Dodaj do ulubionych

Referendum ws. imigrantow

25.08.15, 14:08
Nie sadziecie ze panstwa europejskie powinny rozpisac referenda ws. przjmowania uchodzcow?
W koncu beda oni zyc w spoleczenstwie i na koszt spoleczenstwa (bo do pracy to oni do nas nie przyjezdzaja, nie oszukujmy sie w tej kwestii), moim zdaniem w zwiazku z tym to poszczegolne spoleczenstwa powinny sie wypowiedziec czy ich u siebie chca czy tez nie.

Domyslam sie ze poprawne politycznie forumki powolaja sie na przyklad imigrujacych Polakow, ale to inna sytuacja poniewaz Polacy w zdecydowanej wiekszosci pracuja na swoje utrzymanie, staraja sie zinegrowac z miejscowymi, a juz na pewno nie narzucaja im swoich praw, obyczjow, anie tez nie planuja zamachow.
Dla mnie to stanowi roznice.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 15:26
      a jak sobie wyobrażasz pytanie ?
      "czy jesteś za przyjmowaniem emigrantów spoza Europy"
      to by dopiero się działo...
      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:19
        Dokladanie tak,
        "czy jestes za przyjmowaniem imigrantow spoza Europy".
        Reszta, troche jak w modelu australijskim, musialaby udowodnic ze ich przyjecie jest korzystne dla kraju i spoleczenstwa przyjmujacego oraz ze jest w stanie zintegrowac sie ze spoleczenstwem, przyjac jego prawa i zasady zycia.
        Tak serio to mieszkalam kilka lat we Francji i tam nabawialam sie niezlej ksenofobii, przynajmniej jesli chodzi o osoby z krajow muzulmanskich.
    • iwoniaw Ciekawe 25.08.15, 15:33
      Dla ciebie Polacy, Rumuni czy Bułgarzy "stanowią różnicę", dla p. Camerona i jego sympatyków niekoniecznie - dlaczego uważasz, że w sprawie przepisów obowiązujących w UK masz co najmniej tyle do powiedzenia co oni?
      • cersei8 Re: Ciekawe 26.08.15, 11:22
        Nie, dlaczego?
        W kwestii przyjmowania imigrantow do Ue powinni sie moc wypowiedziec obywatele UE.

iwoniaw napisała:

> Dla ciebie Polacy, Rumuni czy Bułgarzy "stanowią różnicę", dla p. Camerona i je
        > go sympatyków niekoniecznie - dlaczego uważasz, że w sprawie przepisów obowiązu
        > jących w UK masz co najmniej tyle do powiedzenia co oni?
        >
        • sumire Re: Ciekawe 26.08.15, 11:58
          Czyli Norwegom i Szwajcarom również zabroniłabyś emigracji do Polski, Francji czy UK?
      • maadzik3 Re: Ciekawe 26.08.15, 11:41
        Ja jednak różnicę widzę. Formalnoprawną (inne też, ale od tej trzeba zacząć). Swoboda przepływu towarów, usług, pracowników I kapitału to podstawa Unii. Unia wyryta w kamieniu nie jest I jak się rozpadnie albo ktoś z niej wyjdzie to już nie będzie trzeba się z tym liczyć, ale dopóki jest to te zasady obowiązują I leżały u jej podwalin. Natomiast osoby spoza Unii które przyjęte przez jedno państwo poruszają się po całej Unii korzystając z tej wolności to sprawa państwa przyjmującego I innych krajów Unii (żeby pozbyć się balastu imigrantów Hiszpania pare lat temu naturalizowała ich ogromną ilość, natychmiast się rozjechali. Wic różnica jest. Co do tego czy wyjść z Unii tylko obywatele UK mają prawo głosu (będą je wykonywać), ale co do mas imigrantów (w większości nie uchodźców) póki unia trwa jest to problem całej unii niemniej (I to jest IMHO najgorsze) NIKT nie zamierza obywateli państw unijnych o to pytać, decyzja zapadnie (zapadła?) już dawno, w Brukseli
    • fomica Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 15:35
      Problem w tym że grupa uchodźców nie jest jednolita, jest liczna i zróżnicowana. Jedni pracują i się integrują, inni nie. Jak ich segregować, jakimś testem? A co do Polaków emigrantów - też sie zdarzyło kilka przypadków rozbojów, nawet zabójstw popełnionych przez Polaków na obczyźnie, co zagraniczne media rozdmuchują bo jest argumentem za tym żeby nie przyjmować. Co byś odpowiedziała na argumentację "nie przyjmować Polaków, bo w ubiegłym roku jeden włamał się do sklepu a drugi napadł na staruszkę, są niebezpieczni"?

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/polska-dla-polakow-anglia-dla-anglikow-i-polakow.jpg
    • oqoq74 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 15:48
      Problem nie jest w chęci czy niechęci, a w tym, że jak będą chcieli to nawet nielegalnie przyjadą, co się już dzieje.

Nie uważam, że powinno się o wszystko pytać społeczeństwo. Co więcej, uważam, że o wiele rzeczy nie powinno się pytać.
      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:24
        Mozna odsylac.
        Gdyby nie byly organizowane akcje ratunkowe na Morzu Srodziemnym to szybko zalapaliby, ze nie warto podrozowac w tym kierunku.

oqoq74 napisał(a):

> Problem nie jest w chęci czy niechęci, a w tym, że jak będą chcieli to nawet ni
        > elegalnie przyjadą, co się już dzieje.
        >
        > Nie uważam, że powinno się o wszystko pytać społeczeństwo. Co więcej, uważam, ż
        > e o wiele rzeczy nie powinno się pytać.
        • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:31
          > Gdyby nie byly organizowane akcje ratunkowe na Morzu Srodziemnym to szybko zala
          > paliby, ze nie warto podrozowac w tym kierunku

Wiesz co, ja rozumiem ze można mieć rożne poglądy,ale świnia jesteś.

• cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:59
            To Ty nie badz i przyjmij u siebie chocby jedna rodzine, albo opodatkuj sie dodatkowo na zasilki dla nich.

v-mummy napisał(a):

> > Gdyby nie byly organizowane akcje ratunkowe na Morzu Srodziemnym to szybk
            > o zala
            > > paliby, ze nie warto podrozowac w tym kierunku
            >
            >
            > Wiesz co, ja rozumiem ze można mieć rożne poglądy,ale świnia jesteś.
            >
            >
            >
            • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:04
              Co za głupawy argument. Jesteś przeciwko eutanazji chorych dzieci? To przyjmij kilka do siebie. Jesteś przeciwko aborcji? To weź te dzieci do siebie. Jesteś przeciwko torturowaniu zwierząt ? To przyjmij kilka do siebie.
              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:11
                Dlaczego glupawy, przeciez KTOS bedzie musial ich utrzymywac, prawda?

Btw, nie jestem przeciwko eutanazji, cierpienia beznadziejnie chorych osob nie maja sensu i nie widze sensu w przedluzaniu zycia smiertelnie chorych na sile. W kwestii aborcji jestem za wolnym wyborem kobiety.
                Mam m.in. dwa koty, przygarniete, z ktorych jeden byl wczesniej torurowany, a drugi skrajnie zaniedbany. Chyba swoje w tej kwestii zrobilam?

v-mummy napisał(a):

> Co za głupawy argument. Jesteś przeciwko eutanazji chorych dzieci? To przyjmij
                > kilka do siebie. Jesteś przeciwko aborcji? To weź te dzieci do siebie. Jesteś p
                > rzeciwko torturowaniu zwierząt ? To przyjmij kilka do siebie.
                • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:16
                  Sami sie utrzymają,często z takich prac jakich europejczycy nie chcą już wykonywać - sama o tym pisałaś - a jak im sie nie uda, to mogą żyć i z moich podatków. Wole na nich płacić nawet pół pensji,zamiast postulować patrzenie na toniecie LUDZI ( w tym dzieci), żeby im sie odechciało kierować do Europy.
                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:22
                    Jasne, sami sie utrzymaja, poczytaj troche, moze sie czegos dowiesz.
                    We Francji, UE, krajach skandynawskich i in. przychodza na swiat kolejne pokolenia potomkow imigrantow, ktore nie znaja pojecia pracy, nie zamierzaja jej podejmowac, ani nie maja w tym kierunku ZADNYCH umiejetnosci.
                    To plac i cala,
                    moze dopiero jak dojdzie do kolejnych zamachow w krajach europejskich to choc troche zmadrzejesz.

v-mummy napisał(a):

> Sami sie utrzymają,często z takich prac jakich europejczycy nie chcą już wykony
                    > wać - sama o tym pisałaś - a jak im sie nie uda, to mogą żyć i z moich podatków
                    > . Wole na nich płacić nawet pół pensji,zamiast postulować patrzenie na toniecie
                    > LUDZI ( w tym dzieci), żeby im sie odechciało kierować do Europy.
                    • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:27
                      Dawaj, zapodaj jakieś statystyki, ze strony młodego faszysty.

Drugie pokolenie imigrantów,to już Francuzi, geniuszu. Jak rzucisz okiem na historie, literaturę i sztukę tego kraju,to sobie zdasz sprawę, ze Francja od zawsze była krajem imigracji. I te same bzdury,które opowiadasz teraz o imigracji z Afryki północnej, były opowiadane po I wojnie o wlochach i Polakach, a po II wojnie o Portugalczykach.
                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:36
                        Tak, oficjalnie Francuzi, ktorzy nie CZUJA sie Francuzami, czyja sie muzulmanami, Algierczykami, Senegalczykami, ale NIE Francuzami.
                        To prawda, Francja byla krajem imigracji, wrecz wymarzonym miejscem do zycia dla niektorych, dawala wolnosc, szanse rozwoju i rozwijania talentow. Ale tez cos z tego czerpala, w kulturze, sztuce, ekonomii.
                        Z ledwie pismiennych imigrantow nie czerpie nic, geniuszu smile

v-mummy napisał(a):

> Drugie pokolenie imigrantów,to już Francuzi, geniuszu. Jak rzucisz okiem na his
                        > torie, literaturę i sztukę tego kraju,to sobie zdasz sprawę, ze Francja od zaws
                        > ze była krajem imigracji. I te same bzdury,które opowiadasz teraz o imigracji z
                        > Afryki północnej, były opowiadane po I wojnie o wlochach i Polakach, a po II w
                        > ojnie o Portugalczykach.
                        • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:02
                          Francja zawsze przyjmowała imigrantów,którzy byli ubodzy, to nie kayman islands.

Ci ledwie piśmienni imigranci, maja dzieci urodzone we Francji, które z pewnością są bardziej piśmienne niż większość polskich immigrantow. W biednych dzielnicach są zawsze problemy, vide patologia w Polsce. Mieszkałas na peryferiach albo w biednych studencko-imigranckich dzielnicach to masz obraz jaki masz. Ja mam obraz kasiastych i wykształconych imigrantów, nauczycieli,lekarzy i matka chrzestna mojego małego - przybyła na lodeczce z Syrii jak miała 4 lata - dzisiaj prowadzi oddział société générale.

Ja ci wierze,ze nie trafiłaś na śmietankę,ale nie uogólniaj na podstawie jednego ahmeda czy tego co widziałaś w dzielnicy barbes i nie usprawiedliwiaj swojego rasizmu i nienawistnej postawy dobrem ekonomicznym Francji.
                          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:28
                            Rockeffeler tez byl biedny na poczatku,
                            chodzi o to ze sa imigranci ktorzy chca pracowac, chca zyc normalnie. Chrzesnej Twojego syna tez nikt nie dal tej posady za pochodzenie, prawda? Imigranci wyksztalceni i kasiasci nie wysadza sie na srodku ulicy, nie zatarasuja jej bo akurat sie musza pomodlic. Wyznaja swoja religie, i to jest ok, ale zachowuja sie jak Europejczycy, szanuja nasze zwyczje i nasz kulture.
                            Niestety wiekszosc przyjezdza i jedyne co dalej robi to pobieranie zasilku i rozmnazanie sie.
                            Widzisz a ja mam obraz Francuzow, lekarzy, adwokatow, ekonomistow, ktorzy najchetniej by wsadzili przybyszow z Afryki wraz z potomstwem na statki i odeslai w sina dal.
                            Tylko oni tego na zewnatrz glosno nie powiedza, bo polityczna poprawnosc, oni to powiedza we wlasnym gronie, wsrod przyjaciol.

v-mummy napisał(a):

> Francja zawsze przyjmowała imigrantów,którzy byli ubodzy, to nie kayman islands
                            > .
                            >
                            > Ci ledwie piśmienni imigranci, maja dzieci urodzone we Francji, które z pewnośc
                            > ią są bardziej piśmienne niż większość polskich immigrantow. W biednych dzielni
                            > cach są zawsze problemy, vide patologia w Polsce. Mieszkałas na peryferiach alb
                            > o w biednych studencko-imigranckich dzielnicach to masz obraz jaki masz. Ja mam
                            > obraz kasiastych i wykształconych imigrantów, nauczycieli,lekarzy i matka chrz
                            > estna mojego małego - przybyła na lodeczce z Syrii jak miała 4 lata - dzisiaj p
                            > rowadzi oddział société générale.
                            >
                            > Ja ci wierze,ze nie trafiłaś na śmietankę,ale nie uogólniaj na podstawie jedneg
                            > o ahmeda czy tego co widziałaś w dzielnicy barbes i nie usprawiedliwiaj swojego
                            > rasizmu i nienawistnej postawy dobrem ekonomicznym Francji.
                            • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:26
                              To faktycznie masz elitarne towarzystwo. Pozazdrościć.Oni by ich odesłali razem z dziećmi na łódeczkach przez morze w strefę wojny? I ci ludzie są lekarzami czy adwokatami ? A sami skąd pochodzą ? Dziadek był strażnikiem w auschwitz?
                              • nutella_fan Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:32
                                A ty co taka dobra dusza? To przygarnij ich do siebie ale nie wymagaj od innych naginania sie do poprawnosci politycznej. Niektore kraje juz mury na granicy stawiaja, to tez faszysci? Lecz sie na glowe.
                              • nutella_fan Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:38
                                A ty co taka dobra dusza? To przygarnij ich do siebie ale nie wymagaj od innych naginania sie do poprawnosci politycznej. Niektore kraje juz mury na granicy stawiaja, to tez faszysci? Lecz sie na glowe.
                    • marianna72 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:51
                      ja zyje w kraju a moze raczej miescie gdzie jest duzy odsetek imigrantow .W klasie mojego syna na 15 uczniow polowa to cudzoziemcy ma w klasie sengegalczyka marokanczyka pakistanczyka dziewczynke z moldawi chinke i chlopiec z indii .Rodzice tych dzieci pracuja zyja moze na innym poziomie niz wlosi bo nie maja zaplecza w postaci rodzicow , ktorzy pomogli sie ustawic ale radza sobie.Mi najbardziej podoba sie to ze moje dzieci moga wyrastac wlasnie w takiej mieszance i dla nich jest to normalne bo innej rzeczywistosci nie znaja .Z rodzicami jednego z chlopcow ( tego z Maroko) wozimi dziec na basket a senegalczyk to jeden z lepszych kumpli mojego syna i tak powinno byc . mlodzi ludzie w takiej rzeczywistosci bez rodzicow , ktorzy przekazuja im swoje stereotypy moga tylko zyskac
                • minor.revisions Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:01
                  > Dlaczego glupawy, przeciez KTOS bedzie musial ich utrzymywac, prawda?

jesli da im sie prawo do pracy, to sami sie mog? utrzymywaç. Jesli wszystkie kobiety sie wysle na traktory (oops, w inzyniery i w informatycy), to ktos ciagle bedzie musial sie zajmowac dziecmi, starszymi itd. No i ktos musi zapelnic luke po nizu demograficznym.
                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:09
                    Prawo do pracy nie oznacza, ze do niej pojda, albo ze bez zadnego wyksztalcenia jakas znajda.
                    A do opieki nad starszymi, dziecmi i zapelniania luki demograficznej lepiej nadaja sie Ukraincy...

minor.revisions napisała:

> > Dlaczego glupawy, przeciez KTOS bedzie musial ich utrzymywac, prawda?
                    >
                    > jesli da im sie prawo do pracy, to sami sie mog? utrzymywaç. Jesli wszystkie ko
                    > biety sie wysle na traktory (oops, w inzyniery i w informatycy), to ktos ciagle
                    > bedzie musial sie zajmowac dziecmi, starszymi itd. No i ktos musi zapelnic luk
                    > e po nizu demograficznym.
        • marianna72 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:12
          Ja Za to jestem za odstrzeleniem kazdej glupiej dziuni ktora wypowiada sie w ten sposob. Zrobimy referendum chce zyc w kraju gdzie nie ma idiotow
        • nutella_fan Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:27
          10/10
    • rycerzowa Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 18:19
      A może warto by tak sformułować pytanie:
      "Czy jesteś za tym, by głodnych nakarmić, spragnionych napoić, a przybyszów przyjąć?.
      I bardzo byłabym ciekawa kampanii przed takim referendum.
      (Tzn. komu będzie grozić ekskomunika).
      • iwoniaw 100/100, jak to mówią :-D 25.08.15, 18:22
        Obserwacja kampanii ze WSZYSTKICH stron przed referendum z TAKIM pytaniem to doprawdy byłoby coś big_grin
      • aggy80 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 18:23
        Referenda nic nie pomogą, oni juz są, przypływają codziennie.kraje południowe w ogóle sobie nie radzą
        • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:26
          Problem w tym, ze spoleczenstwa tych krajow ich wcale nie chca.

aggy80 napisała:

> Referenda nic nie pomogą, oni juz są, przypływają codziennie.kraje południowe w
          > ogóle sobie nie radzą
    • sasanka4321 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 18:38
      > Domyslam sie ze poprawne politycznie forumki powolaja sie na przyklad imigrujac
      > ych Polakow, ale to inna sytuacja poniewaz Polacy w zdecydowanej wiekszosci pra
      > cuja na swoje utrzymanie, staraja sie zinegrowac z miejscowymi, a juz na pewno
      > nie narzucaja im swoich praw, obyczjow, anie tez nie planuja zamachow.
      > Dla mnie to stanowi roznice.

Problem jest taki, ze "dla Ciebe" to stanowi roznice a Brytyjczycy niestety widza to zdziebko inaczej. Gdyby jutro przeprowadzic tam referendum i dac im do wyboru, czy odmowic wjazdu uchodzcom, czy lepiej wywalic do domu imigrantow z Europy Wschodniej - wybiora pozbycie sie Europy Wschodniej (nie, nie uwazaja nas za "Europe Srodkowa" wink ), wiec na Twoim miejscu raczej bym tego referendum nie postulowala.
      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:32
        Mozliwe, ze tak wybiora, aczkolwiek sa tez tacy, ktorzy zrozumieja, ze imigranci z Europy Wschodniej (czy tez Srodkowejsmile ) PRACUJA na swoje utrzymanie, czesto robiac to czego Brytyjczycy nie chca, integruja sie, nie narzucaja swoich praw, nie tworza gett do ktorych nawet policja boi sie wejsc oraz raczej im sie w metrze nie wysadza.
        Po prostu..

sasanka4321 napisała:

> Problem jest taki, ze "dla Ciebe" to stanowi roznice a Brytyjczycy niestety wid
        > za to zdziebko inaczej. Gdyby jutro przeprowadzic tam referendum i dac im do wy
        > boru, czy odmowic wjazdu uchodzcom, czy lepiej wywalic do domu imigrantow z Eu
        > ropy Wschodniej - wybiora pozbycie sie Europy Wschodniej (nie, nie uwazaja nas
        > za "Europe Srodkowa" wink ), wiec na Twoim miejscu raczej bym tego referendum nie
        > postulowala.
        • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:39
          Tak, no to pochwal sie gdzie Ty pracowałaś we Francji? francuski jak rozumiem znasz biegle i byłaś super zintegrowana z liberté égalité fraternité ? Zwlaszcza z égalité i fraternité jak widac po twoich wypowiedziach.
          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:57
            Nie widze powodu aby sie Tobie czymkolwiek chwalic, poprzednia wpisem pokazalas jakiego rodzaju osoba jestes...
            A tak serio, nie wiem w jakim kraju mieszkasz i jakich masz znajomych, ale znasz osoby z krajow Europy Zachodniej, ktore nie pozbylyby sie tego calego islamskiego balastu ze swojego kraju? Wiesz jak wygladaja dzielnice zamieszkale przez muzulmanow, jakie jest ich zachowanie? Rodza sie kolejne pokolenia, ktore nie mowia w jezyku francuskim, nie czuja potrzeby edukacji, nie czuja sie Francuzami, nie znaja pojecia pracy. Wiesz jakie kwoty sa wydawane rocznie na zasilki dla nich?
            Ja osobiscie nie znam osob, ktore cieszylyby sie z takiej 5 kolumny we wlasnym kraju, po prostu przed obcymi udaja poprawnych politycznie smile.
            Po prostu dla wiekszosci Francuzow wazniejszy jest porzadek i bezpieczenstwo niz rownosc i braterstwo.

v-mummy napisał(a):

> Tak, no to pochwal sie gdzie Ty pracowałaś we Francji? francuski jak rozumiem z
            > nasz biegle i byłaś super zintegrowana z liberté égalité fraternité ? Zwlaszcza
            > z égalité i fraternité jak widac po twoich wypowiedziach.
            • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:12
              Chyba "Francuzow" takich jak ty. Gdyby dla większości Francuzow obecność cudzoziemców była problemem,to FN miałby więcej niż 20%. pewnie wisialas na zasiłkach CAF-u płacząc ze tak mało dla nas europejskich Polaków,a tak dużo dla tych wstrętnych islamistów. Typowe,ze beneficiarze płaczą ze inni beneficiarze kosztują tak dużo. Ja mam na tyle kasy,ze mi nie przeszkadza płacenie wysokich podatkow,dopóki mam gdzie mieszkać i w miarę wygodnie żyć. Nie mam ambicji mieszkania w pałacu,jak innym jest potrzebny Hlm czy zasiłki na dzieci.

A i z twoim porządkiem - ordnung must sein - sytuujesz sie dokładnie po tej stronie sceny politycznej,co wspomniana opcja.
              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:31
                Nawet jednego dnia nie bylam na zasilku we Francji smile. Studiowalam, pracowalam dorywczo, potem na stale. Plakac nie mialam powodu. Plakala natomiast kolezanka, ktora miala na poczatku poglady podobne do Twoich, jeden taki Ahmed z przyjaciolmi sprawil, ze teraz ma bardziej nawet radykalne od moich smile

Dla Francuzow jest to problem, aczkolwiek moze, jeszcze, nie az tak zasadniczy aby masowo glosowali na FN.
                A dla mnie z kolei najwazniejsze jest aby za 15 lat moje corki nie baly sie wyjsc w Warszawie na ulice bez hidzabu i zeby zadne religijne wariatki ich nie pobily za opalanie sie w bikini.

v-mummy napisał(a):

> Chyba "Francuzow" takich jak ty. Gdyby dla większości Francuzow obecność cudzoz
                > iemców była problemem,to FN miałby więcej niż 20%. pewnie wisialas na zasiłkach
                > CAF-u płacząc ze tak mało dla nas europejskich Polaków,a tak dużo dla tych wst
                > rętnych islamistów. Typowe,ze beneficiarze płaczą ze inni beneficiarze kosztują
                > tak dużo. Ja mam na tyle kasy,ze mi nie przeszkadza płacenie wysokich podatkow
                > ,dopóki mam gdzie mieszkać i w miarę wygodnie żyć. Nie mam ambicji mieszkania w
                > pałacu,jak innym jest potrzebny Hlm czy zasiłki na dzieci.
                >
                > A i z twoim porządkiem - ordnung must sein - sytuujesz sie dokładnie po tej str
                > onie sceny politycznej,co wspomniana opcja.
                • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:37
                  A powiesz nam, jak sformułowałabyś pytanie w takowym referendum? Bo tego w sumie nadal nie wiemy...
                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:42
                    Alez juz to napisalam wczesniej: "czy jestes za przyjmowaniem imigrantow spoza UE", ewentualnie mozna byloby umozliwic wjazd osobom z umiejetnosciami, wyksztalceniem na ktore jest akurat zapotrzebowanie. Troche tak jak czyni to Australia.

sumire napisała:

> A powiesz nam, jak sformułowałabyś pytanie w takowym referendum? Bo tego w sumi
                    > e nadal nie wiemy...
                    • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:53
                      No to powtarzam - imigranci spoza UE to mogą być również obywatele Norwegii i Szwajcarii. Albo Amerykanie, albo Japończycy. I co z nimi? Bo twoja referendalna propozycja zasadniczo uniemożliwiałaby im życie w Unii.
                      • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:06
                        Ona ich po kolorze skory posegreguje, kobiety na prawo,mężczyźni na lewo,dzieci do przodu. Bo ona wie ze oni sie nie czuja europejczykami. Zatopi tych co są w drodze,a tych co są na miejscu wsadzi do osobnych obozów i zabroni reprodukcji.
                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:31
                        Zaznaczylam, ze nie dotyczy to osob z umiejetnosciami, zawodem ktory jest w danym kraju pozadany.
                        Norweg ani Szwajcar nie pojedzie do innego kraju UE po to aby zyc tam z zasilku, jakby co u siebie mialby wyzszy smile.

sumire napisała:

> No to powtarzam - imigranci spoza UE to mogą być również obywatele Norwegii i S
                        > zwajcarii. Albo Amerykanie, albo Japończycy. I co z nimi? Bo twoja referendalna
                        > propozycja zasadniczo uniemożliwiałaby im życie w Unii.
                        • cersei8 Nie rozumiem 26.08.15, 13:43
                          Prawde mowiac to nie rozumiem waszego negatywnego nastawienia do idei ewentualnego referendum - to najlepsz mozliwosc aby wszyscy niezaleznie od pogladow, mieli szanse sie wypowiedziec w tej kwestii.
                          To spoleczestwo bedzie ponosilo koszty ich utrzymania, to spoleczenstwo poniesie konsekwencje ewentualnego przyjecia radykalnych islamistow badz radykalizacji kolejnego pokolenia. To spoleczenstwo powinno zadecydowac jakiej Europy, jakich poszczegolnych krajow i miast chce.

Europa jest otwrta, tolerancyjna, ale pozostanie taka tylko w przypadku gdy jej mieszkancy tez tacy beda, imigranci z krajow muzulmanskich, wyznawcy islamu NIE SA otwarci i tolerancyjni,
                          gdy bedzie ich tu zbyt wielu zaczna wprowadzac swoje prawa i zasady - juz zreszta to probuja robic - a wtedy to dla nas nie bedzie juz tu miejsca.
                        • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:51
                          A co, jeśli umiejętności pożądane w danym kraju ma obywatel Syrii?
                          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:03
                            To dlaczego go nie przyjac?
                            W takim przypadku bylabym za, jesli mamy do czynienia z imigrantami, ktorzy sa w stanie sie zintegrowac, respektowac nasza kulture, a przede wszystkim samodzielnie sie utrzymac to jak najbardziej dany kraj powinien go przyjac, chocby dla dobra wlasnego spoleczenstwa.
                            Tu warty uwagi jest jeszcze jeden szczegol - taki imigrant, wykszatlcony, spelniony zawodowo raczej sie nie zradykalizuje i raczej podobnie wychowa swoje dzieci - na wyksztalconych, wartosciowych ludzi, a nie na radykalow islamskich czy pasozytów.

sumire napisała:

> A co, jeśli umiejętności pożądane w danym kraju ma obywatel Syrii?
                            • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:28
                              Popatrz. A taki al Assad, lekarz medycyny, w UK kształcony... i ilu ludzi bezwzględnie wymordował?

Ci, którzy podłożyli bomby w Londynie w 2005, w większości tam się urodzili, tam kończyli szkoły, tam pracowali. Pozornie to byli nawet całkiem zasymilowani. A jednak. Owszem - zmierzam do tego, że zakazywanie imigracji i zakładanie, że jak kto ma dyplom i pracę, to nie będzie fikał, jest wielką naiwnością, bo radykalnym oszołomem może zostać absolutnie każdy.
                              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:42
                                Wlasnie o to mi chodzi, radykalnym oszolomem moze okazac sie kazdy, a uscislajac kazdy muzulmanin (bo w innych religiach juz raczej z tego "wyrosli"), wiec po co ich wpuszczac do Europy?
                                Wlasnie skoro tak sadzisz to tym bardziej powinnas byc za zakazem przyjmowania imigrantow, bo wiecej imigrantow = wiecej kandydatow na radykalow na naszym podworku.
                                Wlasnie myslalam tez m.in. o zamachowcach z 2005, dzieci biednych imigrantow, UK przyjela ich rodzicow, dala dom, prace/zasilek, mozliwosci, wyksztalcila im dzieci, a te dzieci w ramach podziekowania pozabijaly swych dobroczyncow i ich dzieci.
                                Wolalabym zeby moje dzieci (ani nikt z mojej rodziny) nie musial placic za czyjas krotkowzrocznosc, poprawnosc polityczna etc.

sumire napisała:

> Popatrz. A taki al Assad, lekarz medycyny, w UK kształcony... i ilu ludzi bezwz
                                > ględnie wymordował?
                                >
                                > Ci, którzy podłożyli bomby w Londynie w 2005, w większości tam się urodzili, ta
                                > m kończyli szkoły, tam pracowali. Pozornie to byli nawet całkiem zasymilowani.
                                > A jednak. Owszem - zmierzam do tego, że zakazywanie imigracji i zakładanie, że
                                > jak kto ma dyplom i pracę, to nie będzie fikał, jest wielką naiwnością, bo rady
                                > kalnym oszołomem może zostać absolutnie każdy.
                                • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:30
                                  To pakuj walizki i spadaj na bezludna wyspę, tam będziesz sobie robić żenujące referenda.

Nie rozumiesz ze referendum nie jest metoda na wszystko? Jak ktoś zrobi referendum za czy przeciw podatkom, to jak myślisz jak ludzie zagłosują ? A jak zrobisz referendum za czy przeciw mandatom drogowym to jaki będzie wynik? A jak zrobisz referendum za tym żeby zlodziejom obcinać ręce i rozstrzeliwać gwałcicieli,a potem wbijać na pal zwłoki w centrum miasta, to jak zagłosują ludzie ?
                                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:46
                                    Wiesz co, ci rozsadni zaglosowaliby za podatkami i mandatami, ale pewnie tez za zaostrzeniem kar dla mordercow i gwalcicieli.
                                    Ale tu chodzi o cos innego, podatki, przepisy drogowe sa dla wspolnego dobra i bezpieczenstwa, podobnie jak skladka zdrowotna, ktora place, choc poki co leczymy sie z rodzina prywatnie.
                                    Przyjmowanie imigrantow nie jest niezbedne dla dobra i bezpieczenstwa spoleczenstw europejskich, raczej przeciwnie. Wiec w tej kwestii ewentualne referendum jest racjonalnym rozwiazaniem.

A na bezludna wyspe mozna odsylac imigrantow, z Toba i Tobie podobnymi do opieki.
                                    Moze jakby Cie potraktowali jak szefowa osrodka dla uchodzcow w Italii to choc troche bys zmadrzala.

v-mummy napisał(a):

> To pakuj walizki i spadaj na bezludna wyspę, tam będziesz sobie robić żenujące
                                    > referenda.
                                    >
                                    > Nie rozumiesz ze referendum nie jest metoda na wszystko? Jak ktoś zrobi referen
                                    > dum za czy przeciw podatkom, to jak myślisz jak ludzie zagłosują ? A jak zrobis
                                    > z referendum za czy przeciw mandatom drogowym to jaki będzie wynik? A jak zrobi
                                    > sz referendum za tym żeby zlodziejom obcinać ręce i rozstrzeliwać gwałcicieli,a
                                    > potem wbijać na pal zwłoki w centrum miasta, to jak zagłosują ludzie ?
                                    • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:28
                                      Dzięki za wielkoduszne życzenia, pobicia i gwałtu, pamiętaj - karma działa. Nie zdziw sie jak w przyszłości ty lub któraś z twoich córek ... Pamiętaj o swoich życzeniach. Bez odbioru już teraz.
                                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:44
                                        Nikomu niczego takiego nie zyczylam.'

Po prostu wspomnialam jak potraktowali osobe, ktora im pomagala, ktora sie o nich troszczyla, podejrzewam ze po czyms takim kazdemu odmienia sie perspektywa. Tak samo mogliby potraktowac KAZDEGO, takze kogos kto walczy dla nich o mozliwosc pobytu, o ich lepsze warunki, KAZDEGO, Ciebie , mnie.
                                        Ale tym sie roznimy, ze ja to dostrzegam i chcialabym uniknac takiej sytuacji, a Ciebie nie obchodzi los tamtej kobiety i jej podobnych (poczytaj moze tez jaki procent gwalcicieli w kr. skandynawskich to imigranci muzulmanscy), o ile nie to dotyka Ciebie.

Jeszcze jedno, jak smiesz w ogole wspominac o moich dzieciach w takim kontekscie??? Masz wlasne, a moze nie jestes zdrowa na umysle?? W glowie nie miesci mi sie taki tekst.
                                        Nie pisz wiecej w moich watkach, niedobrze mi sie robi, jak o pomysle co napisalas.

v-mummy napisał(a):

> Dzięki za wielkoduszne życzenia, pobicia i gwałtu, pamiętaj - karma działa. Nie
                                        > zdziw sie jak w przyszłości ty lub któraś z twoich córek ... Pamiętaj o swoich
                                        > życzeniach. Bez odbioru już teraz.
                                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:48
                                        Rzygać mi się chce, gdy czytam te bzdury o karmie. Nie, karma nie działa, przykładem niech będą zbrodniarze hitlerowscy do końca życia opływający w luksusach w Ameryce Południowej.
                                        • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:50
                                          Ja bym zlekcewazyla, ale ona smiala wspomniec w takim kontekscie moje corki.
                                          Niewyobrazalne.

wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Rzygać mi się chce, gdy czytam te bzdury o karmie. Nie, karma nie działa, przyk
                                          > ładem niech będą zbrodniarze hitlerowscy do końca życia opływający w luksusach
                                          > w Ameryce Południowej.
                                      • pitahaya1 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:50
                                        To nie były życzenia i dobrze o tym wiesz.
                                        To było stwierdzenie, że inaczej byś mówiła, gdyby ciebie to spotkało. Co nie znaczy, że ktoś ci tego życzy.
                                        Ot, czytasz co chcesz i jak chcesz.
                                • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:58
                                  No ale przecież w poście wyżej piszesz, że gdyby Syryjczyk miał kompetencje, to byś wpuściła... a teraz już muzułmanów nie wpuszczasz do Europy big_grin
                                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:05
                                    Udajesz, czy naprawde nie rozumiesz,
                                    jestem na nie, jesli chodzi o masowe wpuszczanie imigrantow.
                                    Mozna natomiast rozpatrywac pojedyncze przypadki, np. Syryjczyk lekarz, nauczyciel, chrzescijanin.
                                    Australia jakos nie przyjmuje wszystkich jak leci, choc maja puste tereny do zagospodarowania, my tez nie powinnismy.

sumire napisała:

> No ale przecież w poście wyżej piszesz, że gdyby Syryjczyk miał kompetencje, to
                                    > byś wpuściła... a teraz już muzułmanów nie wpuszczasz do Europy big_grin
                                    • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:33
                                      Nie przyjmuje, ale nie kieruje się kryteriami religijnymi, nieprawdaż?
                                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:46
                                        Ale w tym wypadku to dobre kryteria akurat, osoby z naszego kregu kulturowego - mniej wiecej - latwiej sie zaakilmatyzuja, dostosuja do naszych norm i zasad.
                                        Nie ma w tym nic wstydliwego, choc to pewnie niepoprawne politycznie smile.

sumire napisała:

> Nie przyjmuje, ale nie kieruje się kryteriami religijnymi, nieprawdaż?
                                        • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:05
                                          Mniejsza o poprawność polityczną. Selekcjonowanie ludzi ze względu na wyznawanie religii dobrej lub wyznawanie religii złej jest niezgodne z całą masą unijnych przepisów i nawet konstytucja naszego pięknego nadwiślańskiego kraju o tym wspomina. Zakładam, że na obejście tej drobnej niedogodności również masz pomysł.
                                          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 13:02
                                            No popatrz, a ci biedni uchodzcy selekcjonuja i z lodek wyrzucaja akurat chrzescijan...
                                            Masa unijnych przepisow i konstytucja naszego pieknego kraju moglaby ulec zmianie w swietle niezaprzeczalnego faktu: multi kulti sie nie sprawdzilo.

sumire napisała:

> Mniejsza o poprawność polityczną. Selekcjonowanie ludzi ze względu na wyznawani
                                            > e religii dobrej lub wyznawanie religii złej jest niezgodne z całą masą unijnyc
                                            > h przepisów i nawet konstytucja naszego pięknego nadwiślańskiego kraju o tym ws
                                            > pomina. Zakładam, że na obejście tej drobnej niedogodności również masz pomysł.
                                            • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 13:17
                                              I być może kiedyś ulegnie, ale na razie twoje cudowne propozycje są zwyczajnie niezgodne z prawem. Inna sprawa, że mogę sobie wyobrazić, co zaczęłoby się dziać w naszym kraju, znanym z głębokiego poszanowania dla wszelkiej inności, gdyby z konstytucji zniknął zapis o tym, że ludzie są równi.
                                              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 13:24
                                                Zapis, ze ludzie sa rowni nie oznacza ze RP ma obowiazek przyjmowania WSZYSTKICH imigrantow jacy ewentualnie chceiliby sie u nas zatrzymac.

sumire napisała:

> I być może kiedyś ulegnie, ale na razie twoje cudowne propozycje są zwyczajnie
                                                > niezgodne z prawem. Inna sprawa, że mogę sobie wyobrazić, co zaczęłoby się dzia
                                                > ć w naszym kraju, znanym z głębokiego poszanowania dla wszelkiej inności, gdyby
                                                > z konstytucji zniknął zapis o tym, że ludzie są równi.
                                                • sumire Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 13:36
                                                  Ale kryterium ich doboru nie może być religia. Ludzie ci to tłumaczą od wczoraj.
                                                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 13:38
                                                    Ok, moze byc przydatnosc dla spoleczenstwa panstwa przyjmujacego i mozliwosc asymilacji.
                                                    Na jedno wychodzi smile

sumire napisała:

> Ale kryterium ich doboru nie może być religia. Ludzie ci to tłumaczą od wczoraj
                                                    > .
                                    • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:07
                                      > Mozna natomiast rozpatrywac pojedyncze przypadki, np. Syryjczyk lekarz, nauczyc
                                      > iel, chrzescijanin.

Czego ten nauczyciel mialby uczyc?

Matematyki po arabsku?
                                      Poslalabys do niego swoje dzieci?
                                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:18
                                        Zgaduje ze znalby angielski lub francuski, moglby uczyc arabskiego na przyklad smile.
                                        Czy bym poslala, gdyby uczyl w szkole do ktorej mam zaufanie to tak.

asmarabis napisała:

> > Mozna natomiast rozpatrywac pojedyncze przypadki, np. Syryjczyk lekarz, n
                                        > auczyc
                                        > > iel, chrzescijanin.
                                        >
                                        > Czego ten nauczyciel mialby uczyc?
                                        >
                                        > Matematyki po arabsku?
                                        > Poslalabys do niego swoje dzieci?
                            • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:05
                              cersei8 napisał(a):

> To dlaczego go nie przyjac?
                              > W takim przypadku bylabym za, jesli mamy do czynienia z imigrantami, ktorzy sa
                              > w stanie sie zintegrowac, respektowac nasza kulture, a przede wszystkim samodzi
                              > elnie sie utrzymac to jak najbardziej dany kraj powinien go przyjac, chocby dla
                              > dobra wlasnego spoleczenstwa.

A co jest dobrego dla spoleczenstwa ? Wymien chociaz jedna pozytywna rzecz...
                              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:13
                                Ale ja wcale nie chce ich jakos specjalnie przyjmowac,
                                ale np. przyjecie imigranta lekarza raczej nam nie zaszkodzi.
                • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 12:52
                  Studiowałas za moje podatki? Czy za pieniążki z zasobnego portfela tatusia?
                  Prace dorywcze czyli mcdo,sprzątanie i kelnerowanie. Nawet nie 1000? miesięcznie.

Tam faktycznie poznałaś przekrój populacji raczej ubogiej i słabo wykształconej,ale zapewniam cię - nie wszyscy Francuzi są tacy i nie wszystkim 100euro podatków w ta czy wewta zaważy na codziennej egzystencji.

A I koleżanka sobie wyrobiła poglądy na temat całej populacji na podstawie jednego ahmeda ? Kolejny geniusz. Strach pomysleć,co by sie stało gdyby ludzie sobie wyrobili sobie opinie o tobie,na podstawie jednego Janusza.
                  • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:18
                    Chyba wszyscy, prawie, studiuja dzieki placonym podatkom, ale pieniadzom rodzicow moglabym ci powiedziec to samo - studiowalas za moje podatki? Ale podejrzewam, ze podatki ktore zaplacili moi rodzice w pelni wystarczyly na moje studia i jeszcze kilku innych osob smile.

Faktycznie, wakacyjnie pracowalam jako kelnerka (akurat nie w mac-u, ale to moim zdaniem zaden wstyd, podobnie jak sprzatanie), wazne jest ze PRACOWALAM, a nie zerowalam na obcym spoleczenstwie.
                    Nie poznalam przekroju populacji slabo wyksztalconej bo akurat podczas pracy kelnerki poznalam osobe (kobiete zeby nie bylo, ze jestem ze stajni Fibaka smile) dzieki ktorej otrzymalam duuuzo lepsza prace, poznalam jej rodzine i znajomych - akurat nalezacych do elity, zarowno pod wzgledem pochodzenia jak i stanu posiadania, dzieki temu moglam sie we Francji naprawde dobrze ustawic. Pod koniec pobytu pracowalam u stosunkowo znanego ekonomisty i polityka. Takze wsrod plebsu i patologii sie nie obracalam wierz mi.

!00 euro wiecej moze nie zawazy, ale juz nie na dlugo wystarczy, a 1000 to juz tylko najbogadsi nie odczuja smile

v-mummy napisał(a):

> Studiowałas za moje podatki? Czy za pieniążki z zasobnego portfela tatusia?
                    > Prace dorywcze czyli mcdo,sprzątanie i kelnerowanie. Nawet nie 1000? miesięczni
                    > e.
                    >
                    > Tam faktycznie poznałaś przekrój populacji raczej ubogiej i słabo wykształconej
                    > ,ale zapewniam cię - nie wszyscy Francuzi są tacy i nie wszystkim 100euro podat
                    > ków w ta czy wewta zaważy na codziennej egzystencji.
                    >
                    > A I koleżanka sobie wyrobiła poglądy na temat całej populacji na podstawie jedn
                    > ego ahmeda ? Kolejny geniusz. Strach pomysleć,co by sie stało gdyby ludzie sobi
                    > e wyrobili sobie opinie o tobie,na podstawie jednego Janusza.
                    • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:20
                      Nie bój żaby, jak politycy nie przeżrą ani nie zdefrauduja, to 1000 nie trzeba,starczy dla wszystkich, zwłaszcza ze jednak większość ludzi pracuje uczciwie i podatki płaci, w każdej nacji są nieroby,ale nie ma nacji genetycznie bezrobotnej. Chodzi o to żeby nie generalizować bo tak jak Kasia sie nie równa Asia Magda czy Agnieszka, tak Jasmina sie nie równa Fatima czy Myriam smile
                      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:39
                        To prawda w kazdej nacji sa nieroby, dlatego nie musimy sobie sciagac kolejnych na glowe.
                        Wiekszosc ludzi pracuje i placi podatki, ale raczej nie wsrod imigrantow z krajow muzulmanskich, akurat wsrod nich dorastaja kolejne pokolenie ktore zyja z zasilkow i plodza kolejne dzieci, pojecia pracy nie znaja.

Nie zastanawia Cie dlaczego wszyscy ci uchodzcy pchaja sie do krajow w ktorych jest najbardziej rozbudowany socjal, co akurat z polskiego punktu widzenia jest ok.

Widzisz ja nie twierdze, ze nie ma uczciwych, zaradnych, wyksztalconych muzulmanow, ale obawiam sie ze wiekszosc tych ktorzy do nas plyna nie zamierza wiecej w zyciu pracowac.

Widzialam jakis fragment reportarzu, w ktorym uchodzcy skarza sie na warunki panujace w miejscach gdzie przebywaja, no jestem w stanie to zrozumiec, ale oni tez powinni zalapac, ze zaden kraj nie bylby gotowy na taka inwazje, zapamietalam jednego z imigrantow, ktory z uraza w glosie stwierdzil, ze on zamierza udac sie dalej do skandynawii lub UE "do kraju, ktory opiekuje sie imigrantami"
                        Facet mial na oko niewile ponad 20 lat, slusznych rozmiarow i on oczekuje ze nim sie ktos zaopiekuje.
                        Czy to wyglada na wypowiedz kogos, kto zamierza pracowac na wlasne utrzymanie?

Widzisz, ja nie zamierzam placic ani 1 euro, nie mowiaz juz o 1000, aby ktos sobie na moj koszt lezal do gory brzuchem i rozmnazal sie bez opamietania, a potem zabil moich bliskich w zamachu.

v-mummy napisał(a):

> Nie bój żaby, jak politycy nie przeżrą ani nie zdefrauduja, to 1000 nie trzeba,
                        > starczy dla wszystkich, zwłaszcza ze jednak większość ludzi pracuje uczciwie i
                        > podatki płaci, w każdej nacji są nieroby,ale nie ma nacji genetycznie bezrobotn
                        > ej. Chodzi o to żeby nie generalizować bo tak jak Kasia sie nie równa Asia Magd
                        > a czy Agnieszka, tak Jasmina sie nie równa Fatima czy Myriam smile
                        • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:44
                          Nadal nie rozumiesz. Rasistowskie okulary ci przesłaniają świat. A twoi bliscy maja więcej szans żeby być rozjechanymu przez pijanego Janusza niż zginać w zamachu.

• cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:52
                            Pasazerowie pociagu Amsterdam-Paryz sadzili pewnie, ze maja wieksze szanse ze pociag sie wykolei albo dostana zawalu niz ze zgina w zamachu.
                            No i prosze, w ubiegly piatek o malo co nie stalo sie niemozliwe, przezyli niemal cudem dzieki temu ze akurat marines podrozowali po Europie.

v-mummy napisał(a):

> Nadal nie rozumiesz. Rasistowskie okulary ci przesłaniają świat. A twoi bliscy
                            > maja więcej szans żeby być rozjechanymu przez pijanego Janusza niż zginać w zam
                            > achu.
                            >
                            • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:03
                              Pozdrów wujka Breivika.
                              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:07
                                Czyli argumentow juz brak smile

v-mummy napisał(a):

> Pozdrów wujka Breivika.
                                • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:14
                                  Checi do dalszej wymiany czegokolwiek.
                              • kiddo5 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 01:32
                                Oh wow, v-mummy zdecydowanie wygralas te konfrontacje. Jakbys jeszcze wplotla gdzies Hitlera? Niech zgadne: rozmnozylas sie z Arabem?
                        • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:12
                          > Widzisz, ja nie zamierzam placic ani 1 euro, nie mowiaz juz o 1000, aby ktos so
                          > bie na moj koszt lezal do gory brzuchem i rozmnazal sie bez opamietania, a pote
                          > m zabil moich bliskich w zamachu.

Ale jak na razie to oni sami nie sa zainteresowani zyciem u ciebie. Maja dokladne informacje gdzie jest jaka pomoc i ile wynosi zasilek i przykazane zeby omijac Polske szerokim lukiem, wiec luz......
                          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:22
                            Wiem ze jak najbardziej my mamy luz,
                            ale ja czuje sie tez Europejka, dlatego przykro mi ze spoleczenstwa zachodnie sa zmuszane do przyjmowania do siebie osob ktorych nie chca, ktorzy stanowia dla nich zagrozenie.

Dlatego uwazam, ze powinny byc referenda, niech sami zdecyduja jak ma wygladac ich zycie.
                            Ale jestem tez na niemal 100% pewna, ze w kazdym kraju wynikiem referendum bylaby odpowiedz "nie".

asmarabis napisała:

> > Widzisz, ja nie zamierzam placic ani 1 euro, nie mowiaz juz o 1000, aby k
                            > tos so
                            > > bie na moj koszt lezal do gory brzuchem i rozmnazal sie bez opamietania,
                            > a pote
                            > > m zabil moich bliskich w zamachu.
                            >
                            > Ale jak na razie to oni sami nie sa zainteresowani zyciem u ciebie. Maja doklad
                            > ne informacje gdzie jest jaka pomoc i ile wynosi zasilek i przykazane zeby omij
                            > ac Polske szerokim lukiem, wiec luz......
                            • snakelilith Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:18
                              cersei8 napisał(a):

> Wiem ze jak najbardziej my mamy luz,
                              > ale ja czuje sie tez Europejka, dlatego przykro mi ze spoleczenstwa zachodnie s
                              > a zmuszane do przyjmowania do siebie osob ktorych nie chca, ktorzy stanowia dla
                              > nich zagrozenie.

Boisz się, że jak wydadzą forsę na biedniejszych w swoim kraju, to nie starczy już na unijne dopłaty do krajów takich jak Polska?

> Dlatego uwazam, ze powinny byc referenda, niech sami zdecyduja jak ma wygladac
                              > ich zycie.

W większości krajów nie ma czegoś takiego jak demokracja bezpośrednia. Więc o tym, co robić z ludźmi przybwającymi do kraju decydują politycy wybrani przez uprawnionych do głosowania obywateli. Jak komuś się nie podoba, to może przy najbliższej okazji wybrać bardziej radykalną partię. I takie są wybierane, ale wcale nie w większości, bo ludzie nie są tu takimi egoistycznymi rasistami, jak wydaje się czystym genetycznie, polskim Aryjczykom.
                              I nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, bo zwykle rozróżnia się uciekinierów z terenów zagrożonych humanitarną klęską, na przykład wojną, a emigrantami, którzy mogą przyjechać i uzyskać stały pobyt. I to drugie dla ludzi spoza Unii nie jest wcale takie proste. Prawo do azylu z powodu zagrożenia życia, prześladowania politycznego, czy religijnego ludziom się jednak należy. Być może nie pamiętasz, bo za młoda jesteś, wojny w Jugosławii. Wtedy też była stamtąd masa uciekinierów w krajach takich jak Niemcy, UK i Francja. Większość z tych ludzi wróciła do swojej ojczyzny, nie wszyscy przyjeżdżają po socjal. Azyl uzyskiwali też Polacy uciekający przez beznadziejnością komuny i oni też żyli na początku z socjalu oraz pomocy zachodnioeuropejskiego społeczeństwa. Ja mieszkam w bardzo multikulturalnym regionie, w Zagłębiu Ruhry w Niemczech. Mamy swoje problemiki, getta, nie tylko emigranckie, istnieje też tzw. white trash, ale w sumie większych problemów z życiem wielu kultur obok siebie nie ma. I tutaj też zgłasza się kilka tysięcy nowych uciekinierów tygodniowo. Katastrofy na razie nie widać. Ale najbardziej płaczą ci, którzy cudzoziemca nigdy nie widzieli i nagle pojawił się jakiś pojedynczy ciemnoskóry na ulicy, jak w rasistowskiej Saksonii, albo właśnie w Polsce. Do Polski ci ludzie zresztą nawet nie chcą, bo nawet gdyby chcieli być porządnymi obywatelami i pracować, to nie mają szans, ten kraj nie dba nawet o rodowitych mieszkańców.
                • kontozdostepem Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 14:52
                  lakala natomiast kolezank
                  > a, ktora miala na poczatku poglady podobne do Twoich, jeden taki Ahmed z przyja
                  > ciolmi sprawil, ze teraz ma bardziej nawet radykalne od moich smile
                  >
                  A ja znam zgwłaconą i pobitą przez Polaków Polkę. Jak ona powinna radykalizować swoje poglądy?
      • ubaruta Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:25
        Poczytaj angielskie fora big_grin Dowiesz sie co Brytyjczycy mysla o owych imigrantach. Nie, nie wybiora pozbycia sie pracownikow z Europy wschodniej w zamian za przyjecie "uchodzcow" big_grin
        • sasanka4321 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:26
          > Poczytaj angielskie fora big_grin Dowiesz sie co Brytyjczycy mysla o owych imigrantac
          > h. Nie, nie wybiora pozbycia sie pracownikow z Europy wschodniej w zamian za pr
          > zyjecie "uchodzcow" big_grin

Zabawne. Na angielskich forach roi sie od tekstow proponujacych nam wypieprzenie do Polski. Ostatatnio czytalam nawet w niemieckiej prasie artykul na temat odbioru Polakow w Wielkiej Brytanii - jak widac inne kraje tez sie tym zjawiskiem zainteresowally. Taki statystyczny Polak w wielu krajach nie jest lubiany, ale Brytyjczycy boja sie powoli, ze im jezyk wymrze i przyjdzie im sie uczyc polskiego. Kazdy problem Brytyjczyka ze znalezieniem pracy ma jedno wytlumaczenie: to Polacy zabieraja prace.

W przypadku uchodzcow mozna sie wykazac humanitaryzmem, dobrym sercem i moralnoscia - troche sie podbudowac: ratujemy ludzi przed niechybna smiercia, przed glodem, przed torturami. Ale Polacy? Albo zabieraja prace Michaelowi i Jessice albo ciagna kase z socjalu, sprowadzajac jeszcze z Polski matki i tesciowe.

Ja tu abstrahuje od tego, ile w tym prawdy. Dziwi mnie tylko, ze odbior spoleczny Polakow w Wielkiej Brytanii jest tak Polakom nieznany. Ostatnie kampanie medialne majace poprawic nasz image jak do tej pory tez niewiele przyniosly.
          • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:37
            - troche sie podbudowac: ratujemy ludzi przed niechybna smiercia, przed gl
            > odem, przed torturami

Ale teraz poplynelas, naprawde sadzisz ze ktorys z afrykanczykow ktorzy wsiadaja do lodzi do Europy na oczy widzial tortury?
            I przeciez przejazd lodzia slono kosztuje, sadzisz ze jak kogos stac zeby tyle wylozyc to jednoczesnie nie ma na jedzenie i umiera z glodu?
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:39
              Plus ciekawe dlaczego uchodźcy na łódkach to c.a. 99% mężczyźni.
              • snakelilith Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:24
                A masz jakieś pewne dane na ten temat? Bo niedaleko mnie w Dortmundzie jest główna stacja przyjmowania potencjalnych azylantów, codziennie tworzą się przed nią długie kolejki ludzi przybywających z Syrii i innych krajów. Tam jest masa kobiet i dzieci, więc może nie powinnaś swoich informacji brać tylko ze zdjęć wybranych dla rewolwerowej prasy.
                • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:29
                  Tam jest masa ko
                  > biet i dzieci, więc może nie powinnaś swoich informacji brać tylko ze zdjęć wy
                  > branych dla rewolwerowej prasy.

Bosssszzzz, przeciez oczywiste jest ze w kazdej lodce jest gratis kilka miejsc dla kobiet i dzieci, zeby to ladnie wygladalo w mediach i zeby ematki sobie mogly pochlipac przez tv....

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:32
                    No niestety nie ma. Prawie sami faceci.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:31
                  Masa? Nie ośmieszaj się.
                  • snakelilith Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 20:26
                    No tak, ty wiesz najlepiej, chociaż nigdy żadnego uciekiniera poza tymi na prasowym zdjęciu na oczy nie widziałaś.
                    • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 20:35
                      snakelilith napisała:

> No tak, ty wiesz najlepiej, chociaż nigdy żadnego uciekiniera poza tymi na pras
                      > owym zdjęciu na oczy nie widziałaś.
                      >

A ty sie zastanow, po co kobiety i dzieci sie maja tulac po morzu- za rok, dwa zostana sprowadzone legalnie jako rodzina "uchodzcy", kulturalnie, samolotem, moze nawet strarczy na business class za pieniadze z zasilkow
                      • snakelilith Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 20:56
                        asmarabis napisała:

za rok, dwa
                        > zostana sprowadzone legalnie jako rodzina "uchodzcy", kulturalnie, samolotem, m
                        > oze nawet strarczy na business class za pieniadze z zasilkow

Ha, ha, ha, business class z zasiłków.
                        • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 21:25
                          Ha, ha, ha, ty naprawde nie masz pojecia o sytuacji tych migrantow, i dobrze, zyj sobie w nieswiadomosc, lepiej dla twojego samopoczucia...
                          • snakelilith Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 23:49
                            Nie, nie mam pojęcia, żyjąc w regionie z olbrzymią ilością emigrantów i obcokrajowców. Dobra jesteś. W którym to kraju dają zasiłki pozwalające na takie luksusowe życie, bo u mnie ciągle opłaca się pracować? Na zasiłkach na przykład w Niemczech nie tylko nie podskoczysz, ale musisz się spowiadać z całego majątku, nawet samochodu mieć nie możesz. Ale najlepiej siedząc w Polsce opowiadać bajki o mitycznych zasiłkach na Zachodzie. Owszem, z Bałkanów po zasiłki przyjeżdżają Cyganie, albo jak się u nas nazywają Roma. Tylko, że oni kasują swoje kieszonkowe dla azylantów najwyżej przez kilka miesięcy, aż do odrzucenia ich podania i do ekstradycji. Teraz mają zresztą skrócić tą procedurę i mówi się o bonach żywieniowych, a nie kieszonkowym. Czy ty myślisz, że każdy może sobie tu przyjechać i ktoś finansuje mu już hojnie życie? Ja osobiście pierdzielę to zasiłkowe bogactwo i nikomu takiego marnego życia nie życzę.
                            • iwoniaw Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 16:12
                              Cytat Ja osobiście pierdzielę to zasiłkowe b
                              > ogactwo i nikomu takiego marnego życia nie życzę.

Ja czasami to się zastanawiam, co się z ludźmi - niby wychowanymi w bezpiecznym miejscu, w jednym z najbogatszych (sic!) krajów świata - dzieje. Jak nie faza, że życie na zasiłku/w schronisku dla bezdomnych/w obozie dla uchodźców to szczyt marzeń i kokosy, to pochwała więzienia jako wygodnego (!) sposobu egzystencji (ograniczenie wolności w dawnej dyskusji o tym, czy Breivik jest skazany na karę choć trochę dolegliwą wydawało się wielu osobom czymś w ogóle niewartym wzmianki, prawie się zamieniać chciały). Widać niektórym rzeczywiście najbardziej pasowałoby sterylne więzienie, byle nie zapomniano im klapek na oczy założyć, by się nie denerwowały, iż w sąsiedniej celi niezasłużenie ładny kolor ścian i porcje pożywienia nie są drastycznie mniejsze.
                              • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 17:01
                                Ale nikt nie twierdzi, ze to kokosy, tylko ze niektorym wystarcza, sa ludzie ktorzy nie czuja potrzeby rozwoju, pracy nad wyzszym standartem zycia, im wystraczy swiety spokoj (nicnierobienie) zasilek i dach nad glowa, na podstawowe potrzeby wystarczy, a socjal w UE z pewnoscia daje lepsze zycia niz to jakie mogliby miec u siebie, nawet gdyby pracowali.

Jak inaczej wytlumaczyc sytuacje potomkow imigrantow we Francji; przeciez mieli juz obuwatelstwo, mozliwosci jak kazdy Francuz, mogli sie uczyc, sprobowac cos osiagnac, wyrwac sie z patologii, ale wola bezproblemowe zycie z socjalu, maja przeciez gdzie mieszkac, co jesc, jak chca wiecej to kradna, jak policja przylapie na kradziezy, to sie zamieszki zrobi, bo policja i cala Francja to rasisci wstretni.
                                Podobnie wyglad sytuacja chocby polskich Romow, chyba juz kazdy zalapal ze bez jakiegokolwiek wysztalcenia, umiejetnosci nie znajda pracy, a im sie nawet do szkoly chodzic nie chce.
                                Po prostu sa tacy co wola spac do poludnia chocby w rozwalajacej sie ruderze i zyc z zasilku niz sprobowac zapracowac na swoje utrzymnaie.

Nie zastanawia Cie co sie z takimi ludzmi dzieje?

iwoniaw napisała:

> Ja czasami to się zastanawiam, co się z ludźmi - niby wychowanymi w bezpiecznym
                                > miejscu, w jednym z najbogatszych (sic!) krajów świata - dzieje. Jak nie faza,
                                > że życie na zasiłku/w schronisku dla bezdomnych/w obozie dla uchodźców to szcz
                                > yt marzeń i kokosy,
                            • asmarabis Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 18:05
                              Na zasiłkach na przykład w Ni
                              > emczech nie tylko nie podskoczysz, ale musisz się spowiadać z całego majątku, n
                              > awet samochodu mieć nie możesz

Obejrzalas jakis program publicystyczny w TV czy naprawde widzialas uchodzce?

Ja tam widze ze jezdza BMW i Mercedesami a telefonow innych nie maja niz Iphone.....po przyjezdzie z Polski gdzie te wszystkie marki sa dla bogatych, mozna wpasc w kompleksy z deczka...
                  • demonii.larua Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 08:53
                    To rusz tyłek do Niemiec i odwiedź jakiś obóz dla uchodźców cwaniaro.
              • kontozdostepem Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 15:31
                Nie wiem,czy jest to 99 procent, ale na pewno młodzi mężczyźni przeważają i nie ma w tym chyba wielkiej tajemnicy: jeżeli chcesz wyrwać rodzinę przez granicę, to najczęściej nie stać cię na ucieczkę wszystkich. Wysyła się więc tego, kto ma największe szanse na przeżycie, zdobycie dochodu i ściąganie pozostałych.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 15:54
                  Ty chyba nie wiesz co to wojna.
          • ubaruta Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 20:32
            Jasne. Tylo nikt "w zamian" nie chce hordy nierobow, zadnych socjalu big_grin
            Brytyjczycy bardzo cenia Hindusow. Zyja z nimi od lat, oba narody maja swoje wlasne kultury, zwyczaje czy religie. I kazdy Brytyjczyk powie, ze Hindusi wiele wnosza w tzw: angielska kulture.
            W tej chwili (od kilku lat) do GB przybywa wielka grupa Polakow, ktorzy juz na starcie wrzeszcza o tym co im sie nalezy. Zgadza sie - Brytyjczycy maja tego po dziurki w nosie. Popieram ich.
            Ale to nie jest glupi narod i dracego sie robotnika nie zamierzaja zastepowac agresywnym nierobem big_grin
            Na forach angielskich konczy sie "poprawnosc polityczna" do wszsytkich jak leci i Brytyjczycy mowia stnowcze "nie" dla "uchodzcow".
            I brac ich nie beda. Bo nie chca.
    • jagienka75 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 19:04
      My mozemy być spokojni. Nawet Syryjczycy od nas uciekają do Niemiec.
      • triss_merigold6 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 19:11
        I chwała Panu.
        • jagienka75 Re: Referendum ws. imigrantow 25.08.15, 21:47
          Chwała,ale nasza straż graniczna ich zatrzymała.
          Tylko po jaką cholerę. A niech sobie idą do tych Niemiec. Wiadomo, ze nie uciekają przed islamem, tylko leżą po socjal. Jak widać te 2600 zł, które dostali od fundacji, to za mało.
          Gdybym to ja zwiewala przed wojną, byłabym wdzięczna za każdą pomoc, która mi zaoferowano.
          Oni dostali mieszkanie, żarcie i kasę . Pieniądze mieli gwarantowane przez ROK.(
          • lauren6 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:30
            Też się zastanawiam po jaką cholerę ich zatrzymują. Otrzymają status uchodźcy w Polsce i potem będą ich do nas odsyłać. Niech sobie jadą do tego raju za Odrą.
            • czar_bajry Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 11:40
              Jestem jak najbardziej za referendum i jak najbardziej przeciw przyjmowaniu emigrantów.
              Oczami wyobraźni widzę przyszłoroczne wakacje, "swoją" plażę a na niej zamiast tłumu turystów schowanych za parawanem widzę bandę emigrantów koczujących na plaży i czekających na okazję dostania się do Dani lub Niemiec...drogą morskątongue_out
    • jesienna.nuta Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:00
      Nie potrzebujemy w Polsce referendum. Za chwilę będą wybory parlamentarne więc wystarczy zagłosować na tego, kto nam do Polski nie wpuści islamistów, a co więcej - szczegółowo skontroluje takie twory jak Estera i Nomada.
    • d.o.s.i.a Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:27
      Co tu poddawac pod referendum? Uchodzcow z terenow wojny trzeba przyjac I rozmiescic je rownomiernie po terenach Unii, USA, Australii ale TAKZE Arabii Saudyjskiej, Maroka, Turcji I innych krajow nieobjetych wojna, bez wzgledu na ich poziom ekonomiczny. Dokladnie na tej samej zasadzie jak przyjmowano Zydow I inne nacje uciekajace przed wojna w czasie II wojny swiatowej.

Natomiast emigranci ekonomiczni - out.
      • pitahaya1 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:55
        A masz jakiś pomysł, jak to zrobić? Tzn. ja "zachęcić" Maroko, AS czy Australię do przyjmowania uchodźców?
        • d.o.s.i.a Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 13:59
          Nie byloby to latwe, ale do zrobienia.
          • wioskowy_glupek Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:07
            Oczywiście, że powinno zostać rozpisane takie referendum. Dlaczego ? Ponieważ to co się wyrabia teraz na granicach to nie jest już żadna imigracja ani uchodźstwo. To jest normalna inwazja, która jest po prostu niebezpieczna.
            Sorry ale porównywanie tego z uchodźstwem Polaków po II WŚ jest co najmniej niepoważne, żeby nie powiedzieć śmieszne.
            Bardzo mnie ciekawi dlaczego to Europa ma być tylko taka otwarta tolerancyjna i dać się zislamizować w imię poprawności politycznej. Dlaczego nikt nie twierdzi, że Putin, premier Australii czy głowy państw azjatyckich to ksenofobiczne buce bez empatii ? Ba, dlaczego ich wszystkich do Europy nie wpuścić i sprawiedliwie rozdzielić pomiędzy kraje europejskie - nie UE tylko europejskie, USA, Kanadę, Australię, państwa azjatyckie ???? Niech jadą do Chin, Japonii, Korei itp... Sorry ale UE, Niemcy i kraje skandynawskie to już są zjednoczone emiraty europejskie, gdzie człowiek musi się do praw szariatu powoli dostosowywać. Uważam, że nie ma na to miejsca w Europie.
            Tak jednocześnie uważam, że tym którzy faktycznie potrzebują pomocy należy pomóc.
            • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:17
              !0/10

wioskowy_glupek napisała:

> Oczywiście, że powinno zostać rozpisane takie referendum. Dlaczego ? Ponieważ t
              > o co się wyrabia teraz na granicach to nie jest już żadna imigracja ani uchodźs
              > two. To jest normalna inwazja, która jest po prostu niebezpieczna.
              > Sorry ale porównywanie tego z uchodźstwem Polaków po II WŚ jest co najmniej nie
              > poważne, żeby nie powiedzieć śmieszne.
            • d.o.s.i.a Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:33
              > Bardzo mnie ciekawi dlaczego to Europa ma być tylko taka otwarta tolerancyjna i
              > dać się zislamizować w imię poprawności politycznej.

A dlaczego Szwajcaria nie chciala wpuszczac Zydow uciekajacych przed wojna I zawracala ich na granicy na pewna smierc? Nie jestem pewna, czy sama chcialabym w tym uczestniczyc.
              Uwazam, ze jesli ludzie uciekaja przed wojna, czystkami etnicznymi itp. to nie ma miejsca na rozkminianie jakiej sa religii.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, zgadzam sie. Europa jest zbyt politycznie poprawna. Ale ja probuje jakos rozdzielic te dwie rzeczy, zeby nie wylac dziecka z kapiela. Nie mam serca zawrocic ludzi uciekajacych przed wojna. No nie mam.

Natomiast wiem, ze 90% tych ludzi przed zadna wojna nie ucieka, a probuje po prostu dostac sie do Europy po lepsze zycie. I z tym mam problem.
              • pitahaya1 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:16
                d.o.s.i.a napisała:

> Natomiast wiem, ze 90% tych ludzi przed zadna wojna nie ucieka, a probuje po pr
                > ostu dostac sie do Europy po lepsze zycie. I z tym mam problem.
                >
                >
                I tu się z Tobą zgadzam smile Jak pomóc a jednocześnie nie zostać zalanym falą ludzi, którzy może pójdą do pracy, może się zasymilują, może wykształcą kolejne pokolenie swoich dzieci, może... przyjechali wyłącznie po socjal, który do życia na ich poziomie w zupełności wystarczy. A jeśli nie wystarczy, to będzie ich tak wielu, że sobie sami wezmą co uznają za swoje.
                Tego się boję.
        • wioskowy_glupek Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:16
          No właśnie, jakoś nad tym się nikt nie zastanawia, czemu Rosja, USA, Australia, kraje arabskie, azjatyckie czy wyspy Bora Bora nie chce ich przyjąć, my natomiast powinniśmy bez gadania.
      • sasanka4321 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:08
        > Natomiast emigranci ekonomiczni - out.

Powiedziala emigrantka ekonomiczna big_grin
        • d.o.s.i.a Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:30
          > Powiedziala emigrantka ekonomiczna big_grin

Nie mialabym problemu gdyby jutro wprowadzili zakaz pracy dla Polakow. Na razie korzystam z prawa Unii, ktore pozwala mi na prace na terenie panstw do niej nalezacej. Nie plyne lodka do Australii albo USA.
      • v-mummy Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 15:40
        4 mln uchodźców, 90% została przyjęta przez sąsiednie kraje, ONU kierował łącznie 30 000 do całej Europy. Tu dokładne liczby, z rozparcelowaniem na kraje,trzeba Google translate.

blogs.mediapart.fr/blog/rachel-nef/260615/ceux-qui-me-repetent-qu-ne-peut-pas-accueillir-toute-la-misere-du-monde

• rosapulchra-0 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:44
        d.o.s.i.a napisała:

> Natomiast emigranci ekonomiczni - out.
        >

Przypadkiem sama nie jesteś ekonomicznym emigrantem?
    • i.co.teraz99 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 14:48
      Chcą niech przyjeżdzają, ale żadnych mieszkań, zasiłków nie powinni dostawać, nic, zero.

Niech wcześniej przyjezdni rodacy im pomagają, przyjmują pod dach, utrzymują, pomagają podjąć pracę itp. Nie państwo. O nie.
      Jeżeli przybysz musi gorliwie wyznawać islam i walczyć o prawa religijne - proszę bardzo - zawsze może wrócić do ojczyzny.

Ze strony państwa powinna być zapewniona jedynie deportacja w przypadku złamania prawa.

Przetrwaliby tylko w miarę ogarnięci, nie pasozyty.
      • pitahaya1 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:21
        i.co.teraz99 napisał(a):

> Chcą niech przyjeżdzają, ale żadnych mieszkań, zasiłków nie powinni dostawać, n
        > ic, zero.

Aha big_grin
        A co na to prawo? Czyż nie jest tak, ze w głównej mierze przyjeżdżają do nas, bo u nas, w przeciwieństwie do innych krajów, za darmo będą mieli zapewnione podstawowe warunki do życia? Mieszkanie, wyżywienie, opiekę medyczną i kieszonkowe na waciki?

Swoja drogą ciekawe, jak rozwiążą sprawę opieki medycznej w Polsce skoro już my stoimy w kolejkach pół roku albo dłużej.
        Widziałam awanturę Romów na SORze. Pyskówki, bo im się należy, bo to skandal, że muszą tyle czekać...
      • kim5 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:24
        Chciałabym nieśmiało zauważyć, że ostatnio jeden polski bezrobotny rozpłatał dziecku głowę, bo stracił zasiłek.
        Rozumiem, że w związku z tym należałoby gdzieś z Polski odesłać naszych polskich bezrobotnych, bo żerują na naszej kasie i są niebezpieczni?

Dość żenująca ta dyskusja, zwłaszcza w kraju o wielkiej historii emigranckiej i rzekomo o chrześcijańskich korzeniach.
        • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:30
          W kazdym spoleczenstwie jest pewien odsetek obibokow, osob ze sklonnosciami przestepczymi, z problemami psychicznymi. Wszedzie, nie tylko w Polsce, niewiele z tym mozemy zrobic dopoki cos zlego sie nie stanie.
          Mozemy natomiast zapobiec tragediom, ktorych autorami beda wychowani w Polsce islamscy ekstremisci - dzieci imigrantow.

kim5 napisała:

> Chciałabym nieśmiało zauważyć, że ostatnio jeden polski bezrobotny rozpłatał dz
          > iecku głowę, bo stracił zasiłek.
          > Rozumiem, że w związku z tym należałoby gdzieś z Polski odesłać naszych polskic
          > h bezrobotnych, bo żerują na naszej kasie i są niebezpieczni?
          >
          > Dość żenująca ta dyskusja, zwłaszcza w kraju o wielkiej historii emigranckiej i
          > rzekomo o chrześcijańskich korzeniach.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 16:46
      Wpuscimy czy nie, nasze wnuczki i tak będą zamknięte w domu bez żadnych praw, bo wszedzie bedzie Arabia Saudyjska.
      • nutella_fan Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:25
        Ta wizja jest przerazajaca sad
      • rosapulchra-0 Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 18:51

> Wpuscimy czy nie, nasze wnuczki i tak będą zamknięte w domu bez żadnych praw, b
        > o wszedzie bedzie Arabia Saudyjska.

Obsesję się leczy..
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 19:09
          No nie wiem czy obsesję, skoro w kraju w którym mieszkasz jest już prawie 100 000 dziewczynek z wyciętymi genitaliami i nikt z tym nic nie robi.
    • nutella_fan Re: Referendum ws. imigrantow 26.08.15, 17:24
      Powinno byc referendum. Ja osobiscie ciesze sie ze Polska na razie nie jest zalewana kolorowymi, pytanie jak dlugo...
    • iwoniaw Naprawdę sądzicie, że jeśli ci, którzy zagrażają 26.08.15, 19:18
      naprawdę "europejskiej cywilizacji" i "europejskim wartościom" i chcą wprowadzać "swoje porządki" będą chcieli tu przyjechać, to powstrzyma ich jakikolwiek wynik referendum i przepisy? I że największym zagrożeniem są te tabuny nieszczęśników uciekających do lepszego życia i lepszych warunków materialnych?
      • wioskowy_glupek Re: Naprawdę sądzicie, że jeśli ci, którzy zagraż 27.08.15, 11:23
        Oczywiście że ich powstrzyma bo oni naprawdę nie będą naszej granicy szturmować, pójdą na Berlin inną drogą wink Czy do niektórych nie dociera że ta niechęć jest obopólna ? Oni tu nie chcą wcale być, oni chcą jechać tam gdzie nieroby utrzymają się na socjalu.
        Iwonia a powiedz mi coś więcej na temat nieszczęśników uciekających z PL do USA i Kanady, tam czasem nie trzeba mieć wizy a w przypadku CA zaproszenia i czekać aż cie udzielnie wpuszczą ? Chętnie posłucham o hordach roszczeniowych emigrantów z PL szturmujących granice USA i Kanady w poszukiwaniu lepszego życia. Dla ułatwienia wybierzmy okres przed kryzysem...

Powiedz mi też czemu ci "nieszczęśnicy" uciekający od wolny to w większości zdrowi mężczyźni a nie kobiety i dzieci ?
        • cersei8 Nie rozumiem przeciwnikow referendum 27.08.15, 11:56
          Wciaz nie jestem w stanie zrozumiec sposobu myslenia przeciwnikow ewentulanego referendum,
          dlaczego odmowic poszczegolnym spoleczenstw prawa do decydowania o tak waznej kwestii.
          Nie sadze aby w konstytucji jakiegkolwiek panstwa, nawet takiego w ktorym zwyczajowe sie referenda raczej nie odbywaja, byl zapisany zakaz przeprowadzania referendow.
          Spoleczenstwo ma prawo wyrazic opinie w tak waznej dla dalszego zycia i porzadku w swym kraju, kwestii.
          Jesli politycy europejscy chca pomagac Syryjczykom, to niech znaja taki sposob ktory bedzie mozliwie bezbolesny dla poszczegolnych spoleczenstw.
          Natomiast imigranci ekonomiczni powinni byc odsylani w tempie natychmiastowym.
          • sumire Re: Nie rozumiem przeciwnikow referendum 27.08.15, 12:09
            Nie ma zakazu przeprowadzania referendów, natomiast są inne zapisy, które ograniczają dowolność w zakresie ich tematyki. Wyobrażasz sobie, że któryś europejski kraj rozpisuje referendum na temat "wyrzucić wszystkich ciemnoskórych" na przykład?
            • cersei8 Re: Nie rozumiem przeciwnikow referendum 27.08.15, 12:17
              Jest roznica pomiedzy wyrzucaniem, a zatrzymaniem inwazji.
              Ale referendum pt. czy wyrzucic przebywajacych nielegalnie i czy zlikwidowac zasilki dla przybyszow tez byloby ok.
              Powinien decydowac platnik, a platnikiem jest spoleczenstwo.

sumire napisała:

> Nie ma zakazu przeprowadzania referendów, natomiast są inne zapisy, które ogran
              > iczają dowolność w zakresie ich tematyki. Wyobrażasz sobie, że któryś europejsk
              > i kraj rozpisuje referendum na temat "wyrzucić wszystkich ciemnoskórych" na prz
              > ykład?
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Naprawdę sądzicie, że jeśli ci, którzy zagraż 27.08.15, 12:05
          Nie, do Kanady nie trzeba mieć wizy.
          • wioskowy_glupek Re: Naprawdę sądzicie, że jeśli ci, którzy zagraż 27.08.15, 12:18
            Napisałam - a w przypadku CA zaproszenia, żeby tam wyjechać zarobkowo musisz mieć zaproszenie od pracodawcy.
      • cersei8 Re: Naprawdę sądzicie, że jeśli ci, którzy zagraż 27.08.15, 12:54
        A ja mysle, ze w jakims stopniu ich powstrzyma, przynajmniej beda mieli odrobine mniejsze szanse na werbunek wsrod "obywateli" danego panstwa.
        A jesli tak Ci zal tych "tabunow nieszczesnikow" to pomysl, ze teraz uciekaja do nas mieszkancy Syrii, Bangladeszu Iraku i jeszcze paru krajow azjatyckich i afrykanskich, w ktorych wojny nie ma ale bieda owszem jest.
        Nie wiem czy bylas kiedykolwiek w Indiach, biedy tamtejszego spoleczenstwa, z tych najnizszych kast, nie da sie z niczym porownac.
        Co bedzie jesli oni sie dowiedza jaka ta Europa opiekuncza i litosciwa, i zaczna do nas przyjezdzac?
        Nie, nie do pracy, po zasilki, i co wtedy? Nie przyjac?

iwoniaw napisała:

> naprawdę "europejskiej cywilizacji" i "europejskim wartościom" i chcą wprowadza
        > ć "swoje porządki" będą chcieli tu przyjechać, to powstrzyma ich jakikolwiek wy
        > nik referendum i przepisy? I że największym zagrożeniem są te tabuny nieszczęśn
        > ików uciekających do lepszego życia i lepszych warunków materialnych?
        >
    • ingryd referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasizmu 27.08.15, 12:35
      i ksenofobii,
      czy nie uwazacie ze powinnismy sie takiego domagac,
      osobiscie zaproponowalabym zeby np taka cersei8 za tekst :

"cersei8 26.08.15, 11:24

Mozna odsylac.
      Gdyby nie byly organizowane akcje ratunkowe na Morzu Srodziemnym to szybko zalapaliby, ze nie warto podrozowac w tym kierunku."

zostala skazana na 6 msc prac obowiazkowych na oddziale np chirurgii jw szpitalu w ktorym leczeni sa uchodzcy z obszarow objetych dzialaniami wojennymi.

PS.
      tak dla przypomnienia coponiektorym,
      prawie 70 lat temu, Iran przyjal ok 170 tys polskich uchodzcow, w tym 40 tys cywilow i 20 tys dzieci, nastepnie czesc tych cywilow zostala przyjeta do konca wojny w Libanie i jakos chyba nikt nie pytal o ich wyznanie,
      warto o tym pamietac, choc sadze ze cersei8 & co nigdy o tym nie slyszeli uncertain
      • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 12:46
        Albo taka ingryd & dobrowolnie popracowala wsrod ofiar zamachow radykalow islamskich lub ich zrozpaczonych bliskich albo w osrodku dla uchodzcow.

Pewnej Wloszce - szefowej takiego osrodka - pewnie przeszla chec pomagania w trakcie gwalacenia i katowania jej przez biednych imigrantow, ktorym tak chciala pomoc...

• ingryd Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:15
          taka ingryd i tysiace jej rodakow, za czasow ciezkiej komuny uciekla znad wisly i podano jej reke i przygarnieto na lono.
          taka ingryd mieszka obok sasiada tunezyjczyka, marokanczyka i za najlepsza przyjaciolke-siostre posiada senegalke,
          jako dziecko, babcia takiej ingryd i jej 4 rodzenstwa zostala nakarmiona i przygarnieta pod dach w iranie i libanie,
          wobec powyzszego, taka ingryd dostaje torsji jak czyta ksenofobiczne aberacje takiej cersei8 & co
          • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:31
            O! to to !

A przeciez taki Iran mogl sie sianem wykrecic i powiedzic, ze przyjmuje tylko wyznawcow swojej religii, bo tacy sie latwo zasymiluja ...

Tylko ze w Iranie do tej pory, jak widza cudzoziemca na ulicy, to zapraszaja do domu na obiad i nocleg i jeszcze na odchodnym jedzenie na droge dostaniesz. A u nas?
            • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:36
              Tak z ciekawosci, ilu europejczykow/chrzescijan wyjechalo do Iranu aby zyc beztrosko z ichniego socjalu?

Ale skoro Iranczycy tacy goscinni to czemu do nich syryjczycy sie nie udadza?

berber_rock napisał(a):

> O! to to !
              >
              > A przeciez taki Iran mogl sie sianem wykrecic i powiedzic, ze przyjmuje tylko w
              > yznawcow swojej religii, bo tacy sie latwo zasymiluja ...
              >
              > Tylko ze w Iranie do tej pory, jak widza cudzoziemca na ulicy, to zapraszaja do
              > domu na obiad i nocleg i jeszcze na odchodnym jedzenie na droge dostaniesz. A
              > u nas?
              • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:40
                No wlasciwie tymi dwoma pytaniami obnazylas cala swoja ignorancje wobec swiata.

> Tak z ciekawosci, ilu europejczykow/chrzescijan wyjechalo do Iranu aby zyc bezt
                > rosko z ichniego socjalu?
                - tam nie ma socjalu, tam jest piec filarow

>
                > Ale skoro Iranczycy tacy goscinni to czemu do nich syryjczycy sie nie udadza?
                - zgadnij ....
                • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:55
                  Nie, obnazylam Twoja, w koncu tak wychwalas ten Iran smile

berber_rock napisał(a):

> No wlasciwie tymi dwoma pytaniami obnazylas cala swoja ignorancje wobec swiata.
                  >
                  • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:04
                    cersei8 napisał(a):

> Nie, obnazylam Twoja, w koncu tak wychwalas ten Iran smile
                    - bo mam za co. Ale rozumiem, ze w Twoim systemie wartosci kraj zasluguje na uwage tylko wtedy jak ma bogaty socjal.
                    >
                    • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:18
                      Nie, ja z socjalu nie korzystalam, ani nie korzystam.

Odpowiadalam na Twoja wypowiedz, ktora ponizej wkleilam.
                      Chodzilo mi o to, ze latwiej przyjac i kazac przyjetym radzic sobie samemu niz utrzymywac ich na wieki wiekow razem z rodzinami.
                      Latwiej zaprosic na obiad i dac druga porcje na odchodne niz ze swoich podatkow utrzymywac obca rodzine, latami.

"O! to to !

A przeciez taki Iran mogl sie sianem wykrecic i powiedzic, ze przyjmuje tylko wyznawcow swojej religii, bo tacy sie latwo zasymiluja ...

Tylko ze w Iranie do tej pory, jak widza cudzoziemca na ulicy, to zapraszaja do domu na obiad i nocleg i jeszcze na odchodnym jedzenie na droge dostaniesz. A u nas? "

berber_rock napisał(a):

> cersei8 napisał(a):
                      >
                      > > Nie, obnazylam Twoja, w koncu tak wychwalas ten Iran smile
                      > - bo mam za co. Ale rozumiem, ze w Twoim systemie wartosci kraj zasluguje na uw
                      > age tylko wtedy jak ma bogaty socjal.
                      > >
          • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:33
            No i swietnie, naprawde, tylko co to ma wspolnego z odbywajaca sie inwazje na kraje Europy Poludniowej?
            Polscy imigranci po poczatkowym korzystaniu z pomocnej dloni, starali sie stanac na wlasne nogi, pracowali, nawet jesli ktos z doktoratem musial sprzatac mieszkania (moi kuzyni), nie wyciagali rak po zasilki przez lata, pracowali, szanowali nowa ojczyzne i w takim duchu wychowywali swoje dzieci.
            To jest roznica.
            Zgaduje, ze ingryd nie ma 15 dzieci i nie zyje na cudzym garnuszku?
            Twoim zdaniem, mamy przyjmowac KAZDEGO, ze wszystkich krajow?
            A jesli nieludzko biedni hindusi z najnizszych kast tez zapragna do tej opiekunczej Europy, to tez ich przyjac?
            Bo jesli nie, to bedzie rasizm i ksenofobia, a kilka mln uchodzcow w jedna czy druga strone, co to za roznica?

ingryd napisała:

> taka ingryd i tysiace jej rodakow, za czasow ciezkiej komuny uciekla znad wisly
            > i podano jej reke i przygarnieto na lono.
            > taka ingryd mieszka obok sasiada tunezyjczyka, marokanczyka i za najlepsza przy
            > jaciolke-siostre posiada senegalke,
            > jako dziecko, babcia takiej ingryd i jej 4 rodzenstwa zostala nakarmiona i przy
            > garnieta pod dach w iranie i libanie,
            > wobec powyzszego, taka ingryd dostaje torsji jak czyta ksenofobiczne aberacje t
            > akiej cersei8 & co
            • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:39
              > Polscy imigranci , nie wyciagali rak po zasilki przez lata, pracowali, szanow
              > ali nowa ojczyzne i w takim duchu wychowywali swoje dzieci.

- wiesz co? Przejezdzac codziennie przez glowny dworzec kolejowy w moim miescie. Od jakichs 6-8 permanentna noclegownia Polakow. Chlew, walajace sie butelki po wodce i piwie, czesto rozbryzgana po scianach krew po nocnych bojkach i rzygi po nocnych libacjach. Ludziska boja sie tamtedy przechodzic, bo towarzystwo kiedy przytomne, bywa agresywne. Ty chyba funkcjonujesz w innej rzeczywistosci.

- dla odmiany NIGDY przez ponad 10 lat pobytu tutaj nie widzialam pijanego i zarzyganego Marokanczyka, Pakistanczyka czy Afrykanczyka. Agresywni sie zdarzali, ale nie spiacy we wlasnych odchodach.
              • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:47
                Wiesz co, kazde spoleczenstwo "posiada" jakis % tego typu osob, nie tylko Polacy, niestety.
                Przyjeznych tego typu nam nie potrzeba.
                W krajach, w ktorych jest wielu imigrantow, nie tylko ludzie boja sie przechodzic, ale nawet policja nie zaglada do niektorych dzielnic...

berber_rock napisał(a):

> > Polscy imigranci , nie wyciagali rak po zasilki przez lata, pracowali, sz
                > anow
                > > ali nowa ojczyzne i w takim duchu wychowywali swoje dzieci.
                >
                > - wiesz co? Przejezdzac codziennie przez glowny dworzec kolejowy w moim miescie
                > . Od jakichs 6-8 permanentna noclegownia Polakow. Chlew, walajace sie butelki p
                > o wodce i piwie, czesto rozbryzgana po scianach krew po nocnych bojkach i rzygi
                > po nocnych libacjach. Ludziska boja sie tamtedy przechodzic, bo towarzystwo ki
                > edy przytomne, bywa agresywne. Ty chyba funkcjonujesz w innej rzeczywistosci.
                >
                > - dla odmiany NIGDY przez ponad 10 lat pobytu tutaj nie widzialam pijanego i za
                > rzyganego Marokanczyka, Pakistanczyka czy Afrykanczyka. Agresywni sie zdarzali,
                > ale nie spiacy we wlasnych odchodach.
                • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 13:52
                  Przyjeznych tego typu nam nie potrzeba.

- pewnie ze nie smile Jak widac po zalaczonym obrazku mamy wlasnych, ktorzy bija ich na glowe smile

W krajach, w ktorych jest wielu imigrantow, nie tylko ludzie boja sie przechodz
                  > ic, ale nawet policja nie zaglada do niektorych dzielnic...

- tak, tak. Mieszkam w kraju, w ktorym jest wielu imigrantow. Niefajnie czuje sie tylko wsrod imigrantow polskich. Na szczescie na Polke nie wygladam, wiec mam swiety spokoj.
                  • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:01
                    No i super,
                    zatem jest szansa ze spoleczenstwo kraju, w ktorym mieszkasz z otwartymi ramionami przyjmie kolejnych imigrantow (podaz jest smile).
                    Widzisz, ja w przeciwienstwie do Ciebie & nie przekonuje ani nie narzucam innym swoich pogladow.
                    Po prostu uwazam za sluszne, aby kazdy mial prawo je wyrazic, chocby glosujac w referendum, jesli wiekszosc spoleczenstwa bedzie na "tak" to ok, niech przyjmuja ich miliony, ale niech nikt nie "uszczesliwia" na sile krajow, w ktorych ludzie beda na "nie".
                    Uff, prosciej sie chyba juz nie da.

berber_rock napisał(a):

> Przyjeznych tego typu nam nie potrzeba.
                    >
                    > - pewnie ze nie smile Jak widac po zalaczonym obrazku mamy wlasnych, ktorzy bija i
                    > ch na glowe smile
                    >
                    > W krajach, w ktorych jest wielu imigrantow, nie tylko ludzie boja sie przechodz
                    > > ic, ale nawet policja nie zaglada do niektorych dzielnic...
                    >
                    > - tak, tak. Mieszkam w kraju, w ktorym jest wielu imigrantow. Niefajnie czuje s
                    > ie tylko wsrod imigrantow polskich. Na szczescie na Polke nie wygladam, wiec ma
                    > m swiety spokoj.
                    • berber_rock Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:10
                      Tylko za cholere nie jestes w stanie pojac, ze referendum nie jest odpowiednim instrumentem do wprowadzania polityki zagranicznej.

Zalozmy, ze spoleczenstwo powie "Nie. nie chcemy ich tutaj"
                      Jakie KONKRETNE dzialania wdrozylabys, aby usatysfakcjonowac spoleczenstwo i pokazac, ze liczysz sie z ich zdaniem:
                      - nie dajemy azylu - OK proste
                      - budujemy zasieki
                      - strzelamy jak do kaczek
                      - torturujemy, to moze nas znielubia i sobie pojda gdzies indziej,
                      - likwidujemy polaczenia kolejowe

Jakie jeszcze dzialania podjelabys, aby upewnic sie ze Polska pozostaje spoleczenstwem jednolitym rasowo? Nie pachnie Ci to juz jakas konkretna epoka w histori?
                      • cersei8 Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:35
                        Jesli spoleczenstwo powie, nie chcemy ich tutaj, to politycy, nie ja, beda musieli wymyslic sposob na spelnienie jego woli.

Skonczenie z dawaniem azylu jest ok, zrozum ja tez uwazam ze prawdziwym uciekinierom z Syrii nalezy jakos pomoc, ale niech sie w to zaangazuja Ligi Panstw Arabskich i Afrykanskich oraz USA.
                        Moze jakies obozy dla uchodzcow, poza Europa, np. przeznaczyc na ten cel jakas wyspe. Pomoc, ale nie w ten sposob zeby ich bezwarunkowo przyjac i utrzymywac do smierci,a potem ich potomkow takze.
                        Stworzyc taka sytuacje aby po ustaniu konfliktu zbrojnego wrocili do siebie.

Cala reszte, czyli imigrantow ekonomicznych, zatrzymywac na granicy, tych co sie przedarli odsylac az zrozumieja ze nikt ich ti nie chce.

Ty piszesz "Tylko za cholere nie jestes w stanie pojac, ze referendum nie jest odpowiednim
                        instrumentem do wprowadzania polityki zagranicznej".
                        Ok, w zwyczajnej sytuacji moze i nie jest, ale mamy sytuacje nadzwyczjana, stoimy w obliczu ogromnego kryzysu, czegos z czym nikt, nigdy wczesniej nie mial do czynienia.
                        Moze po prostu spoleczenstwo lepiej dostrzega problem niz politycy i po prostu NIE CHCE wiecej imigrantow muzulamnskich w UE, bo z tym sie chyba zgodzisz:
                        ze zaden kraj UE nie bylby ZA przyjmowaniem imigrantow.
                        Teraz sa ich tysiace, ktore szybko zmienia sie w setki tysiecy, a na swiecie jest wiecej biednych, ktorzy chcieliby aby ktos sie nimi zaopiekowal i zapewnil godziwe zycie, wyobraz soebie, ze zaczna sie do nas zjezdzac biedacy z Indii, miliony osob.
                        Ich tez przyjmiemy? W sumie czemu nie, skoro inni juz sa, to hindusow tez nie mozemy dyskryminowac.
                        chcialabys placic podatek w wysokosci 80% zeby utrzymac azylantow na zasilkach, bo ja nie.
                        Dlatego uwazam, ze politycy powinni przestac kierowac sie poprawnoscia polityczna i znalezc rozwiazanie problemu, im szybciej tym lepiej.
                        Referendum daloby im dodatkowa ku temu legitymizacje.

berber_rock napisał(a):

> Tylko za cholere nie jestes w stanie pojac, ze referendum nie jest odpowiednim
                        > instrumentem do wprowadzania polityki zagranicznej.
                        >
                        > Zalozmy, ze spoleczenstwo powie "Nie. nie chcemy ich tutaj"
                        > Jakie KONKRETNE dzialania wdrozylabys, aby usatysfakcjonowac spoleczenstwo i po
                        > kazac, ze liczysz sie z ich zdaniem:
                        > - nie dajemy azylu - OK proste
                        > - budujemy zasieki
                        > - strzelamy jak do kaczek
                        > - torturujemy, to moze nas znielubia i sobie pojda gdzies indziej,
                        > - likwidujemy polaczenia kolejowe
                        >
                        >
                        > Jakie jeszcze dzialania podjelabys, aby upewnic sie ze Polska pozostaje spolecz
                        > enstwem jednolitym rasowo? Nie pachnie Ci to juz jakas konkretna epoka w histor
                        > i?
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 14:58
        Jak już ktoś wspomina Iran to zamiast się ośmieszać i manipulować informacją to warto byłoby wspomnieć na jakiej zasadzie zostali przyjęci Polacy. Np., że nie mieli prawa do podjęcia pracy zawodowej.
        • ingryd Re: referendum w sprawie zaostrzenia kar dla rasi 27.08.15, 20:34
          Sw pamieci babci sie juz nie dopytam, ale zyje jeszcze jej mlodsza siostra, wiec spytam sie jej czy majac 8 lat wowczas, odczula te straszna krzywde braku mozliwosci pracy w Iranie.

Oj, matolku czerwiowy, doucz ty sie historii,
          Iran przyjal polska armie uchodzaca z terytorium ZSRR, oraz rodziny zeslanych oficerow z kresow (zamordowanych w katyniu) ktorym udalo sie podlaczyc do exodu wynegocjowanego przez Andersa,
          Byly to w przewadze dzieci, sieroty rozlaczone z rodzicami ( ojcowie internowani, nastepnie wymordowani, matki w obozach pracy)
    • anika772 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 16:32
      Można robić referendum, czemu nie, tylko że niezależnie od jego wyniku ( a obstawiam, że byłby jednak na "nie"), sytuacja się nie zmieni, a imigrantów będzie coraz więcej, i będzie to ludzka fala nie do zatrzymania. A przynajmniej nie takimi metodami, do jakich nawykła przez parę ostatnich dziesięcioleci tolerancyjna, otwarta i syta Europa.

Okrutna prawda jest taka, że imigranci są dla europejskich krajów ogromnym problemem i nikt ich tak naprawdę nie chce. Europa nie da rady nakarmić wszystkich przybyszy z głodnej Afryki. Nie jesteśmy na to przygotowani pod żadnym względem- zapewnienia bezpieczeństwa, dachów nad głową, pożywienia, wody, pracy i innych zasobów.

Na szczęście nie jestem politykiem i mogę wygłaszać takie niepoprawne opinie.
      • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 16:50
        Tym bardziej politycy powinni popracowac nad rozwiazaniem tego problemu nim bedzie za pozno.
        Teraz sa ich setki tysiecy, za rok miliony, trzeba walczyc z problemem zamiast na sile upychac go w poszczegolnych krajach wbrew woli wlasnych obywateli. Inaczej ta fala nigdy sie skonczy.
        Ja w takiej sytuacji jestem nawet za zamykaniem granic i cofaniem przybyszow do krajow z ktorych przybyli, w tym momencie kazda grupa przyjeta daje impuls nastepnym do sprobowania. Brak przyjecia = brak kolejnych probujacych.

Prawde mowiac to dziwi mnie, ze wylawianych imigrantow przysyla sie do Wloch, grecji i mysli co dalej, lepszym rozwiazaniem byloby danie normalnej lodki i odstawienie z powrotem.
        odstawienie z powrotem
        I tak az do skutku.

A negatywny wynik referendum moglby wreszcie uswiadomic politykom jakie oczekiwania wobec nich maja ich wyborcy.

anika772 napisała:

> Można robić referendum, czemu nie, tylko że niezależnie od jego wyniku ( a obst
        > awiam, że byłby jednak na "nie"), sytuacja się nie zmieni, a imigrantów będzie
        > coraz więcej, i będzie to ludzka fala nie do zatrzymania. A przynajmniej nie ta
        > kimi metodami, do jakich nawykła przez parę ostatnich dziesięcioleci tolerancyj
        > na, otwarta i syta Europa.
        >
        > Okrutna prawda jest taka, że imigranci są dla europejskich krajów ogromnym pro
        > blemem i nikt ich tak naprawdę nie chce. Europa nie da rady nakarmić wszystkich
        > przybyszy z głodnej Afryki. Nie jesteśmy na to przygotowani pod żadnym względ
        > em- zapewnienia bezpieczeństwa, dachów nad głową, pożywienia, wody, pracy i inn
        > ych zasobów.
        >
        > Na szczęście nie jestem politykiem i mogę wygłaszać takie niepoprawne opinie.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 16:54
          Ciekawe czemu uchodźcy kierują się do Europy zamiast do swoich o wiele bogatszych braci w wierze:ZEA, AS, Kataru czy Bahrajnu. Oh wait, wiem.
          • cersei8 Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 17:03
            Wszyscy wiemy smile

> Ciekawe czemu uchodźcy kierują się do Europy zamiast do swoich o wiele bogatszy
            > ch braci w wierze:ZEA, AS, Kataru czy Bahrajnu. Oh wait, wiem.
    • kkalipso Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 16:53
      Ja tam jestem zdania, że powinni pootwierać granice i swobodnie dać im dojść do kraju marzeń ...po co to wszystko skoro i tak ich celem jest osiedlenia się w "bogatych" krajach. A później to już niech p. Merkel główkuje.
      • wioskowy_glupek Re: Referendum ws. imigrantow 27.08.15, 17:17
        Zgadzam się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka