nowa1230 15.08.15, 10:17 Witam Czy wypicie dużego kieliszka wina mogło mieć wpływ na rozwój dziecka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik37 Re: Alkohol 15.08.15, 10:22 Nie sądzę. Polska wprowadzila (całkowicie słusznie) bardzo ostra kampanię - 0 alkoholu w ciąży, ale inne kraje europejskie już tak stanowcze nie są i dopuszczają niewielkie dawki lekkich alkoholi. W czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
nowa1230 Re: Alkohol 15.08.15, 10:58 Znajoma wypiła i teraz przezywa ze moze o mieć wpływ na jej dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Alkohol 15.08.15, 15:56 Niestety nawet 1 kieliszek może mieć wpływ, ale czasu nie cofnie. Może jedynie nie pić już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Alkohol 15.08.15, 10:36 tak. po jednym kieliszku wina dzieci rodzą się z trzecim okiem i ogonem. przy drugim kieliszku - wyrastają im skrzydła Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Alkohol 15.08.15, 11:42 Serio? OMG ale super! Nosz kurna, bez przesadyzmu. Bywają przecież kobiety, które ostro imprezują przez 2-3 miesiące, miały nieregularne okresy i o ciąży dowiadują się, jak już mózg dziecka jest jako tako ukształtowany. A dziecko zdrowe. Z tym FAS to nie taka prosta sprawa, od jednego kieliszka się nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Alkohol 15.08.15, 12:26 Tego akurat nie wiadomo. Temat FAS przerobiłam dosyć intensywnie, nie jestem specjalistą ale akurat tu wiele słyszałam / wdziałam / szkoliłam się itd. Otóż, nigdy nie wiadomo jak wypita ilość alkoholu (jeden kieliszek, trzy kieliszki, pół litra) wpłynie na to konkretne dziecko, na danym konkretnym etapie rozwoju. Nie życzę źle, ale ja będąc w ciąży nie wypiłabym ani kropli. Wiem, że wielu kobietom jeden kieliszek pomógł poczuć się lepiej w ciąży. I nic im ani dzieciom potem nie było. Ale wiem też ze szkoleń, że jedna na sto / tysiąc po tym jednym kieliszku, po urodzeniu się dziecka, żałuje tego do końca życia. Wszystko zależy od etapu ciąży, podatności dziecka / jego mózgu na zniszczenia, na wpływ alkoholu. Tak jak mówie - ja bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Alkohol 16.08.15, 18:25 juz nie straszcie dziewczyny takimi bzdurami! lampka czy dwie wina nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: Alkohol 16.08.15, 19:17 murwa, jak nie wiesz o czym prawisz to może po prostu choć raz się nie udzielaj. lamka czy dwie mogą zaszkodzić, nie wiadomo jaka ilość alkoholu zaszkodzi temu konkretnemu dziecku. nie dajesz rady powstrzymać się od picia przez 9 miesięcy? współczuję. FAS/FASD to jedyna choroba, na której pojawienie się lub nie mamy wpływ! Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Alkohol 16.08.15, 19:42 bzdury pleciesz i bzdury przekazujesz dalej. lampka wina dziecka nie zabije i nie spowoduje fas. opanuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: Alkohol 16.08.15, 19:44 proponuję baranka w ścianę. jak już ktoś wcześniej napisać - FAS ma różne oblicza, ale skąd masz to wiedzieć? chcesz pić w ciąży to pij, ale nie zachęcaj innych. alkohol w ciąży nie powinien się pojawiać! Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Alkohol 16.08.15, 20:00 nikogo nie zachęcam. tylko mowie, że się nic się nie stanie i jak ktoś ma ochotę - niech się napije. a nie słucha nawiedzonych. kefiru bron boze nie pij i jabłek nie jedz Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Alkohol 16.08.15, 23:05 Po kefirze czy jabłkach ma się maksymalnie 0,2 promila we krwi. Po dużym kieliszku wina na pewno więcej. I teraz pytanie, czy dałabyś napić się alkoholu noworodkowi, w takiej ilości by np. miał 0,5 promila we krwi? Jeżeli pijesz alkohol to na pewno masz jakieś odczucia (szum w głowie itp.) przy ilości ponad 0,2 promila. I teraz pomyśl, że taką rozrywkę oferujesz swojemu dziecku, wyobraź sobie noworodka jeśli masz problem z wizualizacją płodu. Trzeba mieć świadomość, że będąc w ciąży pije się alkohol razem z dzieckiem. Dasz przedszkolakowi pół szklanki piwa? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: Alkohol 16.08.15, 23:18 rusłanka, szkoda żyłowania, przecież murwa wie lepiej - jak ma ochotę to pije Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Alkohol 17.08.15, 06:03 otóż własnie nie więcej. kefir bardziej szkodliwy jest w tym aspekcie niż lampka wina. po kefirze mozna miec od 0,2 do 0,5 promili. lampka wina to ok 0,12 promili. oczywiscie wartosci mocno uśrednione. wiec juz bez schiz takich. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Alkohol 17.08.15, 08:18 No ok, ale po co dziecku 0,12 promila?? I jeszcze zależy na jakim etapie ciąży, który trymestr. Mama w czasie ciąży chyba też może poszukać sobie innych napojów do obiadu, innych sposobów na relaks.... Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Alkoholed 17.08.15, 08:22 Oczywiscie, ale chyba nikt rozsadny do picia w ciazy nie namawia ani go nie usprawiedliwia. Po prostu nie ma co panikowac z powodu lampki wina, ktora zreszta najprawdopodobniej przyszla mama wypila zanim dowiedziala sie o ciazy. A tak bylo z wieloma przyszlymi mamami, ktora nie staraly sie o ciaze z kalendarzem w reku Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Alkohol 17.08.15, 12:33 Nie. Po kefirze nie można mieć od 0,2 do 0,5, bo wtedy nie można byłoby prowadzić samochodu po kefirze. Od 0,2 do 0,5 to się ma po piwie, które ma 10x tyle alkoholu co kefir. Za fizjologiczną graniczną zawartość alkoholu we krwi przyjęto 0,2 promila dlatego, że jest to ilość którą można mieć po zjedzeniu jabłek czy wypiciu kefiru. Teraz kwestia wielkości lampki. Zakładająca wątek mówi o dużym kieliszku. Duży kieliszek to co najmniej 150ml a może nawet 200. Kefir ma od 10 do 20x mniej alkoholu niż wino. Jeżeli normalnie człowiek jest w stanie wypić pół litra kefiru na raz (500ml) to załóżmy, że "lampka" wina, która może być bezpiecznie wypita, to 25-50ml. To jest ilość znajdująca się na dnie kieliszka. Lampeczka. I to też zależy od sposobu picia. Jeżeli ktoś lubi sączyć po kropelce i trzymać wino w ustach, to więcej alkoholu się wchłonie. Alkohol doskonale wchłania się w jamie ustnej. W kefirze jest zbyt małe stężenie, by to miało jakieś znaczenie praktyczne. W winie jest więcej. Czy warto ryzykować i stresować się później czy się nie zaszkodziło? Podyskutować oczywiście można. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Alkohol 15.08.15, 12:30 To się okaże po narodzinach dziecka, a raczej nawet w późniejszym etapie - podczas jego rozwoju. FAS ma różne oblicza, nie każde jest to z dysmorfiami i ciężkim upośledzeniem. Poczytaj sobie o polskiej walidacji FASD. Ryzyko uważam po jednym kieliszku jest małe, ale nie zerowe. Koleżance i wszystkim innym kobietom w ciąży radzę nie pić alkoholu, chyba dla dziecka można wytrzymać te 9 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Alkohol 15.08.15, 18:01 Co się stało to się nie odstanie... Owa znajoma niech teraz uważa co spożywa. Myślę że od jednego kieliszka nic się nie stanie... Ale żeby to mi było ostatni raz! Odpowiedz Link Zgłoś
volke_86 Re: Alkohol 15.08.15, 18:16 Heh, po pierwszym przeczytaniu myślałam że to dziecko wypilo Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: Alkohol 16.08.15, 18:01 moj ginekolog ma dwojke dzieci. Jego żonie w ciązy zdarzylo sie wypic wino i mowil ze nigdy jej tego nie zabranial także wg jego wiedzy to przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: Alkohol 16.08.15, 19:15 w tym co piszesz jest słowo - klucz "według jego wiedzy" - wiedza na temat FAS jest nikła, także w gronie lekarzy, więc to, że pozwalał nie znaczy, że robił dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Alkohol 16.08.15, 21:18 Dyskusja naukowcow dotyczy dopuszczalnej ilosci alkoholu u ciezarnych, ktora nie powodowalaby uszkodzen plodu. Poniewaz wyniki badan sa niejednoznaczne i trudno okreslic co jest okazjonalnym, a co umiarkowanym piciem w odniesieniu do ciazy, zaklada sie, ze ciezarne nie powinny pic w ogole. Nie oznacza to jednak, ze kazda ilosc, szczegolnie przyjeta jednorazowo, jest szkodliwa! Niektore rekomendacje dopuszczaja 1-2 jednostki tygodniowo. Zeby bylo jasne - jestem calkowicie przeciwna piciu w ciazy, ale sianie paniki z powodu jednego kieliszka w ciagu 9 mcy to absurd bez podstaw naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś