Dodaj do ulubionych

Wydało się! (lajt)

09.01.16, 17:41
Otóż zdarzyło się, że parę dni temu szliśmy do znajomych celem wspólnego z nimi wypicia wieczornej herbatki (i nie tylko... wink). Kiedy weszliśmy już do klatki schodowej w ich budynku, na wewnętrznej stronie drzwi wejściowych do tejże klatki zauważyłem przyklejoną niedużą kartkę, a na niej napis następującej treści:

"Proszę zamykać drzwi, gdyż się nie domykają. Przyczyna mrozu".

Drogie emamy! Nie jakieś tam polarne powietrze z bieguna, czy inny wyż rosyjski.
Ba, - nawet nie el.ninio! To niedomykające się drzwi do klatki schodowej jednej z kamienic w Gdańsku - Wrzeszczu są winne fali siarczystych mrozów, które niedawno nawiedziły nasz kraj!

A tak na marginesie sprawy dopadła mnie taka refleksja, że to jednak wielkie szczęście jest, jak człowiek myśl swą na papier/ekran przelać potrafi i nie wychodzi z tego bełkot...
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:46
      efekt motyla? smile
      • mallard Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:51
        lady-z-gaga napisała:

> efekt motyla? smile

Zgaguniu, bij - zabij, ale nie kumam...
        • heca7 Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:57
          Tu masz wytłumaczenie:
          pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_motyla
          • lady-z-gaga Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:01
            tak, o to mi chodziło smile
            niedomykające się drzwi do klatki schodowej jednej z kamienic w Gdańsku - Wrzeszczu są winne fali siarczystych mrozów, które niedawno nawiedziły nasz kraj!
            i widać, że ktoś w końcu te drzwi zaczął zamykać, bo ocieplenie przyszło smile
        • wielceszanownypan Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:59
          mallard napisał:
          > Zgaguniu, bij - zabij, ale nie kumam...

To ja ci wytłumaczę za pomocą starego dowcipu.
          - Dlaczego na wsi jest świeże powietrze?
          - Bo chłopi nie wietrzą chałup.
    • tryggia Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:50
      Lub pieśniarz Mrozu jest przyczyną nie domkniętych drzwi.
    • rasowa_sowa Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 17:56
      A to nie można było uchylić tych pieruńskich drzwi na święta?
      • mallard Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:38
        rasowa_sowa napisała:

> A to nie można było uchylić tych pieruńskich drzwi na święta?

Dziouho!
        Pieruńskie drzwi Gdańsku, są "przyczyną mrozu", natomiast przyczyna śniegu może znajdować się w całkiem innym mieście. wink
    • 18lipcowa3 Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:03
      No nie dziwne. Z tego co wiem wysokie i niskie temp oraz wilgotnośc powoduja kurczenie się albo pęcznienie drewna. A jak Wrzeszcz to spora szansa że drzwi stare i drewniane?
      Całkiem mozliwe, choć pisownia śmieszna.
      • 18lipcowa3 Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:07
        tez pomyślałam że przyczyną jest Mrozu- ten co śpiewa
      • wielceszanownypan Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:12
        18lipcowa3 napisała:
        Z tego co wiem wysokie i niskie temp oraz wilgotnośc powoduja ku
        > rczenie się albo pęcznienie drewna.

Raczej chodzi zgęstniały z powodu mrozu olej w samodomykaczu.
    • cauliflowerpl Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:09
      Ja nie mogę podarować sobie, że nie zrobiłam zdjęcia ogłoszenia, które w swoim czasie zawisło na drzwiach mojego akademika...

Coś w stylu:
      "Szukam dziewczyny, która poszłaby ze mną na półmetek, który odbędzie się w kasynie policyjnym na ulicy Xxxx, w dniu YYyy o godzinie ZZzz.

Koszty BIERĘ na siebie big_grin

To było dobrych 15 lat temu, do dziś to "koszty bierę na siebie" (oraz wszelkie pochodne typu "wziełem, rozpięłem jej bluzkę, podniesłem ją, zaniesłem ją do sypialni, weszłem w nią i natychmiast doszłem") funkcjonuje w naszych pokrzywionych relacjach, ale coraz mniej osób wie, skąd się wzięło... co ja mówię, my, wtajemniczeni, jesteśmy na wymarciu.

A dowodów brak...
      Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
    • baltycki Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:14
      "Proszę zamykać drzwi, gdyż się nie domykają. Przyczyna mrozu".(w klatce schodowej)
      • bei Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 18:25
        Zimno jest- bo sie ochlodzilo- powiedzial do mnie sympatyczny gdanski taksowkarzsmile
        Zapewne to on niedomknal drzwi....
    • jdylag75 Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 19:03
      Administrator biura w którym urzęduje moja firma, na nasze hasło że jest zimno, odrzekł - zimno jest bo nie macie termometrów!
      Tak, że jakby co to została zidentyfikowana również przyczyna zimna.
      • srubokretka Re: Wydało się! (lajt) 09.01.16, 19:11
        >Administrator biura w którym urzęduje moja firma, na nasze hasło że jest zimno, odrzekł - zimno jest bo nie macie termometrów!

Jak bym odpowiedziala, ze sie wczuwacie za bardzo nie w to co trzeba. DO ROBOTY! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka