Dodaj do ulubionych

Buty w prezencie

13.07.15, 14:40
Moja córka marzy o pewnych butach, skubane są dość drogie, kosztują prawie trzy stówy...
Niedługo ma urodziny i powiedziała, że to jedyna rzecz, którą chciałaby dostać. Kupiłabym na prezent, ale rodzina mi powiedziała, że butów nie daje się w prezencie. Taki przesąd.

Dawałyście/dałybyście dziecku buty w prezencie urodzinowym?
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:43
      feliz_madre napisała:

> rodzina mi powiedziała, że butów nie daje się w prezencie. Taki przesąd.

A czym ma grozić?
      Ja jestem jak najbardziej przesądna, ale o takim akurat nie słyszałam.
      Jak najchętniej dostałabym wymarzone buty w prezencie smile.
      • martishia7 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:46
        Chyba jest jakiś zabobon, że nie powinien mężczyzna dawać kobiecie butów w prezencie (dziewczynie, narzeczonej, żonie), bo wtedy ona w nich od niego odejdzie. Coś takiego mi się kiedyś obiło o uszy, ale głowy nie dam, że nie pokręciłam.
    • woman_in_love butow nie daje się w prezen.partnerce/partnerowi 13.07.15, 14:45
      gdyż oni wtedy odchodzą w nich do innej/innego hue hue.
    • jesienna.nuta Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:46
      Córka mojego męża bardzo często dostawała od nas bardzo drogie buty w prezencie, bo jej matka nie chciała kupować kosztownych, markowych butów swojemu dziecku.
      Nawet się nie dziwię. Ona strasznie szybko niszczyła buty...

Ten przesąd o butach dotyczy tylko narzeczonych, że niby mogą odejść do innej/innego.
      • ola_dom Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:50
        jesienna.nuta napisała:

> Ten przesąd o butach dotyczy tylko narzeczonych, że niby mogą odejść do innej/innego.

Ano właśnie - tutaj można znaleźć jakiś sens.
        Chociaż.... jakby moja własna mama wiedziała, czym to grozi, to by mi pewnie żadnych butów w życiu nie podarowała ;D.
    • edelstein Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:48
      Tak.
      Pierwszym prezentem od mojego faceta byly butywinknigdzie nie polazlamwink
    • fomica Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:52
      Dla mnie każdy przesąd to absurd i bzdura do kwadratu, więc w moim życiu przesądy po prostu nie istnieją.
      Jeśli córka marzy, stać cię i jeszcze jest to rzecz użyteczna, a nie jakiś łapacz kurzu to masz sytuacje idealną.
      • jesienna.nuta Re: Buty w prezencie 13.07.15, 14:59
        Też bym dziewczynie te buty kupiła.

• relaxmed8866 [...] 09.12.19, 16:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ira_08 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 15:29
      Dziecko marzy, Ciebie stać i się zastanawiasz, bo rodzina mówi, że... big_grin ? O trzymajcie mnie big_grin ! A jak Ci wszystkie napiszą, ze nie dałyby, to nie dasz? I powiesz: córeczko, nie kupię ci tych butów, ciocia Zuita mówi, że od tego zęby się psują a i panie na forum by nie dały.
      • feliz_madre Re: Buty w prezencie 13.07.15, 16:05
        ira_08 napisał(a):
        > O trzymajcie mnie big_grin ! A jak Ci wszystkie napiszą, ze nie dałyby, to nie dasz? I po
        > wiesz: córeczko, nie kupię ci tych butów, ciocia Zuita mówi, że od tego zęby si
        > ę psują a i panie na forum by nie dały.

Nie, raczej rozważałam dać jej te buty bez okazji, a kupić coś innego, drobiazg.
        Albo niech dziadkowie/ciotki się zrzucą - córka dostanie kasę i wtedy sama sobie kupi.
    • ludborka Re: Buty w prezencie 13.07.15, 16:15
      w ani z zielonego wzgórza czytałam (albo w którejś kolejnej części), że jak się dostaje buty w prezencie należy dać darczyńcy grosik- wtedy to już jest transakcja winkbig_grin
      to musi być prawda suspicious
      • b-b1 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 16:21
        O przesądzie nie słyszałam, wymarzone buty daję dzieciom na urodziny, czy pod choinkę-traktuję je jako coś ekstra-czyli nie piszemy o butach podstawowego użytku.
        Dobrym pomysłem jest kasa od rodziny-niech sobie sama kupi-wtedy będziesz miała 100% pewność, że je chce- bo może być również tak, że mając kasę rozmyśli się i wyda na coś innego.
        • klamkas Re: Buty w prezencie 13.07.15, 19:59
          Albo wyda kasę na coś innego, a potem dalej będzie skomleć o wymarzone buty wink.
    • arwena_11 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 16:28
      dopiero co kupiłam córce dwie pary wymarzonych conversów. Do tej pory byłam przeciwna, bo noga jej rosła i wydać kupę kasy na zakupy na dwa miesiące nie było według mnie sensowne.
      Poszukałam w necie, znalazłam promocje i jeszcze dostałam bon za pierwsze zakupy. Wyszła mi niecała stówa za paręsmile.
      Teraz poluję na takie cieplejsze na futerkusmile
      • bachula_gr Re: Buty w prezencie---arwena..................... 14.07.15, 08:42
        Zdradzisz gdzie kupilas te conversy? mzoe byc na @.
        Dzieki wink
        • arwena_11 Re: Buty w prezencie---arwena.................... 14.07.15, 09:39
          tu to nie będę chyba reklamować, ale kupowałam w necie.
          Masz nieaktywny profil. Napisz do mnie na arwena_11@wp.pl
    • maggi9 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 17:24
      Jak można wierzyć w takie pierdoły no serio? big_grin

Jak się tak boisz to kup córce bon do tego sklepu a po buty niech sama pójdzie.
    • mejerewa Re: Buty w prezencie 13.07.15, 17:31
      Wolę inne prezenty dawać dzieciom, niż ubrania, czy buty. Jednak jeśli to coś nietypowego (koszulka z nadrukiem z ulubionego filmu) lub luksusowego (czyli wymarzone, drogie i wcale nie są niezbędne) to mogą być prezentem dla nastolatka.
      Jeśli córka wprost mówi, że nie chce innego prezentu, to ją uciesz tym, o czym marzy (jeśli akceptujesz ten wybór butów) i bądź fajną mamą smile
    • katriel Re: Buty w prezencie 13.07.15, 18:04
      Normalnie nie daję (bo moje dzieci traktują buty użytkowo, więc co to za prezent), ale w opisanej sytuacji dałabym bez wahania. W przesądy nie wierzę z zasady.
    • mid.week Re: Buty w prezencie 13.07.15, 18:34
      Dostałam w prezencie całą mase zakazanych rzeczy: buty, zegarek, wrzośce, noże - nic z tego nigdy nie wyniknęło.
      • singut Re: Buty w prezencie 13.07.15, 22:03
        hehehe, ja zaś dałam w prezencie skarpety, zegarek, wrzośce. mam wymówkę czemu ten związek był nie do uratowania tongue_out
    • solejrolia Re: Buty w prezencie 13.07.15, 20:05
      nie wierzę w żadne takie bzdurne przesądy.

i tak, kupiłabym te buty, jeśli tylko byłoby mnie na nie stać!
      albo dałabym pieniądze na te buty, a niech córka kupi sobie samasmile może wtedy sobie poprzymierzać, wybrać kolor, czy fason (za kostkę, lub niskie) i niech ma radochę.
    • lauren6 Re: Buty w prezencie 13.07.15, 21:38
      Każdy sam wie najlepiej jaki prezent go ucieszy. Jak dziewczynie radość sprawią buty to kup je jej.
    • jola-kotka Re: Buty w prezencie 13.07.15, 22:00
      Jak sie boisz to kup tydzień wcześniej i daj a na urodziny coś symbolicznego po problemie😊
    • kota_marcowa Re: Buty w prezencie 13.07.15, 22:51
      > Kupiłabym na prezent, ale rodzina mi powiedziała, że butów nie daje się w prez
      > encie. Taki przesąd.
      >

Powaliło kogoś ???
    • gazdzinazdaleka Re: Buty w prezencie 14.07.15, 08:10
      XXI w., środek Europy i ludzie wciąż wierzą w jakieś przesądy. No, chyba że to prestekst, żeby tych butów nie kupić. Kupiłabym i miała zabobonną część familii w głębokim...
    • princy-mincy Re: Buty w prezencie 14.07.15, 08:55
      prezent ma sprawic radosc osobie obdarowanej, wiec tak, kupilabym dziecku buty, gdybym wiedziala, ze o nich marzy
    • lilly_about Re: Buty w prezencie 14.07.15, 10:02
      Dobrze, że moja rodzina nie opiera się na takich "przesądach".
    • liliawodna222 Re: Buty w prezencie 14.07.15, 10:08
      Przesąd?

Myślałam, ze żyjemy w XXI wieku...
    • black.sally Re: Buty w prezencie 14.07.15, 14:47
      łoo matko... dej spokój i kup te buty jak chcesz smile
    • relaxmed8866 [...] 09.12.19, 16:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kosmos_pierzasty Re: Buty w prezencie 09.12.19, 16:32
      Mężowi dałam. Nie odszedł wink
    • fibi00 Re: Buty w prezencie 09.12.19, 16:35
      Mój syn na 2. urodziny dostał buty od chrzestnej. Słyszałam o jakiś przesądach ale w mojej wierze wiara w zabobony jest grzechem więc mnie wierzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka