mildenhurst 01.10.15, 19:21 Są jakieś dane realne ile % Polaków zarabia minimum krajowe? Dużo poniżej średniej? GUS nie ma danych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:24 mnie ciekawiłaby ilu NAPRAWDĘ zarabia minimum krajowe, a ilu tylko na papierze , a "premie" odbiera w kopercie Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:37 A ilu nie dostaje nawet minimum krajowego pracując na śmieciówkach..Niedawno był artykuł o niskich płacach np. 4zł na godzinę w sklepie odzieżowym...masakra, inni szukali kogoś do wykładania towaru za 1 zł brutto/h....pozostaje wierzyć, że nie znaleźli Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:39 O znalazłam.. biznes.onet.pl/praca/glodowe-stawki-za-prace-w-lodzi-za-wykladanie-towaru-jedna-z-firm-oferowala-zlotowke/6gf3hg Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:43 O kurczę, jak się czyta ten artykuł, o kurczę Tak, już widzę te tysiące dawane "w kopercie". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:56 biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/zarobki-w-szarej-strefie/zv294 Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:24 Znam mnóstwo ludzi którzy oficjalnie zarabiają 1500-2000 na etacie a naprawdę 2-3 razy tyle Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Zapewne alimenciarze/dłużnicy 04.10.15, 18:51 Lub przedsiębiorcy ew. pracownicy fizyczni firm, które mają mniej lub bardziej sezonowy charakter pracy i zmienną intensywność zleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:53 Może w pracy umysłowej, na pewno nie w sklepach sieciowych. Swoją drogą ten wątek dobrze koresponduje z sąsiednim o oszczędzaniu i poduszce finansowej. "Zarabiam 5 zł/h, co miesiąc odkładam 150 zł na konto oszczędnościowe." Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:10 Always look at the bright side: jeśli się zarabia złotówkę na godzinę, to ta samcikowa poduszka finansowa w wysokości 6miesięcznych zarobków to niecały tysiąc złotych. Zawszeć to łatwiej odłożyć tysiąc niż 20 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:47 joa, nie pierwszy raz to powtarzasz. Z własnego doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 07:24 Bzdury o wypłacaniu wynagrodzenia "pod stołem". (Bo jak wiadomo powszechnie statystyczny Polak to tak naprawdę zarabia z siódemkę, a dobry pracodawca mu wypłaca poza systemem, żeby nie wpadł w drugi próg). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:27 Nie, no ok. W Polsce nie ma szarej strefy, niech będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:54 Jest, ale polega na tym, że przeważnie dostaje się kompletne grosze, wręcz poniżej wynagrodzenia minimalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:58 Ok, nie ma zjawiska opisywanego np w artykule zalinkowanym przeze mnie. (ziew) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:16 W zalinkowanym artykule nie ma nic na temat tego, jakoby zarobki w szarej strefie miały być na tyle wysokie, żeby mogły zaniżać średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
sky.83 Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:46 Pracuje na dużej budowie w stolicy Małopolski. 80% pracowników fizycznych (ponad 300 osób)ma na umowie najniższą krajową. Realne zarobki to 3-5 tysięcy zł netto. Co ciekawe przedstawiciele PIP-u goszczą na tejże budowie dosyć często, ale sprawdzają jedynie legalność zatrudnienia. Podejrzewam, że podobnie jest w całym kraju w większych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:41 sorry, ale budowlanka to nie praca np biurowa lub w handlu. w budowlance pracują na czarno lub na minimalne wynagrodzenie, do tego i po 10-12 godzin dziennie, i zarobią owszem ponad 3 tys na rękę a kierownictwo lepiej, ale nie daj boże żeby zachorowali albo mieli wypadek, bo wtedy mają 1 tys zł zasiłku i muszą sobie radzić sami. Budowlanka jest wyceniania bardzo wysoko w stosunku do innych płac, więcej zarobi fizol na budowie niż mgr w jakiejś firemce krajowej. a gro prywaciarzy w innych usługach, handlu, pracy biurowej, obsługi klienta- oprócz tego 1200zł netto oficjalnie , dostanie w kopercie jeszcze z 500-maks 1000zł i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:44 aha, i jak na rękę dostają na tej twojej budowie 4 tys, to nie jest to netto ale właśnie bardziej brutto. bo zatrudnieni na pół czarno muszą sami kombinować jak z tych pieniędzy odłożyć i się zabezpieczyć na wypadek choroby, śmierci, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:03 > Jest, ale polega na tym, że przeważnie dostaje się kompletne grosze, wręcz poni > żej wynagrodzenia minimalnego. Nie zgodzę się z Tobą. Często jest tak, że na konto wpływa najniższa krajowa, a do ręki dostaje się dużo więcej. Cztery lata temu (moja najbliższa rodzina) w pewnej włoskiej firmie rezydującej w Polsce oficjalnie zarabiał najniższą krajową, w rzeczywistości 28 do 31 zł. na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ad płacy. 04.10.15, 17:31 Niekoniecznie grosze. Moja znajoma oficjalnie ma 1500 zł pensji, zarabia powyżej 9-10 tys. Na logikę - wypłacanie pod stołem kwot rzędu np. 300-500 zł nie miałoby najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:42 A jednak. Znam firmę, w której to norma. Na umowie najniższa, a w kopercie pod stołem grosze. Widać nawet te 100 złotych to duża oszczędność. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:22 Szara strefa w Polsce polega głównie na zatrudnianiu na czarno i ewentualnie w razie pożaru na zrobieniu umowy zlecenie. Oficjalnie najniższa też jest częsta ale realne wynagrodzenie wynosi na ogół do 2000zł na rękę. To częsty model tygodniówka 500zł na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:04 Ja nie znam ani jednego mezczyzny, ktory rzeczywiscie zarabia najnizsza krajowa. Albo pracuja umyslowo, zarabiajac sporo wiecej. A jesli nie maja do tego odpowiedniego doswiadczenia, to pracuja fizycznie, i dostaja dokladnie tak, jak mowi joa, oficjalnie najnizsza krajowa, reszte pod stolem. A mezczyzni to jednak wiekszosc pracujacych w tym kraju. Wiec tez mnie bawia te "statystyki". Znam kobiety zarabiajace rzeczywiscie najnizsza krajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:11 > . Albo pracuja umyslowo, zarabiajac sporo wiecej. A jesli nie maja do te > go odpowiedniego doswiadczenia, to pracuja fizycznie, i dostaja dokladnie tak, > jak mowi joa, oficjalnie najnizsza krajowa, reszte pod stolem. Dodam: spora czesc dostaje calosc "pod stolem". Naturalnie wyzsza niz najnizsza krajowa. To akurat dotyczy tez kobiet. Kilka znam na przyklad opiekujacych sie dziadkami w Niemczech - oficjalnie bezrobotne i zasilek. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:52 I dla was to normalne? Może by ucywilizować rynek pracy i placy? A jak ktos tak nie zarabia to niezaradna ciamajda? Czyli wychodzi na moje Polska to kraj dla kombinatorów inni maja w niej przerąbane. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:18 fadilla napisała: > I dla was to normalne? Może by ucywilizować rynek pracy i placy? A jak ktos tak > nie zarabia to niezaradna ciamajda? Czyli wychodzi na moje Polska to kraj dla > kombinatorów inni maja w niej przerąbane. > Zgadzam się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:23 rosa, przypomnij jak to bylo z Twoim znajomym, ktory na czarno w UK zarabiał 3 funty za godzinę ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:36 A ty myślisz, że tylko w Polsce zatrudniają na czarno? Na całym świecie istnieje ten proceder, z tą różnicą, że skala jest znacznie mniejsza, co oczywiście nie oznacza, że dzięki temu inne kraje są lepsze pod tym względem od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:37 Dodam od siebie, że absolutnie nie pochwalam tego zjawiska i sama nigdy nie byłam zatrudniona na czarno, ani nigdy nie zatrudniałam nikogo na czarno. Ani również nie korzystałam z kombinacji: najniższa średnia na umowie, a reszta w kopercie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:40 Weź nie żartuj, że od korepetycji odprowadzałaś podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:46 Dokładnie, w Austrii (znam przykłady w budowlance i w rolnictwie) jest tak samo - co innego szef daje na papierze a co innego do ręki. To nie jest przywara Polski, raczej kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ad płacy. 04.10.15, 12:52 Na pewno realne dochody w Polsce są wyższe od oficjalnych wynagrodzeń. Różne są natomiast źródła tych dochodów - jedni dostają "pod stołem" część wynagrodzenia, inni całość (czyli pracują na czarno), jeszcze inni dorabiają do podstawowej pensji dodatkową pracą, która nie musi być nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papierem 04.10.15, 18:53 A i słyszałem o legendach miejskich, że ktoś np. zarabiał najniższą krajową i pracodawcy musiał do ręki np. 100-200 zł z tego oddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
singut Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 19:32 Ja się spotkałam, że pracownicy musieli podpisywać, że coś dostali a tego nie dostawali wcale. Głownie były to różne świadczenia dla pracowników (rzeczowe, okolicznościowe, paczki/bony na święta, "grusza", itd) od których kiedyś nie trzeba było zus płacić więc pracodawcy się opłacało to "wrzucić w koszty "firmy" a pracownik nie miał z tego nic. Zaś przecież dopiero co było o Dubienieckim i spółce, którzy robili interesy na udawaniu, że zatrudniaja bezrobotnych, a ci zatrudnieni musieli oddawać część kasy by tę pracę mieć... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 19:39 w aferze Dubienieckiego "zatrudnieni" chyba nie pracowali , tzn pracowali tylko na papierze. Trudno więc pisac, że oddawali część kasy, żeby mieć pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
singut Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 20:06 Niektórzy twierdzą, że coś tam robili dla pozorów. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:33 W nowej Polityce jest artykuł na ten temat, polecam, ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:06 Chodzi i dane realne. Nie statystyczne. Tym bardziej artykuły w prasie. Konkrety wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:11 Cytując klasyka : W Polsce, państwie które praktycznie nie istnieje, 6 tys. zarabia albo złodziej albo idiota. To niemożliwe, żeby ktoś za tyle pracował. Ale chyba się powtarzam Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:17 Nie wiemy i wiedzieć nie będziemy. Państwo przyjazne przedsiębiorcom (w tym również jednoosobowym) tak ustawiło różne wskaźniki, że są one zależne od tzw. przeciętnego wynagrodzenia więc w interesie państwa jest by wykazywać je w taki sposób by było jak najwyższe, pomija się zatem przy badaniu około 6 mln pracujących osób w Polsce. W ten sposób składki ZUS stale rosną a nikt nie wprowadza ich podwyżek. Ot klasyczny przykład uwalanie przedsiębiorców w białych rękawiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ad płacy. 04.10.15, 14:58 Firma sprzątająca w galerii handlowej w mieście powiatowym 5,5 zł. na godzinę. Ochrona w hurtowni dużej sieci marketów 6 zł. na godzinę. U mnie 8,2 zł. na godzinę, na papierze najniższa krajowa z tym, że większość osób pracuje na czarno i nie może doprosić się o umowę, a jeśli już, to osoby 50+ które sponsoruje pracodawcy głównie PUP lub dla szczęśliwców poniżej 50 zleceniówka (praktyka stosowana w 17 szwalniach które znam). Nadgodziny u mnie (tzn. w firmie w której pracuję) 11,5 zł. W innych szwalniach często nadgodziny są nie płatne pod przykrywką "nie wyrobiłyście normy, więc musicie przyjść w sobotę lub zostać po godzinach i wyrobić normę. Firma produkująca wagi (mężczyźni) na papierze najniższa krajowa, realnie wychodzi 1700 - 1800 zł. miesięcznie. Inna firma zatrudniająca samych mężczyzn, realnie i na papierze w okolicach 1700 zł. miesięcznie. Nie ma co liczyć na prawdziwe dane w badaniach. Prawdziwe bezrobocie w rzeczywistości jest dużo niższe, bo masa osób pracuje na czarno. To samo z najniższą krajową która w jednych firmach jest dopłacana pod stołem, w innych dorabia się do niej nadgodziny pod przykrywką wyrobienia normy. Mnie tylko dziwi naiwność i głupota urzędów skarbowych i innych instytucji, które powinny to kontrolować, że można wcisnąć kity z ogromnym przerobem sprzedanego towaru w firmie, która zatrudnia na papierze 7 pracowników, a w rzeczywistości produkcję ciągnie 30 i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:19 > Mnie tylko dziwi naiwność i głupota urzędów skarbowych i innych instytucji, które powinny to kontrolować Może naczelnik też bierze pod stołem Urzędy jeśli chcą, działają bardzo sprawnie, czasem wręcz nadgorliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:26 Nie znam źródła, ale ja bym się zastanowiła, ilu zarabia minimalną +10 czy 20%. Bo to chyba będzie ogrom. Dokładnej minimalnej wcale się nie kalkuluje dawać- bo lekki obciach, bo jak prząd podniesie o 50 zł to trzeba zmieniac umowę. Takich "tuż ponad minimalną" będzie bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Ad płacy. 04.10.15, 17:56 Szwaghier ma firme budowalana, oczywiscie wszyscy u niego pracuja na czarno, 1ozl za godz.pracy.Na czarno powtarzam. Przykre to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś