Dodaj do ulubionych

Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział?

13.09.15, 21:19
Sama stosuję nazwę wymiennie, bo teraz to jest jedna wielka masa. Wiem, że są tam i uchodźcy, i imigranci ekonomiczni.
Czy są jakieś dane, ilu jest których? Czy możliwa jest w ogóle taka weryfikacja?
Czy w przypadku tych, którzy już w Europie są, jest możliwe zastosowanie jakiegoś podziału? Tzn. czy faktycznie masowo gubią dokumenty i niemożliwa jest ich rejestracja? Czuję już obrzydzenie do czytania na ten temat, bo źródeł niby wiele, ale każde tak skrajne, że nie wiem, komu wierzyć.
Czy jeśli Polska zadeklaruje się do przyjęcia jakiejś ilości uchodźców z Syrii, to dostanie faktycznych uchodźców z Syrii, czy też kawałek tej masy?

Niemcy zamknęły granicę. Mają teraz kilkadziesiąt (tak? tylu ich jest czy więcej?) imigranto-uchodźców. Ludzie są za uchodźcami, przeciwko imigrantom. Czy jest jeszcze możliwość podzielenia tych, którzy napłynęli? A jeśli tak, to co z imigrantami ekonomicznymi? Bo jeśli nic, no to po co w sumie dzielić...
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział? 14.09.15, 08:47
      Wątek belgijski pokazuje, że weryfikacja jest możliwa.
      • ola_dom Re: Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział? 14.09.15, 10:42
        echtom napisała:

> Wątek belgijski pokazuje, że weryfikacja jest możliwa.

Streścisz, jak to zrobili?
        Bo nie mam pojęcia, nie za bardzo wiem, jak szukać, a ciekawa jestem niezmiernie.
        • echtom Tu jest wątek 14.09.15, 12:38
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,158702726,158702726,Uchodzcy_w_Belgii_nowe_fakty_szok_.html
          W zalinkowanym holenderskim źródle nie ma chyba szczegółowego opisu procedur, ale skoro są wyniki, to jakoś musieli do nich dojść smile
        • berber_rock A jaki to problem 14.09.15, 13:08

> Streścisz, jak to zrobili?
          > Bo nie mam pojęcia, nie za bardzo wiem, jak szukać, a ciekawa jestem niezmierni
          > e.

- zatrudnic do takiej weryfikacji kilku Syryjczykow, ktorzy od parunastu lat w tej Belgii mieszkaja i zaoferuja sie zadac kilka podchwytliwych pytan i zweryfikowac odpowiedzi? Nawet 9przez wzglad na potencjalna lojlnosc wobec wspolplemiencow) nie musza tego robic osobiscie. Wystarczy, jak przejda przez formularz z odpowiedziami delikwenta, ktory np. mieszkal w Aleppo, ale juz dokladniej nie jest w stanie powiedziec gdzie.
          • ola_dom Re: A jaki to problem 14.09.15, 13:20
            berber_rock napisał(a):

> - zatrudnic do takiej weryfikacji kilku Syryjczykow, ktorzy od parunastu lat w
            > tej Belgii mieszkaja i zaoferuja sie zadac kilka podchwytliwych pytan i zweryfikowac odpowiedzi?

Może nie problem, nie wiem - przecież pytam.
            Na pewno jest na to jakieś rozwiązanie, nie kwestionuję, że nie ma - jestem przekonana, że jest, albo że da się je znaleźć. I to byłoby lepiej zrobić, niż zwoływać nazistowskie manifestacje i wrzucać wszystkich do jednego worka zionąc nienawiścią.
      • lauren6 Re: Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział? 14.09.15, 10:45
        W wątku belgijskim wyszło na to, że Syryjczycy to 20% rzekomych uchodźców. Ponad 50% to młode byczki z Bagdadu. Co z pozostałymi 30%? Nie wiem. Może to ci, którzy utopili swoje dokumenty.
    • edelstein Re: Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział? 14.09.15, 13:03
      Stanowisko Merkel od poczatku jest takie samo.Odsylqnie ekonomicznych.
    • misiu-1 Re: Uchodźcy/imigranci, czy jest możliwy podział? 14.09.15, 13:28
      Próbować można. Zacząć wypadałoby od tego, żeby kobiety, dzieci, kaleki i starców uznać wstępnie za uchodźców i pozostawić do dalszej weryfikacji. Całą resztę wyrzucić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka