Dodaj do ulubionych

Pomroczność jasna na lud padła.

10.02.16, 14:20
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19605236,szydlo-w-kampanii-mowila-o-darmowych-lekach-dla-seniorow-puszczamy.html#MT
Szczerze się uśmiałam big_grin I proszę mi tu nie pisać, że PO "sramto tamto" i zawsze tak było w czasie kampanii wyborczej. Jak można nie mieć odrobiny wstydu i wmawiać ludziom, że nie usłyszeli tego co pani premier nie powiedziała? No jak? I to zasłanianie się kombinatorstwem ludzi. Tak, dla pana ministra jesteście kombinatorami. Ja naprawdę jestem zdziwiona, że tylu ludzi ten rząd popiera. Chyba jakaś pomroczność jasna na lud padła.
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:22
      obiecać to nie grzech...tongue_out
      • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:25
        Zawsze wiadomo było, że obiecują głupoty, ale chyba nikt wcześniej nie próbował tłumaczyć, że ludzie są głupi i kombinatorzy big_grin
        • aamarzena Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:42
          Bo "dobra zmiana" obejmuje wszystkie dziedziny. Włacznie z tym, że należy zmienić pamięc i nie pamietać tego co było powiedziane, a pamietać to co nie było. A jak pamietasz niezgodnie z linią partii toś glupia i roszczeniowa i wegetarianka i cyklistka i w ogóle źle słuchalaś, bo gdybyś dobrze słuchała to pamietalabys to co aktualnie należy pamietać, a w ogóle to nikt nam nie będzie mowił, że białe jest białe a czarne jest czarne. No!
          • yoma Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:13
            Ładne smile
          • kira02 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 21:53
            Za Stalina też było wycinanie niewygodnych ludzi ze zdjęć i przerabianie gazet wstecz... Rok 1984 Orwella jako żywo...
        • beata985 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:59
          no przyszło dobre...lepsze....kłamstwo....tongue_out
      • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:03
        beata985 10.02.16, 14:22
        obiecać to nie grzech...

(24) i przyoblec człowieka nowego, stworzonego według Boga, w sprawiedliwości i prawdziwej świętości. (25) Dlatego odrzuciwszy kłamstwo: niech każdy z was mówi prawdę do bliźniego, bo jesteście nawzajem dla siebie członkami. (26) Gniewajcie się, a nie grzeszcie: niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!
      • gogologog Wszystkie Ryski to fajne chlopaki 12.02.16, 23:32
        Zabierzcie 500 osob Polakom

www.youtube.com/watch?v=B7f1KCkoaFs

Co on bierze?
        - premiera Wielkiej Brytanii nazwał Davidem Kamerunem
        - na świecie jest o ile pamiętam sto trzydzieści parę krajów

Bylo juz:
        - swieto 6 kroli
        - zamach majowy w 1935 roku
        - upadek Cesarstwa Rzymskiego u szczytu potegi

Nawet Bul i Ewa Nametrwglab ze swoja granica syryjsko-wegierska moga sie schowac.
    • aagnes Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:29
      Dzisiaj to w radio wyraznie slyszlam - wmawiano mi, ze to co slyszalam to nie bylo to co slyszalam, a co do reszty, ze plany mielismy takie, ze hohoho, a ze nie wszystko da sie zrobic to cóż - takie mamy póki co prawo.
      po prostu nie wierzylam wlasnym uszom. kogo oni chca oszukac?
    • lilly_about Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:36
      Byłam zdziwiona, że tylu ludzi na nich głosuje. Ale teraz jestem szczerze oburzona, że jeszcze ktokolwiek ich popiera. Nie było jeszcze takich, ktorzy w tak krótkim czasie tyle by zniszczyli i których tak łatwo w sumie zdemaskowac. Głupi naród kupi wszystko.
    • melancho_lia Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:39
      A ja cały czas się dziwię, że ktokolwiek w te obietnice uwierzył...
      I tak samo dziwię się, że mają jeszcze jakiekolwiek poparcie po tym co robią (i nie chodzi o TK bo to akurat narodu jako ogółu nie obchodzi, ale darmowe leki i 500zł już tak).
    • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:46
      Kropka to już dawno sąd się już wypowiedział w sprawie obietnic wyborczych. Możesz sobie je dawać bez żadnych konsekwencji. Jakdo tej pory wszystkie partie z tego korzystały. Pamietasz POwskie 3*15 jeśli chodzi o podatki?
      czasopismo.legeartis.org/2015/06/wyrok-obietnice-wyborcze.html
      • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:52
        Nawet, ale kurcze facet mówi, że ludzie to idioci i kombinatorzy. Pasuje ci taka retoryka. Pal licho nawet te obietnice.
        • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:56
          Wiesz polityka ogólnie mi się nie podoba. Ale retoryki PO już nie byłam w stanie słuchać. Zobacz jak się Kopacz teraz wypiera swoich słów po tragedii smoleńskiej. Sama słyszałam jak mówiła że była przy każdej sekcji i nasi lekarze też byli, a teraz się tych słów wypiera.
          • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:57
            Nie, nie... Dzisiaj nie o "peło". big_grin Użyj innych argumentów.
            • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:01
              a dlaczego? Oni mogli? Wałęsa też mógł obiecywać 100000 dla młodych a Kwaśniak kłamać, że jest magistrem. Ot taki produkt uboczny polityki.
              • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:03
                Nie, obroń to co pan minister powiedział.
                • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:09
                  wiesz ja nie słucham obietnic wyborczych, bo w nie nie wierzę. Nikt nigdy ich nie spełnia.
                  To że ktoś coś powie, nie znaczy że mam w to wierzyć. To jest największy błąd wyborców wszystkich partii, że wierzą w to co chcą uwierzyć i słyszą to co chcą usłyszeć.
                  • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:12
                    No ale w to, ze nie wpuszczą uchodzców bardzo chciałaś i chcesz wierzyć, prawda? Ciekawe co ci wytłumaczą, że nie usłyszałaś. Nie przekonałaś mnie.
                    • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:18
                      Akurat oni są bardziej narodowi od PO, więc jest szansa, że więcej niż tych co Ewka z otwartymi łapkami przyjęła to nie będzie. Chociażby dlatego żeby zrobić na złość Tuskowi włażącemu w d..Makreli.

A jak przyjmą no to pozostanie rozliczyć ich w kolejnych wyborach. Chociaż jak pokazuje historia można sobie jaja z ludzi prawie 8 lat robić, zanim lud oprzytomnieje
                      • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:21
                        Czyli jednak wierzysz. To trochę przeczy temu co wyżej napisałaś. Nie sądzisz?
                        • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:28
                          Nie, mam nadzieję, a to co innegosmile
                          W 500+ uwierzę jak znajdę na koncie, wcześniej to nadal tylko obietnice. W to, że dadzą lekarstwa za darmo nigdy nie wierzyłam, bo koszt byłby ogromny. Za dobrze wiem ile teściowi dopłacaliśmy, jak Arłukowicz bawił się w swoje listy. Raz zastrzyki hormonalne były za 30 zł raz za 300. Nigdy nie wiedziałaś na co trafisz.
                          • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:22
                            Ale tu chodzi o coś innego. Pan jawnie mówi ludziom: jesteście głupi skoro usłyszeliście to co usłyszeliście, a w ogóle to kombinatorzy z was nieźli.

Same się znajdzie na koncie. Tak już poza wszystkim big_grin
                            • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:27
                              Nie znajdzie - miało być.
                      • oqoq74 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:24
                        Arwena, nie sądzisz, że trochę brniesz w zaułek?
                        • kira02 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 21:58
                          Jak ja już mam dosyć argumentów: "A Peło...." Rozumiem, że fakt, że Peło robiło źle uprawnia PiS do robienia jeszcze gorzej?! Co to w ogóle za argument?!
                          • pierwsze-wolne Re: Pomroczność jasna na lud padła. 14.02.16, 11:03
                            A co to za argument że PiS ma być najuczciwszą partią i dotrzymywać wszystkich obietnic mimo że poprzednie rządy nie musiały - bo to tylko obietnice były?
                            Nie głosowałam na PiS, mnie też "zdupi" w kilku kwestiach, ale poprzedni rząd mnie zdupił w kilku innych...
                            • paskudek1 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 14.02.16, 11:55
                              ale PiS szedł po wygraną właśnie z tezą że SĄ najmoralniejsi, najuczciwsi, najwięksi patrioci, naj, naj, naj. W ogóle PiS w swoim mniemaniu ma monopol na prawdę, polskość, patriotyzm, uczciwość i wszelkie cnoty jakie tylko można sobie wymyślić. Wszyscy inni są zgnili, nem oralni, kłamią, kradną, oszukują a tylko PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ zapewni nam ,Polakom szczęśliwość ogólną, prawdę i moralność. Nie minęły chyba 3 miesiące i widać ze ten trup śmierdzi tak samo paskudnie jak poprzednie a JEDYNYM argumentem PiS i jego popleczników na usprawiedliwienie tego odoru jest "a bo peło...." No sory memory, jak mi ktoś wmawia, ze jak on dojdzie do władzy to będzie wszystko cacy git malina bo ON jest JEDYNYM sprawiedliwym, a potem pokazuje się że ta sprawiedliwość mocno pośledniego sortu to do ciężkiej ospy MAM PRAWO mu wymawiać te jego łgarstwa, wytykać smród jaki wydziela. NAWET jeśli na tego moralnego prymusa nie głosowałam.
                              • pierwsze-wolne Re: Pomroczność jasna na lud padła. 14.02.16, 12:08
                                Może wmawianie że będzie cacy git i malina też należało traktować jak obietnice wyborcze? Zawsze wtedy można powiedzieć że to były tylko obietnice i nie trzeba ich dotrzymywać?
                      • sylwus34 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 07:27
                        Rzeczywiście wysokich lotów argumentacja, że na złość Tuskowi nie wpuszczą uchodźców. Ale jak najbardziej jest to do nich podobne. Kierowanie się zemstą, chęć odegrania się( ZA CO?) jest główną motywacją ich działania. I jakie to chrześcijańskie. Dokąd zmierzasz Polsko?
                        • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 07:42
                          sylwus34 11.02.16, 07:27
                          > I jakie to chrześcijańskie. Dokąd zmierzasz Polsko?

no a co ma katolicyzm do chrześcijaństwa ?
              • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:24
                arwena_11 10.02.16, 15:01
                a dlaczego? Oni mogli? Wałęsa też mógł obiecywać 100000 dla młodych a Kwaśniak kłamać, że jest magistrem. Ot taki produkt uboczny polityki.

no albo można gawiedzi obiecywać ze nie będzie się premierem o ile brat będzie prezydentem ,a jak mimo to zostanie premierem to zbuduje 3 miliony mieszkań big_grin
                • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:31
                  No jak sąd stwierdził można. Taka specyfika "zawodu". A gawiedź albo wierzy albo chce wierzyć, albo wie, że to tylko obietnice, ale inni są i gorsi, więc wybiera mniejsze zło
                  • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:35
                    arwena_11 10.02.16, 15:31
                    No jak sąd stwierdził można. Taka specyfika "zawodu". A gawiedź albo wierzy albo chce wierzyć, albo wie, że to tylko obietnice, ale inni są i gorsi, więc wybiera mniejsze zło

jak widać kolejny raz ciemny lud kupił , juz raz tym oszustom w 2005 zaufali
                    • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:36
                      No oszustom z PO też dwa razy uwierzyli.
                      • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:47
                        arwena_11 10.02.16, 15:36
                        No oszustom z PO też dwa razy uwierzyli.

taaa ale tamtym udało się jakoś kryzys przetrwać i nikt im rankingów nie obniżał
          • lilly_about Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:03
            To jest wątek o pisiorach. Odeszłas lekko od tematu.
            • paskudek1 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:10
              lekko smile cóż za eufemizm :0
            • tryggia Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 08:07
              Ale czy "wątek o pisiorach" nie może być, siłą rzeczy, wątkiem o polityce?
              Czy to po prostu kolejny wątek-spluwaczka?
              • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 08:13
                tryggia 11.02.16, 08:07
                Ale czy "wątek o pisiorach" nie może być, siłą rzeczy, wątkiem o polityce?
                Czy to po prostu kolejny wątek-spluwaczka?

spluwaczka ,to jak rozumiem obietnice wyborcze PIS ?
          • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:22
            arwena_11 10.02.16, 14:56
            Wiesz polityka ogólnie mi się nie podoba. Ale retoryki PO już nie byłam w stanie słuchać. Zobacz jak się Kopacz teraz wypiera swoich słów po tragedii smoleńskiej. Sama słyszałam jak mówiła że była przy każdej sekcji i nasi lekarze też byli, a teraz się tych słów wypiera.

jak rozumiem przełkniesz każde kłamstwo ,byle kościół rydzykowy jemu przytakiwał big_grin
            • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:29
              Rydzyka nie lubię. Zawsze mnie drażnił.
              • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:33
                arwena_11 10.02.16, 15:29
                Rydzyka nie lubię. Zawsze mnie drażnił.

jarek tez go nie lubi ,ale 50 milionów z twoich podatków mu da ....
                • arwena_11 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:39
                  a na co PO wydawała moje podatki? Myślisz, że zgodnie z moimi przekonaniami?
                  • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:48
                    arwena_11 10.02.16, 15:39
                    a na co PO wydawała moje podatki? Myślisz, że zgodnie z moimi przekonaniami?

też rydzykowi dawali ???
                  • cosmetic.wipes Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:54
                    Arwena, mogłabyś w tym wątku napisać choć jeden merytoryczny post bez "a bo peło"?
                    • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:55
                      cosmetic.wipes 10.02.16, 15:54
                      Arwena, mogłabyś w tym wątku napisać choć jeden merytoryczny post bez "a bo peło"?

jak widać jest zwolenniczką zasady oko za oko big_grin
          • gogologog Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 01:48
            > Zobacz jak się Kopacz teraz wypiera swoich słów po tragedii smoleńskiej. Sama słyszałam jak mówiła że była przy każdej sekcji i nasi lekarze też byli, a teraz się tych słów wypiera.

Ewa Peron sie niczego nie wypiera.
            Skorygowano przeciez protokol jej wystapienia sejmowego i jest coool
            buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahahahahhahahahahahhahahahahah
      • oqoq74 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:10
        O tradycyjnie, ktoś coś niedobrego o PiS i zaraz pojawia się ktoś, ze śpiewką "...a Po... to i tamto".
        Ten argument się nie sprawdza.
      • gogologog Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 01:46
        > Pamietasz POwskie 3*15 jeśli chodzi o podatki?

ale to bylo takie zabawne, cool, jak Pinokio opowiadal
        nie porownuj z obrzydliwym klamstwem pisowskim
        buuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahhahhahahahahahahha
        • kolter szczyt intrygi ? 11.02.16, 07:41
          skłócić braci Kaczyńskich

gogologog 11.02.16, 01:46

ale to bylo takie zabawne, cool, jak Pinokio opowiadal
          nie porownuj z obrzydliwym klamstwem pisowskim
          buuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahhahhahahahahahahha
      • araceli Re: Pomroczność jasna na lud padła. 11.02.16, 08:15
        arwena_11 napisała:

Znów PiSursie 'A peło cośtam' - odpowiadać za siebie nie potraficie?

I nie - PO nie wmawiało nikomu, że źle usłyszał 3x15.
    • zielonelato Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:47
      Starszej daty wyborcy Pis to tzw. beton. Dadzą sobie wmówić wszystko, bo to ich ukochana partia. Mnie już nic nie zdziwi. Jako społeczeństwo przetrwamy ten kaczozamordyzm, tylko sprzątania i długów po tym bajzlu będzie dużo , taki spadek na wiele pokoleń.
    • misiu-1 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:47
      To nie o żadną pomroczność chodzi, tylko o bezpodstawne dośpiewywanie sobie wielkich kwantyfikatorów. Ktoś mówi: "darmowe leki dla seniorów" a ktoś rozumie "wszystkie leki darmowe dla seniorów". Ktoś mówi "500 złotych na dziecko", a ktoś rozumie "500 złotych na każde bez wyjątku dziecko".
      Uważam, że bardzo dobrze, że socjalistyczny rząd PiS zachowuje zdrowy rozsądek i ogranicza rozdawnictwo. Rozumiem też, że miłośnikom ubeckiej PO, wyznającym zasadę "im gorzej tym lepiej", perspektywa utrzymywania przez rząd elementarnej kontroli nad wydatkami jest bardzo nie na rękę. Cóż - nie da się dogodzić wszystkim bez wyjątku, a już wszelkie wysiłki, aby dogodzić akurat sympatykom PO, byłyby głupotą do kwadratu. big_grin
      • lilly_about Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:53
        A mówiłam,że głupich nie sieją? Ilu jeszcze się takich znajdzie, co im byle g.... wystarczy, które kaczorek podetknie pod nos?
      • przystanek_tramwajowy Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:54
        Tyle, że Szydło-Straszydło mówiła wyraźnie "500 zł dla każdego dziecka". Ale ty misiu stary i głuchy jesteś, więc mogłeś nie dosłyszeć. Demencja i przerost prostaty to przykre dolegliwości. Serdecznie ci współczujemy.
        • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:20
          przystanek_tramwajowy 10.02.16, 14:54
          Tyle, że Szydło-Straszydło mówiła wyraźnie "500 zł dla każdego dziecka". Ale ty misiu stary i głuchy jesteś, więc mogłeś nie dosłyszeć. Demencja i przerost prostaty to przykre dolegliwości. Serdecznie ci współczujemy.

on dobrze wie jak PIS łgał ,ale to typowe dla tego środowiska odwracanie kota pipą jak widać katolik od rydzyka w genach ma łgarstwo i obłudę
      • sitniczek Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:54
        Misiu, nie kompromisuj się....
        Jak ciemny lud ma usłyszeć przecinek, nawias?
        • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:56
          Kiedy nawet mówiący te słowa polityk nie słyszy i nie chce słyszeć big_grin
      • ola_dom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:55
        misiu-1 napisał:

> To nie o żadną pomroczność chodzi, tylko o bezpodstawne dośpiewywanie sobie wielkich
        > kwantyfikatorów. Ktoś mówi: "darmowe leki dla seniorów" a ktoś rozumie "wszystkie leki
        > darmowe dla seniorów". Ktoś mówi "500 złotych na dziecko", a ktoś rozumie "500 złotych na
        > każde bez wyjątku dziecko".

big_grin big_grin big_grin
        misiu - jak zwykle jesteś boski big_grin
        To się "sofizm" nazywa, tak?
        • przystanek_tramwajowy Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:58
          Jesteś gerontofilką? Nie brzydzi cię jego przerośnięta prostata?
      • kropkacom Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:55
        Mógł ograniczać w czasie kampanii. Jak chciał tak bardzo. Poza tym naprawdę darmowe leki dla seniorów to jasne hasło. Teraz sobie oczywiście można wszystko dopowiadać.
      • mamagapka Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:58
        nie mówiła '5oo zł na dziecko' tylko '500 zł na KAŻDE dziecko
        • baltycki Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:30
          A mowila, ze na na kazde najmlodsze?
          A mowila, ze na kazde bez rodzenstwa?
          Nie mowila!
      • lady-z-gaga Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 14:58
        .... czyli radio Erewań mieliśmy w kampanii wyborczej PiS big_grin nie wszystkim, tylko niektórym, i nie dają, a kradną big_grin
      • kolter Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:17
        misiu-1 10.02.16, 14:47
        . Ktoś mówi "500 złotych na dziecko", a ktoś rozumie "500 złotych na każde bez wyjątku dziecko".

nie ktoś a cała ta PISowska hałastra w ten sposób kłamała w czasie kampanii
        zaczął ten pacynka duda a potem ta pani pacynka szydło
        • zona_glusia Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:41
          > . Ktoś mówi "500 złotych na dziecko", a ktoś rozumie "500 złotych na każde bez
          > wyjątku dziecko".
          Powinien rozumieć "500 złotych na dziecko dla członków PiS-u." big_grin
      • lusitania2 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:33
        misiu-1 napisał:

Ktoś mówi "500 złotych na dziecko",

konkretnie to była Szydło. Beata Szydło.
        www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/500-zl-na-kazde-dziecko-w-roznych-odslonach-posel-uzbrojony-w-tablet-przypomina-obietnice,1504772.html?playlist_id=12799

• asia_i_p Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:02
        Dośpiewywanie sobie wielkich kwantyfikatorów tkwi w specyfice języka polskiego. Kiedy słyszysz "myszy mają uszy na grzbiecie" to mówisz "bzdura", a tu, ups, chodzi o dwie laboratoryjne myszy, którym wyhodowali. To twoja wina, że nie dopowiedziałeś sobie "czasami" albo "niektóre"? Czy też wina nadawcy komunikatu, że tego "czasami" albo "niektóre" nie wstawił?
        Brak kwantyfikatora, zwłaszcza przy liczbie mnogiej, sugeruje, że mówimy w sensie grupowym bądź gatunkowym.
        Z dzieckiem troszkę zmanipulowałeś. To było "500 zł na każde dziecko", dokładnie te słowa padły z ust premier Szydło i to nie raz. Rozumiem, że "każde" nie oznacza "każde bez wyjątku"? Śliska teza, już prędzej bym powiedziała, że "każde bez wyjątku" to błąd językowy, typowa redundancja.
      • lauren6 Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:12
        > To nie o żadną pomroczność chodzi, tylko o bezpodstawne dośpiewywanie sobie wielkich kwantyfikatorów. Ktoś mówi: "darmowe leki dla seniorów" a ktoś rozumie "wszystkie leki darmowe dla seniorów". Ktoś mówi "500 złotych na dziecko", a ktoś rozumie "500 złotych na każde bez wyjątku dziecko".

100/100!!! Dokładnie! !!!!11111oneone

Beata Szydło stała przed kamerami, pokazywała niebieską teczkę i mówiła, że ma gotowe projekty ustaw do złożenia w sejmie. Chodziło o ustawy o TK, prokuratorze generalnym, służbie cywilnej, a te głupie ludzie dopowiedzieli sobie, że to na pewno ustawy 500+ i darmowe leki.

Ot, zwykle niedoprecyzowanie, to wszystko big_grin
      • aneta-skarpeta Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 16:14
        taaa, dośpiewują sobiebig_grin po 4.40 min
        www.youtube.com/watch?v=-8QQhKlgzYw
      • ivaz Re: Pomroczność jasna na lud padła. 13.02.16, 00:31
        Misiu specjalnie dla ciebie ale zanim zaczniesz słuchać porządnie wypucuj uszy.
        pikio.pl/sejm-kompilacja-szydlo-z-czasow-kampanii-500zl-na-kazde-dziecko-video/

• aankaa Re: Pomroczność jasna na lud padła. 10.02.16, 15:37
      tu masz coś pięknego
      Pan Kamil : Dużo osób u nas głosowało na PiS, żeby dostać te 500 zł i jeśli spełnią obietnicę, to ja też na nich zagłosuję w kolejnych wyborach.

Cały tekst: trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35636,19593756,w-sierakowicach-czekaja-na-500-zl-na-dziecko.html#ixzz3zmAKBjBG
    • czar_bajry Re: Pomroczność jasna na lud padła. 13.02.16, 03:01
      Dla pana ministra społeczeństwo jest bandą idiotów i debili cierpiących na zanik mózgu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka