Dodaj do ulubionych

Spadek w PKO

26.11.15, 16:13
Mam spadek po zmarłej babci. Dzisiaj chciałam wziąć odsetki, a resztę włożyć na nowo utworzoną lokatę, ale pani w PKO po dłuższej chwili powiedziała, że muszą czekać na reakcję pań z Poznania, bo one się podobno tym zajmują. Zdziwiłam się, że z Poznania, bo Poznań jest baaardzo daleko ode mnie (niby w bankowości nie ma to znaczenia, ale jednak). W banku byłam dzisiaj rano, właśnie sprawdziłam lokatę - lokata jest, ale na niej 0 zł. Czy pieniądze pojawią się tam automatycznie? Jutro jeszcze muszę iść do banku z dowodem, żeby wziąć to co chciałam, ale jakoś czarno to widzę, że mi dadzą... Przerabiał to ktoś? A może któraś pracuje w PKO?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Spadek w PKO 26.11.15, 16:40
      Nie bardzo rozumiem, przyznam. Co to znaczy ze spadek? Masz orzeczenie sądowe, że lokata przyznana jest Tobie? Bo jeśli tak, to dlaczego nie miałabyś dostać tych pieniędzy? W najgorszym razie powinnaś dostać wyjaśnienia, co musisz zrobić.
      Wszystkie informacje dotyczące także tego, kiedy pieniądze pojawia się na lokacie i o czym musi zadecydować Poznań powinnaś uzyskać w banku.
    • hersylijka Re: Spadek w PKO 26.11.15, 17:05
      Mam dyspozycję na wypadek śmierci, ale myślałam, że będzie to bardziej zautomatyzowane...
      • aamarzena Re: Spadek w PKO 26.11.15, 17:13
        A to już od konkretnego banku zależy. W niektórych jest tak, że pewne operacje dokonywane czy też akceptowane są przez konkretny dział w centrali itp.
        0 na lokacie - to na tej nowej czy starej? Czy pieniądze pojawią się tam z automatu zależy od dypozycji jakie złożyłas w banku. Przejrzyj jeszcze raz dokumenty, a jak masz jakieś niejasności to idź do oddziału albo dzwoń na infolinię
      • turzyca Re: Spadek w PKO 26.11.15, 17:21
        W PKO? Zapomnij! Koszmarny bank, nawyki prlowskie, tyłem do klienta. Wczytaj się w przepisy i regulaminy i egzekwuj za pomocą oficjalnych pism z potwierdzeniem odbioru na Twojej kopii.
    • hersylijka Re: Spadek w PKO 26.11.15, 17:33
      Jakieś dokumenty dostałam, ale to o nowo utworzonej (dzisiaj) przeze mnie lokacie, nie ma tam ani słowa o spadku.
      • hersylijka Re: Spadek w PKO 26.11.15, 17:37
        Mówili, że żadnych dokumentów o spadku nie dostanę, tylko wezwanie do urzędu skarbowego. I to pocztą. Więc nawet nie mam się w co wczytywać...
        • bbarbara Re: Spadek w PKO 26.11.15, 19:34
          do urzedu skarbowego to Ty sama musisz sie zglosic, zę dostałas spadek. Jak sie urzad odezwie pierwszy to juz "pozamiatane" i klopoty pewne
          • hersylijka Re: Spadek w PKO 26.11.15, 19:43
            bbarbara napisała:

> do urzedu skarbowego to Ty sama musisz sie zglosic, zę dostałas spadek. Jak sie
            > urzad odezwie pierwszy to juz "pozamiatane" i klopoty pewne

Ale jak mam się zgłosić, jak nawet nie mam papierów na ten spadek? (no chyba, że jutro mi dadzą).
            • koronka2012 Re: Spadek w PKO 26.11.15, 20:56
              A babcia zostawiła tylko konto w banku czy coś jeszcze? ja bym to na wszelki wypadek zgłosiła, o ile pamiętam, wypełnia się druczek (a kwotę znasz), i chyba nie trzeba było dodawać załączników. potwierdzających (choć chyba przy darowiźnie pokazywałam kopię przelewu z tym, że ja byłam w US osobiście, więc od razu chciałam wszystko hurtem, żeby mnie potem nie wzywali) .
    • pannamonika Re: Spadek w PKO 26.11.15, 19:43
      W tym banku na przelanie jakichkolwiek pieniędzy oni mają 30 dni. Tyle czekałam na wypłatę zamkniętej lokaty. Bank masakra.
    • setia Re: Spadek w PKO 26.11.15, 19:52
      Jeśli babcia złożyła w banku dyspozycję na wypadek śmierci na Ciebie do posiadanego rachunku zgłaszasz się do banku z aktem zgonu i swoim dowodem osob. i bank ma obowiązek wypłacić Ci środki. Możesz sobie z nich założyć lokatę lub zrobić co sobie chcesz. Rozumiem, że w PKO ta dyspozycja nie została zrealizowana od ręki? Być może nie ma w oddziale kogoś kto potrafi ustalić kwotę do wypłaty (kwota musi być wyliczona na dzień śmierci) stąd to opóźnienie. Nie martw się, nie ma takiej możliwości, żeby bank nie wypłacił ci środków, chyba, że nie jesteś osobą wskazaną w dyspozycji.
    • carmela_soprano Re: Spadek w PKO 27.11.15, 00:18
      Dyspozycja na wypadek śmierci to nie jest spadek.
      • default Re: Spadek w PKO 27.11.15, 07:25
        No właśnie, co Ty o tym "spadku", masz jedynie zapis na wypadek śmierci, który jest realizowany bez konieczności załatwiania formalności spadkowych i poza nimi. Tyle że to jest ograniczona kwota, zdaje się nie więcej niż 20-krotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (ogłaszanego przez GUS).
        I nie mam pojęcia jak to się załatwia w PKO. Powinno być od ręki - zgłasza się osoba wskazana w dyspozycji, jest identyfikowana i wypłaca się jej tyle, ile wg dyspozycji się jej należy - czy całość owej 20-krotności, czy część - jeśli w dyspozycji było wskazane więcej osób.

• tarkawodna Re: Spadek w PKO 27.11.15, 09:13
          Postanowienie o nabyciu spadku wydaje sąd na wniosek zainteresowanych. W banku nie wydadzą żadnych dokumentów o spadku, jeśli był zapis babci ze wskazaniem osoby, to powinni wypłacić pieniądze i tyle. Takie pieniądze można nazwać spadkiem, ale tylko w potocznym rozumieniu, jeśli zainteresowana mówi w banku, że przyszła po "spadek", to faktycznie może być zamieszanie bo oni nie wiedzą o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka