Dodaj do ulubionych

Mule i krewetki -JAK,POMOCY???

08.08.15, 23:42
Od lutego mieszkam we Francji, mule i krewetki tanie jak barszcz,dziś zakupiłam bo w przyszłym tygodniu będę miała gości z Polski i chcę zabłysnąć 😝.Przepisy w necie czytałam ale wolę sprawdzone.Mam 2 kilo krewetek i 2 kilo muli do testowania,przyjmuję wszelkie sugestie😘😘😘
Obserwuj wątek
    • mamharem Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 08.08.15, 23:57
      Nikt normalny nie je takich robali.
    • jola-kotka Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 00:29
    • black_halo Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 02:54
      Jakie masz krewetki?

Mule robi sie tak:

Do zlewu nalewasz zimnej wody i wsypujesz lyzke soli, delikatnie mieszasz, jesli zauwazysz jakies polamane muszle to wyrzucasz - na bank niezywe. Czekasz kilka minut az mule sie otworza, w miedzyczasie ostrym nozkiem usuwasz narosla z muszelek, no czyscisz. Spuszczasz brudna wode i nalewasz czystej, znow z sola i dajesz mulom pare minut na dalsze plukanie.

W miedzyczasie do stosownego garnka (czarny, z wysoka pokrywka albo zwykly, odpowiednio duzy) nalewasz pol szklanki pody, dorzucasz lyzke masla i wrzucasz warzywa - seler naciowy i slodka cebula, plus przyprawy (mozna kupic w sklepie). Na to wrzucasz umyte mule, przykrywasz, kilka razy potrzasarz garnkiem. Mule sa gotowe kiedy wszystkie sie otworzyly.

Mule mozna gotowac w bialym winie: wtedy zamiast wody nalewasz kieliszek bialego wina, w piwie - bialym i ciemnym, srednio pol malej butelki 250-330ml. Do wody mozna dodac smietany i czosnku, smietany i curry, swieych pomidorow ...
      • snakelilith Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 12:29
        Dodam do tego tylko, bo z tekstu moim zdaniem nie wynika - bardzo ważną zasadą jest:
        Mule, które przy myciu i szczotkowaniu są już otwarte należy kategorycznie wyrzucić, są martwe i mogą by niebezpieczne dla zdrowia. Mule, które po ugotowaniu są jeszcze zamknięte należy też kategorycznie wyrzucić, też były martwe i mogą powodować zatrucia.

Oprócz tego ugotowane w wodzie, albo winie mule można zapiec w piekarniku. To może być dla kogoś, kto je mule po raz pierwszy lepszy sposób przyrządzania, bo mniej... mulowy. Układasz wypełnione połówki na blasze, na to mieszaninę z posiekanej zielonej pietruszki, szalotki, czosnku, bułki tartej. Pokropić cytryną i oliwą albo roztopionym masłem. Można posypać też parmezanem. Na 5-8 minut do piekarnika 200 stopni. Podajesz z bagietką.
    • rosapulchra-0 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 02:57
      Krewetki smakują super, gdy są usmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Tyle że należy je traktować jako przystawkę do dania głównego.
    • ania_2000 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 03:56
      wspaniale sa krewetki scampi - robi sie bardzo prosto.

Nagrzewasz piekarnik 180C, na blaszke pol kostki masla rozpuszczonego. Na to krewetki - swieze lub rozmrozone, polac sokiem z jednej cytryny, posolic - i do piekarnika na 30 minut

mozna podawac na makaranie spaghetti.
      • snakelilith Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 12:32
        30 minut? Biedne krewetki, umarły dwa razy. wink Krewetki potraktowane tak długo wysoką temperaturą robią się gumowe. Jeżeli już do nagrzanego piekarnika (smażone na oliwie na patelni są gotowe przecież błyskawicznie) to najwyżej 10 minut.
        • ania_2000 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 18:14
          tak - ups, pomylka w pisaniusmile 10 minut w piekarniuku - na patelni jeszcze krocej, 5 minut.
          jeszcze mozna dodac czosnku do masla.
    • karla.on Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 04:45
      robilam kiedys mule w winie
      krewetki robie dosc czesto, przewaznie giant shrimps gotuje kilka minut z sola i czosnkiem, czasami dodaje peczek kopru, zajadamy z winem jak orzeszki
      ,Jednak dla gosci polecam wybrac sie do restauracji, a nie testowac na nich jak nie masz zadnego doswiadczenia
      • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 12:49
        Dziewczyny kochane!Leżę z lampką białego wina i trawię moje mule duszone w winie z szalotką i pietruszką.Moczylam w wodzie z solą, popukałam,jak się zamknęły to do gara😃,chyba mało odparowalam sos,ale to nic !!!Mąż najpierw z lekką nieśmiałością a potem żarł jak dziki.Jutro mule w smietanie, krewetki zamrozilam😘😘😘😘
    • beata985 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 12:53
      jesteś pewna, że goście z polski będą chcieli to coś jeść..??? suspicious
      • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 13:13
        Cóż....zawsze mogę zaproponować pierogi ruskie z tutejszego sera😝!
        • zuzi.1 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 18:33
          Ile kosztuje kg krewetek we Francji?
          • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 21:29
            Średnia wielkość 12.99euro Carrefour, Auchan 8,99 eu krewetki i po 3.99e mule
            • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 21:33
              A te największe krewetki po 16,99
            • to_ja_caryca_katarzyna Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 10.08.15, 11:33
              czyli w polskim lidlu taniej big_grin
    • crea.tura Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 17:21
      Mój krewetkowy hit: bardzo dużo czosnku delikatnie podduś na bardzo dużej ilości masła. Dodaj krewetki i odrobinę wędzonej papryki, przemieszaj, przykryj pokrywką. Po ok 4-5 minutach podaj w miseczkach, posypane pietruszką, do tego porwana bagietka. To jest przepis numero uno i absolutny pewniak.
      Ewentualnie: Krewetki podduś na niewielkiej ilości oliwy z odrobiną czosnku jakieś 5 minut. Przestudź, zmieszaj z niewielką ilością majonezu i nafaszeruj nimi wydrążone awokado.
      • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 21:31
        Ooo,brzmi ciekawie, w środę kolej na krewetki, spróbuję tak.dzięki !
      • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 21:35
        Wedzoną paprykę to gdzie mogę znaleźć ?W Polsce oczywiście, rodzinka przylatuje w najbliższy weekend, to przywiozą
    • lola211 Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 09.08.15, 21:46
      Zrób bouillabaisse - ta zupa jest fantastyczna.
      • acth Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 20.08.15, 17:53
        Dziękuję wszystkim za pomoc!!!! Mule wyszły fantastycznie(wersja po bosmansku),krewetki w sosie śmietankowy z makaronem cudo!,dziś idą krewetki na maśle z czosnkiem i wedzoną papryką.Goście zachwyceni!!!!
    • majenkir Re: Mule i krewetki -JAK,POMOCY??? 20.08.15, 18:13
      To moj ulubiony przepis na mule allrecipes.com/recipe/love-mussels/?mxt=t06dda
      a krewetki najlepsze z grilla smile

A ten tytul caly czas mi sie czyta jako "Male ku.rewki" big_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka