Dodaj do ulubionych

Dzis dzien dziadka

22.01.16, 22:04
A jacy sa dziadkowie waszych dzieci? Chetni do zabawy czy raczej 'niech babcia sie zajmie'? Pamietaja zeby zadzwonic / odwiedzic / wyslac kartke z okazji urodzin/Dnia Dziecka/Mikolajek czy raczej 'niech babcia pamieta o takich sprawach'? Kupuja trafione prezenty wnukom? Zabieraja na wczasy?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 22:24
      Temat rzeka wink. Dziadek ze strony taty nie żyje, młoda nie miała okazji go poznać. Mój tata - zrobiłby wszystko, żeby zajmować się na wyłączność, bez babci i wszystkich jej negatywów wink.

Chętny do zabawy, wymyśla głupoty, uczy jeździć na rowerze, rolkach, nartach, ciąga na sankach w charakterze radosnego konia pociągowego. Zabiera do warsztatu i pozwala bawić się rzeczami "nie dla dzieci". Pozwala utytłać się w mące przy lepieniu pierogów. Dzwoni do młodej 2-3 razy w tygodniu, a jak to zaniedba, to młoda panikuje. Prezentów nie kupuje sam, ale lubi zabrać wnuki na zakupy celem wybrania wymarzonego prezentu. Wczasy? Jakby nie szkoła i przedszkole (no i kasa) to zabierałby je co miesiąc wink.

Zupełnie szczerze - zazdroszczę córce i bratankom takiego dziadka. Ja jednego nie poznałam, drugi nie dał się poznać, bo nawet jak spędzałam u dziadków całe 2 miesiące wakacji, to on od wnuków w najlepszym razie uciekał (nie tylko od wnuków, ale to inny temat). A na koniec jego choroba i wszystkie jej konsekwencje (wiem, nie jego wina, ale też przez całe życie nie zapracował sobie na to, żeby na koniec przymykać oko).
    • niennte Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 22:31
      Widzę, że dziadkowie jeszcze mniej obchodzą emamy, niż babcie sad

Ja nie miałam dziadków, nie dożyli moich urodzin. Moja wnuczka ma dziadków, których nie obchodzi. Mój ojciec zmarł, kiedy miałam 16 lat, więc nie doczekał wnucząt.
      Natomiast mój teść był najwspanialszym dziadkiem pod słońcem. Zawsze troskliwy, opiekuńczy, bawił się z wnuczkami, czytał, opowiadał, gotował dla nich. On przez jakiś czas zajmował się moją córką - niemowlęciem, kiedy po urlopie macierzyńskim (krótkim wówczas) wróciłam do pracy. Był dumny, że umie przewijać, uśpić, nakarmić... 40 lat temu nie było to takie częste wśród dziadków. Zadedykował im dwie napisane przez siebie książki. Był dumny, że starsza wnuczka poszła w jego ślady i pisała magisterium z tematu, który był pasją jego życia. Niestety, nie dożył obrony sad
      Bardzo nam go brakuje.
      • iwoniaw Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 22:47
        Cytatniennte napisała:

> Widzę, że dziadkowie jeszcze mniej obchodzą emamy, niż babcie

A tę śmiałą tezę to skąd wyjęłaś?
        • niennte Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 22:49
          Z kapelusza tongue_out
        • aankaa Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 23:11
          z godziny założenia wątku ?
          dzień dziadka na ukończeniu a watek jeden
      • 21mada Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 23:02
        >Widzę, że dziadkowie jeszcze mniej obchodzą emamy, niż babcie
        Moze wlasnie dlatego ze wnuki jeszcze mniej obchodza dziadkow, niz babcie?
        • niennte Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 23:08
          Dwa wyjątki się znalazły. Może będzie jeszcze więcej?
        • klamkas Re: Dzis dzien dziadka 22.01.16, 23:42
          Pochodna tego, że dzieci są bardziej matki niż ojca, co na forum jest standardem. Czemu ojciec mniej ważny miałby stać się ważnym dziadkiem?

W moim środowisku się sprawdza - zaangażowani ojcowie są dobrymi dziadkami. Z zaangażowanymi mami bywa bardzo różnie.
          • aankaa Re: Dzis dzien dziadka 23.01.16, 00:13
            niezaangażowany ojciec okazał się być wspaniałym dziadkiem/pradziadkiem
            może panu się odmieniło ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka