alergicznej, sepsy- czyli ogólnego zakażenia organizmu itp. A nawet szoku termicznego, ataku nerwicy, przedawkowania leków.
            Przyczyn może być mnóstwo.

A nawet jakby był to zawał to młodych akurat zabija częściej, a wystarczy niediagnozowana wada serca + upał lub coś innego...

• bufo.bufo Re: naprawde?... 09.07.15, 16:15
            Przyczyną śmierci zwykle jest zatrzymanie krążenia. Inna rzecz, co je wywołało.
      • nickbezznaczenia Re: naprawde?... 09.07.15, 13:44
        A co cię to do jasnej cholery obchodzi?
    • inguszetia_2006 Re: naprawde?... 09.07.15, 11:33
      Witam
      Cholera, straszne i szokujące. Jak czytam takie wpisy to myślę sobie, że odpowiednią karą byłoby sto kijów na goły tyłek. Żadne tam grzywny i inne głaskanie po głowie.
      Pzdr.
      Ing
      • marzeka1 Re: naprawde?... 09.07.15, 12:49
        Szokujące i dziwi mimo wszystko, ze tak łatwo zobaczyć, znaleźć takie "dumne chamy", co to "walą prosto z mostu" sadW sumie chyba się cieszę, ze nie mam fb i jakoś nie czuję potrzeby,
    • anorektycznazdzira Re: naprawde?... 09.07.15, 13:44
      Już? OJP. Ostatnio chyba niczyja śmierć podana do publicznej wiadomości bez tego się nie obędzie.
      To jakas forma zakaźnej choroby psychicznej tongue_out
      • beataj1 Re: naprawde?... 09.07.15, 13:49
        Chyba ze dwa lata temu (teraz mi się przypomniało) oglądałam dokument o przemocy w sieci. I tam pokazywali takich hejterów którzy się specjalizowali w takich rekacjach w obliczu śmierci.
        Mało tego jeśłi nie było postów/stron na FB wspominających zmarłe osoby sami takie strony/ profile zakładali tylko po to by na nich hejtować.

I co ciekawe to wcale nie byli nastolatkowie tylko dorośli ludzie - karmiący się cierpieniem które wywoływali.
        Mało tego likwidacja takich postów czy stanowcza reakcja na nie wywoływała efekt lawinowy za chwile powstawaly kolejne i kolejne.

Coś strasznego...
    • panidemonka Re: naprawde?... 09.07.15, 13:52
      Między innymi dlatego cieszę się, że moje dzieci są już dorosłe. Zdążyłam je wychować w czasach kiedy dostęp do internetu nie był taki łatwy. Moje dzieciaki miały komputer z dostępem do neta, ale takich rzeczy jak radosć z hejtowania nie nie rozumieją do dziś
    • d.o.s.i.a Re: naprawde?... 09.07.15, 18:20
      Lalabym pasem I patrzyla czy rowno puchnie.
    • angeika89 Re: naprawde?... 09.07.15, 23:41
      To jest przerażające. Że młodzi ludzie piszą w ten sposób,totalny brak szacunku dla drugiego człowieka,dla śmierci...
      Nie wyobrażam sobie jak by moje dziecko miałoby tak postrzegać świat i innych ludzi.
      www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • dziennik.odchudzania Re: naprawde?... 10.07.15, 00:16
      Polecam tekst gazetowego olsa o tym, kto pisze te komentarze. Warto.

www.facebook.com/photo.php?fbid=10152903477250925&set=a.242274120924.146619.701490924&type=1
      • bufo.bufo Re: naprawde?... 10.07.15, 08:48
        Ma sens.
    • lady-z-gaga Re: naprawde?... 10.07.15, 09:14
      www.spidersweb.pl/2015/07/maddinka-hejt-trolling.html
      • bufo.bufo Re: naprawde?... 10.07.15, 09:16
        Mój mąż który zawodowo siedzi w sieci też mi mówił, że to trollaki.
        • kropkacom Re: naprawde?... 10.07.15, 09:24
          No i ok. Może być, ze to trolle, a nie okrutne i głupie społeczeństwo internetowe. Tylko co dalej? Bo chyba to nie jest coś pozytywnego. A może jest. W końcu dowiadujemy się kim jesteśmy. Przypominam, ze na forum troll gazeta też regularnie napuszcza jednych na drugich, a nawet przyszła moderatorka twierdziła, że to nie jest troll big_grin Ludzie...
          • bufo.bufo Re: naprawde?... 10.07.15, 09:29
            Żeby to jeden gazeta... ja mam wrażenie, że jest więcej takich osób, które naprawdę piszą tylko po to, żeby ruch był. Jest różnica między zwyczajnie odmiennymi zdaniami w dyskusji a takim celowym podszczypywaniem dla samego podszczypywania.
          • lady-z-gaga Re: naprawde?... 10.07.15, 09:35
            cos pozytywnego jednak w tym jest....
            chocby to, że liczba pojeb.ow jest stała i nakręcają oni ruch w necie, aby wydawało się, że jest ich coraz więcej
            dobre i to, że takie akcje nie są spontaniczne, ani przypadkowe
            • kropkacom Re: naprawde?... 10.07.15, 10:06
              Spontanicznie ujawniło się też kilku pojeb.ow. To tak jak w przypadku pisania gazety zresztą.
            • antyideal Re: naprawde?... 10.07.15, 10:10
              Funny games... Trolle trollami jednak czesc ludzi dała sie podpuscic i dołaczyła do hejtu.
              Z Twojego linka:

"W komentarzach na facebookowym profilu Maddinki zauważyłem, że pojawiły się, a następnie zniknęły wpisy osób, które postanowiły obrazić zmarłą. Internauci dali się sprowokować i zaczęli również atakować zmarłą blogerkę. Zostali jednak nakryci przez znajomych i sąsiadów z reala i po ich stanowczej reakcji zdecydowali się na skasowanie wpisów."
              • lady-z-gaga Re: naprawde?... 10.07.15, 10:31
                tak, czytałam
                mimo to wierzę, że głupole stanowią margines
                natomiast niebezpieczeństwo tzw owczego pędu jest realne i nie wolno go bagatelizowac -, dlatego takie akcje należy traktowac jak przestępstwo i ścigać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka