Dodaj do ulubionych

Ad płacy.

01.10.15, 19:21
Są jakieś dane realne ile % Polaków zarabia minimum krajowe? Dużo poniżej średniej? GUS nie ma danych.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:24
      mnie ciekawiłaby ilu NAPRAWDĘ zarabia minimum krajowe, a ilu tylko na papierze , a "premie" odbiera w kopercie wink
      • niktmadry Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:37
        A ilu nie dostaje nawet minimum krajowego pracując na śmieciówkach..Niedawno był artykuł o niskich płacach np. 4zł na godzinę w sklepie odzieżowym...masakra, inni szukali kogoś do wykładania towaru za 1 zł brutto/h....pozostaje wierzyć, że nie znaleźli
        • niktmadry Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:39
          O znalazłam..
          biznes.onet.pl/praca/glodowe-stawki-za-prace-w-lodzi-za-wykladanie-towaru-jedna-z-firm-oferowala-zlotowke/6gf3hg
          • marzeka1 Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:43
            O kurczę, jak się czyta ten artykuł, o kurczę sad
            Tak, już widzę te tysiące dawane "w kopercie".
            • joa66 Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:56
              biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/zarobki-w-szarej-strefie/zv294
              • aneta-skarpeta Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:24
                Znam mnóstwo ludzi którzy oficjalnie zarabiają 1500-2000 na etacie a naprawdę 2-3 razy tyle
                • anorektycznazdzira Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:27
                  Ja też znam.
                • wheels.of.steel Zapewne alimenciarze/dłużnicy 04.10.15, 18:51
                  Lub przedsiębiorcy ew. pracownicy fizyczni firm, które mają mniej lub bardziej sezonowy charakter pracy i zmienną intensywność zleceń.
      • echtom Re: Ad płacy. 01.10.15, 19:53
        Może w pracy umysłowej, na pewno nie w sklepach sieciowych. Swoją drogą ten wątek dobrze koresponduje z sąsiednim o oszczędzaniu i poduszce finansowej. "Zarabiam 5 zł/h, co miesiąc odkładam 150 zł na konto oszczędnościowe."
        • minor.revisions Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:10
          Always look at the bright side: jeśli się zarabia złotówkę na godzinę, to ta samcikowa poduszka finansowa w wysokości 6miesięcznych zarobków to niecały tysiąc złotych. Zawszeć to łatwiej odłożyć tysiąc niż 20 tysięcy.
      • fadilla Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:47
        joa, nie pierwszy raz to powtarzasz. Z własnego doświadczenia?
        • joa66 Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:49
          Co nie pierwszy raz powtarzam???
          • babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 07:24
            Bzdury o wypłacaniu wynagrodzenia "pod stołem".

(Bo jak wiadomo powszechnie statystyczny Polak to tak naprawdę zarabia z siódemkę, a dobry pracodawca mu wypłaca poza systemem, żeby nie wpadł w drugi próg).
            • joa66 Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:27
              Nie, no ok. W Polsce nie ma szarej strefy, niech będzie.smile
              • babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:54
                Jest, ale polega na tym, że przeważnie dostaje się kompletne grosze, wręcz poniżej wynagrodzenia minimalnego.
                • joa66 Re: Ad płacy. 02.10.15, 08:58
                  Ok, nie ma zjawiska opisywanego np w artykule zalinkowanym przeze mnie. (ziew)
                  • babcia.stefa Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:16
                    W zalinkowanym artykule nie ma nic na temat tego, jakoby zarobki w szarej strefie miały być na tyle wysokie, żeby mogły zaniżać średnią krajową.
                    • sky.83 Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:46
                      Pracuje na dużej budowie w stolicy Małopolski. 80% pracowników fizycznych (ponad 300 osób)ma na umowie najniższą krajową. Realne zarobki to 3-5 tysięcy zł netto. Co ciekawe przedstawiciele PIP-u goszczą na tejże budowie dosyć często, ale sprawdzają jedynie legalność zatrudnienia. Podejrzewam, że podobnie jest w całym kraju w większych miastach.
                      • singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:41
                        sorry, ale budowlanka to nie praca np biurowa lub w handlu. w budowlance pracują na czarno lub na minimalne wynagrodzenie, do tego i po 10-12 godzin dziennie, i zarobią owszem ponad 3 tys na rękę a kierownictwo lepiej, ale nie daj boże żeby zachorowali albo mieli wypadek, bo wtedy mają 1 tys zł zasiłku i muszą sobie radzić sami.
                        Budowlanka jest wyceniania bardzo wysoko w stosunku do innych płac, więcej zarobi fizol na budowie niż mgr w jakiejś firemce krajowej.
                        a gro prywaciarzy w innych usługach, handlu, pracy biurowej, obsługi klienta- oprócz tego 1200zł netto oficjalnie , dostanie w kopercie jeszcze z 500-maks 1000zł i tyle.
                      • singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:44
                        aha, i jak na rękę dostają na tej twojej budowie 4 tys, to nie jest to netto ale właśnie bardziej brutto. bo zatrudnieni na pół czarno muszą sami kombinować jak z tych pieniędzy odłożyć i się zabezpieczyć na wypadek choroby, śmierci, itp.
                • figrut Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:03
                  > Jest, ale polega na tym, że przeważnie dostaje się kompletne grosze, wręcz poni
                  > żej wynagrodzenia minimalnego.
                  Nie zgodzę się z Tobą. Często jest tak, że na konto wpływa najniższa krajowa, a do ręki dostaje się dużo więcej. Cztery lata temu (moja najbliższa rodzina) w pewnej włoskiej firmie rezydującej w Polsce oficjalnie zarabiał najniższą krajową, w rzeczywistości 28 do 31 zł. na godzinę.
                • koronka2012 Re: Ad płacy. 04.10.15, 17:31
                  Niekoniecznie grosze. Moja znajoma oficjalnie ma 1500 zł pensji, zarabia powyżej 9-10 tys.
                  Na logikę - wypłacanie pod stołem kwot rzędu np. 300-500 zł nie miałoby najmniejszego sensu.
                  • semihora Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:42
                    A jednak. Znam firmę, w której to norma. Na umowie najniższa, a w kopercie pod stołem grosze. Widać nawet te 100 złotych to duża oszczędność.
              • premeda Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:22
                Szara strefa w Polsce polega głównie na zatrudnianiu na czarno i ewentualnie w razie pożaru na zrobieniu umowy zlecenie. Oficjalnie najniższa też jest częsta ale realne wynagrodzenie wynosi na ogół do 2000zł na rękę. To częsty model tygodniówka 500zł na rękę.
            • sasanka4321 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:04
              Ja nie znam ani jednego mezczyzny, ktory rzeczywiscie zarabia najnizsza krajowa. Albo pracuja umyslowo, zarabiajac sporo wiecej. A jesli nie maja do tego odpowiedniego doswiadczenia, to pracuja fizycznie, i dostaja dokladnie tak, jak mowi joa, oficjalnie najnizsza krajowa, reszte pod stolem. A mezczyzni to jednak wiekszosc pracujacych w tym kraju. Wiec tez mnie bawia te "statystyki". Znam kobiety zarabiajace rzeczywiscie najnizsza krajowa.
              • sasanka4321 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:11
                > . Albo pracuja umyslowo, zarabiajac sporo wiecej. A jesli nie maja do te
                > go odpowiedniego doswiadczenia, to pracuja fizycznie, i dostaja dokladnie tak,
                > jak mowi joa, oficjalnie najnizsza krajowa, reszte pod stolem.

Dodam: spora czesc dostaje calosc "pod stolem". Naturalnie wyzsza niz najnizsza krajowa. To akurat dotyczy tez kobiet. Kilka znam na przyklad opiekujacych sie dziadkami w Niemczech - oficjalnie bezrobotne i zasilek.
                • fadilla Re: Ad płacy. 04.10.15, 09:52
                  I dla was to normalne? Może by ucywilizować rynek pracy i placy? A jak ktos tak nie zarabia to niezaradna ciamajda? Czyli wychodzi na moje Polska to kraj dla kombinatorów inni maja w niej przerąbane.
                  • joa66 Re: Ad płacy. 04.10.15, 10:57
                    proponuję szklankę zimnej wodywink
                  • rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:18
                    fadilla napisała:

> I dla was to normalne? Może by ucywilizować rynek pracy i placy? A jak ktos tak
                    > nie zarabia to niezaradna ciamajda? Czyli wychodzi na moje Polska to kraj dla
                    > kombinatorów inni maja w niej przerąbane.
                    >

Zgadzam się w 100%.
                    • joa66 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:23
                      rosa, przypomnij jak to bylo z Twoim znajomym, ktory na czarno w UK zarabiał 3 funty za godzinę ?wink
                      • rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:36
                        A ty myślisz, że tylko w Polsce zatrudniają na czarno? Na całym świecie istnieje ten proceder, z tą różnicą, że skala jest znacznie mniejsza, co oczywiście nie oznacza, że dzięki temu inne kraje są lepsze pod tym względem od Polski.
                        • rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:37
                          Dodam od siebie, że absolutnie nie pochwalam tego zjawiska i sama nigdy nie byłam zatrudniona na czarno, ani nigdy nie zatrudniałam nikogo na czarno. Ani również nie korzystałam z kombinacji: najniższa średnia na umowie, a reszta w kopercie.
                          • triss_merigold6 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:40
                            Weź nie żartuj, że od korepetycji odprowadzałaś podatek. big_grin
                            • rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:49
                              Oczywiście.
                • singut Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:46
                  Dokładnie, w Austrii (znam przykłady w budowlance i w rolnictwie) jest tak samo - co innego szef daje na papierze a co innego do ręki. To nie jest przywara Polski, raczej kapitalizmu.
              • echtom Re: Ad płacy. 04.10.15, 12:52
                Na pewno realne dochody w Polsce są wyższe od oficjalnych wynagrodzeń. Różne są natomiast źródła tych dochodów - jedni dostają "pod stołem" część wynagrodzenia, inni całość (czyli pracują na czarno), jeszcze inni dorabiają do podstawowej pensji dodatkową pracą, która nie musi być nielegalna.
      • wheels.of.steel Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papierem 04.10.15, 18:53
        A i słyszałem o legendach miejskich, że ktoś np. zarabiał najniższą krajową i pracodawcy musiał do ręki np. 100-200 zł z tego oddawać.
        • singut Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 19:32
          Ja się spotkałam, że pracownicy musieli podpisywać, że coś dostali a tego nie dostawali wcale. Głownie były to różne świadczenia dla pracowników (rzeczowe, okolicznościowe, paczki/bony na święta, "grusza", itd) od których kiedyś nie trzeba było zus płacić więc pracodawcy się opłacało to "wrzucić w koszty "firmy" a pracownik nie miał z tego nic.
          Zaś przecież dopiero co było o Dubienieckim i spółce, którzy robili interesy na udawaniu, że zatrudniaja bezrobotnych, a ci zatrudnieni musieli oddawać część kasy by tę pracę mieć...
          • joa66 Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 19:39
            w aferze Dubienieckiego "zatrudnieni" chyba nie pracowali , tzn pracowali tylko na papierze. Trudno więc pisac, że oddawali część kasy, żeby mieć pracę.
            • singut Re: Ja myślę, że spora część nie ma nic poza papi 04.10.15, 20:06
              Niektórzy twierdzą, że coś tam robili dla pozorów.
    • anika772 Re: Ad płacy. 01.10.15, 20:33
      W nowej Polityce jest artykuł na ten temat, polecam, ciekawy.
      • mildenhurst Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:06
        Chodzi i dane realne. Nie statystyczne. Tym bardziej artykuły w prasie. Konkrety wyłącznie.
    • salinas Re: Ad płacy. 01.10.15, 21:11
      Cytując klasyka :

W Polsce, państwie które praktycznie nie istnieje, 6 tys. zarabia albo złodziej
      albo idiota. To niemożliwe, żeby ktoś za tyle pracował.

Ale chyba się powtarzam tongue_out
      • rosapulchra-0 Re: Ad płacy. 04.10.15, 18:18
        big_grin
    • nenia1 Re: Ad płacy. 02.10.15, 09:17
      Nie wiemy i wiedzieć nie będziemy. Państwo przyjazne przedsiębiorcom (w tym również jednoosobowym) tak ustawiło różne wskaźniki, że są one zależne od tzw. przeciętnego wynagrodzenia więc w interesie państwa jest by wykazywać je w taki sposób by było jak najwyższe, pomija się zatem przy badaniu około 6 mln pracujących osób w Polsce. W ten sposób składki ZUS stale rosną a nikt nie wprowadza ich podwyżek. Ot klasyczny przykład uwalanie przedsiębiorców w białych rękawiczkach.
    • figrut Re: Ad płacy. 04.10.15, 14:58
      Firma sprzątająca w galerii handlowej w mieście powiatowym 5,5 zł. na godzinę. Ochrona w hurtowni dużej sieci marketów 6 zł. na godzinę. U mnie 8,2 zł. na godzinę, na papierze najniższa krajowa z tym, że większość osób pracuje na czarno i nie może doprosić się o umowę, a jeśli już, to osoby 50+ które sponsoruje pracodawcy głównie PUP lub dla szczęśliwców poniżej 50 zleceniówka (praktyka stosowana w 17 szwalniach które znam). Nadgodziny u mnie (tzn. w firmie w której pracuję) 11,5 zł. W innych szwalniach często nadgodziny są nie płatne pod przykrywką "nie wyrobiłyście normy, więc musicie przyjść w sobotę lub zostać po godzinach i wyrobić normę. Firma produkująca wagi (mężczyźni) na papierze najniższa krajowa, realnie wychodzi 1700 - 1800 zł. miesięcznie. Inna firma zatrudniająca samych mężczyzn, realnie i na papierze w okolicach 1700 zł. miesięcznie.
      Nie ma co liczyć na prawdziwe dane w badaniach. Prawdziwe bezrobocie w rzeczywistości jest dużo niższe, bo masa osób pracuje na czarno. To samo z najniższą krajową która w jednych firmach jest dopłacana pod stołem, w innych dorabia się do niej nadgodziny pod przykrywką wyrobienia normy. Mnie tylko dziwi naiwność i głupota urzędów skarbowych i innych instytucji, które powinny to kontrolować, że można wcisnąć kity z ogromnym przerobem sprzedanego towaru w firmie, która zatrudnia na papierze 7 pracowników, a w rzeczywistości produkcję ciągnie 30 i więcej.
      • echtom Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:19
        > Mnie tylko dziwi naiwność i głupota urzędów skarbowych i innych instytucji, które powinny to kontrolować

Może naczelnik też bierze pod stołem tongue_out Urzędy jeśli chcą, działają bardzo sprawnie, czasem wręcz nadgorliwie.
    • anorektycznazdzira Re: Ad płacy. 04.10.15, 15:26
      Nie znam źródła, ale ja bym się zastanowiła, ilu zarabia minimalną +10 czy 20%. Bo to chyba będzie ogrom. Dokładnej minimalnej wcale się nie kalkuluje dawać- bo lekki obciach, bo jak prząd podniesie o 50 zł to trzeba zmieniac umowę. Takich "tuż ponad minimalną" będzie bardzo dużo.
    • mama.nygusa Re: Ad płacy. 04.10.15, 17:56
      Szwaghier ma firme budowalana, oczywiscie wszyscy u niego pracuja na czarno, 1ozl za godz.pracy.Na czarno powtarzam.
      Przykre to ale prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka