Dodaj do ulubionych

Jacek Dehnel

18.03.16, 16:15
Przeczytałam kiedyś "Lalę", szalenie mi się spodobała.
Czy któraś z Was czytała coś więcej z jego prozy i może polecić? Byłabym wdzięczna, bo wolę nie zamawiać bez sensu.
Albo może znacie inne książki w podobnym stylu?
Ew. dziękismile
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 16:25
      Matka Makryna - moim zdanie jedna z najlepszych książek, jakie czytałam. Nie polskich książek, nie współczesnych książek. W ogóle. Ale zupełnie inna, niż Lala.
      No i doskonały "Dziennik roku Chrystusowego" - też całkiem inny. I "Młodszy księgowy" - felietony dowodzące, ze jest godnym następcą Słonimskiego i Szymborskiej.
    • kiddy Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 17:08
      "Matki Makryny" i "Saturna" nie dałam rady przeczytać, zupełnie mi się nie podobały. "Lalę" kocham. Polecam "Balzakiana", zbiór opowiadań w stylu balzakowskim, znakomite. Polecam też "Dziennik roku chrystusowego" (dziennik jednego roku) i "Młodszy księgowy" (zbiór felietonów). Obie książki świetne. No i oczywiście "Tajemnica domu Helclów" pisana z partnerem Jacka, Piotrem Tarczyńskim, kryminał w realiach dziewiętnastowiecznego Krakowa.
      • lusitania2 Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 18:24
        kiddy napisała:

>No i oczywiście
        > "Tajemnica domu Helclów" pisana z partnerem Jacka, Piotrem Tarczyńskim, krymina
        > ł w realiach dziewiętnastowiecznego Krakowa.

nieeeeee
        To jest pretensjonalne i tylko pretensjonalne. A wątek kryminalny żaden.

a gdyby komuś się zachciało kryminału w krakowskich klimatach, to polecam "Dziewczynę z aniołem" Agnieszki Krawczyk.
        • kiddy Re: Jacek Dehnel 19.03.16, 09:20
          Wydawało mi się, że autorka pytała o książki Jacka?
          • lusitania2 Re: Jacek Dehnel 19.03.16, 09:34
            a to nie napisałam o książce Jacka?
            Reszta to bonussmile vel dygresja - niezakazane netykietą.
            Na dalsze problemy polecam kitkata.
    • rorzrzutny Matka Makryna - audio 18.03.16, 18:07
      Nie dla mnie. tongue_out

Ale spróbować nie zaszkodzi: klik
    • numbertheory Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 18:28
      Ja bym też była ostrożna przed polecaniem "Matki Makryny", to jest naprawdę bardzo specyficzna literatura (przy całej mojej miłości do pana Jacka)... "Saturn" mi się bardziej podobał, ale rzeczywiście to chyba nie jest w klimacie "Lali". "Tajemnica domu Helclów" też była fajna, chociaż znowu zupełnie inna.
      Ja bym może za to zainteresowała się powieścią "Poczet królowych polskich. Powieść i klucz" Marcina Szczygielskiego. Też jest to historia o Babci, klimatyczna (choć nie zawsze przyjemna) podróż w czasie.
    • ola766 Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 18:49
      Dzięki Wam wszystkim, poczytałam tez trochę recenzji i fragmenty "Młodszego księgowego".
      Język tego gościa mnie powala, no mistrz po prostu.
      Ciekawe czy tak samo mówi. Ale nie w wywiadach tylko w prywatnym życiu, hm.
      • ana119 Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 19:23
        Lubie go! Teraz czytam Dziennik.
      • redheadfreaq Re: Jacek Dehnel 19.03.16, 09:25
        Obserwuję go na Facebooku - szalenie przyjemnie się go czyta smile
    • z_pokladu_idy Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 20:28
      Oprócz Lali czytałam jeszcze Saturna i jakiś wczesny zbiorek opowiadań. Bardzo mi się spodobały, chociaż po Saturnie byłam zmęczona i nieco przytłoczona.
    • ola766 Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 21:54
      Yyy, okazało się, że jednak ta "Matka Makryna" nie dla mnie, za dużo mam wyobraźni. Jakąś jedną trzecią dałam radę przeczytać.
      Może lepiej skieruję się w stronę "Balzakianów" albo tych felietonów.
      A w ogóle to obejrzałam sobie parę z nim wywiadów, prowadzący przy Dehnelu wypadają raczej słabo, tacy onieśmieleni się wydająsmile
    • na_pustyni Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 22:22
      Zbyt egzaltowany jak dla mnie, kiedys posledzilam sobie jego profil na fb i jak na pisarza ma dosc waski swiatopoglad.
      • ola766 Re: Jacek Dehnel 18.03.16, 22:34
        No, taki trochę dandysowaty rzeczywiscie. Chociaż nie wiadomo na ile to kreacja.
        A co to znaczy "wąski światopogląd"? Bo nie mam fb.
        • na_pustyni Re: Jacek Dehnel 22.03.16, 22:49
          Litości, gdzie egzaltacja, gdzie dandysowatość big_grin
          Dosc waski swiatopoglad jak na pisarza - niestety, nie pomoge - musisz zalozyc konto, sama poczytac i wysnuc swoje wnioski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka