Dodaj do ulubionych

O perfumach

17.12.15, 10:44
Nie jestem znawczynia,mam swoje ulubione zapachy,ale z roku na rok one sie robia jakies "gorsze".Nie pachna tak intensywnie i dlugo jak kiedys.Na ten temat wywiazala sie dyskusja,czy nie lepiej kupowac podrobki,ja tam podrobek nie uznaje,wiec opcja nie dla mnie,poza tym kto wie co oni tam wrzucaja do srodka.Od slowa do slowa zeszlo na zamienniki.W necie sa cale listy,który zapach jaki ma zamienniki i gdzie dostepne.Postanowilam sprawdzic ile w tym prawdy.Zakupilam w lidlu:

mobil.stern.de/wirtschaft/news/lidl-gegen-chanel--wenn-das-discount-parfuem-den-edel-duft-schlaegt-3233740.html
No kurcze dla mnie one pachna identycznie,tylko roznica w cenie powala.Stosujecie zamienniki?macie swoje typy?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: O perfumach 17.12.15, 10:51
      Zamienniki oryginalnych perfum, repliki markowych torebek 1:1. Piszmy wprost: podróbki.

Nie, nie kupuję podrób.
      • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 11:02
        Zamienniki lekow to tez podrobki?big_grin podrobka to towar,który ma byc identyczny z oryginalem.
        • gris_gris Re: O perfumach 17.12.15, 11:44
          Zapach podlega tez ochronie prawa wlasnosci intelektualnej i/lub nieuczciwej konkurencji. W teorii moze byc nawet chroniony jako znak towarowy (w praktyce jest to raczej rzadkie). Podrobka to nie tylko logo i opakowanie czy nazwa, ale i zapach. Inna rzecz, ze nie wszedzie podrobiony zapach bedzie nielegalny, jesli jest wyraznie zaznaczone, z jakiej firmy pochodzi (czyli nie wprowadza w blad co do producenta). jeszcze inna rzecz - czy informowanie przez producenta podrobki, ze jest ona kipia tego a tego zapachu nie bedzie uznane za niezgodne z prawem smile Zalezy od kraju, rozne sa przepisy i stanowisko sadow.

W kazdym razie - kopia zapachu=podrobka
          • dziennik-niecodziennik Re: O perfumach 17.12.15, 12:00
            ale to niekoniecznie tak do konca wygląda.
            podróbka to coś co udaje oryginał - własnie nie tylko zapachem jako takim, ale tez otoczką - nazwą, opakowaniem itd.
            czegos co tylko pachnie tak samo lub prawie tak samo - nie da się nazwac podróbką. równie dobrze można by sie upierać ze jak firma A wypuści krem z kolagenem, to wszystkie pozostałe kremy z kolagenem innych firm są podróbkami. a to tak nie działa.
            • gris_gris Re: O perfumach 17.12.15, 12:18
              No wlasnie nie. We Francji np. sam zapach moze wystarczyc - sa takie orzeczenia (ochrona prawnoautorska). W innych krajach - niekoniecznie. W niektorych nie ma jeszcze orzecznictwa, wiec trudno stwierdzic. Poza tym, jak pisalam, z reguly nie ma problemu, jesli jest wyraznie zaznaczone, ze to nie jest Dior, Chanel itp., i opakowanie nie nawiazuje do oryginalnego. Tak czy inaczej w kazdym przypadku rozstrzygnac moze tylko sad.
          • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 12:03
            Niby tak,ale Lidl Sprzedaje i nikt sie nie czapiawink mnie irytuje,ze moje ulubione perfumy pachna co raz to slabe i co raz krocej sie trzymaja.Kiedys nawet po kapieli bylo je czuc
            • spanish_fly Re: O perfumach 18.12.15, 08:54
              Zmysł węchu szybko przestaje reagować na znane, przyjemne zapachy. Przyzwyczajasz się do nich. Dlatego osoby używające perfum bywają taką zmorą dla otoczenia. Same swoich zapachów już prawie nie czują, więc wylewają na siebie coraz większe ilości.

Dlatego m.in. ja używam perfum sporadycznie, dosłownie kilka razy w roku. Wtedy jest szansa przez chwilę pocieszyć się ładnym zapachem.
              • znowu.to.samo Re: O perfumach 26.02.17, 20:34
                Ja używam kilka ulubionych zapachów zamiennie i zależnie od pory roku. W zimie cięższe a laem lżejsze. A o zaminnikach perfum pierwsze słyszę. Serio są tak trwałe jak oryginały?
        • eryk2601 Re: O perfumach 18.12.15, 01:49
          Niestety coś w tym stylu.Sprowadzone w worku z Hondurasu i paczkowane w Polsce,to taki przykład.
          • dziennik-niecodziennik Re: O perfumach 18.12.15, 08:49
            chrzanisz big_grin
      • larrisa Re: O perfumach 17.12.15, 12:12
        lauren6 napisała:

> Zamienniki oryginalnych perfum, repliki markowych torebek 1:1. Piszmy wprost: p
        > odróbki.

Oj tam, od razu podróbki...teraz są zamienniki albo produkty inspirowane big_grin
        • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 12:34
          Poki co perfumy z Lidla przebily jakoscia oryginal.Moze niech sie zainspiruja,by ich produkty byly znow jak pare lat temu.
    • goodnightmoon Re: O perfumach 17.12.15, 11:22
      Hmmmm ... identycznie, powiadasz?
      Znajdz mi, please, dobra kobieto, cos co pachnie identycznie jak Gucci Pour Homme - tylko TEN. Moze kosztowac wiecej niz 10€ wink
      • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 11:58
        odpowiednik.com/
        Szukac swojego,aspisujesz na zwei odpowiednia i szukasz gdzie jest dostepnytongue_out
        • kura17 Re: O perfumach 17.12.15, 22:39
          edelstein napisała:

> odpowiednik.com/

kurcze, cos trefne informacje na tej stronie...
          poszukalam zamiennika moich ulubionych perfum diorissimo, ktore pachna wylacznie konwaliami i w opisie zamiennika jest:

Kopf Note:Grapefruit, Bergamot, Pfeffer, Koriander, Zimt
          Herz Note: Jasmine, Orangenblüten, Aprikose, Canangabaum, Geranie, Iris
          Basis Note: Moschus, Zedernholz, Vanille, Tonke, Vanilleblume

ani slowa o konwaliach wink
    • landora Re: O perfumach 17.12.15, 11:33
      Nie kupuję podróbek, ale zgadzam się - mam wrażenie, że moje ulubione zapachy się zmieniają. I nie wiem, czy to ich wina, czy to mój nos się do nich przyzwyczaja i po jakimś czasie przestają mu odpowiadać. Teraz moje ulubione perfumy mi wręcz śmierdzą, ale to akurat wina ciąży. Ciekawe, czy przejdzie po porodzie...
    • wielceszanownypan Re: O perfumach 17.12.15, 11:40
      edelstein napisała:
      >mam swoje ulubione zapachy,ale z roku na rok one sie robi
      > a jakies "gorsze".Nie pachna tak intensywnie i dlugo jak kiedys.

Na starość pogarsza się węch.
      Alkohol i podobnie działające środki przyspieszają ten proces.
    • lady-z-gaga Re: O perfumach 17.12.15, 12:01
      zamienniki torebek MK też kupujesz? wink przecież wyglądają tak samo, tylko inna firma je wypuściła
      • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 12:05
        Jesli to zamienniki to sie nie moze nazywac MK.
        • lady-z-gaga Re: O perfumach 17.12.15, 12:15
          Nie nazywa się, ale wygląda tak samo i - przypuśćmy - jest identycznej jakości.
          Nie kupisz? to znaczy, że płacisz grubą kasę za samo logo, za kawałek świecącego metalu?
          ale perfumy kupujesz, bo jak się nimi spryskasz, to i tak nie widać nazwy firmy wink jesteś snobką do entej potęgi smile
          • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 12:30
            Poki co MK daje mi jakosc,jesli jakosc sie zepsuje poszukam innej firmy.Perfumy znanych marek juz mi nie oferuja tej jakosci,nie bede placic za cos co jest do d...y.
    • catroux Re: O perfumach 17.12.15, 12:35
      Moje ulubione perfumy od zawsze pachną tak samo, nie zauwazam zmian. Nie kupiłabym 'repliki' - skoro Chanel (wstawic dowolnego innego producenta) opracowalo zapach, ktory z wielu innych spodobal mi sie najbardziej i od dawna umila mi codziennosc, to w ramach konsumenckiej lojalnosci bede kupowac oryginal. Jak nie mialam kasy, kupowalam inne, tansze.
      • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 13:13
        Gdyby perfumy,które kupowalam od lat nadal trzymalam jakosc to tematu by nie bylo.Nie widze powodu byc lojalna komus kto robi mnie w bambuko.
      • black-cat Re: O perfumach 17.12.15, 13:41
        To napisz jakie to perfumy pachną od zawsze tak samo. Moje ulubione Hypnotic Poison po licznych reformulacjach przypominają swoją własną podróbkę. Dzisiejsze Chanel 5 bardzo różnią się od tych wybranych przez Coco. Unijne przepisy zabraniające stosowania niektórych naturalnych składników wymogły na producentach perfum grzebanie przy formułach zapachów. Do tego często ze względu na koszty naturalne składniki zastępuje się syntetycznymi. Edel ma rację twierdząc, że zapachy się zmieniają. Ja zamienników nie kupuję, chociaż gdybym znalazła zapach identyczny z Hypnotic Poison sprzed 15 lat to bym kupiła bez wahania.
        • goodnightmoon Re: O perfumach 17.12.15, 14:01
          black-cat napisała:

> gdybym znalazła zapach identyczny z Hypnotic Poison sprzed 15 lat to bym kupiła bez wahania.

Z listy Edelki masz zatem 5 pozycji do przetestowania:

Dior Hypnotic Poison - Demonic Kiss - Christopher Dark
          Dior Hypnotic Poison - Fatal Snake Magical - Lamis Creation
          Dior Hypnotic Poison - Narotic - Blue.Up
          Dior Hypnotic Poison - Plaza Hipnotic - Chatler
          Dior Hypnotic Poison - Express Sensualite Energ - Omerta Holland
          • black-cat Re: O perfumach 17.12.15, 19:44
            Niestety z opisów wynika, ze przypominają Hypnotic Poison eau sensuelle albo Pure Poison. Osobiście w zamienniki nie do końca wierzę, myślę że stosowane w nich tanie syntetyki nie rozwijają się na skórze tak dobrze jak oryginały ( nawet po reformulacjach).

• niennte Re: O perfumach 17.12.15, 14:03
      Nie kupuję podróbek perfum.
      Jednocześnie lubię zmieniać zapachy, mam kilka różnych, cięższych i delikatniejszych. Nie jestem przywiązana do jednego, w związku z czym nie mam możliwości mówić, że to już nie to samo. Wyszukuję wśród podobnej nuty zapachowej i tyle.
    • asmarabis Re: O perfumach 17.12.15, 14:07
      e.Postanowilam sprawdzic ile w tym prawdy.Zakupilam w lid
      > lu:
      >

O masakro, perfumy z Lidla, po wszystkich bym sie spodziewala a nie po tobie, ktora podobno ma kolekcje markowych torebek, teraz to sie zastanawiam jak bardzo 'markowych'
      No i jaki rezultat koncowy tego testu- przerzucasz sie na perfumy z Lidla i Biedronki czy nie?
      • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 22:55
        Tak przerzucam sie na te z lidla.Na pewno juz nie kupie tych za paredziesiat euro,które pachna na nic.Oczekuje jakosci
    • mary_lu Re: O perfumach 17.12.15, 20:01
      Eeee, piękna butelka i wyjątkowa nazwa to połowa przyjemności z perfum... Tak naprawdę to po kilku tygodniach nie czuję na sobie zapachu już po kilku minutach od spryskania się perfumami. Pewnie i tak moje ubrania i włosy pachną płynami/ kosmetykami, perfumy to jeden z moich nielicznych objawów czystego snobizmu. Kupowanie podróbki tutaj byłoby zupełnie bez sensu.
    • mamaemmy Re: O perfumach 17.12.15, 20:09
      Jakiś czas temu jeden z kolegów z mojej szkoły -autor ksiązek zresztą ,mieszkający na Malcie,polubiłna facebooku jedne perfumy a raczej perfumerie ,która robi wlasnie takie podrobki ...
      Więc się zainteresowałam,bo on raczej nie móglby polubić badziewia tongue_out
      Kupilam na próbę zapachy tych perfum ,które oryginalne mialam w domu-czyli Calvin Klein Reveal ,Armani Si i Carolina Herrera...I najlepsze-o 6 rano sie nimi perfumowałam i o 15 wciąz pachną-w dodatku tak samo jak oryginały tongue_out Poczytałam opinie o tej perfumerii to rzeczywiscie same pozytywy.. Teraz zakupiłam dla rodzinki na święta ,jako dodatki do prezentów-perfumy przyszły wczoraj-zapachy super...
      • damartyn Re: O perfumach 17.12.15, 20:50
        Właśnie przez tę podróbę z Lidla moje ulubione od lat perfumy poszły w kątsad. Są podobne ale tylko podobne, z jakąś dodatkową, nieznośno- kwaśną nutą, ciągnącą się za osobą jak smród po gaciach, a tych osób zalatujących tym smrodkiem ( pewnie z powodu ceny)co niemiara. Bez pudła dają się odróżnić.
        • edelstein Re: O perfumach 17.12.15, 22:53
          big_grin skoro bez problemu da sie od roznica to czemu poszly w kat?big_grin logika nie jest twoja mocna strona
    • mikams75 Re: O perfumach 17.12.15, 23:42
      zapytaj innych jak intensywny jest zapach - samemu sie nie czuje po pewnym czasie
    • moofka Re: O perfumach 18.12.15, 00:02
      nie jestem maniaczką perfumową
      zazwyczaj pachne tym, co mi maz podaruje, a gust ma doskonaly i mu nie zal
      nos ma wrazliwy i jak sie ostatnio jakams podrobkową trofiejną woda spsikalam, to od razu zauwazyl i nosem krecił
      nigdy nawet nie spojrzalam na marketowe polki z pachnidlami
      jak musze cos, a chce tanio, to kupuje wody coty - mam swoje ulubione
      natomiast twoj watek mnie zainspirował
      i w lidlu sie wwacham jutro, jak po make pojade smile
    • kamunyak Re: O perfumach 18.12.15, 03:13
      jeśli chodzi o Lidl to generalnie jakosc bardzo się pogorszyła. Zauważam to po wielu produktach, tak, że sądzę, perfumy nie są tu wyjątkiem. Akurat w temacie perfum nie mam zdania bo, jako, ze bardzo je lubię, jestem nimi przy każdej okazji obdarowywana więc mam oryginalne. Natomiast inne produkty bardzo się pogorszyły w Lidlu więc ja jednak nie ryzkowałabym.
      Pachną może identycznie ale np. bardzo krótko itd.
      • edelstein Re: O perfumach 18.12.15, 08:09
        Oryginalne pachna tez bardzo krotkobig_grin
        • kamunyak Re: O perfumach 18.12.15, 11:29
          może to zależy od "oryginału"?
          • black-cat Re: O perfumach 18.12.15, 12:57
            To jak długo zapach utrzymuje się na skórze zależy od wielu czynników. Ale edel ma rację pisząc, że obecnie wiele zapachów (zdecydowana większość) nie pachnie tak długo ani tak dobrze jak przed reformulacjami. Największą krzywdę zapachom robi Dior (Hypnotic, Addict, DV pod względem trwałości i zapachu nie dorównują swoim poprzednikom sprzed 2009 roku). Dzisiejszy Angel to nędzna kopia tego, który został wypuszczony na rynek w roku 1992. Dużo mnie trwały i nie tak kontrowersyjny (chociaż wciąż daje po nosie). Niestety taki los spotkał większość zapachów i teraz przypominają swoje własne podróbkisad
    • moofka Re: O perfumach 18.12.15, 17:55
      bykam sie wwachac
      i zdecydowanie nie
      duszace i wulgarne
      • moofka Re: O perfumach 18.12.15, 17:55
        byłam
        • wielki_uscisk Re: O perfumach 28.02.17, 00:12
          moofka napisała:

> > bykam
          > byłam

Myślałem, że bzykasz smile
    • 18lipcowa3 Perfumy z lidla???????? 18.12.15, 19:16
      ale nisko upadłaś.
      • kropkaa Re: Perfumy z lidla???????? 18.12.15, 20:03
        Pachnidło z Lidla a perfumy to jak porównanie disko polo do muzyki. Widzę tu dużą spójność.
      • wielki_uscisk Re: Perfumy z lidla???????? 28.02.17, 00:12
        18lipcowa3 napisała:

> ale nisko upadłaś.

Na 18 Lipca jeszcze nie doleciała.
    • agusiah Re: O perfumach 26.02.17, 20:19
      Właśnie miałam założyć wątek: czy to możliwe, że Sephora sprzedaje podróbki? Kupiłam flakon moich od kat ulubionych od Prady i jestem prawie pewna, że pachną inaczej niż zwykle, maja alkoholowe otwarcie, pachną słabiej. A może to rzeczywiście Prada zmienia Formułę?
      Nawet spróbowałabym odpowiednika, ale nie majasad
    • znowu.to.samo Re: O perfumach 26.02.17, 20:41
      A ja troche odejde od tematu: jak u was jest z używaniem perfum ciężkich, wieczorowych. Ja dostałam Lancome hypnose oraz coco chanel madamemoiselle i niestety: pomimo że zapachy piękne to już po chwili zaczyna boleć mnie głowa sad jest na to jakiś sposób?
      • alina460 Re: O perfumach 26.02.17, 21:13
        Możesz oddać je mnie wink
        • annpierle Re: O perfumach 26.02.17, 21:45
          Tez bym wziela.
          • znowu.to.samo Re: O perfumach 26.02.17, 21:57
            Niestety mama która też jest miłośniczką perfum, już sie zadeklarowała że w razie czego chętnie weźmie 😁
    • rosabell Re: O perfumach 27.02.17, 23:52
      Sprawdzilem ten lidlowy Chanel. No i cudow nie ma, zapach typowej taniochy, co niby cos przypomina, ale czuc, ze to tania podroba. W mysl zasady, byle mocno dawalo po nozdrzach, niewazne czym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka