Dodaj do ulubionych

mikser/blender pomoc szybka potrzebna

18.12.15, 21:01
Dziewczyny padł mi dzisiaj mikser reczny, miałam takiego typu

www.google.pl/search?q=mikser+reczny&espv=2&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOmOjrmObJAhWLwHIKHf_NCo0Q_AUIBigB
musze jutro rano pojechać kupić nowy, a wykorzystuje go jedynie do robienia ciasta na nalesniki, dwoje najmłodszych nalesniki je bardzo czestosmile rano musze szybko coś kupić

W sklepie najblizej niestety nie ma w tej chwili zadnych recznych sa blendery z nakladka do misowania coś w tym stylu

polkagotujeisiemaluje.blogspot.com/2015/11/blender-reczny-braun-multiquick-5-vario.html (zadnego innego nie moge wkleic bo zaraz mi spam wykrywa wrrr)

Pytanie czy ta nakładka do misowania da rade do przygotowania ciasta nalesnikowego?wygodnie bedzie mi sie czyms takim pracowało? Przyznam ze blender sam w sobie tez mi sie przyda bo nie mam a czasami mam ochote na zupe krem

Pliss potrzebuje szybkiej radysmile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:04
      A czemu nie kupisz zwykłego miksera?
      Jak potrzebujesz tylko do naleśników, to może być każdy najtańszy złom (choć ja akurat polecam zelmera).
      Można blenderem te naleśniki robić, ale to nie to samo (wiem, bo raz za namową mamy robiłam, i byłam zdegustowana).
    • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:08
      Da radę, tylko lepiej wcześniej "zanurzyć" mąkę w płynach, bo (chyba przez kształt) bardziej rozpyla w chwili włączenia. Tylko, że takiego mieszadła nie wykorzystasz do niczego poza naleśnikami - nie poradzi sobie z gęstszymi ciastami jak zwykły mikser (zwykle ta miotełka mieszająca jest elastyczna, więc się wygina, składa i robi inne cuda). Ja parę razy próbowałam (była dołączona do blendera) i jednak zdecydowanie wolę mieszać normalnym robotem.
      • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:10
        A, ręczny robot kupisz prawdopodobnie w byle hipermarkecie, nie musi być sklep z agd.
        • beverlyja90210 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:14
          dziewczyny ale ja jestem od rana sama z trójka dzieci, nie mam jak jechac dalej dzwoniłam do sklepu najblizej domu i wszystkie reczne wyszły czekaja na dostawe jest tylko taki blender z ubijaczka mi o ta ubijaczke sie rozchodzi czy ona da rade nalesniki zrobic?
          Cisat nie pieke jedynie do tych nalesników mi potrzeba
          • andaba Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:18
            Wiesz co, wiecznie z tą trójką dzieci w domu nie będziesz siedzieć. Jutro naleśniki rozmieszaj ręcznie, biorąc w łapy mieszadło z miksera, a jak wypełznesz z domu, to sobie kupisz normalny mikser, z którego będziesz zadowolona.
          • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:35
            Wymiesza (tylko jak napisałam lepiej pierwszy obrót zrobić łyżką, żeby zatopić mąkę wink). I blender też ci się przyda smile.
            • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:50
              Ja tam mieszam rózgą od blendera tylko bez włączania. Jak się maka zatopi to dopiero puszczam wolne obroty, a później szybkie.
              • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:07
                No, też można, nie chodzi o to czym, tylko, żeby to zrobić przed włączeniem ;p
          • leyla76 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:37
            Ja mam właśnie taki blender jak zalinkowalas. Do najemników jak najbardziej sie nadaje, fajnie ubija tez białka jajek.
            Ta biała końcówka super do robienia puree z ziemniaków. Ja mam jeszcze platikowy pojemnik do tego blendera, super Do siekania cebuli, pietruszki itd.
            • aurinko Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:42
              leyla76 napisała:

> Ja mam właśnie taki blender jak zalinkowalas. Do najemników jak najbardziej sie
              > nadaje,

A tych najemników to blendujesz, siekasz czy ubijasz?wink)) sorry, nie mogłam się powstrzymać wink)
    • aurinko Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:24
      Ja robię ciasto na naleśniki tego typu blenderem (mam innej firmy), zupę krem też tym zrobisz, ostatnio nawet ugotowane ziemniaki tym blendowałam bo mi się mielić na kopytka nie chciało.
      https://ecsmedia.pl/c/blender-reczny-tefal-hb863-b-iext26766350.jpg
      • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:29
        Aurinko zainspirowalaś mnie tym blendowaniem ziemniaków na kopytka - nie "ciapały" sie potem. Zawsze bawie się w ręczne rozgniatanie ziemniaków, bo jak puszczęprzez maszynke do mięsa to potem się robia kopytka takie klejące, mechacące i rozciapane.
        • aurinko Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:40
          Pierwszy raz tak zrobiłam. Zostały mi ziemniaki z obiadu (po wyprowadzce najstarszego syna nie przyzwyczaiłam się jeszcze do gotowania mniejszych ilości obiadów wink) ), wrzuciłam do nich całe jajko i z tym jajkiem zblendowałam. Do tego troszkę mąki ziemniaczanej, pszennej "na oko" - dodawałam po troszku, sól. Przy rolowaniu wałeczka miałam wrażenie, że ciasto jest za luźne ale kopytka okazały się idealne, od wypłynięcia tylko chwilkę gotowałam ale tak ledwo co, aby tylko drgały i bez pokrywki, dosłownie minutę. Rozpływały się w ustach, delikatne, miękkie, ale nie ciapy. Aż sama byłam zdziwiona smile
          • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:48
            Podziękował dobra kobieto. Muszę wypróbować.
    • paloma_blauwinder Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:44
      Takiego blendera z jednym śmigiełkiem-rózgą używam, jak sobie robię kogel-mogel w małej miseczce (z której potem jem). Ale żeby osiągnąć optymalny efekt trzeba kręcić kółka tym śmigiełkiem przeciwnie do kierunku jego obrotów, inaczej zawartość miseczki się kręci i nic z tego nie wynika.
      Więc raczej jeśli naleśniki robisz często to kup zwykły mikser z dwoma śmigiełkami. Często mają też wkręcaną od dołu nasadkę do miksowania zup/koktaili, mój akurat niestety nie ma, ale poza tym mam go 10 lat (zelmer). Wcześniej miałam bezmarkowy za 19,90 i wytrzymał 2 lata.
    • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:46
      Mam brauna tego typu jak z drugiego linku z fazylionem dodatków i nakładek. Bardzo go lubię. Spoko daje radę z ciastem na naleśniki czy gofry (gęściejsze już raczej nie, bo ta rózga jest z dość cienkich drutów i elastyczna). Trzeba tylko jak ktoś wczesniej pisał zabełtać mąkę przed włączeniem, bo inaczej fruwa po calej kuchni. Ładnie toto ubija pianę z białek, kogel-mogel czy śmietanę. Trzeba tylko trzymać garnek przy gęściejszych płynach bo obraca się razem z rózgą, co się nie ma prawa wydarzyć w przypadku klasycznego miksera.
      Moja mama odkąd ma taki miksero-blender klasycznego prawie nie używa.
      Jeśli zdecydujesz się na takie cuś zwróć uwagę by prędkość obrotów była regulowana - mi się to często przydaje.

Jesli jednka wolisz klasyczny mikser ręczny to do wiekszości modeli Zelmera można dokupic końcówke blendującą.
      • mikams75 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:24
        zeby maka nie fruwala wystarczy najpierw wlaczyc na najnizsze obroty a za chwile przestawic na wieksze.
        Z minusow - jak ubijam smietane to mi pryska wokolo, przykrywam sciereczka miske ale jak ktos ma lepszy patent to poprosze.
        • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:37
          Przy niskich też mi fruwa - muszę ze dwa razy przemieszać bez włączania.
          Śmietanę ubijam w tym wyskoim pojemniku (jak masz baruna to go pewnie posiadasz) - to na małe ilości ystarcza. Albo wysokie i wąskie naczynie, od biedy daje radę w takim pękatym garnku, który u góry jest węższy niż w środku.
          • mikams75 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:45
            a no mam ten pojemnik ale go rzadko uzywam, jakis taki nieporeczny ten ksztalt jest, ciezko sie wyjmuje cos z dna, wiec zawsze korzystam z misek. Ale postaram sie zapamietac nastepnym razem, zeby smietane ubic w tym pojemniku. Ilosci miewam rozne - albo duuzo na tort albo malutkie ilosci np. tylko dla corki do truskawek.
            • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:19
              Kwestia pojemnika ma związek z kształtem ubijaczki - jak masz ręczny mikser, to miotełki mają z 5 cm wysokości, ale są dość szeroko rozstawione - idealnie byłoby ubijać w czymś niewiele wyższym (bo wysokość miotełek to efektywna wysokość ubijania). Miotła z blendera jest dużo wyższa, ale może mniejszą powierzchniowo - lepsze jest naczynie w postaci dzbanka. Trudniej wylizać, łatwiej ubić wink
              • mikams75 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:26
                na ubijanie w dzbanku tez nie wpadlam, bede testowac.
                • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:44
                  O dzbanek zapamiętam też smile

• klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:14
          Śmietanę ubijam nie w misce, tylko w pojemniku żyrafce z kompletu - ma z 8 cm średnicy i jest wysoki. Nie wiele mi się rozchlapuje. Za to mąka wybucha mi zawsze, o ile jej wstępnie nie zmieszam. Pewnie zależy od mocy i ilości kroków (mój blender ma 5 stopni i 6 hiper bieg). Już jedynka powoduje rozdmuchanie proszków po całej kuchni wink.
          • mikams75 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:29
            moze zalezy od ilosci biegow - moj ma chyba 12 + turbo i jak wezme na 1 to ledwo co sie obraca, ale wiem jak wyglada wybuch maki, bo nie raz zapomnialam przestawic na nizsze obroty wink
            • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 19.12.15, 00:47
              J też mam kilkanaście, a i tak zawsze ta maka wyskoczy. Wiadomo, że na "1" nie tak bardzo jak na turbo, ale jednak. Chyba jakaś nieudolna jestem. Albo garnek za niski.
    • mikams75 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 21:56
      mam blender brauna z taka ubijaczka i z miska do siekanie. Polecam, fajna rzecz, bardzo poreczny sprzet, uzywam do wszystkiego niemal. Nalesniki spokojnie tym zrobisz, mala ilosc to ja blenderem robie (2 nalesniki) w malej miseczce. Jak wiecej to ta ubijaczka. Piane z bialek pieknie ubija. Zupy kremy super wychodza. W siekaczu siekam warzywa, robie pesto, siekam mieso/ryby na kotleciki. Nie wyobrazam sobie kuchni bez tego sprzetu. Zwykly mikser tez mam, czasem sie przydaje ale jednak rzadko uzywam. Ten blender z dodatkami jest moim nr 1 w kuchni.
      • beverlyja90210 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:11
        dziekuje, kupie jutro blendersmile
    • fifka02 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:09
      Blender ręczny się przydaje do zup-kremówi sosów. Natomiast na tę ubijaczkę to nie licz za bardzo. Od biedy ciasto na naleśniki zrobi, wolniej i gorzej niż ten, który miałaś, ale wkońcu zrobi. Ale o ubiciu tym piany z białek zapomnij; droga przez mękę.
      Moja rada - przemęcz się kilka dni robiąc ciasto na naleśniki ręcznie, i zamów coś porządnego on-line z dostawą do domu. A ręczny blender swoją droga - kup jeśli ci się ma przydać.
      • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:14
        "Ale o ubiciu tym piany z białek zapomnij; droga przez mękę."
        Serio? U mnie ubija moment.
        • fifka02 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:20
          Fakt, że ja miałam taki nie markowy. Może te z górnej półki ubijają lepiej.
          Teraz mam ręczny blender bez zbędnych przystawek, i mikser ręczny tradycyjny i jest git.
          • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:29
            Może zalezy jaki. Jak sobie przypomne mikser ręczny po mojej babci - to była droga przez mękę. Ale był nie do zdarcia - 30 lat służył.
            • klamkas Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:04
              Podstawowa rzecz to moc - ubijaczka na blenderze z silniczkiem 400W jest połowę słabsza niż z tym 800W. Im więcej tym lepiej (w kwestii blendera i przystawek).
              • aamarzena Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:39
                Też fakt - az poszłam sprawdzić, mam 600W, daje radę bez problemu i z białkami i ze smietanka kremówką. A w siekaczce siekam orzechy do ciasta albo robię masło orzechowe.
        • aurinko Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 22:23
          Mój też ubija błyskawicznie i pianę i kremówkę. I żółtka z cukrem na parze.
    • thea19 Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:21
      jesli kupisz blender o mocy 700-800W to da rade ukrecic ciasto nalesnikowe. jak kupisz taki z 400W to moze sie spalic
    • kamunyak Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 18.12.15, 23:23
      od zawsze robie nalesniki właśnie taką końcówka z nozykami. Teraz jest to blender, podobny do zalinkowanego, wcześniej był to mikser zelmera. I ten stary mikser ma takze ubijaczkę (rózgi). Jako malo doswiadczona kucharka ciasto na naleśniki robiłam tymi rózgami i one się absolutnie do tego nie nadają a to dlatego, że ciasto robi się puchate, z pianą, źle rozlewa się na patelni, cały czas sie wściekałam.
      No, chyba, że stoi godzinę czy dłużej i "odpoczywa", chociaz nawet wtedy to tez nie za bardzo. Rózgi sa do ubijania piany, w zasadzie wyłącznie i akurat te od zelmera bez problemu to robią.
      natomiast ciasto nalesnikowe robie wyłącznie końcówką z nożykami. I w zasadzie moc nie za bardzo ma tu znaczenie bo czasami korzystam z wolniejszych obrotow, czasami z wiekszych. Wolniejsze są dokladniejsze, choć na pewno robi sie dłużej.
      Natomiast jesli chodzi o mąke to tez w zasadzie zamieszam ją wstepnie, choc nie zawsze. Wystarczy kupic pojemnik z pokrywką (kiedyś był w każdym markecie) i nic nie fruwa po kuchni. A jeśli końcówkę blendera włozy sie do samego dna pojemnika to raczej na pewno nic nie pofrunie.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZK5F2d5RZjY-CMT2j6Z5hAAU8_mSRrOUKE4lzMiXYWgXVp-gUvA
    • czarna_kita Re: mikser/blender pomoc szybka potrzebna 15.09.16, 11:17
      Mam blender z dodatkami i szczerze powiedziawszy nie lubię nim robic. Przydaje się np do siekania cebuli albo czosnku (mam specjalną przystawkę), do zupy krem. Ale ubijaczki nie używam w ogóle, wolę mikser. Zwykly, ręczny zelmer dostaliśmy na wesele, ma już 15 lat i jest niezawodny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka