Dodaj do ulubionych

gryzący 3 latek

11.09.15, 17:17
Syn 3 letni poszedł do przedszkola i przez kilka pierwszych dni chodził tam chętnie. Któregoś wieczoru zaczął sam z siebie opowiadać, że nie chce iść bo jest tam chuligan, który gryzie. Ze szczegółami opowiedział, jak chłopiec gryzie za koszulę, w rękę i przyznał się młody, że płakał i że się go boi. Wystraszyłam się, że to mój został pogryziony bo tak strasznie to przeżywał. Zapuściłam wici u ciotki, która w przedszkolu pracuje i okazało się, ze pogryziony został ktoś inny, a mój młody siedział bardzo blisko i solidaryzując się z ofiarą zalał się potokiem łez. Po za tym przedszkolanki są w obowiązku poinformować mnie, gdyby to mojemu dziecku coś się stało. Od słowa do słowa z ciotką okazało się, że ów chłopiec pogryzł już kilkoro dzieci. Na spotkaniu z wychowawczynią syna przyznała mi się, że chłopiec pogryzł ileś tam dzieci i że trochę terroryzuje grupę, ale to wynika z faktu, że nie umie mówić, nie potrafi wyartykułować swoich potrzeb a sprzeciw innych dzieci wywołuje u niego agresję. Rozumiem, że dziecko odstaje od reszty i że kobieta musi być sprawiedliwa, ale do cholery moje dziecko codziennie powtarza, że nie idzie do przedszkola bo tam jest chuligan, który gryzie. Od 3 dni na szczęście i nieszczęście młody jest chory i najwcześniej pójdzie do przedszkola we wtorek, więc odpowiadam mu, że pani napisała smsa, że chuligan już jest grzeczny i nie gryzie, ale przecież syn wróci do przedszkola a ten chłopiec nie zacznie z dnia na dzień mówić ani nie przestanie gryźć.
Kilka dni wcześniej syn koleżanki, najlepszy kolega mojego 3 latka opowiadał, że nie lubi jakiegoś chłopca z grupy bo nie umie się bawić i zabiera zabawki, ale zbagatelizowałyśmy to. Teraz okazuje się, że to jeden i ten sam agent tongue_out

Ematki, doradźcie co zrobić, jakich argumentów użyć by kobiety miały na oku małego agresora i żeby przestał terroryzować inne 3 latki.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 17:28
      Po to są 2 wychowawczynie w młodszych grupach, żeby jedna prowadziła zajęcia, a druga pilnowala dzieci. 3 latki to małe dzieci i muszą mieć czas na przyzwyczajenie się do nowego otoczenia, przedszkolnych zasad, zabaw z innymi dziećmi. To dopiero początek września, a ty już nadałas dziecku łatkę agresora.
      • cersei8 Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 17:37
        U nas tez byl taki egzemplarz, zadne sposoby nie zadzialaly,
        razem z rodzicami pozostalych dzieci z grupy postawilismy veto dyrektorce; albo on albo nasze dzieci.
        Zostal usuniety z przedszkola, ale to prywatna placowka, wiec nie wiem jak to u was bedzie...
        • czar_bajry Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:05
          Zostal usuniety z przedszkola

Tylko usunięty? Powinniście przynajmniej kuratora mu załatwić...
          To nie nad dziećmi powinno się pracować tylko nad rodzicami.
          • mary_lu Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:11
            Ciesz się, że z wieży nie zrzucili bachora, w końcu to Cersei. I jak ma niby wyglądać praca nad rodzicami trzylatka mającego problem z kontaktem z grupą przedszkolną?
            • czar_bajry Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:18
              Chodziło mi o rodziców określających trzylatka agresorem, chuliganem i dążących do usunięcia dziecka z przedszkolasmile
              • mary_lu Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:23
                Ok, to się zgadzamy smile
    • melancho_lia Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 17:35
      Nie mówi to gryzie. To maly chłopiec i dopiero poczatek przedszkola. Jak przedszkolanki dobre to sobie z nim poradzą.
    • mag1982 Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 18:10
      U mojej córki w przedszkolu tez była taka gryząca. Nawet moją córkę dwa razy ugryzła. Po tym drugim razie moja też płakała, że nie chce do przedszkola. Porozmawiałam z przedszkolankami, z resztą nie ja jedna, żeby bardziej zwracały uwagę. Panie się przyłożyły, mama dziewczynki też współpracowała i po ok 2 m-cach dziewczynka przestała gryźć. Teraz jest jedną z najlepszych koleżanek mojej córki.
    • kurdesz35 Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 21:53
      d.d.00 napisała:
      doradźcie co zrobić

Założyć mu maskę.
      https://kulturadobra.pl/wp-content/uploads/2014/12/milczenie-owiec.jpg
      • mary_lu Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 21:58
        rollingout.com/wp-content/uploads/2013/11/ch-hannibal-lecter-400x521.jpg?769134
        • czar_bajry Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:09
          Gryzący trzylatek to żaden ewenement, bardzo często dzieci w tym wieku tak się zachowują, nowe miejsce czyli przedszkole także sprzyja takiemu zachowaniu. Przedszkolanki z pomocą rodziców małego gryzonia powinny opanować sytuację.
          Ciekawi mnie skąd twój trzylatek zna słowo chuligan?
          A Ty dorosła kobieta nazywasz małego trzylatka agresorem...wstyd.
    • rulsanka Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:21
      "Ematki, doradźcie co zrobić, jakich argumentów użyć by kobiety miały na oku małego agresora i żeby przestał terroryzować inne 3 latki."

No ale sądzisz, że panie nie pilnują? Niestety ugryzieniom jest bardzo ciężko zapobiec. Mój starszak gryzł nas, jak był przemęczony i przychodził się przytulić. I pomimo tego, że mieliśmy tylko jedno dziecko i wiedzieliśmy czego się w danej chwili spodziewać, wielokrotnie nie udało się zapobiec ugryzieniu.
      Z kolei w obu przedszkolach i w żłobku, to on był kilka razy ugryziony. Za każdym razem trafiało się jakieś gryzące dziecko i nigdy nie można było nazwać tego dziecka agresorem. U nas były to dziewczynki. Pierwsza gryzła jak była rozbawiona, druga ze stresu, trzecia z nadmiaru emocji (wesoła, uśmiechnięta, bardzo żywiołowa). Wszystkie te dziewczyny były naprawdę fajne i syn się z nimi zaprzyjaźniał. 2 z nich po okresie adaptacji w przedszkolu przestawały gryźć, trzecia niestety nie, u niej emocje były po prostu zbyt silne.
      Rozumiem, że chcesz chronić swoje dziecko, ale jeżeli wysyłasz je do przedszkola to niestety takie sytuacje mogą się zdarzyć i nie skreślaj opiekunek ani tamtego dziecka. Tak naprawdę "mniej wydolna" opiekunka może okazać się lepsza od takiej, która pilnuje jak żandarm. A dziecko prawdopodobnie gryzie ze stresu, więc jeżeli się poczuje bezpiecznie, to gryzienie się skończy. Mieliśmy wątpliwą przyjemność być na adaptacji w przedszkolu, gdzie opiekunka trzymała za karę dwójkę trzylatków przez 20min na krzesełkach. No więc w takim miejscu może nie dochodzić do pogryzień, bo dzieci nie mają szans na swobodną zabawę. Ale czy dzieci będą się dobrze czuły?
      • kurdesz35 Re: gryzący 3 latek 11.09.15, 22:24
        rulsanka napisała:
        Ale czy dzie
        > ci będą się dobrze czuły?

Tak, niegryzione dzieci będą się dobrze czuły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka