Dodaj do ulubionych

Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżcie :(

03.02.16, 08:29
Córka (8 lat) dwa miesiące temu uderzyła się w domu i rozcięła czoło. Pojechaliśmy na SOR, zrobili jej rtg czaszki w dwóch projekcjach: przednia i boczna. Rtg nic nie wykazał. Załozyli dwa szwy i do domu.
Ostatnio podczas wizyty u ortodonty, w kwestii aparatu, pojawiła się potrzeba wukonania zdjęcia czaszki cefalometrycznego i pantomogramu. Powiedziałam lekarce, że córka miała zdjęcie tego obszaru niedawno i czy to jest bezpieczne tak ponawiać... Kazała się dowiedzieć na miejscu gdzie robiono zdjęcie.
Pojechałam i rozmawiałam z radiologami. Twierdzą, że nie ma problemu, że zdjęcia mogłyby być robione jednego dnia, bo dawki minimalne dla dzieci etc. Aparat rtg normalny, analogowy, ale nie jakiś stary rzęch: 5-6 letni.
Jak zaczęłam googlać o tych dawkach na czaszkę to się załamałam: widzę, że dawka jest 5-krotnie większa niż zwykłego rtg klatki piersiowej. Nawet konkretne ryzyko nowotworu jest od takiego prześwietlenia: 1:100000. Szczerze mówiąz, jestem przerażona, wiedziałam że rtg to nic dobrego, ale jak przeczytałam konkretne ryzyko raka, wysiadłam kompletnie sad Siedzę i ryczę, że nie trzeba było tego rtg robić, bo i tak ponoć niewiele wnosi do diagnozy.

Dodatkowo syn (17) miał dwa zdjęcia całego kręgosłupa (skolioza). Tam dawka jest taka, jak przy tomografii. Nikt mnie nie informował, że to jest takie promieniowanie, nie zdawałam sobie sprawy. Tu już w ogóle ryzyko duże, nawet nie chcę przytaczać ile. Od tygodnia siedzę i beczę, wyrzucam sobie że naraziłam dzieci, ryzyko niby małe, ale jednak.

Pocieszcie błagam, może jest na sali lekarz albo radiolog, proszę..
Czy którejś z was dziecko miało prześwietlenie czaszki czy kręgosłupa wielokrotne i wszystko jest ok, bez konsekwencji? Nie daję rady sad
Obserwuj wątek
    • mari.sol Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:35
      Miałam w życiu ze dwa prześwietlenia kręgosłupa i pewnie 3-4 czaszki. Żyję i mam się dobrze.
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:05
        Ale jako dziecko? Ponoć dorosłym szkodzi zdecydowanie mniej.
        • mari.sol Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:47
          Większość jako dziecko, tak do 15 roku życia. Miałam problemy z zatokami i przegrodą nosową, co chwilę chodziłam na rtg.
    • maadzik3 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:37
      dziecko nie ale ja miałam. Bardzo dużo i jako niemowlę, bardzo starym aparatem. Dorosła (jak się domyślasz) jestem dawno, własne dziecko mam, problemów po zdjęciach (bardzo, bardzo wielu) żadnych
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:39
        Dzięki dziewczyny.
      • julkajanina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 15:13
        maadzik mialas przeswietlenia czaszki? ja mam ten sam problem -prosze o odpowiedz, bede wdzieczna...
      • julkajanina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 15:23
        Madzik mialas zdjecia czaszki? i w jakim wieku jako niemowle? mam to samo zmartwienie sad
      • julkajanina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 15:27
        maadzik3 mam nadzieje,ze czasem tu zagladasz jeszcze....
        • ayelen40 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 11.04.24, 19:56
          Ja miałam jako dziecko niespełna 2-letnie. Prawie 50 lat temu. Żyję.
    • juuuu7 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:41
      Ryzyko 1:100000 jest minimalne. Jako dziecko mialam wiele rtg bioder i nic mi sie z tego powodu nie stalo.
      • black_halo Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:48
        Jeszcze sie nie stalo, nie chce byc zlosliwa. Promieniowanie RTG moglo spowodowac drobne zmiany dna, ktore sie ujawnia dopiero po 30-40 latach od przeswietlenia.
        • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:04
          O tym właśnie myślę, przeraża mnie to. Ponadto właśnei dzieci jak piszą są najbardziej narażone na skutki promieniowania, klikakrotnie bardziej niż dorośli.
          Czy wiecie że nawet niewinny rtg klatki piersiowej może wyindukować nowotwór z prawdopodobieństwem 1: 1mln? Czy ktoś wam mówi takie rzeczy jak prześwietlacie dzieci?
          • milka_milka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:12
            Moje dziecko po wypadku miało naście RTG. Co prawda kończyny, ale zawsze. I co mam zrobić? Nie popadajmy w nieuzasadnione histerie. Po 30 - 40 latach człowieka mogą dopaść różne choroby, nie związane wcale RTG.
            • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:24
              Myślę, że możesz być spokojna. Na końzyny dają bardzo małe dawki, mniejsze nawet niż w prześwietleniu płuc.
              • milka_milka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:50
                Ale ja jestem spokojna.
          • maadzik3 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:30
            daj spokój. naprawdę nie jest tak strasznie. ludzie kilkadziesiąt lat temu mieli po dzieci rtg w tym w okresie prenatalnym (kiedyś używano w diagnostyce) i w niemowlęctwie. I żyją zdrowi. A wtedy inne były aparaty
            • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:16
              Maadzik, zanczy co, używali rtg dla kobiet w ciąży do celów diagnostycznych? Jesteś pewna???
              • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:20
                Tak, tak kiedyś się upewniano w temacie: a w jakim położeniu jest dziecko, a czy przypadkiem lekarz nie miał zwidów słuchowych i naprawdę słyszał dwa serca, etc. Serio serio. Nie, że w każdą ciężarną strzelali fotką, ale strzelali, kiedy była tylko była możliwość diagnozy.
                • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:26
                  Szczerze mówiąc nie chce mi się w to woerzyć. Przeciez od czasów Hiroszimy wiadomo, z czym wiąże się promieniowanie jonizujące. Szczególnie dla kobiet w ciązy.
                  • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:31
                    To nie na wiarę masz to przyjąć. Ja o tym słyszałam, ale źródeł nie szukałam. WTEM wpisałam do googla co trzeba i nawet na wiki wink podali
                    en.wikipedia.org/wiki/X-ray
                    (poszukaj słowa pregnant, zaraz zobaczysz foteczkę), że owszem, robi się, kiedy nic innego nie zostaje. I robiło się kiedyś.
                    • ichi51e Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:38
                      Strasznie to wyglada big_grinD a jesli chodzi o "wiedzieli juz od Hieroshimy" to wcale nie byla to tak ogolnie dostepna wiedza.
                      • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:40
                        Znalazłam też drugie, ale zbyt długie opracowanie. Pierwsze konkretne badania, które na dodatek były podważone i nie uwierzono w nie do końca, to były lata 60-70. Do świadomości "nie robimy rentgena babkom w ciąży, bo to naprawdę szkodliwe" weszło w latach 70-80-tych.
              • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:22
                Słyszałam, że kiedyś, gdzieś był zepsuty rentgen i ludziom skóra schodziła płatami jakiś czas po prześwietleniu.
              • maadzik3 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:39
                Tak jak Ci Wuika napisała, np. w ten sposób potwierdzało się ciąże mnogie gdy były wątpliwości. Pamiętaj że USG to lata 80-te, a wcześniej posiłkowano się (po jej wynalezieniu) diagnostyką rentgenowską. Podobnie rzeczy które dziś załatwia USG albo tomograf (błogosławieństwo) kiedyś w niedoskonały sposób robiono np. podając kontrast i robiąc całe serie zdjęć rtg (kwestie nerek ale też np. przepływów miedzy oponami mózgowymi). Te (dawniejsze) dzieci, dziś starsze osoby mają się dobrze jeśli udało się wyleczyć diagnozowany problem medyczny. Więc nie panikuj w kwestii kilku zdjęć smile Naprawdę
                • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:19
                  Próbuję, jesteście kochane smile
                  • vangie Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:45
                    a w latach dwudziestych/trzydziestych ubieglego wieku rentgen stal sobie np. w sklepie obuwniczym i za jego pomoca sprawdzano czy dziecko ma dobry rozmiar buta smile
                    znam z opowiadan babci
          • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:32
            Przejście z dzieckiem przez ruchliwą ulicę może wyindukować nowotwór. Wiesz, benzopireny i inne takie.
            • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:34
              I złamaną nogę! A wtedy tylko rentgen i rak gotowy suspicious
          • nowaczek1 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:28
            >Czy wiecie że nawet niewinny rtg klatki piersiowej może wyindukować nowotwór z >prawdopodobieństwem 1: 1mln?

A czy wiesz, że w 2010 roku w Polsce zachorowało na nowotwory 140,5 tys. osób?
            Co przy założeniu 40 mln Polaków, daje ok. 3,5 osoby na 1000?
            Jak to się ma do podawanego przez ciebie współczynnika? A w ogóle, to skąd go wzięłaś? Ja swoje dane wziąłem z Krajowego Rejestru Nowotworów, a podobne dane znalazłem również gdzie indziej.
            • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 15:12
              Np stąd
              www.xrayrisk.com/about.php

Wstukaj w gugle odpowiednia frazę po angielsku.
          • memphis90 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:41
            >Czy wiecie że nawet niewinny rtg klatki piersiowej może wyindukować nowotwór z >prawdopodobieństwem 1: 1mln? Czy ktoś wam mówi takie rzeczy jak prześwietlacie dzieci?
            A wiesz, że bez rtg częstość nowotworów u dzieci to 150 na milion?
            • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:22
              Skad wiesz?
        • babcia.stefa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:23
          No właśnie z ostatnich badań wynika, że z tym promieniowaniem to wcale tak nie jest - drobne dawki nie sumują się liniowo, statystycznie istotny wzrost zagrożenia nowotworem pojawia się skokowo dopiero przekroczeniu pewnej dawki, dość sporej.
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:29
            Skad wiesz? Z tego co czytam male dawki sumuja sie i nie ma bezpiecznego progu. Kazde przeswietlenie ma dawke niezerowa wiec minimalne ryzyko istnieje.
            • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:35
              WSZYSCY UMRZEMY!!!
            • babcia.stefa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:22
              Z dowolnej literatury dla tzw. dobrze przygotowanych laików.
            • jola-kotka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 03:07
              Ja pierdziele nie przeswietlaj i będzie ok,umra na co innego nie zdiagnozowanego bo mamusia miała shize i nie pozwolila przeswietlic,problem rozwiązany. Tak czy tak ryzyko choroby jest,po co przeswietlalas corke bo było ryzyko,ze może mieć jakiś uraz nie dla zabawy bo ci się nudzilo. Jakas histeryczka jesteś?Raka można dostać od powietrza kup im namioty tlenowe.
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 09:56
                No jestem histerczką jolu. Skoro sama masz jakieś tam swoje schizy, to mimo iż nie masz dzieci, powinnaś mnie zrozumieć.
                • jola-kotka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 18:56
                  Jestes histeryczka tak samo jak ja gdy mi się wydaje ze skora gdzies na moim ciele nie jest taka jak była i lece cos z tym zrobić. Także rozumiem.
    • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:42
      jeszcze jedno pytanie: czy jak teraz robicie dzieciom przeswietlenia i wpis do książeczki zdrowia, to wpisują dawkę otrzymanego promieniowania? Nam dali pieczątkę w książeczce córki, ale ponieważ byłam tam po tygodniu to już ponoć nie mogli podać dawki promieniowania. Czy wasze dzieci mają te dawki wpisane do książeczki? Ponoć od kilku lat jest taki obowiązek.
      • juuuu7 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 08:48
        Nigdy nie robilam rtg dziecku, wiec nie wiem jak to jest.
        • babcia.stefa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:24
          To niezmiernie cenna informacja, dziękujemy, że zechciałaś się nią z nami podzielić.

(Dżizas, skąd się biorą tacy ludzie).
      • ginger.ale Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:25
        Syn mial rtg klatki piersiowej w pierwszych 2 tyg. życia, nie mam wpisu w książeczce.
        Wszystko zostało w szpitalu ( byliśmy w sumie m-c).
    • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:46
      Ale z ciebie histeryczka. Jednak to prawda, że niektórym od nadmiaru informacji mózg się lasuje.
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 09:58
        No pewnie tak, jak nie znałam tych statystyk to ku..a spokojnie zyłam, po kiego grzyba zaczęłam te dawki studiowaćsad
        A panikarą zdrowotną to jestem.
        • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:06
          No właśnie, nie masz przygotowania do analizy tych danych, widzisz gołe liczby i świrujesz.
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:27
            Jestem umysl scisly, na studiach mialam statystyke i rozumiem co znaczy prawdopodobienstwo wystapienia danego zdarzenia.
            • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:32
              To dla równowagi porównaj sobie statystyki innych ingerencji medycznych. Albo jakichkolwiek, chociażby prawdopodobieństwo śmierci w wypadku samochodowym.
            • snakelilith Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:54
              Umysłem ścisłym nie jest się po ukończeniu jakimś tam studiów, tylko wtedy, gdy potrafi się porównać i ocenić realne dane. Rentgen czaszki (boczny) to obciążenie w okolicach 0,05 - 0,06 mSv, tomografia czaszki nowoczesnym sprzętem to 4,20- 4,40 mSv, a lot samolotem z Europy Środkowej na południe Europy (np. z Frankfurtu do Rzymu) 3-6 mSv. Lecąc z Frankfurtu do Nowego Yorku fundujesz sobie w zależności od wysokości lotu i słonecznego cyklu 32 - 75mSv. Miłej zabawy w liczeniu prawdopodobieństw przy następnym wyjeździe na wakacje. Tylko nie rób tego w samolocie. Na takich wysokościach spadają znacznie zdoloności intelektualno-analityczne, winne jest zmienione ciśnienie.
              • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:03
                Bezskutecznie szukałam czegoś takiego, super przykład big_grin
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:20
                Snakelilith, bardzo ci dziekuję za odpowiedź. Umysłem ścisłym jestem mimo/dzięki skończonym studiom i naprawdę umiem liczyć. Skąd masz te dane o rtg bocznym czaszki? Z tego co kajrzę mieszkasz w niemczech, może te dane stamtąd (nowe apartay cyfrowe). Moja córka miała zwykłe zdjęcie na kliszy. Nie wiem mwięc nic o dawce. P.S. A te statystyki z lotami związane to znam, tylko tam nie milisierwiety, tylko mikrosierwiety (trzy rzędy wielkości mniej). Niemniej promieniowanie występuje, wiem.
                • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:58
                  I nie latasz?
                  • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:41
                    Latam namiętnie smile

Ale wczesniej nie latałam cąłe życie, bo się bałam katastrofy (wiem, minimalne prawdopodobieństwo). Teraz się nie boję latać, ba, nawet lubię, a o promieniowaniu nie myślę. Ale co innego jak idzie o moje dzieci...
                    • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:46
                      Czyli z dziećmi nie będziesz latać?big_grin Psycholog, bo sobie zycie zatrujesz
                      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:04
                        Czy psycholog pomoże pozbyć mi się takich myśli? Pytam serio, bo nie jestem w temacie biegła. Czy ktoś ma jakieśdoświadczenia z terapiami? To jest skuteczne?
                        • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:49
                          A to już zależy, czy ci zdiagnozują nerwicę natręctw, czy stany lękowe.

Idź na Małe dziecko, Zdrowie małego dziecka i Życie rodzinne i poczytaj wątki niejakiej Morabal. Zobaczysz, jak wygląda taka schiza nieleczona.
                          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:01
                            Pewnie mam oba. Czy można się tego pozbyć? Zawsze miałam schizy/czarne myśli na punkcie zdrowia, nawet jak morfologie odbieram to już widze białaczkę. Czy to jakoś można leczyć? Nie chce wtopić pieniędzy w terapię, która mi nie pomoże.
                            Poczytam o tej kobiecie, zaciekawiłaś mnie smile
                            • mamma_2012 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:27
                              Można się tego pozbyć i warto. To stosunkowo prosta terapia.
                              Warto ją rozważyć, bo problem pewnie nie ogranicza się do obaw medycznych.
                              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:36
                                Dzięki za odzew. Generalnie w zasadzie tylko do medycznych jak myslę. Jakiego terapeuty szukać, czy możesz coś doradzić?
                                • mamma_2012 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:43
                                  Terapia poznawczo-behawioralna w takich problemach przynosi najlepsze i najszybsze efekty.
                            • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:30
                              A zupełnie poważnie, idź do psychiatry. Jeśli uzna, że potrzebny ci psycholog, to pogoni cię do psychologa, a jeśli uzna, że rzecz jest w chemii mózgu, to ci przepisze prochy.
                          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 10:15
                            Czytałam wątki Morabal na Życiu Rodzinnym (na pierwszej stronie jest jakby ktoś chciał zerknąć). Masakra, połknięta bateria, no ale dziewczyna się martwi.. Niemniej jrdnak moim zdaniem mój strach jest uzasadniony, ponieważ rtg niesie realne ryzyku i to jest udowodnione.
                            • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 10:56
                              Realne to by było 1:10, no, może 1:100, nie jeden, do ilu? Stu tysięcy? Miliona?
                            • tillatilla Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 16:19
                              najprawdopodobniej Morabal tez uważa, że jej strach jest uzasadniony
                        • szeera Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 15:32
                          Pomoże. Albo w każdym razie powinien pomóc. A tak w ogóle to nie przejmuj się tym, że się niepotrzebnie przejmujesz. Ludzki mózg po prostu nie radzi sobie z oceną bardzo małych prawdopodobieństw.
                        • jola-kotka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 03:10
                          Wszystkie shizy się leczy.
                          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 10:20
                            Zupełnie bez złośliwości pytam: tobie psycholog pomógł? Bo pisałaś kiedyś, że chodzisz.
                        • yennefer.00 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 15:38
                          Jak najbardziej, terapia poznawczo- behawioralna sie polecasmile
            • evee1 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:21
              To jak juz na ten temat czytalas, to moze wyczytalas tez, ze ryzyko, ze umrze sie na raka wynosi srednio miedzy 20 a 30% (zalezy to od wielu czynnikow). CT scan, ktory jest przeciez znacznie silniejszy niz dawka promieniowania, ktora otrzymalo Twoje dziecko, zwieksza to prawdopodobienstwo jedynie o dodatkowy ulamek procenta, na tyle maly, ze niewykluczone, ze miesci sie nawet w granicach bledu statystycznego. Na dodatek z racji braku "materialu doswiadczalnego" ryzyko wystapienia nowotworow na skutek naswietlenia (CT czy innego) oceniane jets w badaniach na podstawie obserwacji populacji po wybuchach bomb w HIroszimie i Nagasaki, a to tez nie sa warunki calkiem porownywalne, bo tam ludzie byli naswietleni calosciowo, a nie punktowo.
              Oczywiscie naswietlac sie nie powinno bez potrzeby, ale przeciez czasem trzeba w ramach diagnostyki, ale nie ma co swirowac, szczegolnie w przypadku takim jak u Ciebie.
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:25
                Dziękuję.
        • tatrofanka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:43
          To co ja mam powiedzieć? Syn miał 4 lata gdy zrobiono mu z marszu TK głowy.
          Z marszu -pojechaliśmy w nocy do szpitala bo dziecku od kilku mcy powtarzały się cykliczne wymioty.
          Wtedy padły straszne slowa o tym ze wymioty takie czasem są objawy guza mózgu.
          Konieczne-zdaniem lekarki TK.
          Poza tym syn nie mógł ustać na jednej nodze.
          Północ. , zarz..gany czterolatek, odwodnienia.

Na logikę nie miał prawa ustać na tej nodze ale tak nas na straszył ze nie zaprotestowałam.

Bardziej skupiliśmy się wtedy na radości ze guza nie ma.
          Wszystkiego w życiu nie przewidze, nie zapobiegne.
          Tyle.

Po szczepionce córka ryczała z bólu.
          Mogłam nie szczepić prawda?

Tak zastanawiam się czy będą tego skutki.
          Ale taka histeria jak twoja to wg mnie powód żeby psychologa odwiedzić.
          Sorry, pisze co mysle
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:25
            Cieszę się że z twoim synkiem jest ok. W takim wypadku jak wasz też bym zrobiła tomograf.
            Co do psychologa, to się naprawdę zastanawia, bo tak sobie to wkręciłam, że nic nie mogę robić, a myśli mnie prześladują.
            • tatrofanka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:56
              Ja o psycholog pisałam nie złośliwie. Zastanów się.

Mój syn ma 8 lat i na koncie :TK głowy oraz pewnie z 10 rtg-miał martwice kostki w stopie, problemy z biodrem i na dodatek w wieku 6 lat złamał nogę.

Wszystkie te choroby/zdarzenia wymagały RTg.

Musiałabym zwariować gdybym miała takie myślenie jak ty.

Kto wie ile jeszcze rtg go czeka?

Poza tym osoby nieprzeswietlane tez chorują na raka.
              Ze jest ich mniej? A skąd wiesz ze nie będziesz w mniejszosci?

Ojciec koleżanki chorował 20 lat na serce.
              Miał 3! zawały.

Zmarł w wieku 60 lat.
              Spadł z drabiny podczas zalecanego przez kardiolog relaksu na działce i uderzył głową tak pechowo ze zginął na miejscu.

Zmień nastawienie
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:03
                Dziękuję, naprawdę, dziękuję smile
              • nutella_fan Tatrofanka 03.02.16, 14:52
                Czy podczas tego CT twój syn miał kołnierz chroniący tarczycę? Bo moja córka nie - tylko ten taki fartuch przez głowę wkładany. Obawiam się napromioniowania tarczycy. A może do prześwietleń czaszki nie trzeba? jak było u was?
                • kk345 Re: Tatrofanka 03.02.16, 16:07
                  Znalazłaś nowy element do nakręcania się?
                  Jako dziecko miałam kilkakrotny RTG głowy (zatoki i żuchwa), bez kołnierza na tarczycę. Jestem mocno dorosła, tarczyca zdrowa.
                  • nutella_fan Re: Tatrofanka 03.02.16, 16:27
                    Ciesze sie bardzo ze jestes zdrowa.
                • tatrofanka Re: Tatrofanka 03.02.16, 18:08
                  Nie wiem. Nie wpuścił mnie bo płakałam. Był z mężem.
                  Szczerze? Nawet nie będę się interesować bo nic nie zmienię.
                  • nutella_fan Re: Tatrofanka 03.02.16, 19:06
                    Dziekuje ci za pomoc.
                    • tatrofanka Re: Tatrofanka 03.02.16, 21:05
                      No dobra, spytałam.
                      Mąż żadnego kołnierza sobie nie przypomina.
                      • nutella_fan Re: Tatrofanka 04.02.16, 10:29
                        Dzięki tatrofanka.
        • ykke Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 11.04.24, 17:00
          nutella_fan napisała:

> No pewnie tak, jak nie znałam tych statystyk to ku..a spokojnie zyłam, po kiego
          > grzyba zaczęłam te dawki studiowaćsad
          > A panikarą zdrowotną to jestem.

Ale te statystyki mówią o naprawdę niewielkim ryzyku, porównując np. do nieszczęśliwych wypadków. Nie panikuj, choć akurat bardzo cie rozumiem.
    • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:26
      Matko, ale panikujesz. Dawka, jak od tomografu? Ojej, bo te tomografy to takie mordercze są, chodzą i zabijają ludzi. No weź suspicious
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:31
        Ryzyko wyindukowania raka od jednego badania CT jest kolo 1:1000.
        • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:41
          Według niektórych źródeł identyczne jest prawdpodobieństwo śmierci w trakcie wycinania migdałków...
        • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:44
          Np. jedno dziecko na tysiąc rodzi się z zespołem Downa.
          • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:13
            Myślisz, ze to przez tomograf? big_grin
            • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:18
              Znikąd się nie wzięło, musi zły albo co...
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:22
                Dziewczyny, nie smiałabym się z tego. Lepiej wiedzieć/znać fakty. A że takie one są to możecie same zguglać.
                • lusitania2 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:27
                  i co w tym związku?
                  Jak np. dziecko rąbnie głową o krawężnik mam odmówić wykonania mu prześwietlenia?
                  • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:39
                    Nie wiem co w związku z tym, nie wiem. A ty prześwietlasz dzieci?
                    • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:56
                      Trzeba być kretynem, zeby w takim wypadku nie prześwietlić...
                    • lusitania2 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:50
                      nutella_fan napisała:

> A ty prześwietlasz dzieci?

nie, skąd! Nigdy przenigdy!
                      Miałabym je narazić na hipotetycznego raka w przyszłości? Lepiej niech od razu zejdą z powodu np. pęknięcia krwiaka będącego skutkiem urazu <sarkazm>.
                      A poważnie - oczywiście, że tak. Jedno miało prześwietlenie głowy, bo miało właśnie spotkanie trzeciego stopnia z krawężnikiem, potem złamało obojczyk - też oczywiście zaliczyło prześwietlenie, drugie zaliczyło rtg klatki piersiowej i parę zdjęć u dentysty/ortodonty.
                      Powodów do paniki z tego powodu nie widzę. Podobnie jak nie panikuję, że sama zachoruję na raka, z powodu prześwietleń, które sama zaliczyłam.
                      • julkajanina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 05.09.17, 16:04
                        w jakim wieku lusitania2 byly te przeswietlenia?
                    • milka_milka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 20:45
                      O, przypomniało mi się, że moje drugie dziecko jakieś dwa miesiące temu walnęło głową w ścianę, potężnie, w szkole, odebrałam je i pojechałam prosto na SOR. Miało RTG głowy, drugi raz w życiu zresztą, pierwszy w wieku lat trzech, przydzwoniło bokiem głowy o kant stołu, jedna strona głowy spuchła, też byłam na SOR i robili RTG. Do głowy by mi nie przyszło, żeby to przeżywać.
                      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 10:50
                        Przepraszam, że głupio pewnie zapytam: a wpisali wam dawkę jak byłaś na SOR teraz?
                • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:33
                  Istotne jest po co chcesz znać te fakty. Jeśli po to, żeby się zamartwiać, beczeć po kątach i kupować dziecku trumnę, to raczej nie warto.
                  • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:38
                    Wolałabym nie znać tych faktów, przynajmniej żyłabym spokojnie. Ale macie rację, po prostu jak sie net czyta i widzi te tabele ze zwiększającym sie ryzykiem wyindukowania raka (od zaniedbywalnego, typu pantomogram - 1/2mln do średniego - tomograf całego ciala) to mnie normalnie ciarki przechodzą.
                    • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:57
                      A przeczytałaś, jakim ryzykiem zejścia śmiertelnego jest obarczone życie?
                      • cosmetic.wipes Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 15:53
                        Weś, przecież dziewczyna jak sobie wyliczy, to zaraz zejdzie na rozległy zawał big_grin
                • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:33
                  Skoro studiowałaś statystykę, to zapewne wiesz, że każdy narkoman zaczynał od picia mleka a człowiek z psem na spacerze ma 3 nogi. Nie wystarczą same fakty, potrzebna jest jeszcze odpowiednia interpretacja.
      • ykke Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 11.04.24, 17:05
        wuika napisała:

> Matko, ale panikujesz. Dawka, jak od tomografu? Ojej, bo te tomografy to takie
        > mordercze są, chodzą i zabijają ludzi. No weź suspicious
        >
        Te leki sa uzasadnione.
        Za to typowa ematka boi się zdrowego słońca i uzywa filtra nawet w zimie, i potrafi zmieszac z błotem kogoś, kto zasadność tych filtrów neguje. Bo rak, pani!!! ( może nie było cię akurat w wątku)
    • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:33
      Ty tak poważnie?
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:38
        Niestety tak sad
        • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:43
          No, skoro lubisz wynajdować sobie problemy... Ciekawi mnie, co masz zamiar zrobić z tą wiedzą? Przy następnym urazie nie pozwolisz prześwietlić dziecka?
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:33
            No tak wlaśnie zamierzam. Teraz rana nie byla w sumie gleboka, w ogole nic nie trzeba bylo robić, tylko zszyć. A ty jak znasz teraz statystyki prześwietliłabyś dziecko?
            • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:38
              Tak, lekarze to nie ukryci grabarze, którzy tylko czyhają, jakby tu kogoś zabić, serio serio. Z takim podejściem to bym nie szła na Twoim miejscu do lekarza - jeszcze go bigfarma z zakładem pogrzebowym pana Zdzisia zza roku przekupiła i na pewno tylko chce się przyczynić do Twojej śmierci.
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:23
                nigdzie nie pisałam że lakarze to ukryci grabarze. Po prostu twarde dane o statystyce nowotworów są mi znane od niedawne i mnei zaniepokoiły. Po prostu liczby działają na moją wyobraźnię.
              • kura17 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 20:34
                > Tak, lekarze to nie ukryci grabarze, którzy tylko czyhają, jakby tu kogoś zabić,
                > serio serio.

nie, oni sa jeszcze bardziej wyrafinowanie!
                po prostu zapewniaja sobie i kolegom klientele w przyszlosci - przeciez ktos tego raka przez nich specjalnie wywolanego musi leczyc, nie???
                • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 20:37
                  Ciesze sie, ze sie dobrze bawisz cudzym nieszczesciem.
                  • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 21:08
                    Ale jakim nieszczęściem? No niby racja, świr to jest nieszczęście, ale jeśli się chce, to można sobie z nim poradzić. Ale nic więcej wam się nie przytrafiło.
            • ichi51e Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:41
              Ja po tym watku juz nigdy nie przeswietle!
              I samolotem tez nie poleci...
            • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:49
              Tak, bo umiem oszacować ryzyko: wolę mieć pewność, ze dziecko tu i teraz nie wykrwawia sie do mózgu, niż obawiać się wyimaginowanego, nierealnego statystycznie raka za 40 lat.
      • jola-kotka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 03:14
        Pewnie tak,ale takiego watku dawno nie było ubawiłam się do lez.
    • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 10:53
      Ogólne ryzyko zgonu w medycynie, jeżeli wynosi mniej niż 1 na 10000 chorych, to określane jest jako niezwykle niskie.
    • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:10
      A wiesz, że sprowadzając dzieci na świat naraziłaś je na życie w wiecznie promieniującym środowisku? Że każdego dnia żyjecie wśród promieniowania jądrowego? Nie masz wyrzutów sumienia, że powołałaś do życia dzieci, które jeszcze w twoim łonie były napromieniowane?

Weź się dziewczyno do jakiejś zajmującej umysł roboty ;p
      • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:11
        A na dodatek, wszyscy umrzemy. Z prawdopodobieństwem 100%!!! Strach się bać!
        • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:24
          big_grin
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:24
        smile
        Myślę teraz, co ze mnie za matka, że dobrowolnie pozwiłam je napromieniowac sad
        Powiedźcie, że jestem pieprznięta i pocieszcie, że też prześwietlacie dzieci.
        • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:29
          No jesteś, masz jakieś wątpliwości? ;p

Tak, prześwietlamy jak jest taka potrzeba. Co więcej - będąc w ciąży pracowałam z promieniowaniem rentgenowskim.

PS. Koledze męża takie rutynowe CT po wypadku uratowało życie - zupełnie przypadkiem znaleźli mu guza mózgu we wczesnym stadium, gdyby nie to prześwietlenie, pewnie długo nie wiedziałby, że go ma.
        • ichi51e Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:29
          Nie przeswietlamy. Ryzyko zwiekszenia zachorowalnosci na 1:1000000 powstrzymuje nas i dzieciak chodzi z niezlozona lapa bez zeba (wyrywamy kanalowe profilaktycznie) i peknieta czaszka bo na oko bylo w porzadku
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:34
            smile
        • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 11:38
          Zbyt łagodnie to ujęłaś suspicious
        • peonka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 23:14
          Ja powiem coś jeszcze straszniejszego: w ciągu ostatnich 2 lat 3 razy narażalam się na promieniowanie dla kota i psa, trzymając je podczas robienia RTG.
          Nie chce się śmiać z Twojej obsesji (bo to naprawdę już nie dziwactwo, a fobia do leczenia), bo trochę wiem jak to jest. Już kilka razy "wymacalam" sobie raka piersi, i na cito leciałam do lekarza. Kiedyś lekarka powiedziała mi, że najważniejsze po takim wymacaniu są 2 rzeczy: umówić się do lekarza i NIE CZYTAĆ W INTERNECIE.
          Jeśli nie umiesz się powstrzymać, skorzystaj z pomocy lekarza, bo zatrujesz życie dziecku i sobie.
        • jola-kotka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 03:15
          Dla mnie to ty jesteś poważnie chora i musisz się leczyc i nie zlosliwie sama się lecze z kilku akcji albo jaja sobie robisz z nas.
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:06
            Nie robie zadnych jaj, jolu. Nie moge spac, jesc, pracowac, ciagle mysle o rtg. Wzielam wolne w pracy, bo nie moge sie skupic, masakra sad
            • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:18
              Powinnaś nie brać wolnego, tylko iść do psychiatry w trybie pilnym, skoro fakt wystąpienia ryzyka 1:dużo powoduje u Ciebie niemożność normalnej egzystencji.
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:33
                Psychiatra spowoduje ze nie bede myslec o tym ryzyku?
                • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 13:56
                  Psychiatra da ci magiczne piguły, po których wyluzujesz i pewnie odeśle do psychologa, żeby przerobić temat.
                • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 14:02
                  A no i zupełnie serio - jeżeli myśl o tym nie pozwala ci normalnie funkcjonować (spać, jeść, pracować), to to się naprawdę kwalifikuje do leczenia psychiatrycznego i to na cito. Idź do lekarza, szkoda zdrowia, przecież stres zabija (i to dużo bardziej realnie niż promieniowanie x).
    • korniz Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 12:59
      Powiem tak jako technik rtg Przebywanie dziecka podczas biernego palenia jest dużo gorsze niż zdj rtg.Szkodliwość prom X jest znikoma .To nie czarnobyl.Dawki się wpisuje.Na kazdym aparacie są inne dawki bardzo podobne podobne.Zalezy od firmy produkujące aparaty.Bez paniki.
      • linulina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:26
        Szkodliwość promieniowania x jest znikoma, no proszę Cię?
        • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:55
          Ano wlasnie... sad
        • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:11
          >Szkodliwość promieniowania x jest znikoma, no proszę Cię?
          Tak, szkodliwość promieniowania w aparatach RTG, przy zachowanych standardowych środkach ostrożności i odpowiednich odstępach czasu między skanami JEST znikoma
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:27
        Więc czemu mi nie wpisali? bo w momencie robienia przeswietlenia nie mialam ksiazeczki? To jest juz teraz nie do ustalenia, jaka dawke przyjela?
        Skoro mowisz, że dawki sa podobne, to ile takie przeswietlenie czaszki moze dac mGrayów czy innego gówna?
        • korniz Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:55
          Dawkę ustala się do wagi ciała im grubszy pacient tym większa dawka .Widocznie książeczki nie miałaś ,teraz dawki wpisują do komputera.Są udekumentowane.
          • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:59
            Ale to dotyczy aparatów cyfrowych czy też analogowych? Książeczki nie mialam w momencie przeswietlenia, ale wiem ze te warunki naswietlania sa na kartkach w archiwum wpisane. Czy jakbym poszla i poprosila, to jest możliwość wyciągnięcia dawki z tego czy już po ptakach?
            Jaka dawka na czaszke idzie w przypadku 8 letniego dziecka? Naprawde wielokrotnie mniej niz dla dorosłego, jak mnie zapewniano?
          • nutella_fan Korniz 03.02.16, 14:38
            Odezwij się proszę
            • kk345 Re: Korniz 03.02.16, 16:12
              Dżizas, dziewczyno, naprawdę masz poważny problem psychicznysad
              • nutella_fan Re: Korniz 03.02.16, 16:36
                Pewnie mam. Moze jak sie dowiem jaka dawke dostalo moje dziecko to sie uspokoje..
                • kk345 Re: Korniz 03.02.16, 16:44
                  Rzecz w tym, ze nie, nie uspokoisz się- albo będziesz się zadręczać, ze jednak jest realne zagrożenie chorobą mimo bezpiecznej dawki, albo znajdziesz sobie nowy problem. Zrób to dla siebie i przede wszystkim dla rodziny- daj im żyć i idź jak najszybciej na terapię! Nie chcę sobie wyobrażać, jak bardzo obciążasz dzieci takimi histeriami i "siedzeniem i ryczeniem" po standardowym prześwietleniu. Jakie wzorce im przekazujesz, jak wiele własnych lęków im własnie wdrukowujesz?
                  • nutella_fan Re: Korniz 03.02.16, 17:29
                    Wiem sad ale nie moge pozbyc sie mysli, ze musze chronic dzieci od czynników rakotworczych. One widza ze ja jestem smutna i sie gryze, ale ja nie moge przestac sie martwic o nawet male, hipotetyczne prawdopodobieństwo.
                    • kk345 Re: Korniz 03.02.16, 21:42
                      Nie. Przede wszystkim chroń je przed własną histerią, bo zaszkodzi im o wiele bardziej, niż dziesieć rentgenów pod rząd
                    • jola-kotka Re: Korniz 04.02.16, 03:19
                      UUUU to taki trochę nierealny plan,a jak im dajesz jesc to tez placzesz bo wiesz w jedzeniu tez cos tam się znajdzie takiego nawet tym najbardziej eko sreko.
            • korniz Re: Korniz 04.02.16, 14:32
              Nie panikuj.Idz do przychodni gdzie robiłaś zdj i się zapytaj.Kazdy aparat ma swoke dawki.I tak dawka nic ci nie powie bo nie jestes fizykiem.Taka dawka nic ci nie powie.Nawet jednostek nie znasz.Dla Ciebie to czarna magia.Moj syn mial i operacje i zdj rtg i ma się super.A co mają powiedzieć te osoby które jeżdżą na radioterapię celu zabicia komorek nowotworowych.Codziennie są atakowani większymi dawkami.
              • nutella_fan Re: Korniz 04.02.16, 19:58
                No wlasnie mi wtedy powiedzieli, ze dawki nie maja tylko jakies ustawienia fizyczne aparatu, a dawka sie wyswietla podczas robienia, ale jej nie zapisali (nie mialam ksiazeczki). W tych siwertach i tak ponoc mi nie podadza, bo do tego trzeba fizyka zeby policzyl. Jak mowil mi radiolog, dawka promieniowania w przyblizeniu jest rowna dwom rtg klatki piersiowej, mala bardzo. Musze chyba odpuscic bo jak pojde te ustawienia techniczne pospisywac a potem z netu znajde wzory i zaczne na siwerty przeliczac to oszaleje do konca sad
                • szeera Re: Korniz 04.02.16, 20:45
                  A co Ci zmieni czy to ryzyko będzie jeden na milion czy jeden na 10 milionów?

Za to ryzyko zaburzeń psychicznych u dzieci których matka ma poważną nerwicę już jest całkiem spore. Zastanów się czy Ty wolisz pójść na psychoterapię czy wolisz żeby Twoje dzieci same musiały się kiedyś leczyć?
                  • nutella_fan Re: Korniz 04.02.16, 21:31
                    Wiadomo co wole. Ale cos we mnie kołacze, ze powinnam minimalizować ryzyko zachorowania na raka i tak ciężko mi odpuścić. Ech.... P.s. ta corka co miala rozcieta glowe jest juz i tak lękliwa bardzo i ciągle się czegoś boi sad
                    • klamkas Re: Korniz 04.02.16, 21:45
                      Zgadnij czemu?

Idź do lekarza, nie krzywdź dziecka!
                    • jola-kotka Re: Korniz 04.02.16, 22:10
                      To mi się kojarzy z pewna dziewczyna, która znam, znalam. Miala obsesje na punkcie czystości, siebie myla kilka razy dziennie, rece to co 10 minut. Dzieci tez kapala obsesyjnie kilka razy dziennie a zeby tak, ze krew się lala z dziasel. nie,ze to do ciebie absolutnie, pokazuje tylko jakie rozmiary, mogą przybrać takie shizy. Pania maz z domu wywalil, zabrali jej prawa do dzieci. Nie wiem gdzie ona teraz jest nikt nie wie, mam kontakt z tym mezem i on tez nie wie. Mam nadzieje, ze udało jej się wyjść na prosta ale nie wiadomo skoro nie szuka kontaktu z własnymi dziecmi.
                • klamkas Re: Korniz 04.02.16, 21:09
                  Umyśle ścisły - nauka to nie podstawianie do wzorów! Możesz sobie wyliczać i przeliczać i nawet wyciągać wnioski, a potem rzucić robotę ze stresu. Tylko jak nie masz odpowiednich narzędzi (wiedzy i doświadczenia w interpretacji konkretnych danych) w temacie, to zrobisz sobie i dziecku krzywdę większą niż prześwietlenie. Ty padniesz ze stresu, a dziecko nabawi się nerwicy.
                  • nutella_fan Re: Korniz 04.02.16, 21:28
                    No wiem, wiem... sad
    • linulina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:24
      Jetsem fizyczką medyczną (clinical scientist), pracuję z promieniowaniem jonizującym. Z wszelkimi rtg i tomografiami należy uważać i stosować tylko kiedy jest to niezbędnie konieczne (gdy się da, zastąpić je MRI - nawet za własne pieniądze). Jednakże tragedia się nie stała, prawdopodobieństwo nowotworu w wyniku pojedynczej ekspozycji tego typu jest mniej niż minimalne, prawie nie istnieje, możesz je zignorować, więc uspokój się. Moja córka w wieku 2 miesięcy miała rtg klatki piersiowej oraz swallowing test pod kontrolą rtg - bo nie było wyjścia, nie wyrywam włosów z głowy smile Lot transatlantycki dostarcza dawkę promieniowania równą niektórym rtg - co prawda jest ona rozłożona w czasie, ale w przypadku pilotów i personelu ciągle powtarzana, a mają się dobrze smile Gdyby te badania były tak szkodliwe nikt by ich nie zalecał.
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:29
        Znaczy te fluoroskopię?
        • linulina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:39
          Nie znam polskiej nazwy -barium swallow po angielsku.
          • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 13:56
            Wideofluoroskopia, pasaż przewodu pokarmowego? Baryt się łyka.
            • linulina Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:44
              Tak, dokładnie to
              • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 14:54
                Nie miałaś obaw? Sawka jak widzę jest stosunkowo duża ( w porównaniu z płucami np.) Jako fizyczka wiedząc że promieniowanie to może uszkodzić DNA... jak sobie z tym poradziłaś?
                • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 15:29
                  Mój syn miał robiony pasaż w wieku roku. Wcale sobie nie poradziłam. Codziennie wkładam włosiennicę i biczuję się dyscypliną z siedmioma haczykami, bo naraziłam dziecko na uszkodzenie DNA.

Robisz się irytująca, wiesz? Co cię dziecka DNA obchodzi, to jego dzieci będą miały zmartwienie, a nie ono, jak im przekaże zmutowany gen powodujący wyrastanie trzeciego oka na potylicy. Na szypułce.
                  • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:14
                    >jak im przekaże zmutowany gen powodujący wyrastanie trzeciego oka na potylicy. Na szypułce.
                    No to jej dołożyłaś materiału do świrowaniabig_grin
                    • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:30
                      No nie wiem, chyba bym wolała widzieć wszędzie oczy na szypułkach niż raka... o jasny gwint, nie pomyślałam, toż raki mają oczy na szypułkach!
                      • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:36
                        Dziewczyna przez ciebie nie zaśnie przez miesiąc!
                        • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:40
                          Trwająca miesiąc bezsenność to jak najbardziej wskazanie do wizyty u psychiatry smile
                  • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:44
                    Przykro mi ze jestem irytujaca. Nie radze sobie jednak z sytuacjs i probuje sie pocieszyc w jakikolwiek sposob. Czuje sie kiepska matka ze narazilam moja ukochana coreczke na promieniowanie.
                    • kk345 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:45
                      Raczej przeproś ją za to, ze narażasz ją na matczyne histerie, zamiast być dla niej opoką.
                    • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:55
                      A w jakim rejonie Polski mieszkasz i w jakim budownictwie?
                      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:33
                        Pod Warszawa. W domu z cegly. Nie rozumiem....
                        • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 19:02
                          Istnieje coś takiego jak promieniowanie tła i ono jest różne w różnych rejonach. Cegła, no to jeszcze pal sześć, choć też nie wiadomo, skąd glina na cegłę. Ale siporex byłby gorszy. Unikaj w Warszawie przejeżdżania z dziećmi przez osiedla z wielkiej płyty.
                          • szeera Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 19:29
                            "Unikaj w Warszawie przejeżdżania z dziećmi przez osiedla z wielkiej płyty." Yyyy?

W Warszawie to raczej należy unikać odddychania przez jedną trzecią roku. To naprawdę zmniejszy ryzyko raka.
                            • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 19:39
                              Zwłaszcza starszych, wielka płyta na pyłach z elektrociepłowni promieniuje jak reaktor atomowy smile A co do oddychania, to się zdziwisz. W Warszawie jest często gęsto lepsze powietrze niż w otoczonym lasem Otwocku, kto nie wierzy, niech zajrzy na stronę GIOS i obejrzy sobie wyniki ze stacji pomiarowych.

Co oczywiście nie znaczy, że zalecam werandowanie dziecka na Dworcu Południowym smile
                            • cosmetic.wipes Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 21:53
                              > W Warszawie to raczej należy unikać odddychania przez jedną trzecią roku.

Chcecie się uodpornić, to zapraszamy do Krakowa big_grin
                              • klamkas Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 22:17
                                No co ty, tylko osoby nienadające się na rodziców mieszkają w Krakowie. Źli rodzice w nim bywają, albo przejeżdżają obok. Dobrzy nie mają dzieci big_grin.
                                • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 22:23
                                  >albo przejeżdżają obok. 

...jadąc do Rabki smile
                            • 1matka-polka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 22:20
                              Beton promieniuje radioaktywnie.
    • mamma_2012 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 15:18
      Każdy z nas ma 20% szans zachorować na nowotwór, załóżmy, że częste (a u was częste przecież nie są) badania podnoszą to ryzyko do 20,05%.
      Jeśli nawet wyeliminujesz je to nadal nie kontrolujesz dziesiątek czy setek innych czynników, które powodują owe zachorowania.

• nagako Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:22
      Sorki ale nie mogę się powstrzymać. To Ty pisałaś na życiu rodzinnym o strachu o dzieci?
      • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:31
        Tamta je baterie smile
        • nagako Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:36
          Ale styl i panikarstwo podobne.
          • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:42
            Panikarstwo podobne, styl inny. Może to zakaźne?
          • memphis90 Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:49
            Tja, skończyła się histeria związana z krwiożerczymi uchodźcami, zaczęła się histeria związana z zabójczym rtg zęba.
            • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:37
              Nie zeba. Wiedzialam, ze ktos uchodzcow wyciagnie zaraz. Ech... sad
              • szeera Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:43
                Bo strach przed zamachem terrorystycznym i strach przed rakiem z prześwietlenia to jest to samo. Czyli bardzo, bardzo niskie prawdopodobieństwo, że Ci zaszkodzi. A Ty poświęcasz temu bardzo dużo uwagi. Czy tyle samo uwagi poświęcasz np. bezpieczeństwu ruchu drogowego? Twoje dziecko ma dużo większą szansę zginąć na przejściu dla pieszych w Warszawie. A przecież wypadkom drogowym można zapobiegać, moglibyśmy w Polsce mieć takie wskaźniki jak Europa Zachodnia, gdyby ludziom na tym zależało.
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 16:39
        Nie.
    • mynia_pynia Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:46
      Prześwietlenie czaszki to takie primieniowanie jakie otrzymujemy w ciagu 7 lat z innych źródeł. Nie pojmuję dzisiejszej mody na foty rtg wszystkiego, np. zęba przed i po leczeniu i najlwpiej to każdego osobno. No ale kiedyś aparaty rtg stały w obówniczych i prześwietlano dziecją stopy, czy aby butki dobrze dobrane. W serialu The knick super pokazane są pierwsze zachwyty aparatem rentgena, nawet prześmiewczo ... na pytanie o bezpieczeństwo naświetlania przez kilka godzin sprzedający odpowiedział, że jego dzieci to kilkanaście zdjęć sobie pstryknęły ( jedno trwało około godziny), a później lekarzą palce odpadały to z tych przyjemniejszych dolefliwości wink
      • mynia_pynia Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 17:49
        Obuwniczy ojp.
        • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 19:03
          lekarzą palce ojp smile
          • aankaa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 21:25
            dziecją stopy ojp
            • yoma Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 22:54
              ojp nie zauważyłam smile
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 19:49
        Mynia pynia, z calym szacunkiem ale na pewno nie 7 lat. To byloby bardziej obciazajace niz tomograf calego ciala czy PET. 7 dni to tak, nie 7 lat.
    • aankaa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 21:13
      Czy wiecie że nawet niewinny rtg klatki piersiowej może wyindukować nowotwór z prawdopodobieństwem 1: 1mln? Czy ktoś wam mówi takie rzeczy jak prześwietlacie dzieci?

o matko...
    • aankaa Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 21:23
      ryzyko, ze umrze sie na raka wynosi srednio miedzy 20 a 30% (zalezy to od wielu czynnikow)

i nie zgadniesz czy ów rak jest wynikiem kilku RTG zrobionych w dzieciństwie w odstępie 2 miesięcy
    • jak-kania-dzdzu Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 03.02.16, 22:01
      Taki suchar mi się przypomniał:
      Kobieta wpada na ostry dyżur.
      -Panie doktorze, wzięłam apap noc w dzień. Czy ja umrę?
      -Wszyscy umrzemy.
      -Boże, co ja najlepszego zrobiłam!!!
      big_grin
    • milka_milka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 10:17
      Ale przyznam Ci się szczerze, że o ile RTG nie robi na mnie wrażenia, to sama mam fobię zdrowotną i bardzo trudno mi ją trzymać w ryzach.
      • nutella_fan Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:11
        Skoro masz fobie zdrowotna, to powinnas na rtg uwazac, serio.
        • wuika Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:12
          Jak udowodniono Ci powyżej, nie, nie powinna. A Ty szerzysz swoją dalej uncertain
        • milka_milka Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 04.02.16, 12:29
          Nie, ja mam na innym tle. RTG mnie nie przeraża. Poza tym bardzo się staram panować nad swoją fobią i nie rozkręcać się.
    • ykke Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 11.04.24, 16:55
      Może więc warto zrobić rezonans na potrzeby ortodoncji, zapytaj? Kosztuje, owszem, ale bezpieczny.
    • cottonrose Re: Prześwietlenie czaszki i kręgosłupa - pomóżci 11.04.24, 17:47
      Jestem z wyksztalcenia radiologiem nie psychologiem, wiec nie wiem jak mam uspokajac.

Moge jedynie napisac, ze w ramach troski o zdrowie dziecka nie nalezy przy nich palic papierosow ani zezwalac na smieciowe jedzenie ( w tym Mc Donald i Pizza Hut)

RTG czaszki i kregoslupa sa natomiast OK.
      Doceniam , ze po urazie zrobili w 2 projekcjach, niby to powinien byc standard, ale teraz to sie dziad torba cieszy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka