Dodaj do ulubionych

Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ?

06.12.15, 18:42
Któraś ematka była ? Dobry pomysł, warto pojechać ?

Planuję na last minute upolować objazdówkę do ZEA, głównie do Dubaju i Abu Dhabi. Musi to być koniecznie w styczniu najlepiej początkiem. Poczytałam trochę i widzę że termin zimowy jak najbardziej ok na zwiedzanie ale ponoć początkiem lutego tam może padać. Skoro może w lutym to pewnie i w Styczniu. Specjalnie wybieram taki kierunek, żeby nie wybulić kupy forsy i nie załapać się na deszcz a tu widać, że szanse są... Z tego co widzę to temperatura teraz tam to jakieś 25 stopni czyli powinno się dać popływać jeszcze w morzu wink
Chętnie bym poczekała do kwietnia, maja ale odpada... I zastanawiam się czy faktycznie są tam spore szanse, że będzie lało. Z drugiej strony nawet jeśli to przecież chyba nie będzie to przecież pora deszczowa z laniem non stop big_grin
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:06
      Srednia oapdow w styczniu w Dubaju to 10mm, wypadaja 2 dni z deszczem w tym miesiacu.
      Bylam w Dubaju w pazdzieniku bylo goraco.
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:27
        No ja wiem statystyka, statystyką ale trochę się obawiam wink Szczególnie jak mi akurat na te 2 dni trafi xD
        A byłaś na zwiedzaniu czy typowe grzanie tyłka ?
        • najma78 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:31
          wioskowy_glupek napisała:

> A byłaś na zwiedzaniu czy typowe grzanie tyłka ?
          >
          Bylam 6 dni, to i to, ale bylo goraco a ja niezbyt dobrze znosze wysokie temperatury, zwiedzalam wiec glownie wieczorem.
          • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:39
            No to ja coś podobnego planuję ale zwiedzanie w ciągu dnia raczej wink
      • dankaimirek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 10.12.15, 07:27
        Polecam ï
    • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:12
      Podobno słabo zarabiasz i jesteś feministką z poglądów. Twój post zaprzecza wszystkiemu.
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:25
        Nie jestem feministką big_grin a nawet gdyby to co ma objazdówka po Dubaju do tego ?
        Po drugie owszem słabo zarabiam ale jak wiesz nie mam dzieci na utrzymaniu, za to mam zdolność odmawiania sobie wielu rzeczy jak chcę na coś odłożyć wink Wreszcie po trzecie bez przesady przez cały rok można sobie na lasta spokojnie odłożyć tongue_out
        • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:41
          Dla mnie podróż turystyczna do krajów arabskich, jest sprzeczna z moim sumieniem i moimi poglądami, to popieranie portfelem kultury która jest złem dla niewiernych, złem dla kobiet, złem dla postępu. Oto słowo moje.
    • hemp_plant Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:28
      byłam i w styczniu, i w lutym - cudownie smile nie padało ani trochę, niebo błękitne, plaże puste- tylko europejczycy. temperatura ok 25 stopni, morze zdecydowanie cieplejsze niz bałtyk latem, ale nie takie ciepłe jak śróziemnomorskie. fajnie się ładuje baterie smile
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:40
        A jak z ubiorem, chodzeniem po mieście ? Krótkie spodenki, kostium na plaży itp bez problemu
        • hemp_plant Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:47
          plaże mają dni kobiece, męskie i mieszane.
          oczywiście na plazy jesteś w kostiumie, ale tylko tam wink spodenki raczej nie ZA krótkie. tez polecam wyprawe na pustynię, takie pustynne safari, frajda jest.
          • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:22
            Haha nie no safari to ja się boję big_grin
            • hemp_plant Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:43
              oj, polecam polecam - to jest super. na miejscu obóz, wieczorne tance brzucha, pyszne żarcie- i piach piach piach- jest to super. i wielbłady.
    • olena.s Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:39
      Kwiecień i maj odradzam, jest już za gorąco i za wilgotno.
      Deszczów w zasadzie nie ma w ogóle, w sensie każdy jest trochę aberracją. Moim zdaniem najcześciej pada w grudniu, ale tym roku sporo spadło w listopadzie....
      Morze będzie chłodne, ale baseny ciepłe. Ogólnie do zwiedzania pogoda jak najlepsza, Wybierzcie się na offroad na pustą ćwiartkę (Empty Quarter), jak fundusze pozwolą to z organizowanym noclegiem na pustyni (w ogóle na pustynię lepiej z bardziej doświadczonymi). Polecam wyskok do Omanu, inny klimat, inni ludzie, inne krajobrazy.
      • olena.s Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 19:50
        Pustynia i obóz z gatunku luksusowszych.
        https://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/295/cache/abu-dhabi-liwa-desert-sands_29506_600x450.jpg

https://blog.cazloyd.com/wp-content/uploads/web-9.jpg
        • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:18
          Dzięki za sugestie smile Z tego co widzę Oman jest opcjonalnie i też planuję zwiedzać smile CO do pustyni to chyba bym się jednak bała big_grin jest też opcjonalnie.
          • olena.s Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:32
            Pustynia jest piękna pięknem absolutnym i pierwotnym. Koniecznie musisz pojechać na off road! Jest masa agencji, które to organizują, jedziesz landcrusiserem z wykwalifikowanym kierowcą. Naprawdę, to polecam z całego serca.
          • klamkas Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:46
            Ale czego konkretnie byś się bała?
            • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 22:05
              A bo ja wiem, skorpionów, lokalnych zwierząt itd big_grin
              • klamkas Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 22:18
                "A bo ja wiem"

Czyli niczego konkretnego się nie boisz, bo nie ma się czego bać wink. Jedź na tą pustynię, zobacz, przeżyj - naprawdę warto.
    • wtop.ek średni pomysł 06.12.15, 19:49
      do zwiedzania tam w zasadzie nic nie ma, co najwyżej safari na pustyni, poza tym miasta wybudowane od podstaw na pustyni więc zostają atrakcje typu zakupów w galeriach i punkty widokowe z drapaczy chmur, no może jeszcze wycieczka do bardziej "zapuszczonych" emiratów jak Szardża albo Fudżaira

morze też takie sobie bo tylko plaża, nie ma rafy jak w Egipcie

na zwiedzanie i pustynne klimaty wykup sobie Izrael+Jordania, będziesz miała ciepłe morze (Ejlat/Akaba), zabytki, pustynię i lokalne bazary w starożytnej scenerii
      • olena.s Re: średni pomysł 06.12.15, 20:13
        No weź....pewnie, że Izrael -Jordania ciekawsze, ale i Emiraty są fajne.
        Na suk trzeba koniecznie pójść, wjechać na Burdż Khalifa, są przyjemne parki wodne dla leniwców. W centrali banku Emirates NBD jest muzeum pereł z kolekcją darowaną przez Sultana Al Owaisa. Parę fantastycznych meczetów, na przykład ten szejka Zayeda (uprzedzam: nogi i ręce zasłonięte plus szal do narzucenia na głowę niezbędne, inaczej będziesz musiała wypozyczać).
        https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRujhpFmPeru4HS-COb0gN283wTVu3n5NvheLm2P0tO9h_FnckldQ
        https://c2.staticflickr.com/4/3775/9064839270_13d1b49f5d_b.jpg
      • wioskowy_glupek Re: średni pomysł 06.12.15, 20:21
        No właśnie mnie te drapacze chmur jak najbardziej odpowiadają z innych emiratów w programie jest też Fujeirah i Szardża smile
        • wtop.ek Re: średni pomysł 06.12.15, 21:01
          o gustach się nie dyskutuje, Pałac Kultury zaliczyłaś? big_grin

Emiraty są dobre jako przesiadka w podróży do innych miejsc, na 2-3 dni, poza ty tom mekka zakupów, ale tu trzeba mieć parę tysięcy $ na wejście big_grin
          • wioskowy_glupek Re: średni pomysł 06.12.15, 21:59
            Proszę cię, ja o drapaczach chmur mówiłam wink
    • hermenegilda_zenia Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:46
      A czy ty nie jesteś przypadkiem z frakcji tutejszych wielkich przeciwniczek przyjmowania uchodźców w Europie? I chcesz swoje pieniądze wydawać u szejków arabskich wypinających cztery litery na niedolę innych muzułmanów w potrzebie, zwalających cały ciężar głównie na nasz kontynent? Niezła hipokryzja. Powinnaś przecież bezwzględnie bojkotować tamte rejony, gdybyś była choć trochę konsekwentna w swoich poglądach.
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 22:00
        A niby dlaczego ? Czy ja tam po zasiłki jadę ??? Albo coś wysadzać ? Ja nic do muzułmanów - normalnych nie mam, niech przyjeżdżają, zwiedzają itd...
        • hermenegilda_zenia Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 23:43
          A niby dlatego, że drzesz japę na forum, a potem grzecznie dasz bogatym "byczkom" ubierającym panie w 'szmaty" i traktującym ich gorzej od psów swoje pieniądze, przez co po pierwsze dajesz sygnał, że wszystko jest super, Europa wciąż przyjeżdża i wylizuje im cztery litery, a oni dalej mogą mieć wyje...ane na Europę, czyli ciebie. Jesteś dla nich po prostu frajerką, która zostanie wydojona z kasy i jeszcze na dodatek zatańczy im tak jak oni grają. Dla mnie jest jasne, że albo udajesz głupią (chociaż raczej nie musisz udawać - nick trafiony w punkt, podziwu godna samoocena), albo tego nie kapujesz,bo to już za trudne związki przyczynowo-skutkowe jak dla ciebie.
          • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 08:32
            10/10
    • fragile_f Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 20:51
      Ty sie dobrze czujesz? To twoj watek:

9_latka_zgwalcona_przez_islamistow

A jednoczesnie planujesz urlop w Dubaju??
      • wtop.ek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 21:03
        a jaki to ma związek? jedzie za swoje pieniądze nie domaga się zasiłku od szejka, wysadzać się nie będzie i najprawdopodobniej będzie szanować lokalne zwyczaje, zamieszkać też tam nie planuje
        • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 21:25
          I te swoje pieniądze zostawi. Nie czaisz?
          • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 06.12.15, 22:01
            No na bank, się jakiś szejk tymi moimi pieniędzmi zostawionymi w lokalnym warzywniaku wzbogaci big_grin
            • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 08:30
              Gratuluję dobrego samopoczucia.
        • fragile_f Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 11:41
          Zwiazek ma taki, ze im wiecej osob wyjezdza turystycznie do krajow w ktorych kobiety traktuje sie jak obywateli II kategorii, za bycie ofiara gwaltu mozna isc do wiezienia, niewolnictwo jest na porzadku dziennym (slynne sprawy sluzacych z Malezji czy Tajlandii) i tak dalej - tym bardziej lokalni uwazaja, ze wszystko jest ok a obroncy praw człowieka maja utrudniona sprawę.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa zły pomysł 06.12.15, 21:52

> Któraś ematka była ? Dobry pomysł, warto pojechać ?

Dofinansowywanie tłustych gnid z zatoki? A po co?! A w jakim celu!? A komu to potrzebne?!

Ksiadz Anatool
      • kaz_nodzieja Re: zły pomysł 06.12.15, 21:56
        Nie dotrze do komórek mózgowych, albowiem są tylko dwie na krzyż.
        • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 06.12.15, 22:01
          Nie sądź po sobie tongue_out
          • nelamela Re: zły pomysł 06.12.15, 22:05
            Zazdroszczę odwiedzenia Dubaju.To moje jedno z marzeń...Ech...kiedy się spełni???
            • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 06.12.15, 22:21
              Jak dozbieram brakującą kwotę i trafię dobrego lasta to za miesiąc - półtorej wink to i moje marzenie...
              • nelamela Re: zły pomysł 06.12.15, 22:23
                A z ciekawości ile taki last?Ja myślałam o prywatnej wycieczce.Sam lot jakieś dwa tysie.
                • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 06.12.15, 22:39
                  Z PL ok 4 K + jakieś fakultety ja myślę o jakimś czeskim biurze podróży to ok 1 tys taniej...
                  • nelamela Re: zły pomysł 06.12.15, 22:48
                    O dzięki.Nie wiedziałam że od sąsiadów taniej.
                    • olena.s Re: zły pomysł 06.12.15, 23:26
                      Sprawdź loty Qatar Airways za dwa tygodnie - często mają krótkie zniżki na święto narodowe, w dniu 18 grudnia.
                      • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 09:05
                        Po co Quatar, jak do Dubaju lata Wizzair - biedaki mogą sobie kupić bilet za grosze.
                        • olena.s Re: zły pomysł 07.12.15, 09:35
                          I tanie tureckie latają (Pegasus) ale chyba najbliżej z Berlina. Znajomy przeleciał za jakąś obłędnie niską cenę, ale to backpaker, a nie rodzina z dziećmi.
                          • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 09:41
                            Rozumiem, że rodziny z dziećmi mają zakaz podróżowania tanimi liniami? Ciekawa teoria.
                            • olena.s Re: zły pomysł 07.12.15, 09:52
                              Ktoś coś wspomniał o zakazie?
                • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 06.12.15, 23:45
                  Możesz polecieć nawet za 7 stówek, tam są często promocje.
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: zły pomysł 06.12.15, 22:12
            Tylko nie płacz później, gdy cię za byle co wsadzą do więzienia. big_grin
            • nelamela Re: zły pomysł 06.12.15, 22:19
              ???To do mnie?Mam tam koleżankę na kontrakcie.Bardzo sobie chwali.
              • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 09:11
                To nie przypadkiem ta Norweżka, która została wtrącona do więzienia za wypicie drinka w barze po pracy?
                • nelamela Re: zły pomysł 07.12.15, 09:26
                  Hehe nie ona pracuje i ma się dobrze.I co najważniejsze bardzo sobie chwali.
                  • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 09:41
                    Nie dziwię się - jako wyposażenie domu nie ma na co narzekać.
                    • nelamela Re: zły pomysł 07.12.15, 09:45
                      Zdziw się-jest nadal panną.Pracuje w międzynarodowej firme.I sama się utrzymuje.Pozdrawiam.
                      • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 10:28
                        Może zdecydujesz się na jedną wersję - czy pracuje czy nie pracuje i czy się sama utrzymuje, bo co wpis, to inna historyjka.
                        • nelamela Re: zły pomysł 07.12.15, 15:58
                          Coś Ci się chyba pomyliło,albo mnie mylisz...Pierwszy raz o niej piszę...
      • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 06.12.15, 22:03
        Bo taki mam kaprys ? Pojechać, zobaczyć ? Na tej zasadzie to ludzie do USA nie powinni jeździć bo dofinansowują "szerzenie demokracji" w amerykańskim stylu ? Do Egiptu nie bo muzułmanie, do Turcji też nie... A może Chiny ? No jak to finansować taki reżim ? A może Rosja też nie ? Kuba - ? Broń Cię panie Boże big_grin

Opanujmy się i nie popadajmy w szaleństwo
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zły pomysł 06.12.15, 22:05

> Opanujmy się i nie popadajmy w szaleństwo

Właśnie tego byśmy od ciebie oczekiwali.

I o odrobinę zastanowienia nad efektami swoich czynów w imieniu Europejczyków pokornie proszę!

Ksiadz Anatool
          • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 06.12.15, 22:22
            A jaki to efekt będzie miał mój czyn poza tym że jakiś hotelarz i polskie biuro podróży zarobi ?
            • kaz_nodzieja Re: zły pomysł 07.12.15, 08:34
              Dokładanie kolejnej cegiełki do bogacenia się tych którymi gardzisz ( w innych wątkach ).
        • hermenegilda_zenia Re: zły pomysł 07.12.15, 09:08
          Wyobraź sobie, że istnieją właśnie tacy ludzie, którym nie jest obojętne, dokąd wyjeżdżają i gdzie wydają swoje niemałe pieniądze i nie są to wyjątki. Nie jeżdżą do krajów dyktatorskich, szariackich, rządzonych przez naftowych watażków czy też takich, które niesymetrycznie traktują obywateli swoich krajów - vide polityka wizowa USA wobec nas. Ale to pewnie zbyt wysublimowane jak dla wioskowego głupka.
          • wioskowy_glupek Re: zły pomysł 07.12.15, 22:40
            Oj nie zesraj się z tym wysublimowaniem big_grin i nie dorabiaj teorii do wygrzania tyłka na plaży ewenutalnie zwiedzania bo to śmieszne i żałosne...
            Coś jak hipster, robiący selfie przy piciu kawy ze Starbunia z ajfonem w łapie...
      • olena.s Re: zły pomysł 06.12.15, 23:29
        O wiele dotkliwiej kopniesz "gnidy z Zatoki" porzucając samochód, a wręcz i autobus oraz gasząc niepotrzebne światła.
    • lady-z-gaga Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 08:21
      Na to, od kogo mój kraj kupuje ropę, wpływu nie mam.
      Mam wpływ na to, na co wydaję prywatne pieniądze i dlatego nie pojechałabym do Emiratów.
      • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 08:29
        Ani żadnego arabskiego kraju jaki tylko jest.
        • lady-z-gaga Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 09:02
          amen
      • olena.s Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 10:24
        Oczywiście. Ale możesz oszczędzać beznzynę, jedździć komunikacją zbiorową i zrezygnować z podróży samolotem, możesz przykręcić kaloryfery, wymienić żarówki na energooszczędne, latem wskoczyć na rower.
        Pewnie to bardziej bolesne niż ostentacyjna rezygnacja z (cudzej) podróży czeskim lastminute do Dubaju, ale o wiele skuteczniejsze w realnym sensie finansowym.
        • kaz_nodzieja Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 12:40
          Nie zawsze można oszczędzać na benzynie, część zawodów wyklucza komunikację zbiorową lub bardzo mocno utrudnia wykonywanie zawodu bez korzystania z samochodu. Natomiast kierunek wakacyjny może wybrać bez szkody i problemów na inny niż arabski. Tobie współczuję albowiem dopadły Cię już wyrzuty sumienia. Wyjedź z tego kraju i nie grzesz więcej.
        • lady-z-gaga Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 15:43
          możesz oszczędzać beznzynę, jedździć komunikacją zbiorową i zr
          > ezygnować z podróży samolotem, możesz przykręcić kaloryfery, wymienić żarówki n
          > a energooszczędne, latem wskoczyć na rower.

a co ma piernik do wiatraka, przepraszam? urwałas się z choinki czy będziesz przekonywac, że 100 % energii w Polsce pochodzi z arabskiej ropy?
    • anuusia_80 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 09:44
      styczeń to najlepszy miesiąc w innych się tam rozpuścisz... i nawet klimatyzowane przystanki nie pomogą wink plaze są normalne, miejskie i możesz na nich być z mężem, nie masz się o co martwić, komunikacja też w miarę OK, metro super, jak będzie padać możesz centa handlowe pozwiedzać (stok narciarski, piękne oceanaria itp). Można samemu Dubaj zwiedzać nie ma problemu, tylko czasami patrzą na ciebie jak na idiotę jak idziesz po ulicy w środku dnia na piechotę wink
    • berber_rock Wuruszam na BN i Nowy Rok do Omanu 07.12.15, 09:44

Biore namiot, wypozyczam auto i dwa tygodnie wloczenia sie z dzieciakami po kanionach, plazach i pustyniach.

Wracam na poczatku stycznia. Jak nadal bedziesz sie obawiala monsunowych deszczy, to znajdz mnie na forum - powiem jak bylo wink
      • wioskowy_glupek Re: Wuruszam na BN i Nowy Rok do Omanu 07.12.15, 22:41
        Miłego pobytu wink
    • tully.makker Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 10:03
      Bylam w Dubaju na przelomie maja i czerwca. sluzbowo, wiec na ewentualne zwiedzania mialam czasla wylacznie wieczorem, ale i tak bylo tam okropnie goraco. Zapewne w styczniu bedzie chlodniej, aczkolwiek szczerze mowiac, orpocz ostentacyjnych popisow bogactwa, ciekawych socjologicznie, nie zauwazylam tam nic szczegolnie wartego obejrzenia.
      Ale Dubaj przynjamniej jest miejsce w miare otwartym, w przeciwienstwie do Abu Dhabi, okolicy bardzo konserwatywnej, delikatnie mowiac.
      Nie pojechalabym tam w celach rozrywkowych, w zyciu.
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 07.12.15, 22:43
        No dla mnie to nie tyle rozrywka co chęć pozwiedzania smile ja lubię takie klimaty

PS. prawda to że nie wjadę do Dubaju, jeżeli mam w paszporcie pieczątkę z Izraela ???
    • mikams75 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 08.12.15, 11:08
      ja sobie zrobilam indywidualna objazdowke wypozyczonym samochodem z noclegami w roznych miejscach.
      Pogoda byla fajna ale ze 2-3 dni tak wialo, ze tez srednio sie zwiedzalo - wowczas wiezowce sa w piachowej mgle, w kafejce nie posiedzisz bo warstwa pylu osiada wszedzie, na pustynie nie pojdziesz, na plazy w nocy drzwi domku uszczelnialismy recznikami bo nam szparami piach wwiewal a rano pod drzwiami byla zaspa. Tak jak u nas sie snieg lopatami odgarnia to tam piach. Trzeba wziac takie dni pod uwage planujac zwiedzanie i wtedy skupic sie na akwariach i zwiedzaniu w zamknietych pomieszczeniach.
      My tez musielismy nasze plany spontanicznie zmieniac ale zwiedzilismy bardzo duzo, wg mnie warto.
      • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 08.12.15, 11:38
        Dzięki za info smile dobrze to brać pod rozwagę tylko pewnie na objazdówce mały wpływ na to bym miała ale może i oni mają na to jakieś patenty.
        A ja jeszcze wrócę do pytania jak to jest z tą pieczątką z Izraela można czy nie ?
        • mikams75 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 08.12.15, 12:04
          z tego co slyszalam (zadne sprawdzone info) to do wielu krajow arabskich nie da sie wjechac z pieczatka z izraela ale malo kto faktycznie taka pieczatke ma, bo w izraelu pieczatki na zyczenie daja na oddzielnej kartce a nie w paszporcie (to akurat sprawdzone info ale sprzed lat).

w kazdym razie pamietaj, ze nie same opady sa wyznacznikiem dobrej pogody. Nawet lepiej jak te "opary" piachu deszcz by zmyl na ziemie.
          • anuusia_80 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 09.12.15, 11:26
            specjalnie doczytałam bo jak byliśmy w 2007 to faktycznie nie można było mieć pieczątki Izraela, teraz można!!
            • anuusia_80 Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 09.12.15, 11:28
              www.msz.gov.pl/pl/p/abuzabi_ae_a_pl/wspolpraca_dwustronna/ekon/polak_w_zjednoczonych_emiratach_arabskich/
              Władze ZEA nie stawiają przeszkód przy wjeździe osób z paszportami zawierającymi wizy wjazdowe Izraela lub inne ślady pobytu w tym kraju.
              • wioskowy_glupek Re: Styczeń w Dubaju - dobry pomysł ? 09.12.15, 16:45
                Dziękuję !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka